שרת התיישבות והמשימות הלאומיות אורית סטרוק מתייחסת היום (שני) בראיון לערוץ 7 למתקפת החיזבאללה שהובילה להירצחם של 12 הילדים במג'דל שמס ולתגובה הישראלית המתמהמהת.
"מדינת ישראל לפני כשבוע קבעה תג מחיר ראוי מאוד בתקיפה בנמל חודיידה בתימן, תג מחיר משמעותי שכפי שאמר שר הביטחון, בא להבהיר לאויבים שלנו שיש דברים שאי אפשר לעשות לנו. תג המחיר הזה חייב להיות שווה ערך לכל אזורי מדינת ישראל ולכל אזרחי מדינת ישראל. הוא לא יכול להיות שונה לגבי מנרה, קרית שמונה מג'דל שאמס ושאר יישובי הצפון לעומת תל אביב", אומרת השרה.
עוד היא מוסיפה ואומרת: "יש מצב בלתי אפשרי שבמסגרתו בתוך מדינת ישראל תוקפים אותנו בצורה האכזרית והאלימה ביותר, טבח במגרש כדורגל של ילדים, ובמקביל נציג של אותה מדינה, לבנון, יושב בראש בית הדין הבינלאומי בהאג ומטיף לנו מוסר על מוסר הלחימה שלנו ועל איך שאנחנו פוגעים באחרים, כשמתוך שטח המדינה שלו פוגעים בנו".
"אנחנו לא יכולים לעצום עין מול המציאות הזו ולא לייצר מצג שווא כאילו יש לנו עסק עם ארגון טרור. מדובר בארגון טרור שיושב בתוך מדינה וממנה תוקף אותנו ולא יכול להיות שהמדינה הזו תהיה חסינה. דין לבנון כדין נמל חודיידה".
באשר למערך השיקולים הכולל גם רצון ישראלי להימנע מלהיגרר למלחמה כוללת, אומרת השרה סטרוק כי יש לשקול את כל הפרמטרים אך לא לבחור בחרפה ולקבל גם את המלחמה, "ונראה לי שאנחנו עלולים להגיע למצב הזה, וצריך להיזהר מזה מאוד מאוד".
"אף אחד כאן לא מחפש מלחמה. כולם יודעים שבמשך שנים העלמנו עין מהתעצמות חיזבאללה בלבנון וכך נוצר מצב שבו הטילים של חיזבאללה לא החלידו והם עשויים להיירות כלפי מרכזי האוכלוסיה שלנו. אנחנו לא יכולים להעלים עין מזה. אני חוששת שהרצון למנוע מלחמה יביא עלינו גם את החרפה וגם את המלחמה".
באשר לביקורת המוטחת בצבא בחודשים האחרונים אומרת סטרוק כי "יש לנו צבא נהדר וחיילים מדהימים שלוחמים במסירות נפש עצומה. אנחנו רואים את זה בעזה ואין לי ספק שנראה את זה גם בגזרות נוספות ככל שהם יידרשו. יש לנו מפקדים, להצדיע להם, שמובילים את המלחמה בעזה באופן מופתי ומוערך מאוד, אנשים משכמם ומעלה. נכון שיש בפיקוד הבכיר מי שיש לנו ביקורת עליהם, אבל בסך הכול הצבא כולו ורובו הוא צבא נהדר שאפשר לסמוך עליו. אנחנו רואים מה הוא עושה בעזה. מדובר באנשים איכותיים ערכית ומבצעית ואנחנו סומכים עליהם ואם יש מחלוקות עם חלק מהקצונה בכירה בצה"ל צריך לדעת איך לנהל אותן".
סטרוק מספרת כי ידוע לה שלצה"ל תכניות עבודה טובות באשר ללבנון ואותן יש להפעיל. "אנחנו כל הזמן חוצים עוד קו אדום ועוד קו אדום ומנרמלים מציאות שהולכת ומתדרדרת. צריך לשים לזה סוף. בכל פעם שאנחנו לא נעצרים בקו האדום אנחנו מנרמלים את המציאות ההזויה הזו, מציאות בה ילדים לא יכולים לשחק במגרש כדורגל היא מציאות ששום מדינה לא יכולה להשלים איתה".
בדבריה מדגישה השרה כי אין לה כוונה להיכנס בשידור לתכניות קונקרטיות, "אבל אני לא מוכנה לקבל את הביטוי 'הבוץ הלבנוני' ובן הדוד שלו 'הבוץ העזתי'. זה בדיוק הפוך. הוכחנו בעזה שאנחנו צריכים להיות עם המגפיים על הקרקע כדי להצליח לשנות את המצב בעזה. זה לא בוץ. זה ערימות של מנהרות שלא ניתן לחסל אותן בלי להיות שם, וכך לגבי כל מקום אחר. הביטוי 'הבוץ הלבנוני' הוא ביטוי שטבעו אותו מי שדחפו לנסיגה המבישה והמזיקה מלבנון. הבריחה מלבנון היא אבי אבות כל ההתדרדרויות שאנחנו מכירים. לא נכון להשתמש בביטוי הזה שאותו קבע השמאל כדי להוציא אותנו משם ולהביא למצב שבו מי ששומר עלינו הם יוניפי"ל ואנחנו רואים מה זה שווה היום. זה לא בוץ לבנוני אלא אדמה שאנחנו צריכים לדעת להיות בה ולסכל את הטרור מתוכה כי אף אחד לא יעשה את זה במקומנו. יש לנו ניסיון מוכח של עשרות שנים שכך הדבר".
עוד נשאלה השרה סטרוק אודות תחושת השחיקה בכוחות הלוחמים של צה"ל, ולדבריה אכן "צה"ל חייב לגדול, ויש לו מאיפה. הנתונים שהצלחתי לחשוף בממשלה ושחבריי חשפו בועדת החוץ והביטחון מדברים על עשרות אלפי חיילים שהמדינה הכשירה אותם כחיילים קרביים ותומכי לחימה במקצועות חשובים מאוד וקיבלו פטור מצה"ל בגלל המדיניות העקומה של צבא קטן וחכם. החיילים הללו הם אזרחים מחוץ למעגלי הגיוס והם צריכים לבוא ולהתגייס. צה"ל מתרשל בעניין הזה של החזרתם לשירות פעיל של מי שאותם הוא אימן בעבר. אם צה"ל לא עושה את זה ישנה יוזמה מדהימה של אסף וייס (אחיו של אילון וייס הי"ד שנפל בקרבות ברצועת עזה) שקורא לאנשים לחזור ולהתנדב לשירות מילואים".
"קיבלתי הלילה הודעה מצמררת מאדם שאני לא מכירה והבן שלו משרת במילואים כבר בסבב שלישי, כמו חלק מהחתנים והילדים שלי, והוא כותב לי 'אשתי עבודת באחת התעשיות הגדולות בארץ עם עשרות אלפי עובדים. בקומה שלה רק החתנים שלה ושל עוד עובד נוסף נמצאים בעזה. לשאר העובדים אין אף בן, חתן, אח או בן דוד בעזה'. זו מציאות לא נורמאלית וחייבים לשנות אותה מערכתית, ואני קוראת לאזרחי ישראל שאם צה"ל לא מספיק נחוש בשינוי המציאות הזו, בואו ותשנו אותה בעצמכם. זה קריטי לביטחון ישראל וגם לחיילים שלנו שיש להם משפחות ועבודה. הם ימשיכו להתנדב, אבל נכון יותר שכולם יחד ישאו בנטל הזה".