
המרצה הרב מרדכי נויגרשל הגיב בזלזול לדברי הרב יעקב מדן, ראש ישיבת 'הר עציון', אשר נשא נאום בפני סטודנטים חרדים בנושא גיוס לצה"ל.
הרב נויגרשל כינה את הדברים "קשקושים וסיסמאות" וטען כי אין מקום לדיון מסוג זה מחוץ למסגרות הרבניות המתאימות.
בדיון ברדיו החרדי 'קול חי' המגיש מרדכי הלפרין כינה את דבריו של הרב מדן כ"הסתה" נגד המגזר החרדי ושוחח בנושא עם הרב נויגרשל.
הרב נויגרשל תהה: "אינני יודע איך הרבנים האלו הדליקו נרות חנוכה בברכה וכיצד יקראו מגילה". הוא הסביר את הדברים בכך: הגמרא אומרת איך אתה אומר 'אשר קידשנו וציוונו', היכן ציוונו? מ'ולא תסור'. איך אנשים שהם רבנים ומצפים שתלמידיהם ישמעו להם, באים ואומרים לאחרים אל תקשיבו לרבותיכם?".
במשך דבריו הבהיר הרב את עמדתו באשר להנחיות רבנים: "אנחנו לא אומרים לכם איך להתנהג, אתם אל תגידו לנו איך להתנהג. הרי אתם רבנים ומבינים שבחור ישיבה אמור לציית לדברי רבותיו".
באשר לתוכן דבריו של הרב מדן, מתח הרב ביקורת על הדרך בה הוצגו הדברים: "יש לך ויכוח עם הרב דוב לנדו? מה זה הקשקושים והסיסמאות על 'אלונקה', תדבר בשפה של בית מדרש ולא דרך התקשורת. עלה לרב דוב לנדו, עלה לרב משה הילל הירש או לאדמו"ר מגור, שב איתם ותגיעו למסקנה".
נזכיר כי בשיחה עם סטודנטים חרדים הרב מדן הדגיש כי אין זה מתקבל על הדעת שיהודים יאמרו שהתפקיד של הגנה על העם אינו מוטל עליהם.
"אני לא מאמין שכשהקדוש ברוך הוא נתן תורה לעם ישראל, לא על דעת הדרך שיהיו יהודים שיגידו - זה לא התפקיד שלנו. זה דבר שלא בא בחשבון. תורה זה להיכנס תחת האלונקה קודם כל, יש אלונקה שעם ישראל שוכב על עצמו, תורה זה להיכנס תחת האלונקה ולמשוך אותם".
הרב התייחס גם לדבריו של הרב דב לנדו, ראש ישיבת סלבודקה, שאמר כי עדיף לחיות תחת שלטון ערבי. "הדברים האחרונים ששומעים, מה שאמר מורנו הרב לנדו, נחיה תחת ערבים והם ישלטו ואנחנו נביא להם כסף. לשם אנחנו הולכים? לשם אנחנו שואפים? אתם יודעים מה תהיה המשמעות אם אנחנו נסכים להיות תחת שלטון הערבי? ואם לא, אז מי יעשה את העבודה הזו?".
לסיום, פנה הרב מדן בקריאה נרגשת לתלמידים החרדים לשקול מחדש את עמדתם בנושא. "נשים, לבד בבית, חודשים, ילדים קטנים, מחזיקות בשיניים ובציפורניים ולראות את כל הדברים האלה ולהמשיך עולם כמנהגו נוהג. משהו כאן, בהבנה מה זו תורת השם - משהו כאן טעון תיקון גדול מאוד".
הוא סיכם את דבריו בהתייחסות למושג חילול השם, והדגיש כי האחריות לתקן זאת נמצאת בידיהם. "יש יכולת לתקן את החילול השם והיכולת הזאת בידיים שלנו, ובמקרה הזה בידיים שלכם. ושהשם יצליח את דרכיכם, ותצליחו לעשות את זה, ולתקן את זה".