פורום צעירים מעל עשרים
מכתב פתיחה
האם אתם לומדים אמונה, ואיך?בא לי בירה
עוקבתפסידונית
הרבה וכמה שלומדים - היה טוב להצליח יותרק"ש
בעיקר מספרים, חלק לבד וחלק בחברותא. קצת משיעורים ישירים או מוקלטים.
משתדלדעתן מתחיל
דרך המחשבה הרגש, דרך הנשמה. בכל דבר בחיים.
גם מספרים, שיעורים, הבריאה, חברים ועוד. אבל זה עוזר לי ל"איך". בפועל, השורה העליונה.
משתדלים לחיות אמונה. "דרך אמונה בחרתי".חסדי הים
1. תנ"ך, אגדות, מדרש, זוהר, רמב"ן על הפרשה.
2. ללמוד ספרי מחשבה של הראשונים.
3. ללמוד ספרי אחרונים שנוגעים למחשבה וקבלה.
4. לקרוא סיפורי צדיקים.
5. לימוד דברים שבסגולתם מוסיפים אמונה, כמו סדר זרעים.
2. ללמוד ספרי מחשבה של הראשונים.
3. ללמוד ספרי אחרונים שנוגעים למחשבה וקבלה.
4. לקרוא סיפורי צדיקים.
5. לימוד דברים שבסגולתם מוסיפים אמונה, כמו סדר זרעים.
ב.ג.ל.אורות מאופל
השאלה יוצאת מנקודת הנחה שלכל מי שיקרא את השאלה ברור למה אתה מתכוון במונחים "לימוד" ו"אמונה". אני חושש שנקודת ההנחה הזאת לא משקפת את המציאות בצורה מדויקת לחלוטין, ולכן יועיל שתציג את הגדרותיך הנ"ל.
(אם תשים לב, לאחר שתגדיר את ההגדרות הנ"ל, השאלה שלך תהיה גם התשובה.)
(אם תשים לב, לאחר שתגדיר את ההגדרות הנ"ל, השאלה שלך תהיה גם התשובה.)
כן. שיעורים, חברותות, לבדכי בשמחה תצאו.
על הרבה נושאים יש לי שיחות עם חברים ות"ח,
ובסוף כנראה הסיפור זה לחיות את זה, לא?
איך תחיה משהו אם אתה לא יודע מהו?תתן אחרית לעמך
בוא נחיה מעכשיו את המושג 'קונקופור'.
סבבה.
רגע
מה זה קונקופור?
סבבה.
רגע
מה זה קונקופור?
קודם כל, אין הכי נמיכי בשמחה תצאו.
אבל זה כמובן תלוי בשאלה איך מגדירים אמונה,
ואולי 'מגדירים' ו'אמונה' הם תרתי דסתרי.
מתורתו של הרב (שזה רק הרב זצ"ל, כן?),
ומתלמידי (תלמידי) תלמידיו למדתי שהאמונה היא גילוי אור הנשמה,
שכבר נמצא בנו.
כשאדם מפנה את המכשולים ע"י השכל והרגש,
הוא הולך ונהיה מאמין יותר ויותר (מאמרי ראי"ה עמ' 70, ובקובץ א).
לפי זה, השאלה שלך תופסת מקום הרבה פחות גדול,
למרות שלבית המדרש שלו אמר הרצי"ה זצ"ל שיש שני חידושים:
לימוד אמונה ולימוד מתוך אשר בחר בנו.
ממתתן אחרית לעמך
כמובן שזה תלוי בשאלה איך מגדירים אמונה. הגדרת את זה יפה מאוד להבנת בית המדרש שממנו אתה יונק.
מאוד מעריך את הרב קוק ולומד ממנו. מבחינתי הוא לא 'הרב' אבל בהחלט מבין את האמירה הזו.
לפי ההבנה שהצגת השאלה שלי לא תופסת פחות מקום, היא קיבלה כבר את המקום הראוי לה כשהגדרת מהי אמונה. עכשיו צריך להשקיע כמה שנים טובות (אולי חיים שלמים) בהבנה מהי נשמה, מה זה ביחס לאלוקות וכו'.
לגבי דברי הרצי''ה - לא הבנתי את הקשר הדברים.
מאוד מעריך את הרב קוק ולומד ממנו. מבחינתי הוא לא 'הרב' אבל בהחלט מבין את האמירה הזו.
לפי ההבנה שהצגת השאלה שלי לא תופסת פחות מקום, היא קיבלה כבר את המקום הראוי לה כשהגדרת מהי אמונה. עכשיו צריך להשקיע כמה שנים טובות (אולי חיים שלמים) בהבנה מהי נשמה, מה זה ביחס לאלוקות וכו'.
לגבי דברי הרצי''ה - לא הבנתי את הקשר הדברים.
ראיתי אח"כ שניסחתי גרוע...כי בשמחה תצאו.
הרצי"ה, שהלך בדרך של הרב בהסבר מהות האמונה,
אמר גם ללמוד אמונה, ובזה ראה את החידוש של הישיבה שלו.
אז לא חלקתי עליך, רק הבהרתי קצת.
וואלה אחיתתן אחרית לעמך
עדיין לא הבנתי חח סורי.. אשמח להבין.
תודה רבה!
תודה רבה!
יש פה שני צדדיםכי בשמחה תצאו.
מצד אחד, הרצי"ה היה רגיל לומר שאמונה זה חיים.
ממילא פחות קריטי ללמוד אותה כדי לחיות אותה.
מצד שני, אותו הרצי"ה הדריך ללמוד אמונה.
מובן?
אההתתן אחרית לעמךאחרונה
אני חושב שדווקא בגלל שזה החיים אז אנחנו חייבים ללמוד את זה. בדיוק כמו שאנחנו לומדים ללכת, לקרוא, להתנהל. וכו' ככה ברור שאנחנו חייבים ללמוד את עצמנו.. לגלות את האמונה..
בקיצור אני מסכים וזה יפה
בקיצור אני מסכים וזה יפה
סיפורי צדיקיםהשאלה.
^^(אבל לא סיפורי מופתים, אלא קיום של גדולים בעשיית מצוות)ארצ'יבלד
עייפתי כבר מאמינה, לא מזיז כלום😥
ממש לא, גם סיפורי מופתים...לב אוהב
את אומרת לי מה מחזק אותי?
ארצ'יבלד
קבעת עובדה לשאלה. אז רציתי להביע דעה..לב אוהב
אמממ לא קבעתי🙄ארצ'יבלד
טוב
לב אוהב
רוצה ככ.. לא מספיק.שבותי
יש גם שיעורים באינטרנטadvfb
מה שאני מכיר meirtv.co.il ו otniel.org (להרבה ישיבות יש אתר עם שיעורים)
תלוי מהי אמונה ו....צלילי השקט
עבר עריכה על ידי צלילי השקט בתאריך י"ז בניסן תשע"ט 18:40
במידה רבה זה תלוי את מי אתה שואל מהי אמונה.
אם תשאל את הבעש"ט הוא יאמר לך שאמונה זה לא משהו שלומדים אותו, זה משהו שחווים אותו. אמונה זה החוויה של הנוכחות וההשגחה של אלוהים בכל, והמבע הכי גדול לחווית הנוכחות וההשגחה האלוהית זה התפילה, שהיא גם אמצעי לדבקות.(על פי הבעש"ט אם אתה לומד חסידות אתה לא מאמין, אם אתה חווה את מה שהחסידות אומרת אתה מאמין. כפירה זה מצב תודעתי הפוך)
אבל במידה רבה אם תשאל את הדעה השמרנית הליטאית והנפוצה על אמונה, שאמונה היא ידע מסויים, תקבל תשובה שאמונה זה הבנה של דעת התורה בכל הנושאים שהם לא הלכה. דעת התורה אלו התבטאויות ומחשבות ודעות של רבנים לאורך הגלות - שהם בעלי שיטה והגות דתית על שלל נושאים (אלוהות, השגחה, מצוות, שכר ועונש, תורה, עם ישראל, משפחה וכו'), ועל כולם חז"ל שכל אימרותיהם ודבריהם מיוחסים לרוח קודש שמפעמת בהם - משום כך הספרות החזלית נחשבת קאנונית. (רמ"ק החשיב את מי שחולק על חז"ל כמין!). הצורך לתת בסיס שכלי ליהדות נעשה מתוך ספרים שיש להם דעת תורה וניתחברו בתוך בית המדרש, (הכוזרי לדוגמא). בבסיס ההנחה על האמונה כדעת תורה עומדת התפיסה שאם כבוד תורת קודשו "###" אמר משהו - זה כנראה נכון. ובמידה רבה אמונה על פי זה היא עיצוב מחשבת האדם ודעותיו על ידי הוגי דעות יהודים מבית המדרש - הן החזלי, והן מבתי המדרשות שלאחריו. (קל להבין מהי "כפירה" על פי זה).
אגב, חשוב להדגיש שחסיד חייב לעבוד במסלול של אמונה כידע, כדי להאמין שהכתבים החסידים נכונים, כדי ללמוד אותם, לייצר השקפת עולם חסידית, לחוות, ורק אז לומר שאמונה היא חוויה.
לדעתי אמונה היא ידע, אבל היא לא משהו שלומדים בבית המדרש, היא דומה ללימוד סוגיה פילוסופית בחוג לפילוסופיה באוניברסיטה, בביקורת וללא דעות קדומות, בחשיבה של שכל ישר ובחינה של יסודות היהדות. בבסיס התפיסה של השכל הישר עומדת ההנחה שחז"ל לא עדיפים עלינו, לא בפרשנות המקרא, ולא באמונות ודעות. וק"ו לא הוגי הדעות היהודים שלאחריהם. אם יש עליהם קושיא בנושא של אמונות ודעות, אז אין להם עדיפות על האמת, משום שלאמת יש מונופול אחד, השכל הישר. (זוהי דעתם של כל הגאונים והראשונים בנושא פרשנות המקרא נגד חז"ל, ושל האבן עזרא והרמב"ם בכללי). אמונה על פי זה, זו בחינה ועימות בשכל הישר את הדעה על קיומו של אלוהים, ואת התורה כהתגלות. משום ששתי אלו הן הבסיס של היהדות. (אגב, אין כאן מושג של כפירה, כי אם משהו הוא נכון אז כפירה במה?)
באחת מההערות של האבן עזרא (קהלת ה- א) על דברי חז"ל, הוא כותב כלפיהם
רוח אל עשתנו כולנו, ומחומר קורצו הקדמונים כמונו, ואוזן מלים תבחן.
אנחנו כמוהם מאותו מקור אלוהי,
הם כמונו מאותו מקור חומרי,
ואוזן מילין תבחן - בשכל הישר.
מרתק כמו תמידארצ'יבלד
לגבי מחלוקת בפרשנות התורה עם הסבר שיוצר פשט הלכתי נגד מה שנפסק בחזל, יש מקום לפירוש?
נ.ב. תעדכן! באלי להפגש.
נ.ב. תעדכן! באלי להפגש.
ברורצלילי השקט
רשבם מפרש שפשט הכתוב על תפילין זה מטאפורה, וכך גם ראב"ע (אם אני זוכר נכון)
בעין תחת עיין הרמב"ם (מו"נ מא ח"ג) כותב שזה ממש על פי הפשט.
כך גם רשבם לגבי שעיר המשתלח, ויש עוד מקומות.
לפירוש יש מקום לפרקטיקה לא כי צריך סנהדרין.
נ.ב. בהמשך בע"ה
..ארצ'יבלד
ראבע מוקיע את זה
לא לצטט את לייבוביץ
הוא טעה בזה
זכור לי שהאור החיים, אומר שלפשט כזה אין מקום, ברור- זו דעתו. שאגב, נראת לי נכון.
אני אביא אביא מקור מדויק, בשביל שתראה.
נ.ב. אמן
שלא ישאר בבהמשך
לא לצטט את לייבוביץ

הוא טעה בזה

זכור לי שהאור החיים, אומר שלפשט כזה אין מקום, ברור- זו דעתו. שאגב, נראת לי נכון.
אני אביא אביא מקור מדויק, בשביל שתראה.
נ.ב. אמן

שלא ישאר בבהמשך

..צלילי השקט
הרבה כוחות יקרה!
הלוואי שהיתי יכולה לעזור לך
אין פה שום משפחה חדשה בשכונה ![]()
חח לגמרי האימוגי הזהארצ'יבלד
צודק, אם יש סנהדרין, לגמרי מסכים.
יעני נראה נכון?
כשנפגש תשמע

יעני נראה נכון?
כשנפגש תשמע

סחטןצלילי השקט
הרבה כוחות יקרה!
הלוואי שהיתי יכולה לעזור לך
אין פה שום משפחה חדשה בשכונה ![]()
ב.ג.ל.אורות מאופל
אתה מנסה ליצור מחלוקות במקומות שבהם אין, וחבל.
הן הליטאים והן החסידים מסכימים שאמונה היא חוויה קיומית/רצונית.
הן הליטאים והן החסידים מסכימים שהדרך לשם עוברת בלימוד מתמיד, עמל פיזי ומנטאלי ושיעבוד למטרה.
יש מחלוקות בתת-גוונים של הדרכים לעשות את זה, איזה לימוד קודם לאיזה לימוד,קצת במבנה הקיום הרוחני וכדו', אך הבסיס הפשוט והרחב אחיד.
לגבי מה שהצגת כדעתך, גם שם אתה מנסה ליצור סערה מכוס קולה... לחשוב שאנחנו שווי ערך לראשונים זו טענה מגוכחת ברמה הלוגית. הם היו תלמידים של בעלי התגלויות, שעל פי עדות הקטן שבהם החיה מתים. אתה באמת חושב שהשוואה בינינו לבינם אפילו בצורת הקיום הבסיסית היא יותר משחצנות בלתי נסבלת על הלוגיקה הדיאלקטית?
מתוך הגישה הזו נובעת גם הטעות השנייה שלך, "לדעתי אמונה זה..."- אוקיי, זו דעתך, ביסוס..? מקור..?
מבחינתך הגדרות בעולם הרוחני הן ספקולציה פילוסופית כפי שאתה עצמך מודה, ולכן משפט כזה יכול להיאמר, אך גדולי רוח חוזים את העולם הרוחני כמציאות ממשית, ולכן משפט כמו המצוטט שווה ערך להתערבות בדיון של ביוכימאים עם משפט ש"לדעתך ציטופלזמה של יצורים דו תאיים עשויה מקוסקוס תוניסאי".
ראב"ע, כמו רמב"ם ואברבנאל, מבסס בעקביות את טענותיו דווקא על יסודות שאינם דורשים מסורת או אמונה, ולכן מהציטוט הזה ומאוד רבים כמותו לא ניתן ללמוד דרך בחינה.
הן הליטאים והן החסידים מסכימים שאמונה היא חוויה קיומית/רצונית.
הן הליטאים והן החסידים מסכימים שהדרך לשם עוברת בלימוד מתמיד, עמל פיזי ומנטאלי ושיעבוד למטרה.
יש מחלוקות בתת-גוונים של הדרכים לעשות את זה, איזה לימוד קודם לאיזה לימוד,קצת במבנה הקיום הרוחני וכדו', אך הבסיס הפשוט והרחב אחיד.
לגבי מה שהצגת כדעתך, גם שם אתה מנסה ליצור סערה מכוס קולה... לחשוב שאנחנו שווי ערך לראשונים זו טענה מגוכחת ברמה הלוגית. הם היו תלמידים של בעלי התגלויות, שעל פי עדות הקטן שבהם החיה מתים. אתה באמת חושב שהשוואה בינינו לבינם אפילו בצורת הקיום הבסיסית היא יותר משחצנות בלתי נסבלת על הלוגיקה הדיאלקטית?
מתוך הגישה הזו נובעת גם הטעות השנייה שלך, "לדעתי אמונה זה..."- אוקיי, זו דעתך, ביסוס..? מקור..?
מבחינתך הגדרות בעולם הרוחני הן ספקולציה פילוסופית כפי שאתה עצמך מודה, ולכן משפט כזה יכול להיאמר, אך גדולי רוח חוזים את העולם הרוחני כמציאות ממשית, ולכן משפט כמו המצוטט שווה ערך להתערבות בדיון של ביוכימאים עם משפט ש"לדעתך ציטופלזמה של יצורים דו תאיים עשויה מקוסקוס תוניסאי".
ראב"ע, כמו רמב"ם ואברבנאל, מבסס בעקביות את טענותיו דווקא על יסודות שאינם דורשים מסורת או אמונה, ולכן מהציטוט הזה ומאוד רבים כמותו לא ניתן ללמוד דרך בחינה.
וואוחיות צבעונית
הרעד הגיע עד לפה
ב.ג.ל.אורות מאופל
הרעד..?
כןחיות צבעונית
של הזעם.. ;)
ב.ג.ל.אורות מאופל
חח ממש לא...
אני לא טורח לזעום על כפרנות סרת טעם, יש אחרות הרבה יותר שוות
אני לא טורח לזעום על כפרנות סרת טעם, יש אחרות הרבה יותר שוות

אממחיות צבעונית
זה קצת מתנשא הייתי אומרת
ב.ג.לאורות מאופל
ח"ו. למה מתנשא? סיכמתי את כלל טענותיו לכלל מכנה משותף- חוסר טעם, כלומר חוסר בטענות מבוססות-מקור או לוגיות במובהק.
אני טוען שיש שיטות כפירה אחרות, כשפינוזה, ברדיצ'בסקי ועוד, שכפירותיהן מלאות שלל צבעים וטעמים, ובהן יש וכדאי לדון.
@ארצ'יבלד מופנה גם אליך.
אני טוען שיש שיטות כפירה אחרות, כשפינוזה, ברדיצ'בסקי ועוד, שכפירותיהן מלאות שלל צבעים וטעמים, ובהן יש וכדאי לדון.
@ארצ'יבלד מופנה גם אליך.
אתה בהחלט כן, וחבל.ארצ'יבלד
הוא כותב רק עניינית, ואתה כותב חזרה בצורה לא ראויה.
אני מסכים איתךצלילי השקט
שיש קבוצות שהנקודת ממשק בין החסיד לליטאי מטושטשת, ניסיתי לבהיר את הדברים כזיכוך של העולמות המקוטבים למרות שבמציאות זה לא חייב להיות כך, והרבה פעמים זה לא כך. ויכול מאוד להיות שאתה מייצג את הקהל הזה.
ואני רק רוצה לדייק אותך, למרות שאתה ממש לא חייב להסכים איתי - יש הבדל בין ללמוד משהו על הקשר בין אלוהים לאדם בספר הגותי דתי (לדוגמה שאלוהים הוא משגיח ועונה לתפילות), ולחוות את החיים הדתיים על פי אותה תפיסה שכלית (ליטאי), לבין לחוות את הקשר בין אלוהים לאדם מתוך ספונטניות רגשית של הנוכחות האלוהית, (חסיד).
הבעש"ט באחת מהפעמים שמישהו ניסה לשכתב את דבריו לספר לימוד, הוא אמר - (אני מקווה שאני מצטט נכון מהזיכרון) "אין כאן דבר מכל מה שאמרתי". בשביל הבעש"ט, האמונה איננה עוברת "בלימוד מתמיד" כמו שכתבת אלא בחוייה תמידית. זה הסיבה שהוא לא כתב ספר, אלא היה הכל על פה.
אין לי בעיה שנשאר חלוקים, לדעתי ברמת המיקרו אלו שתי תפיסות דתיות.
קודם כל שתדע שלדעתי אתה טועה. למה? מסיבה פשוטה, אם חז"ל מחיי מתים למה יש מחלוקות? איך אנשים עם רוח הקודש מגיעים למחלוקת? אגב, הכשל בדיון לדעתי מתחיל מתוך זה שאתה מתאמץ לא לזכור את כל הפעמים שחזל טעו ורוח הקודש לא היתה שם. (כמה דוגמאות שאני זוכר כרגע לטעויות (נידה לא.) חילוק בין נקבות לזכרים בעניין פני התינוק בהולדה, (שבת קז: יב.) על כינים שנולדות מן העיפוש ונפסק להלכה) אחד מהכשלים שגורמים לזה, זה התפיסה שאם אני מחוייב לחזל בהלכה אני מחוייב במחשבה, אבל החובה לחזל בהלכה זה כי אני מחוייב לא כי הם צודקים. כנ"ל לגבי פרשנות המקרא, כמעט כל הגאונים והראשונים עד רד"ק סברו שאין מונופול לחז"ל על פרשנות המקרא. אתה רוצה לחלוק על זה? תחלוק. אגב, הרעיון של רוח הקודש לחז"ל הוא בעייתי מאוד מבחינת המקור המקראי של המושג.
מבחינתי הגדרות בעולם הרוחני - הן ניתנות לדיון, אבל הם לעולם לא נכונות רק כי מישהו אמר אותם, מישהו שהוא מוגבל כמוני בגוף, ואוטומטית יכול לטעות. רוצה שאני אדון איתך למה אני לא מקבל את התפיסה המיסטית של האלוהות? אני מוכן לפתוח איתך דיון על זה, וזה יהיה ממש מעניין לדעת מה תענה לי.
לא הבנתי, הרי זה כל הדיון. שמה שקובע זה האוניברסליות של הטענה ולא הפרטיקולריות שלה, כלומר שהטענה יוצאת מתוך שכל ישר אוניברסלי, ולא מתוך טענה פנימית דתית.
מקור? הרמב"ם סבר כך לדוגמא, הרמב"ם טען, שאם היה נראה בשכל שהעולם קדום, היינו מפרשים את בראשית בצורה אלגורית. השכל הישר הוא הרבה לפני שפותחים את ספר הספרים, הוא הבסיס. (מורה נבוכים ח"ב כה)
יש שני אנשים דתיים, יש אדם דתי שכופר בשכל הישר ובגלל זה הוא דתי - הוא מאמין במקור שמעל השכל, השכל בשבילו הוא טועה ולא וודאי. ויש אדם דתי שמאמין בשכל ובגלל זה הוא דתי - השכל הוא זה שמורה לו להיות דתי. ויש בינהם תהום פעורה שלא תיפגש לעולם.
ב.ג.ל.אורות מאופל
צר לי לראות שהמלומדות משאירה אותך רק בתחום הסמנטי, אבל זה ניתן לשיפור.
א. אין חילוק בין ליטאים לחסידים בשום צורה ובאף לא תת ניואנס עד שתביא לכך מקורות. הניסיון להגדיר את ה"דעה" הזאת כ"שייכת לקהל מסוים" שלך אין בעיה שלא להיות חלק ממנו הוא סתם טריק זול שמנסה להפוך דיון שקול להתנגשות של שני נרטיבים מתוך קבלה טוטאלית ותת מודעית של גישה פוסטמודרניסטית קשה, שלה וליהדות אין כל קשר.
גם בעצם הדברים שכתבת לא משמע כל חילוק או סתירה. החוויה הריגשית היא החוויה הן אצל החסיד והן אצל הליטאי, ואצל שניהם היא נובעת מתוך המסקנות המושכלות של הלימוד.
אצל הבעש"ט, וכן אצל הגר"א ואצל כל נושא דגל תורת משה, האמונה עצמה איננה חוויה, והעברת האמונה איננה רק חווייתית.
ב. לגבי שאלת המחלוקות, ראשית כל טעותך מוכחת מהעובדה שראשית כל קבעת שאני טועה ואחכ "ביססת" את זה. לגופו של עניין, הייתי ממליץ לך לחדד את הבנתך את המושגים 'רוה"ק' ו'מחלוקות בדברי חז"ל', זה יפתור הרבה מתהיותיך.
ככלל, יש לי התחושה שאתה לא מרבה ללמוד גמרא בעיון ישיבתי, ומתוך כך הניסיונות הנואלים שלך לתפוס מושגים מופשטים בתפיסה מטריאליסטית ומסורבלת, כניסיון לראות בחז"ל לדורותיהם אוסף זקנים שמתקוטטים על היררכיית הסמכותיות הפרשנית ביחס לטקסטים הקאנוניים של היהדות.
למעשה כבר בגמרא נכתב שאין ערך תורה למי שקרא ושנה ולא שימש, כך שניסיון לטעון שכל תלמידי החכמים עד רד"ק חלקו על הגמרא.. קצת לא מסתבר...
אחזור על דבריי. "הגדרות בעולם הרוחני ניתנות לדיון"="ההרכב הכימי של פרוות סמורים ניתן לדיון", כלומר תרתי דסתרי. זה דיון מדעי, לא הגיגים ספקולטיביים. אני לא רואה הוכחה מאחורי הטענה שילוד אישה=טועה. מקור לכך שגוף הוא עילה הכרחית לטעות?
כאמור, גם הרמב"ם נמנה על הראשונים שביססו טענותיהם על הנחות שגם שכל גויי אטום וסתום יוכל לקבל, כדי לחזק את הארשת האובייקטיבית שלהם כתמך למצב החברתי השפל של היהודים בתקופתם.
א. אין חילוק בין ליטאים לחסידים בשום צורה ובאף לא תת ניואנס עד שתביא לכך מקורות. הניסיון להגדיר את ה"דעה" הזאת כ"שייכת לקהל מסוים" שלך אין בעיה שלא להיות חלק ממנו הוא סתם טריק זול שמנסה להפוך דיון שקול להתנגשות של שני נרטיבים מתוך קבלה טוטאלית ותת מודעית של גישה פוסטמודרניסטית קשה, שלה וליהדות אין כל קשר.
גם בעצם הדברים שכתבת לא משמע כל חילוק או סתירה. החוויה הריגשית היא החוויה הן אצל החסיד והן אצל הליטאי, ואצל שניהם היא נובעת מתוך המסקנות המושכלות של הלימוד.
אצל הבעש"ט, וכן אצל הגר"א ואצל כל נושא דגל תורת משה, האמונה עצמה איננה חוויה, והעברת האמונה איננה רק חווייתית.
ב. לגבי שאלת המחלוקות, ראשית כל טעותך מוכחת מהעובדה שראשית כל קבעת שאני טועה ואחכ "ביססת" את זה. לגופו של עניין, הייתי ממליץ לך לחדד את הבנתך את המושגים 'רוה"ק' ו'מחלוקות בדברי חז"ל', זה יפתור הרבה מתהיותיך.
ככלל, יש לי התחושה שאתה לא מרבה ללמוד גמרא בעיון ישיבתי, ומתוך כך הניסיונות הנואלים שלך לתפוס מושגים מופשטים בתפיסה מטריאליסטית ומסורבלת, כניסיון לראות בחז"ל לדורותיהם אוסף זקנים שמתקוטטים על היררכיית הסמכותיות הפרשנית ביחס לטקסטים הקאנוניים של היהדות.
למעשה כבר בגמרא נכתב שאין ערך תורה למי שקרא ושנה ולא שימש, כך שניסיון לטעון שכל תלמידי החכמים עד רד"ק חלקו על הגמרא.. קצת לא מסתבר...
אחזור על דבריי. "הגדרות בעולם הרוחני ניתנות לדיון"="ההרכב הכימי של פרוות סמורים ניתן לדיון", כלומר תרתי דסתרי. זה דיון מדעי, לא הגיגים ספקולטיביים. אני לא רואה הוכחה מאחורי הטענה שילוד אישה=טועה. מקור לכך שגוף הוא עילה הכרחית לטעות?
כאמור, גם הרמב"ם נמנה על הראשונים שביססו טענותיהם על הנחות שגם שכל גויי אטום וסתום יוכל לקבל, כדי לחזק את הארשת האובייקטיבית שלהם כתמך למצב החברתי השפל של היהודים בתקופתם.
טובצלילי השקט
אני אתייחס לטענות ואז לתיוגים.
א. שוב לדעתי אתה טועה, ואני אסביר לך למה אני חושב כך, (ואתה כמובן יותר ממוזמן לחלוק בכל דרך סמנטית ומפולפלת על כך - בשם הסינטזה המקודשת שאתה כל כך אוהב) יכול להיות מצב שבו גם החסיד וגם וליטאי עושים כמעט את אותו דבר מבחינה דתית (יכול להיות -ממש לא בטוח), אבל כל הטענה שלי היא שההגדרות שלהם למהי אמונה שונות. החסיד יטען שאמונה היא חווית דבקות, והליטאי יטען שאמונה זו ידיעה של דעת תורה שמתורגמת לחיים ברגש מחשבה ומעשה.
אצל הבעש"ט אמונה איננה חוויה? שוב לדעתי אתה טועה. ואין לי מה לומר לך חוץ מלומר לך לעיין בכתונת פסים (מהדורת נגאל) פרשת פנחס מז ע"ב, שם הוא כותב מפורש שאמונה היא דבקות. או שתעיין שתולדות יעקוב יוסף פרשת יתרו אות ד. או פרשת צו אות ג. ולגבי רכישת ידע עיין למשל שבחי הבעש"ט סימן רא (ואפשר גם סימן קלז).
ב. אתה כותב כלאחר יד. כל טירון בקריאת טיעונים יודע שארגומנטים לא מחייבים שהמסקנה שלהם תהיה בסוף, היא יכולה להיות באמצע או בהתחלה. והמסקנה שלי היא שאתה טועה, לאחריה אני מסביר למה לדעתי זה כך.
רוח הקודש? אתה יודע שהמונח המקראי של רוח הקודש (שמשם זה מגיע) מקביל למושג רוח ה'. ואין לו קשר לידע, אלא למצב פסיכולוגי אקזסטציאלי. אתה מוזמן לחלוק ולסבור כמו איך שאתה רוצה, אבל אם אתה רוצה להיות ישר ותואם עם ההסבר המקורי של המושג , אסור לך להשתמש בו בנושא מחשבה, לא על חזל, ולא על אנשים אחרים.
לדעתי יש לך פונטנציאל להחכים עוד וללמוד מקורות של ראשונים שחלקו על חזל בעניני מחשבה ומקרא, כי התפיסה שלך חד ממדית. החיסרון בדיון כאן הוא שאתה לא פתוח לממש את הפוטנציאל העצום הזה.
לדעתי שוב אתה טועה, משום שההגדרה שלך לדיון מדעי היא בטח פוזיטיבית.
אני לעומת זאת מכליל בתוך דיון "מדעי" כלשונך - את שאלת קיומו של אלוהים - למרות שזה לא מדעי מבחינה פוזיטיבית, משום שההגדרות שלי למהי אמת שונות ממה שאתה חושב ומהפוזיטיביזם. ואני רחוק מזרח ממערב מהפוסטמודרניזם.
אתה שוב עושה "קפיצת מדריגה" - גוף הוא סיבה לבחינה כי אתה עלול לטעות, זה לא "הכרחי לטעות" - זה הכרחי לדון.
הרמב"ם עשה את זה כי הוא לא האמין באמונה מעל השכל, הוא היה חייב את השכל הישר כדי להיות מאמין. לא משנה שהטיעונים של הרמב"ם היום לא מחזיקים הרבה מבחינה פילוסופית כי הם בנויים על המחשבה האריסטוטלית, העיקרון שלו נשאר.
ואתה מתחמק - אני מוכן לדון איתך על "מערכת האלוהות" הקבלית אם תרצה, ומעניין אותי מה התשובות שתענה.
כן. ובשאיפה ליותר..~moriya~
כרגע מהספר של הרב ראובן פיירמן אמונה ברורה.
ועין איה (לא ממש נחשב אמונה, אבל זה מוסיף לי הרבה).
ועין איה (לא ממש נחשב אמונה, אבל זה מוסיף לי הרבה).
כן, מה הכוונה איך?ע מ
כמו שכתבו אחריםחיות צבעונית
ספרים מספרים שונים
אני חושבת שהדבר היותר משמעותי הוא לקנות את האמונה. כדי שתלך איתך לכל מקום;)
וזה קורה רק כשמתחילים לחיות את כל דיבורי האמונה שלומדים ונתקלים בהם..
מציעה לך לבחור איזה משהו שהתחברת אליו ולנסות ליישם אותו ביום יום.. מן הסתם מהר מאוד יוזמנו לך סיטואציות שידרשו ממך להתמודד עם זה ובאמת לרכוש את זה בלב..
אני חושבת שהדבר היותר משמעותי הוא לקנות את האמונה. כדי שתלך איתך לכל מקום;)
וזה קורה רק כשמתחילים לחיות את כל דיבורי האמונה שלומדים ונתקלים בהם..
מציעה לך לבחור איזה משהו שהתחברת אליו ולנסות ליישם אותו ביום יום.. מן הסתם מהר מאוד יוזמנו לך סיטואציות שידרשו ממך להתמודד עם זה ובאמת לרכוש את זה בלב..
דרך העולם המדהים שהקב"ה ברא,השתדלות !
ופשוט אי אפשר לחשוב על משהו אחר מלבד זה שהקב"ה בורא העולם, והוא ברא אותנו,
הוא גם המלך וגם האבא.. (יראה ואהבה).
איך 'ליישם' את האמונה הזאת, איך להביא אותה לידי ביטוי, איך להצליח לשמור עליה חזקה בלי להמישך אחרי היצר הרע, כאן כבר הספרים עוזרים, מקורות וכו'
"ללמוד אמונה" זה באמת ניסוח קצת מבלבל.. את האמונה אי אפשר ללמוד מספרים, כי זה לא משהו ששייך לעולם הזה. כדי להאמין באמת צריך להתנתק קצת מהשכל הגשמי, ולנסות להבין שיש עולם רוחני שעומד בבסיס הכול...
הוא גם המלך וגם האבא.. (יראה ואהבה).
איך 'ליישם' את האמונה הזאת, איך להביא אותה לידי ביטוי, איך להצליח לשמור עליה חזקה בלי להמישך אחרי היצר הרע, כאן כבר הספרים עוזרים, מקורות וכו'

"ללמוד אמונה" זה באמת ניסוח קצת מבלבל.. את האמונה אי אפשר ללמוד מספרים, כי זה לא משהו ששייך לעולם הזה. כדי להאמין באמת צריך להתנתק קצת מהשכל הגשמי, ולנסות להבין שיש עולם רוחני שעומד בבסיס הכול...
שיעורים וספריםי-מי
בעיקר כוזרי, דרך ה' לרמח"ל
כןוהוא ישמיענו
לוקחים לשמירה (סתם שמירה על כלום.. אל תדאג) הגדה של פסח עולת ראי''ה וקצת אוכל
1. ספרים שונים. 2. מתבונן במציאות קבוע ומחפשנאור97
את השורש של כל דבר. כלומר על איזו נקודה אמיתית הוא רוכב. מחפש טעמי מצוות לימינו.
וואו מזדהה ממש..והוא ישמיענו
לגבי טעמי המצוות- זה נשמע מעניין.. אשמח לפירוט
(אפשר גם בפרטי). אני חושב על זה הרבה בשנה האחרונה
(אפשר גם בפרטי). אני חושב על זה הרבה בשנה האחרונהבע"הנאור97
קראתי עכשיווהוא ישמיענו
רואים שלמדת את מאמר 'טללי אורות' של הרב זצ''ל...
לא כ"כ רק את ההתחלהנאור97
למה זה הכיוון שם?
יש את הקטעוהוא ישמיענו
בסוף שהרב מסביר קצת איך אפשר לנסות להבין את בשר בחלב, שעטנז וכלאיים. מאוד דומה למה שכתבת, אם אני זוכר נכון
שכוייח גדול על הבקיאות ברב. פה ובכללינאור97
איזה.. הלוואיוהוא ישמיענו
בעזהשי''ת
שרשור ראשי תיבות תשפ"זאריק מהדרום
שתי נקודות לראשי תיבות שלא מתחילות ב"תהא שנת"
בכל זאת נותרו רק 12 שנה לזה.
תהא שנת פח זבלאריק מהדרום
למתכנתים ב Agile - תהא שנת פיתוח זריזפ.א.
לאומנים, פוליטיקאים ואחרים שרוצים לבלוט בתודעה: תהא שנת פריצה זוהרת
והכי חשוב, כנראה: תהא שנת פרנסה זמינה
וביקשת בלי "תהא שנת":
תשוקה, שייכות, פריחה זוהרת
תפילה, שירה, פתיחות זולת
תקופה של פרנסה זמינה
תהא שנה פחות זוועהאריק מהדרום
תהא שנת פחות זמבורותנקדימון
מהשנה של הבחירות הקודמות
תהא שנת פרקי זימרהנקדימון
תאמינו שיש פה זהבנקדימון
תדעו שהוא פחות זוכרנקדימון
תספורת שעושה פאדיחה זועקתפ.א.
תאכלו שוקולד פלוס זנגביל
תנין שבולע פטריה זוהרת
תוכי שאוכל פסטה זולה
תעלה שוב פסוקי דזמרהפצל"פ
תביאו שוקולד, פיצה, זיתים!אשר ברא
תדחה שוב פגישה זואשר ברא
תיזהר, שוב פלסטינאי זומםנקדימון
תהיה שוב פאפא זמין.....נחלתאחרונה
תתחיל שרשור פעיל, זריזנקדימון
תהא שנת פינוי זבליםנקדימון
תעיזי שאפי פעלי זכיoo
בלי תהא שנת!משה
תלך שמוליק פה זורעיםחושבת בקופסא
תרצה שנעשה פוקר זבל
תהה שנת פתרון זהב
תופסת שנכנסת פה זהירות
תהא שנת פוטר זיוףנוגע, לא נוגע
תהא שנת פרס זכאית
תהא שנת פייס זכייה
תהא שנת פורום זורמת
תשמע פה זהדי שרוט
פורום דתי.
תאמין שרציתי פורשה זריזהל המשוגע היחידי
תדעו שזה פשוט זלזולל המשוגע היחידי
אהבתיחושבת בקופסא
תהא שנת פיצוץ זורחאני צודק
תראה שתמצא פה זיווגךאביעד מילוא
זה הכי מקורי שעלה לי
ערב שנה טובה וכו'. שאלה שמעניינת אותיעשב לימון
אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה
אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם
איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ
אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?
אשמח לכל מידע או סיפור מקרה
בשורות טובות ושמחות 
ממליץ מאוד להיזהר עם חשיפה אינטימית במקום ציבוריארץ השוקולד
רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.
ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.
כמובן. תודה על התזכורתעשב לימוןאחרונה
למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי
הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?
אמרתי לו אוקי מה…
אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.
קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה
חחח …בנות רבות עלי
עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄
מצווה שניה.
אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי
סתם שאלה שעלתה לי הרגע.
טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼♂️
חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …
בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה
🤡
חחח נראלי זה באמת ככהבנות רבות עלי
אשריך. באמת! שנה טובה!נחלת
תודה גם לך🙏🏻בנות רבות עליאחרונה
מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק
אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי
אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.
אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח
יש רק בעיה אחת, אני כבר שנים לא אוכל קטניות בפסח😂בנות רבות עלי
אם כך, אתה יכול להמשיך לישון 🛌 בשקטפ.א.
ישן טוב יותר בבית כנסת מבמיטה?ארץ השוקולד
ברור זה כמה צעדים מהמקרר אתה קם בלילה מנשנשבנות רבות עלי
ארץ השוקולדאחרונה
זה לא תלוי מה איכות האוכל שם או שאצל ספרדים לעומת אשכנזים יש אוכל טוב בטוח?
שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת
אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד
שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום
אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה
יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..
כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,
למרות שהוא לא קרוב משפחה,
ולא חבר קרוב,
ולא בוס,
אלא ''רק'' מנחה ומנטור.
מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,
ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.
נוחי בשלום,
פרופסור עדה יונת.
וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..
אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...
למה מוזר?משה
היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.
מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום
היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.
יהי זכרה ברוך.
איזו תקרת זכוכית?shaulreznik
לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית
נכון עקרוניתאריק מהדרום
בפועל היתה רק אחת
היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה
לא היו גונבים ממנה את הגילוי