הרב אודי רט, יועץ ופוסק בקדושת החיים ובמכון פוע"ה, המכהן במילואים בתפקיד ראש ענף הלכה וחירום ברבנות הראשית, מסביר למה נועד הפרויקט בו הוא נוטל חלק.

"קדושת החיים באה לתת מעטפת משלוש זוויות שונות. קודם כל, בהקשר של השאלות ההלכתיות בממשק בין עולם הרפואה לעולם ההלכה, בשאלות של סוף החיים, שאלות גדולות וקטנות, שאלות של קצה. אנחנו רוצים להיות עם המשפחה שם. אנחנו נמצאים במעטפת של העולם הרגשי, של העולם הנפשי, מתוך שאיפה לדאוג שהמשפחה שומרת על שלמותה, וגם לא אחת מתמודדים עם שאלות אמוניות שצצות ועולות ומתלוות ברגעים הקשים האלה", אומר הרב רט.

הוא מדגיש כי "יש שני סוגים של שאלות. סוג אחד של שאלות דחופות ונקודתיות שאנחנו נותנים להן מענה עשרים וארבע שעות ביממה, שישה ימים בשבוע. יכולתי לקבל טלפון בשתיים לפנות בוקר, בשאלה שהיא שאלה של ניתוח כן או לא. אנחנו לא מחליפים את הצוות הרפואי, אלא הצוות הרפואי מניח לפני המשפחה שאלה שהיא שאלה הלכתית, מוסרית וערכית והמשפחה צריכה את המענה שלנו. אנחנו נעשה את כל המאמץ לסגור מעגל עם הצוות הרפואי, להבין את המצב ולתת מענה.

להשתתפות במשדר מיוחד בנושא סוגיית ההזנה במצבים מורכבים לחצו כאן>>>

יש לנו משפחות, כמו המשפחה של משה, שאנחנו מלווים אותן במשך תקופה מאוד ארוכה, לומדים את התיק הרפואי, מתייעצים ומדייקים את המצב. אחד הדברים שחשוב לנו להגיד בעולם המענה של שאלות בנוגע לקדושת החיים, הוא שאין תשובה אחת זהה לכולם".

ויש לו גם דוגמה מוחשית. "באחת המשפחות שנפגשתי איתה במהלך השנים, היה אח אחד חרדי, אחות אחת שהיא נמצאת בתוך העולם הציוני-דתי ואחות שלישית שהיא לא שומרת תורה ומצוות. ישבנו לפגישה משותפת, ובעצם האח החרדי אמר אנחנו רוצים ללכת לפי דרך התורה, האחות הלא דתייה אמרה שהיא רוצה לשמור על אבא שלא יסבול והאחות השלישית היתה באמצע.

אמרתי להם שאפשר יחד לקבל הכוונה שתיתן מענה שכולם יוכלו לחיות איתו בשלום ובתחושה שברגעים האחרונים של החיים, בשאלות הקשות, לא יווצר פירוד אלא שלמות משפחתית".

משה שפירא, שהוא ומשפחתו נעזרו בפרויקט 'קדושת החיים' מתאר כיצד הייעוץ שנותנים הרבנים בפרויקט היה קריטי עבורו. "הגענו לדילמה מאוד קשה - כשאבי ז"ל היה במצב סיעודי ולא יכול היה לקבל החלטות - ולא ידענו אם זה נכון באותו רגע לשמוע להמלצה הרפואית לחבר אותו להזנה. יצרתי קשר כדי לקבל ייעוץ. הייתה שם רופאה מוסלמית שאמרה לי שהיא אמנם אישה מאמינה אבל אסור לה להשאיר את אבי בבית חולים. לא ידעתי מה מותר ומה אסור. צלצלתי לרב וידר יחד עם אחי והיתה החלטה קשה מאוד. היא התקבלה בשלמות כיוון שישנם מצבים בדמנציה שאין חזרה מהם. הרב וידר גם כיוון אותנו בהמשך לטיפול מתאים ששיפר את חייו של אבי ז"ל במקסימום האפשרי".

שפירא מציין גם כי "כשאנשים נמצאים באיזשהו משבר חושבים על זה שבעוד אבא תמך בי כל החיים עכשיו התור שלנו להחזיר. כשיש לי מישהו שליווה אותי ונתן לי גם את ההצעה הרגשית ואת החיבוק, זה מאוד עזר לקבל את ההחלטה הנכונה. אנחנו שני אחים וקיבלנו את כל ההחלטות יחד. המעטפת נותנת לנו את החיזוק שאנחנו הולכים בדרך התורה ועושים את המקסימום שאפשר".

בקרוב יתקיים פרויקט 'קדושת החיים' - משדר מיוחד בנושא סוגיית ההזנה במצבים מורכבים. "אנחנו מקיימים משדר בנושא ההזנה ומצטרף למשדרים קודמים ולמענה שלנו בקו שפתוח במשך 24 שעות ביממה בזמינות מלאה לתת את המעטפת למשפחות", מסכם הרב רט.

להשתתפות במשדר לחצו כאן>>>