יו"ר מפלגת הציונות הדתית, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', נשא דברים בכנס "חזון המחנה הלאומי" ודיבר על תהליך ההתפכחות שעוברת מדינת ישראל בחודשים האחרונים.

"מדינת ישראל של עשרת החודשים האחרונים היא מדינה בהתפכחות. התפכחות היא תהליך מורכב וקשה. הן בשל מחירי "שכר הלימוד" שאנחנו משלמים עליה והן בשל התנפצות החלום והפנמת השלכות ההתפכחות. ההתפכחות אומרת בראש ובראשונה שבדור הקרוב לפחות אין עם מי לדבר או לעשות שלום, שכניעה ונסיגות מביאים טרור, שאי אפשר להתחבא מאחורי קירות וגדרות, ששטח שאנחנו לא מחזיקים בו הופך לחממה של טרור, ושצריך צבא גדול וחזק כי נצטרך עוד להילחם ולנצח", פתח סמוטריץ'.

הוא הוסיף "אני בא לכאן עכשיו מישיבת הכנה עם הנציגים מטעמי בוועדה הציבורית לבניין הכח ותקציב הביטחון, שעל הקמתה אני נאבק כבר יותר מחצי שנה ושבעזרת השם תחל סוף סוף בעבודה ביום ראשון. ותאמינו לי שנצטרך צבא גדול וחזק, אבל גם חכם ובעיקר כזה שמושתת על ערך הניצחון בלי בלבולים. עד כאן זו התפכחות על דרך השלילה במובן של "מה לא". אבל זה לא מספיק".

"ההתפכחות הלאומית שאנחנו בעיצומה כוללת גם מרכיב חיובי מסוים של "מה כן" - חזרה מהפרוגרס האינדיווידואלי לשורשים הלאומיים והיהודיים שלנו. זה משהו עמוק, שהוא על הגבול שבין הכרתי תודעתי לרגשי חוויתי. אבל זה לא מספיק. וכאן התפקיד והאתגר שלנו - לשרטט מה כן. לתת אופק ותקווה", דברי סמוטריץ'.

הוא מנה את האמצעים לכך והבהיר שישראל צריכה שינוי תודעתי. "אנחנו חייבים קודם כל לומר את האמת ולקבע תודעתית את מלחמת חרבות ברזל כהצלחה וניצחון. כמו שהיא באמת. הפעם אסור לנו לתת לשמאל למסגר את המלחמה בתודעת בכי ונהי כמו שהוא עשה למלחמת יום כיפור. אז, בחולשה ההיא, נזרעו זרעי הפורענות שהביאו עלינו את אוסלו והבריחה מלבנון והגירוש מגוש קטיף וצפון השומרון. כי אם ניצחון מזהיר כמו במלחמת יום כיפור הוא הפסד צורב אז באמת "אין פתרון צבאי לטרור" ומה שנשאר אלו כניעה ונסיגות. תראו איך הם עובדים קשה במסגור הזה באולפנים כבר כמה חודשים. רק שחלילה עם ישראל לא באמת יתפכח ויוכיח שאפשר לנצח. ואין שקר גדול מזה. זה חלק מתפיסה תבוסתנית שלא מסוגלת לקבל את העובדה שאנחנו רוצים ויכולים לנצח. כל הישראל זיוים והעמוס ידלינים ועמוס הראלים והתמיר הימנים - אלה שבמידה רבה הביאו את צה"ל לאן שהוא - ובמקום לקבור את עצמם בבית מרוב בושה ממשיכים לחרוך את האולפנים ולפרשן ולזרוע חולשה ותבוסתנות".

"זה נמשך בלנצח באמת. גם מול עזה - להשמיד את חמאס טוטלית, ואנחנו ממש לא רחוקים מזה. וגם מול חיזבאללה, לצאת למלחמה, לכבוש מחדש את רצועת הביטחון כדי שהיא תהיה בשטח לבנון ולא בשטח שלנו ולהחזיר את תושבי הצפון הביתה בביטחון. יהיו למלחמה כזו מחירים, ואני לא מזלזל בזה. אבל כמו בנדל"ן - היקר של היום הוא הזול של מחר. מה שלא נעשה היום נידרש לעשות בהמשך עם מחירים כבדים בהרבה. אחרי 30 שנות הכלה וקניית שקט מלאכותי בהווה תוך משכון העתיד, הגיע העת להילחם ולנצח. ואז התיישבות, גם ביו"ש וגם בעזה, ותכנית ההכרעה. הכרעה תודעתית שתהיה המשך ההכרעה הצבאית", הדגיש סמוטריץ'.

לדבריו, "הכרעה תודעתית אומרת שאין מקום בחלקת הארץ הזו לשתי שאיפות לאומיות סותרות. זה או אנחנו או הם. ואנחנו לא נוותר כי זו ארצנו וכי אין לנו לאן ללכת. אז הם יאלצו לוותר. כשהם יבינו שאנחנו כאן כדי להישאר וזה בלתי הפיך. אם תרצו קיר הברזל של ז'בוטינסקי, אבל לא רק צבאי אלא גם, ובעיקר התיישבותי ואזרחי. וקיר הברזל האזרחי הזה כולל כלכלה חזקה עם הרוח והיזמות והחדשנות והיצירתיות והמוח היהודי. ועם כלכלת שוק חופשי אמיתית עם מינימום רגולציה ומינימום בירוקרטיה, וחירות מחשבתית אמיתית".

"זה מה שחסר כרגע למנהיגות הנוכחית שלנו. הכרעה תודעתית. בלי להתנצל, בלי ללכת בין הטיפות, בלי ללכת עם ולהרגיש בלי. מה שנדרש לנו זו היכולת למנף את ההכרעה הצבאית להכרעה תודעתית אסטרגית, אבל הפוך מה"עצות" שמעניקים לנו התבוסתנים. ובשביל זה צריך פיקוד צבאי עם DNA אחר. כזה שלא חושש לנצח, ובעיקר לא חושש מהשלכות הניצחון - אחיזה בשטח, אחריות אזרחית בעזה והתיישבות", ציין סמוטריץ'.

"צריך גם משילות דמוקרטית אמיתית במובן הרחב של המילה. משילות של העם ונבחריו מול הפקידות, והיועצים המשפטיים, ומערכות הביטחון. ומול הכח הרב מידי והלא דמוקרטי ולא פרופורציונלי בעליל שהם מחזיקים בידיהם. אנחנו דורשים לא רק שוויון בנטל אלא גם שוויון בחלוקת הכח. פשוט כי רוב גדול בעם נמצא שם, בתודעת ההכרעה והניצחון, וכשהעם ישלוט בגורלו ניתן יהיה לממש את החזון".

"צריך ממלכתיות. כן, ממלכתיות ומתינות וסבלנות. זו הממלכה שלנו ואנחנו חייבים לשמור עליה. ואנחנו סומכים על הקב"ה ויודעים בוודאות שאנחנו בדרך לשם אז חשוב שתהיה לנו סבלנות גם אם זה לוקח קצת זמן ומסתבך לפעמים בדרך. וצריך אחדות. ויש אחדות מלאה אצל רוב העם. אסור לנו לתת למיעוט קטן וקולני עם המון כסף ותיבת תהודה תקשורתית מגויסת ליצור תחושה אחרת. מי שחווה את חוויית המלחמה במעגל הקרוב לו כבר לא יחזור למה שהיה כאן לפני המלחמה. לא יחזור ל-6 לאוקטובר. ויש המונים המונים כאלה מכל שכבות החברה הישראלית. וצריך אמונה, תקווה ואופטימיות. ואת כל אלו יש ברוך השם במחנה הלאומי בשפע. מול פסימיסטים מקצועיים ששרויים בדיכאון עמוק ועושים הכל כדי לפזר אותו לכל עבר. תקראו עיתון הארץ ותבינו מצוין על מה אני מדבר", אמר שר האוצר.

לדעתו "לכן צריך לשמור על 'ברית המחנה הלאומי'. הברית הזו כוללת פשרות ויש בה ויתורים ולא מעט כאבי בטן מצד כל השותפים. אבל היא טובה וכל חלופה אחרת נושאת חזון אחר לחלוטין. אבל יש בה אחדות ישראלית אמיתית - יש בה דתיים וחילוניים ומסורתיים, ואשכנזים ומזרחיים, אנשי העיר והכפר, המרכז והפריפריה. פסיפס ישראלי מרהיב. ויש בה אמונה ושורשים יהודיים ולאומיים עמוקים, ועל גביהם אופטימיות וחדוות יצירה יהודית וציונית. צריך להעמיק את הברית הזו, את הדיאלוג בין חלקיה. לתקן ולשפר את הדורש תיקון, לפתוח את הלב והידיים לכל מי שרוצה להיות חלק. אני באמת מאמין שיש לנו יכולת להציב הפני העם הזה חזון עכשיוי עדכני וריאלי, אופטימי ומלא תקווה ואמונה, כזה שידביק מעגלים הולכים וגדלים בחברה הישראלית ובעזרת השם יביא אותנו בשלב הראשון לחוף מבטחים, ובהמשך גם השמים לא יהיו הגבול".