באוליפיאדה הבינלאומית לביולוגיה שהתקיימה בקזחסטן זכתה ישראל בארבע מדליות, אחת מהן היא של שירה גרוס, תלמידת אולפנת אמית גבעת שמואל, שסיפרה בראיון לערוץ 7 על האירוע ועל התחרות עצמה אליה הגיעו המתמודדים בליווי ובהכוונת מרכז מדעני העתיד בשיתוף משרד החינוך ואוניברסיטת תל אביב.
אז איך נראית בכלל אולימפיאדת ביולוגיה? שירה מסבירה כי ההתמודדות מחולקת לשני ימים, בכל יום שש שעות מבחנים, שש שעות של מבחנים עיוניים ולמחרת שש שעות של מבחנים מעשיים המחולקים לארבעה חלקים של התמודדויות במעבדות מול נושאים מתחלפים.
במעבדה, לצורך הדוגמא, היא התמודדה עם ניתוח עין של כבשה, ואם זה נשמע לכם קצת קיצוני ולא מושך במיוחד, שירה מספרת שהיא כבר עברה ניתוח לב חזיר כמו גם ג'וקים וציפורים כחלק מההכנה של הנבחרת בשלבים הפנים ארציים לקראת ההמשך, הבינלאומי. לשאלתנו היא מודה שהיא כבר יודעת לאילו מחברותיה לספר על תכני האימונים ואילו חברות תעדפנה שלא לשמוע על כך...
"לי עצמי אף פעם לא היה את הגועל הזה מלעשות את הדברים האלה", היא אומרת ומספרת כי במסגרת ניתוח עין הכבשה יש להפריד את חלקיה ולציין היכן הקרנית, היכן הרשתית וכיוצא באלה ועל כך מקבלים נקודות. בהמשך עולות שאלות תיאורטיות על הנושא הנבחן.
לקראת ההתמודדות, מספרת שירה, נלמדים כלל תחומי הביולוגיה, מביולוגיה משולבת מדעי מחשב ועד אנטומיה ותחומים נוספים, ו"בכל שנה ארבע מעבדות בתחומים מסוימים שבהם מתמקדים ואנחנו יודעים מה הם". מנגד, המבחנים התיאורטיים עוסקים בכלול הנושאים.
מהתחרות יצאה שירה עם מדליית ארד, ואם אתם שואלים למה "רק" ארד, יתכן והסיבה היא העובדה שהיא, בניגוד לשאר חברי הנבחרת, לא יכלה לטוס בשבת, כך שהגיעה לקזחסטן רק יום לאחר מכן, מה שהותיר לה פרק זמן קצר יותר להתרעננות, מנוחה והיערכות למבחנים עצמם. בכל אופן חשוב לדעת ולזכור שבמבחן הפנים ארצי, לקראת האולימפיאדה עצמה, זכתה שירה במדליית הזהב.
וכצפוי, שירה רואה את עצמה בעתיד משלבת בין עולם הרפואה לעולם המדע שמרתק אותה. "אני רוצה להגיע לעולם הרפואה הרגיל וגם לעשות תוך כדי זה מחקר. לא נראה לי שאוכל להשאיר את עולם המחקר מאחור".
לפני סיומה של השיחה איתה אנחנו שואלים על מיעוט הבנות המתמודדות עם התחום. היא בת יחידה בין בנים בנבחרת הישראלית שיצא לאולימפיאדה. "אנחנו ממש מקוות שיבואו יותר בנות. אני רוצה לגרום לעוד ועוד בנות לבוא לתחום. זה מאוד חשוב לי", היא אומרת ומדגישה כי בנות הצליחו מאוד בנבחרות ישראל, "זה אפשרי גם בתור בת וגם בתור דתיה", אומרת שירה הסבורה שיש במוח הנשי אלמנטים שמחזקים את יכולת הסקת המסקנות והקישורים בין דברים שונים, יכולות נדרשות במעבדה, ואולי גם מכך נובעת הצלחתן.