
שלום שטרית, לוחם גולני שהשתתף בקרבות בשבעה באוקטובר, שוחח עם ערוץ 7 על ההנחיה התמוהה שקיבלו הוא וחבריו בלילה שלפני הטבח שלא לצאת לסיור בגדר.
את ההנחיה חשף בישיבת השדולה למען אנשי המילואים. את דבריו בראיון פותח שטרית בהשוואה שהוא עורך בין יום השבעה באוקטובר לשואה של ממש, אמירה שלדבריו הוא מקפיד לומר שוב ושוב, אך היא אינה זוכה לאיזכור ולציטוט.
על אירועי הלילה שלפני השבעה באוקטובר הוא מספר כיצד הוא יחד עם חבריו יותם סרור ואיתמר בן יהודה הי"ד שנהרג במתקפת הטרור ישבו ליד מכשיר הקשר הגדודי במוצב פגה שליד בארי, "ישבנו משחקים בטלפון, עשינו לילה לבן כזה", הוא אומר ובעדותו בכנסת ציין כי מאחר ומדובר בלוחמי מחלקת המרגמות שלמחרת יוכלו לנוח העדיפו שלא ללכת לישון ולמעשה החליפו את הלוחם שהיה אמור להיות מאזין לקשר ואיפשרו לו לישון.
כלוחם מחלקת המרגמות מספר שטרית כי בכל בוקר המחלקה מעלה כוננות ולהערכתו אין בקרים שבהם אין סיורים על הגדר, "כי הרי אתה בגדוד מבצעי וזה חלק מהעניין".
על דבריו אלה אנחנו מזכירים את השאלה שמעלים לא מעט אנשי צבא, איך קרה שהלוחמים לא יצאו לכוננות עם שחר, האם יתכן שהפקודה הזו היא שהותירה אותם במיטות? על כך שטרית לא משיב בביטחון. "אני לא יודע לענות על זה בצורה הזו. אצלנו במחלקת המרגמות כן הייתה כוננות עם שחר וכן התעוררנו. יכול להיות שבמחלקות של סיור אמרו להם לא להתעורר. אני לא יודע. אני לא רוצה להגיד סתם".
לשאלתנו אם מישהו פנה אליו ולחבריו על מנת לקבל את הפרטים הללו כחלק מהתחקיר על אירועי הקרב בבארי, בשל היות המוצב סמוך כל כך לקיבוץ, שטרית משיב ומספר כי "קצינת נפגעים של גולני אמרה לי שיש תחקיר ביום חמישי שעבר אם אני רוצה להגיע ולספר על מה שהיה במוצב פגה, אבל אני נמצא במקום שאיבדתי אמון בפוליטיקאים ובגנרלים בצבא. הבטיחו לנו הבטחות שננצח ולא יהיה חמאס ואנחנו רחוקים מזה. קשה לי לשבת איתם באותו שולחן ולשמוע מה יש להם להגיד ובגלל זה נמנעתי מלהגיע לתחקיר הזה".
הכוח במוצב פגה, מדגיש שטרית, הוא הכוח שאמור היה להגן על הקיבוץ. "לצערי לא עמדנו במשימה הזו. היינו עשרות מול מאות מחבלים, 25 מול 150 ולכן לא יכולנו להגיע, לצערי. אני רחוק מלהיות איש צבא שיכול לתת תשובות לשאלות, כואב לי המצב כמו שהוא כואב לכולם".
עוד שאלנו את שטרית אם מאז האירוע במרוצת תשעת החודשים שחלפו, עולות בו מחשבות תהיות או הערכות לגבי אותה הודעה שהועברה במכשיר הקשר שעה ועשרים לפני פרוץ המתקפה, והוא מספר: "ניסיתי לשאול אנשי צבא למה ומה קרה שם. הדם של החברים שלי ודם של הרבה מאוד אנשים במדינה נשפך בטרגדיה ענקית וניסיתי להבין למה זה קרה ואיך".
"שאלתי למה לא היה סיור ואמרו לי שהיה איום צליפה של נ.ט. אני לא יודע אם זו הייתה הסיבה, אני לוחם פשוט ולא איש צבא גדול, ויודע רק בתפקיד שלי מה אני צריך לעשות, לכן אני לא יודע לענות בצורה טובה ולא יודע אם אני מקבל את התשובה הזו כי אני יודע שלנמ"ר יש התחמשות מנ.ט. אז אולי הם צודקים ואולי לא".
"בחכמת הבדיעבד יכולנו לעשות הרבה דברים, יכולנו להקשיב לתצפיתניות, יכולנו להעלות את חיל אוויר והדברים האלה לא קרו. זה המחדל. זה לא מחדל של הלוחמים בשטח אלא של הרמות הגבוהות בצבא, של אנשים שירדו לאילת למרות ששבוע מראש עידכנו אותם שיש מידע מודיעיני. מה, החיים שלנו לא שווים? אני מבואס מהגנרלים ומאוד אוהב את הצבא. אני רוצה שתהיה הפיכה של הגנרלים בצבא והשולטים בחוטים. המצב למעלה לא טוב".
עוד מספר שלום שטרית כי לאחר עדותו פנו אליו רבים שגם הם היו בהלם מהדברים. הוא מצידו השיב את התשובות הללו. "אני במקום שמנסה לא להיכנס לדברים. יש כל כך הרבה דם על ידיים של אנשים במדינה כך שאתה רוצה לדעת מי אשם ואיך זה קרה, אבל אני לא רוצה לשים את עצמי במצב נפשי כזה שיכול לעשות לי דברים לא טובים".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "צה"ל נמצא בעיצומו של תהליך התחקירים המבצעיים של אירועי ה-7/10, בתוך כך גם הקרב במוצב פגה. לכשהתחקיר יסוכם הוא יוצג קודם למשפחות השכולות, ולאחר מכן יפורסם בשקיפות לציבור".