מן הסתם אלה לא שאלות של מדע מדויק, אז אנסה לענות כמיטב הבנתי:
מה ההבדל בין כימיה להתאהבות לאהבה?
*כימיה - התחושה הפיזית שיש לנו בגוף בעקבות התרגשות/מתח/חשק/התאהבות וכו'. למשל פרפרים בבטן, בחילות וכו'.
*התאהבות - מחשבות אובססיבות (במובן הטוב של המילה) על מושא ההתאהבות, שימת דגש (אולי גדול מדי) רק על החלקים הטובים והוורודים הקיימים בו, משיכה פיזית מאוד נוכחת, הורמונים משתוללים (ע"ע כימיה), רצון עז להיות כמה שיותר קרוב למושא ההתאהבות בכל רגע נתון, רצון להגן/לשמור על מושא ההתאהבות בכל מחיר.
*אהבה - זה השלב ה"בוגר" יותר של ההתאהבות. התאהבות (כפי שאני תיארתי אותה לעיל) לא יכולה להימשך לנצח, וטוב שכך. אחרי שהיא שוכחת, מגיע השלב של האהבה. בשלב הזה כבר מודעים בצורה טובה יותר למגרעותיו של מושא האהבה, לא חושבים כל היום רק עליו, לא חווים פרפרים בבטן לפני שנפגשים אתו וכו'.
עם זאת, הרצונות להגן ולשמור על מושא האהבה, לחיות אתו עד 120, לשמח אותו וכו' - גם הם קיימים ומכתיבים את ההתנהגות. "בלעדייך אני חצי בן אדם, בלעדייך אני בעצם כלום" - זה לא סתם שיר, אלא באמת המציאות של האדם האוהב, שהופך לסוג של ישות אחת עם מושא האהבה, ולא יכול עוד לראות את חייו בלעדיו.
על מה מהדברים אפשר לעבוד ואיך?
לפני שאלת האפשר - צריך לשאול האם בכלל צריך. כימיה והתאהבות זה נחמד, אבל זה ממש לא צורך חיוני בשביל להתחתן, ויש זוגות רבים שנשואים באושר בלי שהם הרגישו את הדברים האלה ולו פעם אחת כלפי בני זוגם.
לגופו של עניין, אפשר לעבוד על האהבה על ידי ראיית הטוב, שמחה, חיבור חברי, דיבור, עזרה, צבירת חוויות משותפת וכו'.
ככל שאני חושב על זה, הדברים האלה חייבים להתקיים גם שנים לאחר החתונה, על מנת לשמור על האהבה קיימת.
(במאמר מוסגר: בשבע הברכות שלנו, המשפחה המאמצת של אשתי מהשירות הלאומי בירכו אותנו בברכה היה יפה שיכולה להיות: שבעוד X שנים, לא נקום בבוקר ונגיד "אני נשואים כי התחתנו לפני X שנים", אלא שבכל יום ויום נהיה נשואים כי אנחנו אוהבים ורוצים להיות ביחד. אז זה היה נראה ברור מאליו, אבל היום אני מבין כמה זו ברכה עמוקה וטובה).
מה מהדברים פשוט צריך להגיע בטבעיות?
תגדירי "טבעיות"... לדעתי אהבה שמגיעה מתוך עבודה, תהיה הרבה יותר איתנה מהתאהבות שהגיעה "סתם ככה".
ב"עבודה" אני מתכוון לדברים שכתבתי קודם - ראיית הטוב וכו'.
מה אתם חושבים/ רוצים/ מצפים להרגיש כדי שתהיה לכם ודאות?
מספרים על אלברט אינשטיין, שאמר כי אין שום דבר ודאי בחיים - מלבד מיסים ומוות.
אני לגמרי מאמין שכדאי וראוי להתחתן מתוך התאהבות/אהבה, ולא לחכות שזה "יגיע בהמשך" (כלומר אחרי החתונה). אם הרגש קיים, וגם השכל אומר שביחד עם האדם הזה יהיה לי טוב (על כל מעלותיו וחסרונותיו) - אני חושב שאפשר לעבור לשלב הבא...
האם ועד כמה השכל מעורב ושולט ברגש?
זה עניין של עבודה. יש מי שנותן להתאהבות לסנוור את ההיגיון שלו, את הערכים שלו, את כל מערכות ההגנה שלו. אני חושב שאפשר על ידי עבודה עצמית "להתגבר" על זה, ולבחון בצורה כמה שיותר אובייקטיבית האם באמת כדאי לי להמשיך ולהתקרב אל האדם הזה.