
במהלך כנס המנהלים באילת של משרד אשחר & more, הוענקו 'אות החוסן הלאומי' לעמותת חוות רימון ולעמותת סולמות.
השנה עוסק הכנס בסימן 'חוסן לאומי' ומהלכו מוענקים אותות לאישים וגופים שעסקו בנושא החוסן הלאומי בזמן מלחמה בקהילה, בצבא ולמען אזרחי ישראל. לאמיתי ניר, מייסד ומנכ"ל עמותת חוות רימון, הוענק אות החוסן הלאומי ע"י ח"כ מיכל וולדיגר על פעילות העמותה עבור מתמודדי טראומה ופוסט טראומה בזמן המלחמה.
את אות החוסן הלאומי עבור עמותת סולמות הגיש סא"ל (במיל') והשר לשעבר אפי איתם לרב אלי טרגין מנכ"ל עמותת סולמות.
ערב השבעה באוקטובר הפעילה עמותת חוות רימון שתי חוות חקלאיות טיפוליות: חוות רימון - לבני נוער בסיכון וחוות להב - לסיוע לאנשים עם פוסט טראומה. בשבעה באוקטובר איבדה העמותה שני חברים יקרים: את לירן אלמוסנינו, מנהל חוות להב שנפל בעת שיצא להגן על יישובי עוטף עזה. בשמונה באוקטובר הבינו אנשי העמותה כי נושא הטראומה הולך להיות משמעותי בעתיד הקרוב, ועם שותפים נוספים כתבו פרוטוקול של עיבוד חוויות לחימה ותהליכים לטיפול ומניעת פוסט טראומה.
אמיתי מספר כי מאז תחילת המלחמה עברו אצלם בחוות מעל 4,000 אנשים מכוחות החירום, הביטחון וההצלה, כולל אזרחים. כיום עוסקת העמותה בשלושה תחומים עיקריים: תחום בני הנוער הכולל את חוות רימון ובע"ה שלוחות נוספות ובית קפה קהילתי בבאר שבע בהובלת בני הנוער של העיר. התחום השני הוא עיבוד חוויות לחימה ופוסט טראומה, הכולל את חוות להב וחוות שקף, והתחום השלישי הוא הגברת החוסן הקהילתי של קהילות הנגב המערבי הכולל הקמת חוות חדשות באור הנר וברעים שיתנו מענה לקהילות סביבן.
"אנחנו מאמינים ורואים שהשילוב בין קהילה ומרחב מעורר השראה לבין עבודת כפיים, גוף-נפש לבין צוות מיומן ומקצועי – מייצר תהליכי ריפוי ושיקום ומאפשר לנפש ולאנשים לצמוח. הם מסוגלים לעבד את מה שעברו ולהסתכל אל העתיד בתקווה, להבין שאפשר להתמודד לצד הכאב, השכול, האובדן והטראומה. אנחנו פועלים במשולש שבין אדם ושיקום הנפש – לחקלאות ישראלית אקולוגית – לחיזוק הנוכחות החיובית בנגב. מפה נגדל ונצמח, ונקים עוד חוות. זה חיבור כלל ישראלי – דתיים, חילונים, מקיבוץ, מעיר וממושב, משמאל ומימין, מזרחים ואשכנזים – כל עמ"י מתאחד ומבין את גודל השעה. בתוך החוות נוצרים חיבורים וקהילות שלמות שחוצות מגזרים וציבורים. זה משפר את החוסן הלאומי שלנו", מסביר אמיתי.
עמותת סולמות הוקמה לפני 17 שנה ומתעסקת באופן שטוף בענייני חינוך והנגשת עולם היהדות ליהודים בכל העולם, ומגיעה לחצי מיליון איש בשנה. העמותה מוציאה לאור את ספרי הרב יוסף צבי רימון - מייסד העמותה, וכן ספרי לימוד בארץ ובעולם, כולל דרום אמריקה, צפון אמריקה אירופה ואוסטרליה. העמותה עוסקת גם חינוך בלתי פורמלי, הפקת סרטי 'רצים למשנה', רשת תורהנוער ועוד.
הרב טרגין מספר שבזמן האזעקות בשמחה תורה כבר החל לחשוב כיצד ניתן לרתום את יכולות הארגון לטובת הכלל "כשהמלחמה התחילה בשמחת תורה אמרתי לאשתי 'אני יודע שבמוצאי החג תהיה שיחה מהרב רימון עם השאלה 'מה אפשר לעשות?'', ואכן כך היה. התחלנו לחשוב איך בלי קשר לשוטף אנחנו לוקחים את כל היכולות והקשרים שיש לנו ורותמים אותם לטובת האירוע הטראומתי שקרה".
לעמותה קשרים רבים עם קהילות יהודיות בחו"ל, ובתחילת המלחמה הצליחה לגייס מעל 40 מיליון ש"ח לטובת רכישת ציוד לחימה. החמ"ל, שהקימה העמותה פעל במשך כחודשיים, ולאחר מכן עברה העמותה לפרויקט הבא: 'פרויקט עטופים', שמחבר בין קהילות שפונו מיישובי עוטף עזה לקהילות יהודיות בחו"ל. "הבנו שחוץ מהמלחמה, חלק מהאתגר יהיה לחזור הביתה לישובים המפונים. זה לא פשוט, גם עם כל הסיוע מהמדינה יש הרבה אתגרים עבור המפונים. אחרי שיחה עם שני ראשי יישובים שאמרו לנו שלא בטוח שהם הולכים לשוב, אמרנו 'זה לא יכול להיות' - וגייסנו קהילות מחו"ל שאימצו ומאמצות תשעה יישובים שפונו מהעוטף".
כאמור, טקסי הענקת האותות התקיימו במהלך כנס המנהלים ובכירי המגזר הדתי לאומי השנתי של משרד אשחר & מור, שהתקיים השבוע באילת. בכנס השתתפו מאות אנשים, בהם שרים, חברי כנסת, אנשי ממשל, עיתונאים, ראשי רשויות, מנהלי מוסדות, ארגונים ורשתות חינוך ועוד. השנה נערך הכנס תחת הכותרת 'בונים חוסן לאומי' ועסק בנושאי ביטחון, שיקום הנפש והטראומה, בניית חוסן בקהילה ובמוסדות לימוד ועוד.