
שרת החינוך תגיש בישיבת הממשלה הקרובה את מועמדיה לכהונה כמועצת החמ"ד ולאחר תקופה ארוכה ללא מועצה קבועה וללא יו"ר קבוע. המינוי יהיה תקף לארבע השנים הבאות. התנועה למשילות ודמוקרטיה מתקשה להבין איך מינוי שכזה מתקבל בתקופת בחירות ללא מחאה מצידה של היועצת המשפטית לממשלה.
עורך הדין זאב לב, היועץ המשפטי של התנועה, מסביר בראיון לערוץ 7 את ההתנגדות ומעלה את ההשוואה המתבקשת למינוי מפקד חדש לגלי צה"ל, מינוי שנאסר בתואנת תקופת בחירות. אך לדבריו אלה מקדים עו"ד לב ומציין כי הוא עצמו מתנגד עקרונית להנחיית היועמ"ש לפיה אסור על הממשלה למנות מינויים בתקופת בחירות למעט מקרים דחופים או כאלה שאין להם חלופה. לדבריו עיון בחוק מגלה שלא קיים איסור שכזה כלל ועיקר על אף שההיגיון מאחורי קביעה זו הוא שממשלה שהכנסת שמינתה אותה פוזרה לא יכולה לקבוע עובדות לממשלה הבאה ולסנדל אותה.
בתואנה זו קבעה היועמ"שית כי לא ניתן לפעול לקידום מינוי מפקד חדש לגלי צה"ל, אך באופן מפתיע אותה יועמ"שית אינה מתנגדת למינוי של מועצת החמ"ד בתקופת בחירות אחרי שנה וחצי שבה לא הייתה מועצה קבועה, "פתאום מודיעה השרה שתתקבל החלטה שתסנדל לחלוטין את הממשלה הבאה".
בדבריו מחדד עו"ד לב וקובע כי אמנם "מאוד לא ראוי שממשלה או שר יפעלו כמחטף לסנדל את הממשלה העתידים להחליף אותם", אך בפועל "ההנחיה של היועמ"שית האוסרת מינויים אינה חוקית כי חוק יסוד הממשלה קובע בצורה מפורשת שהמדינה לא עוצרת מלכת כשממשלה מתפזרת". בהקשר זה הוא מזכיר כי מדינת ישראל מתנהלת כבר כמעט חמש שנים ברצף בתקופות בחירות משתנות ועם זאת הממשלה ממשיכה לתפקד עם כל הסמכויות.
עו"ד לב מבהיר כי הציבור אמור לשפוט בהיבט הציבורי ממשלה שמבצעת מחטפים הכובלים את ידי הממשלה הבאה, אך בפועל לא נכון עובדתית וחוקית לטעון שמחטפים כאלה הם אסורים.
"אנחנו רואים את התוצאה שהיועמ"שית משתמשת במינויים ככלי פוליטי לגמרי. כשיש משהו רצוי בעיני מי שמינה אותה, כמו מינוי רמטכ"ל, היא מאשרת, וכשמדובר במינוי מפקד גל"צ, מהלך שבני גנץ לא רוצה בו, פתאום זה אסור, וכעת כשהשרה רוצה למנות מועצת חמ"ד זה שוב מותר. חוות הדעת של היועמ"שית מתהפכת כמו סטייק".
לטעמו ולהערכתו של לב הבהילות שמגלה השרה במינוי המועצה נועדה לצרכיה הפוליטיים, ובעיניו אך טבעי שהדברים יהיו כך, אך עם זאת ביצוע מחטפים הוא מהלך לא ראוי. לב מדגיש בדבריו כי אין לו דבר וחצי דבר נגד רשימת השמות שהציגה השרה ובעיניו אלו שמות של אישים שנשמעים ראויים וטובים לתפקיד. ה\תלונתו נוגעת אך ורק להפכפכות של עמדת הייעוץ המשפטי התואם את הצורך הפוליטי. "אני מזכיר שלשר ארדן לא נתנו למנות מפכ"ל שנתיים ולשר אמיר אוחנה לא נתנו למנות ממלא מקום פרקליט מדינה", הוא מוסיף.
"כתנועה פנינו ליועמ"שית שתעשה אחד מהשתיים, או שתבהירי שהפעולה לא חוקית, או שתתקן את ההנחיה שמכוחה נכפה על השרים מהליכוד שלא לפעול ושתקבע שמותר למנות", חותם לב.
