תא"ל במיל' אמיר אביבי, יו"ר 'הביטחוניסטים' ובעבר מפקד בית הספר להנדסה בצה"ל, מתייחס בראיון לערוץ 7 להמשך חשיפת מנהרות החמאס גם כעת, כמעט תשעה חודשים מאז פרוץ המלחמה.
בפתח דבריו מזכיר לנו אביבי נתון משמעותי שיש לקחת בחשבון: "הגודל והעוצמה של החמאס דומים לכל דאעש בשיאו, היה אז מדובר ב-35-40 אלף לוחמים הרבה פחות מיומנים מהחמאס עם תשתיות הרבה פחות משמעותיות. היו שם הרבה מתנדבים מכל העולם ומול דאעש התמודדה קואליציה שלמה של אמריקאים רוסים ואירופאים, שבמשך שנים לחמו שם וכתשו את הערים עד היסוד".
"צריך להבין שייקח זמן לחסל את אתגר המפלצת הזו שיצרנו בעזה", אומר אביבי ומזכיר כי גם ב'חומת מגן' לאחר חודש וחצי של לחימת המבצע עצמו וההשתלטות על הערים, המשיך צה"ל לפעול כחמש שנים על מנת להגיע לתוצאות הנדרשות. "צריך להתאזר בסבלנות ובעיקר לוודא שלא ייווצרו תנאים בעתיד שיאפשרו למפלצת כזו לקום ברצועה. את הלקח הזה צריך להפנים ולהפסיק עם הטירוף שמאפשר להקמת צבאות טרור סביבנו".
עידן המנהרות החל, מספר אביבי, עם ראשית תקופת אוסלו וככל שישראל נסוגה הוא קיבל עצמה משל עצמו. "הייתי קצין ההנדסה של אוגדת עזה ב-97', שלוש שנים אחרי אוסלו, וכבר אז חשפנו 35 מנהרות על הגבול בין רפיח העזתית לרפיח המצרית, כלומר שמיד אחרי אוסלו הם התחילו לחפור מנהרות שהתחילו כמנהרות הברחה והתפתחו בתחילת שנות האלפיים למנהרות תופת שהתפוצצו מתחת למוצבים, ואחרי ההתנתקות התפתחו למנהרות התקפיות אל שטחנו ובהמשך מנהרות מגננתיות בכל רחבי הרצועה".
אז איך קרה שמאז 97' אנחנו יודעים על עשרות מנהרות ולמרות זאת אנחנו עוצמים עיניים? "אפשר לנהל ויכוח ארוך מאוד על הרעיון של ללכת לאוסלו, אבל אחרי שכבר הלכנו והחלטנו לנהל סיכון על ידי מסירת עזה ויריחו תחילה בלי ויתור על ישובים ועל ציר פילדלפי, אמרנו שנבדוק אם זה יעבוד ואז נתקדם, אבל כבר ב-96' היה ברור שהתהליך נכשל במאה אחוז. ישראל הסתכלה על הכישלון הזה ושאלה מה נכון לעשות, ובמקום לעצור, מה שהחשיבה הנורמאלית מחייבת, המדינה מחליטה לסגת גם מהערים ביו"ש, וכמובן אותו דבר קורה גם שם עם בניית תעשיית אמל"ח מטורפת שמובילה לאינתיפאדה עם מעל אלף הרוגים, ושוב המדינה לא מפיקה לקחים, עושה ההיפך מה שצריך לעשות, שלושים שנה ברצף".
"לכן", אומר אביבי, בעקבות משבר השבעה באוקטובר "כל מי שקיבל את ההחלטות ההזויות האלה צריך ללכת הביתה. הדעת לא יכולה לתפוס את רמת הטירוף שעברה על המדינה הזו בשלושים השנים האחרונות", הוא אומר וקובע כי סילוק מקבלי ההחלטות צריך להיות גם בפוליטיקה וגם בצבא.
"את השבעה באוקטובר ראיתי כבר לפני עשרים שנה, כשהחליטו על ההתנתקות היה ברור לאן זה הולך ומתוך סוג של חשש קיומי הקמתי את הביטחוניסטים לפני ארבע שנים. ההבנה הייתה שחייב להיות כאן קול שפוי, רציני ומקצועי שיבהיר לציבור ולמקבלי ההחלטות מה מסכן את ישראל ומה מחזק את ביטחון ישראל".
מוסיף אביבי ואומר כי לצערו "גם אחרי השבעה באוקטובר אני שומע פרשנים ומקבלי החלטות בצבא שעדיין לא למדו כלום ועדיין מדברים על נסיגות. אחד הדברים שאנחנו עושים בביטחוניסטים הוא הצגת תכנית סדורה, מנומקת וארוכת טווח שלא תאפשר מציאות כזו ותביא אנשים לחיי שגשוג וביטחון ושהסיכון יהיה מינימאלי".
לשאלתנו עוד כמה זמן להערכתו נמשיך לחשוף מנהרות ולהשמיד אותן ברחבי הרצועה, משיב אביבי וקובע כי "עוד לא גילינו חלק גדול מאוד מהמנהרות. זה יהיה תהליך שייקח שנים לחשוף הכול. דרושה עוד הרבה עבודה. בלחימה כזו יש את השלב הראשוני של שבירת האויב והשתלטות על השטח, אבל החלק הארוך יותר הוא שלב טיהור השטח ופירוק התשתיות. זה תהליך שייקח שנים ונצטרך סבלנות עם העניין הזה".