
אזרביג'אן, מדינה מוסלמית, שולחת זמר יהודי לאירוויזיון. את האירוע הזה ניצלנו כדי לשוחח עם שגריר הכבוד של הסוכנות היהודית באזרביג'אן, רומן גורביץ', על מצבה של הקהילה היהודית במדינה שלמרות הסמיכות לאיראן בוחרת במדיניות עצמאית ואוהדת כלפי ישראל.
גורביץ' מספר על הזמר ומציין כי לא מדובר באירוע מקרי או בחוסר ידיעה של האוכלוסיה האזרית, אלא מדובר בזמר מפורסם שיהדותו ידועה ומוכרת. מדובר בבחור בשם אסף מישייב, יהודי הררי, זמר של להקה יהודית שבעבר השתתף וניצח בתחרות זמר של היהודים ההרריים וכעת מלמד שירה לילדים ובני נוער יהודים.
גורביץ' רואה באירוע עדות נוספת לטולראנטיות עליה מצליחה אזרביג'אן לשמור במשך מאות שנים, גם כאשר מופעל עליה לחץ ממדינות מוסלמיות אחרות ובראשן כמובן איראן. "במשך מאות שנות היסטוריה יהודית באזרביג'אן, המדינה אף פעם לא הייתה אנטישמיות. זו אולי המדינה היחידה בעולם, חוץ מישראל כמובן, שיש בה עיירה שלמה של יהודים. לפני המהפכה הקומוניסטית נקראה העיירה פשוט 'העיירה היהודית', אבל הקומוניסטים שינו את השם ל'העיירה האדומה'".
כמי שגדל באזרביג'אן משוכנע גורביץ' כי כל מי שכמוהו חי שם יעיד על היחס המיוחד שמקבלים שם היהודים ועל הידידות בין הקהילות השונות. לדבריו לתייר היהודי והישראלי מצפה שם היכרות חווייתית עם אלמנטים תרבותיים יהודיים לצד נופים מיוחדים המשלבים הרים מושלגים, נופים מדבריים ואף אש שיוצאת מהאדמה.
גורביץ' מספר על החגים היהודיים שבהם אנשי הקהילה משגרים מתנות לשכניהם המוסלמים ומנגד מקבלים גם הם תשורות משכניהם בחגים המוסלמים.
כאמור, איראן, שכנתה של אזרביג'אן מאוד לא אוהבת את הקשר הזה בין השכנה לבין ישראל והיהודים והיא מפעילה לא מעט לחצים לגדיעתו של הקשר הזה. גורביץ' מציין בדבריו גם ניסיונות איראניים לשגר לאזרביג'אן גורמים איסלאמיסטיים קיצוניים שילהיטו שם את הרוחות, "אבל השלטון יודע לשמור על המדינה על אזרחיה ועל האופי שכמעט ולא קיים בעולם המודרני, אופי של כבוד לכל הדתות".
דוגמא נוספת ליחס המיוחד מציין גורביץ' בהצבת פסלו של חייל יהודי בשם אגרובוב בכיכר בבאקו הבירה, חייל שהפך לגיבור לאומי כאשר לחם ונפל במערכה מול ארמניה שפלשה לאזרביג'אן. בהלווייתו של החייל ביקשה המשפחה לשלב לאחר אמירת הקדיש גם תפילה מוסלמית ממופתי מקומי.
באזרביג'אן, מספר גורביץ' חיים כארבעים אלף יהודים שזוכים ליחס המיוחד. "נשיא המדינה אומר שהטולראנטית היא מתנה עבורנו מהשמים, שצריך לשמור עליה ולהתנהל בהתאם. האזרים משפצים מסגד ולפתיחה החגיגית הנשיא מזמין את הרב הראשי של אזרביג'אן, מנהיגים נוצרים לצד מנהיגים מוסלמים ונציגי דתות אחרות מאזורים מרוחקים יותר. בנוכחות הנהגת המדינה הם מדברים יחד בטקס ולאחר מכן הם חוזרים לקהילותיהם ומספרים את מה שהם ראו. כך זה עובד".
עוד מספר גורביץ': "אחרי טבח השבעה באוקטובר, כשראינו שהעולם התהפך נגדנו, באזרביג'אן האזרחים הפשוטים הביאו לשגרירות פרחים ונרות והציבו דגלים של ישראל ואזרביג'אן. הטורקים דרשו מהם לפעול נגד האינטרס הישראלי, אבל הם מצליחים לשמור גם על היחסים עם טורקיה וגם לחבק אותנו כעם בתוך אזרביג'אן וגם כמדינת ישראל. מדובר בדבר מדהים שצריך לשמר אותו".