הרב דוד סתיו
הרב דוד סתיוצילום: ערוץ 7

הרב דוד סתיו, ראש ארגון רבני צוהר, התייחס בריאיון לערוץ 7 לחוק הגיוס המתקרב, וקרא לחקיקת חוק שיחייב גיוס של כלל אזרחי המדינה.

הרב ציין בפתח דבריו את הפסוק 'האחיכם יבואו למלחמה ואתם תשבו פה'. "אין פטור בתורה לאף אדם ממצוות שירות במלחמת צבא. אין פטור מהאיסור של 'לא תעמוד על דם רעך'. זה נכון לאדם שלומד תורה ולאדם שאינו לומד תורה", אמר הרב וציין כי מדובר בעיקרון פשוט שגם אם הוא היה נתון בוויכוח כשלהו, הרי שאין ולא יכול להיות ויכוח לגבי חובת מי שאינו לומד תורה להתגייס לצבא.

"האמירה שלנו היא שכל אדם חייב לשרת את עמו ומדינתו במלחמת מצווה. אלו דברים פשוטים וזו התורה לא תהיה מוחלפת", אמר.

הוא הבהיר כי אין בכוונתו לשכנע באמירותיו רב חרדי כלשהו, "כל אחד מהם יודע את האמת, ומשיקוליו רוצה לפטור את קהילתו משירות צבאי. הדברים לא מיועדים אליהם אלא לחברי הכנסת הדתיים לאומיים, שתורת הרב קוק בפיהם ובגרונם, בליכוד, בציונות הדתית, בעוצמה יהודית ולחברי הכנסת המסורתיים והחילוניים. הקריאה מופנית לכל מי שהציונות מפעמת בו, כל מי שהמחויבות לסולידריות וערבות כללית מפעמת בו".

"אין לי ציפיות ממי שלא רוצים להיות חלק מכלל ישראל ולהיות שותפים בנשיאה בנטל של כלל ישראל. אני פונה לנציגי הציבור הרחב שיודעים את האמת ויודעים את המחיר הכבד שהמשפחות והמילואימניקים משלמים בהיבטים שונים, מעבר למחיר בחיי אדם. אליהם אני פונה שלא יתנו יד לחרפה כזו שתפטור סקטור שלם בקומבינות ובמספרים שאין כל כוונה לממש דרכם את החובה של כל אזרח", אמר הרב סתיו והדגיש כי לא מדובר בהתייחסות רק לאוכלוסיה החרדית, "אלא גם כלפי חילוניים, אם הם לא משרתים, וגם ערבים שלא משרתים בצבא והם מחויבים בשירות לאומי משמעותי כזה או אחר. לא יתכן שאזרחות בישראל תיתן זכויות ולא תחייב בחובות".

"הגיע הזמן לצאת מרגשי הנחיתות", המשיך הרב סתיו. "אנחנו אוהבים כל קבוצה על מעלותיה ויתרונותיה ומבקרים את עצמנו על חסרונותינו, אבל אנחנו ללא שום רגשי נחיתות. אנחנו אומרים לאנשים שלנו שאנחנו מצווים על לא תעמוד על דם רעך, על מצווה לשאת בעול עם חברו, על יציאת חתן מחדרו וכלה מחופתה, ולא יתכן שאתם, נציגי הציבור המשרת, תתקעו סכין בגב המשרתים. לא יתכן שתשחררו את מי שעושה עוול לציבור הכללי ותזכו אותם בהטבות כלכליות מפליגות".

לדבריו, הנתונים מלמדים שאחוז הנהנים מהטבות כדוגמת 'מחיר למשתכן' וכיוצא באלה הוא גבוה לאין ערוך בחברה שאינה משרתת לעומת זו המשרתת. "לא יכול להיות שהמדינה מעודדת במידה רבה השתמטות מהנשיאה באחריות. מדינה ששולחת חיילים למלחמה צריכה לעשות את המינימום המוסרי וההלכתי, והוא לחייב את כולם".

הוא הציג את תוכניתו מהעבר לגיוס: "מגיל 18, מי שלא רוצה לשרת מטעמי דת יקבל פטור, אבל גם אפס הטבות מהמדינה מכאן ועד סוף חייו. אם אתה לא רוצה לשאת בחובות המדינה, אל תיהנה גם מהטבותיה".

"לא יתכן שמי שלא משרתים בצבא יקבלו החלטות אם לצאת למלחמה ואם ילדינו שלנו יילחמו בעזה ובשומרון. זה מוסרי? זה אנושי? זה יהודי?", תהה הרב, אך הדגיש כי אין לו כל רצון לראות חרדים בבית הסוהר, אך הוא מצפה לנחישות מצידה של המדינה שלא להעניק הטבות אזרחיות למי שאינו מתגייס.

לסיום אמר: "יש חוק במדינת ישראל והוא מחייב את כולם. הרי החוק שרוצים לחוקק עכשיו נועד למנוע מבית המשפט העליון לומר למדינה למה אתם נותנים כסף. יש היום חוק גיוס והוא מחייב את כולם, אלא שבפועל לא מקיימים אותו, ובית המשפט אומר שאם לא מקיימים את החוק לא יקבלו גם קצבאות מהמדינה עכשיו מנסים לחוקק חוק שיאפשר לאנשים גם לא להתגייס וגם לקבל כספים מהמדינה. את זה צריך למנוע ולהשאיר את המצב כפי שהוא".