
הפיגועים בסוף השבוע, בגוש עציון בליל שבת ובמחסום תרקומיא הבוקר, למרות ששניהם מעידים על התגברות הטרור ביהודה ושומרון, כולל בגזרת הר חברון.
דווקא הפיגועים בליל שבת חמורים לאין ערוך – והנס שסיכל אותם אסור שיעמעם את החומרה הזו. כך גם המחבל שהתפוצץ לפני שבועיים בתל אביב, עם מטען החבלה בתיק שעל גבו.
הפיגוע בתרקומיא, למרות תוצאותיו הקטלניות, הוא עדיין בגדר פיגוע בודדים שקשה מאד לסכל אותו. שטחי הרש"פ ביהודה ושומרון, רוויי נשק. אין שום בעיה לשלושה מחבלים כאלו, בעלי תעוזה, להיכנס לרכב, למצוא יעד קל, להפתיע אותו ולהשיג הישג תודעתי מדהים.
פיגועי מטען שונים בתכלית. כאן זו מערכת רחבה, שכוללת את הרכבת המטען, וצריך לאמן את המחבל בהפעלת המטען, ובמקרה של המחבל מתל אביב, גם לדאוג להחדרתו דרך הגדר או המחסומים.
הפיגועים בליל שבת לא היו פיגועי איכות, המטענים לא תקניים, לא היו בהם מסמרים כמו שהיכרנו במטענים מתקופת האינתיפאדה השנייה – ותעיד העובדה שגם בתחנת הדלק בצומת הגוש וגם בכרמי צור אלו שהיו קרובים לפיצוץ לא נפגעו. הרכב שהתפוצץ בתחנת הדלק כנראה היה מיועד לאתר אחר, ולא לתחנת דלק ריקה בליל שבת. ועדיין, דווקא בגלל המורכבות הזו, פיגועים כאלו קל יותר לסכל. מאות ניסיונות כאלו סוכלו בשנים האחרונות – כולל בשנה האחרונה, כולל בחודש האחרון.
המידע המוקדם הזה לא היה על המחבלים שביצעו את הפיגוע בגוש עציון בליל שבת, וגם לא על המחבל שהתפוצץ בתל אביב, וגם לגבי מטענים שהתפוצצו במזרח גוש עציון ליד אוטובוס במזרח גוש עציון. 'בריחת' הפיגועים הללו מהמידע המודיעיני חייבת להיחקר לעומק. בגדול, לצה"ל יש מידע מודיעיני רב על המתרחש ביו"ש, בניגוד למה שהיה ברצועה עד שמחת תורה. ביו"ש השב"כ פועל כל הזמן, חי בתוך האוכלוסייה הפלשתינית ופועל בתוכה. לכן ביו"ש קל יותר לשב"כ לגייס מודיע: מזמנים אותו לבית קפה, יושבים איתו באופן הכי טבעי ושומעים מה יש לו לספר.
בניגוד לרצועת עזה שבה לא היה שום כוח של צה"ל עד שמחת תורה. לכן המידע המודיעיני ביוש גדול יותר. התוצאה ברורה: ביו"ש אין אלפי רקטות, לא מייצרים פצמ"רים, ומתקשים לייצא כמויות של פיגועים כמו שידענו לפני 22 שנים במלחמת אוסלו הקרויה 'האינתפיאדה השניה', לפני מבצע 'חומת מגן'. בדיוק לפני חודש, ביום שבת כ"ח בתמוז, 3 באוגוסט, הצליח צה"ל לחסל בתקיפה מהאוויר, במרחב הכפר קפין שבאיזור ג'נין, רכב ובו חמישה מחבלים שהיו בדרכם לבצע פיגוע טרור מיידי. סיכול כזה יכול היה להתבצע רק בזכות מידע מודיעיני מוקדם שסיפק השב"כ.
גורם ביטחוני אמר ל'ערוץ 7', שהפעילות בצה"ל כיום, בעיקר במבצע 'מחנות קיץ', הרבה יותר חזקה משהיה מבצע 'חומת מגן'. כמות הכוחות הרבה יותר גדולה, הם פועלים בהיקף ובמשך זמן הרבה יותר גדול. "מחנה פליטים ג'נין הרוס, כי צה"ל חשף את הצירים שחשבו שיש בהם מטענים" אומר הגורם הביטחוני.
צה"ל נמצא כבר זמן רב בפעילות במחנות הפליטים ביו"ש: בלאטה, נור א שמס, ג'נין, וכפרים כמו כפר דן וקבטיה בצפון השומרון - כולל תקיפות מהאוויר. וכשגורמי הטרור נמצאים במיגננה במקום במתקפה, קשה להם יותר לבצע פיגועים, גם אם לא בלתי אפשרי לחלוטין, כמו שראינו בחודש האחרון. אז איך זה ידענו פיגועי מיטענים ביו"ש בחודש האחרון? - אני מניח שכל העובדות הללו נחקרות כעת לעומק בשב"כ, לצורך סיכול הפיגועים הבאים.
שונה לחלוטין הפיגוע במחסום תרקומיא – וכאן המניעה, מעבר למידע המודיעיני שקשה יותר להשגה, צריכה להיות אחרת. בראש וראשונה – הורדת כל כלי הרכב הפלשתינים מהכבישים ביו"ש! זה נשמע לא ריאלי – אבל זה בדיוק מה שהיה במבצע 'חומת מגן'. וזו הייתה אחת הסיבות להצלחה. בשנים 2003-2004 כל היציאות מהכפרים לצירי התנועה המרכזיים בהם נעה האוכלוסייה הישראלית, נחסמו בערימות עפר.
כולם עד האחרון שבהם. וכל רכב שניסה לפרוץ מחסום כזה, הוחרם מיד. באותן שנים לא ניתן היה לראות כלי רכב פלשתיניים בצירי יו"ש – למעט מוניות בצבע צהוב. עיקר התנועה בין הערים התבצעה באמצעות תחבורה ציבורית, תחת בקרת צה"ל.
המדיניות הזו הורידה בבת אחת את היקף פיגועי הירי בצירי יו"ש. המחסומים האלו הוסרו רק כשהרשות הפלשתינית התחייבה, ובאותן השנים אף ביצעה, לשתף פעולה עם צה"ל בחיסול הטרור. אם כי צה"ל, כאמור, לא הסתמך רק עליהם, אלא המשיך לשמור על חופש פעולה מלא בכל רחבי יו"ש.
הממסד המדיני והביטחוני חייב להבין שהמציאות השתנתה. זה אומר להחזיר מחדש מחסומים בכל רחבי יו"ש, להטיל סגר על כל העיירות והכפרים, ולהמשיך בחיסול מחבלים. מחסומים בתוך יו"ש, אומר גורם בכיר בפיקוד המרכז, מהווים גורם משמעותי ביותר במלחמה בטרור הפלשתיני, בסיכול פיגועים ובתפיסת מבוקשים ואמצעי הלחימה כמו חגורות נפץ. בצה"ל יודעים היטב כי עדיין לא נמצא הנוסחה הפלאית, איך לעשות הקלות בתנועה לאוכלוסיה הפלשתינית שאינה מעורבת בטרור, בלי להקל באותה הזדמנות על האוכלוסיה הפלשתינית שכן מעורבת בטרור.