
יום עיון בינלאומי בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני נערך לאחרונה בהובלת ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ושגריר הרשות הפלסטינית לשעבר באו"ם נאסר אל-קדווה.
בכנס השתתפו מעל מאה מומחים ישראלים ופלסטינים, לצד דיפלומטים בהווה ולשעבר ממדינות כגון ירדן, הולנד, גרמניה וקפריסין.
ביום העיון דנו המשתתפים בסיום המלחמה ברצועת עזה, והשלמת עסקת החטופים, שיקום רצועת עזה, עתיד היחסים הכלכליים והמדיניים בין הפלסטינים לישראל, סידורי הביטחון הנדרשים ברצועת עזה והדרך להתקדם במסלול המדיני על רקע ממשל טראמפ.
סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" דיווחה כי המשתתפים הגיעו להסכמה כי עד ה-7 באוקטובר 2023, פתרון שתי המדינות היה האפשרות היחידה שהונחה על השולחן. עם זאת, כיום הוא נתפס כפתרון אסטרטגי שאין אפשרות להגיע לשלום בלעדיו.
אל-קדווה ציין בשיחה עם "מען" כי האירוע מדגיש את הצורך הדחוף בהפסקת המלחמה בעזה ואת החשיבות של פתרון המבוסס על גבולות 1967. לדבריו, ההתבטאויות האחרונות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנוגע לגורל הפלסטינים ברצועה רק מחזקות את התמיכה בתכנית שהציעו הוא ואולמרט.
המתווה שהוצג ביום העיון, אשר פורסם לראשונה בקיץ שעבר, מציע הסכם קבע לסכסוך הכולל נסיגה מלאה של צה"ל מרצועת עזה, הקמת ממשל מומחים אזרחי והצבת כוח ביטחון ערבי זמני.
ההסדר מתבסס על עקרונות פתרון שתי המדינות, כולל סיפוח 4.4% משטחי יהודה ושומרון לישראל תמורת שטח דומה שיועבר למדינה הפלסטינית. בנוסף, העיר העתיקה בירושלים תהיה תחת אפוטרופסות של חמש מדינות, ופלסטין תהיה מדינה מפורזת פרט לכוחות משטרה וביטחון פנים.