![מוטי שקלאר](https://a7.org/files/pictures/781x439/1081440.jpg)
בשבוע הבא יתקיים כנס ארגונים המוגדרים כארגוני ימין ציוני החוברים תחת הקריאה שלא לאפשר את המשך השתמטות הציבור החרדי משירות בצה"ל.
בין המשתתפים באירוע צפוי להיות גם הפובליציסט מוטי שקלאר, בעבר מנכ"ל רשות השידור והרשות השנייה. שוחחנו אתו על המסר אותו צפוי הכנס להשמיע ובמרכזו התנהלותם של נציגיו הפולחיטיים של מגזר הציונות הדתית.
את דבריו פותח שקלאר בהדגשת היותה של הציונות הדתית בעלת ראיה כלל ישראלית ולא מגזרית ותפיסה זו היא למעה נר לרגלי כל מי שלמד לאורו הרוחני של הרב קוק. לטעמו המציאות היא הפניית עורף של נציגיה הפוליטיים של הציונות הדתית "לדבר המשמעותי ביותר שהוא הדאגה לכלל ישראל, מה שבא לידי ביטוי בשירות התובעני של סבבים שני ושלישי סיכנו את חיהם ומשלמים מחיר, אתה עומד ומשתאה איך זה שנציגי הציונות הדתית לא תומכים בציבור שלהם. זה מצב פרודקסלי שבו הנציגים לא נותנים גב לציבור".
בשל דבריו אלה הזכרנו לשקלאר את דבריהם הנוקבים והברורים של השרים סופר וסמוטריץ' שגם התעמת חזיתית מול השר גולדקנוף והבהיר שחוק שמאפשר השתמטות לא רק שלא יעבור את בג"ץ אלא שגם לא יעבור אותו. על כך אומר שקלאר שאם אכן סמוטריץ' וסופר יחליטו שלא לתמוך בחקיקה שכזו הרי שהוא חוזר בו מטענותיו, "אבל נכון לעכשיו מדברים על קומבינה כזו או אחרת", הוא אומר ומזכיר ראיון שבו התבטאה השרה סטרוק ואמרה שבתפיסתה נכון לתמוך בחוק שכזה מסיבות פרקטיות והבנה שהחוק לא יוביל לגיוס בפועל. "את שני הבנים שלי ושלושת החתנים שלי שהיו בלבנון ועזה אף אחד לא שאל אם זה אפשרי או לא", הוא מעיר.
עוד שאלנו את שקלאר אודות ההערכה לפיה מול דרישת השוויון בנטל קיים ועומד החשש מפירוק הממשלה והקואליציה והליכה לבחירות שאחירהן תוקם ממשלת שמאל. האם חשובה לו שלמות הקואליציה בכלל? "ממעטים לדבר על הנקודה הזו, האם בכל מחיר צריך להשאיר את הקואליציה הזו שמשרתת את האינטרס של הציבור הימני והערכים של הציבור הימני. אבל אם מגיעים למצב שהלכידות החברתית, כלומר שמירת כלל ישראל, לא יכול להיות בפיצול ושסע כזה וישנה סכנה שפיצולים נוספים לא ישאירו אותנו כאן ולא תהיה גם ארץ ישראל", הוא אומר ומזכיר שאלה שנשאל הרב חנן פורת זצ"ל מה יהיה המענה שלו לקונפליקט בין עם ישראל לארץ ישראל ותגובתו הייתה שעם ישראל קודם שכן בלעדיו לא יכולה להיות ארץ ישראל, "ולכן אתה לא יכול לומר שבשביל שלמות הממשלה אני מוותר על עם ישראל".
בדבריו מציין שקלאר את היות הגיוס הרחב של כלל האוכלוסיה צורך קיומי שאחת הראיות לו היא הפסקת האש אליה נאלצה ישראל להגיע בין השאר בשל מחסור בכוח אדם. "אנחנו לא נלחמים בשביל הממשלה, אלא בשביל המדינה והעם ולכן לא משנה איזו ממשלה נמצאת ולא יכול להיות שרק חמישה אחוז או שישה יעשו מילואים. צריך לדרוש שגם הציבור הכללי ייכנס יותר מכפי שהוא נכנס היום מתחת לאלונקה. לא יכול להיות שחמישים אחוז מהקרביים יהיו מהציבור הדתי או דתל"שים"
ועם זאת הוא מדגיש כי השתמטות של צעירים מהציבור הכללי נעשית באופן פרטני ואישי ולא באופן מגזרי כולל כפי שהדברים במגזר החרדי. לתפיסתו לא ניתן יהיה לדרוש גיוס כולל לכל חלקי החברה בעוד מאפשרים פטור כולל למגזר שלם.
על רקע דבריו אלה אנחנו שואלים אם ההתמקדות בקמפיין הגיוס בציבור החרדי ולא בכלל משתמטי הגיוס מכלל האוכלוסיה, אינה מעידה על מגמה להפלת הממשלה, ושקלאר משיב בשלילה ואינו מעריך שזו המטרה, אך לדבריו גם אם היה מדובר באמירה נכונה לא היה בה כדי להצדיק השתמטות. "כשהתנדבתי לשירות ביחידה מובחרת לא שאלתי כמה מתגייסים לצידי ואם אין אחרים לא אלך. הציבור שרוצה להוביל את עם ישראל למקומות טובים יותר ולהשפיע, וזו ההצדקה לקיומה של מפלגה ציונית דתית, הדאגה לכלל ישראל, ולכן לא ניתן לעשות חשבונאות של מי מגיע ומי לא. אנחנו לא שומרים או לא שומרים שבת בגלל שמישהו אחר שומר או לא שומר שבת".
בהתייחס להשתמטות החילונית מעיר שקלאר כי אחת הסיבות לכך היא התנהלות הצבא עצמו שבחר לסגור אוגדות, אך לא מדובר בהתשמטות וסרבנות מודעת, ומאחר והציבור החרדי בדרך להיות הציבור הגדול ביותר בישראל המשמעות היא סיכון קיומי לטווח ארוך. "בעצם ההכרה שמי שלומד תורה לא הולך לצבא אתה משמיט את הקרקע מהתפיסה התורנית והציונית דתית שלך".
שקלאר רואה בקידום החוק שיקוף לערכים. "אם בתפיסה הערכית אתה פוטר אותם אתה מפנה עורף לתפיסת העולם שלך וגם ברמה האישית לכל הלוחמים, והציבור שלנו, על כל הרצף שלו, נתבע לשירות קשה ואני רואה מה זה עושה בעבודה ובמשפחה מעבר לאנרגיות הדאגה וההשלכות על הילדים. זה נוגע בחיים עצמם ובמהותם וגם בפיקוח נפש".
בנקודה זו חזרנו לשאלה הפוליטית ושאלנו גם את שקלאר אודות דבריו של נחום ברנע ססיפר בטורו שבשיחה אתו סיפר לו איל נווה, מראשי 'אחים לנשק', שאחרי שהגיעו שם למסקנה שההפגנות, חסימות הכבישים והמכת"זיות לא הניבו את התוצאה הרצויה, כלומר סילוק ממשלת נתניהו, ההבנה שם היא שסילוק ממשלת נתניהו יושג כאשר מובילי המחאה, אחים לנשק ואנשי בלפור וקפלן יחברו לציונות הדתית סביב נושא הנשיאה בנטל והמאבק בחברה החרדית. את שקלאר שאלנו אם הוא מבין את אותם שסבורים, בניגוד אליו, שקיימת חשיבות לשמירת שלמות הקואליציה.
שקלאר רואה בדברים אלמנט חיובי בעצם ההבנה שנוצרת כאן ברית ציונית, זו המכונה ברית המשרתים. "אחת הבעיות של הממשלה הנוכחית היא שהיא סימנה לעצמה לנצח את הצד השני, בעוד המלחמה לימדה אותנו שאם נמשיך בשיטה שבה כל צד ירצה רק להכריע את הצד השני ולא להגיע להבנות, לא נהיה כאן. עם כל החשיבות של ארץ ישראל, אין משמעות בלי עם ישראל וכאן יש הזדמנות לייצר ברית מחודשת".
לשאלתנו אם המגזר החרדי אינו בתמונת הכלל הישראלי, משיב שקלאר ואומר כי ברית השמרתים מייצרת ברית גורל שמי שלא משתתף בה הוציא למעשה את עצמו מהכלל. "חשבנו שעם ברית הגורל גמרנו וניתן לעסוק רק בברית הייעוד, אבל הסתבר שלצערינו ברית הגורל חיה נושמת ובעוטת ולכן מי שלא מוכן להיות בה הוא שמוציא את עצמו מהכלל".
"שלמות הממשלה היא לא ערך עליון. ממשלה היא אמצעי למימוש ערכים ואחד הערכים החשובים שצריכים לקרום עור וגידים היא חזרה של כלל ישראל למרכיב האחדות. הסיסמה 'ביחד ננצח' היא לא רק סלוגן פוליטי. אחדות גובה מחירים, אחדות היא הכלה של הצד השני. כאן ברית הגורל צצה במלוא עוצמתה ואני רוצה ליצור ברית גורל עם הציבור הכללי שמוכן להיות איתי בהיבט הקיומי ביותר. זה המבחן האולטימטיבי לברית הגורל".
על עמדתם של שרי הציונות הדתית שכאמור מתבטאים נגד חקיקה שאפשר השתמטות, אומר שקלאר כי "שערי תשובה לא ננעלים" ומעבר לכך "המאבק צריך להימשך והציונות הדתית צרכה להיות מאוד אקטיבית בחזית הזו כי זה בנפשנו. לא מספיק רק להגיד שהם מורידים את הטון".