מנכ"ל תנועת הביטחוניסטים, תא"ל במיל' אמיר אביבי, מתייחס בראיון לערוץ 7 לאתגר הכטב"מים הממשיך לגבות מישראל מחירים כבדים בניגוד למה שנדמה היה, ששמיה של ישראל מוגנים כמעט באופן הרמטי.
"אנחנו באתגר גדול. יש הרבה מאוד איומים באוויר, טילים בליסטים, טילי שיוט, רקטות מרגמות ובתוך זה כמות אדירה של כלי טיס בלתי מאוישים, אלפי כלים כאלה ששוגרו לישראל וצריך להגיד שכמו שאנחנו מתמודדים עם הרקטות ועם איומים אחרים, עם חלקם המכריע התמודדנו לא רע. המשמעות היא שגם בטילים הבליסטיים וגם ברקטות אין מאה אחוז. לא כל דבר אנחנו מצליחים ליירט, אבל בסך הכול ההישגים טובים".
מוסיף אביבי ומתייחס לאירוע הקשה והטראגי בבא"ח גולני: "שם היו שני כלי טיס שהגיעו מלבנון. הם זוהו מעל הים, רדפו אחריהם, אחד הופל, חשבו שהשני הופל גם הוא והופתעו לגלות שלא והוא הגיע בסוף לבא"ח גולני. צריך לומר שיש כאן כישלון מבצעי ואי עמידה במשימה, ולא בגלל פערים טכנולוגיים דרמטיים או שיש כאן כלי טיס שלא שמענו עליו. לא זה המצב".
"יחד עם זאת צריך לומר שההשקעה האדירה של ישראל בהגנה האווירית הייתה מאוד מוכוונת לאיומי המרגמות, הרקטות והטילים וקצת פחות מוכוונת לכלי הטיס הבלתי מאוישים. לא מדובר בפער טכנולוגי אלא יותר פער הצטיידותי במכ"מים שמותאמים לזה יותר כמו מכ"מים אקוסטיים ואלקטרואופטיים. המכ"מים שיש לנו היום יודעים לזהות אבל יש כאלה שיודעים לזהות טוב יותר".
בדבריו מזכיר אביבי גם את מערכות היירוט שהיו בידי צה"ל לפני כעשרים שנה בדמותם של "המחבטים" שהיו יורים צרורות של כדורים שהיו יכולים להפיל גלשנים ודומיהם, אלה יצאו מהשירות. "יש לזה חלופות. ישנה גם חלופת הלייזר שעומדת להיכנס ותהיה מאוד רלוונטית כולל אופציות של לייזר מוטס. זה קורה עקב בצד אגודל וככל שהמלחמה תימשך הפערים יצומצמו, אבל גם כשהם יצומצמו משמעותית אין מאה אחוז גם בתחום הזה. לכן התגוננות האזרחים והחיילים וההתנהגות הנכונה הם חלק מהיכולת שלנו לצמצם נפגעים".
על כך אנחנו שואלים על האירועים שבהם לא היו התראות שאמורות היו להוביל לדריכות מצילת חיים, ואביבי אומר. "הייתה התראה על שני כלי הטיס האלה, עקבו אחריהם ובאיזשהו שלב איבדו אחד מהם וצריך להבין למה. לעמים הפערים הם לא בכוח אלא בהפעלת הכוח. משהו לא היה טוב מספיק. עם זאת ברור למערכת שיש צורך בהצטיידות ביכולות שיצמצמו את הפערים האלה מה שיעזור מאוד למשימה הזו".
בדבריו שב אביבי ומדגיש כי במבט הכולל והגדול, על אף המחירים הכבדים, "עומדים במשימה. יירטנו לא מעט כלי טיס בלתי מאוישים. זה לא איום שהוא מעבר ליכולות שלנו. זה דורש טיפה בניין כוח, טיפה התחדדות טכנולוגית וקצת יותר חדות מבצעית". לשאלתנו מבהיר אביבי כי ההתחמשות ביכולות הטכנולוגיות הנדרשות תלויה אך ורק בתעשיות הביטחוניות הישראליות ולא בכל גורם זר.
"אין שום דבר שאנחנו לא יודעים לעשות בהקשר הזה. מעבר לכך, אנחנו גם מוכרים יכולות כאלה למדינות אחרות. בסוגיית ההגנה האווירית יש פעילות אדירה של ישראל למשל באירופה שקונה מערכות שלנו כמו החץ 3 שהגרמנים קונים והפינים שרכשו טכנולוגיות ישראליות כמו שרביט קסמים. יש את כל היכולות כאן בארץ. צריך להצטייד בהם".
עוד שאלנו את אביבי אודות המשמעות המודיעינית של שליחת כטב"מ שמצליח לתעתע במערכות, מגיע דרך הים בשעה מסוימת לבסיס מסוים ואף לחדר אוכל מסוים ומצליח לפגוע בריכוז משמעותי של חיילים. "צריך יהיה לבדוק אם מדובר במידע מדויק או לא. זה לא ברור. לצערינו, יש הרבה מידע גלוי ולא קשה לאסוף מידע על חלק מהבסיסים", אומר אביבי ומזכיר את הסרטון שמופץ היום ברשת, סרטון שהפיק דובר צה"ל על בא"ח גולני ובו למעשה כמעט כל פרטיו של הבסיס. "אני לא יודע אם על זה התבססו, אבל אין ספק שיש הרבה מה לשפר בשמירת ביטחון מידע ובשיפור מערכי הגנה אווירית שלנו עם שימת לב גדולה יותר לתחום הכטב"מים ולא רק לתחום הרקטות שאיתן אנחנו מתמודדים יפה מאוד".