מיכאל ביטון
מיכאל ביטוןצילום: חזקי

הוועדה המיוחדת לפיקוח על תהליכי הסרת חסמים, בראשות ח"כ מיכאל ביטון, קיימה השבוע דיון מיוחד שעסק באתגרי השיקום של משפחות החטופים.

הדיון, שנערך ביוזמת ארגון "255", התמקד במעבר של המשפחות ממאבק לשחרור יקיריהן להתמודדות ארוכת טווח עם השלכות השבי.

במהלך הדיון הוצגו החסמים המערכתיים שמונעים מהמשפחות לקבל מענה מיטבי, ועלתה הדרישה להקצאת משאבים ייעודיים למעגלי התמיכה הרחבים יותר.

ביטון הדגיש את המחויבות הלאומית ללוות את המשפחות גם לאחר רגעי השיבה המרגשים. "הפגיעה היא נפשית וגופנית, ורק חלק קטן ממנה נחשף לעין הציבורית. תמונת החזרה של כולם לארץ מרגשת ומלאת משמעות, אך מאחוריה עומדת עבודה סיזיפית של שיקום. נדרש מאיתנו לעשות הרבה יותר עבור המשפחות הללו".

דני מירן, אביו של החטוף ששב עמרי מירן, אמר במהלך הדיון, "אנחנו נמצאים בנקודה חדשה ופנינו לעתיד. מהיום והלאה צריך לדבר על איך משקמים. רק בעזרת הכלים והמשאבים שתקצה המדינה לשיקום המשפחות, כולל המעגלים הנוספים, נוכל להתמודד עם האתגר של שיקום נפשי ופיזי".

חן אביגדורי, שאשתו ובתו נחטפו ושבו, אמר בדיון, "משפחות חטופים זה לנצח. תמיד יהיה משהו שיחזיר אותנו אחורה ויפתח מחדש את הפצע. הטיפול בנו צריך להיעשות יחד איתנו, רק אנחנו יכולים להבין באמת את הצרכים שלנו, עכשיו ובעתיד. יש הרבה גופים שרוצים לעזור, אבל אף אחד לא יכול להבין אותנו כמו שאנחנו מבינים את עצמנו".

מור פרץ, מנכ"לית ארגון 255, אמרה, "יש היום תקרת זכוכית שבאה לידי ביטוי בהגדרות, במעגלים ובאופן שבו המדינה מזהה צרכים. הפתרון הוא בניית שיתוף פעולה עמוק ואמיתי בין ארגוני יוזמה חברתית לבין גופי המדינה. זה הרגע שכולנו קיווינו אליו, אבל מכאן מתחילה דרך חדשה, מורכבת ומאתגרת במיוחד".