
החוקר בני סבטי, איש המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS ומנהל הפודקאסט 'קולות מאיראן', שוחח עם ערוץ 7 על פרשיות הריגול האיראני הנחקרות באחרונה ומה ניתן ללמוד מהן ומהאוכלוסיה שממנה גייסו האיראנים את מבצעי הפעולות על המגמות בטהרן.
"חשוב להבין כבר בהתחלה שהמילה ריגול חוטאת למטרות של האיראנים כשהם באים לייצר תופעות כאלה", אומר סבטי ומסביר: "לאיראנים אין מטרה של איסוף מידע לצורך איסוף מידע כמו במלחמה הקרה בין ברית המועצות לארה"ב ובין מדינות קצת יותר נורמאליות. המטרה של איראן היא להרוג, לפגע ולהרוס, לעשות שימוש מיידי ללא מטרות איכותיות שמוכרות לנו מעולם הריגול. זה כמו לגייס מתאבדים להתפוצץ באוטובוס".
"המטרה שלהם היא לגייס למטרות זולות שנראות לעין, מטרות שהכוונה בהם היא לפגוע ולהתיש את הצד השני ולהכניס בו פחד ורעד. האפקט הפסיכולוגי כאן מאוד חשוב", אומר סבטי ובהתייחס למשימות הצילום שאליהן נשלחו, לכאורה, אותם חשודים על ידי האיראנים, הוא מציין את חשיבות הפעלתו של שכל ישר גם על ידינו האזרחים:
"לפני כמה שנים כשהייתי רואה אנשים מצטלמים על הגשר שבין עזריאלי לקריה הייתי מעיר למאבטחים שיבואו לראות אם זה בסדר, בעיקר אם היה למצולם חזות זרה. לא חשבתי אז שיתכן מצב שבו ישראלים יהיו מרגלים. אפשר לקחת את זה למקום של יותר מודעות, אם רואים שיש כאן צילומים שהם מעבר לרגיל. ככה האיראנים מתחילים. הם מבקשים בהתחלה מאותם מפגעים, שאני לא יודע אם נכון לקרוא להם מרגלים, לצלם קניונים או מקום ציבורי ומול זה אין כל כך מה לעשות, אבל אם מישהו רואה שמצלמים בסיס או משהו שאסור לצלם זה צריך להדליק נורה אדומה. עדיף להיות זהיר יותר, גם כשמצלמים מהגשר בעזריאלי".
סבטי סבור כי במצב של חשד מסוג שכזה נכון להיות זהיר ולהפנות את תשומת לב המאבטחים וכוחות הביטחון מבלי לחשוש לפגיעה במצטלם. "לא ראיתי שמישהו נעלב, גם בעבר וגם כעת, כששואלים מי אתה ומבקשים בנימוס להתרחק. אני מאמין שמי שאמונים על הדברים האלה תודרכו איך לעשות את זה. בימים האלה עדיף להיות זהירים כמו כשרואים תיק עזוב, עדיף לבדוק פעמיים ולא לגלות מאוחר מדי שכל הצילומים והנ.צ. נמצאים בידיים של הצד השני כמו באירוע של בא"ח גולני".
לזאת מוסיף סבטי ומדגיש כי "מובן שהצבא עצמו צריך לנקות את הרשת מנתונים שחשפנו לאורך השנים. החומר הגלוי הישראלי הוא אוצר בלתי נדלה עבור המחבלים ומדינות טרור כמו איראן. מהמידע הישראלי הגלוי אפשר לעשות המון דברים כי אצלנו חושבים דמוקרטיה וחופש. אני לא בעד הגבלת החופש, אבל צריכים להיות זהירים".
על סוג האוכלוסיה שממנה גייסו האיראנים את הנחשדים כמרגלים עבורם, אומר סבטי כי האיראנים "עשו פילוח מאוד נכון של החברה הישראלית. הם מכירים את השכבות החלשות והכועסות, השכבות שיש להן זיקה קצת פחות טובה למדינה. מדובר באנשים שהיו קצת כועסים על המדינה, אחד מהם אמר שהוא ביקש עזרה ממוסדות ולא קיבל ונעלב. האיראנים מתלבשים על אנשים כאלה ועל מגזרים שהקשר בינם לבין המדינה פחות. לכן גם המדינה צריכה להיכנס לנושא הזה, לזהות את הצרכים וגם זה חלק מהמניעה. לפעמים במשפט או ריכוך אפשר למנוע הרבה מאוד דברים".
"המטרה היא גם להביא מידע, אבל גם לדרדר אותם מצילום קניון לצילום בסיס והלאה לשרוף מכוניות ולפגוע באנשים. זה קצת כמו סמים שמתחילים בסיגריה רגילה למצבים מאוד קשים. כך עובד עולם הריגול. במדינות אחרות לא מדובר בהרג ושריפה, אבל האיראנים רוצים לקצר את הדרך. בעיניהם כל פגיעה בישראל מזרזת את הגאולה. בעיניהם זה עניין משיחי", אומר סבטי.
על רקע דבריו אודות הפילוח האיראני המדויק של החברה הישראלית, אנחנו מזכירים בפני בני סבטי את חשיפתם לפני מספר חודשים של המאמצים האיראניים לפלג את החברה הישראלית ולשסות בה מגזרים אלה על אלה, לעיתים בציור גרפיטי ולעיתים בתגובות או פוסטים ברשת וכיוצא באלה. "מדובר בנקודה מאוד מדוייקת. האיראנים סומכים הרבה פעמים על המילה יותר מאשר על הטילים. הם יודעים שכאשר החברה מפולגת לא יעזרו טילים, טנקים ואיכויות גבוהות, כי משהו לא יעבוד בתוכנה של המדינה או הארגון שהם רוצים לפגע בהם, וכך הם מנטרלים אותו מבפנים. המילים יותר חשובות מהטילים".
"אנחנו צריכים לשים לב לעניין הפסיכולוגי. לא רק לשאלת היכולות והטילים שיש לכל צד, אלא לנסות ולהבין את הראש שלהם ולזהות את הפעילות שלהם ברשתות וכו'. לפעמים ראינו שאותו אדם מפעיל זהויות מנוגדות, אחת בעד ואחת נגד הממשלה כדי לסכסך בינינו לבין עצמנו, בלי קשר לשאלה מי צודק. אסור לנו לתת להם אפשרות לסכסך בתוכנו. צריך להיות עירניים ולא להגיב לדברים האלה ולא לעשות להם לייק. להביע דעה אפשר וצריך בבחירות. דרך הזו הם גם מגייסים. כשהם רואים שמישהו יותר כועס ומרוגז ברשתות החברתיות, מתחיל הגיוס".