הרב אליצור סגל
הרב אליצור סגלצילום: באדיבות המצולם

בתלמוד הבבלי (שבת כ"א ב) נאמר שלאחר שהחשמונאים חנכו את המקדש, לשנה האחרת קבעו את הימים הללו בהלל והודאה.

התלמוד לא מודיע לנו איך קביעת החג הגיעה מירושלים לעם ישראל הנפוץ בקצוי תבל.

לשמחתנו, נשאר לנו מכתב הפותח לנו צוהר לתהליך הפצת חג החנוכה. מכתב המופנה ליהודי מצריים ופותח במילים "לאחים היהודיים אשר במצרים". מכתב זה נמצא בפתיחת ספר חשמונאים ב'. ספר חשמונאים ב' נכתב על ידי יהודי בן תקופת החשמונאים שנקרא יסון איש קוריני. יהודי זה חי וכתב באזור קוריני, אזור הנמצא בלוב של היום שמו היום קיראנקה.

המכתב מתאר חלק מאירועי חנוכה ומודיע ליהודי מצריים שיחגגו את חג החנוכה. כנראה שמכתבים בסגנון דומה נשלחו מירושלים לכל תפוצות ישראל. בנוסף לתיאורים הסתוריים וההודעה על קביעת חג החנוכה יהודי ירושלים מודיעים במכתב שהם אספו את כל ספרי הנבואה ומי שרוצה יפנה לירושלים ונכתוב ונשלח להם.

ברעיון הזה של שליחת ספרי הנבואה מירושלים לתפוצות ישראל ניתן למצוא שכבות רבות.

בשטחיות, יש פה רעיון כלכלי יזמי. יהודי העולם יקנו ספרי נבואה מירושלים וכך יספקו מקומות עבודה ויתמכו ביהודה העצמאית ובמרד החשמונאי. כלומר, צורה של השקעות ותרומות מהתפוצות לירושלים.

עמוק יותר, החשמונאים נותנים המשכיות לחג החנוכה. לא די בעצמאות המדינית ובחנוכת המקדש. יש גם המשכיות תרבותית תורנית. כותבים בירושלים ספרי הנבואה ומפיצים אותם לעולם היהודי. לקיים את דברי הנביא כי מציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים (ישעיה ב' ג').

עמוק יותר, אנטיוכוס הרביעי – אפיפנס, הביא לירושלים פילוסופים מאתונה כדי לפתוח בה אקדמיה. אנטיוכוס רצה להחדיר לירושלים את חוכמת יון ולשם כך הביא לירושלים את הפילוסופים הטובים ביותר מהמקום הטוב ביותר - מהאקדמיה באתונה. התגובה החשמונאית להפצת הפילוסופיה האתונאית בירושלים היא להפיץ מירושלים לעולם את ספרי הנבואה.

שכבה נוספת, דברי הרמב"ן בהקדמתו לתורה הכותב שהתורה היא תוכנית העולם. לפי דבריו כאשר אנו כותבים את כתבי הקודש אנו מתקנים את העולם. לכן כתיבת ספרי הנבואה בירושלים לאחר רדיפות אנטיוכוס היתה תיקון העולם.

מצבינו היום דומה למצבם של החשמונאים אז. זכינו בעזר ה' לסיים סוף סוף עכשיו את קורס סופרי סת"ם מטעם תפילין בית אל. את קורס זה התחלנו בימי רוגע ואנו מסיימים אותו בזמן מלחמה.

תוכניתנו הייתה לסיים את הקורס שלנו לאחר שמחת תורה תשפ"ד ולהסמיך אתכם כסופרים לפני שנה וחצי. אולם אנו מתכננים, ולקב"ה יש את התוכניות שלו. מאז שמחת תורה אנו במלחמה נמשכת, כבימים ההם כך בזמן הזה, מלחמת האור מול החושך. חושך גשמי ואפלה רוחנית. עכשיו נוצר חלון זמן שבו אנו יכולים לעשות סוף סוף את חגיגת ההסמכה.

כמו בימי החשמונאים, אני מקווה שהדבקות שלכם בלימוד הכתיבה בזמן מלחמה, ומעכשיו ואילך גם בכתיבה המעשית של ספרי תורה, ספרי הנבואה, מגילות מזוזות ותפילין, תתקן את העולם. כתיבת דבר ה' על ידי סופרי סת"ם יראי שמיים כראוי וכדין מביאה לעולם טוב יותר. כשם שזכיתם להגן על עם ישראל בשדה הקרב ולהילחם בכוחות הרשע בעולם הגשמי כך קיבלתם כאן את הכלים והיכולת לתקן את העולם הרוחני על ידי כתיבת דבר ה' ביד עבדיו הנביאים. כשם שזכיתם ותזכו לחזור בריאים משדה הקרב הגשמי, כך בזכות כתיבת דבר ה' תזכו לחזור בריאים משדה הקרב הרוחני.

כשם שבימים ההם יהודי העולם הופנו לירושלים לקבל משם את ספרי הנבואה שיעבירו לכל קצוות העולם היהודי את מסר האור, אור התורה ואור העצמאות הלאומית, כך גם בימינו בזמן הזה תזכו אתם המוסמכים החדשים להאיר מירושלים את דבר התורה בשדה הקרב הרוחני ודבר הגבורה בשדה הקרב הגשמי.

הכותב הוא סופר סת"ם ובעל תואר שני במזרח תיכון ומדעי המדינה.

לתגובות: [email protected]