הסדרניקים בבקו"ם
הסדרניקים בבקו"םצילום: באדיבות המצלם

פרסום ראשון: תלמידי ישיבות הסדר המיועדים לשירות בתפקידים שאינם קרביים בצה"ל פנו לרבני איגוד ישיבות ההסדר בבקשה להתערבות וסיוע מול רשויות הצבא.

במכתב מפורט שהעבירו לרבנים הציגו התלמידים קשיים הנוגעים לשמירה על אורח חיים תורני וכן לתחושת חוסר משמעות בשירותם הצבאי. הפונים הדגישו כי פנייתם נעשית "מתוך כבוד עמוק ומתוך תחושת אחריות הן לעולם התורה והן לשירותנו בצבא ישראל".

התלמידים ציינו כי בעוד במסלולים הקרביים נשמרת מסגרת קבוצתית ברורה, בתפקידי העורף השירות מתבצע בסביבה שאינה מותאמת לאורח חיים דתי מלא.

"בניגוד למסלולים הקרביים, בתפקידי הג'וב השירות מתבצע פעמים רבות בסביבה שאינה מותאמת לאורח חיים תורני מלא", נכתב במכתב. מצב זה, לטענתם, יוצר קושי הלכתי ורוחני משמעותי עבור התלמידים המבקשים לשמור על דרכם הדתית.

סוגיה מרכזית נוספת שהועלתה היא פיזור החיילים בין בסיסים שונים והיעדר גיוס קבוצתי המאפיין את יחידות השדה. התלמידים הסבירו כי השירות בבודדות מקשה על שמירת המסגרת הרוחנית שנבנתה במהלך שנות הלימוד בישיבה. לטענתם, השירות לצד חברים בעלי עולם ערכי משותף הוא גורם קריטי לשמירה על הזהות הדתית ועל החיבור לעולם התורה.

בנוסף לקשיים הרוחניים, הצביעו התלמידים על תחושת חוסר מימוש בתפקידים שאליהם הם משובצים בשל משך השירות המקוצר. "קיימת לעיתים תחושת חוסר משמעות בתפקידים אליהם משובצים חיילים במסלול זה". הם הוסיפו כי רבים מהתפקידים אינם דורשים הכשרה מקצועית משמעותית ולעיתים אינם מותאמים ליכולותיהם האישיות.

כפתרון אפשרי, הציעו התלמידים להקים מסגרות מותאמות הכוללות קורסים מקצועיים קצרים שיאפשרו הכשרה לתפקידים משמעותיים יותר.

הם ציינו כי קיימים בצה"ל מודלים המשלבים הכשרה מקצועית עם אורח חיים תורני שניתן ליישמם גם במקרה שלהם. התלמידים הדגישו כי במקרה של חיילי ההסדר אין צורך בהשלמות לימודיות, עובדה העשויה להקל על שילובם.

בסיום פנייתם, ביקשו התלמידים מהרבנים להציף את הסוגיות בפני הגורמים הרלוונטיים בצה"ל כדי לאפשר תרומה משמעותית יותר למערכת, "אנו מבקשים את התערבותם וסיועם של כבוד הרבנים בהצפת הסוגיות הללו בפני הגורמים הרלוונטיים בצה"ל".

הם הדגישו כי יש לבחון אפשרויות שיאפשרו "שמירה על אורח חייהם התורני בצורה טובה יותר, לצד תרומה משמעותית למערכת הצבאית".

"אנו מאמינים כי בעזרת הכוונה וסיוע של כבוד הרבנים ניתן יהיה לקדם מהלכים שיטיבו הן עם החיילים והן עם המערכת כולה". המכתב נחתם בבקשה להתייחסות וסיוע מצד הרבנים לנושא שהוגדר על ידם כחשוב.