נערך למפגש. צביקה מור
נערך למפגש. צביקה מורצילום: ערוץ 7

יו"ר בית הנבחרים האמריקאי, מייק ג'ונסון, הזמין את יו"ר הכנסת, אמיר אוחנה, ואיתו נציגות של משפחות החטופים לביקור בוושינגטון.

במשלחת יהיה גם צביקה מור, אביו של איתן החטוף ברצועת עזה. שוחחנו אתו על המתוכנן לקראת הביקור ועל שיח עסקת החטופים המדובר, אולי יותר מדי, בתקשורת.

"מייק ג'ונסון הזמין את יו"ר הכנסת, אמיר אוחנה, לביקור אצלו, ואז קיבלנו, אנחנו ועוד שלוש משפחות, טלפון מהעוזרים שלו שביקשו שנתלווה אליו לביקור", מספר מור שאתמול היה חלק ממפגש הכנה אצל יו"ר הכנסת לקראת היציאה ביום ראשון לביקור בארה"ב. "הרעיון הוא שאנחנו הולכים לפגוש את האדם השלישי בחשיבותו בארה"ב, אדם עם הרבה כוח שם ואסור לנו להתעלם מאישיות כזו ומהיכולת שלה להשפיע ולעזור".

על מה שהוא מתכוון לומר ליו"ר בית הנבחרים האמריקאים, מספר צביקה מור: "אני הולך לדבר איתו על כך שאנחנו רוצים שהמקרה הזה של חטיפות יהיה הפעם האחרונה שישראל מתעסקת בחטיפות, וזה יקרה רק אם האויב ישלם מחיר כבד מאוד. הגישה שלי היא שהמו"מ יכול להיות רק אחרי הכנעה מאוד ברורה של האויב, הכנעה שלא מותירה מו"מ אלא מכריחה את האויב להחזיר את האנשים שלנו בלי שהוא מציב תנאים. זו הגישה שאני מציב ואבקש ממנו לעזור לנו. כמובן נשתדל להביע את כל הרגשות שלנו שם ונעזור לו להשתתף איתנו בדמעות, ונקווה שזה יתרום את ה"שנקל" שלנו".

כחלק מההיערכות למפגש בוחן צביקה במעין סימולציה תגובות צפויות לעמדותיו, טענות שאולי ישמע מפיו של ג'ונסון או מפי אנשיו ויועציו, ובהתאם הוא גם מכין תגובות משלו. "כמו לקראת כל מפגש וראיון, אדם חכם מכין את התנגדויות", הוא אומר ולשאלתנו מה הטענות המרכזיות שלטעמו יהיה צורך להציב להן תשובה הוא אומר כי "אם הוא יעלה את טענת הצורך בשיקום עזה ודאגה לפליטים שנמצאים במשבר הומיניטארי חמור, נצטרך להתמודד עם הטענה הזו ונצטרך לדבר על החיים שלנו כאן ועל מי שבאמת אשם במצבם של העקורים הפליטים בעזה, ולכך שאנחנו צריכים לוודא שהנכדים והנינים שלנו לא יתמודדו עם מה שהתמודדנו אנחנו בשבעה באוקטובר".

עוד שאלנו את צביקה מור אם במקום כלשהו מרחפת ההבנה שמאחורי הניסוחים הדיפלומטיים של מפגש שכזה מסתתרים גם האינטרסים והשאיפות הכרוכות בשנת הבחירות שארה"ב נכנסה אליהם, והוא משיב: "אנחנו מבינים את העניין של הבחירות, אנחנו מבינים שהם לא רוצים כאן הרבה בלאגן ושהם רוצים שהדברים יחזרו למסלולם, ונצטרך להכין את הדברים כדי שיישמעו גם לאזניים אמריקאיות ששומעות את פעמי הבחירות ברקע. אצטרך לחשוב על זה ולהתכונן עם צוות אנשים על המסרים הללו. זה יקרה בסוף השבוע".

בהמשך השיחה ביקשנו את התייחסותו של צביקה לדיווחים התקשורתיים סביב העסקה לשחרור החטופים, מה שנראה כעיסוק רב מדי שיתכן והוא עצמו פוגע בסיכוייה של עסקה. "אנחנו מדברים יותר מדי על מה שקורה עם החטופים. אנחנו גם נותנים למשפחות החטופים יותר מדי להתבטא. אני חושב שהמפגשים בין המשפחות לקבינט המלחמה הם מפגשים שיכולים להיות מאוד הרסניים. צריך להרחיק את משפחות החטופים מקבינט המלחמה. אחר כך גם ראיתי שזו אחת ממסקנות ועדת וינוגרד, אבל מאחר ואחרים מתראיינים גם אני מתראיין וגם אני מגיע לקבינט המלחמה".

באשר לעסקה עצמה הוא אומר שלטעמו "אלו דברים שהשתיקה יפה להם. צריך להגיע למו"מ כשהדברים עמומים עבור הצד השני ולא אחרי שקיבל את כל הנתונים והמרשמים מהתקשורת שלנו, אבל אני מבין את המגבלות שקיימות בעניין הזה".

לשאלתנו אם הוא מביע תמיכה רבה יותר במתווה שהופץ לאחרונה וכולל שתי פעימות כשהראשונה כוללת שלושה מחבלים משוחררים תמורת כל חטוף כאשר החיילים והגופות ישוחררו בפעימה השנייה, משיב צביקה מור בהצבת העקרונות שלטעמו נדרשים למו"מ: "הכלל שהצבנו בפורום תקווה הוא שכל הטיפול צריך לכלול שלושה מרכיבים: שהעסקה תהיה על כלל החטופים. לא נהיה מוכנים לקבל פעימות שבהם הגברים הצעירים שכולם נחשבים בעיניהם חיילים, נשארים. שהדבר קורה מתוך כבוד לאומי. שנכניע את האויב ושהוא ירדוף אחרינו במו"מ ולא כמו שקורה עכשיו, והדבר השלישי הוא התחשבות בשמירת חיי כלל אזרחי המדינה. כל עסקה אני מודד אותה לפי הסרגל הזה".