מתסכל אותי ממש שבתור נשים נוצרנו לעזור לגבר למלא את תפקידו ומרגיש לי כבד עליי שאנו צריכות גם לעזור בפרנסה נוסף על התפקידים השוטפים שלנו , להביא ילדים וכו' . והיחס אלינו לכאורה שאנחנו פחותות מהם ואני בכלל לא בקטע פמיניסטי ... אני יודעת שלכל אחד יש את התפקיד שלשמו הוא נוצר בעולם השאלה איך משנים את ההסתכלות?כל פעם זה מכה בי בחדש בכל מיני וריאציות גם מהתורה עצמה שאנחנו פסולות לעדות , מהתפילה :"שלא עשני אישה " שהבנים מברכים וכו' .
אולי קצת לא קשור לכאן פשוט לא מצאתי פורום מתאים ספציפי.058
הי. קודם כל התסכול מאד מובן ומצערultracrepidam
באמת מצער שזה המצב. חבל שזה כך.
עכשיו לדברים שבהם זה לא בדיוק המצב
1 לא נראה לי שהאשה נועדה לעזור לגבר למלא את תפקידו. מה התפקיד של האשה? סיפור מאד מורכב. מרגיש שאינני מבין אותו לחלוטין, יש התייחסויות מעטות יחסית בספרים. אם את רוצה אשתדל להרחיב בפירוט
2 האשה יכולה ללדת. גבר לא. זה די מוסכם. זה לא התפקיד - אדרבה, אשה לא מצווה באופן ישיר, כן מצופה ממנה (יש לה ציווי בדרגה פחותה)
3 כל שאר התפקידים הם פשוט תוצאה של הצורך לנהל בית - אם הגבר עובד/לומד/מתבטל מחוץ לבית, באופן טבעי התפקידים הנשיים המסורתיים - התפקידים הביתיים - נופלים על הנשים. לפי אמונתי, אין שום קשר בין נשיות לבין קיפול כביסה. החלוקה היא נטו לפי ניהול יעיל ונעים של בית. אם גבר יוצא מהבית בבוקר מוקדם וחוזר בערב מאוחר, ואשתו בבית ווהיא יכולה לעשות את משימות הבית, זה נופל עליה. אבל ממש אין בזה ערך עצמי בעיני.
4 האם האשה פחותה? בעולם שבו הגברים דומיננטיים, הגיוני שהיחס לאשה יהיה כנחותה יותר. ובכל זאת, חז"ל ציוו שעל האיש לאהוב את אשתו כגופו ולכבדה *יותר* מגופו. צריך לזכור שלאורך ההיסטוריה אחוז ידיעת קרוא וכתוב אצל נשים היה נמוך משמעותית, וזה כמובן גרם לזלזול, לפעמים מוצדק. הרבה מאפיינים גבריים הם מאפיינים שמועילים להתקדם בחברה, בזמן שמאפיינים נשיים הם מאפיינים שמקילים על לנהל בית (התפתחות הגיונית במהלך הדורות."הסללה" אבל במובן חיובי).
5 גבר הוא אדם עצמאי מאד - אף פעם לא בהריון, לא מניק, וכו'. לכן הגיוני לחייב אותו בסדרת מצוות מאד תובענית. אם אותה סדרת מצוות תיפול על נשים וגברים יחד, מי יישאר לשמור על התינוק? לכן יש הגיון מסוים בחלוקה של המצוות -גם דאורייתא ובהחלט דרבנן - בין נשים לגברים. נשים יכולות להישאר בבית ולטפל בילדים, ולא להטריד את עצמן בתפילה במניין, או בלימוד תורה בבית המדרש, או בהתעסקות משפטית במסירת עדות.
6 אנחנו מברכים שלא עשני אשה כי אנחנו שמחים על האחריות שלנו - לקיים מצוות. האם ראוי היה שנשים יברכו "שלא עשני איש" על הזכות שלהן ללדת? אפשר להניח שחז"ל לא רצו לתקן ברכה כזאת כי לידה היא אירוע מסוכן.
7 בניגוד למצוות, שם אין לנו בעיה לפטור נשים, בעדות זה לא ככה - אם אתה יכול למסור עדות, אתה חייב. ולכן אם נשים פסולות לעדות, זה הכי פשוט. אגב, יש פוסקים שהכשירו עדות נשים לגבי נושאים נשיים - כמו לגבי דיני ממונות שאירעו בעזרת נשים של בית הכנסת, כיון שגברים לא יכולים להכנס לשם.
לא נכתב בצורה מסודרת, אבל כן רציתי להביע את דעתי.
הערה חשובה: כל מה שכתוב כאן לגבי "המצוה היא כך וכך בגלל ש.." לא הכוונה שאני יודע למה הציווי הוא כזה, אלא אני אומר - אם היה הקב"ה מסביר שהמצוה היא כך בגלל הסיבה הזאת, התחושה לא היתה מתסכלת כל כך. אז נקווה שהסיבה היא לא פחות טובה מזה.
אני אשמח שתרחיב על סעיף 1. תודה!י.על
נראה לי שאם המציאות מתגלגת כך שאישה לא מתחתנת מסיבות כאלה ואחרות ומקימה משפחה
מבחינת התפקיד שלה בעולם, לבד מעשיית מצוות וחסד פה ושם, אין לה תפקיד אמיתי, ברור שאפשר למלא את החיים בתוכן אבל מבחינת תפקיד עצמי- היא כאילו סתם בניגוד לגבר.
טוב אני יודע שאין לך כוח אלי (וזה אחלה שבעולם)advfb
בכל זאת תראי את ההודעה הזאת כשתיקה רועמת למה שכתבת.
פשוט אני לא יכול שלא להתאפק.
מעניין אותי אם יש לך מקורות תורניים ביחס לדברים הכבדי משקל שאת אומרת.
להזכירךי.על
אסור לנטור טינה חח
אין לי כח לדיון השני,
פה אני ממש אשמח לשמוע מה שיש לך לומר(גם שם אשמח לשמוע פשוט אין לי כח להגיב לזה, וואי סליחה שנפגעת! לא התכוונתי !)
אני לא נוטר טינהadvfb
ממש לא! באמת!
זה בכלל לא קשור למה שכיוונת אליו. אין לי נגדך שום דבר.
זה נטו הזדעזעות שלי מהתוכן של ההודעה שהגבתי עליה עכשיו. זהו.
ממה הזדעזעת?י.על
אני די מסכימה עם הפותחת בשאלה (לא אני שאלתי אבל זה ממש כאילו זאת אני חח)
רק שיש זמנים שזה יותר צף ועולה וזמנים שיותר רגוע ושלם.
אז תסביר מה זעזע אותך ועם מה אתה לא מסכים.
- -advfb
"מבחינת התפקיד שלה בעולם, לבד מעשיית מצוות וחסד פה ושם, אין לה תפקיד אמיתי"
מי אמר לך את זה?
החיים, המציאות. פקח עיניים וראה.י.על
אז אני חי בגלובוס אחרadvfb
עם טענה כזאת אני לא יכול להתמודד.
אני רואה נשים עם קריירה, נשים משפיעות על הבית ועל החוץ, אולי זה לא 'התפקיד האמיתי' שלהן. אולי הם מקדישות את רוב מרצם בתפקיד שהוא לא אמיתי להם. נשמע לי מאוד מוזר.
הסך זמן שאישה משקיעה בילדיה הוא מתוחם בסופו של דבר בזמן - הזמן שלפני, הזמן שאחרי - הוא 'זמן מת' מבחינתך? הוא זמן שאין בו שום ייעוד משמעותי?
מה שכתבת על הגשמה עצמית וכו'י.על
הם לא לב העניין של האישה הישראלית,
אלה קישוטים של החיים שזה סבבה בשביל מי שזה בשבילו קישוט או דבר אחר..
אני מדברת על התפקיד האלוקי שהקב"ה מטיל על הבריות שלו.
תגובהadvfb
אם אישה שתפקידה היא רופאה (דוגמא לקריירה) והיא מצילה המון חיי אדם ברור זה חלק מהתפקיד שלה בעולם.
גם אם עדיף שהיא תהיה אם לילדים מאשר התפקיד הזה - ברור שזה עדיין חלק מהתפקיד שלה בעולם!
אלו מקורות בדיוק מדברים 'לב העניין של האישה הישראלית'? מאיפה את שואבת את כל מה שאת אומרת בשם זה?
ברור שלהציל חיים זה דבר עצוםי.על
גם להיות מורה/מנקה רחוב/ראה"מ
אני מדברת ברמת הציווי האלוקי על האדם.
אם ה' נתן כישורים לאדם להיות מורה ובסוף בחר להיות עו"ד לא יתבעו אותו בשמים על זה, נכון?
מבחינת הקישוטים של החיים כל אחד יכול לבחור מה שבא לו
אבל יש חובות אלוקיות שאדם לא יכול לעשות מה שבא לו. אני מדברת על החובות האלו.
בינגו! מצאתי במה אנחנו לא מסכימים!advfb
אני חושב שאם משהו לא מנצל את יכולותיו (כמו הדוגמא שנתת רופא שהלך להיות עורך דין) יתבעו אותו בשמיים על זה! בוודאי!
חלק מהצורך לפתח את החברה האנושית (והישראלית) שאני נמצא בה באופן מקסימלי זה ייעוד של כל יהודי. גם אם הוא לא כתוב בספר כזה או אחר. זה נראה לי מאוד פשוט.
תביא מקור שתומך בסברה שלך בבקשה.י.על
כתבת "אני חושב". חושב זה מאוד נחמד.
ברמות הציוויים האלוקיים אתה מוכרח להסכים איתי.
שאבותינו הקדושים קיימו את כל התורה כולה בלי שהיו מצוויםadvfb
והם היו סופר משמעותיים לכל הדורות שיבואו אחריהם..
מה חז"ל באו להגיד? שהמצווה זה הסימן ולא בהכרח הסיבה.
גם אם לא היה להם מצוות פורמליות הם עשו אותם באופן טבעי, הם הרגישו וחשבו והבינו שזה היעוד שלהם אז זה היה הייעוד שלהם.
זה היה לפני קבלת התורה עכשיו אנחנו אחריהי.על
ויש לנו פירוט אחד לאחד מה חובה ומה לא.
אתה רציני שאתה עושה השוואות כאלה??
גם אם המציאות קצת לא נוחה לא צריך בכח לעקם את האמת כדי שתהיה סבבה לנו.
העבודה שלנו היא להתאים את עצמינו לתורה ולא הפוך.
אלא אם יש מקורות והוכחות יותר רציניות מזה (מקווה שהניסוח שלי מספיק מכובד.)
אל תשתמשי במושג לעקם את התורהadvfb
גם אם אני טועה אל תדוני בכוונותי. כי אין לך אפשרות. את לא מכירה אותי ואת לא נמצאת בתוך המוח שלי כך שבבקשה אל תכנסי לזה. זה לא ענייני בהגדרה.
"ועשית הישר והטוב" מספיק לי כרגע.
מה חז"ל באו ללמד שהאבות קיימו את התורה?
כיצד קיימו האבות את כל התורה לפני נתינתה? | בית המדרש | שיעורי תורה | אתר ישיבה
"לאדם הרגיל נדרשים חיים שלמים של תורה ועבודה: ללמוד תורה , לקיים ולהפנים את המצוות, על מנת שאולי אולי יצליח, להגיע למעלה דומה לזו של אברהם אבינו, כלומר שהאישיות הפרטית האנושית שלו, תהיה אישיות של תורה, צדק, מוסר.
האבות קיימו את לב ליבה של התורה ללא ציוויים וחיובים אלא מתוך אישיותם הנעלה ומדעתם, הכירו את בוראם ודרכי הנהגתו את העולם. כל עניינו של מתן תורה וקיום המצוות, בא להבטיח את אותה אמונה שהשיגו האבות מתוך החיים, ללא הבטחת שכר, חשש עונש, וללא חברה תומכת של עם, אלא כנגד כל העולם כולו.
אם כן, האבות קיימו את כל התורה כולה, דווקא בגלל שלא היתה להם תורה."
המצוות הן אמצעי לא מטרה.
נכון, לא מכירה אותך.י.על
השתדלתי לכתוב ענייני, אל תפגע כאילו זה אישי,
אני לא יודעת איך להתנסח בצורה שגם אכתוב מה דעתי וגם לא תפגע ממנה.
כשההלכה מחלקת בין חייב /פטור/ רשאי כמו לא מצווה ועושה-
זה כלשונו. מי שחייב- חייב, מי שפטור- פטור ומי שלא מצווה ועושה- לא מצווה ועושה.
אני לא רואה איך אפשר להבין מזה אחרת.
האבות הם האבות! אנחנו- אנחנו!
מה עם "ועשית הישר והטוב"?advfb
אישה לא מחוייבת בזה? זה פחות חשוב משאר המצוות בגבר מחוייב והאישה לא?
ואיך זה סותר מה שכתבתי?י.על
בוודאי שזה בדרגה הרבה יותר פחותה ,אם בכלל.
איך אתה עושה השוואות כאלה?
הגיון פשוטadvfb
אישה שיכולה להיות רופאה ולהציל המון אנשים את החיים ובמקום זאת הלכה לתפקיד שולי (מסיבה לא מוצדקת לצורך העניין) - בשמיים ידונו אותה על זה שהיא לא קיימה את "ועשית הישר והטוב". בכלל על כל התפתחות רוחנית שהאדם מנע את עצמו ידונו אותו.
יש משפט של הרב דב ביגון שאומר שאם יש לך משהו טוב אתה לא יכול לשמור אותו רק אצלך.
השוני התפיסה שלי ושלך שאני טוען שהמצוות הם לא מטרה אלא אמצעי.
ועדיין אני לא רואה איפה היא מצווה להיות רופאה.י.על
"ועשית הישר והטוב"advfb
מה זה אומר לדעתך? שום דבר?
ודווקא בגלל שאין מצווה כזאת אני חוזר לטענה שלי - המצוות הן אמצעי ולא מטרה לכן לא קשה עלי שאין מצווה כזאת.
המטרה היא לעבוד את ה', אחד מהדרכים זה לקיים מצוות.
אז אותה אישה למרות היכולות הקוגנטיביות שלה רוצהי.על
להיות גננת מסיבותיה שלה, עצם זה שהחיים משכו אותה לכיוון אחר מראה שהיא לא עברה שוב עברה. מה לא טוב ולא ישר בזה?איך אפשר לתבוע אותה על זה?
כי יש לה עוד יכולות מאשר יכולות קוגנטיביותadvfb
שכל אחת תמצא איפה היא תורמת לחברה בדרכה שלה. זה מאוד אישי.
אם יש לה כשרון להיות גננת - שתלך על זה. אמרתי משהו שסותר את החשיבות להיות גננת?
לא מסכימה איתך וזהו.י.על
אם תביא הוכחה שאני טועה מהמקורות יהיה על מה לדון
"ועשית הישר והטוב" זה מקור מספיק טובadvfb
לא? את לא חייבת להתעצבן, סה"כ מנסה לדון.
חח לא התעצבנתי פשוט לא מסכימה עם צורת המחשבה שלך.י.על
אתה לא מצליח לשכנע אותי.
ומאיפה המקור שלך לזהadvfb
שלאישה אין תפקיד אמיתי חוץ לעשות חסד פה ושם?? לזה יש מקור???
מזה שכל החובות והפטורים שלהי.על
מותאמים לאישה שמגדלת ילדים
אחרת איזה סיבה יש לתת פטור לבחורה רווקה או אישה לא מטופלת בילדים?
מקסימום יש להם מצוות כלא מצוות ועושות שזאת דרגה נמוכה לעין ערוך ממי שמצווה.
עכשיו הביא לך הוכחה (מקור)advfb
לכך שמצוות הם אמצעי ולא מטרה ולכן לא משנה אזו סיבה תמצאי לפטור ממצוות לאישה, עדיין זה לא אומר שהתפקיד שלה פחות חשוב, כי העניין הוא המטרה ולא אמצעי (כמה מצוות היא חייבת או לא) -
מתוך סיכום שיעור של הרב שרקי -
"הפעם נדון בשאלה פשוטה, אך מציקה, והיא מהי תכלית החיים? שאלה חשובה, שהרבה מתלבטים בה, לפעמים כל ימיהם ואינם מוצאים לה תשובה.
אבל אנחנו נפנה אל המקורות. מה מקובל בתורתנו. ואכן מצאנו, כתשובה לשאלה הזו, שתי תשובות עיקריות: התשובה הראשונה היא התשובה המצויה אצל ההמון - אצל המון הדתי, והיא שתכלית החיים היא לעבוד את ה'. כשהתרגום של העבודה הזו הוא - קיום המצוות. לעומת זה אצל גדולי ישראל מצאנו הגדרות שונות. הרמב"ם, בספר שמונה פרקים, בפרק חמישי אומר במפורש: תכלית החיים היא לדעת את ה'. זאת אומרת שקיום המצוות הוא אמצעי לידיעה ואיננו תכלית כשלעצמו."
מקור - Rav Oury Cherki website
וגם לא כל החובות של הם לכך שהם אישה וכמו שאמרתי לך מקודם יש לה חיים לפני ואחרי שהיא אמא (עובדתית, לא פרשנית) ולכן לפי מה שאת אומרת יוצא שאין לה משמעות בחיים לפני ואחרי וזה ממש תמוה, לא?
איזה צחוקים תוך כדי שקראתי כאילו שמעתי אתי.על
הקול שלו בראש חח.
עכשיו אתה אומר משהו אחר לגמרי. איך זה מקדם את הדיון שלנו?
בטחadvfb
אם המצוות הם אמצעי ולא מטרה אז החשיבות של המטרה לא נמדדת בכמות קיום המצוות.
אוקי, עכשיו אתה אומר משהו.י.על
"ועשית הישר והטוב"advfb
אדם צריך למצוא איפה הוא יכול לתרום לעמ"י זה פשוט.
גם אם "ועשית הישר והטוב" הוא ציווי כללי ולכן הוא לא נכנס למשנה תורה לרמב"ם וגם לא לשולחן ערוך הוא עדיין לא פחות חשוב משאר ציווים. להיפך! ציווי כללי הוא ציווי שנותן לנו מגמה, דרך, מה שאין ציווי פרטי יכול לתת
אממ לפי זהי.על
נשים יכולות לשבת ולסרוג סוודרים כל היום לגברים כדי שלא יהיה להם קר.. זה גם "ועשית הישר והטוב".
השאלה מה יותר יעזור לגבריםadvfb
אם הנשים יהיו שפוטות שלהם או יעזרו להם בדברים נעלים יותר ושיפתחו יותר את העולם ביחד איתם ועם היתרונות שלהן.
הישר ובטוב דורש את האופציה השנייה.
הנה גם נקודת המבט שלך על האישה כעל עזר- "מה יעזור לגברים"י.על
..
השבתי לך באותו מטבע שאת כתבת ליadvfb
תסתכלי ותשימי לב. אני לא חושב שהנשים נחותות ביחס לגברים אם זה היה בספק.
לא הבנתיבת 30
נראה לי שלהרות, ללדת, להניק ולגדל דור אחרי דור של נשמות, זה חתיכת תפקיד אלוקי, לא?
ועקרה?י.על
ורווקה שלא זכתה להתחתן?
ואלמנה שלא נישאה בשנית?
ואישה שחיתנה את כל ילדיה וכבר איננה מטופלת בילדים?
זה קשה להן, זה בטוחבת 30
אם את מדברת על תפקיד עקרוני כללי, אז זה משהו אחר.ו
ומה עם גבר שלא יכול לקיים מצוות? מה עם גבר בלי ידיים שלא יכול להניח תפילין?
יכול לעשות מליון דברים אחרים ולתת לעולם מהטוב שבו.
גם אישה בלי ילדים יכולה לתת לעולם המון מהטובשלה
ממש קל לפטור את זהי.על
באמירה שאלו מקרים פרטניים ולהמשיך הלאה,
המקרים הפרטניים האלו הם רבים- רבים,
קחי למשל אישה שכבר לא מטופלת בילדים או רווקה- מדובר כאן על כולנו
הכל מותאם לאישה שמטפלת בילדים ,מה עם התקופה שלפני ואחרי?
בניגוד לדו'ג של גבר שאין לו ידיים שזה באמת מקרה יחסית נדיר.
אבל יש כלל ויש פרטבת 30
אבל מה עם כהן בעל מום? הוא סתם בא לעולם? אין לו חשיבות עצמית?
ולגבי נשים, יש כלל- נשים נבראו כך שיוכלו ללדת. גם בגוף וגם בנפש. (עובדה שמי שלא יכולה כמהה לזה)
ובפרט- יש כאלה שלא יכולות.
האם זה אומר שאין להן שום תפקיד? שום תכלית?
עיקר העיקרים, כמו שכתבתי לך בתגובה אחרת, היא איזה בנאדם אני. מה הקשר שלי עם ה', איך היחס והקשר שלי לאנשים אחרים, מה אני עושה בעולם, האם אני עושה טוב?
וזה בכלל לא משנה אם זה גבר או אישה
אני מסכימה איתךי.על
רק חושבת שמכיוון שאפשר לתחם את זמן שהילודה והטיפול בילדים אפשר להחיל כללים אחרים על מי שלא נמצא בטווח הזמן הזה.
ברור לי שזה דיון תיאורטי בלבד.
זה בטוחבת 30
יש לה לב וידיים ונשמה וחכמה וכשרונות.
אז תהיי מודעת לכךadvfb
שאת מסתכלת מהעיניים שלך על כל הנושא, לא מהעיניים של חז"ל.
זאת נראת לי ידיעה מאוד חשובה.
תעיין בביראת האשה.חתולה ג'ינג'ית
היא נבראה עזר כנגדו.
היא לא נבראה כישות בעלת ערך עצמי.
תענייני בכך שכל דבר בתנ"ךadvfb
נתון לפרשנות. אפשר למצוא פרשנות מפרגנת הרבה יותר מהמשמעות הזאת
אפילו בצד המילולי של 'עזר כנגדו' פירוש המילה 'כנגד' היא שונה מכוונתך.
בפשטות:חתולה ג'ינג'ית
זכה- עזר. לא זכה כנגדו.
אבל היא נבראה כחלק ממנו. היא לא נבראה כבריאה בפני עצמה.
ומכאן כל ההשקפה הזאת.
יש מיליון מקורות בחז"לadvfb
על האיש והאישה ועל מה שבניהם (שכינה).
את עכשיו זורקת פצצה ותולה אותה על חוט השערה, תהי מודעת לכך.
סבבה. אני לא מתיימרת לדעת הכלחתולה ג'ינג'ית
אחרי הכל, זה מה שנהוג ללמד את ציבור הנשים משום מה.
ואם יש לך מקורות שמפרשים אחרת או מאירים זוויות נוספות אני יותר מאשמח לקבל.
שמעת כמה תלמידי חכמים יצאו נגד הדברים שלadvfb
הרב קלנר שהתפרסמו? אפילו הרב אלי סדן אמר שהוא התבייש לשמוע את זה.
(הדברים של הרב קלנר שהתפרסמו הם אכן ההלך רוח של מה שהצגת, באופן אישי אני יכול להגיד שאני מאוד מעריך את הרב קלנר)
זה מה שנהוג?הפי
מסכימה. תמיד יש מה ללמוד ולאן להתקדם.חתולה ג'ינג'ית
לא תמיד בשטף של החיים אנחנו מספיקים לשלב את זה. וטוב שיש תזכורות כאלו שמכריחות אותנו לייסד לעצמנו את היסודות שלא קיבלנו.
חז"ל פירשוultracrepidam
שהם נבראו כגוף אחד, שהתפצל לשניים...
ואז יצא ממנו אור חזק של עבמיםadvfb
הייתי חייב ;)
אם היא נבראה כחלק ממנו זה אומר שהיא הייתה בתוכו מראשנוגע, לא נוגע
האמתhartkebhdxcrd
האמת היאhartkebhdxcrd
האמת היא שיש כמה מקורות שלא תומכיםhartkebhdxcrd
יותר מידי במעמד האישה...
ואין הכוונה לשאלות שידועות מאז יצירת האישה, כמו 'למה האישה מברכת שעשני כרצונו', 'למה אישה לא יכולה להעיד', 'למה אישה לא מחויבת במצ"ע שהזמן גרמן', ועוד ירקות, אלא לסוגיות בגמרא שבאמת קשות...
מה שיפה שהנשים (ורוב הגברים) לא מכירות אותן, אז הכל בסדר
..י.על
אין יותר בסדר מזה ,מה יש לומר.058
אני כן נחשפתי אליהם.. ב"ה אני בחורה אינטלגנטית עם מימון של הממשלה ללימודים
כך שמבינה ולכן זה מפריע שזה מתבטא בתורה שהיא אמת מוחלטת .
ממליץ על השיעור הזהadvfb
מה שעוד יותר יפהadvfb
שעל כל מקור שהוא 'לרעת האישה' אתה תוכל למצוא מקור שהוא 'לטובת האישה'.
לכן נראה לי שזאת התייחסות לחז"ל בצורה מאוד פשטנית.
את בטוחה?והוא ישמיענו
(פסיקתא זוטרתא)
"א"ר אלעזר מה דכתיב אעשה לו עזר כנגדו, וכי אחריו היה עושה אותה, אלא אם זכה עזרתו, זה מבחוץ עובד אדמתו, וזאת בבית מבשלת ואופה כל צורכי הבית, לא זכה לאשה טובה כנגדו, כלומר עומדת ומחצפת פניה כנגדו"
ב'. תעייני בבראשית רבה שם, אחת הפסקאות- 'וייצר- שתי יצירות, אחת לאדם ואחת לחווה'.
יש עוד הרבה מקורות על הבריאה העצמית של האשה.
לי.על.058
בדיוק, זה לפעמים מתפרץ .חברות ואנשים שמתייעצת איתם לא מבינים למה מטריד אותי ומפריע לי. כיף לדעת שעוד אחת מבינה ומזדהה
מה שיש לי לומרadvfb
שבאופן כללי כל עולם המחשבה היהודי הוא ממש לא מקובע.
הראשונים ובראשם הרמב"ם קבעו עיקרי אמונה וזה בערך מסתכם הצד המקובע ולא משתנה במחשבת ישראל.
אפילו על עיקרי האמונה אנשים חולקים. לדוגמא השאלה אם צמחונות היא אידיאל או לא היא בכלל לא מוסכמת על גדולי ישראל לאורך הדורות. בכללי כל העסק של טעמי מצוות הוא ידוע כעניין בפחות בחשיבות ומאוד סובייקטיבי ומשתנה לעומת ההלכה שהיא מה שקובעת והיא מה שמכריעה.
זאת רק הקדמה. לגבי הנידון דידן - כל עוד אין לך מקור תורני לזה שהתפקיד של האישה הוא "לעשות חסד פה ושם" חובת ההוכחה עליך, לא?
אדם מחפש משמעותultracrepidam
והיא מבינה שתפקיד האשה הוא לסייע לגבר וזהו. למה? אלה המקורות שלימדו אותה.
וזה תחושת משמעות די דפוקה.
אז זה לא ש"חובת ההוכחה עליה". לימדו אותה משהו, היא לא בקיאה בחומר, היא שואלת. מותר לה
המקורות לימדו אותה?advfb
אני ממש לא תוקף ולא מאשים. אל תקח את דברי ככה.
אם יש לה מקור אדרבה - זה מה שאני מבקש לראות ולהתחכם.
היא לא שאלה, היא קבעה עובדה (שזאת זכותה המליאה) - אני רק רוצה לדעת על מה היא מתבססת שהיא קובעת משהו.
לא, בני אדם לימדו אותה ככהultracrepidam
יש גם התייחסויות במקורות שבהם אפשר להבין כך (אל תבקש ממני להביא מקורות, אני עייף ועסוק)
כמדומני יש בין ספרי מעיינותיך/תורת חב"ד לבני הישיבות שלשה כרכים שעוסקים בסוגיות של תפקיד/מעמד האשה (או כל שם אחר שתרצו לקרוא לזה)
אשמח שהיא בעצמה תענהadvfb
אם תפרשן אותה זה נראה לי יהיה סתם מעייף לענות לך.
אשמח שהבנים יגיבו.058
דבר ראשון תודה רבה לכל מי שכתב והשקיע אני רואה זה נושא שנוגע לעוד הרבה. באמת החכמתי ואברר חלק מהדברים שנאמרו כאן לעומק. זה מפריע לי בצורה כזאת שנרתעת מלהתחתן אין לי כוח לחיים כשזה מה שמוטל עליי וזה לא מרגיש לי צודק. . הייתי שמחה אם הבנים שבפורום הזה יגיבו, אתם לא מרגישים באיזה שהו מקום שאתם מעל לאישה בקטעים מסוימים, ולא שווי ערך אליה ? אשמח לשמוע את האמת. זה אפילו מתבטא בדברים שלכאורה בשגרה לא מקדישים להם מדי משמעות: אדם בעל בנים זכרים זה יותר תופס ויותר שווה ומשמח מבית מרובה בנות .
את מביאה כל מיני הנחות יסוד תרבותיות שאני לא מזדהה איתםadvfb
אני לא מרגיש שאני ב'מעמד' מעל האישה.
ברור שיש לי דברים שמהווים יתרון מכל אישה. וברור שלכל אישה יש יתרונות שלא קיימים בי.
אני לא מחפש מישהי להרגיש לעליה אלא מישהי להיות איתה.
חבל לייחס ליהדות דברים כאלה שמתנשאים על מעמד הנשים.
אני כן מאמין בתפקידים שונים. כן מאמין בשליחויות שונות, אבל זה מאוד מאוד דינמי.. מאוד אישי לכל אחד/ת
ההודעה הזאת כל כך כל כך כואבת לי מצד אחדמדרשיסטית20
אני חושבת שכל השיח של "שווה ולא שווה" זה פשוט לא רלוונטי.
קודם כל כולנו שווים מלפני ה'. חשוב מאוד להבין את זה.
כולנו ברואים שלו. וכולנו אהובים.
יכול להיות שיש לנו תפקידים שונים (ותכף אדון על זה) אבל קודם כל בואו נוציא את המילה שווה מהשיח.
למה בכלל המילה הזאת נכנסה לדיון ?
לעניות דעתי התפיסה שנבנתה לאורך השנים שגבר הוא יותר שווה זה בגלל שטבע האדם הוא להתייחס לחיצוניות ולשים עליו אף דגש לפעמים. כאילו מה שרואים זה הדבר היחיד שקיים.
פעם הגבר באמת היה הדמות שרואים אותו יותר בעולם. רואים אותו פועל ומשפיע. ולעומת האישה שעשתה לא פחות בביתה פנימה.
עם השנים הדברים השתנו והתקדמו ובאופן תמוה נותרו שאריות תרבותיות ואמירות כאלה ואחרות שלא רלוונטיות בשום צורה.
לגבי מה שהתורה אומרת בעניין-
תמיד לימדו אותי את כל מה שאת אומרת. אבל אני שואלת - איפה המקור שלכם לזה ? איפה התורה אומרת במפורש שזה תפקידה ?
בנוסף אני רוצה לשאול- יכול להיות שהאמירה של חז"ל תלויה בסיטואציה ?
לפני העגבניות תשמעו רגע על בסיס מה אני שואלת-
הרב שלי לימד אותנו פעם את דברי הרמב"ם על האיסור לימוד תורה לנשים שם הוא כותב "שלא ילמד אדם את בתו תורה, מפני *שרוב הנשים אין דעתן מכוונת להתלמד* וכו'"
כלומר למה אסור ללמד את ביתו תורה ? משום ש*רוב* הנשים אין דעתן להתלמד. הרב אמר שהרמבם אף פעם לא כותב סיבה לדבר ושזה מעיד על כך שההלכה הזאת תלויה בסיבה שהוא כתב. ואם כך- אם הרוב השתנה, ורוב הנשים כיום הן משכילות ולומדות את כל שאר החוכמות אין שום סיבה שלא תלמד גם תורה. הבנתם ?
אז אני שואלת את אותו הדבר על תפקיד האישה בבית..
(ופליז פליז אם אפשר לא לפתוח דיון על מה שכתבתי על דברי הרמב"ם, אין לי כח לדון על זה)
אז תראו שאני טועה. בבקשה!!!!י.על
את מצמצמת את התפקיד של האישהadvfb
של "לעשות חסד פה ושם"... חובת ההוכחה היא עליך, לא עלינו.
אם לאישה יש שכל - כדאי שהיא תשתמש בו. זה חלק מהותי מהתפקיד שלה אם יש בה את היכולת הזאת.
בכללי, אף פעם לא שמעתי בנאדם מוסמך שטוען בדיוק מה תפקיד של האישה ומה לא. מה חשוב שהיא תעשה ומה זה "רק קישוט"...
אני לא מבינה לא אתה לא מבין אותי. אלה דברים פשוטיםי.על
...advfb
בינגו! מצאתי במה אנחנו לא מסכימים! - לקראת נישואין וזוגיות
את מפרשת את זה שאישה לא מצוות במשהו כלא התפקיד שלה. אני מבין את הגיון רק אני לא מסכים איתו.
אני לוקח בתור מודל את אבותינו הקדושים שקיימו את כל התורה כולה בלי שהיו מצווים פורמלית. כך גם הנשים יש להם תפקיד מאוד גדול גם אם הם לא מצוות. כך גם בשבת - אין יותר מדי מצוות חיוביות בשבת רק לא תעשה ולא תעשה... מה זה אומר? שהקב"ה נותן לנו מרחב. לא הכל רק בציווי ספצפי מאוג. יש הרבה מרום של דברים כללים כמו "ועשית הישר והטוה" שהם לא פחות חשובים.
לא נראה לי שיש הבדל מהותי בין גבר לאשה בזהultracrepidam
עשיית מצוות וחסד פה ושם זה בערך מה שגבר עושה...
זה שהוא מחויב בכמה מצוות נוספות (תפילה בציבור, לימוד תורה) שאמנם מכריחות אותו לחיות לפי לו"ז מסוים, זה מכתיב לו"ז, אבל לא מכתיב את רוב היום.
רוב הגברים שאנחנו מכירים לא לומדים תורה כל היום, ולכן אין הבדל מהותי בינם לבין נשים מבחינת עבודת ה' שלהם.
מבחינת הרוחניות של תפקידם בעולם - יש הבדלים מסוימים, ואני עדיין מנסה ללמוד את הנושא.
חובות האישה מותאמים לאם שמנהלת משק ביתי.על
בלעדיהם היא יחסית מרוקנת בניגוד לגבר שלא תלוי בשום גורם ותנאי חיצוני לו
(בדגש על חובות, לא על עשייה מעבר, ברור לי שמי שרוצה יכול למלא כל שנייה בעבודת ה')
ואת חושבת שזה כיף חובות?ultracrepidam
אחר כך מסתבכים עם השוק האפור
חוב זה זכות, מי שתובע ממך מאמין בך ורוצה ממך.י.על
גם, וגם תביעהultracrepidam
אם לאשה היתה תביעה ללמוד תוורה וכו', אז האשה שיש לה תפקיד בבית היתה קורסת.
זה כמו שגבר שלא נשוי אין לו משפחה לפרנס
נו נכוןי.על
האישה אוכלת אותה מכל הכיוונים
גם אין לה חובות שהן זכויות
לגבר לא נשוי אין חובה לפרנס- חובת הפרנסה זאת קללה
וגם האישה לקחה על עצמה או העבירו לה את הקללה הזאת
הרב מזוז שליט"אadvfb
דחה את המנהג של הספרדים של להשבע בתקיעת כף חמורה על הכתובה בדיוק בגלל מה שאת אומרת.
הוא טעון שהגבר חוטא בכך שהוא לא מרנס את אשתו. בישיבה שלו הוא שולח אנשים לעבוד. והוא לא היחיד.
איזה קטע, אני תמיד חייתי בתחושהתפוח יונתן
שזה כבד לגבר גם לחזר אחרי אבדתו, גם החיוב ללמוד תורה והחובה לפי הכתובה לפרנס את הבית ולדאוג לכל צרכי אישתו, גם לשרת בצבא, גם להתפלל 3 תפילות במניין ועוד מצוות שהנשים פטורות מהן בזמן שהאישה יכולה לשבת בבית ולנוח ![]()
לא ידעתי שהנשים מרגישות אותו דבר רק הפוך חח
כנראה באמת הדשא של השכן תמיד ירוק יותר...
אםחתולה ג'ינג'ית
הגברים היו מבצעים את כל החובות שלהם, אולי היית צודק.
אבל, הגברים היום (לפחות אלו שאני פוגשת)
- לא מחזרים אחר אבדתם. לא מרגישים שמשהו נאבד להם בכלל. (זה מנסיון כואב של בחורים שלא ברור למה הם יוצאים בכלל. חתונה לא בראש שלהם בכלל, והם לא משקיעים שום מאמץ בקשר)
- לא מפרנסים (לפחות במגזרים מסויימים)
ולעומת זאת הנשים נטלו על עצמן הרבה תפקידים "גבריים" שלא מותאמים לנפש שלהן בכלל,והתמרון בין התפקידים בגבריים לנשיים הללו, הופך לבלתי אפשרי.
צודקת לגמרי חחי.על
כדאי להזהר מהכללותadvfb
לכן כתבתי שזה אלו שאני פוגשת. ראו זאת כהסתייגות ולא כהכללה.חתולה ג'ינג'ית
פגשת גם כאלו שלא כאלה?advfb
פעם פעם. כשהייתי צעירה וטפשה.חתולה ג'ינג'ית
![]()
צודק. לא יפה להכליל.
זה הסגנון שאני פוגשת בשלוש השנים האחרונות.
מתסכל ביותר.
וואו שלוש שניםadvfb
שאת פוגשת בעיקר כאלה.. זה מעורר סימן שאלה גדול.
סימן שאלה גדול על מצב הרווקים בחברה שאני חיה בהחתולה ג'ינג'ית
ואין כאן משום הסרת אחריות והטלתה על בני המין השני.
אני יכולה להעיד שהייתי בשוק חיי כששמעתי בפעם הראשונה (לפני שנתיים וחצי לשם דיוק) את המשפט הזה מבחור שיצאתי איתו די הרבה: לא מבין למי בוער להתחתן. ומאז זה מה שאני שומעת בורייאציות שונות. לאורך כל הדרך.
(בנוגע לעניין הפרנסה- זה לא אחיד. וזה עניין של החלטה שלי האם לפגוש בחורים שיושבים ולומדים או כאלו שיוצאים לפרנס)
טוב וזה כבר ניצלו"ש רציני.
אולי תבדקי את המקור להצעות שאת משתמשת בוadvfb
יש שדכניות שנותנות גם בחורים רציניים, אני בטוח.
השאלה אם אתה מחפש לקחת אחריות או לברוח ממנהadvfb
בירורים חשוביםadvfb
לגבי היחס של התורה לנשים. אם חשוב לך העניין והוא בנפשך - אני מציע לך להתעמק יותר בתחום. אם את רוצה אני יכול גם בפרטי לנסות להפנות אותך לכיווני מחשבה או מקורות ביחס לזה.
לגבי החברה שלנו - נכון. יש הרבה עוול שצריך להתקומם נגדו.
מה הכוונה למלא את תפקידו?תפוחית 1
את יודעת שהייתי קטנההפי
אז אמרתי לו אבא אל תתבאס תשאל אותי!!
והוא שאל ואמרתי לו עוד!!!
וכל הזמן רציתי עוד ללמוד תורה והוא אמר לי זה יפה מאוד אבל את לא מחויבת.. הוא כן מחוייב כי אמרתי לו יש לך אותי מה אתה צריך אותו
ואז התבאסתי מזה ה' לא רוצה שאני אלמד?
ואז הוא אמר לי את יודעת למה את לא מחויבת?
כי יש לך את זה לבד.. את פשוט קרובה לה' יותר
את טובה יותר ..
את לא צריכה את הלימוד כדי להתחבר את פשוט שם טהורה כמו שאת..
ובתכלס אני רואה את הכוח השפעה של האישה.. אז אפשר לבכות עד מחר למה דווקא הגבר אבל אני חושבת שאת הכוח של האמונה של האישה אפחד לא יכול לקחת .
לא פעם ראיתי גבר לומד תורה ומעשים לחוד ומצוות לחוד אני מאמינה באמת ובתמים שאישה מקיימת היא מקיימת מתוך שלמות הרבה יותר גדולה ולא רק בשכל..
לא שאני הופכת פה את הגברים לשכליים נטו
פשוט את תערבבי לימוד תורה עם כל הלב זה הרבה יותר יפה בעיני
ממש מדויקhartkebhdxcrd
עקבתי אחרי הויכוח או הדיון שהתנהל כאן, ולדעתי אחת השגיאות היסודיות שעלו כאן זה בדיוק מה שעוררת. המקום של האישה בעבודת ה' הוא לא כמו של הגבר, לא לטוב ולא למוטב. האיש יותר שייך לצד השכלי (כתבתי כאן כבר ל זה), ולכן גם הוא 'לא מבין לבד' כמה דברים ויש צורך לצוות אותו עליהם. לכן צריך, לדוגמא, לצוות אותו על ג' תפילות ביום, כי לא ברור לו כ"כ הצורך בכך. לעומתו, ולעומתנו, האישה לא מצווה ע"כ. היא מצווה להתפלל. והמסקנה הסופית של החכמים שדנו במשמעות של הציווי הזה (איזו תפילה, באיזה נוסח ועוד שאלות), היא שהאישה מצווה להתפלל פעם אחת ביום מהלב שלה. פשוט לפנות לה', ולבקש ממנו את הבקשות שלה. כי האישה פועלת יותר ע"פ הרגש, והצד השכלי פחות דומיננטי אצלה. זו גם הסיבה לכך, כמו שבאמת הזכרת, שהאישה לא מצווה על שאר המצוות. זה מגיע לה באופן טבעי.
אני חושב שזה די מסכם את הדיון.
הלא כן?
נקודת המבט שלך מגזרית, משקפת אורח חיים מסויים. אפשרת גםקרן-הפוך
נקודת המוצא - נולדתי בת, אישה.
יש לנו משימה ביולוגיות בחיים, שאין לגבר, וזה לא ניתן לשינוי ... - להביא חיים חדשים לעולם ולהתמסר לתינוק בחודשים הראשונים לחייו.
הדברים מן התורה ביחס לנשים - פסולות לעדות, נמכרות לנישואים לגבר שמשלם לאבא: חוקים המשקפים את הנהוג בעולם העתיק, הפטריארכלי. (כמו חוקים אחרים שהיו נהוגים בעולם העתיק ומפורטים בתורה - עבדות, עונשים אכזריים של ארבע מיתות בית-דין: שריפה, סקילה, חנק...). חלק מהדברים חז״ל ביטלו, חלקים אחרים השאירו , וחלקים אחרים הותאמו למציאות היותר מודרנית.
עכשיו זה תלוי בך את את בונה לך את החיים, את בחירת בן הזוג, את אורח החיים לפיו תנהג משפחתך, בחירת מקצוע וקריירה, בחירת מקום מגורים, בחירת הקהילה בקרבה את חיה ומגדלת את ילדיך.
לא כל דבר שבתורה הייתי ממהר להגיד שהוא פרטיכליadvfb
בכלל זאת אמירה קשה. אני מסכים עם העקרון שהתורה מתכבת במקביל לעולם העתיק וצריך להבין את ההקשרים של הדברים אבל ברור שיש לשים דגש על המהויות השונות ולא כל דבר שלא מסתדר עם התרבות המערבית שאנחנו חיים בה לדחות אותו או לכופף אותו. אם מסתכלים בעומק אין שום בעיה להזדהות עם האמירה 'נשים דעתן קלה' שמבינים את ההקשר בה היא נאמרה לדוגמא. פסול לעדות זה לא נראה לי דבר שמצביע לכך שהאישה נחותה יותר. באופן כללי העולם שלנו מלא באגו שמי שלא בפרונט אז הוא נחשב 'נחות' זה לא נכון בכלל.
בדיוקנוגע, לא נוגע
הלוואי שמישהו יענה לךי.על
תשובה שתתיישב סופסוף על לבי, בתקווה שגם על לבך אם טרם קיבלת..אוף.
מה בדיוק מפריע לך?נוגע, לא נוגע
שאלת התפקיד של האישה.י.על
עזר?
תשובות של נשים שגאות להיות עזר לא מתיישבות על לבי גם אם הייתי רוצה שכן.
עזבי מה נשים אומרות.. מה ההגדרה שהתורה נותנת לעזר?נוגע, לא נוגע
בדיוק!י.על
אני רוצה תשובה שורשית אמיתית
ולא כל מיני תשובות מיופייפות מותאמות לדור הנוכחי.
אני חושב שהפירוש הפשוט הוא שעל האדם הוטלה משימהנוגע, לא נוגע
הוא לא יכול לבד ואז ניתן לו עזר כנגדו. עזר כנגדו ולא עזר לו. כלומר עזר שעומד כנגדו, ששווה אליו (ולדעתי מעיון בפסוקים זה מאוד ברור. בהתחלה כתוב לא טוב היות האדם לבדו אעשה לו עזר כנגדו. ואז מתוארת בריאת בעלי החיים וקריאתם בשם. ואז שוב "ולאדם לא מצא עזר כנגדו". כלומר עם בריאת בעלי החיים הוא מצא עזר בתפקידו בעולם אך לא עזר *כנגדו*, וה' רצה שהוא יגיע להבנה הזו מעצמו. ואז נבראה ממנו האישה. ולכן אז הוא אומר "זאת הפעם עצם מעצמיי וכו'. זה מה שהיה חסר לי).
ולמה זה נקרא עזר ולא שותף? פשוט כי זו לא חלוקה שוויונית. בתחומים מסויימים אדם לא מוצלח והוא צריך מישהו שטוב ממנו שיעזור לו (כמו לעזור לתלמיד מתקשה. העוזר נקרא עוזר למרות שהוא טוב יותר מהתלמיד). וכן להיפך. פשוט האדם נברא ראשון ולכן זה מתואר כעזר לו למרות שזה גם להיפך.
העזרה היא בתיקון ופיתוח העולם שהוטלו על האדם. עכשיו יש שניים שכל אחד יעסוק במה שהוא טוב בו.
האדם לא שם לב שיש בתוכו כח "נשי" בלתי ממומש, וכשנבראה האישה הוא הכיר בכוח הזה שנמצא אצלו בקטן ושמח שיש לו אישה שהכח הזה בה מפותח (זה מוכח מכך שמצד אחד האישה יצאה מהאדם, היא לא בריאה חיצונית אליו, ומצד שני הוא לא שם לב לכח הזה שנמצא בו).
שלא עשני אישה זה בגלל קללת חווה שהפכה את הנשים לנשלטות ע"י הגברים שהיו הדומיננטים. זו ברכה על המציאות ולא על האידיאל (ולכן הרצי"ה כתב שבעתיד היא תתבטל).
חלק מהקללה הזו אגב היא הנטיה העכשווית להדגיש את ההסתכלות ה"גברית" והמאפיינים הגבריים ולהציג אותם כאידיאל ולחנך נשים שגם יהיו כאלה. לוחמנות, חשיבה קרה נטולת רגש, יכולת שליטה באנשים, עושר, מעמד.
אבל מי שחושב בלי הסללות, מבין לדוגמא שמחנכת טובה זה תפקיד שראוי להעריך לא פחות מעורכת דין טובה.
וזה שהאדם נברא ראשון זה לא כי הוא יותר חשוב אלא כי כמו שרואים בעולם, בדרך כלל הגבר מתחיל והאישה מפתחת, מרחיבה, מחברת. בין אם זה בתהליך יצירת ילדים, (ובעבר- בעיבוד המוצרים הגולמיים שהוא הביא), בחיבור חווייתי לרעיונות שהוא חושב עליהם, בחיבור לחיים בכלל.
וזה לא אומר שאישה פחות חכמה אלא שהיא חושבת פחות בצורה שכלית קרה בדרך כלל כי הרגש והחוויה יותר משפיעים לה על החשיבה. וכמו שאצל גבר הרגשות פחות מפותחים כי השכלתנות חזקה. זו בדיוק ההשלמה.
וכמובן שהדברים מוצגים קצת שחור לבן בשביל המסר. בפועל כל אדם מורכב ממאפיינים במינון שונה משני הצדדים, כמו שהיה אצל אדם הראשון. אבל למעשה אלו הנטיות בדרך כלל.
איזו תשובה יפה ומקיפה!י.על
ואמיתית- הכי חשוב!
אז החלקים שקשה לי לבלוע נובעים מהחטא של חווה,
נשלטות ע"י גברים.
נשגב ממני איך יש נשים ששמחות וגאות בזה. איך אפשר לאהוב להיות נשלט ולהתגאות בזה?
זה משפיל!
תודהנוגע, לא נוגע
כל החיים של היהודי הם כאלהי.על
שהאיש מקיים מצוות והאישה עסוקה הרבה בהכנת הקרקע לקיום מצוות. האיש מקיים והאישה מאפשרת קיום.
היא מתעסקת בעוה"ז והוא בעוה"ב. היא מסדרת ומשרתת והוא כאילו מקשר בינה להקב"ה כי הוא מקיים מצוות ה'(העיקרי)
אתה חושב שיש חשיבות עצמית לקיום של האישהי.על
ללא איש?
אם לדוג' היא לא זכתה להתחתן ולהקים משפחה?
לגבר ברור לי שיש כי היו צדיקים שרצו להקדיש את חייהם לתורה כמו רבי יונתן בן עוזיאל.
אישה מה? מה היא יכולה לעשות עם החיים שלה? יש להם ערך אמיתי ?
חחח שאלות קצת דיכאוניות.לא נורא
בוודאי.. למה לא? היא לא יכולה לעסוק בתיקון העולם?נוגע, לא נוגע
והרבה מעבר לזה. חיבור לה' הוא הערך המרכזי. והתורה והמצוות הם מבוא אליו (או ביטוי שלו). וחיבור לה' הוא לפני הכל בתיקון המידות והרצונות.
ואגב גם אישה יכולה להקדיש את חייה לתורה.. תורה מרבה קדושה בעולם בעולם גם אם אישה לומדת אותה. אז אין באמת הבדל בין גברים לנשים גם לפי מה שכתבת
אולי תסתכלי על הדברים ממקום חוויתי יותרנוגע, לא נוגע
זה חיים כפשוטם. הדבר הכי גדול שקיים בעולם.
אז אתה מחזק אותי בנוגע לתחושה שאין חשיבות עצמיתי.על
לקיום האישה
כי אם היא לדוג' לא התחתנה ואין לה תינוק
אין גם כ"כ הרבה קיום מצוות.
מה יש?
צללתי למרה שחורה לא הגיונית היום, לא יודעת מה יש לי חח
קודם כל יש את מצווה כללית ובין הכי חשובות- עזרה לזולת וחסדנוגע, לא נוגע
וגם לימוד תורה. אני בכלל לא בטוח שלימוד תורה של אישה מוריד קדושה לעולם פחות משל גבר. יתכן מאוד שזה שהיא מקבלת פחות שכר זה עניין אחר.
ואגב זה ממש לא מרה שחורה..
אלו שאלות אמיתיות שמציקות לך כי את מחפשת קרבת ה' ומשמעות
מהההההה????בת 30
החשיבות העצמית האמיתית היא בעצם קיומו. בעצם ירידת נשמתו לעולם הזה.
זה בכלל לא משנה אם זה גבר או אישה.
עיקר החיים זה לא ''מה אני עושה ומה לא''. עיקר החיים זה ''מה אני''.
קחי גבר שלומד תורה כל היום אבל במידות שלו הוא לא התקדם מאז גיל עשר, והיחס שלו לבני המשפחה שלו הוא יחס מגעיל- יש לו חשיבות עצמית גדולה יותר מאשר לאישה שלא משנה מה היא עושה אבל היא שמחה, מאירת פנים, מתפללת, ובעלת מידות טובות???
החשיבות לא נמדדת במי עושה יותר מצוות.
אני מסכימה עם צד מסוים של התסכול, שבו רוב ה''פולקלור'' היהודי שייך לעולם הגברים- שמחת תורה, תפילות בבית הכנסת, הקפות בסוכות, ועוד. זה נכון. אבל זה לא קשור לחשיבות העצמית הקיומית.
במילים אחרות, אם אני פה, כנראה אני חשובה.
ע"פ פרשנויות מסויימות את קובעתadvfb
שאין חשיבות עצמאית לאישה. מי אמר שצריך לקבל את התפיסה?
דנתי איתך על היחס לקיום מצוות וחוץ מזה עדיין לא הבנתי מה הבסיס לתפיסה שרואה את האישה כנחותה מהגבר?
אף אחד לא הנחיל לי את התפיסה הזאתי.על
לפחות בצורה מפורשת אבל זאת המסקנה שאני מגיעה אליה ממזה שכל החובות והפטורים שלה - לקראת נישואין וזוגיות
אבל דיברנו על זה!!!advfb
זה לא אומר שזה פתר לי את הקושיות,י.על
עדיין חושבת על זה
לכאורה זה עקר את הבסיס שלךadvfb
או שאת עדיין מתלבטת אם זה עקר לך את הבסיס לתפיסה הזאת?
כל הקושיות הן על הבסיס התפיסה שלך ביחס למצוות, במידה ותסכימי איתי על היחס למצוות אז כל הקושיות יפלו, לא?
יש משהו שלא מתיישב לי ואני צריכה לחשוב איך לנסח את זהי.על
אשמח לשמוע
advfb
השאלה היא למה פטרו נשים ממצוות עשה שהזמן גרמן.י.על
כפי שהבנתי הסיבה היא כדי לאפשר לה להתעסק במלאכת גידול הילדים ובניית הבית.
אם הסיבה היא זאת
מכאן מבינים שהפטור שניתן לה ניתן לה בגלל בעיה טכנית- חוסר בזמן,
ועל הדרך פטרו את כל הנשים באשר הן .
או אופציה שנייה- שמצוות עשה שהזמן גרמן לא באמת נצרכות לה מצד האמת.
יש או את האופציה הראשונה (המצערת לדעתי, שלא החריגו את מי שההגבלות האלו לא חלות עליה )
או השנייה.
מה נכון לדעתך?
ואיך זה מתחבר למה שכתבת? זה נוגע ביסוד השאלה אם ה"כמות" חשובה או לא, לדעתי היא כן חשובה כי אני חושבת שהסיבה לפטורים היא האופציה הראשונה.
אני מאמין באופציה הראשונהultracrepidam
לא קונה את "האשה כל כך קדושה שלא צריכה מצוות". גם ישראל כל כך קדושים שלא צריכים מצוות של כהנים, וכהן הדיוט כל כך קרוב לקב"ה שלא צריך מצוות של כהן גדול...
התורה לא מגדירה מצוות לפי היכולת של האדם הפרטני. יש מעט מקומות (אהבת ה', ידיעת ה') שהרמב"ם כותב שאדם מחויב "כפי כוחו". ברוב המצוות, יש הגדרה - מי שקל לו, יופי, מי שקשה לו, חבל, מי שבאמת לא מסוגל, פטור.
כיון שרוב הנשים בשלב משמעותי בחייהן עסוקות בטיפול בילדים, יש הגיון לפטור את כל הנשים, ולמצוא להן דרכים אחרות להתקרב לקב"ה
וואו קיבלתי תמיכה. יופי,תודה.י.על
ממש מבאס שזה ככה.
מהויקפדיה- הסברים יפים למה נשים פטורת:י.על
תפקידים אחרים[עריכת קוד מקור | עריכה]
לפי האבודרהם (1340) הנשים נפטרו מקיום מצוות אלו מפני "שלום בית": "לפי שהאשה משועבדת לבעלה לעשות צרכיו, ואם הייתה מחויבת במצוות עשה שהזמן גרמא אפשר שבשעת עשיית המצווה יצווה אותה הבעל לעשות מצוותו. ואם תעשה מצוות הבורא - אוי לה מבעלה. ואם תעשה מצוותו ותניח מצוות הבורא - אוי לה מיוצרה. לפיכך פטרה הבורא ממצוותיו כדי להיות שלום עם בעלה." (תיקון התפילות וענייניהם, השער השלישי)
לדעת הרב משה פיינשטיין הפטור הוא צורך של גידול ילדים, אליו האישה מותאמת יותר מהאיש ואין ליחסו לקדושה פחותה של האישה.[7] גם הרב אליהו כי טוב נימק את סיבת הפטור באופן דומה. לדבריו יש בו אף להעיד על מעלת האישה.[8]
דבקות יתרה[עריכת קוד מקור | עריכה]
הרש"ר הירש (1808-1888) אף הוא ראה בפטור הנשים ממצוות אלו מעלה יתרה על גבי הגברים:
פטור הנשים משאר מצוות עשה שהזמן גרמן איננו יכול להיות תלוי בפחיתותן; כאילו התורה סבורה, שאין הן ראויות לקיים אותן מצוות. אלא נראה לנו לומר כך: התורה לא חייבה את הנשים במצוות אלה, מפני שאין הן זקוקות להן. שהרי זה כל עצמן של מצוות עשה שהזמן גרמן: הן מבטאות אמיתות, מחשבות, עקרונות והחלטות על ידי מעשים סמליים; והן מחדשות ערכים אלה מפרק לפרק, למען נשיב אותם אל ליבנו ונגשים אותם במעשינו, והתורה מניחה שיש לאשה דביקות יתירה ונאמנות של התלהבות לייעודה; והנסיונות המזומנים לה בתחום ייעודה – סכנה מועטת נשקפת לה מהם; משום כך לא היה צורך להטיל עליה את כל המצוות, המוטלות אל האיש; כי האיש טעון זירוז חוזר ונשנה לנאמנות בקיום ייעודו; ויש צורך לחזור ולהזהיר אותו מפני כל רפיון במילוי תפקידו.
תגובה (קצת ארוכה)advfb
בתור הקדמה אגיד שמצד האמת, מבחינה מסויימת - אני פטור מהדיון הזה שאת מכניסה אותי אליו - "למה נשים פטורות ממצוות עשה שהזמן גרמא?" - למה? כי שום טעם שיהיה בעולם לא מהווה צידוק הלכתי לכלל הזה. הסיבה לכך שנשים פטורות ממצוות עשה שהזמן גמרא היא שכך חכמינו למדו את זה או קיבלו את זה במסורת שכך הדין וזאת הסיבה הבלעדית . וככה כל פרט הלכתי שרבותינו למדו או קיבלו במסורת פועל, לא בגלל איזה טעם שיהיה אלא כי זה מופיע בהיסטוריה התלמודית.
נכון, חכמי ישראל לאורך הדורות ראו צורך לתת טעמים למצוות אבל אף אחד לא תלה קיום ההלכה בטעם. הטעם נועד כדי שנוכל להתחבר למצוות באופן נפשי.
עכשיו אני עונה למה שהעלת אע"פ ההקדמה (כי בכל זאת טעמי מצוות זה חלק נכבד מעבודתנו) -
האופציה הראשונה היא יותר הגיונית ובה אני עומד. רק אתן תיקון מסויים אליה - זה לא רק עניין של "חוסר זמן" , אלא מעבר לכך. זה עניין של אנרגיות וכוחות השקעה ולכן ברור שלאישה יש דברים שהיא צריכה לעשות בנוסף למה שהגבר עושה, לא רק זמן אלא כוחות אנרגיות כשורים וכולי.
כמו כן, בגלל ההקדמה הנ"ל ברור שאין לראות בשום טעם שניתן לחיוב או פטור ממצווה כטעם בלעדי. כל חכמי ישראל מסכימים על כך שההלכה לא תלויה בטעם וכל מערכת טעמי מצוות איננה מדוייקת. לכן כל מה שאת מצטערת על החרגה שלא קיימת - לא רלוונטי. כי ההנחת יסוד כי זה הטעם בלעדי ואין בלתו - שגויה.
ושאלה על משהו שלא הבנתי מדבריך - אם את אוחזת בסיבה הראשונה, למה את מסיקה מזה שהכמות היא לא משמעותית - בדיוק להיפך. אם הטעם הפטור הוא בגלל שאינן יכולות מפאת חוסר זמן וכולי אז מתי שכן יהיה להם זמן אז הם יוכלו להמשיך לעסוק במטרה עצמה דרך אמצעים שהם לאו דווקא מצוות. (כל הגידול ילדים וכולי בודאי שהוא חלק מהמטרה הכללית שלשמה נועדו המצוות)
כתבת בהתחלהי.על
שהאופציה הראשונה היא יותר הגיונית ואח"כ השתמע שאתה אוחז יותר באופציה השנייה. רוצה להבהיר את הנקודה הזאת?
אני אוחזת בראשונה ולכן חושבת שהכמות כן משמעותית, כך שנראה לי שהיה טוב יותר אם לא היו פוטרים נשים באופן גורף אלא בהתאמה לעיסוק/שלב בחיים.
בואי נחזור אחורה קצתadvfb
אני חושב שלא הבנתי לאן התפזרת..
אם אנחנו מסכימים לכך שהמצוות הם לא מטרה אלא אמצעי - לא משנה מה יהיה הטעם של המצווה בסופו של דבר - המצווה זה רק כלי עזר למטרה יותר גדולה ולכן אם אישה עושה דברים שלא מצווה בהם אבל אם הם מממשים את המטרה היותר גדולה (דעת ה', דביקות בקב"ה וכולי) אז זה בדיוק אותו עניין כמו עשיית מצווה. אז מה זה משנה מאיזה טעם המצווה?
כמו כן, את אוהבת מקורות ואראה לך שחלק מהעניין ללמוד תורה לדוגמא הוא גם ביחס לנשים כי מקדם את מטרה של לימוד תורה גם אם לא קיים החיוב -
"אבל בדורות האחרונים, עם התפתחות ההשכלה הכללית וההתמחות המקצועית של נשים בתחומים שונים, ברור שנשים חייבות ללמוד הרבה יותר תורה מכפי שלמדו בעבר. הן מצד ההתעניינות הגוברת ומתרחבת בשאלות הכלליות, והן מצד האחריות המוטלת על הנשים. אכן על פי הדרכת גדולי ישראל, כבר לפני כמה דורות, הוקמו מוסדות חינוך ולימוד תורניים ברמה גבוהה המיוחדים לבנות ולנשים...
ככל שעוברות השנים, הידע והחכמה הופכים לנחלת הציבור הרחב, ואתגרי החיים תובעים רמה תורנית גבוהה יותר, וממילא חובת הנשים להעמיק בלימוד התורה, בהלכה, באמונה ובמוסר מתרחבת והולכת, והפער בין חובת הגברים לחובת הנשים מצטמצם"
הפער מצטמצם לפי הרב מלמד לא בגלל חובת קיום מצוות תלמוד תורה, אלא בגלל המטרה הכללית של התורה - דביקות בקב"ה דעת א-להים וכולי. לכן גם אם אין חובה "בגלל שזה מצווה" יש חובה בגלל שזה מה שבאנו בשבילו לעולם
כתבת יפה.י.על
אני לא לגמרי מצליחה להשתכנע שמצוות אינן מטרה אלא רק אמצעי, הבאת ציטוט גם שהרב שרקי סובר כך.
תאר לך שנותנים אפשרות לאדם שנפטר לחזור לחיים רק ליום אחד ואז למות-
מה נראה לך שיעשה? לדעתי הוא יקיים מצוות וכמה שיותר מצוות..
אפשר גם להבין שלימוד התורה וקרבת האלוקים מקרבים למטרה הסופית- קיום תו"מ.
בקיצור, אני מסכימה איתך אבל חושבת שאפשר להבין גם הפוך. תודה!
ברור שאפשר להבין הפוךadvfb
זה כל הקטע בדברי חכמה/תורה שיש תמיד צד לכאן או לכאן. השאלה מה מכריעים.
יכול להיות שההלך רוח של מה שאני טוען מוריד מערך המצוות - מה שלא נכון. זה דורש עוד בירור ממה שכתבתי.
דווקא מבחינת עולם החוויה הדתית - אם קיום מצוות זאת המטרה הבלעדית זה נראה לי ממש יבש וחסר רגש. להיפך אם יש מטרת על גדולה, כל הקיום מצוות מקבל הקשר רחב וגדול שנותן יותר ערך לעשיית המצוות.
חוץ מזה כבר הערתי לך מקודם שישנן מצוות כלליות כמו "קדושים תהיו", "ועשית הישר והטוב" שהם לא מתבטאים במעשה אחד כזה או אחר אלא מהוות מגמה. קל לשכוח אותם כי הם 'לא פרקטיות' ולכן הם לא במניין המצוות.
ודבר אחרון - כשאנחנו ניגשים לסוגיות יסודיות כאלו - מסתכלים בדברי רבותינו הקדושים, הראשונים והאחרונים, לא ממליץ לך ללכת ע"פ התחושה או ע"פ מחשבות שחשבת מעצמך. יחי השמרנות!
ב"ה הגענו איכשהו לעמק השווה מבחינה מסויימת.
צודקי.על
כתיבת המחשבות/רגשות הניבה תוצאות ועל זה אני שמחה,
אתה אכן צודק זה גם מה שהבנתי מדבריך בלא שהתכוונת לזה ולכן התנגדתי.
יש צד של מעלה בקיום מצוות נטו בשביל קיום מצווה בלי המעטפת של החוויה הדתית כי אז זה ממש לשם שמים (ובמחשבה שנייה כדי שזה יהיה לשם שמים צריך גם סוג של דעת אלוקים).
הכל דורש עוד בירור.
אולי יש אופציה נוספת שלא חשבת עליהענווה1
קודם כל צריך לזכור ש-ה' הוא זה שפטר נשים ממצוות עשה שהזמן גרמא. ולכן לפי דעתי זה פטור מהותי ולא טכני. לכן אין סיכוי שפטרו נשים ממצוות רק בגלל חוסר בזמן (וזה גם לא תמיד נכון, למשל לרווקה יש הרבה זמן). יש אמת בסיבה של גידול הילדים ובניית הבית, אבל צריך להרחיב ולהעמיק בשביל להבין את המשמעות של זה. זה רק חלק קטן מתוך מבט יותר כולל.
דבר נוסף זה שאישה לא חייבת במצוות עשה שהזמן גרמא, זה לא אומר שהן לא נצרכות לה. בנות ישראל לאורך כל הדורות נהגו לקיים כמעט את כל המצוות שהזמן גרמא (חוץ מתפילין וציצית שבהן יש סיבות מיוחדות), ולפי האשכנזים הן אפילו מברכות עליהן עם שם ומלכות. וברור שזה הועיל לעבודת ה' שלהן. בסוף המצוות הן אלוקיות. כל מצווה זה עשיית רצון ה'. אין ספק שמי שמקיימת אותן מתקרבת ל-ה'.
אלא שנשים לא מקיימות את זה מצד חובה, אלא מצד נדיבות הלב. ובאמת ה' מצפה מהנשים לקיים את המצוות מצד נדיבות הלב, כאשר זה לא מתנגש עם דברים אחרים יותר חשובים כמו גידול ילדים וכד'.
יש טעמים יותר פנימיים לפטור של נשים ממצוות עשה שהזמן גרמא, שנותנים מבט הרבה יותר רחב וכולל.
זהו, זאת בדיוק הנקודה שמתנגשת לי ולא מצליחה לגשר עליה-י.על
מצד אחד אם ההלכה פטרה נשים אז כך רצון ה'
וממילא זה אומר שאישה לא צריכה את המצוות האלה מצד האמת
ומצד שני זה נראה לא הגיוני, הרי ברור שככל שאדם עוסק יותר בקיום מצוות ולימוד תורה אז הוא מתקרב לה' יותר ויותר אז ממילא נראה שהפטור ניתן בגלל אילוץ.
אני ממש אשמח אם יבהירו לי את הנקודה הזאת.
ןאם תוכל להרחיב יותר בנוגע לשורה האחרונה ממש אודה לך. תודה
מה המקור לזה שה' חפץ בנדיבות הלב של הנשים?
אני חושבת שמה שצריך זה זה לדייק את רצון ה' מהאדם, לאו דווקא להרחיב את תחומי העבודה לגבולות אחרים.אני יודעת שאני קצת סותרת את עצמי..
אז מה רצון ה'?
..ענווה1
אני יודע שזה נראה כמו סתירה. בכוונה כתבתי את זה ככה, כדי להדגיש שאי אפשר להבין את זה מבלי להרחיב את המבט ולהעמיק.
אני יכול לכתוב לך בהמשך היום בפרטי צורת הסתכלות יותר פנימית על כל הסוגיה הזאת, שאולי תיתן לך תשובה. אני לא רוצה לכתוב כאן, דבר ראשון כי לא כותבים דברים פנימיים במקום ציבורי, שלא תצא תקלה מתחת ידי. דבר שני זה פרשנות שלי, שהיא כן מבוססת (זה סוגיה שמעסיקה אותי כבר כמה שנים), אבל עדיין אני לא רב, אז עוד פעם שלא תצא תקלה מתחת ידי.
אני אשמח. תודה רבה!י.על
לא רוצה להכנס לדיוןטיפות של אור
(בקטע די מפורסם הוא מסביר למה יעקב כעס על רחל, כשהיא אמרה 'הבה לי בנים ואם אין מתה אנוכי'
לדבריו, רחל שכחה את יעודה העיקרי, שאינו שונה מיעודו של הגבר. והיא בגעגועיה לילד ראתה כל עולמה רק ביעודה השני, ב'תכלית הקטן', להביא ילדים וכו')
https://midreshet.org.il/ResourcesView.aspx?id=3939
הסבר יפה על עצם העניין. אבל ההוכחה מיעקב ורחל קשה לדעתינוגע, לא נוגע
(כע, נכון)טיפות של אור
וואו, זה בהחלט מאזןadvfb
למרות שזה באמת קשה לאוזן שלי קצת.
'קטן' זה לא ביחס לתפקיד עצמווהוא ישמיענו
והיסוד השווה בין איש לאשה כפי שרואים בפירוש של הר''י עראמה נמצא כבר בגמרא- 'השוה הכתוב אשה לאיש לכל עונשים שבתורה', הרצי''ה אומר שזה הבסיס קודם כל, נקודת השוויון. אחר כך ועל גבי זה מגיעים ההבדלים.
אני מתחילה להרגיש טיפטופי נחמה..איזה כיף!י.על
תודה לך וגם ל@נוגע, לא נוגע על התשובה המאוד יפה.
זאת שאלה טעונה שכל אישהאון17
לי אישית הנושא הזה מאוד כאב עד שהלכתי לרב והבאתי לפניו את כל ה''טענות'' שלי ,הוא פתר לי אותן אחת אחת ביישוב הדעת ובנועם אחרי השיחה איתו הרגשתי הקלה עצומה והרגשתי שאבן הגולה מליבי (עם כל הדרמה
והבנת המקום שלי בעולם -כמו גבר בדיוק רק בגרסת X10
(כמובן שביקשתי סליחה מראש שאני נשמעת כופרת,כי אני לא אבל בכל זאת מילים קצת קשות )אני לא יכולה לענות לך על הדברים כי אני לא זוכרת מילה במילה וחשוב שתדברי עם מישהו שאת מעריכה כדי שידע לנתב את הדברים ללב שלך שיתיישבו היטב.
אלו שאלות חכמות וכאלו שדורשות חיפוש ומענה לכי תבררי לך את התשובות עליהן.
בהצלחה

אחרי שקראתי את רוב השרשורענווה1
ממש יורד לי דמעות בעיניים לראות שחלק מבנות ישראל מרגישות ככה.
באמת תפקיד האיש והאישה זה סוגיה ארוכה שיש הרבה מה להעמיק בה. ועוד לא נכתב מספיק בסוגיה הזאת, ובאמת זה התפקיד של הדור שלנו לברר אותה לעומק.
רק בתמציתיות אכתוב שבאיש יותר מתגלית הקדושה הנבדלת, ובאישה יותר מתגלית הקדושה הטבעית (כמובן ששניהם צריכים לעבוד על עצמם בשביל שזה יקרה), וממילא נגזרת מזה עבודת ה' שונה. בסוף שניהם משלימים אחד את השני. יש צד שבו האיש הוא מעל האישה, ויש צד שבו האישה היא מעל האיש, וביחד הם מבטאים שלמות.
יפה כתבת.והוא ישמיענו
זאת לא עבודה פשוטה. צריך מאוד להעמיק ולהבין מה חז''ל התכוונו. הקשיים קיימים, והם זועקים שנפתור אותם- ע''י העמקה גדולה.
אני לא רוצה להקפיץ כרגע את הפיוזים של דיונים בלתי נגמרים שוב, אז לא אכתוב כאן מימרות של חז''ל הקדושים. אבל הענין ברור- יש מאמרים שמשבחים מאוד את האשה ויש מאמרים שנראים לנו מהצד הפשטני של עינינו הטרוטות מאוד ההיפך. אבל אלו מאמרים עמוקים שלא ניתן להבינם על בורים על פי אינטואיציה או חשיבה על רגל אחת.. (ושוב, יש לי דוגמאות מאוד קונקרטיות..)
ולא רק לגבי חז''ל. כדי לתפוס דבר/ גישה בשלימות צריך להסתכל על המכלול כולו. ולחבר את הדברים זו מלאכה מורכבת ביותר
אבל ברוך השם שיש לנו גדולי ישראל ענקיים שעוזרים לנו לעשות את זה. והשאירו לנו ספרים שנוכל לעיין ולברר, ללמוד ולקבל.
^^^advfb
תיארת ממש יפה את העניין.י.על
שאלה לי אלייך ואל הבנים שכאן,
הייתם שמחים להיות בצד הנשי מבחינת חלקת התפקידים בעולם?
אשמח לתשובה כנה.
בגלל שהתפקיד הנשי הוא לא מוגבל כמו שאת רואה אותוadvfb
אז כן. למרות שזאת שאלה לא הגיונית כי כל אחד שמח בזהות שלו ולא יכול לחשוב על אופציה להחלפת הזהות. אם היה לי את הכשרון ואת התכונות כדי לבצע מטרות אחרות שהם לא פחות חשובות - אדרבה, למה לא?
אחרי שהקב''הוהוא ישמיענו
אבל אם היה שם אותי כאשה בעוה''ז- אני רואה הרבה מאוד יופי קדושה ועדינות בעולם הזה.
כל צד והדברים הנעלים שהוא מביא לעולם
תשובהענווה1
ה' ברא אותי כגבר, אז ברור שאני מרגיש יותר שייך לתפקיד הגברי, ואני שמח בו מאוד, כי זה חלק מהותי ממי שאני.
וברור לי שכל אישה צריכה להרגיש שמחה בתפקיד שלה, כי הוא באמת תפקיד חשוב ועצום לא פחות משל האיש.
אני אכתוב לך בכנות שיש מעלות רוחניות מסוימות שנשים יותר שייכות אליהן, ויש בי קצת קנאה (בקטע טוב) שהלוואי שגם לי היה את זה. ברור לי שאני אתחתן אז יהיה לי מה ללמוד מאשתי, כמו שלה יהיה מה ללמוד ממני.
עונה לךי.על
ול @והוא ישמיענו,
אז גם אותי ה' ברא כמו אישה ועם מבנה רגשי תודעתי נשי פחות או יותר חח
וזה לא שאני לא רואה את הסגולות של הנשים, למעשה בחיי אני מכירה הרבה יותר נשים מדהימות מגברים ולא בקטע פמניסטי אלא מציאותי, הן יותר מועילות בעולם חח
אבל כשאני בוחנת את היעודים האלוקיים זה מבאס אותי!
זה קל לקבל את המצוות השוות שגם מקרבות בפועל אל ה' ולומר למי שצריך בד"כ להתעסק בענייני העוה"ז לשמוח בתפקיד שלו, אז נוח לכם לומר לאישה "זה התפקיד שלך וככה את אמורה להתקרב לה'".אני רוצה גם ואולי יותר את המצוות שלכם לא כי אני רוצה אותם אלא שה' ירצה אותם גם ממני ! מרגיש לי שקצת השליכו את האישה הצידה כזה וזה מבאס וכואב!
אז מה לא עובד נכון אצלי?
..והוא ישמיענו
יש סדר במציאות. עבודת ה' זה לשמור על הסדר הנכון.
כלומר, ה' ברא הרבה ברואים, להם אין כח בחירה והם שומרים על הסדר שלהם.
לעומת זאת, האדם הוא נזר הבריאה, הוא הכי עליון בבריאה ולכן יש לו כח בחירה-
כח הבחירה נותן לו את האפשרות לפעול בעולם ובזה האדם מתדמה לבורא-
"ויברא אלוקים את האדם בצלמו, בצלם אלוקים ברא אותו, זכר ונקבה ברא אותם".
השם 'אלוקים' מכוון ל'בעל הכוחות כולם'- השימוש במילה אלוקים בהקשר של הצלם הוא שכמו שאלוקים הוא מחיה את כל העולמות, ככה הוא נתן גם לאדם את היכולת ע"פ מעשיו, דיבורו ומחשבתו, לחיות עולמות רבים אינספור..
פירושו של דבר. ה' שם אותנו בשביל תפקיד, שם אותנו בסדר נכון. ותפקידנו בעולם, היעוד האלוקי הוא שנשמור על הסדר הזה ונקיים אותו. זה היעוד האלוקי. כמו שארנב נשאר ארנב, גם כל בן אדם יחיד צריך להיות מי שהוא באמת, וכנ"ל בת אדם. "בצלם אלוקים ברא אותו" זה מתייחס לכל האדם, זכר ונקבה, לא רק לאיש לבדו כמובן.
עכשיו. בענין השמירה על הסדר- הייעוד האלוקי- יש לנו כמה מערכות.
קודם כל יש את הרמה הכללית- התורה לא מצווה לכל יחיד ויחיד איך להיות, ונראה שזה מכוון. כל אחד צריך למצוא בעצמו ומתוך עצמו את הייעוד הפרטי שלו, מה הוא נותן לעולם, מה התפקיד שלו.
אבל ברמה הכללית, יש הבדלים שמופיעים בצורת ציוויים. אם לבני נוח יש אמירה כללית של שבע מצוות בני נוח- האם בזה מסתכם ומסתיים ייעודם? האם אין ערך מיוחד שכל אומה מביאה לעולם? כלומר, הקב"ה ברא 70 אומות, כל אומה יש לה אופי. אחרת- זה פשוט עם אחד כפול 70, למה לא ליצור עם ענקי כזה וזהו? כי רצון ה' שהעולם יהיה מורכב מהמון צדדים. אותו הדבר פרט- למה צריך כל כך הרבה אנשים בעולם? ה' רוצה שכל אחד יופיע את עצמו. הדבר הזה לא כתוב מפורש בתורה (הוא כן כתוב במקורות שלנו).
יש ערך לכל אחד ואחד שהוא לא קשור למובן הכללי- "מעיד אני עלי את השמים ואת הארץ, בין גוי ובין ישראל בין איש ובין אשה בין עבד בין שפחה הכל לפי מעשה שעושה כך רוח הקודש שורה עליו" (תנא דבי אליהו, אליהו רבה, פרשה י')
כתב הרב קוק ('המחשבות', עקבי הצאן) :
"ישנן מחשבות כלליות גדולות וקדושות שאינן נוגעות כלל בנחלת כל גוי ואומה, וכל חכמי לב, וכל קדושי רוח, שבכל האדם אשר על פני האדמה, שוים בהן לטובה. "מעיד אני עלי שמים וארץ .. הכל לפי המעשה שהוא עושה כך רוח הקודש שורה עליו" . "כהנים לוים וישראלים לא נאמר אלא האדם מלמד שאפילו נכרי ועוסק בתורה הרי הוא ככהן גדול" הדברים הכלליים הללו, מצד עזוז גבהם, אינם מקבלים שום שינוי מצד המצב של האדם המשיג אותם,...סוג הדברים מצד עצמם מאירים ומשלימים, כל זמן שהם עומדים ברום גבהם, ואינם משתפלים לרדת להעסיק עמם איזה צביון חברותי מיוחד. ומזה המין נהגו גדולי הדורות מעולם לקבל באהבה את הנאמר "מן החסידים והחכמים שבכל אומה"
הסדר הזה שדיברנו עליו זה התפקיד של האדם. וה' עשה הבדלים במציאות, כך שאחד ישלים את השני.
ה' ברא את הגברים, למען תפקיד מסויים. וה' ברא את הנשים, למען תפקיד משלים אחר. כל אחד משלים את השני.
ראיתי מקודם שכתבו פה על "זכה עזר- לא זכה כנגדו". מי זכה? לכאורה האיש, נכון, ככה משמע?
אז זהו. שבעיון קצת בדברי חז"ל- מקור ההבנה הזאת הוא כי בהבנה הפשוטה זה הרושם הראשוני שמתקבל מהמדרש, ובגמרא כתוב שר' אלעזר אומר "זכה - כנגדו, לא זכה - מנגדתו". זהו. שום מילה מעבר.
אז מי זכה? האיש. ומי עוזרתו/ מנגדתו? האשה.
אבל בעיון במדרשים, מוצאים למשל במדרש פסיקתא זוטרתא את דברי ר' אלעזר קצת יותר בהרחבה:
"א"ר אלעזר מה דכתיב אעשה לו עזר כנגדו, וכי אחריו היה עושה אותה, אלא אם זכה עזרתו, זה מבחוץ עובד אדמתו, וזאת בבית מבשלת ואופה כל צורכי הבית, לא זכה לאשה טובה כנגדו, כלומר עומדת ומחצפת פניה כנגדו"
האדם זה מציאות שלימה, איש ואשה. לפני שהקב"ה לקח את הצלע לא היה מקום לשותפות. הקב"ה בעולם הזה רוצה שותפות, הוא רוצה אחדות מתוך השוני. אחדות שמורכבת מפרטים שונים. "זה מבחוץ עובד אדמתו וזאת בבית מבשלת ואופה כל צרכי הבית". זה מה שה' רצה ליצור. ממש לא מדובר פה על איש. אלא, כל הבסיס של עזרה בנוי על כך שיש כאן חילוק, שזה לא אדם אחד. אותו הדבר פריה ורביה- הקב"ה רצה שתהיה המשכיות, וזה לא ניתן ליצור כאשר העולם- או מי שהכי מייצג אותו- האדם, הוא אחיד. ה' רוצה אחדות, לא אחידות.
(יעויין גם במדרש תמורה).
אני רוצה להוסיף עוד מדרש (בראשית רבה, בראשית י"ז) :
"רבי חייא בר גמדא אמר אף אינו אדם שלם שנאמר ויברך אותם ויקרא את שמם אדם, שניהם כאחד קרויים אדם"
צריך לדייק. ר' חייא אומר שהוא לא אדם שלם, מי לכאורה? האיש, כי כתוב "ויקרא את שמם אדם". זהו. יכול לעצור כאן. מה באה ההוספה פה "שניהם כאחד קרויים אדם" ללמד? לכאורה, לעניות דעתי, אני מבין-
נראה שמהמשפט הראשון יכולנו להבין שהאשה משלימה את האיש, ואם כן המילים "אף אינו אדם שלם" מתייחסות אל האיש, כמו שכל המדרש לפני כן אומר "כל שאין לו אשה וכו' ", ור' חייא בר גמדא אומר "אף אינו אדם שלם"- הרי שזה מתייחס לשלפניו- כלומר אל האיש. החידוש לדעתנו הוא במילים 'שניהם' ו'כאחד'- "שניהם כאחד קרויים אדם". אם מקודם היינו יכולים לחשוב שרק האיש כשהוא שלם נקרא אדם, והאשה בסה"כ באה להשלים אותו כדי שיהיה הוא אדם שלם- מאיש יהפוך לאדם. הרי שכעת אנחנו רואים גם את הצד ההפוך- גם האשה כשהיא שלימה נקראת אדם, והאיש בא בסה"כ להשלים אותה.
כעת יוצא, שלא האיש ולא האשה נקראים אדם. השם 'אדם' ניתן לשניהם- "שניהם כאחד קרויים אדם".
טוב זה קצת לגבי הנושא הזה של עזר כנגדו.
מה שאני בא להגיד- נכון, הסדר האלוקי של הגברים הוא המצוות- הם אכן ייעודים אלוקיים, אבל של הגברים. לנשים יש סדר אחר והוא הסדר האלוקי שלהן.
יש לי מקורות, אני לא רוצה כל כך להאריך. אבל אולי נביא רק עוד ענין אחד:
הגמרא במסכת ברכות מביאה כל מיני אמרות של חז"ל מאוד מיוחדות. ואז הגמ' אומרת ככה:
"מרגלא בפומיה דרב: לא כעולם הזה העולם הבא, העולם הבא אין בו לא אכילה ולא שתיה ולא פריה ורביה ולא משא ומתן ולא קנאה ולא שנאה ולא תחרות, אלא צדיקים יושבין ועטרותיהם בראשיהם ונהנים מזיו השכינה, שנאמר: ויחזו את האלהים ויאכלו וישתו.
גדולה הבטחה שהבטיחן הקדוש ברוך הוא לנשים יותר מן האנשים, שנאמר נשים שאננות קמנה שמענה קולי בנות בטחות האזנה אמרתי"
המימרה השניה היא לא בפני עצמה. לכאורה- היא צריכה להיות קשורה לדברי רב הקודמים. ושואלים על זה- מה הקשר בין המימרות?
אומר רב העיר פראג, מגדולי הפוסקים, שמכונה 'הנודע ביהודה' בספרו הצל"ח- דברים מדהימים.
""שם גדולה הבטחה שהבטיח הקדוש ברוך הוא לנשים וכו'. ולכאורה אין לזה שום התקשרות לכאן בשום ענין, ונשים מאן דכר שמייהו. ונראה דשייך לדלעיל, כי מתחלה אדם נברא יחידי ואחר כך אמר הקדוש ברוך הוא לא טוב וגו' אעשה לו עזר כנגדו, וביבמות דף ס"ג ע"א אשכחיה ר' יוסי לאליהו א"ל כתיב אעשה לו עזר, במה אשתו עוזרתו, א"ל אדם מביא חטים חטים כוסס פשתן פשתן לובש, לא נמצאת מאירה עיניו ומעמדתו על רגליו. ולפ"ז נמצא עיקר צורך בריאת האשה להיות עזר במלאכת הבית, והעיקר לקיום המין. ובזה היה מקום לומר כיון שבמאמר הקדום שמרגלא בפומיה דרב שעולם הבא אין בו לא אכילה ולא שתיה ולא פריה ורביה אלא צדיקים יושבים ועטרותיהם בראשיהם, נמצא שוב אין צורך לאשה כלל, וכיון שתחלת בריאתה לא היה רק לקיום המין ולהיות עזר לבעלה ועכשיו שכל זה בטל לא תזכה אשה אז, ויהיו הצדיקים בעולם הבא דוגמת עולם המלאכים דעיר גברים כתיב [משלי כ"א, כ"ב], ועיין מגן אברהם סי' תר"י ס"ק ה'. וכדי לאפוקי מסברא זו דרש רב כי נהפוך הוא, ואדרבה גדולה הבטחה שהבטיח הקדוש ברוך הוא לנשים יותר מלאנשים"
כלומר, לנשים יש מקום מאוד גבוה, בלי קשר לקיום המין ולמלאכות הבית- לעזר לבעלה. יש לה סדר בפני עצמה. יש לה שלימות.
ונוסיף את דברי הפני יהושע, אחד מגדולי פרשני התלמוד (בין השאר היה רבו של המגיד ממעזריטש טרם הצטרף לתלמידי הבעש"ט) :
"ולכאורה יש לתמוה דמאי קשיא ליה לרב מעיקרא נשים במאי זכיין הרי נצטוו על כרחך מצות לא תעשה כאנשים וכן בכל מצות עשה שאין הזמן גרמא עד שהוצרך לתלות באקרויי בנייהו כו' ועוד דנראה דאיהו מותיב ואיהו מפרק מדלא קאמר דמהדר ליה ר"ח לרב באקרויי בנייהו. והנראה לענ"ד בענין זה לפי שנראה בעליל בהא דאמר לעיל גדולה הבטחה הם ג"כ דברי רב עצמו שכ"ז הוי מרגלא בפומיה שפירשתי והכל סובב אל מקום אחד לפי מאי דהא דהוי מרגלא בפומיה הוא ענין מוסר שצריך אדם לזכך כל רמ"ח אבריו ושס"ה גידיו בעה"ז על ידי קיום רמ"ח מצות עשה ושס"ה מצות לא תעשה כדי שיוכלו כולם ליהנות מזיו השכינה כדפרישית ומשום דלפי"ז לא שייך הך מילתא כי אם באנשים שמקיימים רמ"ח מצות עשה משא"כ בנשים כשתסיר מהם מצות עשה שהזמן גרמא כיון דפטורות ישארו אותן אברים פגומים ולא יוכלו ליהנות מזיו השכינה, ומש"ה מסיק רב במילתיה דאפילו הכי גדולה הבטחה שנתן הקדוש ברוך הוא לנשים וכדי לפרש דבריו אמר ליה רב לר"ח הני נשי במאי זכיין והיינו כדפרישית ובהא מסיק שפיר באקרויי בנייהו ובאתנויי גברייא ונטרין כו' נמצא כיון שהן מסייעות לבעליהן ולבניהן ללמוד תורה לשמור ולעשות כל תרי"ג מצותיה הרי שיש להם שכר אפילו במצות עשה שלא נצטוו עליהם וכן בתלמוד תורה אף על גב שלא נצטוו עליהם ושכר תלמוד תורה כנגד כולם אפ"ה יש להם שכר בכולן וכדאשכחן דדריש ראב"ע ברפ"ק דחגיגה [דף ג' ע"א] בפרשת הקהל כדי ליתן שכר למביאיהם, כן נראה לי בישוב אגדות אלו"
יש עוד מה לעיין. וזה על קצה המזלג.
כל אדם שה' ברא בעולם יש לו תפקיד נעלה.
ותפקיד שונה, ותפקיד מיוחד.
והייעוד האלוקי הוא לתת ביטוי לתפקיד הזה ולהופיע אותו.
סליחה על האריכות.
רק ראוי לצייןוהוא ישמיענו

יישר כחנוגע, לא נוגע
וואו איזו תגובה מושקעת. תודה רבה!י.על
כתוב מעניין.
כתבת
"מה שאני בא להגיד- נכון, הסדר האלוקי של הגברים הוא המצוות- הם אכן ייעודים אלוקיים, אבל של הגברים. לנשים יש סדר אחר והוא הסדר האלוקי שלהן."-
זה אומר שהגישה הכללית שלך כפי שאתה מבין בהסתמך על המקורות שהבאת היא שאין עניין או אפילו רצוי שאישה תתרכז רק בחובות שלה ושלא תשאף למעבר?
זה גם אומר שאתה מצטרף לדעתו של @advfb שכן יתבעו את האדם אם הוא לא ידייק ביעוד שלו בעולם כמו תחום עיסוק בחיים?
כתבת הרבה דברים מעניינים ויפים על ההשלמה של האישה את האישה והפוך ומתוך זה יצאת למסקנה שיש לה מקום גבוה-
ומה קורה כשלאישה אין איש?
לא. זה אומר שהייעוד הוא הרבה מעברוהוא ישמיענו
יש חובות פנימיים שנתבעים מתוכנו.
זה הציוויים היותר עליונים, שלא יכולים להופיע בעולם בדמות ציוויים כי הם חייבים לבוא מבחירתנו להופיע את המהות שלנו. והמהות האנושית של האשה כנראה פחות שייכת לציוויים, ויותר לבחירה. ובהחלט יש שכר על לימוד תורה גם מבחירה, והבאתי מקור לעיל (פני יהושע)
לגבי השאלה השניה- כשלאשה אין איש יש לה ערך מצד עצמה. כמו שאמרנו.. יש תפקיד פרטי לכל אחד ואחת.
ולכל אדם.
תשאלי שאלה יותר קשה- האם לאדם על הרצף האוטיסטי יש עוה''ב? הוא לא קיים הרבה מצוות בחייו. או אדם בלי יכולת לבטא את עצמו? יש כמובן מקורות לזה שבוודאי יש לו עולם הבא, אבל לא צריך להגיע לזה- זה היגיון פשוט...
ואז אנחנו צריכים לשאול מי זה עצמו. האם יש מודל ל'עצמו'? האם בזה שהוא נמצא בעולם בצורה כזאת או אחרת- זה לא הביטוי שה' רצה שהוא יופיע?
אדרבה. אולי אדם כזה רק עושה טוב בעולם. אין לו כל כך דרך לבחור אחרת... (והם אנשים מדהימים..! אפשר לקבל מהם המון בצורת ההתבוננות על העולם ועוד...)
לא עיינתי עדיין במה שכתב advfb.
מה שכן. ראיתי את מה ש @בת 30 כתבה לך ואני מאוד מזדהה עם דבריה
הפיסקה הראשונה שלך מדהימהי.על
למרות שאמרו אותה בצורות אחרות, רק עכשיו זה נכנס ללב.
אני זקוקה לביסוס לזה וזהו
ממש מודה לכם!
טוב אז מעבר למקורות שכבר הבאתי לעיל,והוא ישמיענו
אני אביא עוד מקורות ובסוף הפניה למאמר של הרב אליעזר מלמד שמצאתי- שווה לקרוא ולעיין בו.
רק אציין שחלק מהמקורות שאביא ידועים, וחלקם הובאו כאן בעבר (גם על ידי).
נתחיל בדברי המהר"ל, מתוך 'דרוש על התורה' (דרשות שהמהר"ל היה דורש בבית הכנסת בעיר פראג בפני הציבור) :
"... הנה מבואר נגלה כי יש לשאול למה ועל מה גדולה ההבטחה שהבטיח לנשים. ואם שכר הנשים גדול בשביל שמסייעים לבניהם ולבעליהם לתורה כל שכן היה ראוי להיות יותר גדול שכר אנשים הלומדים אותה. אמנם יש לך להבין זה ממה שאמר הכתוב שהביא נשים שאננות, כי האיש במה שהוא גבר איננו בעל שאנן והשקט מצד התגברותו והתפעלו, בכן אינם מוכנים גם כן כל כך אל השאנן והמנוחה הוא העולם הבא שהוא המנוחה בעצמו. אבל הנשים ראויים ומוכנים לה מצד עצמם שאינם בני פעולה והתעוררות מצד עצם בריאתן, לפיכך גדולה ההבטחה שהבטיחן הקב"ה יותר מן האנשים מצד השאנן ושלוה אשר המה מוכנים לו כי זהו חלק הנשים וראויות לזה ביותר. ובמעט הסיוע שמסייעים לתורה שכרם גדול מאד כאשר כבר הם מוכנים אל השאנן, וכל המוכן לדבר מה בנקל ישיגו מצד תכונתו. אבל האנשים צריכים מצד זה שיהיו עמלים וטורחים בתורה מבלי מנוח לילה ויום, וזהו גופו ותגיד לבני ישראל דברים הקשין כגידין הוא העמל הגדול הזה. אמנם לנשים בלשון רכה כי אינם צריכים כל כך, ואעפ"כ הם ראויים לשכר יותר גדול עד שלזה גם כן הקדימן הכתוב לאנשים כאמור... ומצד החבור ודביקות היותר גדול שיש להם בתורה מצד הכנתם מתאחדין עמם לגמרי. והוא מה שאמר התם דפלגינן בהדייהו כי הם מתאחדים עמנו לגמרי לכן פלגינן בהדייהו זהו שהקדימן"
ובעקבותיו, הולכים ג"כ הרש"ר הירש והרב קוק.
קודם כל, רש"ר הירש ויקרא י"ט כ"ז:
"והרי כאן אזהרה מיוחדת לגבר: יגלה את כבודו ואת כוחו רק ברוחניות; ישעבד בצניעות ובבושה את כל היסודות החושניים שבנפשו. כנגד זה האשה היא צנועה מעצם טבעה הפנימי; והרי היא זקוקה פחות לאותה אזהרה..."
ועוד אומר הרש"ר הירש (ויקרא כ"ג מ"ג) :
"כבר הזכרנו בפי' פסוק מב, שנשים פטורות מסוכה. סוכה היא מצוות עשה שהזמן גרמא (קדושין לד ע"א); ובדרך כלל נשים פטורות ממצוות אלה. כך הן פטורות ממצוות ציצית, תפילין, שופר, לולב, סוכה, ראייה, חגיגה; יוצאים מכלל זה קידוש, פסח, מצה, שמחה, הקהל. מספר החריגים הוא כמעט כמספר הנוהגים על - פי הכלל. שבת ופסח הן הגדולות שבמצוות היסוד של היהדות, החוזרות מזמן לזמן; ונשים חייבות בהן - לא רק מהבחינה השלילית (איסור מלאכה ואיסור חמץ), אלא גם מהבחינה החיובית (קידוש - "זכור" - בשבת, קרבן פסח ומצה בפסח). ואף - על - פי שהן פטורות מראייה ומחגיגה, הרי הן חייבות להשתתף בעליית רגלים - על - ידי שלמי שמחה (ראה תוספות קידושין לד ע"ב ד"ה אשה) ועל - ידי הקהל אחת לשמיטה; נמצא, שפטור הנשים משאר מצוות עשה שהזמן גרמן איננו יכול להיות תלוי בפחיתותן; כאילו התורה סבורה, שאין הן ראויות לקיים אותן מצוות. אלא נראה לנו, שקרוב מאד לומר כך: התורה לא חייבה את הנשים במצוות אלה, מפני שאין הן זקוקות להן. שהרי זה כל עצמן של מצוות עשה שהזמן גרמן: הן מבטאות אמיתות, מחשבות, עקרונות והחלטות על - ידי מעשים סמליים; והן מחדשות ערכים אלה מפרק לפרק, למען נשיב אותם אל ליבנו ונגשים אותם במעשינו, והתורה מניחה, שיש לאשה דביקות יתירה ונאמנות של התלהבות לייעודה; והנסיונות המזומנים לה בתחום ייעודה - סכנה מועטת נשקפת לה מהם; משום כך לא היה צורך להטיל עליה את כל המצוות, המוטלות על האיש; כי האיש טעון זירוז חוזר ונשנה לנאמנות בקיום ייעודו; ויש צורך לחזור ולהזהיר אותו מפני כל רפיון במילוי תפקידו. וכך אתה מוצא גם במילה, שהיא המצוה המכוננת של עם ישראל: ה' לא ראה לנחוץ להבטיח את בריתו - במקום המילה - על - ידי סמל נצחי אחר גם בחוג הנשים. וכן אתה מוצא גם במתן תורה (שמות יט, ג): ה' פנה אל הנשים תחילה ובנה על נאמנותן ומסירותן; והעובדה נשתמרה בתודעה הלאומית ועברה מדור לדור: בכל התעיות והירידות של עמנו הרי בשכר נשים צדקניות זכו ישראל לגאולה (עי' סוטה יא ע"ב); הן ששמרו וטיפחו את זרע התחייה. - רק פטור הנשים מראייה ומחגיגה מתבאר, כנראה, בדרך אחרת: כי הייצוג הלאומי הפומבי של התורה - שהוא המזמן את האומה אל המקדש - הוא בראש ובראשונה מתפקידי האיש"
ודברי הרב קוק בעולת ראיה חלק א', 'שעשני כרצונו':
"עם כל היתרון של האיש הפועל והרושם את רשמי השפעתו ומפעלותיו בחיים ובעולם, הנה יש לעומת זה ג"כ יתרון להאשה הנפעלת, שהיא עשויה בתכונה כזאת של קבלת רשמים, בזה שהפעולות והתעוררות המעשה העצמיות ירשם האדם על ידן בצמצום של כחו החמרי והרוחני, ויוכל לפעמים לסור עי"ז מהמגמה האלהית העליונה, מה שא"כ התכונה הנפעלת של האשה כשהיא ישרה, היא עלולה להרשם ולהפעל מתכונת השפע של המעשה אשר עשה האלהים, מהתכונה הישרה, כאשר עשה את האדם ואת העולם, את התכן החמרי והרוחני שבהויה, ישר מכוון לרצונו העליון הפשוט והישר, וע"כ מברכת היא האשה בהודאה על חלקה הטוב : שעשני כרצונו"
השלמה לדברי הרב קוק- שמונה קבצים ג', קי''ד:"נפש האשה עשויה היא לקבל רשמים מבחוץ, ולפתחם בקרבה, והרשמים שהיא מפתחת אותם בתוכה, מוכרחים הם, על ידי ההשפעה החיה של נפש הגבר, כבר להיות מוכנים לאותו הפיתוח העתיד לבוא על ידה. רעיונות מקוריים בהתחלתם אין לקוות ממנה, אבל על ידי גרעינים שכבר החל בהם כח החיים, הבאים אל תוכה מתוך הסביבה של הגברים, מצליחה היא בבינה יתירה יותר מן האיש, ומאד צפון עבורה עתיד מזהיר וגדול. כאשר הגרעינים הרוחניים שבנפש הגבר יהיו זקוקים, אין קץ לברכה שתביא אז האשה ברוחה המפתח לעולם הרוחני, להגיון, לשירה, ליופי, וממילא גם לגבורה ולקדושה. גדולה הבטחה שהבטיחן הקב"ה לנשים יותר מן האנשים"
באשר לתכונות של האשה.
רבו של הרב קוק, הנצי"ב מוולוז'ין, כותב (העמק דבר, בראשית כ"ג א') :
"ואברהם היה גדול בנבואה משרה. אבל ברוח הקודש היתה שרה מצוינת יותר מאברהם אבינו. והסיבה לזה הוא משני טעמים. א׳ שאברהם בצדקו היה מנהיג העולם ומדריכם לעבודת ה׳ וכמו שכ׳ לפנינו נשיא אלהים ויבואר לפנינו. ומי שעסקו עם המון רבה אינו יכול להתבודד כ״כ. משא״כ שרה היתה יושבת באהלה בקדושה וטהרה (וע׳ מש״כ הגאון חתם סופר בהקדמתו בזה דברים ראויים אליו ז״ל). שנית דאין רוה״ק חל אלא מתוך שמחה ש״מ. ושרה זה צדקתה להפלא שהיתה באמונתה בבטחון חזק מאד נעלה כמו שמבואר ברבה שאמרה שרה לא״א את בהבטחה ואני באמונה ומי שבא מכח הבטחה ידוע מאמרם ז״ל אין הבטחה לצדיקים בעוה״ז. שמא יגרום החטא. וע׳ מש״כ לעיל י״ד י׳. משא״כ שרה שהיתה חזקה באמונתה בלי שום הבטחה ע״כ לא נתעצבה בכל ימי חייה והיתה שקועה ברוה״ק. וזהו דבר הכתוב שני חיי שרה. דשנים שלה כולם היו בחיי שמחה ונפש המעלה ונשגב בחיי רוחני"
מקור נוסף במדרש על השפעתה הפנימית של האשה בעולם- הבאתי בתוספת דברי הרב אליעזר מלמד (פניני הלכה, שמחת הבית וברכתו, פרק י', ד') :
"מעשה בחסיד אחד שהיה נשוי לחסידה אחת, ולא העמידו בנים זה מזה. אמרו: אין אנו מועילים להקב"ה כלום. עמדו וגרשו זה את זה. הלך זה ונשא רשעה אחת ועשתה אותו רשע, הלכה זאת ונישאת לרשע אחד ועשתה אותו צדיק, הוי שהכל מן האשה" (בראשית רבה יז, ז). מסתבר שבשני המקרים הללו, השפעת האשה היתה נסתרת. אם היו מתווכחים ביניהם על הדרך הראויה, האיש היה דוחה את דברי אשתו ומתעקש ללכת בדרך ההפוכה. אבל השפעתן היתה פנימית. הצדקת, מתוך ענווה ואהבה, נענתה לכל יוזמה טובה של בעלה הרשע, שמחה בה, הרחיבה אותה והתעמקה בה, וכך האיש נמשך אחריה, שכן כל הדברים הטובים שפיתחה היו ממנו עצמו. עד שבתהליך הדרגתי הצדדים הרעים שבו נדחקו ונעלמו, והצדדים הטובים שבו הפכו לעיקר. לעומת זאת, המרשעת לא נענתה ליוזמות הטובות של הצדיק, וכשהייתה ביוזמתו נקודה שלילית, מיד נענתה לה בשמחה, ופיתחה והרחיבה אותה, עד שבתהליך הדרגתי עשתה אותו רשע."
אני מביא כאן קישור למאמר של הרב אליעזר מלמד, לדעתי שווה מאוד לעיין בו!
https://www.yeshiva.org.il/midrash/8
השלמה לדברים-והוא ישמיענו
שיחות לחומש במדבר, עמ' 413-412-
"השוה הכתוב איש ואשה לכל הדינין שבתורה" (ב"ק טו.)... קודם כל הודיעו לנו כלל יסודי: שוויון! זה האלף שבאלף. מעבר ליסוד זה יש כמה פרטים שאין בהם שוויון. אבל אין הענין מתחיל מהפרטים. אין זה צודק ואמיתי להתחיל מהאי שוויון. הכלל הוא השוויון, שוויון בצלם אלוקים שבאדם. 'ויברא אלוקים את האדם בצלמו בצלם א-להים ברא אותו, זכר ונקבה ברא אותם". הזכר והנקבה שייכים שניהם לצלם אלוקים שבאדם. יחד עם זה יש גוונים, אבל לא מתחילים מפירוד אלא משוויון.
...לאור העובדה הזאת, יש מקום להתבונן בהבחנה שבין שני צדדים האלה של צלם אלוקים. יש כאן שני צדדים. וכי אפשר להתחמק מחילוקים אלה? קודם כל יש חילוקים ביולוגיים בין גוף האיש לגוף האשה. ריבונו של עולם 'יצר את האדם בחכמה' עם הבדלים בסדרי האיברים. האיש והאשה ביחד בונים גילוי שלם של צלם אלוקים של האדם בעולם הזה, ושניהם אחראים לקיום הדורות. צריך להבין שהאיברים הביולוגיים הגופניים והאורגניים השונים של האיש והאשה משלימים זה את זה ועושים יחד את בנין האדם. בנוסף לחילוקים הביולוגיים בצורת האיברים, קיימים גם חילוקים פסיכולוגיים, ואי אפשר להתחמק מכך."
לגבי ברכת שלא עשני אשה-
כתב אחד מהראשונים ר' קלונימוס בר קלונימוס (אגב, סתם הערה מעניינת: 'קלונימוס' פירושו 'שם טוב'. משהו שגיליתי לאחרונה..) :
"כמה לקה וכו' אשר במטבע הזכרים הוטבע וכו', מי ייתן ותהפכני מזכר לנקבה וכו', שמברכין על הטובה ועל הרעה אברך בקול נמוך בשפה חלושה ברוך אתה ה' שלא עשני אשה"
ר' יוסף חיים מבגדד, 'בן איש חי' בספר עוד יוסף חי פרשת וישב:
"ודע כי הברכות שלא עשני גוי ושלא עשני עבד ושלא עשני אשה, הכוונה שאנחנו מודיעים בזה שאנחנו שמחים ומרוצים בעול מצות ואינם מוטלים עלינו מצד ההכרח, דלכך אנחנו מברכים ומשבחים להשי"ת שהעמיס עלינו מצות הרבה, ולא פטר אותנו, כבני נח או כעבד ואשה"
אם כן.. הנשים אינן צריכות לזה. אצלן הכל מבחירה
ואני גם מפנה לעיין בדברי המהר''ל בספר דרך חיים על מסכת אבות, פרק א' משנה ה'.
ואם יהיו מקורות נוספים שיעלו לי אוסיף
לגבי המאמר שקישרתי מהרב אליעזר מלמד בתגובתי הקודמת- יש שם כמה משפטים מעניינים, אז שווה לעיין בפנים אני אתן רק איזה ספוילר שיכול ללמד אותנו הרבה לכשעצמו:
"לסיכום, בעולם הזה - האיש חשוב יותר מהאשה, לעתיד לבוא הם שווים, ובעולם הבא האשה עולה על האיש. אנו למדים מכאן שיש מספר שכבות בקשר ביניהם. כאשר אנחנו מתבוננים ביחס בין האיש והאשה ברמה החיצונית - האיש חשוב יותר, כשאנחנו מתבוננים יותר לעומק - אנחנו מוצאים שוויון, ובעולם הבא מתגלה משהו עמוק יותר, מתגלה היתרון שיש לאשה על פני האיש"
לגבי זהאוי טאטע!
מובא במי זאת עולה של ניר מנוסי שזה מחלוקת אדמור הזקן והאר"י הקדוש
שהארי כתב שיהיו שוים ואדמור הזקן כתב שהאישה תהיה גדולה (ובאמת בתור השקפה תורנית חב"ד הם מאוד פמיניסטים)
(אולי אולי הרב אליעזר נקט כאדמוה"ז בגלל שפעם הוא היה קשור לרב גינזבורג ואולי משם הוא הביא את זה, אולי)
תודה על הדברים!והוא ישמיענו
תודה רבה לך על ההשקעה הגדולה בתגובה כאן ובתגובות לפני!י.על
מעריכה מאוד!
בשמחהוהוא ישמיענו
אבל מי אמר שה' לא רוצה את המצוות האלה ממך?נוגע, לא נוגע
כי זה לא מתאים לקיים מצוותי.על
שבנות לא מקיימות, זה מצייר אותך כאילו אתה משהו שאתה לא, לא צנוע כזה.
את לא צריכה לעשות את זה לפני כולםנוגע, לא נוגע
בינתיים אני רק מדברת ברמה העקרוניתי.על
בגלל זה אני רוצה לפרוט את זה. להראות שהבעיה קטנהנוגע, לא נוגע
ציצית ותפילין באמת נתפס לא טוב. ארבעת המינים תלוי בעדה.
אבל עדיין אלו מיעוט מצוות. את הרוב את יכולה לקיים.
כשמתארים את זה ככה.. נכון. צודק.י.על
תודה ממש !
יודעת שיעורר הדים אבל אני חיייבת.058
נתקלתי לאחרונה ברב שסיפר סיפור שאני לא זוכרת מה המקור שלו , היה אדם אחד שהפליג בספינה עם 2 ילדיו בן ובת ,הייתה סערה בים הספינה נשתברה ל2 בכוחות אנושים סחב האב את 2 ילדיו וניסה להצילם אך ראה שבמשא של 2 זה כבד והסיכויים אפסיים ולכן , החליט בלית ברירה שאם הוא רוצה להצליח להנצל ולהציל אחד מילדיו הוא חייב לנטוש ילד אחד מאחור חשב האב (היה בקיא בתורה ובתלמוד)הפך במחשבתו הנה והנה באם להשאיר את הבת או את הבן מאחור ואז מצא מקור בגמרא שיש להציל את הבן במקרה שאין אפשרות את שתיהם. הבת בכתה מאוד וזעקה לאביה ומכיוון שאביה לא יכל לעמוד בזה בכוחות על טבעיים לקח אף אותה והצילה , הרב סיפר את זה בשביל המסר שכאשר אנו נתפלל לאבא שבשמיים אז הוא לא יוכל להשאירנו בלב מים ויוציאנו לגאולה. בקיצור, כולם נהנו מהמסר פרט אליי כמובן שעוד נותר לי להפוך במחשבתי האם ייתכן כי זה הכתוב בגמרא במצב כזה?! ואם כן , אז זה אומר גם על התפקידים שהחשיבות של האשה משנית. מעניין אותי ממש איפה המקור באם קיים , אם יש כאן אדם שבקיא בתלמוד. ושאותו אדם גם יסביר לי את התהיות בעקבות מקור זה
מסכת עדויות פרק ג משנה זנוגע, לא נוגע
הטעם לכך הוא שהאיש מחוייב ביותר מצוות ולכן "מקודש" יותר וחשוב יותר.
אבל צריך להבין שההגדרות האלה הן לפי הסתכלות עקרונית- מי מחוייב ביותר מצוות, ולא לפי הסתכלות פנימית או הסתכלות סויבייקטיבית. כי לפי המשנה אדם פשוט לדוג' קודם לרופאה סופר מומחית וברור שאף אחד לא יאמר שהוא חשוב יותר או מקיים יותר מצוות מרופאה מצילת חיים.
וגם העניין של "מקודש" יותר נמדד לפי מה שעומד מולנו- מי שמחוייב ביותר מצוות ולא לפי הפנימיות. שם יתכן שאישה בטבעה נעלה יותר.
קישור לשו"ת בנושאיקדמו פניך
חיפשתי באינטרנט בעקבות השאלה, ומצאתי את זה-
ותודה לבחור מהתגובה הקודמת שעזר לחיפוש עם הציטוטיקדמו פניך
תודה רבה נכנסתי לקישור .מעניין.058אחרונה
כותב בלי שקראתי את שאר התגובות (לשם שינוי)הָיוֹ הָיָה
א' המהות שלכם היא לא "לעזור לגבר למלא את תפקידו", אמנם כתוב "אעשה לו עזר" אבל זו בסך הכל הסיבה הראשונית לברוא עוד מישהו, ואח"כ נבראה האשה כישות לעצמה, עם מליון נקודות ותפקידים שאינם קשורים כהוא זה לגבר, באותה מידה יכל להיות הפוך בדיוק.
ב' לגבי התפקידים - באמת בעולם מתוקן אשה לא אמורה לעזור בפרנסה! העולם היום הגיע בתהפוכותיו למצב מסויים, ואת צריכה לעשות רק מה שבכוחותייך. (ומעניין שאת הדחיפה המשמעותית לנשים אל מעגל העבודה, עושה דווקא הפמיניזם, ואני תוהה, איך? רוצים לאחוז את החבל משתי קצותיו? אלא מה יגידו- לבטל את התפקיד המסורתי של גידול הבית, נו ואיך יתקיים העולם? הגברים יילדו?)
ג' היחס אליכן אינו כלל כפחותות, אלא כבעלות תפקיד שונה. מי שמתייחס אליכן כפחותות הוא שובניסט בזוי, ושלא יפיל את התיק שלו על התורה. (אין עליונות בתפקיד של הגבר על פני תפקיד האשה, אלו שני תפקידים שונים מקבילים, רק השיח הפמניסטי, שהגיע כתיקון לעולם שובניסטי והקצין יותר מדי, הפך כל הבדל כאילו הצד הגברי הוא ה"טוב" והנשי הוא ה"בזוי")
ד' הפסולות לעדות, הוא בגלל מה שחז"ל קוראים "דעתן קלה", ולפני שאת מזדעקת על הביטוי הזה, אגלה לך שהוא מאוד פשוט - כוונתו היא - שהאשה היא יותר רגשנית, ועדות זה תפקיד שמצריך קשיחות. ושלא יאמרו לי שעצם העמדת האשה כרגשנית זה השפלה, כי כנ"ל - דבר כזה הוא פרי באושים של הפמיניזם הקיצוני, בואו נחשוב רגע - מאיפה החליטו שזה נחות? הניחו הנחה והקשו קושיה... למעשה עניין הרגש הוא מאוד מאוד נעלה ויסודי ביהדות, וברוב רוב המקרים, חסרון ברגש הוא חסרון הרבה יותר רציני, עדות היא בין הדוגמאות הבודדות ההפוכות.
ה' שלא עשני אשה זוהי פשוט הודאה על שיש לגברים יותר מצוות, בפועל. (משעשע אותי, שיש סיפור על ר' יהונתן אייבשיץ שהכומר שאל אותו מדוע מתייחסים היהודים אל הגויים כשפלים, אמר לו ר"י - ולמה אתה אומר שאנו משפילים אתכם? ענה לו הכומר - הרי אתם מברכים "שלא עשני גוי", השיבו ר"י, והלא אף שלא עשני אשה אנו מברכים, שמא תאמר שאף את נשותינו אנו משפילים? ונסתתם הכומר, והיום קמו כל מיני מי ומי האומרים שאכן זוהי עדות להשפלת האשה...)
תגובה זריזהיקדמו פניך
היי,
אין לי זמן להתעמק, אבל הנה תגובה קצרה-
הגמרא אומרת "השווה הכתוב אשה לאיש לכול דינים שבתורה"(ולעוד דברים שכתובים שם).
הרצי"ה דיבר על הנושא, ויש סיכום של הרב אבינר.
בנוסף, נכון שנשים לא עולות לתורה, ועוד דברים, אבל מי אמר שזה מה שנחשב?
אולי התורה מסתכלת על הדברים אחרת.
לא יודע אם כול מה שכתבתי מתייחס לנושא, אולי חלק מתייחס לדיבורים ששמעתי על זה במקומות אחרים.
מקוה שזה ירגיע אותך:אש לבנה
1. זה לא חיסרון שאשה צריכה לעזור לגבר. את ובעלך זו בריה אחת לגמרי. זה כמו לומר למה הידיים צריכות לחפוף את הראש.. הכל יחידה אחת וכל אחד עושה את תפקידו.
2. זו לא פחיתות, להיפך. השכר של האשה גדול משל האיש - זה מראה שהתפקיד שלה יותר חשוב.
מקור: ברכות יז: "גדולה הבטחה שהבטיחן הקב''ה לנשים יותר מן האנשים שנא' נשים שאננות קומנה שמענה קולי בנות בוטחות האזנה אמרתי.
אמר רב לר' חייא: נשים במאי זכיין? באקרויי בנייהו לבי כנישתא ובאתנויי גברייהו בי רבנן ונטרין לגברייהו עד דאתו מבי רבנן (זוכות בשכר ששולחות הגברים ללמוד).
ואיך מתבטא השכר שלהן?
כתב הבן איש חי בספר 'בניהו' - שלעתיד לבוא בישיבה של מעלה, הגברים ישמעו שיעורי תורה (בתענוגים עצומים) מפי גדולי הצדיקים, אבל הנשים ישמעו שיעורי תורה מפי הקב"ה בכבודו ובעצמו!!!
לקנא בכן!
אז נכון זה מצריך מאמץ מכן. אבל משתלם...
וזה שמעריכים אתכן פחות... בעוה"ב - עליונים למטה ותחתונים למעלה! ה' אוהב ענוה.
עוד שניהultracrepidam
אני פותח שרשור למה נשים יותר קרובות לקב"ה ויש להן הרבה יותר שכר בועלם הבא וכו' ואני מרגיש כגבר כאילו אני סתם מיותר
אבל תחשוב איזה סיכון זה להיות תלוי בבעלאש לבנה
אם הבעל שלה לא לומד תורה, הלך השכר הזה
מקנא כן, רוצה להתחלף? לא. מי יודע על מי אפול
במה האישה תלויה בבעל יותר ממה שהבעל תלוי בה?י.על
יש אפילו אומרים שהשפעתה עליו גדולה יותר.
אם הבעל בעייתי הוא יחטוף על הבעייתיות שלו. לא?
כנ''לאש לבנה
נשים במאי זכיין? באקרויי בנייהו לבי כנישתא ובאתנויי גברייהו בי רבנן ונטרין לגברייהו עד דאתו מבי רבנן.
אז אם הוא לא לומד - היא לא זוכה.
אם היא שלחה אותו, התאמצהי.על
היא מקבלת שכר על המאמץ והוא יקבל מה שמגיע לו לפי מה שהוא עשה בפועל.
יש גבול כמה אפשר לקשור 2 אנשים.
לא משכנעאש לבנה
והבעל מקבל עונשים על הפשלות של אישתו?י.על
יש בגמרא סיפורים על גדולי ישראל שזכו בנשים לא משהו..
אם כבר, אם יש בן זוג בעייתי השכר של בן הזוג הנורמאלי יותר גדול כי הוא/היא סבלו מספיק
וחוץ מזה, מי מתעסק בשכר ובעוה"ב???
בטח שכןadvfb
מאי 'ולחושבי שמו'? אמר רב אסי: אפילו חשב אדם לעשות מצוה, ונאנס ולא עשאה, מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה
אה כן?אש לבנה
אז למה בפרשת שבוע היו אנשים שהיו טמאים ולא יכלו לעשות הפסח, וטענו למשה "למה נגרע לבלתי הקריב"? הרי הם רצו אלא שהיו אנוסים?
אלא המשפט שכתבת הוא לא כפשוטו, זו רק 'בחינה'. וכלשונך - "כאילו" עשאה.
הרי פשוט שאני לא אקבל שכר על מצוות של כהן גדול אם אני 'רוצה' לקיימם, אלא שמה אעשה שלא נולדתי כהן גדול...
בקיצור אם הבעל לא למד תורה, האשה לא תקבל כלום.
כן אחיadvfb
'בחינה' זה משהו מאוד חשוב בעל משמעות. 'כאילו' זה לא אוויר, זה משהו עם מטען בעל משמעות רבה.
אני לא מתכוון לפרשן לך את סיפור פסח שני עכשיו..
כמו כל דבר יש הגיון גם בצד השני, אני לא מסכים להגיון הזה.
דווקא מאוד מסתבר.הָיוֹ הָיָה
שימי לב ללשון "באקרויי" "באתנויי" - דהיינו - בנתינת האפשרות. אם הוא בזבז את זמנו לריק היא לא הפסידה כלום.
לא. נתינת אפשרות+שהוא באמת עושה זאת.אש לבנה
לא חושבhartkebhdxcrd
אקרויי ואתנויי - ששולחים (ב מ ע ש ה) את הבעלים ללמוד תורה ואת התינוקות לבית המדרש.
המאמר הנ"ל של אנס ולא עשה זה נכון במקרים מסוימים, לא בכל מקרה שאני רוצה משהו ואינני יכול.
זאת לא הזכות היחידית של נשיםadvfb
וזה בטח לא הרעיון שחזל רצו להעביר האימרה שנשים זוכות בשכר הבעל.
מה הקשר לסתם מיותר?והוא ישמיענו
כשרוצים להראות את מעלת האשה מראים את הצד השני של התמונה. זה הכל
ונשמח. תפתח שרשור כזה
הוא צודקי.על
התשובה של "תפקידך לעזור לבעל,זה מצריך מאמץ ומשתלם,ה' אוהב ענווה" מעצבנת ואפילו מקוממת במיוחד כשזאת באה מאדם שרואים בבירור שהוא לא היה רוצה תפקיד כזה. ולא רק הוא, אף בן לא היה רוצה תפקיד כזה.
וזה לא סותר את זה שאנחנו צריכות להיות שלימות ושמחות בתפקיד שה' יעד לנו אבל מותר שיהיה לנו קשה.
הטענות האלו רגשיות ולא שכליות...אש לבנה
המאירי כותב שיש שתי תכליות בנישואין עם אשה:
המאירי יבמות סג,א:
"כשנושא אשה יהא כוונתו או להולדת בנים הגונים, או להיותה לו לעזר עד שבזכותה וזריזותה בדרכי ביתה יהא הוא פנוי להתעסק בתורה".
תמשיך, תמשיך לדרוך על היבלותי.על
חחח
למה יבלות...אש לבנה
אני כגבר, כשאני שם לב שככל שהאשה יותר מתמסרת לבעלה, אני מעריץ אותה יותר ויותר... ויכול להגיע לרמות מטורפות.
לא יודע להסביר כ"כ במילים אבל זו ההרגשה.
ממליצה לך לא לומר דברים כאלה למשודכות שלך אם יש לך להתחתן .י.על
אישה היא לא שיפחה עם רחם.
לא יודע מה איתך, אני הולך להתמסר כולי לאשתי.אש לבנה
כל אחד צריך להתעסק בעבודת ה' שלוי.על
אה, לא עיינתי בכל הדיון.. מחילהוהוא ישמיענו
..י.על
@ultracrepidam , ממש מעניין אותי מה דעתך על הנושאים שעלו בשרשור, אני מחכה לתגובות שלך..
יש לי הרגשה שאני ממש אתחבר למה שתכתוב. פליז תכתוב .
כתבת שלימדו אותי דברים לא נכונים..
הייתי הראשון שהגיבultracrepidam
הי. קודם כל התסכול מאד מובן ומצער - לקראת נישואין וזוגיות
אם יש נושאים אחרים שאת רוצה שאתייחס תפרטי.
בקטע של "האשה ביהדות שווה פי אלף מהגבר" אני חושב שהבהרתי שזה נשמע לי לא אמין.
אשה לא מצווה בלימוד תורה כי היא כל כך קרובה לקב"ה שהיא לא צריכה את זה - גם גוי לא מצווה בלימוד תורה כי הוא כל כך קרוב לקב"ה?
אני יודעתי.על
ראיתי שכתבת בתגובות בהמשך שלימדו אותי דברים לא נכונים. תוכל לומר למה התכוונת?
לא כתבתי בדיוק את זהultracrepidam
כתבתי שניסו לתת לך תחושת משמעות ותחושת חשיבות באמצעות הסברים גרועים (כמו שציינתי בתגובה הקודמת שלי), ואת לא השתכנעת ונשארת מתוסכלת, ובצדק.
לדעתי לא צריך להצדיק את התורה בעיניים שלנו, ומצד שני לא לרוץ להסיק מסקנות.
לא שהתורה מתאימה בדיוק לכל עקרון פמיניסטי, ומצד שני - לא שאם יש משהו שכתוב אנחנו יכולים להפיק ממנו באופן מיידי איך צריך להיות היחס לנשים, גברים, חתולים ועצים.
לכן הסברים שנותנים רקע שבו דברים נראים הגיוניים הם הסברים טובים בעיני - למשל שלא הגיוני שגם הגברים וגם הנשים יהיו מחוייבים בכל המצוות, ובשביל האיזון היה נכון יותר שהנשים יהיו פטורות. שחברתית, נשים במשך הדורות באמת היו במעמד חברתי נמוך יותר, בגלל האופי של מעמד חברתי (נשים לא היו בקדמת הבמה, ושם נקבע המעמד החברתי) - מצד שני, זה ממש לא אומר שלא היתה להן השפעה; היתה להן השפעה עצומה במהלך הדורות. מצד שני,יש השלכות לזה שנשים היו במעמד חברתי נמוך יותר, והרבה מזה נשאר במבנה החברתי היהודי.
הם אני אישית תומך בשינוי? לא. כי אני לא מאמין בשינויים שנעשים בכוח. אם יהיה שינוי זוחל שאף אחד לא ישים לב אליו (כמו שינויים מסוימים שקרו בכיוון ההפוך), אני אישית אשמח בזה. אבל אני נגד שינוי של המצב בצורה מלאכותית, כי אני לא תומך בשינויים כאלה
הבנתי אותך.תודה.י.על
ההבנה שלך שווה המון.
עד כאןכְּקֶדֶם
מי יודע כבר כמה קשרים הלב הזה חווה
וכמה אמרו לך שאתה זוהר ושאתה משהו אחר ושהעולם צריך אותך באמת. ואיך זה שאתה כזה כל כך? והלוואי שהרגע הזה אתה ואני לבד יהיה לתמיד. ושאם היה אפשרי הייתי נשארת איתך לנצח אבל אנלא יכולה להקים איתך בית. ועוד אינספור פתגמים מאינספור שהלב שלי נתן להן להיכנס בלי מעצורים. והן הביטו ברהב ונגעו בקצהו ונחרדו ונעלמו.
ולהבדיל גם קשרים עם חברים טובים מאד שהחליטו שדיי.
אה וגם הוא, שאמר לעולם דיי. גם איתו רציתי להגיע הכי רחוק שיש יותר מהכל וגם אתה מתי שככ התקרבתי אליך טרקת לי את הדלת בפרצוף. כמו כל האחרים.
ואולי אני באמת תמים ונאיבי אולי לא הרגשתם אליי כמו מה שאני הרגשתי ומרגיש אליכם עד היום. אולי באמת ניצלתם כל רגע אתי רק כדי לחוות עוד קצת , כמה שמתאפשר.
אבל הגיע הזמן שלי. שעכשיו אני איעלם.
הגיע הזמן שאומר לעולם - דיי.
התוהו קדם לעולם.
נוגע, לא נוגע
עצוב וכואב לשמוע
קצת מניסיון, יש אנשים שהעבודה הרוחנית שלהם זה להסתנכרן עם העולם וללמוד להתהלך בו. ואם זה מנחם, אחרי העבודה הזאת אתה מרגיש אחרת, טוב יותר ורגוע ושליו, ושלם עם עצמך.
שתרגיש טוב במהרה בעז"ה, ותמצא את מקומך ואת רעייתך
נעמת לנו… חבל שאתה מחליט לעזובפ.א.
וואלה לא קלטתי שזה שרשור פרידהadvfb
כתיבה יפהאדם פרו+
כואב ממשארץ השוקולד
חבר יקרכל היופי
עוד לא הגיע זמנך להיעלם.
הלב שבע אכזבות אבל יום אחד יהיה טוב יותר ותמצא את מקומך.
הסימן הכי טוב בעיניי לטוב ולכנות - הוא אנחנו עצמנו.
האם אתה מרגיש טוב ואהבה כלפי אחרים?
אם כן, בוודאי שיש עוד כמוך שאינם רק נצלנים.
כל אחד מאיתנו מסתובב בעולם הזה עם שריטות וקשיחם משל עצמו, החיים מורכבים ללא ספק.
אבל יש ויהיו רגעי אור.
אנחנו נוטים להבליט את החושך כי הטוב הוא המובן מאליו, כי אנחנו בנויים להתגונן מהרע.
אבל מה שזה אומר בתכלס, גם אם לא תמיד מרגישים ככה, שהטוב הוא הרוב. מקיף אותנו בלי שנרגיש.
מותר ליפול לתהומות, זה בסדר להרגיש, אבל לזכור שיש אור בקצה, שהנפילה הזו לא תהיה לנצח.
חולה עליךךךadvfbאחרונה
אחלה כתיבה
הצורך לשים גבולות הוא צרך הכרחי.
לאחרונה באמת עלתה התובה שזה גם נותן קרקע פוריה לדברים שיצמחו ויפרחו.
יש שני צדדים יראה ואהבה.
היראה שמתבטאת בשימת גבולות והיא נותנת בסיס יציב.
על גבי הבסיס היציב אפשר לפתח ולהצמיח כל פעם את האהבה.
אז בהחלט - די! שמים גבולות! מתוך כך בעזרת ה' הרבה שפע ברכה והצלחה!!
יש לי בכלל סיכוי?מה כבר ביקשתי
אני יודע שהשאלה בכותרת קצת חריפה מדי אז אסביר...
לא יודע אם זה שייך לפה או לאר"מ אז כותב בשניהם.
עברו כמעט חודשיים מאז שהיא חתכה אותי. (לא יצאתי מאז מסיבה טכנית שקצת מנעה ממני להיפגש, ואני מרגיש שאולי זה קצת הזיק לי שאותה גברת ישבה לי במוח כל הזמן הזה ומצד שני גם עלו לי הרבה תובנות לגביה שלא חשבתי עליהם קודם אז אולי כן היתה מזה גם תועלת...לא משנה, זה לא העיקר. וגם סרו המניעות אז בעז"ה ממשיך.).
הנקודה היא שאני מרגיש שאני אולי קצת רגיש מדי. בכללי בחיים. ובדייטים זה מתפרץ במאתיים אחוז. כבר כתבתי על זה פה פעם אבל אז זה היה בהקשר של פרידות. עכשיו אני מתכוון בהקשר של אישיות.
זה היה הקשר הארוך יחסית הראשון שלי. יצאתי עם כמה בחורות לפניה ועם אף אחת לא התקדמתי באמת וגם תכלס לא היה כל כך שייך. כבר שראיתי את הפרטים שלה בהצעה הרגשתי שזה משהו אחר. וזה באמת היה. הבעיה הגדולה היא שלא הצלחתי באמת לקדם את הקשר. בכל רעיון שעלה לי חששתי שזה ילחיץ אותה, שהיא לא תגיב לזה טוב וכאלה. מפה לשם היא הרגישה שאני לא מוביל מספיק ועל זה (לפחות ככה אמרה) חתכה. היתה לנו שיחה ארוכה מאוד לפני שהיא קיבלה את ההחלטה, והמסר העיקרי שקיבלתי שם הוא "אתה באמת אדם טוב. באמת. לא פגשתי הרבה בחורים כאלה וגם אומרים שזה די נדיר אצל גברים. באמת התנהלת מדהים במהלך כל הקשר. הרגשתי שיש מי שרואה אותי ואכפת לו ממני. גם עוד לא פגשתי מישהו שמבין אותי ככה. יש לך לב כל כך טוב, וזאת אחת ה-תכונות החשובות לי. לכן ממש קשה לי לוותר על זה. באמת רציתי שזה יצליח. אתה מה שאני מחפשת. אבל אני מרגישה שזה לא מה שאני צריכה בחיים. אני צריכה מישהו חזק, יציב, שאני אוכל לסמוך עליו. ומבחינת הרגישות אני מרגישה שאנחנו קצת דומים מדי. וזה לא מה שאני צריכה לפחות בשלב הזה של החיים...".
מה שאני שמעתי זה "היית יכול ממש להצליח בתור בחורה. אתה לא גברי, אתה לא מסוגל לספק לאישה את מה שהיא צריכה בחיים, אתה רגיש מדי, מי שאמור לבכות בבית זה לא אתה זו אני, אין לך ביטחון עצמי, אתה לא החלטי, ובקיצור- בתור חברות היינו יכולות להסתדר יופי, אבל בתור בעל? תשכח מזה."
וכאן אני שואל כבר חודשיים ולא מצליח לקבל תשובה- למה אני אמור לצפות? מאז שאני זוכר את עצמי זה מי שאני. רגיש, מתחשב, אכפתי, דואג, שמח בלשמח מישהו אחר, מתכלב בשביל שמי שאני אוהב יהיה בנוח, וכו. אני לא מחפש מישהי גברית ושנחליף תפקידים. יש בי את הרצון הגברי הבסיסי הזה של לספק משענת, להוביל, להיות הקול השפוי. אבל בפועל זה לא מתבטא. בפועל היא נפגשת מיד עם הלב הטוב שלי, זה משמח אותה שיש גברים כאלה בעולם, ובזה מסתכמת התועלת שלה מהקשר. ואני? אני רק מאבד עוד את מעט הביטחון העצמי שנשאר לי. מי תוכל לראות אותי מעבר? ומי תוכל לאהוב את התכונות האלה באמת? יש מישהי שתשמח בזה שאני לפעמים לוקח דברים ללב והם משפיעים עלי? שאני חווה את העולם בצורה יותר עמוקה? שהלב שלי לא מסוגל לשמוע מישהו ובמיוחד מישהי שמחמיא לי בלי שיעלו לי דמעות?
זה קצת מייאש כל העסק הזה ובמיוחד הכנות שבה היא אמרה שאני אשכרה מה שהיא מחפשת ולמרות זאת החליטה לסיים את זה...
קלעת בולמה כבר ביקשתי
היא אמרה על עצמה שהרגש שלה לא נמצא איפה שהיא מצפה שיהיה ושהיא מאוד מקווה שיתפתח, ככה שכנראה באמת זה שלא היה שם שינוי משמעותי היה הטריגר העיקרי להיפרד. היא דיברה עם מישהי שהדביקה את החוסר התקדמות ברגש בהובלה שאולי חסרה מצידי, וזה היה נראה שהיא קצת נתלתה בזה בשביל לתרץ למה היא רוצה לסיים. בזמן הפרידה נאמרו הרבה דברים שאני כבר לא ממש זוכר, והאמת שמעדיף כבר לשכוח... 
בעז"ה שבקרוב ממש נזכה למה שאתה מתאר ושבנתיים אצליח לחיות באמונה ובביטחון...
מכיוון שאינני ראוי להיות הגאון של הדור,חסדי הים
אני חייב להתחתן עם אשה שתהיה מוכנה לגדל את גאון הדור הבא.
"יִבְחַר לָנוּ אֶת נַחֲלָתֵנוּ אֶת גְּאוֹן יַעֲקֹב אֲשֶׁר אָהֵב סֶלָה".
תודהנוגע, לא נוגע
שדכנים לחוצניקים ודומיהםTachyon
האם מישהו מכיר שדכנים לחוצניקים או בכללי אנשים שיכולים מצד אחד להיות מאוד דוסים ומצד שני מאוד פתוחים לעולם?
אתה יכול לפנות אלי במסר (לא בשיחה אישית) ואתן לךחסדי הים
אשמח גם
ראומה1
התחתנתי לתוך קהילה של חוצניקים רווקיםתמיד בבטחה
אז מוזמנים לפנות ואני אנסה לעזור 
פניתי
ראומה1
יש קהילה של חוצניקים רווקים כאן? סקרנת...מתוך סקרנות
JLICתמיד בבטחה
תודה, מכיר קבוצת ווצאפ שלהםמתוך סקרנות
יש להם גם קהילה פיזית?
בוודאיארץ השוקולד
מעניין, טוב לדעתמתוך סקרנותאחרונה
תודה רבה! אם יש עוד איזה שדכנים מאזור בית שמש?Tachyon
יש בתחתית רשימת השדכנים בשרשור הנעוץלגיטימי?
כמה שדכנים ומיזמים.
כדאי להסתכל לדעתי גם על האתר SAYS.
בהצלחה
הייתי מחפש באינטרנט על JLICארץ השוקולד
ראיתי עכשיו זוג בדייטהפי
הבחורה כמעט מתעלפת מקור
והבחור מדבר על מטבע ביטקון או משו כזה..
הבנת מה אני אומר?
אחי , היא בעולמות עליונים
ביטקוייןמשה
זה באמת מקום לרחף בו.
כמה קשה לומר קר לי?בחור עצוב
בנות תמיד צודקות ובנים תמיד טיפשים וחסרי תשומת לבצדיק יסוד עלום
יותר קשה מלאכול סרטים אחר כך שהוא לא שם לב אלייךיוני.ו.
מה שבטוח.
ושאף אחד לא שם לב אלייך, ולכן את חותכת מעוד אחד ועוד אחד למרות שהייתם יכולים להיות מאוד מתאימים.
תאמיני לי תלמדי הרבה יותר על הבחור אם תחליטי להגיד שקר לך ולבחון את התגובה שלו, מאשר להחליט לבחון אם הוא שם לב שקר לך בכלל מלחתכילה.
בכלל הגישה הזאת היא פוטינציאל להיות כדור שלג מתגלגל לחיי זוגיות מתסכלים.
הוא נדרש לעבוד על עצמו לשים לב יותר לדברים שמפריעים לה בדיוק באותה מידה שהיא נדרשת לעבוד על עצמה להרחיב את תחומי הביטוי וההבעה שלה מולו.
ברור שהיא צריכה להגידהפי
הצעתי לכמה בחורות את המעיל שליבחור עצוב
נראה לי שזה בסיסי להיות רגיש למזג האווירadvfb
כדאי שיהיה תשומת לב מצידוארץ השוקולד
אבל אם היא לא יודעת לומר שקר לה זה גם בעיה.
ולגבי עצם המקרה, אולי גם לה היה מעניין ממש שהיא לא שמה לב לקור.
חחחח לא נראליהפי
אני צוחקת כי עכשיו שעה אני אומרת לחברה די קר לי בואי לאוטוו כבר
פתאום דוכן של תכשיטים סייל כל הדוכן
מה לא ניקח????
והיא כולה עלק קר לך
הורידה לי את החשק לא לקחתי .
סתם פשוט היה יש ים אנשים
קיצר יש משהו שמעניין לך פחות קר
אבל בדייטים לי ספציפית קפוא
ואני חופרת לבחור שקר לי!
הוא לא יכול לפספס את זה
אז תקבעו מראש במקום סגורבחור עצוב
ואי אני חושבתהפי
שהתסכול הכי גדול שלי בדייט היה שנכנסו למסעדה ואז גילנו שאנחנו בטעות בחלק החיצוני שלה אומנם מקורה אבל חיצוני היה שם קור בלתי נסבל.
שזה קטע זה יחסי כי עם גברים קפוא לי רצח
ועם חברות שלי חם לי כל הזמן המזגן על חום דולק
אז אפשר לעבורבחור עצוב
זו לא בושה לומר לבחור שקר לך ותשמחי לעבור.
בסוף המטרה שלו שיהיה לך הכי נוח בעולם כדי שתוכלי להביא את כל כולך לפגישה( וגם להיפך כמובן).
אני אישית הייתי שמח אם מישהו תאמר לי מה יגרום לה להרגיש טוב יותר.
ברור שאמרתיהפי
סוף טוב הכל טוב?בחור עצוב
יש כאלו שמתפדחות לומר וסתם סובלות.
אפשר להגיד בטל ומבוטלהפי
לא הבנתיבחור עצוב
מסכיםארץ השוקולד
אולי זה דייט בין הראשוניםמישהי נשואה
והיא עדיין התפדחה להגיד
אני מקווה שבהמשך היא תגיד שקר לה
מזכיר לך משהו?אריק מהדרום
את ההרצאות בנושא כלכלה שהיית נושא בפני😂יעל מהדרום
אשה היא לא יועץ השקעותבחור עצוב
אשה היא אכן לא יועץ השקעותאריק מהדרום
זה נושא מספיק חשוב כדי שלפחות תהיה לכם ראיה משותפת לגבי איך נכון להשקיע.
המצב שבו צד אחד משקיע כראות עיניו בכל מיני השקעות וצד שני כלל לא מעורב זה המצב הנפוץ אבל הוא מאוד לא בריא בעיקר בעיתות משבר שבו צד אחד יקבל תרעומת על ההשקעות הגרועות שלו.
וגם איך בן אדם משקיע אומר הרבה מאוד על הנפש של בן האדם ועל איך הוא רואה את העתיד שלו ושל משפחתו.
זה לא אומר שצריך לאכול לה את הראש על זה בפגישותבחור עצוב
אכן לא כל אחד חייב לדעת לעשות הכלאריק מהדרום
אם מישהו אחד אחראי על שטיפת כלים, זריקת זבל או ספונג'ה זה לא נורא כל כך אם הפרטנר לא יהיה לו מושג בנושא.
אבל בנושאים כמו ניהול ההון המשפחתי וחינוך הילדים זה מאוד קריטי ששני ההורים יהיו אחראים ביחד.
וזאת כי שני בני הזוג מוציאים ומכניסים (בדרך כלל) ואם לשניהם יש מטרה לחסוך להון עצמי לבית או לחתונות ובר מצוות לצורך העניין לא הגיוני שאחד מבני הזוג על דעת עצמו יחליט להוציא יום אחד הכל על ביטקוין כי הוא ראה טיקטוק ששכנע אותו זה הדבר הנכון.
אתה יודע שזה בערך מה שקרה בקיבוציםמשה
השקיעו שם בכל מיני שטויות כל מיני אנשים שעבדו בגזברות. חלק קטן הצליח והתעשר (ואז הקיבוץ לא התלונן...) וחלק גדול פשטו את הרגל.
אני תוהה אם מספיק ששני הצדדיםארץ השוקולד
רואים עין בעין ביחס להוצאות וחסכונות, גם אם אחד הצדדים לא מתעסק באופן ההשקעה?
מה דעתך על זה?
המצב הנפוץאריק מהדרום
בשאלות הגדולות של החיים, עם מי להתחתן, כמה ילדים להביא, איפה לגור, איך לחנך את הילדים, במה לעסוק, צריכה להיות החלטה משותפת או לפחות מעורבות אחראית לדרך, גם בבניית ההון המשפחתי זו החלטה מספיק קריטית בחיים כדי לפנות לזה זמן איכות לדבר על העתיד הפיננסי שלכם.
אם תרצהאריק מהדרוםאחרונה
תוכל להשוות את זה לזוג שצד אחד מעורב בחינוך ילדים עד לשד עצמותיו והצד השני לא יודע איפה הילדים לומדים, לא מה הם לומדים, לא איזה כיתה, לא אם מישהו מציק להם בהית הספר, הוא בקושי יודע כמה ילדים יש לו ואם בכלל ומה השמות שלהם, מתי בר מצווה, לא מעניין אותו כלום בחינוך ילדים.
אז בפיננסים זה המצב הנפוץ.
ברור שמספיקברגוע
חחח גדולהפי
אוחזיויק
הרהורים בעקבות שירשורים: למי לדעתכם יש יותר סיכוי?יוני.ו.
ולמה
1. "לא הולך לי בדייטים/מערכות יחסים, לא מתקדם לשום מקום, למרות שאני משקיע/ה ומנסה זמן רב." >> "זאת הסיבה שהפכתי להיות פריק/ית ומוזר/ה" >> "אני מיואש/ת וכבר בקושי מנסה"
2. "אני פריק/ית ומוזר/ה" >> "זאת הסיבה שלא הולך לי בדייטים/מערכות יחסים, לא מתקדם לשום מקום, למרות שאני משקיע/ה ומנסה זמן רב." >> "אני מיואש/ת וכבר בקושי מנסה"
נגיד שאלו שני סוגי האנשים. שניהם לא אידיאלים, אבל כנראה יותר נפוצים מהסוג האידיאלי, אז תנסו להתייחס אליהם, ולא לשבור לסוג שלישי. אם תקלטו את הלך הדברים תגלו שיש הרבה פחות מקום לקטנוניות.
(חסכתי את הניסיון לעדן/ פוליטיקלי קורקט למינהם)
מסכים ומחזקאביעד מילוא
אבל זו התבוננות חיצונית צריך לשבור את הסטיגמות
אתה מה זה צודקadvfb
גם בהתחלה זה עלה לי, אבל אולי זה רק עניין של ניסוח.
אם מדברים על שורש העניין אפשר למצוא בדילמה הזו עקרון שהוא אמיתי ולא חיצוני.
לא הבנתיהרמוניה
למה שיהיה הבדל אם לשניהם המסקנה השווה היא- "אני מיואש/ת וכבר בקושי מנסה" ?
לראשון יש יותר סיכויadvfb
הוא מגדיר את עצמו כנורמלי חוץ מהעובדה שהוא לא מצליח במערכות יחסים, לכן הוא יכול לבודד את חוסר ההצלחה בתחום הזוגי ולהבין שזה לא צובע את כל האישיות שלו. ככה הבטחון העצמי עולה וכך גם המסוגלות שלו לפתור את הבעיה עולה.
בסוג השני יש בעיה בהגדרת הזהות האישית והערך העצמי. הטיפול הוא בהכרח שורשי.
תלוי ביחס בין כמה שהוא חושב שהוא פריק ומוזרנוגע, לא נוגעאחרונה
לבין כמה שהוא באמת
שוב נר בלי ביתאנונימיכלשהו
כל משב רוח מכבה אותו. נשארה רק פיסת שעווה חסרת צורה.
בעז"ה שנה הבאה 'נר לבי בית'חסדי הים
לפעמים רק צריך להחליף כמה אותיות בראש, כמו הדוגמה המפורסמת 'מחשבה-בשמחה'.
בעז"ה בקרוב ממש!
היום זה עדיין "זאת חנוכה" וההשפעה עדיין קיימתנפש חיה.
אפשר עדיין להתפלל ולבקש ליד החנוכיה אפילו שהיא כבויה
בע"ה
לשנה הבאה נר איש וביתו
מתוך בריאות ושמחה#
רק לומרנגמרו לי השמותאחרונה
שהתפללתי עליך לישועה שלמה ב"ה.
ניכר שאתה עובר קושי מאוד גדול, תקופה ממושכת
מקווה שאתה מוצא גם בחיים האמיתיים כתובת מיטיבה שתעזור לך ותלווה אותך דרך קושי זה
חזק ואמץ
ב"ה שתראה אור גדול במהרה ממש
"קווה אל ה'
חזק ויאמץ ליבך
וקווה אל ה'"
איך עוברים את הפגישה השנייה?אביעד מילוא
יצאתי עם בחורות מקסימות אבל אף פעם לא עברנו את הפגישה השנייה (נחתך תמיד על רקע שהן לא היו בשלות לשידוכים ונכנסו לזה מתוך לחץ חברתי)
💁🏻♂️אבטיח ברזילאי
ענית תשובה מאוד מרגיעה בסיפא, פשוט תצא עם בנות שלא נדחקו לפני בשלות לדייטים.
אם זה גורף אז או שמאגר ההצעות שלך מזעזע או שיש סיבה אחקת וזה היה רק התירוץ. זה לא נורמטיבי סטטיסטית שעם כל הבנות לא עוברים מאותה הסיבה את הדייט השני.
נוטה לחשוב שזו לא רק "חוסר בשלות" מצידן, ושאם תהיה איתך אווירה נעימה וכיפית הן ימשיכו
זה לא שאין איתי אווירה נעימהאביעד מילוא
אני לומד מטעויות ומשתפר ומבין איך לעשות דברים פעם אחת התעלמנו מהטריגרים ובפעם אחרת זה צץ משום מקום
מחזק אותךאבטיח ברזילאי
קשה הזיווג כקריעת ים סוף
ההשתדלות היא לא רק לוגיסטית אלא גם להשתפר בתדר, ללמוד מטעויות וצעירויות, לקרוא את הבחורה, לרצות להיות נעים...
בהצלחה 
יוצאים עם בחורות בשלות יותר…מבולבלת מאדדדד
^^^ארץ השוקולד
ואם ההצעות ברובם הגיעו מאותו מקום/שדכן/שדכנית כדאי לשתף אותם ולהבין מהם איך להתמודד עם זה.
בהצלחה
כפי שכבר אמרובחור עצוב
לצאת עם בשלות יותר.
כדאי רק לוודא עם עצמך \שיחה עם חבר שבאמת זו הסיבה וזו לא גרסה מנומסת שלהן ל"זה לא אתה, זו אני".
משקיעים יותרהפי
אולי לבדוק בעדינות את הנקודה הזאת בבירוריםadvfb
אתה מדבר עם החברה שלה ושואל אם יוצא לה לדבר על הרצון לבנות בית וזה משהו שמעסיק אותה.. תוהה לעצמי איך לשאול את זה בדיוק. נשמע לי לגיטימי לשאול.
אם יצאת עם כמה בנות, ואף פעם לא הגעת לפגישה שנייה-לגיטימי?אחרונה
אולי לא נכון להפנות את האצבע כלפי חוסר הבשלות שלהן, אלא כלפי הגורם האחר בעסק?
אולי כדאי לברר עם מי ששידך, שינסה לברר אם יש משהו ספציפי וקיצוני בהתנהגות שלך שמרתיע.