שעון קיץסי שארפ

בהמשך לכתבה הזו - https://www.inn.co.il/News/News.aspx/416334

מישהו יכול להסביר לי מדוע זה נתפס שהדתיים נגד שעון הקיץ?

אני דתי ואני חושב ששעון קיץ הוא ממש מבורך, הרי אין כמו יום שישי ארוך שבו אתה יכול להספיק את כל ההכנות לשבת.

ואין כמו יום שבת ארוך שבו אתה יכול לאכול סעודה שלישית בלי לחץ ועם תיאבון(ויש גם זמן לטייל אחר הצהריים וללמוד תורה).

וכמובן לא שכחתי שגם בשביל מנחה וערבית ביום חול, הרבה יותר נוח בשעון קיץ ולא בשעון חורף(שבו אתה צריך לחפש מניינים מאוחרים לערבית ולהספיק להתפלל מנחה לפני השקיעה).

אז למה זה נתפס כאילו הדתיים מתנגדים לשעון הקיץ ומעדיפים את שעון החושך(שמכונה גם שעון חורף)?

קראתי ועדיין לא הבנתיסי שארפ

בנוגע לצום זה חרטא, הצום נטו הוא 25 שעות והרבה יותר נוח לצום ביום(שיש דברים שניתן לעשות) מאשר לשבת בשעה 20 בערב הצום ולחכות ללא מעש עד שיהיה 23 ויהיה ניתן להירדם.

בנוגע לחילול שבת, זה דווקא הפוך, כששבת נכנסת מאוחר(19:30)- רוב החילונים שנוסעים לארוחת שבת לא יחללו שבת בנסיעתם(כי הם אוכלים ב20-21 כל השנה), ואילו דווקא כשתיכנס שבת מוקדם מאוד(16:15) אין ספק שיחללו שבת-כנ"ל לגבי פעילות של תחבורה ציבורית ובתי עסק ביום שישי, שפועלים סמוך מאוד ואף אחרי כניסת שבת כשהיא נכנסת ב16.

בצאת השבת אומנם קיים חילול שבת, אך מי שיבדוק היטב יגלה וימצא שהוא מתקיים בכל השנה בין בשעון חורף ובין בשעון קיץ.

האוטובוסים הראשונים(לפחות איפה שאני גר-ת"א) לרוב יוצאים שעה-שעתיים לפני צאת שבת, אך יש לציין שכמות קווי האוטובוסים במוצאי שבת פחותה מכמותם ביום שישי.

בנוגע לליל הסדר, יש משהו בטענה הזאת, אבל ניתן להיערך ללילה הזה בהתאם(וכבר המשנה עוסקת באיך למנוע מהילדים להירדם). נוסף על כך, צריך לזכור שמהות ליל הסדר היא בלילה, ולכן להתחיל את ליל הסדר לפני השעה 20 תפגום בהרגשת "ליל השימורים".דווקא לגבי זמני סעודות שבת לא בדיוק הבנתי את הנקודה, הרי רוב האנשים נוהגים לאכול ארוחת ערב(ביום רגיל) ב20-21, אז למה בשבת זה פתאום מפריע.

לגבי התפילה בבוקר, זה אכן יכול להפריע למי שמתפלל מוקדם בזמני הקצה של שעון הקיץ(ובמיוחד אם שעון קיץ יוחל כל השנה ונעבור לאיזור זמן 3+), אין לכך פיתרון קסם, אבל ניתן להתפלל קצת יותר מאוחר(ב7).

בנוסף, אם כבר דיברנו על תפילה-בשעון קיץ זמן ק"ש הרבה יותר מאוחר, וזה מאפשר למתפללים(במיוחד בשבת שמתחילים ב-8 ויש פסוקי דזימרא ארוכים) לא לפספס קריאת שמע בזמנה.

אתה מוזמן לקרוא בהמשך הערך שם על הרקע הפוליטי.אריאל יוסף

הוא עיקר הסיבה לתפיסה שהדתיים נגד שעון הקיץ.

ברור ליסי שארפ

רק מה שלא ברור, מדוע הנושא הדי טכני הזה הפך לשסע עמוק בין דתיים לחילונים(במיוחד לפני כעשור)?

שוב - זה קשור להתנהלות של הפוליטיקאים הדתייםאריאל יוסף

שהיה חשוב להם לקום לסליחות וכו' וכו' כמבואר שם.

אם נמשוך קצת את שעון חורף:הגיגים בע"מ

1) יום כיפור וצום גדליה יסתיימו מוקדם.

2) ליל הסדר ייסתים בשעה סבירה

3) בשבת האיזון בין היום ללערב יהיה יותר טוב, אחר הצהריים יתקצר, אבל הערב יתארך.

4) תהיה אפרות לאכול מלווה מלכה בלי לחץ ועם תאבון.

5) יהיה אפשר להתפלל שחרית מוקדמת בלי לחששו שזה לפני הזריחה.

התייחסתי להכל למעלהסי שארפ
לגבי 1, יום כיפור בנטו הוא 25 שעות, ועדיף שיכנס ב18(שזה גם מוקדם) ולא ב17, כדי שיהיה זמן להתכונן.

לגבי צומות יום(י"ז בתמוז וגדליה) עקרונית גם הם בנטו לא משתנים לפי השעון(מהזריחה עד השקיעה), אך לאדם שקם בשעה קבועה יהיה פחות זמן לצום בשעון חורף.
אבל מטרת הצומות היא שיהיה קשה,וחוץ מזה זה כלום לעומת הצומות הארוכים, אז אם עומדים בהם ניתן לעמוד בעוד שעה בצומות היום.

לגבי ליל הסדר, מהותו היא בלילה ולכן הוא חייב להסתיים מאוחר יחסית באיזור 23-24.
לגבי 4, אל תשכח שבשעון חורף יש בעיה מאוד קשה בסעודה שלישית(שחשיבותה גדולה יותר).
לגבי ליל הסדר, השאלה כמה זמן מצליחים למשוך את הילדיםק"ש
ככל שהוא יותר מאוחר לעומת שעת ההליכה לישון הרגילה - יותר קשה להחזיק את הילדים (והאמת, גם המבוגרים) לאורך זמן.

אגב, זה נכון גם לגבי כל ליל שבת.
לגבי ליל שבת זה לא מדוייקסי שארפ

ככשבת נכנסת הכי מאוחר, מסיימים להתפלל ערבית של שבת באיזור 20:30 (בערך, דקה לפה, דקה לשם), ומתחילים לאכול לא יאוחר מ21:00, שעה סבירה ביותר ומסיימים בערך בין 22:00 ל22:30, לא ממש מאוחר.

לילדים שרגילים לישון ב21:00, זו לא שעה סבירהק"ש
בשבת אין להם בית ספרסי שארפ

והם לא צריכים לקום מוקדם, מה גם שהם יכולים לישון בצהרי שישי.

אני מבין שהשתתפות משמעותית שלהם בסעודת ליל שבת היא לא ערך.אריאל יוסף

היא ערךסי שארפ

לכן אמרתי שהם יכולים לישון בליל שבת יותר מאוחר מהרגיל(22:30 לדוגמא)

שוב - הם יהיו עייפים וירדמו על השולחןאריאל יוסף

ובכל מקרה לא יהיו מרוכזים במתרחש.

יהיו נוכחים למחצה לשליש ולרביע.

לכן כתבתי "משמעותית".

מחילה, אתה רווק בן עשריםהסטורי
כאבא לילדים, אני יכול להגיד לך ששאלת הבית ספר (או הגן) למחרת אינה השאלה בכלל. בשעה שהם רגילים לישון, גם אם מחזיקים אותם ערים - הם פחות משתפים פעולה, הרבה יותר משתוללים וכד'. גם למחרת, ילדים שהלכו לישון מאוחר, הרבה יותר משתוללים. כמו כן הרבה יותר קשה להעיר אותם לתפילה בבוקר.

לישון בצהריים, זה פתרון שעובד רק עם חלק מהילדים, הרבה פשוט לא נרדמים כשהם לא רגילים לישון.
באופן כלליסי שארפ

אני חושב שילדים לא צריכים לישון כזה מוקדם(21) ויכולים להישאר כל יום עד 22, וזה מה שהייתי עושה בעצמי כשהייתי ילד קטן.

וחוץ מזה, כשאירועים אחרים מתנהלים בשעות כאלה אף אחד לא מתלונן(חתונה, בר מצווה, אירועים משפחתיים אחרים.

דווקא לילדים שעון קיץ מצוין, הרי בחושך הם אינם יכולים לשחק בגינה ולהיות בכללי בפעילות מחוץ לבית, ולכן דווקא כאשר מחשיך רק ב20, יש להם יותר זמן לפעילויות אחר הצהריים(במיוחד ביום חול).

ילדי גן/כיתות נמוכות צריכים 11-12 שעות שינהק"ש
לא יודע מה עשית אתה, תשאל כל הורה וכל מורה - יש מיתאם מוחלט בין מספר שעות השינה, לאיכות התפקוד והריכוז של ילדים.

ההשוואה בין כל ליל שבת, לבין אירוע חד פעמי, היא מגוכחת. אבל בהחלט גם אירוע חד פעמי, מאוד משבש את הילדים ובהחלט הורים לוקחים זאת כשיקול, כשיש התלבטות האם ללכת לאירוע. לא פעם, גם רואים על ילדים באירוע - שהם כבר היו צריכים לישון וגם אם האדרנלין וההתרגשות עושים את שלהם - את המחיר משלמים בימים הבאים.
סליחה מעולם לא ראיתיסי שארפ

ילד הולך לישון לפני 21 בכל מקום ובכל גיל כך ש12 שעות שינה הוא יקבל רק אם יישן עד 9 בבוקר.

עם כל ההתנפלות עליי באשכול, מה כבר הצעתי שילד ישן ב22 ויקום ב8 בשבת, מה כל כך נורא בכך זה 10 שעות שינה(והוא עוד יכול לנוח בשבת).

אגב, רק כשתדעו רק בארצנו הלחוצה מתחילים את יום הלימודים/העבודה כל כך מוקדם, ברוב הארצות באירופה מתחילים את בית הספר ב9 בערך(וזה דבר שניתן לאמץ בחום מהגויים).

דבר נוסף, להתכונן לשבת כשהיא נכנסת ב16 זה פשוט סיוט(צריך להתחיל להתכונן בחמישי ואולי אפילו כבר ברביעי וזה גומר לך את כל השבוע), ויותר מתסכל כששבת יוצאת ב17 כאילו מה כבר יש לעשות עד איזור 20-21(סתם זמן מבוזבז)?

לא ראיתי זאת לא ראייהה-מיוחד

וילד שרגיל לקום ב 6-7 לא יקום ב 8-9 גם אם ילך לישון ב 1 בלילה. 

כל השינויים של שעון קיץ-חורף משבשים לילדים את השעון ולוקח כמה ימים לאזן. 

אני גם נגד השינוייםסי שארפ

בעד שעון קיץ כל השנה

גם אני אבל רק הפוךה-מיוחד

אבל זאת רק דוגמא איך שינוי בשעה מוציא ילדים מריכוז. גם סעודת שבת בשעה 8-9 בערב במידה והילדים נשארים דופקת להם את השינה.

וסתם ככה כאבא לתינוקות מאוד עוזר שהילדים ב 7 בערך כבר הולכים לישון. גם להם יש מספיק שעות שינה וגם לך יש את השקט והזמן בערב לקניות, יציאות, ניקיון, עבודה וכו'

מגוחך בעייני שזה הפך לנושא למריבות, אבל:הסטורי
1. לאנשים שצריכים להגיע לעבודה בזמן מוקדם, בזמני הקצה אין אפשרות להתפלל לכתחילא ואפילו לחלקם לא בדיעבד (זמן תפילין שבוע שעבר היה לקראת 6).

2. כששבת נכנסת מאוחר ויוצאת מאוחר (אגב, בתמוז זה הרבה יותר בולט מבתשרי), מאוד קשה עם ילדים קטנים שרגילים כבר לישון מזמן בשעת הקידוש/הבדלה.

המריבות היו דווקא על סליחות.
בנוסף קריאת שמע בקיץ מוקדמת. סוף זמן ק״ש בלי שעון קיץ יהיה חעם הארץ
חלק מהזמן ב8:05. הרבה מניינים רק מתחילים בשעה זו..
שעון חורף הוא השעון האמיתי המותאם לקו האורךרוגנטפלאז

למעשה כל השנה צריכה להיות ע"פ שעון חורף וכך היה לאורך ההיסטוריה. שעון קיץ נקרא "daylight savings time" שזה בעצם שעון שלא מותאם ולא מתאים לקו האורך אלא תפקידו לחסוך בחשמל (לפני 30 שנה חשבו ככה, היום אין לכך תימוכין מדעיים ומה גם שמחיר התאורה הוא פרומיל ממה שהיה עם נורות להט).

ברור לגמרי לכל אדם רציונלי שחי על פני כדור הארץ שהנץ החמה לא צריך להיות ב-7:00 וסוף זמן ק"ש לא צריך להיות 9:45...

מצחיק לדבר על 'אמתי' כשהכל הסכמיהסטורי
אין שעון 'אמתי'. לאורך ההסטוריה לא השתמשו בשעון חורף או קייץ. לאורך ההסטוריה השתמשו בשעון הטבעי - זריחה, שקיעה, חצות היום והלילה. נכון השעות השתנו בין העונות, זה לא הפריע, גם יום העבודה היה ארוך בקיץ וקצר בחורף. מה לעשות.
(אגב, גם מידות אורך, רוחב, נפח ומשקל מדדו בצורה טבעית - באברי גוף, בכלים המצויים בידי הציבור וכד')

רק בעידן המודרני, עם שכלול התאורה הלא טבעית היציבה והכנסת העולם כולו למסגרות מדוייקות, הוצרכו לשעונים שבהם השעות מדוייקות. גם כשכבר היו שעונים, לקח שנים רבות עד שהתקבלה ההליכה לפי גריניץ' +/- שעות לפי אזורי זמן. בארץ ישראל עד הכיבוש הבריטי, גם כשכבר התקבל שעון של שעות זהות, היו מכוונים אותו כל יום לפי השקיעה. אפשר לראות שריד לזה ב'לוח ארץ ישראל', של הרב טוקצ'ינסקי - הנץ שם מופיע, ליד המספרים גם באותיות - בקיץ זה בסביבות י"א... (כלומר אחת עשרה שעות אחרי השקיעה) ובחורף י"ג... (שלוש עשרה שעות אחרי השקיעה).

נכון שהבריטים קבעו כך שבתקופה שהיום והלילה שווים - הזריחה והשקיעה ב6. אבל בכל מקרה אין שום 'קדושה' בקביעה הזאת.
יש את זה עדיין במאה שעריםרוגנטפלאז

לפני חצי שנה ביקרתי בבית של בחור מאוהל שרה של נטורי קרתא והשעון מכוון לפי השקיעה (קוראים לזה זמן ארץ ישראל)

בכל מקרה, הקביעה לפי קו האורך - GMT - היא הגיונית יחד עם היותה הסכמיית, והונהגה באירופה כבר במאה ה-19. מה שאין כן שינוי שעון פעמיים בשנה לפי התיאוריה המפוקפקת שזה מפחית את צריכת החשמל.

ליהדות זה לא אמור להיות קשור, דא עקא, יש גם שעות עבודה קבועות שגורמות למתפללים שעובדים לא להתפלל כראוי במשך חודשים ארוכים.

באותה מידה לא הגיוני שהשמש תזרח שעתיים לפני שכולם קמיםהסטורי
ומבחינת קיום מצוות - בשיא הקיץ, בלי שעון קייץ, זמן ק"ש יהיה בשבע וכמה דקות למחמירים ובשמונה למקלים, רבים יפספסו, במיוחד בשבתות.
לא מדוייקסי שארפ
ישראל נמצאת באיזור המזרחי של קו זמן +2, קרוב יחסית לקו זמן +3.
למעשה, ניתן לומר שמתאים לנו +2.5 בערך.

בכל מקרה גם ברור לגמרי שלא צריך להיות חשוך לפני 19-20, בערב.
ולגבי, סוף זמן קריאת שמע זה בעיקר תלוי בשעות זמניות, ונה אכפת לך אם זה יהיה מאוחר? כך יותר אנשים יספיקו לקרוא קריאת שמע בזמן.
למניינים המאוחרים יש פתרון בנקל: לקום להתפלל מוקדם יותר.רוגנטפלאז
עבר עריכה על ידי רוגנטפלאז בתאריך א' בחשון תש"פ 10:28

ברם לעובדים שצריכים לצאת מוקדם אין פתרון שאינו כרוך בדיעבדים ועגמות נפש

יש פיתרון למקדימיםסי שארפ

להתחיל לעבוד מאוחר יותר ולסיים מאוחר יותר(בשעה)

חשבתי שההרשמה לאתר אסורה לגילאי 12 ומטהרוגנטפלאז

כאילו שכל המעסיקים מסתובבים סביבםאריאל יוסף
שלא לדבר על הפקקים.
כן, מי שיוצא באיחור של שעה יגיע לעבודה באיחור של שעתיים.

במחילת כבודו, ה"פתרונות" שאתה מציע מוכיחים שאתה פשוט לא מכיר לעומק את הדיון בנושא הזה. לא סביר שיש לך מה לחדש שלא חשבו עליו לפניך.
עניתי בציניותסי שארפ

לתגובה מעליי שהציעה לאנשים לקום מוקדם יותר, וזלזלה בשעות השינה שלהם.

אגב בנוסף, אומנם אני מסכים איתך שאם יהיה שעון קיץ בחורף זה יגרום לבעיות לאנשים מסויימים בתפילת שחרית.

אך בד בבד, שעון חורף באותה תקופה גורם לאנשים לבעיות עם תפילת מנחה(ולעיתים גם עם ערבית).

אתה מבין שתפילת מנחה או ערבית בכל מקרה בעייתית פחות.אריאל יוסף

למה?סי שארפ

אם אתה רומז לכך שניתן להתפלל מנחה באיזור העבודה-אותו דבר גם לגבי שחרית.

במקרה שהזריחה מאוחרת מדי,מי שצריך להגיע מוקדם לעבודה, ייסע לעבודה ויתפלל שם(לאו דווקא בעבודה עצמה אלא בבית כנסת קרוב) אחרי הזריחה. 

תאמין לי שהרבה יותר אנשים פעילים בין השעה 17 ל18 אחר הצהריים מאשר בין השעה 6 ל-7 בבוקר(בשעות הללו טמון ההבדל בין השעונים), ולכן רוב האנשים(לאו דווקא הדתיים) מאוד בעד ביטול שעון החורף ומעבר לשעון קיץ קבוע.

לתפילת מנחה אתה יכול לארגן מניין לכמה דקות בכל מקוםאריאל יוסף

אין צורך בבית כנסת קרוב והתפילה קצרה.

בשחרית אתה צריך זמן ומקום מסודר (להנחת תפילין ומקום לשבת, ס"ת).

אין מקום להשוואה בכלל בין התארגנות לשחרית להתארגנות למנחה.

ערבית אפשר להתפלל גם בשעות הלילה המאוחרות.

ערבית?! דווקא שעון חורף מאפשר יותר בשעה נורמליתהסטורי
ב5 אנשים עוד בעבודהסי שארפ
עבר עריכה על ידי סי שארפ בתאריך ה' בחשון תש"פ 03:07
עבר עריכה על ידי סי שארפ בתאריך ה' בחשון תש"פ 02:55

ולא תמיד יש מניינים מאוחרים

אני לדוגמא, מסיים כל יום בצבא בשעה 19:45(סתם צוחקים על הג'ובניקים, אנחנו עושים עבודה מאוד חשובה).

וכמעט אף פעם, אין מניין בבסיס. אם ערבית הייתה ב20, הייתי יכול למצוא בנקל מניין ליד הבסיס. אבל עכשיו אני לא ממש מכיר את האיזור(שלישות רמת גן) ולא יודע איפה יש מניינים מאוחרים וכמה הם קרובים/רחוקים, ולרוב אני מתפלל ביחיד.

אגב, בחנוכה שעון החורף הוא בכלל צרה צרורה וגורם לאנשים להדליק נרות חנוכה הרבה אחרי צאת הכוכבים.

יש מספיק בסיסים שמארגנים מניין ב-17:00 כשאפשראריאל יוסף

ודווקא רוב אלו שיוצאים יומיות לא נשארים עד שמונה.

כשאני הייתי ג'ובניק היה מניין בבסיס רק בשעון חורף.

בקיץ לא היה אף אחד בבסיס כשהיה אפשר להתפלל ערבית.

אני חושב שאת הבעיה בשלישות אני יכול לפתור לך. פנה באישי.

כי בקיץ כמעט אף אחד לא נשארסי שארפ

בערב ואפשר ללכת ולהתפלל מחוץ לבסיס.

הבנתי. לא היה אף אחד שנשאר בשעה כזו ומחפש מניין מחוץ לבסיס.אריאל יוסף

לגבי ערביתסי שארפ

אני בקורס תכנות של שח"ר(חרדים), ומכיוון שזה אמור להיות קורס "אינטנסיבי"(והוא לא) שבו כל טיפת זמן היא חשובה, אנחנו מתפללים מנחה בכיתה, וערבית אמורה להיות ב20 כשמשתחררים.

הבעיה היא שלמרות שאנחנו כמעט שני מניינים בקורס ומדובר ב"חרדים", הרוב הגדול חותך הביתה איך שנגמר הקורס...

מסתמא גרים בב"ב וכיו"ב ויש להם ערבית ליד הבית.אריאל יוסף

אולי חוץ מאחד שנייםסי שארפ

אף אחד לא גר בבני ברק, וגם מי שכן לא נראה לי שמתפלל במניין...

אז בריכוזיים חרדיים אחרים...אריאל יוסף

בכל מקרה, יש פתרונות לערבית באזור.

וגם מסתמא הקורס הזה לא ארוך במיוחד.

ד"ש לסרן ד.ל.

הרמ"ד של תוב"ל?סי שארפ

הוא כבר נהיה רב סרן.

אם חצי שנה זה לא ארוך, אני לא יודע איזה קורס כן ארוך...

אני לא יודע מה בדיוק התפקיד שלו שם.אריאל יוסף

אני יודע שהוא מתכנת בשלישות ברמ"ג.

לא ידעתי שמדובר בחצי שנה...

בהצלחה רבה!

ושוב - אני חושב שאני יודע איך למצוא לך מניין בגזרה או בדרך הביתה.

בכל מקרה, שעון קיץ לא היה עוזר לך.

מנייני ערבית היו מתחילים ב-18:00~ במקום ב- 17:00~

שלח לי באישיסי שארפ

את השם המלא ואת האפשרות למניין.

כשהתכוונתי לשעון קיץ דיברתי על שעון קיץ מלא-מלא שבו ערבית ב20+

זה לא תלוי בשעון, אלא בשמשהסטורי
בתמוז השמש שוקעת לקראת שמונה בערב. בלי שעון קיץ, זה היה רק שעה קודם, לקראת שבע. כעת השמש שוקעת לפני חמש, גם אם היו משאירים את שעון קיץ - זה היה רבע לשש.
^^^^^ אא"כ אתה מתכוון להזיז את השמשאריאל יוסף

או לקבוע שעון קיץ של שעתיים בחורף - שיעביר את הזריחה לשמונה בבוקר...

אגבסי שארפ

בקום המדינה, היה שעון קיץ כפול בקיץ של 48(בגלל הרצון לחסוך באנרגיה בזמן מלחמת העצמאות)

נכוןסי שארפ

אבל שילוב של שני הנונים הללו ביחד(יום ארוך ושעון קיץ) מוביל לתוצאה האידאלית מבחינתי

אבל שעון קיץ לבד לא באמת יעזור לך.אריאל יוסף

הרי על זה מדובר...

ב5 אנשים עוד בעבודה - אקטואליה וחדשות

גם אם נשנה את מה שאפשר לשנות, אתה עדיין תתפלל ביחידות.

אתה חמודון, אבל קח הפסקה ותחזור לאשכול הזה בעוד כעשוררוגנטפלאז

לכשימלאו לך 22 ותועסק לכל הפחות במקום עבודה אחד. וגם בגיל 32 תחזור, ואז אולי תבין שיש הבדל מה בין גחמות של נערים מתפנקים שרוצים לקום ב-8 בבוקר, לבין גבר שמפרנס משפחה וחייב להיות בעבודה ב-8

אני בן 20 ובצבאסי שארפ
עבר עריכה על ידי סי שארפ בתאריך ה' בחשון תש"פ 03:00

אבל תודה ששאלת.

אני בטוח שממרום גילך המופיע בכרטיס האישי, למדת לא לזלזל באנשים בגלל גילם ודעותיהם.

אני אולי הייתי הופךה-מיוחד

שעון קיץ בחורף

שעון חורף בקיץ

ככה זה שלא חשוך כבר בשעה חמש אחה"צ וגם לא חשוך רק בשמונה בערב

בחנוכה השמש לא תזרח אחרי 7 בבוקר?!הסטורי
למה לא? <צ> נץ אחרי 7:30. ותיקין בכל הישיבות... אריאל יוסף

זה נורא ואיום שזה הסיכוי היחיד שלהם להתפלל בנץה-מיוחד

הבחורי ישיבות תן להם מניין בשבת ב 8 והם מרוצים עד הגג.  

אבא שלי היה מעיר אותי בשבת בבוקר ב 5:45 ועוד אומר לי אתה מאחר. התימנים של היום זה ממש לא התימנים של פעם.

דוד שלי סיפר לי שהם היו קטנים לא היו אומרים תפילה ב 5 או 6 היו מגיעים בלילה ושהיא קצת אור היו מתחילים.

קוראים לזה תפילת ערבית...סי שארפ

תלוי מי. אני מכיר לא מעט בחורי ישיבות שמתפללים ותיקיןאריאל יוסף

בפרט בשבת.

הסברא המשמעותית בישיבות היא שיהיה סדר יום קבועק"ש
סדר יום קבוע ושעות שינה מסודרות - מאוד משמעותיים לאיכות הלימוד. כשמתפללים לפי השמש, אי אפשר לשמור על סדר יום קבוע.
חשבתי על זה רק אחרי שכתבתיה-מיוחד

רק בגלל שהיום יצאתי מהעבודה בחמש וכבר היה חשוך אז בא לי הרעיון הזה

בכל מקרה אני מעדיף שעון חורף כל השנה. 

אני חושבת ששעון קיץ הוא מיותרחופשיה לנפשי
לקום כשעדיין חושך זה נורא בעיניי פי כמה מחושך בשעה מוקדמת בערב.
ושבת ארוכה זה הדבר הכי נורא מבחינתי.
מבחינת תפילות-וודאי שיש אנשים שזה דופק להם את תפילת שחרית, לא כולם יכולים להתפלל במקום העבודה או בזמן הזה.
שבת היא תמיד 25 שעותסי שארפ

והבחירה היא בין ליל שבת ארוך ליום שבת ארוך.

מכיוון שביום נוח לעשות הרבה יותר פעילויות, עדיף שהיום יהיה ארוך ולא הלילה.

את מסכימה שהרבה יותר אנשים פעילים בין השעה 17 ל18 אחר הצהריים מאשר בין השעה 6 ל-7 בבוקר(בשעות הללו טמון ההבדל בין השעונים)?

ולכן עדיף(גם מבחינת אנרגיה אבל לא רק) עוד שעת יום אחר הצהריים מאשר עוד שעת אור בשעות הבוקר המוקדמות.

בכל מקרה אני מעדיף באופן אישי את התקופה של סיוון-תמוז(יוני-יולי) אז יש כ-14 שעות אור היממה, וכולם מרוצים-גם המשכימים וגם שאר האנשים שפעלים יותר אחר הצהריים.

אתה יודע למה מתכוונים כשאומרים "שבת ארוכה"חופשיה לנפשי
אני מעדיפה ליל שבת ארוך יותר, בסדר?
חושבת שעדיף "פחות" שעות אור מאשר לקום בחושך לעבודה.
^^^^ אני שמח שיש אנשים שמבינים אותי בינייש פתוח
את יכולה לקרוא מה כתבתי בתחתית השרשור על איך היה להתחיל לעבוד בשש בבוקר.
אני מטבעי זוכר את עצמי עם דיכאון חורף חמור, וזה היה קורה בעקבות המעבר לשעון חורף (והייתי אוהב להאשים את השעון קיץ שבגללו המעבר, כי באופן טבעי הוא לא קיים, חחחחח) אבל מאז שקמתי לעבודה ופתאום ראיתי אור, גם הרבה יותר טוב כמו שאת מתארת, וגם הבנתי כמה השעון קיץ הוא אשליה, וזה פעל כמו אנטיביוטיקה לדיכאון החורף שלי... (רק חבל שהדבר הנפלא הזה נדחה בחודש וחצי לפני כמה שנים...)
גם לי יש דיכאון חורף...סי שארפ

אבל הוא בעיקר מתעורר כאשר אני רואה שבשעה 16:30 כבר מתחיל להחשיך, וב17 חושך מוחלט(וגם כשקר אבל זה סיפור אחר).

ויהיה לך פחות דיכאון אם בשבע בבוקר עדיין השמש לא תזרח?!הסטורי
בחורףסי שארפ

בימים הגשומים, גם כשהשמש לכאורה "זורחת" לא ממש מרגישים/רואים את זה.

וחוץ מזה שמתחיל להיות אור קצת לפני הזריחה.

ושוב, בכללי אני ממש לא אוהב את החורף-כך שהחשיכה רק מוסיפה לתחושה.

אם זה קורה באופן טבעי והדרגתי ולא במכה על ידיבינייש פתוח
הסרת האשליה של השעון חורף, בלי לדעת שהוא אשלייה, אפשר לעמוד בזה
שעון קיץ מנע ממני להתפלל נורמלי לפני העבודה בשש בבוקרבינייש פתוח
ולא רק לדתיים. כאדם, הרבה יותר טוב לראות אור יום בדרך לעבודה מאשר להתחיל לעבוד בחושך
ומה אתה עושה באמצע החורף?אריאל יוסף

ההארכה של שעון הקיץ הוסיפה לזמן הבעייתי הזהבינייש פתוח
ובלעדיו יש חלון זמן בעייתי של שבוע בקושי.
ואני כבר לא עובד בתחנת דלק ברוך ה'.
ואגב עוד לא הזכרתי כמה נורא להתחיל קידוש בשמונה וחצי בערב.
שבוע בקושי?!אריאל יוסף

נץ ב- 6:40~ חודש בשנה גם בחורף.

לא חשוב מתי הנץ חשוב מתי אפשר להניח תפיליןבינייש פתוח
אפשר להתפלל לפני הנץ בשביל העבודה
הא בהא תליא.אריאל יוסף

זמן הנחת תפילין הוא בערך שעה לפני הנץ.

אני זוכר שבוע אחד בעייתיבינייש פתוח
אפשר להניח תפילין ולהזדרז עם קריאת שמע ועמידה. רק בתקופת ההוספה של שעון הקיץ פלוס שבוע לפני חנוכה זה לא היה אפשרי והייתי בא לתחנת דלק עם תפילין ונאלץ להתפלל תוך רבע שעה. ככה אני זוכר (לא עובד בדלק כבר שנתיים).
אין מצב. יש קיפאון של שבועיים לפחות בכל הגעה לקצה.אריאל יוסף

ולפני ואחרי יש שבוע של פער של דקה-שתיים מהקצה.

כמה נורא להתחיל קידוש בשמונה וחצי בערב...סי שארפ

אין מה לומר ממש אמצע הלילה...

וברצינות, 20 וחצי היא השעה הנורמלית לעריכת קידוש(הרבה יותר מ17:30 עכשיו לדוגמה), ובשעה הזו נערכים כל האירועים המרכזיים.

במושגים כללים השעה הזאת נקראת "פריים-טיים", ולא בכדי.

מביא כאן התייחסות של ידידיה מאיר לנושא>>>אריאל יוסף

כל כך הרבה מדברים אצלנו על ההיבט הדתי של שעון הקיץ,

על הצום הארוך ביום כיפור ועל ליל הסדר שמתחיל מאוחר.

אבל צריך לזכור שמדובר כולה על יומיים.

יומיים מאוד חשובים בלוח השנה היהודי, אבל בסדר, נצום עוד שעה, נישן צהריים בערב ליל הסדר. נסתדר.

אבל למה אף אחד לא מדבר על הבעיה האמיתית בשעון קיץ? והיא נוגעת ליום יום, במשך כל תקופת הקיץ. 

לא מזמן הלכתי לאסיפת הורים. המורה המסור הקדיש שלוש דקות לעדכון במצבו של הילד,

ועוד עשר דקות למונולוג שכולו זעקה על נזקי שעון הקיץ.

"אתם לא מבינים כמה זה מייאש", אמר, "אני מקבל בבוקר כיתה עם ילדים שפשוט בוהים בי.

אני כל כך מרחם עליהם. אתה רואה כמה חסרה להם השינה.

ואני מבין בדיוק מה קרה אצלם בבית הלילה, כי גם אני אבא,

וגם אני יודע שאין שום צ'אנס להרדים ילדים לפני רדת החשכה". 

אגב, מי בכלל מדבר על להרדים.

אי אפשר אפילו להתחיל את טקסי ההשכבה (אוי, זה לא נשמע טוב)

שכוללים ארוחת ערב, מקלחות, צחצוח שיניים, סיפור לפני השינה ובסוף צעקות "לכו כבר לישון".

פשוט אין סיכוי להתחיל את כל אלה כשהכול כל כך מואר בחוץ.

וכך מדי בוקר בכל תקופת שעון הקיץ מגיעים למערכת החינוך

מאות אלפי ילדים עייפים, מכל המגזרים, מילדי העובדים הזרים ועד ילדי מאה שערים.

כולם גורדו הבוקר מהמיטה. האם אפשר לאמוד בסכומי כסף את הנזק שנגרם למשק הישראלי?

זה מוזר לי לדבר על כסף בהקשר החינוכי הזה, אבל מה לעשות שככה זה היום, פוליטיקה חדשה.

ובכן, אתם יודעים איזו פגיעה עתידית יש כאן בכלכלה של ישראל בדור הבא?

ובשבת זה בולט עוד יותר. עד שאני חוזר מבית הכנסת הילדים כבר ישנים.

זה הזוי. אני לפעמים תוהה איך נראה יום שישי בעיניהם של בני השלוש-ארבע בתקופה הזו:

פתאום מקלחים אותם באמצע היום, מלבישים אותם בבגדי שבת הכי חגיגיים,

עורכים שולחן עם מפה לבנה, ואז אבא חוזר הביתה עם שני מלאכי השרת שאומרים ביחד,

המלאך הטוב והמלאך הרע, "אה, שעון קיץ. טוב, נו, תברך אותם בשקט שלא יתעוררו"

(לפחות היו עוזרים לי, המלאכים, להעביר אותם מהספה למיטה). 

וכמה סמלי שהילד שלפעמים לא זכה לשמוע קידוש בליל שבת, גם לא זוכה להגיע ער להבדלה.

עד שאני חוזר מערבית של מוצאי שבת, הקטנים לא תמיד מחזיקים מעמד.

תינוקות שנשבו.

...

שיחזירו לילדינו את שעות השינה האבודות.

אנחנו מזדעקים לא מעט על מספר הילדים בישראל שנמצאים מתחת לקו העוני, ובצדק,

אבל מי ידאג למאות אלפי ילדים במדינה שנמצאים בימים אלה הרבה מתחת לקו הערנות?

מקור:

https://www.inn.co.il/Articles/Article.aspx/11275

יש כשל לוגי במאמרסי שארפ

אם הילדים עייפים בבוקר, כיצד הם לא מוכנים לישון בערב שלמחרת לפני רדת החשיכה...

וכבר הערתי שברוב מדינות אירופה הלימודים מתחילים אחרי 8.

ולגבי שבת, כשחתונות ואירועים מרכזיים יהיו בשעה 17 אז אחשוב ש20 וחצי לקידוש זה מאוחר מדי.

ומהצד השניסי שארפ

אני יכול לכתוב לך מאמר שלם על הגרעון הגדול שבכניסת שבת מוקדמת מאוד.

הקניות המוקדמות(כבר באמצע השבוע), הבישולים שמתחילים עוד לפני שחשבת מה לבשל, קוצר הזמן, ספקות חילולי השבת שאנשים מגיעים אליהם, כיבוי המנוע ממש בכניסת שבת בהגעה להתארח ועוד ועוד.

חחחחחחחבינייש פתוח
ידוע שתמיד יש לחץ לפני שבת, לא משנה מתי היא נכנסת
אחלהסי שארפ

אז בוא נכניס אותה ב13 בצהריים, תמיד יש לחץ לא...

התייחסות הפוכה של יאיר יעקביסי שארפ

משפחת שוורצקופף הייתה בלתי נסבלת הרבה לפני שהחליטה להכניס את השבת מוקדם באופן קבוע, אבל האקט הזה, הסכימו כל השכנים, השלים את התמונה. משפחת שוורצקופף כמובן לא הייתה המשפחה היחידה שלקחה חלק במנהג המתנשא הזה, אבל היא הייתה ללא ספק המעצבנת שבהן. כל שישי של קיץ בחמש ועשרים בדיוק, אב המשפחה אבנר היה יוצא את ביתו לבוש בגדי שבת כשפניו נוהרות ומדושנות. תמיד היה מקפיד לחלוף בדרכו על פני חלונות השכנים שהיו עסוקים באותה עת בהתרוצצות מבוהלת אחרי מגהצים ופלטות, כדי שיוכלו שכניו המזיעים להביט בעיניים כלות ביהודי המצטיין הזה שלא שמע מימיו על לחץ של שישי או על טקט.
אשתו של שוורצקופף, דרורה, הייתה יוצאת באותה שעה בדיוק למרפסת עם קפה, עוגה וספרון תהילים קטן כדי לשוח עם קונה, ולהוציא את העיניים לשפרה מכניסה ג' שכל יוצאי חלציה עסוקים היו בניסיון משולב להוציא את נשמתה מבעוד יום.
אפשר להניח ששכניהם של משפחת שוורצקופף הקדישו את תפילות השבת, שאליהן היו מגיעים באיחור, לבקשה מריבונו של עולם שישיב למשפחת שוורצקופף את גמולה בראשה עוד השנה. ובאמת תפילה היוצאת מעומקא דליבא אף פעם לא שבה ריקם, ומעשה שהיה כך היה.
היה זה בעוד אחד מימי השישי הלחוצים, עת משפחת שוורצקופף התמרקה לה כבר מאשמורת ראשונה של בוקר והדליקה נרות כשהשמש עוד קפחה על הארץ בתשעים מעלות. בשעה חמש וחצי אבנר כבר היה כהרגלו בבית הכנסת, דרורה ישבה כהרגלה במרפסת, והמשיח, מה הסיכוי, הגיע.
כן, מתברר שאפילו מישהו שמחכים לו אלפי שנים יכול לבוא בהפתעה, ותוכלו לשער בנפשכם את שמחתם של כל היושבים בציון עת התפרסמה הגעתו של משיחנו.
ובכן, צריך לומר שמחתם של כמעט כל היושבים בציון, כי משפחת שוורצקופף המרגיזה בכלל לא שמעה על כל זה, כי היא כאמור הכניסה שבת מוקדם ועל כן לא קיבלה על זה פוש באנדרואיד או הודעה בווטסאפ.
כל עם ישראל ובכללם השכונה של שוורצקופף עשו דרכם ירושלימה כדי להספיק לשבות עם המשיח, ורק אבנר הזחוח ישב לו בבית הכנסת, תוהה לעצמו לאן נעלמו כל המתפללים. לרגע הוא דאג שמא שוב הכניס את השבת כבר בחמישי, אבל מבט חפוז בלוח השנה שעל הקיר הפריך את התאוריה הזאת. דרורה שוורצקופף גם היא לא הבינה לאן נעלמו כל השכנים, ולמי בדיוק היא אמורה להוציא את העיניים עם הנחת שלה כשאף אחד לא בסביבה. ארוחת ליל שבת חלפה לה בדממה מוזרה, ציפור לא צייץ, עוף לא פרח, חמין לא געה. כולם היו מאוד נבוכים מהסיטואציה, כי מה הטעם בארוחת שבת מוקדמת בלי תבלין של עליונות על האחר. בקיצור, משפחת שוורצקופף הרגישה רע עוד לפני שהבינה מה הפסידה בירושלים. וזה כשלעצמו היה יכול להיות עונש מספק, אבל מכיוון שניתנה רשות למשחית להשחית יצא שאותה שבת יצאה מחוברת לראש השנה. כן.
מפה לשם משפחת שוורצקופף המסכנה, שכבר בסעודה שלישית של שבת התחרטה על מעשיה הרעים, נאלצה לסחוב יחד עוד יומיים של ראש השנה לבד בכל אזור החיוג ובלי בעל תוקע. התשובה שהם עשו במהלך השבת-חג הייתה בהתאם לכך כל כך שלמה, שלקראת שקיעה של יום טוב שני החליט אבנר שוורצקופף להוציא את החג מוקדם כדי לא להיות צדיק הרבה. כשהדליק את הסמארטפון ונחשף לגאולתן של ישראל, אסף את משפחתו ונסע על 140 לפגוש את המשיח בהר הבית, בתקווה שאולי יספיקו לפחות להבדיל יחד.
כשהגיעו בני משפחת שוורצקופף עם הפורד פוקוס החבוטה שלהם למרגלות ההר, מצאו המון אדם משולהב ועצבני. "איפה המשיח?", שאל אבנר. "הלך", הסביר לו איש מזוקן. "מה קרה?". "הכול עבר חלק עד שהמשיח גילה שיש משפחה שחוגגת ראש השנה". "מה הבעיה לחגוג את ראש השנה?", שאל אבנר בתמימות. "בימות המשיח כל המועדים עתידין להיבטל", ציטט המזוקן את המובן מאליו, "כשהמשיח גילה שיש מי שחוגג ראש השנה בהתרסה אפיקורסית, הוא החליט שהעם עדיין לא בשל לגאולה והלך".
משפחת שוורצקופף המסכנה שבה הביתה מרוסקת מהידיעה שמנעה במו ידיה את הגאולה היותר שלמה. בתפילת הנעילה של אותה שנה שפך אבנר את מר שיחו מול ארון הקודש הפתוח והתוודה על חטאו בפני חברי הקהילה. "אנא סלחו לי", הוא ביקש בבכי, "מעתה לא אטיל יותר ספק בזמני כניסת השבת כפי שהם מופיעים בעיתונות המודפסת", הוא הבטיח, וזו באמת הייתה יכולה להיות התנצלות ראויה לולא המשיך במליצה - "ויפה שעה אחת קודם".

זו דווקא התייחסות נהדרת למה שעון קיץ זה רע.אריאל יוסף

אם לא היה שעון קיץ - אף אחד לא היה מכניס שבת "מוקדם".

הסאטירה הזו נכתבה בגלל שיש כאלה שנאלצים לקבל שבת מוקדם כדי שהילדים עוד יהיו ערניים.

ובכל מקרה, אני לא מחזיק מהשטויות של הליצן הזה.

הסאטירה היא דווקא על אלוסי שארפ

שאוהבים להקדים באופן כללי.

זכותך לא להתחבר ל"ליצן" הזה(אגב הלבנת פנים), אבל הוא מייצג קול מאוד גדול במגזר הדתי (ובוודאי שבמגזר הכללי).

בנוסף, אם אני לא טועה גם ידידיה מאיר בירך על הארכת שעון הקיץ בחודש תשרי.

אגב, כניסת שבת מאוחרת חוסכת הרבה חלולי שבת במגזר הכללי.

הוא משמש כליצן באופן רשמי. זה המקצוע שלו.אריאל יוסף

ולגופו של מאמרו - עיין עירובין מג.

רוב הילדים עד כיתה ג' בערך, ישנים בשעה הזאתהסטורי
(טוב, חוץ מאלו שאתה ראית)
גם ילדי יסודי יותר גדולים, הולכים לישון לכל המאוחר עד תשע וחצי עשר, מה שאומר שהם מסמורטטים עד סוף סעודת שבת.
ילד ישן 12 שעות?סי שארפ
עבר עריכה על ידי סי שארפ בתאריך י"ב בחשון תש"פ 00:12

המקסימום שלדעתי צריך להיות הוא 10 שעות.

נאמר שילד בן 3-4 קם בשבת ב8 בבוקר(בהנחה שהוא הולך לתפילה בגילו הצעיר, אם לא הוא יכול לקום גם ב10)

הוא יכול לישון ב22, ויהיו לו 10 שעות שינה, אם הוא יהיה עדיין עייף הוא יוכל להשלים שעות בשבת עצמה.

רואים שאין לך ילדיםנחשון מהרחברון
ילדים לא ישנים איקס שעות. הם קמים בשעה די קבועה.
אתה לא יכול להגיד להם בשבת תישנו יותר.
הילדים שלי הולכים לישון ב7. וגם אם יש חתונה/נסיעה/באלגן אחר והם הולכים לישון ב1 בלילה 6 הקטן כבר קם ו7 הגדולה כבר ערה.
אין לך ילדים. לא תבין...
זה עניין של הרגלסי שארפ

אם תרגיל את הילדים לישון בשבת בשעות יותר מאוחרות מעכשיו(ואולי אף בשאר השבוע) הם יתרגלו לכך.

יש ילדים שזה פשוט לא עובד עליהםחופשיה לנפשי
ישנו ב-12 ויקומו בשש-שבע גג
תתחתן תגדל ילדים ותחזור לספר לינחשון מהרחברון
שאפשר לאלף ילד ללכת לישון יום אחד בשבוע 3 שעות מאוחר יותר ויקוך מאוחר יותר בלי לשבש לו את כל היום...
זה לא עובד ככה. שאל את ההורים לשלך...
ילד לא אמור לישון ב-19סי שארפ
עבר עריכה על ידי סי שארפ בתאריך י"ג בחשון תש"פ 00:50

בשום סיטואציה.

אני דיברתי על מצב שבו ילד ישן ביום-יום ב21(מ21 עד 7 יש 10 שעות) ובשבת הוא נשאר ער עוד שעה.

ובכללי, מירוץ החיים בישראל כבר יצא מכל פרופורציות, הרצון להקדים ולרדוף אחרי כל דבר גורם לאנשים לצאת מהבית לעבודה בחמש לפנות בוקר.

אנחנו כנראה מדברים על שתי תפיסות עולם הפוכות לחלוטין שלעולם לא יפגשו.

אולי השוני הזה נובע גם מהסביבה(ת"א מול יו"ש), אולי מהחברה(דתית או חילונית-למרות שאני דתי), ואולי מסיבות אחרות.

לעולם לא נגיע לעמק השווה בדיון הזה ועל כן עדיף לסיים אותו עכשיו.

הניסיון להרוויח עוד שעה באמצעות שעון קיץ -אריאל יוסף

הוא גם תוצאה של מרוץ החיים שאתה מתלונן עליו.

תחשוב על זה.

להיפךסי שארפ

המטרה בשעון הקיץ היא לווסת את השעות, ששעות האור יהיו בשעות הפעילות של בני האדם.

בשעון הקיץ לא רודפים אחרי שום דבר, הכל מתנהל לאט וברוגע ובלי דד ליין קצר ומאיים.

לא סתם המוטיב החוזר של החורף בספרות הוא דכדוך ואפלוליות, ואילו  בקיץ המוטיב הוא בהירות ושלווה.

ריבוי שעות האור שקיבלנו בקיץ הוא ברכה מאת ה', ולא (כמו שכמה גורסים כאן) צרה שגורמת סבל.

וידוע המדרש על אדם הראשון שהחשיך עליו עולמו...

ביקשתי ש**תחשוב על זה**.אריאל יוסף

די אתה מגוכךהסטורי
בקיץ באופן טבעי, יש יותר שעות אור. זה בסדר גמור.

כל המושג של שעון קבוע, שלפיו מתנהלים החיים - הוא המצאה של העולם המודרני. לכל החלטה שהיא יש יתרונות וחסרונות. גם להחלטה לעשות שעון קיץ.

בשלב שבו רוב האנשים הנורמליים, קמים לפני הזריחה - שעון קיץ כבר לא משרת את מטרתו בכלל. כך שגם אם יש לו הצדקה בקיץ ממש, אין לו שום הצדקה בתשרי ובטח שלו בהארכתו לתוך חשוון.
לפי מה אתה טוען מתי ילד צריך לישון?נחשון מהרחברון
גידלת ילד מתי שהוא? אתה נותן עובדות שמבוססות על מה? על תאוריה שלך? ילד אמור לישון ב19 שיהיה לו מספיק שעות שינה... לך תשאל כל מי שמתעסק בזה מקצועית ובפועל
הייתי ילד לא מזמן...סי שארפ

ואני גם אח בכור עם אחות קטנה.

מעולם לא אני ולא אחותי לא ישנו ב19 וגם לא ב20, תעשה עם זה מה שאתה רוצה.

קודם כל גיל 3-4 היה מזמןנחשון מהרחברון
דבר שני מי אמר שהיה לך את מה שהיית צריך. לך ולאחותך

אני מכיר הרבה ילדים שגדלו בלי אוכל נכון בלי שעות שינה מספיקות מבית אחד אתה משליך על כולם. לא משנה מה הרופאים, מומחי שינה, אנשי חינוך, אחיות בטיפת חלב אומרים. רק ההורים שלך עשו הכי מדוייק.
מעניין. אשמח להכיר אותם
..
לגבי גיל 3-4סי שארפ

אל תשכח שגני ילדים נסגרים רק ב8:30, ויש אפשרות להביא ילדים גם ב9.

ככה שבגיל 3-4 אין צורך לקום ב7 ובוודאי לא ב6.

ילד קם.נחשון מהרחברון
לא יעזור לך.
ילד קם ב6סי שארפאחרונה

כי הרגילו אותו לישון ב19 ולקום ב6.תרגיל אותו לישון ב21 ולקום ב7:30 והוא יתרגל(אחרי כמה ימים)

זה לא עובד ודעתך לא רלוונטית. נקודה.הסטורי
זה לא עובד, כי לילדים יש שעון ביולוגי.
דעתך על כמה שעות הם צריכים, אינה רלוונטית כי יש מציאות.
אגב...סי שארפ

כל המתנגדים הגדולים פה לשעון הקיץ כותבים זאת כשהשעה נושקת לחצות, כנראה שבכל זאת אין להם בעיה עם שעות מאוחרות.

הבעיה אינה שלי, הילדים ישנים מזמןהסטורי
לי אישית, אין בעיה גם עם שעות מוקדמות. אני תכף הולך להתפלל. אם היה ממשיך שעון קיץ, בשעה הזאת עוד היה אי אפשר להניח תפילין.
יש כאלו שמניחים תפיליןסי שארפ

בשעה ההופכית(אחר הצהריים) ועכשיו לא יכולים...

צריך להתחשב בלכתחילאק"ש
אסור לעשות שום דבר לפני הנחת תפילין, לא לאכול ולא להתחיל שום מלאכה. מי שנאלץ לא להניח בבוקר- שיניח בצהריים, אבל לא על זה צריך לבנות.
זה היה בציניות על מי שמניח תפיליןסי שארפ

לפני 6 בבוקר...

עוד הוכחה לאפסיות של ביבירועישםטוב

פשוט לא נתפס

ביבירועישםטוב

ביבי מתנהל *בדיוק* לפי התפיסה השמאלנית שאומרת - 

יש בעזה מיליון-2 חפים מפשע, אנשים ממש טובים.

למרבה הצער קבוצה טרוריסטית איכשהו השתלטה עליהם.

בגלל 7.10 ישראל נאלצה בלית ברירה לצאת למלחמה וחבל על כל הרוג ופצוע "לא מעורב".

עכשיו שחמאס כמעט נעקר אז ישראל כמובן תעזור לעזתים, האנשים הטובים והאיכותיים, להשתקם חזרה.

אתה קורא את מה שאתה מעלה כאן?!הסטוריאחרונה
אין כאן שום דבר על ראש הממשלה. ארה"ב דורשת, נו שוויין. היו גם כותרות כאלו, רק לפני קצת יותר מחודש, על המחבלים ברפיח ש"ארה"ב דורשת שניתן להם לצאת" וכל שונאי נתניהו חגגו כאן. היא דרשה, הוא סירב. היום המחבלים הללו מתים או בכלא.
שאלות שכל אדם חושב צריך לשאול את עצמו על כיפת ברזלסביר11

💡שאלות שכל אדם סביר צריך לשאול את עצמו לגבי כיפת ברזל וטיל החץ:

1. האם ראיתם אי פעם בעיניים שלכם- כשנאלצתם להיות בחוץ בזמן אזעקה -יירוט אמיתי של רקטה או טיל שעף בצורה אופיינית, וכיפת ברזל שמזנקת אליו ואכן פוגעת בו באמת? לא ראיתם.

ואם ראיתם סרטון כזה- כל איש מולטימדיה שעוסק בעיבוד סרטים ובפוטושופ יכול להראות שהסרט הוא מפוברק, אולי ברמה מקצועית יותר מהסרט המפוברק של שדה תימן, אך נוצר במסך המחשב ולא במציאות.

( יש ברשת כמה סרטים מפוברקים של פגיעה ,עם הסברים משכנעים של איש מקצוע שמראים שהם מפוברקים והפגיעה לא קרתה)

2. טילי תמוז ,גיל ,וכל טיל מכובד,  מראה צלב שהטיל מצלם בעצמו כיצד הוא מתקרב למטרה,

שהולכת וגדלה, עד שהמסך שחור כשהוא מפוצץ אותה.

האם ראיתם אי פעם סרטון כזה מכיפת ברזל?

אני בטוח שלא ראיתם.

ואם כן, איש מקצוע כנ"ל -יוכל להראות לכם שזה סרט מפוברק.

וכן לגבי יירוט של טיל על ידי טיל חץ.

האם לדעתכם קיימים סרטים של יירוט, אלא שמסתירים אותם מהציבור?

לא הגיוני לחשוב כך, כי סרטים כאלה יכולים רק להועיל ולהגביר את אמון הציבור במערכות.

3. 📢מדוע ,כשמתפרסם שהגיע טיל=רקטה לאיזור מסוים, ושהוא יורט בהצלחה, נשמעים באזור כמה פיצוצים .למה יותר מפיצוץ אחד,

כמה פעמים יכולה רקטה של האויב להתפוצץ?

הרי לאחר הפיצוץ הראשון הרקטה כבר לא קיימת יותר. אולי זה חתול בעל תשע נשמות?

4. ידוע שארהב השתתפה ומשתתפת בפיתוח  כיפת ברזל והחץ . האם אין לה אינטרס להגן על עצמה? הרי היא נמצאת בסכנת ירי טילים מכל ספינה רוסית שמתקרבת לחופי ארה"ב גם ממרחק גדול, כגון אלף/ אלפיים קילומטר.

אם כן ,למה ארה"ב לא רוכשת טילי כיפת ברזל או חץ מישראל?

ולהיפך, היא ביטלה עסקאות רכישה של הכיפה מישראל. למשל חפשו בגוגל : "ארה"ב לא תרכוש את מערכת כיפת".

מה שאומר שאין לארה"ב אמון 🤏 בטילים שהיא מייצרת על ידי ישראל.

🐣אבל לקידום מכירות- למה לא? כלומר ארה"ב, שמושקעת בכיפת ברזל וב- חץ,  יש לה אינטרס שמדינות שונות ירכשו מישראל את המערכות הללו, והיא תגזור קופון ברווח , מה שיכול להסביר מדוע גרמניה רכשה לאחרונה חץ3,

ומי יכול לשלול את הטענה שזהו תרגיל של איש העסקים טראמפ , שנתן לגרמניה את הכסף לרכישה?

אגב, גם סינגפור, שסיכמה שתרכוש מערכת כיפת ברזל מישראל- חזרה בה ולא ולא רכשה. חפשו בגוגל "סינגפור לא תרכוש כיפת".

כן ראיתי. פיזית.נקדימון
ולא אכפת לי איך קוראים לזה - זה פוגע ומציל חיים.
ראיתי מלאזוזיק העכבראחרונה

גם אתה היית רואה אם היית גר באיזורים מסויימים בארץ.

ראיתי כיפת ברזל רודף אחרי טיל ופוגע בו לפחות שלושים פעמים. ראיתי שיגורים של כיפת ברזל יוצאים מהקנים. ראיתי והחזקתי בידיים המון רסיסים - גם של מיירטים.

אולי מישהו השתיל לי שבב עם דמיונות לתוך הראש, כשנכנסים לעולם הקונספירציות אפשר להיות מאד פוריים ואין גבול לאפשרויות. 

עכשיו אפשר להיות בטוחבינייש פתוח

חוק הגיוס לא יעבור בשום מתכונת. אלא אם כן יחליפו ממשלה (לא חייב בחירות, אבל זה תלוי במרכז הפוליטי שיפסיק להחרים את נתניהו) ויביאו לחוק שבאמת יגייס חרדים.

אני מקווה שכולם הבינו מזמן שלעולם לא נשיג שינוי בהידברות, שיתוף פעולה ובאופן הדרגתי.

במיוחד שהחוסר בחיילים די גדול וקריטי, אבל הוא קטן מאוד ביחס למיצוי המקסימלי של החרדים הבריאים בגיל גיוס.

אף אחד לא רוצה ולא צרייך לגייס את כל פונוביץ וכל מיר וכל ישיבת חברון ואת כל חסידות סאטמר ותולדות אהרון.

נקווה שחנוכה יכשיר את הלבבותכמו🐌תמס
ענין טכני פשוט -למה כדאי ליועמשיט והחבר'ה למרוחסביר11

לעיל בדקה 24:00 בימים אלה של  תחילת ואמצע דצמבר  מתבצע מהלך רוחבי של מחיקת כל השיחות וההתכתבויות

ביניהם ,כנראה כולל נשיא העליון והיועמשית,

פרט לכך שבווטסאפ הרבה התכתבויות מוגדרות למחיקה אוטומטית אחרי חודש עד שלושה , ולזה בדיוק הם מחכים ,שיעברו חודש עד שלושה חודשים מאוקטובר

ממילא לא ימצא שופט חוקר להחליף את היועמשיתכמו🐌תמס

שעומד בדרישות של השר לוין ושל בגץ גם יחד

כך או כך הפרשה ירדה מסדר היום הציבורי

מקווה שהפצר החדש יעשה ניקיון בפצריה

או לפחות תשתנה שם רוח המפקד

אבל תודה שהחזרת את הנושא החשוב הזה לדיון

ספוילרזיויק
לא יקרה
כבר קורה הם מגלגלים כולם אחריות על הפצריתכמו🐌תמסאחרונה

ומתנערים מזה.

עכשיו יש להם מפקד חדש

חבל שלא דנים בפורום הזה…סיעתא דשמייא1
…על תאונות הדרכים הקטלניות. 
בהחלט הגיע הזמן לדוןשדמות בחולות

גם בזה.

השאלה היא כמה יש עוד לחדש?

מיותר. נתחיל ישר מזריקות בוץנקדימון

אין מה לדון בזה.

צריך עובדות הן ביחס לישראל והן ביחס לעולם, צריך אכיפה (ועובדות לגביה הן ביחס לישראל והן ביחס לעולם), וצריך שכל אחד יחנך בבית את עצמו ואת ילדיו.

נגמר. הלאה לפוליטיקה הזולה הבאה.

נוראזיויק
מה אכפת לנו מה קורה באוסטרליה?איתן גיל
חבל שלא מכבדים וכותבים בפורום כשכאן שבת...הסטורי
וואי לא שמתי לבזיויק
ועוד ניק עם שם כזה... מזעזע
הוא כותבקעלעברימבאר
מאוסטרליה , כשהוא כתב היה שם יום חול עדיין. הוא דתי שומר שבת
לא עדיין, אלא כבר יצאה שם שבת. וזה לא מכבדהסטורי
שזה יופיע כך בפורום שכתב היום ב16:15. לא בכל הודעה הוא מציין שהוא יורד שירד לאוסטרליה.
מנהלי ערוץ 7 לא יכולים לסגור את האתר והפורום בשבת?קעלעברימבאר
לא יודע וזה לא משנההסטורי
מינימום של דרך ארץ מצד יורד, זה לא לנפנף.
אהזיויק

מה יהודי עושה בחוץ לארץ?? 🤨

האמת שגם מי שבחלל מעל ארץ ישראל אז השמש אצלו יכולהקעלעברימבאר
לשקוע בשעה אחרת. השאלה איך מתחשבים בזמנים הלכתית בחלל, והאם להיות בחלל מעל הארץ זה נחשב יציאה מהארץ
אגב, מי שגר סמוך לקו התאריך יכול בגלל לדלג על שבת.ספקאחרונה

לפי חלק מהדעות, לפחות... נדמה לי שבתקופת מלחמת העולם השניה, יהודים שברחו ליפן לא ידעו באיזה יום לשמור שבת... 

זה לא הנושא אבל אנחנו עדין בגלות…סיעתא דשמייא1

… אנחנו מתפללים שלש פעמים ביום באופן הזה.

עוד לא החליטו לשנות את הנוסח.

זה ממש לא תירוץ להשאר בחו"ל. האם בגללקעלעברימבאר

שאנחנו מתפללים השיבה שופטינו אז זה מתיר לעוות צדק ומשפט?

גם אין קשר בין שינוי הנוסח לשאלה אם אנחנו בגלות. כן נפסק לא לקרוע על ערי יהודה וירושלים כי הם בשלטון ישראל, ונפסק לומר הלל בברכה ביום העצמאות כי יצאנו בו מעבדות לחירות (כלומר סיום שעבוד מלכויות סיום הגלות)

לא רוצה לפתח את הנושא כאן אבל על כל…סיעתא דשמייא1
… מה שכתבת יש עדין חילוקי דעות בתוכינו ולאף אחד אין מונופול על האמת לכן עובדתית המציאות לא כל כך תואמת למה שהצגת.
גם אם אנחנו תיאורטית בגלות, עדיין יהודיקעלעברימבאר

צריך לגור בארץ.

גם סטמר לא נמנעים מלגור בארץ

מוכן לשים כסף שהוא לא דתיארץ השוקולד
וגם לא באוסטרליה
הוא דתי מאוסטרליה, אתה יכול לבקש ממנוקעלעברימבאר
פירוט בפרטי גם
בא נתערב על כרטיס טיסה.סיעתא דשמייא1
כרטיס חד כיווני לארץ ישראל🙂קעלעברימבאר
זה היה בטעות מן הסתםקעלעברימבאר
זו לא פעם ראשונה וכבר העירו לו על זההסטורי
פשוט פתח צי את הטלפון….סיעתא דשמייא1

… עם יציאת השבת וקראתי חדשות נוראות על מוות בתאונת דרכים של איש יקר שזכיתי להכיר אותו ואת משפחתו בביקורי בארץ ובאופן ספונטני כתבתי את מה שכתבתי מתוך סערת רגשות. מצטער אם גרמתי למישהו עגמת נפש.

לגופו של עניין תרבות הנהיגה בארץ היא זוועתית, האכיפה רשלנית וקורבנות תאונות הדרכים בארץ זה לא גזרה מהשמיים.

כשליחנו (או שליח השטן) לאוסטרליהאיתן גיל

מצופה ממך לעדכן אותנו, איך נאכפים חוקי התנועה בארץ הקנגורו.

יש הרבה יותר אכיפה…סיעתא דשמייא1

…ניידות ממושבות נמצאות בכל פינה לזהות נהגים שנוסעים ללא רשיון , ללא משמעת נתיבים, ללא נתינת זכות קדימה וכדומה. . מצלמות מהירות ונסיעה באור אדום יש בכל פינה .

הכל עניין של הפניית תקציבים למקומות הנכונים.

אני שומע כל הזמן פרסומות חסרות תכלית של הרלב"ג ושואל את עצמי למה להוציא תקציבי פרסום יקרים במקום לתקצב יותר ניידות, מצלמות ועוד אמצעים יעילים לפתרון הבעיה.

שימו לב: התרמות לישיבת פוניבז'שלג דאשתקד

חברים, אני מבקש לתאר כאן תופעה שנרמזה בכל מיני כתבות מוזרות שגוגל מעלה לי, אך על מימדיה לא פיללתי. אלמלא ראיתיה בבית כנסת אצלינו - לא האמנתי:

כידוע, לפני תקופה קצרה התקבלה הכרעה סופית - לכאורה - בנוגע למריבת רבת השנים בישיבת פוניבז'. המריבה הייתה, כזכור, בין הרבנים הוותיקים והיורשים הישירים של הישיבה, ובין הרב שמואל מרקוביץ' שראה בעצמו יורש אולטימטיבי לחלק גדול מהסמכויות בישיבה. הפסק של השופט חעשין, הדהד סברות של הרבה אנשים, ודרש מהרב מרקוביץ לסגת מכל הנכסים והסמכויות שהוחזקו על ידו, ולהסתלק עם תלמידיו מהישיבה לקראת סוף שנה"ל הנוכחית.

בפניבז', כצפוי, מריבה לא מסתיימת מהר כל כך. כבר יש דיבורים על ערעור (בפעם המי יודע כמה), וכן על דינר להקמת ישיבה חדשה, ועוד. ההפתעה שחיכתה לי מחוץ לבית הכנסת השכונתי, הייתה שני תלמידי ישיבה חינניים, שסיפרו שהם מישיבת פוניבז' ו"כידוע" רוצים לזרוק את הישיבה שלהם לרחוב,  ולכן הם מבקשים את עזרת הציבור. כמובן שהם לא סיפרו מי זה פוניבז', ואת מי רוצים לזרוק ולאן (הרי אם נער רוצה ללמוד תורה, לא תחסרנה ישיבות שתכלנה אותו ולא יחסרו רבנים שילמדו אותו בבחינת "ספי ליה כתורא"). ובכלל, ממתי בחורים צריכים לאסוף כסף לישיבה שלהם, הרי כל מטרת הישיבה היא כדי שיוכלו ללמוד תורה ללא טרדות (למעט זריקת סטנדרים/ לבנים/ ג'ורה, כתיבת גרפיטי, גניבת פראק או למצער, חסימות כבישים ברחבי הארץ).

כך או כך, ובאמת לא מתוך נקודת מבט של צד מסוים. דומני שרוב הציבור לא רואה בעין יפה את ההיאחזות של הרב מרקוביץ בקרנות המזבח, ודווקא הוא שבכל כך הרבה הזדמנויות היה יכול לסגת ולכבד את עצמו ואת התורה, ותמורת זאת הותיר את המריבה המסריחה הזו באוויר. כך, שגם אם הוא צודק ובאמת מגיע לו הכבוד המפוקפק הזה של "יורש ראשות ישיבת פוניבז' על פי פסק בית משפט", הרי שמרב ומרביץ תורה הציפייה היא אחרת.

לכן, אני מבקש ליידע את הציבור, שהתרומות הללו אינן לישיבת פוניבז' (אם מישהו כ"כ משתוקק לתרום לה), אלא לרב מרקוביץ, שעדיין מנסה לשוות אווירה של מלחמה, וגם אם יילך - רבים היו מצפים ממנו לעמוד בכוחות עצמו, כמו כל ראש ישיבה אחר (ואולי זו הבעיה התמידית, שבמקום לקבל דברים בזכות, מנסים לקבל דברים בכוח הירושה), ולא לשלוח את תלמידיו לקבץ נדבות.

מפליא אותי שאתה בכלל מביא את הסיפור/ידיעה הזו כאןזמירות
כי מה לציבור שלנו, דתי לאומי - ולחרדים של פוניבז'?
ביטלתי את הוראת הקבע לצדקה למוסד חרדיסודית
ונותנת לדתי לאומי שלומד בישיבה ועשה למעלה מ250 ימים בצבא 
הבאתי את הידיעהשלג דאשתקד

כי פגשתי אותם בבית כנסת באזור שלי, שהוא כללי, לאו דווקא חרדי.

הם אוספים כסף במקומות שאנשים תורמים, וזה לא בהכרח מקומות של חרדים. אז מחר אתה יכול לפגוש אותם מתחת לבית שלך.

הם הסכימו לקבל את הבורר הזהנקדימון

ועכשיו כשפסק נגדם, פתאום זה לא מתאים.

הם עושים חילול השם של הרמה השפלה ביותר.

בפעם הבאהברגוע
תגיד להם שלפי הפסק אסור להם לקרוא לעצמם פוניבז'.

ד"א זה לא כ"כ חריג שבחורי ישיבה מתרימים לישיבה שלהם

אולישלג דאשתקד

באמת לא מעניין אותי מי צודק ולמי מותר לקרוא לעצמו פוניבז'. בעיקרון מהמעט שאני מבין, רק מתחילת שנהל תשפ"ז יחול עליהם האיסור הזה, אבל זה באמת לא משנה.

ממה שאני מכיר בעולם החרדי, בחורים שאוספים כסף לישיבה, זה או לת"ת (תומכי תורה - עזרה של הישיבה לתלמידים וחתנים מעוטי יכולת) או אסיפת כספים נקודתית לבניית ספרייה וכדו' (כשהייתי בישיבה קטנה חרדית, היו אוספים לפני פורים לספרייה של הישיבה. אבל היה סתם בכמה רחובות ליד הישיבה, בעיקר כדי להעסיק את הילדים). וגם זה, בדרך כלל באזור מסוים או לפי כתובות של בוגרים. ככלל, תלמידים לא עומדים כמו בבית כנסת קבצנים ומתרימים בשביל האחזקה השוטפת של הישיבה שלהם.

לא הבנתיאוהב כל יהודי

נראה שאתה מזדהה כנראה עם צד אחד, ומעמיד פני תם כאילו אין לך דעה בעניין,

אני יושב בבית כנסת שאליו מגיעים המון בחורים לא פעם ולא פעמיים, לא בהכרח אוהב את זה,

אבל לא רואה בזה דבר כזה הזוי,

מה שאתה כותב זו דמגוגיה זולה במיטבה,

כמובן שיש הרבה ישיבות, אבל יש משפחות רבות שמבחינתם זו הישיבה שמייצגת את תפיסת עולמם, כמובן שזכותך המלאה כפי שנראה עשית לא לתרום, אבל כזו צרות עין, שאכפת לך שחלילה מישהו יתרום להם כמה פרוטות,

עוד לא ראיתי

אסביר לךשלג דאשתקד

אבל אני חייב לפתוח בזה שאתה משתמש בהרבה מילים שיפוטיות (מעמיד פני תם, דמגוגיה זולה במיטבה, כזו צרות עין). זה לא תמיד נעים לקרוא את זה. אבל זו הערת אגב.

לגופו של עניין:

אין לי דעה לגבי מי צודק בדיון עצמו. אין לי מושג על סמך מה הרב מרקוביץ חושב שמגיע לו והרב פלוני חןשב שלא מגיע לו. באמת אין לי מושג.

ברמה האישית, מבחינתי יש אנשים טובים בכל צד ובימים שהייתי בחרדי היו לי חברים משני הפלגים והערכתי מאוד את הנחמדעם והחכמים שביניהם, ללא הבדל. מבחינת קשר לצד מסוים בפוניבז' - צר לי ידידי, אין לי חיבה לישיבה הזו ולא למגזר שהיא מייצגת, משום כיוון.

מבחינת התנהלות, כתבתי בצורה ברורה בהודעה הראשונה, שלטעמי הרב מרקוביץ לא נהג בהגיון ובאחריות בכך שהוא לא עזב את פוניבז' מזמן והקים לו ישיבה משלו. הוא אדם אחד ועד כמה שהוא ראוי, הוא יוכל לבסס טת מעמדו בעצמו. בצד השני יושבים הרבה אנשים שנמצאים שם הרבה שנים וחלקם אינטגרליים בישיבה (כמו המנהל ואוספי הכספים וכו'), אז טבעי שהציפייה תהיה ממנו, לקום וללכת, לא מתוך צדק אלא דווקא מתוך אחריות לכבוד התורה (אתה לא תאמין, אבל ממש לאחרונה אמר לי את זה בדיוק, אדם שמאוד מחובר ושותף בהגיונות הפלג הירושלמי וכו).

עד כאן דברים שלא מאוד רלוונטיים לפתיחת השרשור, אבל הוצהרו בפירוש בפתיחת הדברים.

אני מדבר על תופעה שרב מבוגר רוצה לפתוח ישיבה, אז שיילך ויפתח ישיבה. למה הוא שולח בחורים לקבץ נדבות בבתי כנסת? קורה שישיבה עושה אירוע התרמה גדול והיא פונה לציבור, אבל זו תמיד ישיבה קיימת שפונה בדרכים יחסית מכובדות, לבוגרים, שכנים ומקסימום בפרסומות באינטרנט, ובוודאי לא שולחת תלמידים לשוטט ולקבץ נדבות. מה גם, שתמיד סרטון הישיבה וההיסטוריה שלה חשוף לציבור כפרסומת.

כאן מדובר בפנייה לציבור שמבזה את התלמידים, במצג שווא לציבור התורמים ובכלל בהקמת מוסד שלא ברור למה הוא מוקם. הרי אם מדובר בישיבה שנפתחת, למה שלא יסדרו את ההיבט הכלכלי בדיוק כמו כל ישיבה שמוקמת. הרי לא מדובר באנשים טיפשים או חסרי ניסיון.

זה מה שאני מבהיר, וכמובן מי שבא לו - שיתרום לאן שבא לו.

עוד מילה, אם זה חשוב ככשלג דאשתקד

אני לא בא להצדיק שום צד מבעלי המחלוקת. למעשה, כמעט מאז שהתחיחו המחלוקות היו אנשים טובים שניסו לשבת על הגדר או אפילו לפשר. המציאות היא ששני הצדדים דחו והפריעו לכל גורם כזה, וזה ממש לא כבוד גדול לאף אחד.

כן אציין שהתופעה הזו חוזרת על עצמה הרבה. גם במחלוקת היעב"ץ והרב אייבשיץ, היו רבנים שניסו לפשר וכמדומני הרב חיים רפפורט כתב אז בכאב שחבל שאף צד לא מוכן להקשיב ולהגיע להבנות.

ההסבר יותר פשוטארץ השוקולד

כשלא עובדים, כסף הופך לאישיו ובסוף פועלים באופן לא ראוי להשיג כסף.

כך כבר פירשו רבותינו על המשנה במסכת אבות:

"רַבָּן גַּמְלִיאֵל בְּנוֹ שֶׁל רַבִּי יְהוּדָה הַנָּשִׂיא אוֹמֵר:

יָפֶה תַּלְמוּד תּוֹרָה עִם דֶּרֶךְ אֶרֶץ,

שֶׁיְּגִיעַת שְׁנֵיהֶם מְשַׁכַּחַת עָוֹן.

וְכָל תּוֹרָה שֶׁאֵין עִמָּהּ מְלָאכָה,

סוֹפָהּ בְּטֵלָה וְגוֹרֶרֶת עָוֹן.

וְכָל הָעֲמֵלִים עִם הַצִּבּוּר,

יִהְיוּ עֲמֵלִים עִמָּהֶם לְשֵׁם שָׁמַיִם;

שֶׁזְּכוּת אֲבוֹתָם מְסַיַּעְתָּן,

וְצִדְקָתָם עוֹמֶדֶת לָעַד.

וְאַתֶּם,

מַעֲלֶה אֲנִי עֲלֵיכֶם שָׂכָר הַרְבֵּה כְּאִלּוּ עֲשִׂיתֶם:" (מסכת אבות פרק ב משנה ב)

רש"י שם:

"שיגיעת שניהם משכחת עון. שמתוך שהוא לומד ועוסק בתורה ובסחורה להתפרנס אינו חומד וגוזל ממון אחרים:"

הרמב"ם שם:

"רוצה לומר בדרך ארץ הנה - העוסק בפרנסה.

ואמרו וגוררת עון - כמו שבארנו במקום אחר, אמרו "סופו, שהוא מלסטם את הבריות"."

הרב עובדיה מברטנורא שם:

"דרך ארץ - מלאכה או סחורה:

שיגיעת שניהם משכחת עון - שהתורה מתשת כחו של אדם, והמלאכה מפרכת ומשברת את הגוף, ומתוך כך יצר הרע בטל ממנו:

וכל תורה שאין עמה מלאכה - ואם תאמר יהא עמל בתורה תמיד ויגיעתה תהא משכחת עון, ומה צורך למלאכה, לכך הוזקק לומר וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה, לפי שאי אפשר לו בלא מזונות, ומלסטם את הבריות ומשכח תלמודו:"

הטור:

"ואחר כך ילך לעסקיו, דכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עון, שאם אין לו מה יאכל העוני יעבירנו על דעת קונו.

ומ"מ לא יעשה מלאכתו עיקר אלא עראי ותורתו קבע, כמו שמצינו בחסידים הראשונים שהיו עושין מלאכתן עראי ותורתן קבע וזה וזה נתקיים בידן, כי אין מעצור לה' להושיע ברב או במעט.

וישא ויתן באמונה, ויזהר מלהזכיר שם שמים לבטלה, שבכל מקום שהזכרת השם מצויה מיתה מצויה.

ומאד מאד יזהר אדם בענין השבועה, שהרבה הפליגו רבותינו בענין שבועת שקר, ואפילו לישבע באמת, כמו שאמרו אלף עיירות היו לו לינאי המלך וכולם נחרבו מחמת שבועת אמת.

ויזהר מלהשתתף עם העו"ג, דשמא יתחייב לו שבועה וישבע בשם יראתו ועובר משום לא ישמע על פיך. מיהו אם נשתתף ונתחייב לו שבועה, יכול לקבלה. ומיהו אין כל אדם יכול לעמוד בזו, וגם רש"י התירם שאין עכשיו עו"ג." (טור אורח חיים סימן קנו)

הבית יוסף:

"ואח"כ ילך לעסקיו וכו' כלומר ולא תימא למה אתה אומר ילך לעסקיו יותר טוב היה לו שילמוד לעולם בתורה לכך אמר מדה טובה הוא שילך לעסקיו כדתנן (פ"ב דאבות) כל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה כלומר שיכלה ממונו ואח"כ יצטרך לחזור אחר פרנסתו ולא יוכל אפי' לקבוע עתים לתורה וגם יגרום לו עון כי העוני יעבירנו על דעת קונו." (על הטור באורח חיים סימן קנו וכך הוא פסק בשולחן ערוך)

"ואחר כך ילך לעסקיו דכל תורה שאין עמה מלאכה מה שהביא רבינו הסיפא ולא הביא הרישא יפה ת"ת עם ד"א וכו' הוא לפי דנראה דהתנא מדבר בשתי כתות מישראל הא' הם התגרים דפורשין בספינות הים והולכים בסחורות בדרך רחוקה וארז"ל ולא מעבר לים היא לא תמצא תורה בתגרין ועליהם אמר יפה תורה עם ד"א דאצל כת זו ד"א עיקר והתורה טפלה ולכן אמר יפה הוא דיהיה יודע מה שכתוב בתורה שיגיעת שניהם משכחת עון וכת אחרת הם לומדי תורה ויושבים בביתם שהתורה אצלם הוא עיקר אמר עליהם וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטילה וגוררת עון דבכת זו צריך שיתפרנס במלאכה והוא יושב בביתו ועוסק בתורה כי בזה יש לתורה קיום אצל כת זו. ורבינו מדבר כאן בכת זו שיושבי' בביתם ומתפרנסים במלאכה או בשאר עסקים כגון רבית וכיוצא כדי שיוכל לישב בביתו וללמוד תורה על כן הביא על זה הסיפא נ"ל אמת וצדק:" (על הטור באורח חיים סימן קנו)

רבותינו היו חכמים, מי שמשנה ופועל נגדם בסוף משלם מחיר.

מי אמר שהוא לא עובד? ראשות ישיבה זה עבודהקעלעברימבאר

בפני עצמה, ניהול חינוכי של המוסד.

אחרת גם הטענה שלך צריכה להיות מופנת לראשי ישיבה/רבני עיר/ר"מים בציונות הדתית שמקבלים על זה משכורת.

חוץ מזה שכל ישיבה זקוקה לתקציב, כמו שתיאטרון הבימה זקוק לתקציב או כל מוסד

מי אמר שדיברתי עליו?ארץ השוקולד

לגבי ראשות ישיבה והיתר להתפרנס מלימוד תורה - זה אכן נושא השרוי במחלוקת בין הפוסקים.

(בכלל, זה קצת עצוב שכל כך הרבה לומדים תורה בישיבות ובודדים מהם למדו הלכות תלמוד תורה מהתחלה ועד סוף ברמב"ם או בטור או בשולחן ערוך...

זה כמו שאנשים לא ילמדו הלכות חגים לקראת החגים.)

זה שהטענה נכונה על רבים בציונות הדתית זה לא סותר את נכונותה.

לא הבנתי איך הטענה שלך בסוף רלוונטית להלכה או לדברי רבותינו.

(ואגב, אפשר לוותר על התקציבים לשניהם)

לא מצדיק רק מסבירדרור אל
לגמרי מחוץ לעניין, אני דתי לאומי, ולא הייתי תורם לאף צד שם.

אבל ממה שאני מבין, זה הרבה יותר מסכסוך פרטי בין גיסים. זה הפך לוויכוח מגזרי בין פלגים אידיאולוגים ליטאים.

הנקודה היא לא למצוא מקום ללמוד. באמת שיש הרבה מקומות. הויכוח הוא מיהו הפלג האידיאולוגי שממשיך את המותג "פוניבז', אם הישיבות". לכן זה לא סתם לפרוש ולהקים במקום אחר.

כמובן שמבחינתי זו בדיוק הסיבה לא לתרום, רק מסביר למה זה לגיטימי מבחינתם.

זה בערךדרור אלאחרונה
כמו שאם בישיבת מרכז נגיד, היה קם פלג אידיאולוגי שמתנגד להנפת דגלי ישראל וגיוס לצבא. ומצליח משפטית לקבל את הזכויות על הישיבה.

ברור שלא הינו בקלות מוותרים.

תמונה AI של סופת ביירון. מה דעתכם על זה?נ א

אהבתיסודיתאחרונה
אני מקציב לכם עד 5 מילים לענות על השאלה:זיויק
מה ה-בעיה המרכזית של עם ישראל שצריך לפתור?

אולי יעניין אותך