
כמעט שנתיים רפורמת הכשרות של ח"כ מתן כהנא נמצאת כאן ופועלת בתוך מערכת הכשרות הממלכתית.
אפשר להסכים עם הרעיון או להתנגד אליו כמו כל ויכוח טבעי בין עמדות שונות.
אבל אסור לשכתב היסטוריה ולצייר מציאות שגויה, גם אם היא לא מסתדרת לעמדה שאתה מאמין בה.
אנו בארגון כושרות מכירים את המצב בשטח, את המורכבויות הבעיות והכשלים. אחרי 20 שנה של עיסוק בתחום למדנו להכיר את המערכת ולסייע לה להשתפר להתקדם.
כשבאים לדון בתקופת רפורמת כהנא שעומדת להסתיים בקרוב, בלי להכיר את הנתונים מגיעים למסקנות שגויות. רפורמת כהנא מבחינת העובדות הביאה גם כשלים למערכת הכשרות וגם הוצאות כספיות מיותרות לבעלי העסקים.
בין בתי העסק שעברו מרבנות אחת לחברתה, אפשר למצוא מלונות שביקשו רמת כשרות נמוכה מהנהלים המינימליים שקבעה הרבנות הראשית לישראל, ובחרו רבנות מאזור אחר שתאפשר להם לדבריהם להקל בנהלים. ישנם עסקים שנמצאו בהם ליקויי כשרות והפרת נהלים ובמקום לתקן אותם בחר בעל העסק לעבור לרבנות אחרת שאינה מכירה את ליקויי הכשרות.
בין המקרים החמורים שנחשפנו אליהם היה משגיח כשרות שזומן שוב ושוב לשימוע ברבנות שבה הוא עבד, בשל כשלים ותקלות בעסקים שתחת השגחתו, ובמקום לעמוד בנהלים פעל כדי להעביר את העסקים שהוא מקבל מהם שכר לרבנות אחרת, ללא שבעלי העסק והרבנות שקיבלה את העסקים להשגחתה מבינים את ההשלכות. מהלכים כאלו גרמו בשלב מאוחר יותר לנזקים כספיים לחלק מהעסקים הללו שביקשו לחזור לפיקוח הרבנות המקומית ונזקקו לשלם על הכשרת מטבח ורכישת כלים שלא ניתנים להכשרה.
גם ההיערכות להפעלת רפורמת כהנא אינה מצטיינת ביעילות רבה. הרפורמה העמידה בראש המערכת יחידה "הממונה על הכשרות" שתפקידה לתפעל את כל המערכת, אלא שמתן כהנא לא הקים את יחידת "הממונה על הכשרות", לא אייש תקנים של הממונה, וגם כשקיבל פטור ממכרז לא בחר מי יהיה "הממונה על הכשרות". לא זו בלבד הוא גם לא טרח לאייש תקנים קבועים של ראש אגף הכשרות או ראש אגף שחיטת חו"ל או לבחור מנכ"ל לרבנות הראשית. זמן יקר של מעל לשנה לא נוצל ביעילות להפעלת מערכות הפיקוח על הכשרות בצורה יעילה.
מי שמכיר את לב הרפורמה יודע שהדבר האחרון שאפשר להגיד הוא שהרפורמה תייצר כאן אחידות. ברפורמה כל שלשה רבנים מסוימים יכולים לכתוב תקן כשרות כרצונם בניגוד לנהלי הכשרות של הרבנות הראשית לישראל. גופים עסקיים רשאים לפעול לפי תקן כשרות כרצונם. אם התקן עדיין לא מתאים לגוף העסקי וועדת הרבנים יכולה לשנות אותו ואם לגוף העסקי זה עדיין לא טוב, הוא יכול לבחור 3 רבנים אחרים שיתאימו לו תקן כרצונו, זו לא אחידות בכשרות אלא אנרכיה בכשרות כשכל צרכן צריך לחפש כל הזמן באיזה תקן נמצא הבוקר הקורנפלקס שהוא רוצה לאכול בבוקר.
מה שהכי מדהים במי שמאמין בשוק תחרותי, זו ההתעקשות להתעלם מנתוני המבחן הציבורי בקשר לכשרות צהר. מיזם כשרות צהר הציב לעצמו יעד להגיע ל 1,200 עסקים ב – 3 שנים. לא זו בלבד שהיעד לא הושג (וגם לא קרוב לכך), כיום המיזם נמצא בירידה משמעותית ובתי עסקים רבים שעוזבים את המיזם, רק לאחרונה מספר מסעדות דגל של המיזם בירושלים פרסמו חזרה לרבנות המקומית, האם לא הגיע הזמן להגיע למסקנה שהציבור מעוניין במערכת כשרות ממלכתית יעילה ומקצועית?
אנחנו בכושרות הגענו למסקנה הזאת ממזמן, אנחנו מפעילים היום מערכת ממוחשבת לניהול מערך כשרות ציבורי מהמשגיח והמפקח ועד לרב המקומי, המערכת עובדת לפי נהלי הרבנות ומשקפת את מצב הכשרות והדרוש תיקון, בלי הרבה יח"צ ועם הרבה עבודה קשה אפשר לתקן מערכת הכשרות של כולנו!
הכותב הוא מנהל מחקר בארגון כושרות