
בתדרוך מיוחד שהתקיים בניו יורק, התייחס היום (רביעי) גורם מדיני בכיר לביקור ראש הממשלה בניו יורק, למפגשים שנערכו ביומיים האחרונים ולנאום המתוכנן לעצרת האו"ם.
כפי שדווח, הנאום יכלול תמיכה בפיתרון שתי המדינות. "אנחנו לפני מערכת הבחירות", ציין הגורם המדיני, "וחלק מההגינות הפוליטית זה להגיד לאנשים במה אתה מאמין ולאן המדינה צריכה ללכת. לא יודע אם זה מזיק למנדטים, אבל צריך להגיד לציבור את האמת".
הוא הוסיף הסתייגות וציין כי "לא צריך לרוץ ל'מזרח תיכון חדש', עם כל הכבוד לשמעון פרס, אלא להתחשב בכל צרכי הביטחון".
לשאלת ערוץ 7 על איזו מדינה פלסטינית מדובר והאם ההצהרה בנאום מגיעה בעקבות לחץ אמריקני, ענה הגורם: "התמיכה בפיתרון שתי המדינות הוא לא בגלל האמריקנים, אלא כי זה נכון למדינת ישראל והסכנה הכי גדולה היא מדינה אחת".
לדבריו, "יש לחץ אמריקני אבל מדיניות הביטחון הישראלי תקבע על ידי ישראל". הגורם הוסיף שהלחץ כיום לא משתווה לזה שהיה בימי הנשיא לשעבר ברק אובמה.
לשאלת האם תהיה עקירת יישובים במסגרת פיתרון שתי המדינות, ענה הגורם המדיני שבשלב הזה לא תהיה התייחסות לפרטים.
הוא נשאל גם על סירובו של ראש הממשלה לפיד לפגוש את יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן, במיוחד לאור העלאת פיתרון שתי המדינות לשולחן הדיונים. "אם זה היה דבר חשוב ואפקטיבי, זה היה נעשה", אומר הגורם ומבהיר שכרגע זה לא רלוונטי. "התיאום הביטחוני מתקיים כעת ואין צורך מבצעי לדבר עם אבו מאזן בשלב הזה".
הגורם התייחס גם לחיזוק הרשות הפלסטינית ואמר: "שר הביטחון ומערכת הביטחון עשו הרבה פעולות לחיזוק הרשות, צריך לעשות יותר. זה מורכב. צריך לחזק את המנגנונים, למנוע מהם קריסה כלכלית. צריך לנהל מולם גם את ההקלות".
לגבי ההתערבות של ארה"ב בעניין הוראות הפתיחה באש אמר הגורם המדיני: "לא נקבל הוראות מאף אחד. אנחנו הצבא המוסרי בעולם. את המדיניות של מדינת ישראל תקבע מדינת ישראל. לא אסכן אזרח ישראלי אחד בשביל לרצות מישהו בעולם".
הגורם סיפר שבמהלך הפגישה עם ארדואן עלה הנושא של השבויים והנעדרים והדגיש: "אין גורם מדיני שאנו פוגשים שלא מבקשים מהם להתגייס להחזרת הגופות והאזרחים. נמשיך לעסוק בזה. לא יודע אם זה יצליח. לא נעשה שום דבר שיפגע בביטחון ישראל".
הגורם המדיני הבכיר התייחס גם לדבריו של מפכ"ל המשטרה על ההיתכנות לחסימת רשתות חברתיות והבהיר: "ישראל לא תסגור רשתות חברתיות. אני מבין את נהמת הלב של המפכ"ל, אך מדינות דמוקרטיות לא חוסמות רשתות".
בעניין המלחמה באוקראינה, ציין הגורם שישראל מחוייבת לשלמותה של אוקראינה והוסיף: "יש חשש לגורל היהודים ברוסיה, לכן מגבירים את הטיסות של אל-על שמלאות עד אפס מקום".
הגורם התייחס להסכם המתגבש מול לבנון והבהיר שהוא יאושר בקבינט ולא בדיון ציבורי בכנסת. "מדובר בהסכם בינלאומי עם השלכות כלכליות, מדיניות וביטחוניות, אך הוא יאושר אך ורק על ידי הקבינט בהתאם להחלטת היועצת המשפטית לממשלה".
הגורם המדיני הבהיר שאין פגישה בין ראש הממשלה הישראלי ונשיא ארה"ב בביקור נוכחי משיקולי לו"ז בלבד, וביניהם החתונה של בנו של לפיד שתערך ביום שישי בישראל. "יש יחסים טובים עם ארה"ב", הדגיש הגורם, "זה אירוע צפוף ואין לייחס משמעות לזה שאין פגישה".