שר המשפטים לשעבר חיים רמון, אומר בראיון לערוץ 7, כי עסקה לשחרור חטופים יכולה להצליח רק את תכלול את כל החטופים - החיים והמתים - בתמורה להפסקת המלחמה.
"אני חושב שסיכויי העסקה לצאת לפועל נמוכים בעיקר בגלל חמאס - למרות מה שמנסים להגיד. העסקה הזאת, אם הייתה מתבצעת, הייתה גרועה מכל הכיוונים, כי אנחנו נותנים לחמאס הכל ומקבלים במקרה הטוב עשרים חטופים חיים. היינו צריכים ללכת לעסקה של כולם עכשיו. הכול תמורת הכול. עושים פשרה גדולה אבל לא משאירים כ-40 חטופים חיים בידי המפלצות הללו", מצהיר רמון.
"מי שמכר למשפחות שהשלב השני יתבצע אחרי 42 יום ועוד חטופים יחזרו שיקר אותם באופן ציני. אנחנו צריכים לבוא ולהגיד שמוותרים על הכול תמורת כל החטופים. הרבה מאוד בעם ישראל יראו בזה ניצחון על סינוואר. אם הוא יגיד כן לעסקה כזו, ואני סקפטי, אז 60 חטופים יחזרו בחיים ואלה שאינם בחיים יזכו למנוחה נכונה בקבר ישראל. הרי העסקה תגרום להפסקת המלחמה באופן מעשי - בלי להודות לכך. הרי זה לא יסתיים בהפסקת אש של 42 יום אלא זה יימשך. התושבים בצפון יחזרו ורוב תושבי העוטף יחזרו, והכוח של ישראל לחזור להילחם יהיה מאוד מוגבל", הוא מוסיף.
רמון מודה שהוא סקפטי לגבי הסכמת חמאס לעסקה כזו גם אם ישראל תוביל את המהלך ולכן יש להיערך לכך. "אם סינוואר יגיד לא לעסקה של הכול תמורת הכול, צריכה להיות לכידות מוחלטת בעם. נתניהו צריך לבוא למשפחות בכיכר החטופים ולומר שהסכים לתביעתן והציע הכול לסינוואר ונתקל בסירוב. הוא צריך לקרוא להם להיות מלוכדים ומאוחדים כי רק סינוואר אחראי לכך שאין עסקת חטופים. זה ייתן לנו קודם כל אחדות חשובה בעת הזאת כי העם קרוע בסוגייה, ובנוסף זה ייתן לנו חופש לפעול באופן הרבה יותר עוצמתי, אולי אפילו לכבוש את הרצועה ולהקים ממשל צבאי זמני. רק בדרך הזאת ניתן להביא לכך שהשלטון הצבאי והאזרחי של חמאס ימוגר".
"תוכנית המלחמה בחמאס של הצבא שאושרה על ידי הדרג המדיני בראשות נתניהו, גלנט וגנץ, הביאה למצב שאי אפשר לנצח את המלחמה ולהשיג את יעדיה מבלי להקים ממשל צבאי", מדגיש רמון. "מי שמחלק את האוכל ומי שנותן את המים, שולט באוכלוסייה. אי אפשר לעשות ממשל צבאי אם אין ממשל צבאי וגם החוק הבינלאומי מחייב לפעול כך. אנחנו צריכים לתפוס שטח ולטפל באוכלוסייה".
השר לשעבר מתייחס גם לשיחה שפורסמה בין ראש הממשלה לאביו של החטוף אורי דנינו שנרצח בשבי וגופתו הושבה לישראל בה הוטחה בנתניהו ביקורת. "אסור להתווכח עם הורים שכולים. נתניהו בא לנחם ולא לנהל דו-שיח פוליטי. הוא היה צריך להקשיב בקשב רב לאב שכול שאיבד את היקר מכל - אחרי שהוא שרד תקופה ארוכה - וספג כדור בראש. הוא היה צריך לומר שהוא מבין ומכבד כל מה שנאמר. הוא לא היה צריך לספר שגם הוא אח שכול. כשהוא בא למשפחה שכולה הם העיקר ורק בהם הוא צריך לעסוק".
כשהוא נשאל על המצב הפוליטי עונה רמון שלדעתו בכל מקרה יש לערוך בחירות בקרוב כדי לקבל אמון מחודש מהעם. "מהיום הראשון חשבתי שאנחנו צריכים לקיים בחירות בהקדם האפשרי כי אחרי אירוע מהסוג שקרה ב-7 באוקטובר צריך ללכת לעם ולבקש את אמונו מחדש. היה כאן הרי מגה מחדל שלא היה כמותו מאז השואה והדבר הזה מחייב את התפטרותו וירידתו של נתניהו מהבמה הציבורית. אבל הוא נבחר וזכותו לבוא ולהציג את עמדתו. הרי כל דבר שראש הממשלה עושה, הוא בעיני רבים נגוע בשיקולים פוליטיים, ולכן בין היתר צריך ללכת לבחירות ולקוות שההנהגה תקבל את אמון הציבור".
במקביל, לדעתו, בדרג הצבאי כבר היו אמורות להיות מוסקות המסקנות. "הרמטכ"ל הוא איש צבא שצריך לפעול על פי ערכים של צה"ל ולכן הוא וכל מי שהיה שותף למגה-מחדל היו צריכים להניח את המפתחות, לגלות אחריות ולהתפטר. העובדה שהוא לא מתפטר וגם ממנה מטכ"ל חדש פוגעת בצבא ובאמון שיש למפקדים".
ויש לו גם מסר למי שמבקשים לחדש את הרפורמה המשפטית דווקא בימים אלה. "הרפורמה המשפטית נכשלה כשלון חרוץ. בראש ובראשונה כאלה שהיו מופקדים עליה וניסו לקדם אותה עשו את כל הטעויות האפשריות. לא ניתן לחדש אותה ולצערי ייקח שנים עד שיהיה אפשר לקדם רפורמה".
"שר המשפטים מנסה לנהל קרב מאסף שאינו מתנהל בצורה חכמה בנוגע למינוי נשיא לעליון. הדבר היחיד שאפשר לעשות בנושא מינוי נשיא לבית המשפט העליון הוא שיידרש רוב של שבעה מחברי הוועדה למינוי שופטים לשם כך. אפשר לעשות את זה גם עכשיו ותהיה הסכמה רחבה. שלא יעלה על הדעת לא לציית לפסק דין של בית המשפט העליון - זה לא בא בחשבון. אפשר לעבוד לפי הספר וזה ייקח הרבה זמן. אבל צריך לעבוד בכל מקרה לפי החוק", מסכם רמון.