
רגע לפני פתיחת המו"מ הישיר בין ארה"ב לאיראן בסוגיית הגרעין, מתייחס חוקר המזרח התיכון ואיראן, אליהו יוסיאן, לאופן הנכון לקיים מו"מ שכזה בתקווה שיניב תוצאות טובות יותר מסבבי המשאים ומתנים הקודמים.
יוסיאן סבור שאכן יש סיכוי להצלחתו של המו"מ שכן האיראנים אמנם "עושים שרירים על המסכים, אבל עובדתית הם מנהלים מו"מ ישיר עם האמריקאים, כי הם לא רוצים שטראמפ יתקוף אותם. אבל השאלה היא על איזה הסכם יחתמו", הוא אומר ומסביר:
"האם אחרי ארבע שנים של טראמפ ההסכם ייתן להם פריצת דרך להתחיל את כל סיפור הגרעין מההתחלה או לא. זו שאלת השאלות", אומר יוסיאן ומבהיר כי למעשה טראמפ יצטרך לדרוש הסכם ארוך טווח שיישאר אפקטיבי גם שנים רבות אחרי שהוא עצמו כבר לא יהיה בבית הלבן. לשם כך יהיה עליו לדרוש "פירוק מלא של כל מתקני העשרת האורניום. לא הקפאה אלא פירוק".
להערכת יוסיאן האיראנים לא יסכימו לדרישה טוטאלית שכזו, ומשום כך הוא משער ומעריך שגם האמריקאים לא ידרשו פירוק מלא שכזה של מתקני העשרת האורניום. ההבנה שהאיראנים לא יסכימו לדרישה תגרום לכך שהיא תוסר מעל סדר היום של המו"מ מלכתחילה. המשמעות, אומר יוסיאן, היא שאחרי תום כהונת טראמפ ייפתח מחדש המירוץ האיראני לגרעין כאשר המתקנים המוקפאים עודם קיימים וממתינים להחזרת העבודה בהם.
עוד מזכיר יוסיאן סוגיות נוספות שגם עליהן יש לדון עם האיראנים ובהן סוגיית שלוחות הטרור האיראני שמוצבות מתימן ועד עיראק, המשך ייצור הטילים שבהם מאיים המשטר האיראני על ישראל בירי של אלף טילים בו זמנית, "מדובר במשהו הרבה יותר עמוק מארבע שנות הקדנציה של טראמפ".
למעשה, סבור יוסיאן, המו"מ יסתכם או בכישלון או בכך שטראמפ לא ידרוש מלכתחילה את מה שלא יקבל. "לכן הסיפור הוא תפיסת העולם של מדינת ישראל. האזור הוא ג'ונגל, כל המדינות מתחמשות. לרוב המדינות, טורקיה איראן ומצרים, יש תפיסות אימפריאליסטיות ואנחנו לא יכולים לחשוב על הפקרת שטחים וצבא קטן וחכם. יש לנו תפיסה בעייתית מיסודה בהתייחס לאזור ולשכנות ומה שמתרחש סביבנו".
יוסיאן סבור שגם השבעה באוקטובר לא באמת הוביל לשינוי תפיסתי בישראל שהרי "יצאנו מדרום לבנון ומרצועת עזה, שוב מפקירים שטחים, לא מדברים על צבא גדול, לא מדברים על שינוי הקוד האתי ורוח צה"ל ועל שינוי הוראות הפתיחה באש. לכן התנגדתי תמיד לזרם המתמערב הליבראל שכל עוד הוא בשלטון המדיני, המשפטי והצבאי, כל עוד הם מנהלים את המדינה אנחנו במבוי סתום".
בדבריו מוסיף יוסיאן ומציין את התמורות שמתחוללות בימים אלה במזרח התיכון כתמורות המסבכות לכאורה עוד יותר את מצבה של ישראל. "הטורקים מכניסים כוחות לסוריה שהיא כבר לא כמו בתקופת אסאד שאז ניתן היה לתקוף מתי שנוח לנו. היום סוריה שייכת לטורקיה. בקרוב נראה שם חיילים טורקים. לא נוכל להפציץ מתי שבא לנו, אנחנו לא רוצים להרוג חיילים טורקים ולהסתכסך עם הטורקים. זה האזור, האיראנים יצאו מסוריה והטורקים נכנסו. אנחנו גם רואים את ההתחמשות המצרית בסיני, לפעמים בניגוד להסכם השלום. האזור טעון ואנחנו צריכים לחשוב אחרת ולהתנהל אחרת".
בהקשר זה מזכיר יוסיאן את העיקרון שאותו קבע בן גוריון כשאמר ש"בכלל לא משנה מה הגויים אומרים. משנה מה היהודים עושים".