חברת הכנסת סון הר מלך מספרת בשיחה עם ערוץ 7 כי היא מזועזעת ממעצרי הבכירים בשב"ס ובמשטרה, אירוע שעל פי החשד והטענה נוגע לסוגיית האכיפה מול מה שמוגדר כפשיעה לאומנית יהודית.
היא מציינת כי כחברת ועדת החוץ והביטחון יזמה דיון מיוחד שיברר לאשורו את הסיפור המוגדר כאלימות המתנחלים, ו"הסתבר שמדי שבוע כל גורמי הביטחון מתכנסים כדי לדון בתופעה שאינה קיימת כמעט, ואם היא קיימת זה באופן מזערי וצריך לטפל בה כמו בכל הליך פלילי אחר, אבל בוודאי שלא להגדיר זאת כתופעה. ברור שיש כאן מגמות ואג'נדות של שמאל רדיקאלי שמנסה לפגוע במפעל ההתיישבות וזה כל האירוע".
"כשאנחנו רואים את האכיפה הבררנית שמופעלת על ידי המחלקה היהודית בשב"כ כלפי אותם מתיישבים מתוך אותה אג'נדה פוליטית לחלוטין שלא רוצה לראות את ההתיישבות ביהודה ושומרון, בוודאי שכשימ"ר ש"י צריך להתעסק באירוע כזה שמופיע פעם בזמן רב, אבל מדי שבוע להתכנס ולדון בכך ולהשקיע בכך משאבים במקום לעסוק בפשיעה וטרור שגואים בהיקפים גבוהים, מישהו צריך היה לעצור את האירוע הזה. זה מה שקרה כאן", סבורה הר מלך המדגישה כי אין כאן הזנחה של הנושא והוא מטופל, אבל בהיקפים ראויים ונכונים ולא כפי שיש מי שמנסה להציג זאת כתופעה מסוכנת לביטחון ישראל.
"בוודאי שאנחנו לא רוצים לראות תופעות של אלימות, אבל לשם כך יש הליך פלילי כמו בכל רחבי מדינת ישראל. תופעות כאלה מטופלות בהליך פלילי ובוודאי שלא במעצרים מנהליים ובכלים דרקוניים ורדיפה. זה דבר שלא נאפשר אותו", היא אומרת ומציינת כי תפקידה של היועמ"שית היה לקדם ולאפשר את המדיניות אותה מתווה השר בהקשר זה, אך היא "לוקחת סמכויות לא לה ופועלת באופן לעומתי לממשלה, ולכן היא לא נמצאת במקום שלה ולכן השר לביטחון לאומי דורש לפטר אותה לאלתר. אני חושבת חמור מכך, שהיא עוברת על החוק כשהיא מנכסת לעצמה סמכויות שאינם שלה. במדינה הוגנת וללא אכיפה בררנית היא הייתה עומדת לדין על ההתנהלות שלה כלפי הממשלה".
חברת הכנסת מתארת גם את ההתנגדויות בהן נתקלת הצעת החוק שהיא מובילה במטרה לאפשר הפרדה מגדרית באקדמיה בתארים מתקדמים.
מול הטיעון לפיו הפרדה תוביל לאפליה קובעת חברת הכנסת סון הר מלך כי דווקא אי הפרדה היא שמובילה לאפליה מאחר וישנם נשים וגברים רבים שאין להם הזדמנות לשוויון תעסוקתי והתקדמות כלכלית ללא רקע אקדמי שנמנע מהם מאחר והלימודים מתנהלים באופן המנוגד לאורח חייהם.
"המציאות הפוכה. מנסים למכור לנו מצג שווא של אפליה, אבל אני יכולה לספר על מנהלת השדולה שלנו שהתחילה ללמוד בתקופת הקורונה כשלמדו בזום כך שהתאפשר לה לדלג על סוגיית הנפרד, אבל היום היא יושבת בכיתה שרובה ככולה גברים והיא שצריכה להצטנף בצד. מציאות ההפליה וההדרה של נשים וגברים מהמרחב האקדמאי מתרחשת דווקא בגלל שלא מאפשרים לימוד בהפרדה".
בהתייחס לאמירותיו של יו"ר 'יש עתיד', חבר הכנסת יאיר לפיד ולפיהם מקדמי החוק מובילים את ישראל לאיראניזציה ובסופו של יום ההפרדה באקדמיה תוביל להפרדה באוטובוסים, אומרת סון הר מלך כי מדובר בדמגוגיה שאין בכוונתה ליפול לה. "אנחנו מדברים על הפרדה באקדמיה למי שמבקש וזה מתאים לו. אני מכירה הרבה נשים שבלי קשר לדת, מבחינת נוחות הרבה יותר מתאים להן ללמוד בסביבה נשית. החוק לא מדבר על מגזר כזה או אחר אלא אומר שכל מי שמבקש יקבל את האפשרות, מה שמרחיב את יכולת הבחירה והשוויון".
לטעמה מאחורי כל הטענות המתנגדות להצעת החוק עומדת אג'נדת כור ההיתוך והשאיפה "להכניס אנשים לאקדמיה באופן שלא מותאם לאורח החיים שלהם כדי להוציא אותם מישהו אחר", כלשונה. "אנחנו מבקשים כמו שבצבא מבקשים שמי שנכנס חרדי או דתי גם ייצא כזה, כך גם באקדמיה יתאפשר שוויון ותתאפשר התקדמות למי שרוצה ללמוד".