במשרדי המועצה האזורית גוש עציון התכנסו השבוע רבנים, אנשי חינוך ואנשי מקצוע בעיסוק בפיתוח הטכנולוגי הבולט ביותר בשנים האחרונות: הבינה המלאכותית.
הכנס עסק בהשלכות של הבינה המלאכותית על לימוד התורה, פסיקת ההלכה וכן על עולם החינוך וההוראה.
הכנס הופק על ידי מחלקת החינוך של המועצה יחד עם מכון משפטי ארץ, ובין המשתתפים ניתן למנות את הרב אליהו בלומנצוויג נשיא ישיבת ירוחם, הרב זאב וייטמן רב תנובה ואלון שבות, רעייתו הרבנית ד"ר מרים וייטמן והרב יהודה זולדן מפמ"ר תושב"ע לשעבר במשרד החינוך.
במהלך הכנס שמעו המשתתפים מפרופ' משה קופל, מייסד מכון דיקטה, על שימושים מגוונים בכלי הבינה המלאכותית בעולם התורני: תמלול מדויק של ספרים ישנים סרוקים, רב וירטואלי שיודע להשיב על שאלות הלכתיות ועוד.
יחד עם הפיתוחים השונים, פרופ' קופל הציג את האתגר האפשרי של ניוון המשתמשים שיתרגלו להסתמך על הבינה המלאכותית על חשבון המחשבה והעיון העצמי.
ראש מועצת גוש עציון, ירון רוזנטל, בירך את משתתפי הכנס והתייחס לאתגר הגדול בחינוך ילדים ונוער למחויבות אידיאולגית בימינו.
במהלך הכנס עלה כי ככל הנראה עולם התורה ישתנה ככל שהשימוש בבינה המלאכותית יתרחב, כמו שכניסת פרוייקט השו"ת השפיעה על צורת הלימוד בצורה מהותית, והמשתתפים הסכימו שככל שתהיה יותר חשיבה והיערכות מראש, כך הסיכוי למצות את היתרונות של הטכנולוגיה החדשה תגדל.
הרב ד"ר עדו רכניץ, מנהל המחקר במכון משפטי ארץ ציין בסיום הכנס שהמשתתפים נחשפו להשלכות נרחבות של הבינה המלאכותית על צורת הלימוד ופסיקת ההלכה, כולל יתרונות משמעותיים ופורצי דרך, אך הבינה המלאכותית לא יכולה להחליף פיתוח אישיות תורנית ואמונית, ונוסף על כך יש צורך בבקרה אנושית על התוכן שהבינה המלאכותית מייצרת – ולשם כך יש צורך בלומדי תורה בעלי ידע עמוק ושיטתי.