
משבר חוק הגיוס: השר שלמה קרעי תוקף את המפלגות החרדיות וטוען כי שתיקתן באשר לחוק הגיוס מאפשרת מתקפות קשות נגד הממשלה.
"השתיקה של החרדים היא דרך הפעולה הגרועה ביותר. תגידו את האמת - הקומבינטור האמיתי הוא מר בני גנץ וכפילו/סגנו מר יואב גלנט", אמר קרעי כשהוא מותח ביקורת חריפה על חברו למפלגה. "יותר משצרכי המלחמה מעניינים אותם, הם מגוייסים על מלא להפלת הממשלה".
"כך לדוגמה, לצה"ל יש אפשרות מיידית להחזיר לשירות מילואים פעיל עשרות אלפי חיילי מילואים קרביים ושאינם, שקיבלו פטור ממילואים סתם ככה, ורק בגלל עצלנות ורשלנות של צה"ל (החלפת מערכות מחשוב) אף אחד לא מנסה אפילו לגייס אותם. אמר את זה כתב חדשות 12, חייל קרבי במילואים בעצמו, אורי איזק, ואמרו את זה נציגי צה"ל במבוכה בוועדת חוץ ובטחון", ציין קרעי.
הוא הבהיר כי מטרת גנץ היא הפלת הממשלה וחלקים מהקואליציה פועלים נגד האינטרס שלהם עצמם. "את עניין גיוס החרדים שאין תורתם אומנותם צריך לתקן, אבל מצג השווא שיש דחיפות לעשות זאת עכשיו באופן 'היסטורי ובלי קומבינות' כדברי גנץ, הוא לא יותר ממניפולציה שקופה להפלת הממשלה. לצערי, חלק מחבריי לקואליציה הולכים שולל אחרי ההצגה הזו".
"מספיק עם השקרים. בג"ץ, היועמ"שית (שצריך היה להדיח כבר מזמן), גנץ, גלנט, ובגיבוי התקשורת כמובן, חוברים יחדיו להפלת הממשלה. זה לא באמת משנה איזה נוסח נביא כעת, עם ההצעה ההזויה של שר הבטחון להעלות את גיל הפטור ל-35 או בלעדיה, עם הגדלת יעדים ותמריצים כלכליים או בלעדיהם, הם יגידו אמן רק לנוסח שיפיל את הממשלה ואת זה אסור לנו לאפשר להם. מי שנופל בפח השקרים של גנץ וסגנו, פשוט טועה. אסור לתת לזה יד", הדגיש קרעי.
לדעתו, "מאבק לגיוס החרדים שאין תורתם אומנותם בכפייה גם ככה לא יתן מענה לצרכי המלחמה ולא משנה כמה נתאמץ. גייסו לאלתר את עשרות אלפי הלוחמים שקיבלו פטור ורוצים לשרת את ארצם. יש מקום בהחלט למהלך שיגייס את אלו שאין תורתם אומנותם בשיתוף פעולה. שיתוף הפעולה יכול לבוא מהשטח - מהצעירים עצמם. זה יכול להיות מסלול דומה ל'הסדר מרכז', כמו בישיבות הציוניות, לצעירים שלמדו שלוש שנים בישיבה גבוהה, שישרתו שירות מקוצר, יכנסו למערך המילואים וייצאו לשוק העבודה כבר בגיל 22 והלאה".
"זה יכול להיות גם מנגנון משולב של שירות דיפרנציאלי מופחת בהתאם למספר שנות הלימוד בישיבה הגבוהה תוך הפחתה של ארבעה חודשי שירות על כל שנת לימוד, יחד עם תמריץ חיובי לישיבה שאחוז מסויים מהמחזור שלה יממש זאת. וזו יכולה להיות כל הצעה שתעודד בפועל גיוס של אלו שאין תורתם אומנותם, במקום להפוך את מלחמת המצווה הזו למלחמת דת".
"אגב, לא ראינו שהנושא הזה הטריד במיוחד את ממשלת האחים המוסלמים בראשות לפיד, ליברמן ושות', לפני שנה וחצי. אז שלא יספרו לכם סיפורים. בשבילם החרדים כבר מגוייסים על מלא לקמפיין ההסתה והפילוג ולהפלת ממשלת הימין", הוא מסכם.
בתוך כך, משרד האוצר גיבש עמדה חריפה נגד חוק הגיוס שהיה אמור להגיע הבוקר (שלישי) לאישור הממשלה אך הישיבה נדחתה ולא נקבע לה מועד - לפי שעה.
במכתב ששלח יועמ"ש משרד האוצר ליועמ"שית גלי בהרב מיארה, נכתב כי הסנקציות הכלכליות המוצעות בחוק אינן ישימות וכי היה ראוי להיוועץ עם גורמי מקצוע טרם גיבוש הצעת החוק.
זאת, מכיוון שהן אינן מופנות כלפי הצעירים החרדים האמורים להתגייס, אלא כלפי הישיבות שאת תקציבן יהיה ניתן להעלות בכל עת.
במשרד האוצר הדגישו כי החוק המוצע לא יעלה את שיעורי גיוס החרדים ולא ישפר את שיעור התעסוקה של גברים חרדים. עוד הדגיש יועמ"ש האוצר במכתבו כי לפי חישוב האוצר, התועלת הכלכלית מגיוס כל 63 אלף הצעירים החרדים שפטורים מגיוס תגיע ל-42 מיליארד שקלים בשלוש שנים.
בביקורת האוצר על האופן שבו גובשה הצעת החוק נמסר: "ההחלטה לא רלוונטית מבחינת הנתונים הכלכליים והשפעה על משק המדינה. אלא שלסוגיה זו, באופן נפרד ובהתחשב בהצעות הנוספות כמפורט להלן, יש השלכות כלכליות משמעותיות על מצב משק המדינה ועל התקציב. בשל המשמעויות הכלכליות כבדות המשקל של מתווה זה, על כל מרכיביו, ישנה מחויבות למעורבות גורמי המקצוע במשרד האוצר העוסקים בתחום בתהליך גיבוש המתווה ובחינת המשמעויות הנגזרות ממנו".
