בראיון מיוחד לקראת החגים מתייחס הרב יעקב אריאל לסוגיית הבחירות לרבנות הראשית ומספר כי לנוכח ההתנהלות והתוצאות גם לו יש תחושה חמוצה סביב המהלך שאת השתלשלותו הוא מסביר.
הרב אריאל מזכיר את פנייתו של השר בצלאל סמוטריץ' אליו לעמוד בראש ועדת רבנים שתבחר את מועמד הציונות הדתית לרב ראשי אשכנזי, וזאת בעקבות ההסכם אליו הגיע סמוטריץ' עם ש"ס ועם חלק מנציגי החרדים ולפיו הרב הראשי הספרדי יהיה מועמדה של ש"ס והרב האשכנזי יהיה מועמדה של הציונות הדתית.
הרב רואה בהסכם אליו הגיע סמוטריץ' הסכם הוגן וראוי התואם את היות הגוף הבוחר פוליטי וכזה ששיקוליו פוליטיים, כלומר שלא נבחר בהכרח הרב הראוי ביותר אלא מי שהמפלגות הפוליטיות רואות בו מתאים להן, "והפוליטיקאים צריכים לתמרן בביצה הזו". ואכן וועדת הרבנים שבה היו חברים רבנים שייצגו את כלל גווני הציונות הדתית בחרה ברב מאיר כהנא כמועמד לכהונת הרב הראשי. אלא ש"כאן הייתה אולי תמימות, גם של בצלאל וגם שלנו", אומר הרב אריאל ומסביר כי ההסכם שנחתם עם ש"ס והחרדים נחתם לפני שנה קשה של מלחמה ותהפוכות פוליטיות "והתברר שכל ההסכמים הפוליטיים שהיו השתנו".
במציאות החדשה שנוצרה "הפוליטיקאים נאלצו לשנות את דעתם", אומר הרב וקובע כי מאשימים את השר סמוטריץ' ב"האשמה לא נכונה". לראייתו של הרב "הוא פעל ביושר ובתום לב מתוך ראייתו הפוליטית, אבל עברה שנה והמצב השתנה והתברר שהסיכויים של הרב כהנא להתמנות נמוכים. התברר לנו כבר לפני כמה חודשים שההסכם של בצלאל עם ש"ס לא יעמוד במקרה ששל הרב כהנא, ולכן החזרנו את המנדט כי אנחנו רואים שבצלאל לא יוכל להעביר את הבחירה שלנו במצב שנוצר. כך קרה שהוא נאלץ להסכים לבחירה של מישהו אחר שבא בחשבון".
"זה היה גם השיקול של הרבנים שחזרו בהם מההתחייבות שלהם", אומר הרב בהתייחס לעצם ההתמודדות של רבנים שהבטיחו מלכתחילה שלא יתמודדו במידה ולא ייבחרו על ידי ועדת הרבנים. ,"כי התנאים השתנו, המצב הפוליטי השתנה ולצערינו זו הפוליטיקה. אני לא מקנא בפוליטיקאים. הם עושים את מה שהם יכולים. פוליטיקה אינה האידיאל אלא הריאל, מה אני יכול להשיג בתנאים הריאליים האלה".
לשאלה כיצד ינהג הרב עצמו בעוד עשור אם יתבקש לעמוד שוב בראש ועדת רבנים על מנת להימנע מסיואציה שכזו, משיב הרב ואומר כי הלקח יהיה שלא לעשות זאת, לא להעמיד מועמד של רבנים ולהותיר את הבחירה בידי הפוליטיקאים, אלא אם כן יהיה שינוי דרמטי בגוף הבוחר והוא יוחזר למתכונתו הישנה המנותקת מהפוליטיקה.
על כך מסביר הרב ומציין כי הוא עצמו היה במשך כחמישים שנה חלק מהגוף הבוחר וככזה הוא ראה את נפתולי הפוליטיקה ומעורבותה בבחירת הרבנים הראשיים. נכון וראוי לחזור למתכונת הבסיסית שאותה הוביל הרב קוק, מקים הרבנות הראשית. במתכונת זו 75 חברי גוף בוחר, חמישים מהם רבנים מכל קצות הארץ ועוד 25 אנשי ציבור שאינם פוליטיקאים, חלקם שומרי מצוות וחלקם לא, אך כאלה שיש להם כבוד למוסד הרבנות. הגוף הזה צמח במהלך השנים ל-150 בוחרים ואחוז הרבנים בו קוצץ ולתוכו נכנסו פוליטיקאים ששיקוליהם אינם ענייניים, "וכך יצא הגולם הזה", אומר הרב בתקווה לשינוי מבנה הגוף הבוחר.