בג"ץ פסל היום (חמישי) את הסעיף בחוק שמקנה לשר לביטחון לאומי סמכות להתוות מדיניות בתחום החקירות.

השופטים החליטו שלא להתערב בסעיפי החוק האחרים אך הזכירו כי המשטרה צריכה לפעול באופן עצמאי ובלתי תלוי.

"בית המשפט העליון קבע פה אחד כי התיקון לא גרע מחובתה של המשטרה לפעול באופן עצמאי, מקצועי, ממלכתי ובלתי תלוי. אשר לסעיף 8 ב', אשר קובע כי המשטרה נתונה למרות הממשלה, נקבע פה אחד כי אין בו כדי לשנות את מערכת היחסים בין הממשלה לבין המשטרה, או לגרוע מחובתה של המשטרה להפעיל שיקול דעת מקצועי ועצמאי.

בנוסף, בית המשפט קבע פה אחד כי אין בתיקון סעיף 9 לפקודה, במסגרתו נקבע כי סמכויותיו של המפכ"ל מכוח הסעיף יופעלו 'בהתאם להתוויות המדיניות ולעקרונות הכלליים של השר' כדי לגרוע מעצמאותו המקצועית של המפכ"ל. עוד נקבע כי סעיף 8ג(א) הסמיך את השר להתוות מדיניות כללית ועקרונית בלבד, ואוסר על התערבות אופרטיבית בעבודת המשטרה", כתבו השופטים.

בפסילת הסעיף תמכו השופט לשעבר עוזי פוגלמן, ממלא מקום הנשיא יצחק עמית והשופטים יעל וילנר, עופר גרוסקופף ויחיאל כשר. השופטים נעם סולברג, יוסף אלרון, אלכס שטיין וגילה כנפי-שטייניץ התנגדו לפסילה.

לקריאת פסק הדין המלא

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הגיב בחריפות לפסק הדין של בג"ץ וטען כי מדובר בהחלטה שמטרתה לשלול ממנו סמכויות.

בהצהרה שמסר, אמר בן גביר: "בג"ץ שוב הופך את עצמו לריבון ודורס את רצון הבוחר. ההחלטה החמורה לעקר את פקודת המשטרה נועדה להעביר את השליטה מהשר הממונה לפרקליטות וליועמ"שית. במדינה דמוקרטית, מי שמתווה מדיניות למשטרה הוא השר הממונה עליה, אך את בג"ץ זה כמובן לא מעניין".

שר המשפטים יריב לוין תקף גם הוא את ההחלטה. "באיזו מדינה שופטים שבוחרים את עצמם יכולים לפסול על חודו של קול חוק שהפרלמנט קיבל בשלוש קריאות? רק בישראל הדמוקרטיה הולכת ומוחלפת בשלטון של קומץ שופטים, אשר מסרבים אפילו לקיים שידור חי של הליכי הבחירה הפסולים של עצמם.

רבים מאוד מבינים היום שאסור שזה יימשך. שהגיע הזמן להחזיר את הסמכות לריבון - העם. אני מקווה שכל מרכיבי הקואליציה יתעלו לגודל השעה ויאפשרו לבצע סוף סוף את השינוי הדרוש בשיטת בחירת השופטים", דברי לוין.