קמלה האריס עם ג'ו ביידן
קמלה האריס עם ג'ו ביידןצילום: Official White House Photo by Lawrence Jackson

פרופ' איתן גלבוע, מומחה לפוליטיקה האמריקאית וליחסי ישראל-ארה"ב, שוחח עם ערוץ 7 על הטלטלה במירוץ לנשיאות לאחר פרישתו של הנשיא המכהן ג'ו ביידן.

על מצבה של קמלה האריס הנכנסת ככל הנראה לנעליו של ביידן בהתמודדות על הנשיאות מטעם הדמוקרטים, אומר פרופ' גלבוע כי מדובר במציאות כמעט בלתי אפשרית ולכך מספר סיבות. בראש ובראשונה הוא מזכיר כי ועידת המפלגה תתקיים בעוד כשבועיים ובמהלכה יהיה לאשר את המעמדות לנשיאות ולסגנות הנשיא. מדובר למעשה בהליך בזק שיכניס לשבועיים את מה שבדרך כלל קורה במשך שנה שלמה. גם מועד הבחירות הקרוב מאוד לא מסייע לה להיערך כראוי.

עוד מציין פרופ' גלבוע את אופן תפקודה של האריס כסגנית נשיא שלא הוגדרה כטובה במיוחד ולא כמי שהתבלטה בתפקידה. היא קיבלה מהנשיא ביידן את המשימה הבלתי אפשרית של טיפול בהגירה הבלתי חוקית ממקסיקו ולא הוכיחה הצלחות בתחום. בנוסף לכל אלה עליה ללכד מאחוריה מפלגה מתפוררת שבתוכה קבוצות שונות שפועלות כל אחת על פי תפיסתה ורצונה. "זה לא יהיה פשוט".

גלבוע סבור כי האריס "תצטרך לבחור סגן נשיא שיהיה דומיננטי יותר ממנה, הפוך מבדרך כלל. אין לה הרבה ניסיון ברמה הפדראלית. היא נבחרה לסנטורית בקליפורניה ואחרי זמן קצר נבחרה לסגית. כעת היא תצטרך סגן שיעזור לה".

מולה, יש לזכור, ניצב טראמפ, "מועמד קיצוני בעמדותיו ובעל פה גדול שהפעיל מכונה רצינית נגדה", אומר פרופ' גלבוע הסבור כי השאלה המשמעותית והמהותית הרבה יותר היא זו שאין עליה תשובה לפי שעה, האם ארה"ב מוכנה לנשיאה אישה. בדבריו הוא מזכיר את בחירות 2016 בהן התמודדה הילארי קלינטון מול טראמפ וכשלה. גלבוע מספר על מחקרים שבחנו את דפוסי ההצבעה אז וגילו שדווקא מיעוטים ונשים, הנחשבים כתומכי הדמוקרטים, לא הצביעו לה.

וגם המוצא של האריס יעמוד לה כרועץ. העובדה שהיא בת לאב אפרו-אמריקאי מג'מאיקה ולאם מרקע טמילי-הודי ושבעלה יהודי משייכת אותה למיעוטים, מה שלכאורה נותן לה יתרון, אבל גם יכול לפעול נגדה בזרם המרכזי של המפלגה.

על אף כל אלה לא הייתה לביידן ברירה אלא להעביר לה את שרביט ההתמודדות לאחר ש"הפעילו על ביידן לחצים אדירים. העיתונות הליבראלית שתומכת במפלגה הדמוקרטית בראשות הניו יורק טיימס הובילה קמפיין נגדו והתורמים הגדולים ביותר אמרו לו שהם עוצרים את התרומות, כך שלא הייתה לו ברירה. במצב הזה שאליו הוא הגיע לא ניתן היה לנצח. אם האריס תנצח זו תהיה הפתעה מרעישה".

לשאלתנו אם המעבר מביידן להאריס לא יקשה על טראמפ שכבר נערך לקמפיין ערוך וסדור החושף את חולשותיו של ביידן וכעת צריך להיערך מחדש, אומר פרופ' גלבוע כי אכן זהו אתגר, אך הוא קל יותר מהאתגרים שבפני האריס.

"נושא הגילנות, שאלת הגיל המבוגר, מתהפך על טראמפ שהופך להיות המבוגר אי פעם שמתמודד על הנשיאות, אבל הוא נראה הרבה יותר אנרגטי. היכולות האינטלקטואליות והמנטאליות שלו והמצב הפיזי שלו טובים הרבה יותר משל ביידן", אומר גלבוע ומוסיף: "הרפובליקנים אומרים שיהיה להם הרבה יותר קל להתמודד מול האריס כי הם חזו את הפרישה וכבר שבועיים הם עובדים על זה. הם מאשימים את הדמוקרטים ואת האריס בעיקר, בפרוגרסיביות וקומוניזם, מה שנחשב לקללות בארה"ב. היא לא לגמרי פרוגרסיבית אבל יותר מאשר ביידן. בימים הקרובים אחת המשימות שלה תהיה להתרחק מהפרוגרסיבים".

גלבוע מציין בדבריו כי האתגר לא יהיה פשוט עבורה, שכן מצד אחד נמצאים הפרוגרסיבים והמוסלמים שאמרו שלא יצביעו לביידן בגלל התמיכה שלו בישראל, ומנגד נמצאים התורמים היהודים לקמפיין שלה, כך שהא תימצא בהתלבטות אם להתרחק מהפרוגרס ולשלם מחיר אצל המוסלמים או להיפך ולשלם מחיר אצל היהודים.

בהקשר זה מוסיף גלבוע ומציין כי גם טראמפ עסוק בימים אלה בהתרחקות מסוימת מגישות קיצוניות שמרניות. כאשר הוצגו בפניו נתוני פרויקט 2025 אותו ניסח ארגון שמרני מאוד שפירט את ציפיותיו מתקופת כהונתו השנייה של טראמפ, בחר טראמפ להתרחק מהם מעט ולציין שיש בתכניתם דברים מעניינים אך לא מעבר לכך, וזאת על מנת שלא לתייג את עצמו באופן קיצוני יתר על המידה ולא להרחיק מעליו תומכי מרכז ובלתי מפלגתיים.

עוד שאלנו את פרופ' גלבוע אם הביטחון העצמי הגבוה של טראמפ לא עלול להיות בעוכריו, בין השאר אולי בגלל שיהפוך את האריס למעין אנדרדוג בעיני המצביע האמריקאי. גלבוע משיב ומציין כי לטראמפ אכן לא חסרות התבטאויות קשות ויהירות כלפי יריביו, וזאת בניגוד לתרבות האמריקאית. כך הוא הגדיר את ביידן כ'סליפי ג'ו' ולאחר מכן כ'ג'ו הנוכל' וכעת הוא משתמש בביטויים קשים כלפי האריס. "הוא תמיד היה עם ביטחון מאוד מופרז . לכן האכזבה הגדולה שלו מכך שהוא הפסיד את הבחירות הקודמות וטען שהם זויפו. הוא לא מוכן לקבל מצב של הפסד. משום כך הוא קרא לנתניהו לוזר בגלל התקפת חמאס. הוא בטוח בניצחון שלו וכבר כעת אומר שאם הוא לא ינצח זה יהיה זיוף. טראמפ מוכן לקבל תוצאות רק אם הוא ינצח. הדבר הזה בעייתי בעיני חלקים גדולים בציבור האמריקאי ויכול לגרוע ממנו את מי שחשובים שהוא מרחיק לכת מדי".

האם נראה את ביידן כחלק מהקמפיין של האריס? האם הוא מהווה קלף, נטל או נכס עבורה? "התלונה הכי גדולה נגד ביידן במפלגתו ומחוצה לה הוא הגיל שלו והיכולת המנטאלית והפיזית שלו. הטענה הייתה שכבר עכשיו הוא מתדרדר לעומת תחילת הכהונה שלו, ואיך הוא ימשיך לכהן כהונה שנייה כשיתחיל אותה בגיל 82 ויסיים בגיל 86. כלומר שלא הייתה ביקורת משמעותית על המדיניות שלו". מאחר וכך, סבור גלבוע, "האריס תשתמש באותם הישגים של ביידן שיכולים לעבוד לטובת מיעוטים ונשים – הפלות הן סוגיה רצינית בארה"ב. בית המשט פסל חוק שהיה קיים כבר חמישים שנה וזו נקודה מאוד חלשה של הרפובליקנים - היא תעבוד על זה ועל עוד כמה דברים חיוביים שביידן עשה ותנסה להתעלם מהכישלונות שלו".

ובאשר לביקור נתניהו שמלכתחילה נערך למציאות פוליטית מסוימת בארה"ב וכעת מגיע כשהנשיא אינו מתמודד והאריס היא הצפויה להתמודד על הכהונה, אומר פרופ' גלבוע כי יש לזכור שנתניהו הוזמן בעיקר לקונגרס שם הוא צפוי לנאום. "יש חשש שהוא יחזור על נאום 2015 כשהתעמת עם אובמה וגרר משבר מול המפלגה הדמוקרטית ויהדות ארה"ב. אם הוא ייפגש עם טראמפ זה יכול להיות בעיה מסוימת. המטרה העיקרית בנאום בקונגרס צריכה להיות תיקון של מה שהוא קלקל וזו התמיכה הדו מפלגתית שאתה נתניהו הרס כשהוא תמך במועמדים רפובליקנים כמו מיט רומני וטראמפ, וצריך לעשות את זה בחכמה".

"לו הייתי מגיע לקונגרס הייתי משבח את התרומה של ארה"ב ואת ביידן, אומר שלא תמיד יש הסכמה על הכול. הייתי מדגיש את הנושא האיראני שהוא מיסגור המלחמה בחמאס ובחיזבאללה. אנחנו נלחמים באיראן ו8היינו צריכים להגדיר את המלחמה כמלחמת ישראל איראן. פספסנו את זה. כעת איראן מאוד קרובה לנשק גרעיני ומתעודדת ממה שקורה בישראל כסיכוי להשמיד את ישראל. מדובר בניסוי כלים של חמאס, חיזבאללה, החות'ים ומיליציות בגבול עיראק סוריה. מתברר שקשה לנו להתמודד עם כמה זירות ושאנחנו תלויים בנשק האמריקאי. אביגדור ליברמן וברק אמרו שיש היערכות איראנית להשמדת ישראל בתוך שנתיים. בנושא הזה הייתי מתמקד. דרושה חכמה להשגת היעדים שלך במצב שנוצר. זה לא יהיה פשוט".