
ראש המל"ל, ד"ר איל חולתא, מתייחס הערב (רביעי) בתדרוך לכתבים לערבויות האמריקניות עליהם הודיעו בישראל להסכם הגבול הימי עם לבנון ולעובדה שאף גורם אמריקני לא הזכיר את הערבויות הללו עד כה ומודה שאין לפי שעה סיכום סגור וחתום בנושא.
"מכתב הערבויות הוא נושא שנתייחס אליו אחרי שנסיים לנסח אותו מול האמריקנים. הם הציעו ללוות את ההסכם בערבויות משלהם שיבטיחו את הדברים. אני אתייחס אליו אחרי שנסכם מול האמריקנים את הדברים", אמר חולתא.
הוא ציין כי "התועלות המרכזיות של ההסכם הן שקו הגבול מהווה הכרה ראשונה טריטוריאלית מצד לבנון וארה"ב והוא יופקד באו"ם כקו מוסכם בין המדינות. הדבר מייצג אינטרס ביטחוני שבמשך 20 שנים לא הושלם. ההסכם גם מגובה במסמך סוף סכסוך שבו לבנון מודיעה שאין לה תביעות נוספות בגבול הימי - זה הישג חשוב מול מדינת אויב".
חולתא הוסיף כי "ההישג השני הוא יצירת יציבות אסטרטגית שיאפשר לנו להפיק גז בלי אתגרים ביטחוניים מיותרים וגם ללבנון שנמצאת במשבר פנימי גדול".
"המרכיב השלישי קשור לחיזבאללה. הארגון לאורך שנים ארוכות התנגד לקיום של משא ומתן עם ישראל. ההצטרפות שלו לעניין הזה היא אירוע של החודשים האחרונים שבמסגרתו הוא תומך בהגעה להסכם הזה מסיבות שונות - פוליטיות וכלכליות", ציין ראש המל"ל.
עוד הדגיש כי "יש אינטרס ישראלי ביטחוני בחיזוק היציבות בתוך לבנון. ככל שמדינת לבנון חזקה יותר התלות בחיזבאללה נמוכה יותר ופוטנציאל ההשפעה האיראני קטן יותר".
לטענתו לא מדובר בהסכם שהעניק ללבנון את כל דרישותיה. "לבנון לא קיבלה 100% ממה שביקשה. הם מאוד רצו היה לקבל את כל מאגר צידון בעוד אנחנו מקבלים את כריש. לבנון קיבלה בסופו של דבר את הזכויות בשטח שלהם ואנחנו גם נפוצה על מה שבשטח שלנו. הם גם לא קיבלו את האזור הביטחוני ואת הקווים שלהם באופן שעלול להשליך בעתיד על המשא ומתן היבשתי".
חולתא התייחס גם לצד הכלכלי של ההסכם. "לגבי מאגר צידון, החברה המפתחת תרכוש את הזכויות של ישראל במאגר וכל מחלוקת תיפתר באמצעות מנגנון תיווך אמריקני. אי אפשר יהיה להתחיל בהפקת הגז במאגר צידון, מבלי שיירכשו הזכויות מישראל וישולם לה תשלום ראשון".
מנכל משרד האנרגיה, ליאור שילת, הוסיף כי "ישראל תנהל משא ומתן על הפיצוי שיגיע לה תמורת הגז שנמצא מדרום לקו הימי. מיד לאחר ההחלטה על הפיתוח ישראל צריכה לקבל את התשלום הראשון על חשבון הפיצוי. בין שלב הפיתוח להפקה - ישראל תקבל תשלום שני ותשלומים נוספים ייגבו לאורך תקופת ההפקה".
לדבריו, "אף אחד לא יודע האם יש גז במאגר הזה והאם יש בו כמות הפקה מסחרית. המכירה תכסה את כל מה שישראל היתה צריכה לקבל לו היתה חלק מהפיתוח של המאגר. ישראל בעצם תמכור את חלק הגז שיש לה במאגר תמורת פיצוי מלא".
