
מעשה שהיה כך היה. נגד קטין ממזרח ירושלים הוגש באוגוסט 2023 כתב אישום המייחס לו שש עבירות של תמיכה במעשה טרור, על פי חוק המאבק בטרור.
לאורך תקופה של חצי שנה הביע "עלם החמודות" שוב ושוב תמיכה במחבל עודאי תמימי שהרג את לוחמת צה"ל נועה לזר הי"ד ופצע קשות מאבטח בפיגוע ירי במחסום שועפט.
במשך 11 ימים הוא נמלט מכוחות הביטחון, עד שביצע פיגוע ירי נוסף בכניסה למעלה אדומים ופצע מאבטח. לאחר מכן חוסל על ידי כוחותינו שהשיבו אש ונטרלו אותו.
בפברואר 2023 כתב הנאשם כך: "התהילה לשהידים. עודאי אלתמימי 19/10/2022". התאריך שציין הוא התאריך שבו ביצע תמימי את הפיגוע במעלה אדומים שבסיומו חוסל. הנאשם גם שיתף סרטון שבו רואים את קיר חדרו עם תמונתו של עודאי תמימי, ומתחתיה תלוי נרתיק שחור של אקדח עם הכיתוב "וסאם זעתרה (מחבל פלשתיני שנעצר על ידי השב"כ, א"ג) ומחנה פליטים שועפט, ירושלים שייכת לנו ועודאי תמימי". בסוף הסרטון גם רואים אקדח עם מחסנית, אולר ולדרמן מונחים על כיסא ואף צילום נוסף של תמונת תמימי.
שבועיים לאחר מכן שיתף סרטון שבו נראים רעולי פנים אוחזים בדגלי חמאס עם הכיתוב "מ"פ שועפט" וברקע קטע משיר שמילותיו "בני ירושלים עברנו את הסבב ואלוהים איתנו, אנחנו התאהבנו בדרך של הג'יהאד והקרבנו חיינו בהגנה על הארץ, אנחנו התאהבנו בדרך של הג'יהאד". הנאשם תייג את שמו ואת השם עודאי תמימי.
וכך שוב ושוב פרסם הנאשם סרטוני תמיכה ב"שהיד הנרדף עודאי תמימי 19.10.22", והוסיף: אללה ירחם עליך, אריה", ועוד ועוד כיוצא בזה, כמו למשל פרסום של תמונת המחבל תמימי עם הכיתוב "בוגד מי ששכח אותך עם הזמן" או סרטון של תמימי עם המילים "את המבט שלך אני אזכור... חינכת אותי במוות שלך, חיים שלי".
עד כאן לצערנו אין דרמות ואין הפתעות. מחנה שועפט שורץ מחבלים ותומכי חמאס וטרור. אבל הסיפור המטורף מתחיל כאשר נכנס לתמונה שירות המבחן לנוער, שהוא שם קוד לעובדים סוציאליים המתמחים בטיפול בנוער ותפקידם לסייע לבית המשפט בהחלטה על חלופת מעצר או על גזירת העונש וביטול הרשעה ובחינת אפיק שיקומי לנאשם הקטין.
חוק הנוער קובע כך: "קבע בית משפט לנוער שהקטין ביצע את העבירה, יורה על הגשת תסקיר קצין מבחן, ורשאי בית-המשפט להורות על עריכת בדיקות וחקירות".
בחודש יוני 2024 הגיש שירות המבחן את התסקיר, ובו החל לפרט את נסיבות חייו הקשות של הקטין שנובעות מהליך הגירושין של הוריו. יחד עם זאת, אב המשפחה מתואר כדמות חיובית, קשוב לילדיו, דואג לצורכיהם ובעל קשר טוב ומיטיב, שמנסה לסייע לילדיו להתמודד עם הקשיים שהם חווים. מהתסקיר עולה כי הנאשם נשר ממסגרות לימודיות כשהיה בכיתה י' ומאז השתלב בעבודות שונות ומזדמנות.
איך מסביר שירות המבחן את ביצוע העבירות על ידי הנאשם תומך הטרור? "ביחס לדבר ביצוע העבירות תיאר הנאשם כי ביצוע העבירה נבע מתמימות ואמפתיה כלפי אובדן 'הבחורים הצעירים' שנהרגו ולא בשל תמיכה בדרכי התנהגותם או בשל עידוד מעשי טרור".
הטקסט הזה לא נורמלי, לא נתפס ולא שפוי. הקטין הביע שוב ושוב תמיכה במעשי ה"גבורה" של עודאי תמימי "האריה" שרצח חייל ופצע קשות מאבטח, והתגאה בדגלי חמאס. למה הוא עשה זאת? לא כי הוא "תמך בדרכי התנהגותם או בשל עידוד מעשי טרור" אלא בשל "תמימות ואמפתיה כלפי אובדן הבחורים הצעירים שנהרגו". זה טקסט חולני, פרוגרסיבי ומטורף ברמה בלתי נתפסת. העובדה שהטקסט הזה נכתב על ידי גוף ממלכתי של מדינת ישראל מעידה על ליקוי מאורות.
אקדחים ומוצפות רגשית
נחזור ברשותכם לתסקיר שירות המבחן. עוד נכתב בו כי להתרשמות שירות המבחן הנאשם בחר לבטא את המוצפות הרגשית שלו באמצעות הפצת סרטונים בדומה לנערים בני גילו ומתוך מניע ורצון להשתייך לקבוצת השווים ולנורמה ששררה באותה העת. כמו כן, הנאשם לא חשב על ההשלכות שבמעשיו, אך כיום הוא מתחרט עליהם ומסוגל לראות את הנזקים שנגרמו לו עקב מעורבותו בפלילים.
שירות המבחן הוסיף וציין כי לנאשם הותאמה תוכנית טיפולית שבמסגרתה שולב בפגישות פרטניות, בקבוצה טיפולית ובסדנת "חוק ומשפט". התסקיר החמיא לנאשם וציין כי "השלים הליך עיבוד עבירה באופן מעמיק והצליח להפנים ולזהות את המניעים לביצועה".
התסקיר ממשיך וממשיך, אך השורה התחתונה היא כי "הנאשם מבין את הפסול שבמעשיו והפיק מהם את הלקח, הביע חרטה ובעל מעגלי תמיכה משמעותיים חיוביים מצידו של אביו". שירות המבחן המליץ לבטל את הרשעת הנאשם, שהורשע כאמור בשש עבירות של תמיכה במעשה טרור, ולהסתפק בענישה סמלית של שעות לתועלת הציבור, זאת לאור ההתרשמות כי עבר תהליך עיבוד עבירה חיובי והצליח לרכוש כלים אדפטיביים להתמודדות עם מצבי כעס ומוצפות רגשית.
השופטת יקטרינה צווטקוב דורפמן התחלחלה מהטקסט של שירות המבחן, וביקשה הבהרה "כלפי מי מופנית תמיכת הנאשם והבעת האמפתיה שלו כעולה מהתסקיר", וביקשה גם להבהיר "מי הם אותם 'צעירים' אליהם מביע הנאשם אמפתיה".
קצינת המבחן השיבה כי "הכוונה היא לאותם צעירים שהנאשם פרסם וכי מדובר באמפתיה לחוויית האובדן שלהם". בעקבות כך הוגש תסקיר משלים ושירות המבחן הבהיר לנאשם כי המפגעים שאותם פרסם באהדה הם שפגעו באחרים והאמפתיה נדרשת לקורבנות, ועל פי טענת קצינת המבחן - הנאשם הצליח להתבונן באופן מעמיק יותר במעשיו והביע אמפתיה לנפגעי פיגועי טרור.
בתסקיר המשלים צוין כי הנאשם החל לעבוד באופן מסודר וקבוע בתחום הבנייה והחשמל באזור המרכז, ומעסיקו מסר כי הוא מצליח ליצור קשרים חיוביים עם שאר העובדים ונשמע לגבולות הברורים. קצינת שירות המבחן זוכרת שמדובר בצעיר שהביע שוב ושוב תמיכה בטרור, ולא סתם אדם שגנב רכב או הכה מישהו בכביש, נכון? אם כן, מה בדיוק מוכיחה העובדה שהוא מצליח ליצור קשרים חיוביים עם שאר העובדים ממזרח ירושלים?
על כל פנים, קצינת המבחן התרשמה מאוד מכנות הנאשם ושבה והמליצה להימנע מהרשעתו ולהשית עליו עונש סמלי בלבד. השופטת ציינה בגזר הדין כי "מצופה היה להליך משמעותי יותר לפחות מצד שירות המבחן בנושא".
אלא מה? הנאשם הקדוש הבריז פעם אחר פעם מפגישות שנקבעו לו אצל הממונה על עבודות השירות. בעקבות כך החליטה השופטת לבקש תסקיר נוסף מקצינת שירות המבחן. בנובמבר 2024 כתבה העו"סית כי הנאשם עבר כברת דרך והליך טיפולי משמעותי ומוצלח. שירות המבחן עמד על כך שהנאשם המשיך להעמיק בהשפעה הישירה שיש לרגשותיו על מעשיו ובדרכי התמודדותו. כמו כן, להתרשמות שירות המבחן, הנאשם גילה רתיעה ממעורבות נוספת בפלילים והצליח להקנות לעצמו גבולות פנימיים שיסייעו לו בשמירה ממעורבות נוספת. שירות המבחן חזר על המלצתו כפי שהובאה בתסקירים הקודמים.
ההתעקשות של שירות המבחן לא התנגשה רק עם השופטת, אלא אפילו עם הנאשמים עצמם. הנאשם ואביו אמרו שהם לא מעוניינים בענישה שיקומית, ומבחינתם "החלטנו שיהיה מאסר יותר טוב". כלומר, הנאשם וגם אביו (ששירות המבחן תיאר עד כמה הוא דמות חיובית שמסייעת לשיקומו) מעדיפים שהוא ירצה עונש מאסר מאחורי סורג ובריח ולא עונש שיקומי.
גיל הטרור־עֶשרה
השופטת יקטרינה צווטקוב דורפמן כתבה בגזר הדין כי "קיים פער בין המלצות שירות המבחן לבין התנהלותו של הנאשם כאשר בחר פעם אחר פעם להימנע מהגעה לממונה על עבודות השירות והעדיף למעשה לנסות לסיים עניינו גם במאסר, תוך שמבהיר בעמדתו כי אינו רואה חשיבות בהליך השיקומי מול שירות המבחן או בהמשכו במסגרת צו מבחן. יתרה מכך, המלצתו של שירות המבחן הראשונית לדרכי טיפול ניתנה כאשר הליך עיבוד העבירה כלל לא העמיק במהותן של העבירות אותן ביצע הנאשם. עסקינן בחוק המאבק בטרור. הנאשם ביצע עבירות של תמיכה במעשה טרור. יחד עם זאת, ההליך מול שירות המבחן התמקד ברגשותיו של הנאשם כלפי ה'צעירים' שביצעו פיגועי טרור ושירות המבחן גיבש המלצה טיפולית על סמך הליך עיבוד עבירה במסגרתו לא צוין כי עסקינן במחבלים שביצעו פיגועי טרור ובהם תמך הנאשם".
עוד היא מציינת כי "רצונו של הנאשם, תוך תמיכת אביו, כי יושת עליו עונש בדמות מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח חלף הגעה לממונה על עבודות השירות והמשך הליך שיקומי במסגרת צו מבחן, מעלה בי תהיות רבות והשגות באשר לעומקו של אותו הליך עיבוד עבירה גם במסגרת התסקירים המשלימים".
השופטת ממשיכה וקוטלת את התסקירים המופרכים של שירות המבחן, שמהם "לא עולה אינדיקציה להליך שיקומי משמעותי, אשר עיקרו בהפנמת הסכנה שבמעשי תמיכה בטרור ובמחבלים ככלל, ותמיכתם באמצעות פרסומם ברשתות החברתיות בפרט".
עוד היא מציינת כי להתרשמותה, עיקר ההליך שעשה הנאשם נוגע לניהול אורח חיים תקין ובניית מסלול עבורו, כגון יצירת קשרים חברתיים, מציאת עבודה, שיקום הקשר עם המשפחה ועוד, "אך לא מצאתי כי ההליך השיקומי עסק בעבירות שביצע, תמיכה במעשה טרור, ובפגיעה לצד המסוכנות הרבה העולה מהן. לצערי, עולה מתסקירי שירות המבחן נרמול של מניעי הנאשם לביצוע דברי העבירה כאילו היו חלק מתהליך התבגרות, כגון 'נאמנות' לסובבים אותו, רצון להשתייכות ולקבלה על ידי קבוצת השווים".
וכאן מגיע המשפט שצריך לזעזע את כולנו. השופטת מציינת כי "שירות המבחן מתקשה להשתמש בתסקירו, ויש להניח גם מול הנאשם, במונחים כגון 'מחבלים' או 'מפגעים', ובמקום זאת מכנה אותם 'צעירים' כאילו היו עוברי אורח תמימים שנקלעו לסיטואציה בעל כורחם ולא מחבלים". אבל זה לא נגמר כאן. השופטת כותבת כי "במהלך הדיון, כאשר נשאלה קצינת המבחן מי הם אותם 'צעירים' אליהם נבחנה האמפתיה של הנאשם, התקשתה לציין כי מדובר במחבלים, אלא הסבירה כי 'הצעירים' הם אותם אנשים שפרסם הנאשם, הלוא הם המחבלים".
צווטקוב דורפמן לא ויתרה והמשיכה לתקוף את השערורייה במסגרת גזר הדין: "חוק המאבק בטרור כשמו כן הוא, ונועד להיאבק בטרור הפושט במדינה ופוגע באזרחיה ותושביה כאחד. הליך עיבוד עבירה צריך להיות כזה אשר דן בעבירות עצמן ולא ניתן לקבל הליך אשר נמנע ממהותן של העבירות אותן ביצע הנאשם. גם כאשר שירות המבחן הופנה לנושא במפורש על ידי, חל אומנם שיפור מסוים בשיח מול הנאשם אך גם הוא חלקי ועניינו בעיקר נפגעי פעולות הטרור ולא המפגעים עצמם והתמיכה במעשה טרור אותה הביע הנאשם בסרטונים".
השופטת המשיכה ופירטה עוד ועוד. קריאת הטקסטים הללו מעניקה את הרושם שצריך באמת להסביר לקצינת שירות המבחן הממלכתי של מדינת ישראל מה בכלל הבעיה בהבעת תמיכה והזדהות עם מחבלים ועם מעשי טרור. ראו לדוגמה את המילים הבאות: "על שירות המבחן להתייחס בכובד ראש למעשים אלה, ובמסגרת הליך עיבוד העבירה להשתמש במונחים המדויקים והנכונים כדי לבצע הליך מתאים לעבירות שבוצעו ורק לאחר מכן להגיע בהמלצה לבית המשפט". גזר הדין נגמר בשליחת הקטין למאסר.
יש דרכים רבות להעלים טרור. כרגע מדינת ישראל דוגלת בשיטה של למגר אותו, להילחם בו. אבל יש תפיסה עתיקת יומין של לספר לעצמך שזה לא טרור. להתעלם עד שהבעיה תיעלם. פה יש מקרה שבו עובדות מדינה המשמשות כקצינות שירות המבחן שקועות כל כך עמוק בשכנוע עצמי, שאפילו המחבל נדהם מהסנגוריה שלהן עליו.
לתגובות: [email protected]