הוועדה לביטחון לאומי המשיכה היום (רביעי) בדיוניה בהכנה לקריאה שנייה ושלישית של הצעת חוק עונש מוות למחבלים.
מדובר בהצעת חוק ביוזמת ח"כ לימור סון הר-מלך, אליה הוצמדו הצעות נוספות של חברי הכנסת ניסים ואטורי ועודד פורר.
על פי נוסח ההצעה, מחבל שגורם במכוון למותו של אזרח או תושב ישראל דינו מוות, כאשר בתי המשפט יוכלו לגזור את העונש גם ללא בקשת התביעה, והביצוע יתבצע תוך 90 יום מפסק הדין הסופי. ההצעה כוללת הוראה ייעודית לגבי מחבלי מתקפת השבעה באוקטובר.
במהלך הדיון הובעה תמיכה נרחבת בקידום החוק, אך נרשמה מחלוקת עקרונית סביב השאלה האם מדובר בעונש מוות חובה או שיותיר בידי השופטים והתביעה שיקול דעת.
חברי כנסת מהקואליציה דרשו לכלול עונש מוות חובה, בטענה שזהו כלי הרתעתי חיוני. מאידך, נציגי מערכת המשפט, היועץ המשפטי של המל"ל וגורמי ביטחון הסתייגו, והביעו חשש מפני פגיעה בתוקף המשפטי והבינלאומי של החוק, במיוחד כלפי נאשמים מאירועי השבעה באוקטובר.
נציגת משרד המשפטים הציגה את עמדת שר המשפטים, שלפיה הנוסח החדש שנכלל ללא תיאום עם הממשלה עלול לשבש את יישום החוק ולהוביל לאתגרי אכיפה ומשפט - בעיקר בשל חשש מענישה בדיעבד וערעור אמינות ההליך המשפטי.
במהלך הדיון אוחדו הצעות החוק של חברי הכנסת ניסים ואטורי ולימור סון הר מלך. ההצעה כוללת גם התייחסות לאופן ביצוע גזר הדין, וכוללת חלופות כמו ירייה, כיסא חשמלי, תלייה או זריקה, שיבוצעו על ידי סוהר שב"ס בזהות חסויה.