
לצד הבקשות לצמצם בהיקפי המדורות בל"ג בעומר המתקרב מחשש לפגעי מזג האויר, לא ניתן להתעלם מסכנת הכוויות שמסתבר מתעצמת בשנים האחרונות סביב מדורות ל"ג בעומר.
ד"ר סתיו סרנה כאהן, מנהל יחידת הכוויות במרכז הרפואי הדסה, מספר וממליץ מה נכון לעשות ומה ממש לא.
"מספר הכוויות עולה בהדרגה בגלל גידול טבעי באוכלוסיה", אומר ד"ר כאהן ומבהיר כי אמנם אנחנו "משתדלים להיזהר אבל ככל שיש יותר אנשים שיוצאים למדורות מספר נפגעי הכוויות יעלה". להערכתו "הרושם הוא שיש יותר מודעות למניעה ולזהירות אבל המספרים אומרים משהו אחר וקשה להתווכח עם המספרים".
על ההיערכות במחלקות הכוויות ברחבי הארץ, אומר ד"ר כאהן כי בפועל המחלקות מוכנות תמיד לקליטת נפגעי כוויות, ועם זאת לקראת או במהלך אירועים מיוחדים כדוגמת אירוע השריפה הגדולה שפקדה אותנו לפני כשבועיים, אירועים כמו ל"ג בעומר ויום העצמאות ההיערכות רבה יותר גם בהיבט כוח האדם וגם בהיבט מיטות האישפוז.
על הגילאים של נפגעי המדורות מספר כאהן כי מדובר בילדים בגילאים הבוגרים יותר, גילאים בהם ילדים חשים כבר עצמאיים ונמצאים פחות בפיקוח הורי. בגילאים הללו נערים משתמשים בחומרים דליקים והסכנה גוברת.
עוד מציין ד"ר כאהן כי למעשה באירועים כמו מדורות ל"ג בעומר הכוויות מספרות את סיפור הפגיעה ובדרך כלל ניתן לראות אם מדובר בידיים שנכוו מתפוח אדמה לוהט או מפגיעת גפיים בעקבות השלכת חומר דליק למדורה. מנגד, באירועים אחרים, יומיומיים יותר, הכוויות פחות מספרות את הסיפור וקשה יותר לאבחן את האירוע שהוביל לפגיעה.
בדבריו מציין ד"ר כאהן כי חלק לא מבוטל מהפגיעות מתברר רק למחרת שכן תוך כדי סערת המדורות לא תמיד מבחינים בכוויה שהולכת ומתפתחת עד ליום שלמחרת, ואז חשים בצריבה והכאב וניכרת נפיחות במקום הפגיעה.
על מה שנכון לעשות במקרה של פגיעה מתמצת ד"ר כאהן את הדברים בהגעה מהירה ככל הניתן לבדיקה רפואית ולטיפול, ועד אז לעטוף את המקום באופן נקי ויבש. גם אם באופן מיידי מרטיבים את מקום הפגיעה על מנת להרגיע את הכאב, לאחר מכן יש לעטוף במשהו יבש ולא רטוב שכן תחבושת רטובה עלולה להביא להיפותרמיה. עוד מדגיש ד"ר כאהן את חשיבות ניקיון החבישה, מה שמונע העמקה וזיהום של המקום.
בנוסף ממליץ ד"ר כאהן לכולנו לא להיות יצירתיים מדי, כהגדרתו, בטיפול בפגיעה מאש, לא להשליך חול על מקום הפגיעה מתוך מחשבה מבוהלת של צורך לכבות את האש, אלא לנשום עמוק, להבין את מהות הפגיעהולהגיע איתה מהר ככל הניתן לבדיקה וטיפול.