בג"ץ דן היום (חמישי) בעתירה שדורשת משר המשפטים יריב לוין להביא למינוי נשיא קבוע ושופטים לבית המשפט העליון, תשעה חודשים אחרי פרישת הנשיאה אסתר חיות.
בפתח הדיון ביקשה לשכת עורכי הדין להצטרף להליך כידידת בית המשפט. עו"ד ציון אמיר שמייצג את לוין אמר כי הוא מתנגד למהלך: "האמת הפשוטה ש'ידיד בית המשפט' זה מסווה לצד בהליך. הלשכה צד ממש בהליך, ולכן אי-אפשר לקרוא לזה 'ידיד בית משפט' שבא לסייע, אלא לתמוך בעתירה. זה לא תפקידו של המוסד הזה".
עוד אמר כי "אין תוחלת להטיל חובה נוקשה לכנס את הוועדה (לבחירת שופטים) שאתה יודע מראש שאין הסכמות. שאי-אפשר להשיג רוב".
השופטת יעל וילנר הגיבה "יכול להיות אז לשיטתה שאין טעם לכנס את הוועדה, אך לא כך הדבר על מינוי נשיא".
אמיר הוסיף ואמר בדיון כי "יש לנו מציאות חברתית קשה מאוד מחלוקת ציבורית פוליטית קשה מאוד. מאז הרפורמה המשפטית שהכריז עליה שר המשפטים מאז ועד היום נקלעו החברה הישראלית והרשויות עצמן למצב של מחלוקת נוקבת קשה שקורעת את החברה הישראלית בגלל השאלות הללו שבין השאר נידונות כאן היום".
"ה-7 באוקטובר הביא אותנו לקצה. האם אפשר שלא לשקול את הדברים האלה? לכן חשוב שהנשיא שיבחר לא יהיה שנוי במחלוקת, כי הוויכוח קיים וכי הוא גדול".
עו"ד ענר הלמן, נציג משרד המשפטים טען בדיון בשם היועמ"שית גלי בהרב מיארה: "מלחמה מעצימה את הרצון להגיע להסכמות, אבל בסוף זה רק שיקול אחד. מה שהיה יכול להיות יפה בחודש או חודשיים הראשונים של המלחמה. כעת אנחנו במצב היסטורי. מעולם לא היה במדינה מצב כזה, ש-9 חודשים אין נשיא לבית המשפט העליון".
עוד אמר כי השופט פוגלמן פורש בעוד 80 יום. כשנשאל אם לדעת היועמ"שית לוין מתנהל בחוסר סבירות: "בוודאי. השר פועל במהירות לא ראויה. נקודה. בלתי-סביר בצורה קיצונית, עוד חודשיים גם ממלא מקום פורש".
עו"ד תומר נאור מהתנועה לאיכות השלטון אמר בפתח הדיון כי "שר המשפטים מדבר על הסכמה רחבה ועל הידברות, כאשר בעצם המשמעות של המהלך שהוא עושה היא לרוקן מתוכן את הוועדה לבחירת שופטים - שברו את הכלים ולא משחקים: או מה שמקובל על השר, או שלא הולכים בכלל להצבעה ולא נותנים את הכוח הוועדה, שנזכיר- מורכבת גם מנבחרי ציבור גם משופטים וגם מנציגי הממשלה, לא נותנים לה את הכוח בכלל לשבת להתכנס ולבחור שופטים".
"אנחנו נמצאים עכשיו קרוב לשנה שבית המשפט העליון והרשות השופטת מתפקדת ללא נשיא. רק דמיינו מצב שבו הממשלה מתפקדת עם ממלא מקום, או הכנסת מתפקדת עם ממלא מקום יושב ראש כנסת במשך יותר משנה. זהו מצב שהוא לא הגיוני, זו פגיעה בסמכויות שלטון, פגיעה בסמלי שלטון ופגיעה בעבודת בית המשפט. אנחנו כאן היום כדי לעשות סוף לפגיעה הזאת ולעצור את הניסיון של שר המשפטים להמשיך את אותה רפורמה באמצעים לא כשרים. אנחנו מקווים שבית המשפט ילך איתנו היום".