
נציב זכויות האדם באו"ם, וולקר טורק, "הביע דאגה עמוקה" לאחר שמספר ההוצאות להורג באיראן הגיע לשיא מתחילת השנה.
על פי דו"ח של המשרד לזכויות אדם באו"ם מתחילת שנת 2024 הוצאו להורג באיראן 345 בני אדם. ביום רביעי האחרון נרשם שיא של הוצאות להורג ביום אחד, עם 29 בני אדם שהוצאו להורג בתוך שעות ספורות. בין אלו שהוצאו להורג במהלך החודשים האחרונים נמצאות גם 15 נשים.
ממשרד הנציב העליון לזכויות אדם של האו"ם נמסר ביום שישי כי בחודש יולי הוצאו להורג 38 בני אדם, והנציב גינה את "המספר הגבוה להחריד של הוצאות להורג" באיראן.
ליז תר'וסל, דוברת משרד נציב זכויות האדם באו"ם, אמרה לעיתונאים ביום שישי כי "הטלת עונש מוות על עבירות שאינן כרוכות בהרג מכוון אינה תואמת את הנורמות והסטנדרטים הבינלאומיים של זכויות אדם. הנציב העליון לזכויות אדם וולקר טורק מודאג מאוד מהדיווחים שלפיהם במהלך יומיים בלבד השבוע הרשויות האיראניות הוציאו להורג לפחות 29 בני אדם ברחבי המדינה. זה מייצג מספר גבוה להחריד של הוצאות להורג בפרק זמן כה קצר".
חלק גדול מאלו שהוצאו להורג הורשעו בעבירות של סמים או רצח. דיאנה אלטהווי מארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" אמרה כי המשטר האיראני מנצל את המתיחות מול ישראל על מנת לדכא כל ניסיון התנגדות מבית. היא התייחסה להוצאתו להורג של רזה רסאי, בן 34, שנעצר לאחר ההפגנות בעקבות מותה של מהסה אמיני, צעירה בת 22 שנעצרה לאחר שלא חבשה כיסוי פנים, ומצאה את מותה במעצר.
"בעוד שתשומת הלב התקשורתית העולמית והמקומית התמקדה במתיחות אזורית עם ישראל, השלטונות האיראניים ביצעו את ההוצאה להורג השרירותית המתועבת בסתר של אדם צעיר", אמרה אלטהווי.