שר האוצר ויו"ר מפלגת הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', אומר בראיון לערוץ 7 כי הצהרות הנשיא דונלד טראמפ מהוות הזדמנות חסרת תקדים לראש הממשלה בנימין נתניהו להוביל את ישראל להכרעה מלאה בעזה ולשינוי אסטרטגי כולל.

"ראש הממשלה ואני בקשר מאוד קרוב לאורך כל המלחמה. אני גם שותף סוד איתו בהרבה מאוד מהלכים", אומר סמוטריץ'.

הוא הוסיף כי "זו הזדמנות חייו של ראש הממשלה וזה גם מבחן חייו. הוא צריך לקחת עכשיו את הגיבוי האמריקאי ואת הגיבוי הציבורי בישראל ולהשלים את המלחמה עד הסוף כדי לתקן את המחדל הנורא של השבעה באוקטובר".

הוא גם מסביר ומפרט את כוונתו. "כעת יש להשמיד את חמאס, לוודא שלא נשקף מעזה איום על ישראל, להעביר מסר מהדהד לכל העולם, לחזק את הביטחון ואת תחושת הביטחון בצפון, למגר את האיום האיראני, לחזק את האחיזה שלנו ביהודה ושומרון, להחיל את הריבונות, להוריד את האיוולת הזאת של מדינה פלסטינית מהשולחן ולהגיד - זה לא יהיה, נקודה. מי שרוצה שלום שמבוסס על אמת ועל עוצמה ועל אינטרסים כלכליים ובריתות מוזמן, אבל לא במחיר של איום קיומי למדינת ישראל".

הוא מדגיש כי המסרים של טראמפ מחזקים את ישראל בזירה הבינלאומית. "המפגש של ראש הממשלה נתניהו עם הנשיא טראמפ כלל אמירות כל כך חד משמעיות שמתייצבות לצד מדינת ישראל ומבינות שבעזה לא יהיה חמאס ביום שאחרי המלחמה עם מחויבות להשמדת הרוע הזה. יש הבנה שהמוטציה שנקראת עזה לא יכולה להתקיים ולכן צריך לעזור לעזתים להתחיל חיים חדשים במקומות אחרים, ולא להמשיך לגור מעבר לגדר שלנו. אני חושב שזו נקודת מוצא מאוד טובה למערכת יחסים חזקה".

הוא התייחס גם להתנהלות ממשל ביידן בתקופת המלחמה ואמר כי האמברגו האמריקאי על חימושים וכלי הנדסה גבה מחיר כבד מחיילי צה"ל. "עברנו שנתיים מאוד קשות עם הממשלה של ביידן. בתחילת המלחמה היתה תמיכה ולאט לאט הגיבוי האמריקאי והתמיכה התחלפו בהרבה מאוד לחץ והתנגדויות. אמברגו החימושים וכלי ההנדסה, שהטיל עלינו ממשל ביידן בתקופת המלחמה, גבה מאיתנו חיי אדם של לוחמים".

כעת, הוא מעריך, המצב הולך להשתנות מהקצה אל הקצה. "היינו חייבים להילחם גם בלי החימושים ההם, אבל אין ספק שכשאתה עושה את זה עם הרבה יותר חימושים, הרבה יותר כוח אש, וכמובן עם הרבה יותר גיבוי מדיני ובינלאומי, אפשר להמשיך לנהל את המלחמה עד להשמדת חמאס".

כשהוא נשאל אם כניסת טראמפ לבית הלבן והצהרותיו מרגיעות אותו עונה השר "אני לא רגוע, כי מלחמה היא דבר מורכב, ויש המון סוגיות ואינטרסים והדברים עוד יכולים להשתנות. התוכנית של טראמפ להוציא מכאן שני מיליון עזתים היא פנטסטית ואנחנו צריכים לעבוד קשה ולתרגם אותה לתוכנית עבודה מעשית שלא תישאר בגדר דיבורים. אני בהחלט הרבה יותר אופטימי ויותר בטוח שקיבלתי החלטה נכונה להישאר בממשלה, למרות הצפרדע הענקית שבלעתי בעסקה הרעה והמסוכנת".

גם כיום הוא חושב שהעסקה עם חמאס הייתה רעה אבל מבחינתו עזיבת הממשלה סיכנה אותה ואת ההישגים העתידיים עם ממשל טראמפ. "נשארתי כדי לוודא שחוזרים להילחם. אני עדיין חושב שזו עסקה רעה ושחרור המחבלים הוא נורא ואיום ויכול לשקם את הנהגת חמאס כאן ובחו"ל ולאפשר לעזתים שחוזרים לצפון הרצועה להשתקם ולהתכונן לקראת הלוחמים שלנו שצריכים לחזור להילחם, אבל המסר שמהדהד מהעסקה הוא הדבר המסוכן - שמי שרוצה להוריד את מדינת ישראל על הברכיים צריך רק לחטוף יהודים. לא צריך גרעין איראני ולא צריך טילים. עם כל זה מדינת ישראל גדולה והחזקה בעזרת השם יודעת להתמודד. אבל המסר הוא שכל מה שחיזבאללה צריך בפעם הבאה, זה לחטוף שתי משפחות ממטולה, ממנרה או ממרגליות ובזה נגמר הסיפור. כל יהודי בעולם נמצא בסכנה".

סמוטריץ' מוסיף כי "הדרך היחידה לתקן את הנזק הנורא הזה, היא לחזור להילחם ולהשמיד את חמאס. שהמסר יהיה שבסופו של יום מי שחוטף יהודים מושמד, נמחק ונעלם. אם אני הייתי פורש מהממשלה, בגלל שחרור מחבלים שהוא נוראי, ממשלת הימין הייתה נופלת ולא הייתה חזרה למלחמה. אני לא אגואיסט ואני לא מחפש רק לומר שאת נפשי הצלתי וידי נקיות. אם הייתי פורש - ההפסד בקרב - היה הופך לתבוסה איומה במלחמה שמסכנת את קיומנו ולפספוס ענק של כל הדברים הטובים שאפשר לעשות עכשיו כממשלת ימין עם טראמפ".

סמוטריץ' לא בורח מאחריות ומודע לעובדה שהוא חלק מהממשלה שבסופו של דבר אישרה את העסקה - למרות התנגדותו. "במשך חודשים, גם כשלצערי היה מי שזרק את הקואליציה והצביע נגדה פעם בגלל התקציב ופעם בגלל איזה ספין פוליטי ופעם הביא את נתניהו אחרי ניתוח, אמרתי שאסור לסכן את ממשלת הימין. ידעתי שאל הבית הלבן עומד להיכנס הנשיא טראמפ עם הזדמנויות היסטוריות בהקשרים ביטחוניים, לאומיים וקיומיים - בין אם זה מול איראן, בין אם בריבונות ביהודה ושומרון ובין אם בהסרת הסכנה של המדינה הפלסטינית. כמובן שהצבעתי נגד העסקה ואני מתקומם נגדה - אבל אני גם חלק מהממשלה שאישרה אותה".

האמירה האמריקאית, כפי שסמוטריץ' מבין אותה, היא שלא יהיה שלב ב' של העסקה במובן שבו ישראל תאבד את הישגיה. "שלב ב' מבחינת חמאס זה הפסקת המלחמה, נסיגת כוחות צה"ל, שיקום הרצועה כשחמאס נשאר בשלטון, חוזר להתעצם, בונה את עצמו ופוגש אותנו בעוד סבב בעוד כמה שנים. המשמעות היא שלוקחים את כל המלחמה, עם כל המחירים הכבדים ועם כל ההישגים הכבירים, והופכים את הכל לעוד סבב. אני אומר לא יקום ולא יהיה, ראש הממשלה אומר לא יקום ולא יהיה, שר הביטחון אומר זאת וגם האמריקאים אומרים את זה. המלחמה הזו לא מסתיימת כל עוד יש חמאס בעזה".

בעניין החטופים הוא אומר: "אנחנו נעשה הכל כדי להחזיר את כל החטופים הביתה כפי שאנחנו מחויבים כחלק ממטרות המלחמה. רוב החטופים בחוץ וחייבים להביא את כולם. אני שמח מאושר ומזיל דמעות עם כל אחד שחוזר אבל מדגיש שצריך עסקה שמכניעה את חמאס".

השר מבקש להעביר מסר למשפחות השכולות מהמלחמה האחרונה. "אני אומר היום למשפחות השכולות, למי שאיבדו את כל היקר להם במלחמה הזאת, לאלמנות, ליתומים - עכשיו אתם רואים שזה לא היה לשווא. אתם רואים שההישגים הפנטסטיים הצבאיים שהיו לנו, הפירוק הזה של עזה וההצלחות הגדולות מול חיזבאללה, לא היו לשווא".

"לוחמים הגיבורים נפלו על קיומה של מדינת ישראל. הם נפלו כדי להרים את כבוד ישראל שנרמס בשבעה באוקטובר וכדי להשמיד את חמאס. העסקה לוקחת אחורה הישגים של המלחמה אבל יש הישגים רבים. אנחנו חייבים לחזור ולהילחם עד הסוף ולהשמיד את חמאס. נפתחה כאן הזדמנות אדירה לעידוד הגירה וזה יהיה שינוי היסטורי", הוא מוסיף.

לשאלה האם תושבי הצפון יכולים לחזור בבטחה לבתיהם הוא עונה "המציאות הביטחונית היום, הרבה יותר טובה מאשר בשישה באוקטובר 2023. כמעט אין חיזבאללה ואין כוח רדואן ואין תשתיות וטילים. יש מדיניות אכיפה נחושה והוכחנו אותה מאז הפסקת האש. צה"ל יישאר במרחבים מסויימים כדי להבטיח את הביטחון ואת תחושת הביטחון. אנחנו נסיים את המלחמה הזאת עם יציבה אסטרטגית וביטחונית הרבה יותר חזקה של מדינת ישראל, מציאות ביטחונית וגיאופוליטית הרבה יותר טובה והראייה עין בעין עם הממשל החדש בארצות הברית בהובלת הנשיא טראמפ היא משמעותית".

סמוטריץ' מתייחס גם לשאלה האם המילואימניקים יסכימו לבוא שוב ולהילחם אם הם יודעים שבזמן מימוש העסקה ייתכן שחמאס מתעצם. "אין לי ספק שהתשובה חיובית. יש לנו עם של אריות. ראינו ב-15 חודשי המלחמה איך מתוך השבר הנורא עם ישראל מתעורר באחדות, בערבות הדדית, בנחישות בהתמדה, בהקרבה, בעוצמה באמונה. אז נכון, יש כאב גדול עכשיו על הנסיגה הטקטית הזאת בשל העסקה, אבל ברגע שאנחנו נבוא ללוחמים ונציג בפניהם חזון ונגיד שהפעם הולכים עד הסוף - משמידים את חמאס צבאית ואזרחית וכובשים את הרצועה אם צריך - ומנהלים ממשל צבאי ופועלים להגירה של עזתים החוצה - הם יבואו".

הוא מתייחס גם לפעילות צה"ל במלחמה בכלל ובמבצע הנוכחי בפרט ביהודה ושומרון. "בתקופת המלחמה אנחנו פועלים באזור בצורה הרבה יותר עצימה וחזקה. אם בחומת מגן חיסלו 240 מחבלים, עוד לפני המבצע האחרון, חיסלנו למעלה מ-1,100 מחבלים ואנחנו הולכים למהלכים עוד יותר משמעותיים. מדינת ישראל, בשלושת העשורים האחרונים, איבדה את היתרון האסטרטגי שלה. היתרון שלנו הוא צבא גדול, חזק וקטלני עם מטוסים, טנקים, תותחים וכל זה מעולה כאשר אתה פועל מול צבא. אבל כאשר אתה מתמודד מול לוחמת גרילה שמסתתרת מאחורי אוכלוסייה כמגן אנושי - איבדת את היתרון היחסי. אתה לא יכול להשתמש בכל העוצמות שיש לך".

"בשנה הזו הפכנו את המשוואה והוכחנו שאין דבר כזה יותר אוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי. יש טרור שפועל מתוך האוכלוסייה. נותנים לאוכלוסייה כמה שעות להתפנות ומשמידים את כל התשתיות. כך פעלנו בכל הזירות והחזרנו לעצמנו את היתרון יחסי".

גם במינוי הרמטכ"ל החדש, אייל זמיר, הוא רואה הזדמנות. "אני מכיר אותו בשנתיים האחרונות כמנכ"ל משרד הביטחון בהרבה מאוד שיחות שהיו לנו על התקציב וגם בקבינט. אני חושב שיש כאן תפיסה חדשה ורעננה. הוא מונה לתפקיד כדי לייצר שינוי בתפיסת הביטחון ולחימה אחרת בעזה כשנחזור להילחם אחרי השלב הזה של העסקה. בקרוב תהיה סדרת מינויים של אלופים אחרים במטה הכללי עם תפיסה אחרת. לוקח זמן לשנות תפיסה של 30 שנה אבל זה יקרה".