
ועדת החינוך בראשות ח"כ יוסף טייב קיימה היום (שלישי) דיון בנושא אתגרי מערכת החינוך בצפון, על רקע המצב הביטחוני המתמשך. בדיון הציגה מנהלת מחוז הצפון במשרד החינוך, ד"ר אורנה שמחון, סקירה מקיפה אודות התמודדות המשרד עם פגיעות במוסדות חינוך, מחסור בתקציבים ואתגרי כוח האדם באזור.
ד"ר שמחון ציינה כי כ-16,000 תלמידים תושבי הצפון עדיין מפונים מבתיהם, ומעל 90 בתי ספר נפגעו מירי טילים, פעולות צבאיות ונזקים אחרים שנגרמו בשל הלחימה. עם זאת, היא הדגישה כי משרד החינוך פועל להקמת מוסדות חינוך חלופיים, ובמסגרת זו כבר הוקמו שמונה בתי ספר עורפיים חדשים, כאשר שישה נוספים נמצאים בשלבי בנייה.
במהלך הדיון נשמעו עדויות קשות מצד נציגי רשויות מקומיות, תושבים וחברי כנסת, שהתייחסו בין היתר לקשיים בלמידה מרחוק ולהיעדר מיגון בבתי הספר. פנינה בורנשטיין, מנהלת קהילה בקיבוץ כפר סאלד, הסבירה: "החינוך הבלתי פורמלי שמתקיים במרחבים מוגנים הוא מענה חלקי בלבד. הילדים זקוקים למסגרת יציבה, וההורים חייבים לחזור לעבודה."
עמרי לרנר, נציג הנהגת הורי הגליל המזרחי, הוסיף כי הלמידה בבתי הספר היסודיים והתיכוניים מצומצמת לשעות ספורות ביום בלבד, מה שמקשה על ההורים לשוב לעבודה. "אנחנו שומעים על תכניות, אבל בשטח המצב שונה לחלוטין," אמר.
נציגי הרשויות המקומיות הביעו זעם על כך שיישובים שנמצאים תחת מתקפות יומיומיות לא זוכים לאותם מענים כמו יישובים שפונו. יורם אבן צור, ראש מועצה אזורית הגליל העליון, טען כי המדינה לא פעלה בצורה דיפרנציאלית ולא העניקה פתרונות מותאמים לצרכים המורכבים של יישובי הצפון.
אל"מ ירון ויסוסר מפיקוד העורף התייחס למיגון מוסדות החינוך ואמר כי מתוך 268 מוסדות שאינם ממוגנים, כמחציתם כבר בתהליכי ביצוע. הוא הוסיף כי פיקוד העורף פועל להשלים את המיגון עד תחילת השנה הבאה, בהתאם לאילוצים הביטחוניים.
בסיום הדיון הצהיר ח"כ יוסף טייב כי יפנה באופן דחוף למשרד האוצר בדרישה להסדיר את המענים ליישובי קו העימות הלא מפונים, ולוודא את קידום פתרונות המיגון והחינוך בצפון. "לא ייתכן ששנה שלמה הדברים לא מתקדמים. נמשיך לעקוב עד שהנושא יטופל," סיכם.