בפרשה כתוב שה'איש'-המלאך פגע ביעקב בגיד הנשה אשר על כף הירך. מה הוא הגיד המוזר הזה? גיד הנשה הוא צבר של חוטי עצב שעוברים מחוט השדרה התחתון דרך האגן ועצם השת ומתפצלים לשניים לכיוון כל אחת מהירכיים, ומהם העיצבוב של הגפיים התחתונות.
פגיעה ב'גיד' ובעצבים שבו עלולה לגרום לנכות תמידית, אבל כאן כנראה הייתה פגיעה קלה והפיכה, עובדה שרק לזמן קצר אנו שומעים שיעקב צולע על ירכו.
צליעה היא מצב של הליכה לא סימטרית. היא עשויה לנבוע מכל מיני פגיעות ברגל לכל אורכה (וכמובן גם בשתי הרגליים), וגם מפגיעה בעצבים הקשורים לרגל שנמצאים מעל הירך. צליעה יכולה להיגרם מהקושי לדרוך על כף הרגל או מבעיה ביציבות ובתיאום הדרוש להליכה ישרה ותקינה. הפגיעה עשויה לקרות בשרירים או בעצמות, במפרקים או בעצבים, ולהיות קבועה או זמנית, חולפת מאליה או רק לאחר טיפול. פגיעות נפוצות בהליכה שגורמות לצליעה הן נקע או שבר ברגל, זיהום בברך, וחבלות בעקבות נפילה. יש לזכור שכפות הרגליים נושאות עליהן משקל כבד, והן נדרשות גם לשמור על שיווי משקל של הגוף תוך כדי העברתו בצעדים ממקום למקום, ומספיקה פגיעה קלה יחסית כדי לשבש את המערכת המסובכת הזו, כאשר במקרה הטוב מדובר בצליעה בלבד ובמקרים קשים יותר בחוסר אפשרות ללכת.
הצליעה היא תסמין, והיא עלולה להופיע מסיבות רבות ושונות. לפעמים אפשר לזהות בקלות ובביטחון מה גורם לצליעה, אך לפעמים, בעיקר כאשר אין חבלה או שבר שניתנים לראייה ולמישוש חיצוניים, צריכים להיעזר בצילומי רנטגן ו-CT ובבדיקות נוספות.
במקרים של פגיעה קשה בעצמות הרגל יש צורך לכרות את הרגל, לשקם את הפצע, ואח"כ ברוב המקרים ניתן להרכיב פרוטזה ולהחזיר לפצוע את האפשרות ללכת. קיימת גם אפשרות להשתיל עצמות שלמות או חלקי עצמות במקום העצמות הפגועות, ואין צורך בהשתלה כזו ברקמות מתאימות גנטית כמו בהשתלת אברים. ניתן לקחת חלקי עצמות מן המת ולהשתילם בפצוע, ויש לטיפולים אלו תוצאות מצוינות
ברחובותינו מסתובבים אנשים , גיבורי מלחמה, שאבדו את היכולות ללכת כדרך כל הארץ, חלקם הגדול עם צליעות, חלקם עם פרוטזות, והם נושאים בגופם את אותו האות שנשא יעקב בכיר האבות, לאחר המפגש עם המלאך, אות של גבורת הרוח , אות של נצחיות ישראל, ולהם אנו חווים תודות אינספור.