לימוד גמרא לבנותה' ישמור
אוקי, מישהו יכול לעשות לי סדר בסוגיה הזאת? אני יודע שיש הרבה דעות לגבי זה בעד ונגד, אשמח לקבל טיפה רקע ממי שמכיר את אחד/כל הדעות.
'ישרפו דברי תורה ואל ינתנו לנשים'דנון

כך מובא בתלמוד, וכי יש יותר דברי תורה מאשר גמרא? 

רק הבאתי את הדברים, אין לי כמדומני שום ידע בנושא,

מה שכן לגבי הלכות פסוקות כגון משניות ומדרשים שאין בהם פלפולי תורתנו הקדושה מציתי להרבה נשים שכן למדו בהתר גמור, הבן איש חי זצק"ל סיפר על סבתו ע"ה שלמדה ח"י פרקי משנה בכל יום.

מצרף את מה שהרב מלמד כתב בפניני הלכה על לימוד תורה לנשיםנ.ד.ב

זה קישור מתוך תפילת נשים: ב – מצוות תלמוד תורה לנשים – פניני הלכה

ציטוט משם: 

"נשים שרוצות להתעמק בתורה לשם שמים, רשאיות להוסיף ללמוד גמרא בעיון. ובתנאי שילמדו תחילה היטב את יסודות האמונה, המוסר וההלכות שחובה עליהן ללמוד. ובמיוחד נשים חכמניות צריכות להרבות בלימוד ובהפנמת יסודות האמונה וההלכה קודם שיתעמקו בגמרא בעיון, כדי שתהיה יראתן קודמת לחכמתן."

וזה קישור מתוך ליקוטים א (תורה): יז – לימוד תורה לנשים – פניני הלכה

מוזמנת לקרוא.

באופן כלליחמדת66

מה שנ.ד.ב ציטט. אמנם הרב מלמד אומר את זה, אבל כדאי להדגיש. לימוד גמרא לא יכול להיות ההתחלה. צריך רקע נרחב לפני. וגם הלימוד עצמו לא מתאים לכל אחד, גם אצל בנים. 

תודה לעונים!ה' ישמור
זה הקטעפלונפון מירוסלב

בפניני הלכה שגרם לי להחליט להתעלם מהחיבור הזה.

אמנם ראיתי אח"כ עוד פסקים כאלה. אבל זה פסק שנכתב בצורה שטחית ומאוד מגמתית.

ונגד מרן הרב קוק זצ"ל שתמיד נזכרים להתלות בו כדי לקבל אהדה אצלנו בציבור.

איפה הרב קוק כתב הפוך מזה?נ.ד.ב

ולמה בגלל דבר כזה אתה לא רוצה בכלל ללמוד פניני הלכה? אתה לא חושב שיש הלכה בסופו של דבר?

גם אם נגיד שזה לא נכון זה לא אומר שכל מה שרשום בסדרה הענקית הזאת הוא לא נכון!

מכתב מפורסם לבתופלונפון מירוסלב

זה פסק של הרמב"ם, ע' בנחל קדומים לחיד"א בפרשת וילךפלונפון מירוסלב

וכל מי שרוצה לפלפל ברמב"ם נגד הרמב"ם כדאי שיפתח את החיד"א הזה ויראה איך פלפול אמור להראות.

עם כל הכבוד לרב מלמד ולהתעלמות שלו מכללי פסיקה, הוא לא יכול לפצות פה כנגד מרן החיד"א זיע"א.

לא הבנתי מה שאמרתנ.ד.ב

אתה מנסה להגיד נגד מה שהרב מלמד כתב?

איך? מה המקורות? אפשר? אשמח לדעת (לא בצורה תקיפה, לדעת...)

הרב מלמדה' ישמור
אני חושב שהסדרה ״פניני הלכה״ מראה על בקיאות עצומה של הרב מלמד בגמרא, בראשונים ובאחרונים. אני לא מאמין שהוא אמר משהו נגד החיד״א בלי שיש לו את המקורות שיכולים לעמוד כנגד החיד״א(ראשונים ואחרונים). גם כשיש מחלוקת בין ראשונים או אחרונים, יש כללים בפסיקת ההלכה.
בקיצור, אני חושב שזה לא נכון להציג את הרב מלמד כאילו הוא ראה את החיד״א והחליט לחלוק עליו.
הרב מלמד-הָיוֹ הָיָה

הסדרה פניני הלכה מראה בקיאות קלאסית. שקיימת אצל אברכים רבים מאוד.

ומה שהיא עוד מראה - זה שהרב מלמד בהחלט לא נרתע מלחלוק על חיד"א בסברא עצמית. כי הוא עושה זאת באין ספור מקומות - בהם הוא חולק לא רק על חיד"א אלא גם על ראשונים מפורשים כמו רש"י, תוספות, רשב"א, ועוד.

אתה צודק שיש כללים בפסיקת הלכה, הנקודה שאמר @פלונפון מירוסלב היא שהרב מלמד לא מתחשב באותם הכללים האלו.

מאמר דוגמה שמראה את ההתעלמות שלו, ניתן לראות בקישור הבא מאת ראש מכון התורה והארץ, הרב יגאל קמינצקי שליט"א.

תגובה לסדרת מאמרים מאת הרב אליעזר מלמד בנושא חרקים | מכון התורה והארץ-'למעשה' אקטואליה הלכתית

לא יכול להתייחס באופן כלליחמדת66

מאחר ולא התעמקתי ברב מלמד, אבל אני לא מאמין שהוא חולק על ראשונים מפורשים (אא"כ כמובן הוא נוקט כראשונים אחרים).

המאמר שצורף בעיקר מעיד על הכותב לצערי. אין לי את הזמן להאריך, אבל הוא בעייתי מכמה וכמה בחינות.

"לא מאמין" כנגד ראיות מפורשות זה לא דיון..הָיוֹ הָיָה

אם יש לך איך לסתור את הראיות - תסתור. אם אין לך איך לסתור - לא קביל להגיד "לא מאמין".

הוא מעיד על הכותב, בוודאי, שהכותב נאמן להלכה המסורה ולא מחדש חידושים מדעתו.

גם כאן - אם תציין בעייתיות בדבריו - יהיה מקום לדון, אם לא - לא חכמה לומר "הוא בעייתי" וללכת

כשאתה בא עם ידיים ריקות קצת קשה להשיבחמדת66

מה גם שכרגע עיתותי אינם בידי.

עכ"פ, לחלוק על הבא"ח אינו כמו לחלוק על ראשונים (מה גם שלא חלק על הבא"ח אלא סמך על אחרונים אחרים). וחוץ מזה, כמו שאמרתי, שאתה מציין, אך לא מראה מקומות מפורשים היכן הרב מלמד חלק מסברא דיליה על הראשונים הנ"ל.

ולכך, אין אפשרות להגיב.

הכותב אולי נאמן להלכה המסורה, אך יש לי רושם שלא למד את מה שהגיב עלי די צרכו - וכבר הגיב לו הרב קיים בארוכה:

תגובה למאמרו של הרב יגאל קמינצקי - ישיבת הר ברכה

זאת ועוד, אני הקטן כשלמדתי או"ה, למדתי את 'לכם יהיה לאכלה' של הרב הנקין הי"ד מרישא עד גמירא, ולא ראיתי השגות רציניות על הספר.

איני יודע מדוע למאמר כה ארוך אתה קורא ידיים ריקות.הָיוֹ הָיָה

לא מדובר שם בלחלוק על בא"ח, אלא בלחלוק על רש"י ורשב"א. ושו"ע וחת"ס, ועוד ועוד.

הר' קיים לא עשה כלום חוץ מלצטט בכל קטע את הקטע הרלוונטי מפניני הלכה, בטוענו: הרב קמינצקי השיג על רביבים, אבל אל ראה מה כתוב בפנה"ל.

ובכן, מה לעשות, שבפנה"ל אין שום יישוב על השגותיו של הרב קמינצקי, הוא בסה"כ כותב יותר ארוך את מה שכתב ברביבים.

אם תקרא את מאמרו של הרב קמינצקי - תראה כמה וכמה וכמה ציוני מקורות בהם חלק על ראשונים ואחרונים מפורשים. והר' קיים לא השיב במאמרו מאומה(!!) על ראיות אלו.

להגיד שמי לא למד כל צרכו את הסוגיה זה הרב קמינצקי - זו בדיחה אומללה, את כל דבריו הוא מגבה באינספור ראיות מראשונים ואחרונים, כשהרב קיים עונה לו בציטוטים מפנה"ל, מחזה אומלל...

(מלבד הליצנות באמירה שאדם שארבעים שנה עוסק בענייני כשרות המזון, "לא למד כל צרכו את ענייני כשרות המזון"..)

לכם יהיה לאכלה הוא ספר רציני בערך פי עשר מהפנה"ל, בדיוק בגלל הסיבות המופיעות במאמרו של הרב קמינצקי.

מאחר ולא קראתי את הפנה"לחמדת66

ולכן אנלא יכול להשיב בעניין. עכ"פ יש מרחק גדול בין פירוש שונה בדברי הראשונים לבין לחלוק עליהם מפורש. רק אומר.

אז כשתקרא תענה.הָיוֹ הָיָה

אין פירוש שונה, הוא פשוט חולק.

נראה שלא באמת עיינת בתגובה...מצליח222

הר' קיים בתגובתו השיב כמעט על כל הטענות אחת לאחת. ייתכן ונשארו אי אלו קושיות ומובן מאליו שיש גם דעות שונות. מומלץ שתעיין גם בפניני הלכה בפנים שמפרט בארוכה את הדעות השונות. נראה שיש לך חוסר הערכה בסיסי לפניני הלכה כך שאפילו לא קראת את הדברים בצורה רצינית.

עיינתי בה, חמש פעמים זו אחר זו.הָיוֹ הָיָה

הרב קיים לא עשה שם כלום חוץ מלצטט פנה"ל.

כלום

כלום

כלום

רק ציטט את דברי הפנה"ל. לא פיפס מעבר.

לא נשארו "אי אלו קושיות"

אלא כל (!!) הראיות שהעלה הרב קמינצקי נגד הפנה"ל נותרו במלא תוקפן.

חוסר ההערכה שיש לי הוא בדיוק בגלל שכן עיינתי שם, הרבה עיינתי שם, יותר מידי.....

אחי יש מצב לכתיבה נעימה יותר?מישהו איתי
פעם אחת 'כלום' מספיקה

בכל זאת, ת"ח שבא"י..

בסדר, שיהיה פעם אחת כלום..הָיוֹ הָיָה

שורה תחתונה: הרב מלמד פסק פסקים, הרב קמינצקי הראה שהוא חולק על ראשונים, הרב קיים חזר וציטט את הרב מלמד.

כן, זה נראה כמו שזה נראה.

גם אםנ.ד.ב

אולי הרב מלמד חולק בדינים מסוימים ואתה לא מסכים עם זה, זה לא אומר שכל פניני הלכה זה לא טוב ולא צריך ללמוד ממנו (ואם תגיד שא"א לדעת אם הוא ממציא משהו מעצמו- אז אם יש דינים שהוא חוק בהם הוא רושם במפורש- "אני חושב" או משהו דומה).

וזה לא רק נמצא בבתים של אברכים, אלא כמעט בכל בית בישראל היום!

...הָיוֹ הָיָה

כשרוצים לסמוך על אדם - זה צריך להיות אדם שאני יודע שהוא מחוייב לכללי הפסיקה. אם הוכח בכמה וכמה מקומות שהוא מורה הוראות לא נכונות בגלל התעלמות מכללי פסיקה - כבר לא ניתן יותר לסמוך.

זה נכון שניתן להשתמש בפנה"ל בתור מראי מקומות וכדו', אבל לא ניתן לסמוך על ההכרעות שבו. לצערי הרב..

יש ספרים שנמצאים ביותר בתים, האם בגלל זה אסמוך על מה שכתוב שם? הצלחה של יח"צ היא לא ראיה לשום דבר.

מה זה מורה הוראה לא נכונה?נ.ד.ב

למה אתה אומר שזה לא נכון? יכול להיות מחלוקת בדברים ספציפים!

נגד ההלכה.הָיוֹ הָיָה

לא, לא יכולה להיות מחלוקת בין הרב מלמד לרשב"א. זו הגזמה מופרעת מידי.

למה? אין שינוי בין הזמנים?נ.ד.ב

זה לא עניין של שינוי בין הזמנים.הָיוֹ הָיָה

הוא מתווכח על הרמה האוסרת.

אם אתה רוצה אתה יכול לקרוא את המאמר שקישרתי אליו.

(וזה, לדאבוני הרב, לא הדוגמה היחידה)

מה שכתוב במאמרנ.ד.ב

שהרב מלמד כתב: "ערעור על מקורות המחמירים – אף שברור שיש מהאחרונים שהחמירו בשרצים קטנים, נראה שלא החמירו כדברי המחמירים בימינו, שכן מסתבר שהתכוונו באזהרותיהם לשרצים גדולים יותר, ולירקות שהיו מצויים בהם הרבה יותר שרצים."

כלומר הוא כן כותב שיש שינוי בין הזמנים...

שלוש שורות מתוך מאמר של קילומטר, אתה רציני?הָיוֹ הָיָה

תקרא בבקשה את המאמר כולו, מתחילתו לסופו.

הרב מלמד לא חלק על הרשב"אמצליח222

אם תסתכל תראה שהרב מלמד התייחס בפירוש לשיטת הרשב"א

הוא חלק על רשב"א מיניה וביה.הָיוֹ הָיָה

ולא רק על רשב"א, אלא על גדוד של ראשונים. כמבואר הדק היטב במאמר המקושר.

הוא מסביר את דברי הרשב"א באופן מסויים..אדם כל שהוא

שאכן גם לענ"ד אינו נראה כלל, אבל צריך להיזהר מלומר על מי שיש עליו קושיא טובה מדברי ראשונים, או שהסברו בדברי הראשונים לא מסתבר לדעתנו, לחולק על ראשונים.

אתה יכול לשקול את הערכתך להסבריו בדברי הראשונים כשאתה בא להחליט האם לסמוך על ספריו, אבל לא לצאת נגדו בצורה כזו בוטה. צריך להיזהר בכבוד תלמידי חכמים, ולחשוב גם ההשלכות הציבוריות של המריבות האלה, שיכולות להיות חמורות הרבה יותר מטעויות נקודתיות בהלכה.

לא, אתה טועה.הָיוֹ הָיָה

הרשב"א כותב להדיא על שרצים שאינם נראים כי אם על ידי תנועתם, והוא מתיר שרצים גדולים פי כמה מזה,

וזו לא הדוגמא היחידה. בכלל בכלל לא היחידה.

אכן מה שהכי מטריד אותי הוא ההשלכות, ההשלכות לדורות שיגרמו מדרך כזו בהלכה, שהוא הולך ומשריש בכל שדרות הציבור, בהחלט השלכות חמורות ביותר. 

כך הוא מסביר את הרשב"א-אדם כל שהוא

"וכפי שהזהיר הרשב"א (א, רעה), על הזחל שבפולים למרות שהוא "קטן מאוד מאוד", והוא ענק פי עשרה עד פי מאה מהשרצים הזעירים."

לא שהשתכנעתי מהסברו, אבל הניסוח שרצים שאינם נראים אלא ע"י תנועתם גם הוא לא מפורש ברשב"א, ואפשר להתלבט בכוונתו במילים -"וניכר ראשו של רחש".

וגם כשאתה נאבק בהשלכות, אתה צריך לשים לב שלמאבקים עלולות להיות השלכות חמורות יותר [שקשה לי, לפחות בשעה הזו לפרט], ועיקר המאמץ צריך להיות למצוא דרך לנהל מאבקים כאלה בדרך שלא תיצור נזקים.

אתה לא קורא במקום הנכון...הָיוֹ הָיָה

קרא בבקשה את מאמרו של הרב קמינצקי במלואו....

אתה יכול לציין מקור ברשב"א?אדם כל שהוא

מצאתי שם רק את תשובת הרשב"א הזו, שאותם הרב מלמד הסביר כנ"ל, ואת דברי הרשב"א על טריפות הריאה.

ח"א ער"ההָיוֹ הָיָה

...גם מה שאמרת בפולין... מצוי בהן במקום הרחש מקום שחור. וניכר ראשו של רחש וגופו אינו ניכר אלא מהפול בעצמו שמשונה קצת מהפול עצמו. אם אסור רחש זה אם לאו? תשובה: הרחש ההוא מיד נודע מקומו שמקומו משחיר וכלו הוא נברא וזה קטן מאד מאד... ומניחין על ציפורן האצבע והוא רוחש והולך ולפיכך במקום שמשחיר בפולין נוטלין קצת בעומק וזו היא בדיקתו והכשרו...

כלומר - מדובר בשרץ כ"כ קטן שלא ניכר בכלל, אלא על ידי השחרורית שנוצרת במקום ראשו מזהים את מקומו, ואז מניחים שם ציפורן ומבחינים בו על ידי ריחושו.

ואת זה מבקש הרב מלמד להעמיד בשלושה ס"מ??

וכך מפורש בערוה"ש:

...ופעמים נמצא בפרי כמין נקודה שחורה, והוא מקום שמתחיל התולעת להתרקם... דאסור כמו התולעת עצמו [תשובת הרשב"א ער"ה].

ובנוסף לזה, עצם האוקימתא שלו שהם כ"כ גדולים היא נגד המציאות, וכפי שעשה בתולעי מילוון שטען שאסרום כי הם בגודל חצי ס"מ, ואורימתא זו היא נגד המפורש בשל"ה ובש"ך על המציאות,  שהש"ך כותב שאלו שרצים שעוברים במסננת דקה מן הדקה, והשל"ה כתב שאין רואים אותם כי אם מיש ראייתו דקה וטובה..

הוא בטוח עדיין שמדובר בחצי ס"מ?

אז זה המקור שאליו הציטוט שהבאתי מהרב מלמד מתייחס..אדם כל שהוא

ואותו הוא מנסה להסביר. [המקור צויין בצורה טיפה שונה, אבל זו אותו מקור בדיוק] עד כאן מוסכם?

וגם הרב מלמד כנראה לא חושב שהכוונה לשלושה סנטימטר, אלא לכמה מילימטרים. [בניגוד לשרצים זעירים כאקריות].

לי לא נראה שמדובר על שרצים בגודל כמה מילימטרים, אבל אני גם לא כ"כ מסכים עם האופן שהסברת את הרשב"א. ע"פ הבנתי, ניתן לזהות את הראש גם בלי הרחישה.

אבל בשביל להבין בבירור למה התכוון הרשב"א, צריך לראות את סוג הנגיעות הזה.

אבל לגבי כללות הקושיות על שיטת הרב מלמד, אני מסכים.

ובכל זאת, אם נאמין לרב מלמד שהוא מתכוון למה שהוא כתב, ואני מאמין, הוא לא מתכוון לחלוק על ראשונים, אלא באמת הוא חושב שהם סוברים כדבריו, והוא מסתמך על שיטה שלהבנתו קיימת ומרכזית בפוסקים, כדי לחלוק על אחרונים אחרים.

כן, אבל צריך לקרוא אותו בשלמותוהָיוֹ הָיָה

הגודל הכי קטן שהרב מלמד מזכיר הוא מעל חצי ס"מ.. סו..

הרשב"א כותב להדיא שאינו ניכר אלא על ידי שחרות מקומות ושאז צריך לנענע אותו בציפורן, מה עוד צריך שיכתוב?

ולגבי הסיוםן, כבר כתבתי למישהו אחר כאן שזה הגבול שבו אני עוצר בפורום ציבורי, אבל איך נאמר, הייתי שמח אם המציאות היתה מאפשרת לי להניח ככה..

לגבי הרשב"א-אדם כל שהוא

להבנתי-

את המקום השחור אפשר לראות בקלות ("מיד נודע מקומו")

את הראש עצמו אפשר לזהות, אולי במאמץ ("וניכר ראשו")

את הגוף אי אפשר לזהות בסביבה הטבעית, כנראה בגלל שמלבד שהוא קטן מאוד, הוא מתמזג ברקע יותר טוב מאשר הראש.

על הציפורן, אפשר לראות שהוא הולך. ולכן ברור שמה שנראה כמו ראש קטנטן הוא אכן ראש של בע"ח ולא משהו אחר.

ואני חוזר לנקודה שכתבתי קודם -

גם כשאתה נאבק בהשלכות, אתה צריך לשים לב שלמאבקים עלולות להיות השלכות חמורות יותר, ועיקר המאמץ צריך להיות למצוא דרך לנהל מאבקים כאלה בדרך שלא תיצור נזקים.

ועכשיו קצת הסבר

1. יש יהודים, שהקשר שלהם לתורה הוא דרך רבנים שאתה מתייחס אליהם בצורה שלילית. 

למשל - יהודי שלא גדל על דקדוק בהלכה, וקיום ההלכה שלו היה "בערך", דברים ששמע, ומה שנראה לו שכולם עושים, והשער שלו להתייחסות יותר רצינית להלכה היה סדרת פניני הלכה, שכתובה בשפה ברורה, מחוברת לחיים, מסבירה את העקרונות, ולא מייגעת אותו.

הוא לא הבחור ישיבה, שאם תשכנע אותו לא לסמוך על פניני הלכה, הוא ילך למדף ליד, וייקח ספר אחר.

וכנ"ל לגבי רבנים אחרים שאתה תוקף [מכיוונים שונים] וכנראה שלא תמיד אתה מודע לתפקיד שהם ממלאים בציבורים שונים.

2. יש יהודים, שכל המריבות האלה, ובפרט ההתקפות האישיות, גורמות להם לרתיעה מהתורה בכלל, ומהעולם הרבני בפרט, ואכמ"ל.

...הָיוֹ הָיָה

אתה לא מתייחס לתמיהה שתעלה: אם ניכר ראשו - למה צריך לזהות על פי מקומו?

את העניין של הסביבה אתה ממציא בלי שהוא יהיה ברשב"א, הרשב"א כותב שלא ניכר מחמת קוטנו, עד שיגרמו לו לרחוש.

לגבי הנימוקים:

"יפה בעיני טובת החכם האחד מרעת אלף כסילים"

כל עוד נשמור על עולם התורה בטהרתו - שי לנו פתחי שבהמשך נקרב גם את הרחוקים.

אבל אם נחריב את עולם התורה עצמו, את השריד שנשאר, נמהול במים רעים את פך השמן הטהור, מה יתן לי שאנשים יתקרבו? לא ישאר כלום במקום שאליו שהם יתקרבו.. 

@@אדם כל שהוא

להבנתי, קל מאוד לזהות ע"פ מקומו, וקשה לזהות ע"פ ראשו, ולכן מזהים ע"פ מקומו.

העניין של הסביבה לא מופיע ברשב"א, אבל מסתבר לי שאם הראש בגודל שאפשר לראות בעין, אז גם הגוף, ולכן הסברתי באופן הזה את ההבדל ביניהם. כמובן, שהיכולת לראות תלויה בשילוב בין הגודל לניגודיות עם הסביבה, וככל שהגודל קטן יותר, צריך ניגודיות חזקה יותר, כך שגם זה מחמת הקוטן.

גם אם נניח שאתה צודק שההגנה בהתקפות האלה היא על 'עולם התורה בטהרתו', והסכנה היא לרחוקים יותר [שהם חלק גדול מהציבור הדתי], ונניח שאתה צודק בסדרי העדיפויות, עדיין צריך להשקיע מאמצים אדירים אולי בכל אופן "אפשר לקיים שניהם", ויש דרך לשמר את עולם התורה בטהרתו בלי מחיר כבד כ"כ.

אבל אני לא כ"כ מסכים עם הניתוח של הדילמה, שזו הצלה לעולם התורה וסכנה לרחוקים, אבל כדי להסביר את זה אני צריך עוד לחשוב על זה.

הותשתי..הָיוֹ הָיָה

שוין. 

להפךמצליח222

לא מובנת כוונתך. הרב מלמד נצמד לכללי הפסיקה, והוא מבאר היטב את שיטתו ופעמים רבות מכריע לפי כללי דאורייתא-דרבנן לחומרא או לקולא לפי העניין. גם לנושא הזה יש אגב התייחסות במאמר תגובה שהביא חמדת66 למעלה.

ההצלחה של הספרים לענ"ד גם בזכות שהרב מלמד מבאר את כלל השיטות מתוך ענווה וכבוד, וכדרך שאמרו על דברי בית הלל שהקדימו דברי בית שמאי לדבריהם ולכן נתקבלו דבריהם.

לאיזה כללי פסיקה בדיוק הוא נצמד????הָיוֹ הָיָה

הכלל היחיד שהוא מקפיד עליו, בהצהרה, זה ספק דאורייתא לחומרא וספק דרבנן לקולא.

כל הכללים האחרים מעניינים אותו כשלג דאשתקד, באופן שיטתי.

במאמר תגובה שהובא אין כלום (!!!) חוץ מציטוטים מתוך הפנה"ל, אפס מענה על הקושיות המוצגות במאמר של הרב קמינצקי. אפס.

ענווה וכבוד זה קודם כל להתבטל לדברי ראשונים ואחרונים. ולא לפסוק מתוך סברא עצמית נגד כווווולם.

נראלי שיש כמה ת"ח גדולים שנתנו הסכמה לרב מלמדמישהו איתי
לא בהכרח שהם מסכימים עם כל פרט, אבל ודאי חושבים שספריו ושיטתו לגיטימיים
הרבה מים עברו מאז בירדן..הָיוֹ הָיָה

כל מי שמכיר את הפנה"ל רואה את ההבדל בין הכרכים הראשונים לכרכים האחרונים

לא ראיתי שמישהו חזר מההסכמותמישהו איתי
וגם החולקים עליו בנושאים מסויימים, לא ראיתי שכתבו בחריפןת כמוך

אולי כדאי להתבטל לת"ח ולנהוג כמותם
עוד תראה.הָיוֹ הָיָה

נתתי ספוילר.

נו נומישהו איתי
יישארו איתו כמה ת"ח, תנוח דעתך
"כמה ת"ח".. נו נו..הָיוֹ הָיָה

אגב: את ההמלצה להתבטל לת"ח - כדאי שתפנה אליו..

אני לא מחנך ת"חמישהו איתי
אין בעיה, אבל אי אפשר להשתמש בטענה שישנה עליו - כלפי מבקריוהָיוֹ הָיָה

אם הבעיה שלי איתו זה שהוא עושה מה שהוא חושב ומצפצף צפצוף ארוך על כל האנשים שקטנם עבה מכריסו, אי אפשר להגיד לי לא לומר את זה בגלל שאני צריך להתבטל לת"ח, כי היא היא! על זאת דיברתי!

אתה יכול לעמוד מהצד בענווהמישהו איתי
ולא לבקר אף ת"ח, גם לא מי שנראלך כחוטא בזה, גם אותו אפשר לדון לכף זכות וכו

ובכללי אחי, נסה לכתוב יותר עדין, זה ממש פותח את הלב למקומות חדשים בעבודת ה', וגם לא נעים ככ לקרוא ככה
זה היה יכול להיות רעיון טוב-הָיוֹ הָיָה

לולי שהדיון הוא לא אם הוא חוטא או לא חוטא, או אם אפשר לדון לכף זכות או לא, אלא הדיון אם ניתן לסמוך.

אני יכול לדון אותו לכף זכות מפה ועד אמריקה, אבל לסמוך על פסקיו זה לא יועיל.

לשם הדוגמה-  אני אולי אדון אותו לכף זכות, ואאמין שהוא אדם נהדר וירא שמים,

אוקיי, יש עוד אדם נהדר וירא שמיים שאני ממש, אבל ממש - מעריץ.

לאדם ההוא קוראים בצלאל סמוטריץ.

אוקיי, אז אני אשאר מעריך ומעריץ את הרב מלמד, כמו את בצלאל סמוטריץ

אבל כמו שבצלאל לא נהיה בזכות ההערכה שלי "פוסק", גם הרב מלמד אינו כזה.

מה לעשות.

רק תן לי בבקשה זמן משוערמישהו איתי
מתי יסירו את ההסכמות

שלא נהיה תלויים באויר
להבנתי יח"צ הוא ראיה חזקהמישהו איתי
הש"ס מחייב כי התקבל על כלל ישראל, וכן השו"ע

ולגבי המשנ"ב - ר' אברום שפירא אמר שערוה"ש היה גדול יותר, אך המשנ"ב התקבל..

בטוח שאם תחפש טוב, תמצא פסיקות מחודשות בכל דוגמא שהבאתי
שלא נדבר על מה שהרב כותב באדר היקרמישהו איתי
שקבלת האומה היא יסוד תושב"ע
מדובר (בשתי תגובותיך) על קבלת ת"ח ראויים.הָיוֹ הָיָה

אף מורה הוראה, או ר"מ רציני בישיבה (חוץ מבהר ברכה) לא מתייחס לפנה"ל כספר פסק. ולשיקול דעתו של הר"א כשיקול של פוסק.

הוא ספר סיכום נאה.

זה שה"עמך" משתמשים בספר הכי בהיר, לא מוכיח כלום. הוא נכנס לתוך וואקום, והדבר הטבעי ביותר שבעולם הוא שזה מה שיקרה.

זאת הבעיהבן מכיר
שיש אנשים שברגע שר"מ ישתמש הפנימי הלכה הוא. כבר לא נחשב רציני...
זו ממש לא הבעיה, כי ההיסטוריה הולכת הפוךהָיוֹ הָיָה

לפני עשר שנים לא היה שום ערעור על דמותו של הר"א, פשוט הוא לא נתפס כפוסק, אצל אף אחד.

בשנים האחרונות מנסים למתג אותו כ"פוסק", ושום אדם רציני (שהוכר לפני כן כרציני) לא קונה את הלוקש הזה.

אבא שלו לא רציני?בן מכיר
הרב מדן לא רציני?
גדולי הדור שנתנו לו הסכמה לספריו(הרב גורן, רב' אברום, הרב אליהו זצ"ל והרב ליאור שליטא ועוד רבני שאיני זוכר) לא ראו בו רב פוסק?
הרב מדן לא רב רציני?
הרב בני קלמנזון לא רב רציני?
ועוד עשרות הרבנים שתמכו בו, גם אם אינך מסכים עם שיטתם, הם ראשי ישיבות לרבנים חשובים ורציניים.
אני אחזור ואכתוב:הָיוֹ הָיָה

ההסכמות ניתנו לו כשעוד היה "מסכם" 

את עטרת ה"פויסק" הוא נטל הרבה אח"כ. בשנים האחרונות. 

אז כן, גדולי הדור שנתנו לו הסכמות לא ראו בו רב פוסק, ממש לא. על אנשים פי עשר ממנו ר' אברום ירד בנחרצות כשהעיזו לנסות "לפסוק". הם כתבו הסכמה לספר שמנגיש את ההלכה באופן נהדר, 

לא נכוןבן מכיר
בהסכמה של הרב ליאור הוא בכלל משבח אותו על השימוש הנכון בכללי הפסיקה. אתה אומר סתם דברים בלי לבדוק (לפחות בנושא של ההסכמות)
למילים "שימוש נכון בכללי פסיקה" יש משמעות נרחבת..הָיוֹ הָיָה

גם על צורת הגשת ההלכה והצגתה בסדר ובעדיפות מסויימת. לא כל אדם שכתב ספר סיכום וכתבו עליו ש"משתמש נכון בכללי פסיקה" הופך להיות פויסק... בטח לא כשהמרחב שהוא לוקח לעצמו הוך ופורח עם השנים.. ימין ושמאל תפרוצי.. 

לא רק שבדקתי, אלא שגם שמעתי את עמדת הרב ליאור בע"פ, בזמן האחרון ממש, סו...

אף אחד מהספרים האלה לא התקבל בגלל google ads ו seo בתשלוםפלונפון מירוסלב

יש הרבה ספרים שנמצאים בהרבה בתיםפלונפון מירוסלב

מה הטענה? פוק חזי? גם עיתונים נפוצים...

כל מי שמחזיק בפניני הלכה ויודע תורה, יודע לקרוא בערבון מוגבל ולהשתמש כמראה מקום. כנ"ל לגבי הילקוט יוסף.

כל ספרי הליקוטים הם בעייתיים, במיוחד כשהרב משנה בהם גישה באמצע.

האם מישהו פה מצא פעם חרקים באורז?מישהו כל שהוא
קמח? קטניות?
בררתי שנים את הכל לפי כושרות עם לוחות צבעוניים והכל.
מעולם לא מצאתי אפילו לא חרק אחד.
קניתי חבילת תותים עברתי אחד אחד עם זכוכית מגדלת דקרתי בגרעינים חיפשתי וחיפשתי וכלום.
הרב יצחק יוסף העיד שהבטיח דולר לתלמיד שימצא לו חרק בתירס וכלום.

האם אתה או מישהו אחר פה מצא משהו מכל האמור.

אשמח לתמונה בפעם הבאה שאתם מוצאים....
אבל תמונה שלכם אורגינל לא הסרטון מהאינטרנט

גם בירקות עלים קניתי חסות רגילות לאחר שטיפה עם סבון ומים בדקתי מול השמש עלה עלה. מצאתי פעם אחת זבוב מנהרות ועוד פעם אחת טריפס קטן וירוק. ברוב הפעמים הקלח התנקה.

גם פה אשמח לשמוע על ממציאים בתחום ...
זה באמת מעניין אותי
אני ואחי עשינו ניסויצ'יאל

שטפנו חבילת תותים מעל מסננת. מצאנו שתי חיפושיות קטנות, שרץ שנראה כמו יתוש ועוד משהו בלתי מזוהה.

נו ברור גם על עגבניה מצאתי זבובמישהו כל שהוא
הכוונה אחרי שטיפה בסבון ומים ובלי העלים שאותם אף אחד לא אוכל גם ככה
זה לא בדקנו...צ'יאל

אבל החרקים היו קטנטנים. מי שהיה אוכל ישירות מהקופסה לא היה שם לב אליהם.

גם למקלים, במיעוט המצויחמדת66

לא אוכלים ישר מהקופסא. ואה"נ אם זה לא מיעוט המצוי - אז אין חיוב לבדוק.

מצאתי באורז מלא פעמים...השפן הקטן

לא יצא לי לראות, וכתבת נכוןארץ השוקולד
צר לי על הזלזול שבפתיחת דבריךמצליח222

ניכר שאינך מכיר באמת את הרב מלמד ואת פניני הלכה אם אתה מסוגל להתייחס בכזה זלזול. כנראה שגם להמשך דבריך יש להתייחס כמושפעים מהיחס הכללי שהבעת בפתיחה. תורתו של הרב מלמד המובאת בפניני הלכה היא תורה גדולה, שיטתית, יסודית ועמוקה מאוד והיא מאירה את כלל מגמת התורה על ידי העיסוק בפרטי הדינים, ומוטב היה לך להיזהר בגחלתן של ת"ח.

גם לי צר, צר מאוד...הָיוֹ הָיָה

ואני מכיר את הרב מלמד ופניני הלכה טוב מאוד, יותר מידי טוב אפילו....

כלל הדיבורים שאמרת הם מילים חלולות ללא תוכן.

הילקוט יוסף יותר רחבפלונפון מירוסלב

אז מה?

זה לא נכון מה שאתה אומרגדול הדור א'
עבר עריכה על ידי גדול הדור א' בתאריך כ"ט בטבת תשפ"א 20:10

מורנו ורבינו הגאון מעוז ומגדול הרב אליעזר מלמד שליט"א ראש ישיבת הר ברכה בספרו לא פוסק דברים מדעת עצמו!!!
תאמין לי שהרה אליעזר מלמד מעיין בהרבה מאוד ספרים שבכלל לא שמעת עליהם לפני שהוא כותב אות בספר שלו,

ספריו הם סיכום ההלכה (לימינו) ולא דעה.
מה שאמרת מאוד מזלזל בכבוד תורתו של הגאון האדיר מורנו ורבינו הרב אליעזר מלמד שליט"א

(אני רק מזכיר ממש בסוגריים שמורנו ורבינו הגאון הרב אליעזר מלמד שליט"א יכל להתמודד לרבנות הראשית לישראל                אך לא רצה כדי לא להיכנס לכל מיני פוליטיקות, אז תתייחס אליו בכבוד!!!)

תאמין לי אני מכיר אותו טוב מאוד ואני רואה את גאונות גם מבחוץ וגם בלימודו המעמיק

די כבר.שום וחניכה

בלאגן אחד גדול.

ונקוט האי כללא בידך: כל אחד ימצא לעצמו את הדעה שתתייפה ישב לו על השקפת עולמו הקודמת, ותו לא מידי.

בקצרה:ארץ השוקולד
יש את דעת רבי אליעזר בגמרא במסכת סוטה המתנגד לכך שאבא ילמד את ביתו תורה.
נחלקו בכך הראשונים, האם מדובר באיסור (הערוך, מהרי"ל) או בהמלצה כי זה בזבוז זמן (הרמב"ם, המאירי, הרב עובדיה מברטנורא).

בנוסף, יש מחלוקת ביחס לדעת רבי אליעזר אצל התנאים ויש תנא שסבר שכדאי ללמד את הבנות תורה. (בן עזאי אם אני זוכר נכון)

יש שאמרו שההתנגדות היא ללמד שמא זה לא יתאים, אבל אם היא לומדת בעצמה (ויש שהרחיבו למדרשה) אז רבי אליעזר לא התנגד לכך. (הרב רבינוביץ ביד פשוטה ומוכיח שכך דעת הרמב"ם)

בנוסף, יש שאמרו שבימינו שנשים לומדות מקצועות חול ראוי או חיוב או מותר שנשים ילמדו גם תורה שבעל פה או גמרא. (המשנה ברורה בליקוטי הלכות על הגמרא בסוטה שם, האדמו"ר מחב"ד, הרב אהרן ליכטנשטיין)

מצד שני, השוללים מסתמכים על הקבלה שהתנגדה לכך שנשים ילמדו גמרא.

(בעבר העליתי מאמר לערוץ בנושא, מוזמנת לחפש)

ובהערה מוסגרת, הטור מבין את דברי רבי אליעזר שהוא מתנגד ללימוד תורה שבכתב ולא שבעל פה לנשים, ככה שלדעת הטור אין בעיה ללמד נשים גמרא ויש בעיה ללמד אותן תנ"ך, אבל הפרישה כתב שמדובר בטעות סופר.
אענה בצורת שאלה לבנותבינייש פתוח

אזהרה שאלה מאוד לא נעימה:

האם אתן רוצות לחקור גדר הלכתי של מעשר שני או מעשר עני או תרומת חלה בהקשר היתר או איסור למצה או 4 מינים, בצורת דיון האם אנחנו יכולים לקדש אתכן בדברים הללו? מתחברות לזה, לראות בזה המדד?

מתחברות לדיון הלכתי מה קורה האם 10 אנשים היכו במקל אדם אחד בו זמנית, האם אלו תנאים של רצח במזיד או שגגה?

מתחברות לדיון הלכתי מה קורה אם אדם בועל את אימו ונולדת בת, לאחר מכן בועל את ביתו שהיא גם אחותו הקטנה ונולדת עוד בת והוא בועל גם אותה, כמה איסורי עריות הבחור עבר כאן?

שאלה מתנשאתNSK

האם אתה מתחבר לדיון בנושא ראית דם בקופצת? או אולי נערה שראתה סימנים?

מה זה קשור ללהתחבר??

זה דבר ה', ומן הראוי ללמוד!

אם בנות מתעמקות בנבכי המדעים ומצטיינות בפיזיקה ומתמטיקה,  אין שום סיבה שלא יתעסקו בהוצאה מרשות לרשות והלכות מיגו.

ראיתי את השרשור מהעמוד הראשי, ואענה בתור מישהי שלומדת גמראשוגי~
ונהנית מכל רגע, ומצטערת שהתחלתי רק בגיל 20 לגלות את העולם הקסום הזה.

גמרא מורכבת מכל כך הרבה דברים, לא רק אותם דברים שציינת. (שאני לא בטוחה שגם גברים מתחברים אליהם ונהנים מהם)
יש בה חוכמה עצומה ואני לא חושבת שאפשר להכיר את עולם ההלכה כמו שצריך (ובכלל את עולם היהדות) בלי להכיר את הסוגיות שעליהן מתבססים הראשונים והאחרונים בפסיקות ההלכה הרלוונטיות לימינו.

אני אישית לומדת את מסכת ברכות בעיון, ועוד שלוש מסכתות בבקיאות.
והתחלתי ללמוד גמרא לפני פחות מחצי שנה.

אני חושבת שמסכת ברכות נהדרת ללימוד, מאוד רלוונטית ומשמעותית לחיים.
אישית, לא מעניין אותי לחקור את עניין תרומות ומעשרות וגם לא טומאת מת או קורבנות - אבל בעקבות לימוד הגמרא הצלחתי להכיר מעט מושגים גם מהעולם הזה ולהרחיב את הידע והעניין שלי בתחום הזה!
הכרתי את בית המדרש של התנאים והאמוראים, את רבן גמליאל ואת שיטתו "תוכו כברו", את רבי יהושע שפחד לחלוק עליו ואת רשב"י שגרם לכל הבלאגן הזה.

למדתי על המקור של תפילות, האם המקור שלהן הוא מהאבות או מהקורבנות? ואיך תפילת שמונה עשרה בנויה, מדוע דווקא זהו הסדר שלה, מה המהלך שחכמינו רצו להעביר לנו.

למדתי על פת הבאה בכיסנין, ומרב נחמן ורב הונא למדתי מתי אדם מתחייב בברכת המזון- האם הוא צריך לשבוע באופן אובייקטיבי, או שזהו שיעור שביעה סובייקטיבי?

מהגמרא למדתי מהו המקור לברכות שמברכים לפני האכילה "קדש הילולים לה'".

אין תחליף לגמרא בעניין הכרת היהדות בצורה עמוקה ורחבה.
רק על ידי שאילת קושיות, יישובן, ושאילה מחודשת.
ולפעמים גם מותר להגיד "קשיא" או "תיקו".
נפלא ממש . כיף לקרואמישהו כל שהוא
יפה.חמדת66

רק רציתי להבהירבינייש פתוח

שיש סיבה שאתן פטורות ויש אף המלצות/איסורים לא לעשות זאת. בעוד שאצלנו אין המלצות ולא שייך לשאול על העדפות, אנחנו חייבים ללמוד מתוקף אחראיותנו לפרנס ולעבוד ולהילחם (לכן גם לעסוק בסוגיות לא נעימות שהם חלק מהעולם שחלקיכן לא מכיר) וחלקנו נהיה דיינים שעוסקים בדברים הללו. גם ענייני עריות פחות רלוונטים מעשית לבנות.

אבל אצליכן יש דברים פחות מתאימים אך כמו שציינת יש דברים שיכולים בהחלט להעשיר. במיוחד היום כשנשים לומדות פיזיקה סטטיסטיקה היסטוריה לכן ראוי שיהיה להן גם ידע תורני. אין סתירה. לא אמרתי לנשים לא ללמוד גמרא/תורה באופן גורף

יש חובה גם לנשים!NSK

אין הבור ירא חטא ואין עם הארץ חסיד, לא נראה לי שנכתב על מגדר כל שהוא...

זה לא חובה ללמוד גמרא.הָיוֹ הָיָה

זה חובה על ללמוד הלכה.

אם את רוצה ללמוד גמרא תסתמכי על הפוסקים שמתירים, לא צריך לסלף את דברי חז"ל בשביל זה.

א. הרב אהרן ליכטנשטיין טען שיש חובה בימינוארץ השוקולד
ב. לכאורה מדברי הרמ"א בהלכות תלמוד תורה יש חובה על נשים ללמוד גמרא בדינים הרלוונטיים להם.
יתכן, אבל לא מהסיבה של "לא בור"הָיוֹ הָיָה

אלא כפי שהביא כאן למטה @אורות הכתובה בשם חמיו של ר' אהרן - הצורך בעולם תורני עמוק וראוי.

איני יודע מה ראייתך מהרמ"א.

ראייתי נורא פשוטה:ארץ השוקולד
"אשה שלמדה תורה יש לה שכר אבל לא כשכר האיש מפני שאינה מצווה ועושה ואע"פ שיש לה שכר צוו חז"ל שלא ילמד אדם את בתו תורה מפני שרוב הנשים אין דעתן מכוונת להתלמד ומוציאות דברי תורה לדברי הבאי לפי עניות דעתן אמרו חכמים כל המלמד את בתו תורה כאילו מלמדה תיפלות (פי' דבר עבירה) בד"א תורה שבע"פ אבל תורה שבכתב לא ילמד אותה לכתחלה ואם מלמדה אינו כמלמד' תיפלותן (רמב"ם וסמ"ג ולא כמקצת ספרי הטור):

הגה: ומ"מ חייבת האשה ללמוד דינים השייכים לאשה (אגור בשם סמ"ג) ואשה אינה חייבת ללמד את בנה תורה ומ"מ אם עוזרת לבנה או לבעלה שיעסקו בתורה חולקת שכר בהדייהו (הגהות מיי' פ"א דת"ת וסמ"ג):" (שלחן ערוך ורמ"א, יורה דעה, סימן רמו סעיף ו)

ברור שהרמ"א מדבר על מה שהשלחן ערוך מביא שצוו חכמים שלא ללמד את בתו. אז אם מבינים שצוו חכמים לא ללמד גמרא (שזה חילוק מוזר, כי הרוב כתבו תורה שבעל פה) אז על כך הרמ"א אומר שהיא חייבת ללמוד את הרלוונטי לדינים שלה.

ושוב, ביחס לתורה שבעל פה שעל זה אמרו שלא, המשנה ברורה בליקוטי הלכות אמר כן ללמד וכך אמר גם האדמו"ר מחב"ד.
אבל אולי המשנה ברורה לא פוסק מספיק משמעותי בשבילך???

ואם חשוב לך הצוו חכמים, מה לגבי דברי השלחן ערוך שני סעיפים קודם:
"חייב אדם לשלש למודו, שליש בתורה שבכתב דהיינו הארבעה ועשרים, שליש במשנה דהיינו תורה שבעל פה ופירוש תורה שבכתב בכלל זה, שליש בתלמוד דהיינו..."
האם אתה מקפיד על זה או שיש סעיפים חשובים יותר ופחות?
איני רואה ראיה כלל.הָיוֹ הָיָה

סוף כל סוף הרמ"א אומר "דינים", והמהלך ביחס לשו"ע הוא מאוד פשוט: השו"ע אומר לא ללמוד תושב"ע, בא הרמ"א ואומר: אבל את ההלכות שלה היא כן צריכה ללמוד.

זה שבדברי השו"ע כלול הגמרא, לא אומר שאת החלק הזה בא הרמ"א להגביל. אדרבה, הוא מגביל ואומר שהאיסור הוא רק במה שאינו דינים.

וראה בביהגר"א שם שציין לתוס' - שהעניין בזה היא שתדע לקיים (כלומר - ולא דבאלו יש מצוות ת"ת, וכו"כ פוסקים כתבו כך, אאל"ט אפי' הסמ"ג שהוא מקורו של הרמ"א מדגיש זאת) 

המשנ"ב ואדמוה"ז כתבו ללמוד גם מה שאינו נצרך להלכות? אשמח להפניה.

לגבי סיום דבריך, מלבד שזו דמגוגיה.. אפנה אותך לרמ"א המפורסם....

לא השתכנעתיארץ השוקולד
משנה ברורה: ליקוטי הלכות על מסכת סוטה דף יא עמוד א (או דף י).

לגבי האדמו"ר מחב"ד אחפש מקור.

למה סוף דבריי הן דמגוגיה?
רבים מהראשונים ואף השלחן ערוך פוסקיך כדברי הגמרא שחייב לשלש לימודו, יש קולא של תוספות שניתן לא לשלש לימודו והרמ"א מקל ככה. למה קולא על חיוב שונה מקולא על צוו חכמים?
אדרבה, תפרוך.הָיוֹ הָיָה

אני בכנות, ממש בהלם שאדם שלמד גמרא כמה שנים מסוגל להוציא ראיה ממקום כל כך לא מוכח. ולתמצת את עמדתו ב"לא השתכנעתי"..

לגבי הח"ח - אשר יגורתי בא לי, בדיוק כמו הרמ"א, בדיוק כמו שאר הפוסקים שהבאת למטה, גם כאן זו הוצאת דברים מהקשרם ברמה איומה, כדי להצדיק אג'נדה

להלן לשון הח"ח:

"בוודאי מצווה רבה ללמדם חומש וגם נביאים וכתובים ומוסרי חז"ל ... כדי שיתאמת אצלם עניין אמונתנו הקדושה"

מסקנות?

מ.ש.ל.

כל כך מ.ש.ל.

כל כך....

הן דמגוגיה, כי יש גדודי דינא דגמרא שלא נהוגים היום, ואם כנגד כל מי שגוער במי שעוקר הלכה תביא איזה דינא דגמרא שלא נהוג, ייצא שעלינו לשתוק גם נגד חילול שבת ועבודה זרה.

למה, אתה אוכל שום בליל שבת? מקפיד לא לשתות מים בליל שבת?

אתה רוצה שאמנה עוד דיני דגמר'ס?

קולא של תוספות שונה מקולא של הרב חיים נבון, זה לא ברור מאליו?

אני הבאתי כאלה שחייבו, לא טענתי שהסיבה היא שאין בורארץ השוקולד
אלא דבר נצרך לימינו.
הגבת לי על ויכוח שלי איתה על ראייתה מ"לא בור".הָיוֹ הָיָה

^בדיוק. כאן נגמרת החובה ההלכתית לנשיםבינייש פתוח

לימוד תורה צריך להיות אליבא דהלכתאNSK

לא הבנתי את החילוק, כבר פסקו חזל שגדול תלמוד שמביא לידי מעשה!

עד ישיבות בריסק ראשונים ואחרונים למדו אליבא דהלכתא

לימוד הלכה אמיתי לא מסתכם בללמוד פניני הלכה...

וזה נכון גם לנשים!

נכון, נו ואז? מה את רואה בזה?הָיוֹ הָיָה

זה נכון שלימוד גמרא אמיתי צריך להיותא ליבא דהלכתא

אבל לימוד הלכה לא חייב להיות "אליבא דגמרתא"

יש לך מספיק מספיק מספיק מה ללמוד בשביל לדעת הלכה על בוריה, גם בלי ללמוד גמרא.

ולהביא ציטוט לא קשור ממסכת אבות לא מועיל בכלום.

לא בור ירא חטא?

אל תהיי בורה!

בשביל לא להיות בורה צריך ללמוד גמרא? לא!

הציטוט הוא בדיוק על זה!NSK

אין לימוד הלכה רציני בלי להתחיל בגמרא.

כל מי שלומד הלכה באופן רציני מבין את זה.

לא מאמינה שאפשר לדעת הלכה על בוריה בלי לדעת את המקורות. והמקורות מתחילים בגמרא!

על זה בדיוק, נאמר הציטוט מי שלא לומד הלכה על בוריה לא יכול להיות בטוח שלא יחטא!

לא מבינה למה זה לא קשור, אולי כבודו יכול להסביר למה הציטוט הזה כן קשור?

וזאת, אם יורשה לי לשאול, מי גילה לך?הָיוֹ הָיָה

כי בהתחשב בכך שחז"ל וכל הראשונים כותבים אחרת ממך, זה טיפטיפה מוזר, הלא כן?

את לא צריכה ללמד אותי איך לומדים הלכה באופן רציני, ועדיין, אותם אנשים עצמם שכתבו את הציטוט של "לא בור ירא חטא" הם הם שאסרו על נשים ללמדו גמרא, לא מדגדגת לך כאן איזו סתירה קטנה, לדעתך?

את יכולה "לא להאמין", אבל הלכה לא פוסקים ב"כן מאמינה" או "לא מאמינה", אם כבר מדברים על בורות, אז קביעת הלכה לפי מידת "אמון" בכתוב, היא ייצוג מרשים לבורות

לא ראיתי בשום מקום שיש איסור על נשים ללמוד גמראNSK

ההפך!

הרמב"ם במפורש כותב שמי שלומדת תורה  יש לה שכר אז איך יש איסור?

ישרפו דברי תורה ואל יגיעו לנשיםבינייש פתוח

וכמו שציינתי זה ממש לא נאמר בכל מצב

לעולם רוחני עמוק כן אבל ללימוד הלכה לא?NSK

נשמע לי תמוה.

ומה שתמוה - לא קיים? את חולקת על חז"ל מכח התמיהה שלך?הָיוֹ הָיָה

קודם טענת שאין מקור שאוסר, הביאו לך גמרא אז את פוטרת את זה ב"תמוה"?

אוהו, אז הדיון צריך להתחיל כאן הרבה הרבה יותר מוקדם...הָיוֹ הָיָה

חשבתי שאת מגיעה עם בסיס לדיון הזה, שבדקת את הנושא.. מתברר שאת אפילו לא מכירה את המקורות האוסרים?

אז מה, נו באמת, הידע שלך בנושא מסתכם בציטוט ממסכת אבות שהחלטת שמכוחו את אמורה ללמוד גמרא? 

נו נו...

אולי, במקום לדבר על ללמוד הלכות לעומק, תתחילי מללמוד לעומק את ההלכות של לימוד תורה לנשים, ולכל הפחות להקיף את המקורות של הסוגיה הזו... אחרי זה תתחילי להקיף מקורות וללמוד לעומק סוגיות אחרות..

(ומעניין, כל עם ישראל עד לפני חמישים שנה, להוציא נשים בודדות ממש, גידל דורות על גבי דורות של "בורות" שלא היו יראות חטא, לפי הפשט של כבודך? הרמב"ם והרמב"ן, השו"ע והרמ"א, הרב קוק והחפץ חיים, כל החבר'ה האלו כנראה לא למדו מסכת אבות? את נשמעת לעצמך הגיונית?)

אכן גדלו בורות!NSK

בכל העולם, נשים לא למדו כלום, היה אסור על נשים ללמוד באוניברסיטה עד לפני כמאה שנה...

וכמובן שבתורה היו מתי מעט שלמדו לעומק, העולם התורני היה מקושר לבעל, מה הפליאה אני לא מבינה.

היום נשים לומדות כל תחום ומתוך כך יש עליהן חובה הלכתית ללמוד תורה!

ולגבי אמרת חזל, אכן יש סתירה קיומית בה.

ואגב, זלזול באחרים לא מביא אותך להיות צודק!

דרך ארץ קדמה לתורה!

בורות וחסרות יראת שמים, נכון? כל גדולי ישראל חינכו לעבירה?הָיוֹ הָיָה

אז אני מבין שכבודך לוקחת לעצמה את הזכות להטיף מוסר לכל גדולי ישראל - תנאים, אמוראים, סבוראים, גאונים, ראשונים, אחרונים, כוווולם כקליפת השום בעינייך?

כולם - גידלו נשים לא יראות חטא! כולם - עברו על אזהרת פרקי אבות! כולם - עפר תחת כפות רגלייך?

את לא מתביישת? גברתי הלמדנית?

ואת עוד מדברת על זלזול באחרים? טלי קורה מבין עינייך! איזו רמות אבסורדיות של גאווה צריך כדי לדבר בכזו יהירות על אלפיים שנות תורה, למחוק את כל מוסרי התורה שיש לנו ממשה רבינו ועד היום הזה, הכל בגלל שעוד מעלתך חושבת אחרת.

לזה את קוראת דרך ארץ?

הזלזול שלך בהם - מביא אותך להיות צודקת? נראה לך?

ובכלל, אני לא מבין את מה את לומדת - אם ממילא את מזלזלת בדבריהם של אותם אנשים שאת דבריהם את לומדת - למה לך ללמוד את דבריהם אם את בכלל חושבת שאת יותר חכמה מהם?

כמדומה, שאם נחפש דוגמה ל"בורות וחוסר יראת חטא" - נוכל להביא את התגובות שלך כמודל מופתי.

בזיון.

לכל גדולי ישראל? זה דמגוגיהארץ השוקולד
עבר עריכה על ידי ארץ השוקולד בתאריך כ"ד בטבת תשפ"א 11:30
המשנה ברורה סבר אחרת על ימינו.
הרמב"ם, המאירי, הרב עובדיה מברטנורא ועוד אמרו שאין איסור אלא רק שמדטבר בבזבוז זמן. (פירושם למשנה על דעת רבי אליעזר במשנה בסוטה)

רבנים בני ימינו שאמרו כדבריה:
הרב רבינוביץ', הרב סולובייצ'יק, הרב ולדמן, הרב יעקב אריאל, הרב מלמד.
אבל כנראה שהם לא גדולי ישראל כי כולם סוברים אחרת...

צר לי, מי שכותב "כל גדולי ישראל" מטעה פשוט
לא, הדמגוגיה היא מצידך.הָיוֹ הָיָה

הרמב"ם לימד את בתו גמרא?

המאירי לימד את בתו גמרא?

המשנ"ב לימד את בתו גמרא?

הר"ע מברטנורא לימד את בתו גמרא?

הרבנית הנ"ל, שמדברת על דברים שאין לה מושג בהם, טוענת שכל אלו גידלו בנות שאינן יראות חטא. מככח ההבנה המעוותת שהיא דחפה במסכת אבות.

אז אני כאן הדמגוג?

חשב מסלול מחדש...

אינני יודע אם הן לימדו את בנותיהן אם היו להםארץ השוקולד
אבל אני יודע שהם לא אסרו.

הרמב"ם, המאירי והרב עובדיה מברטנורא הבינו שתפלות הוא לשון בזבוז זמן ולא איסור.

ולגבי החפץ חיים הוא בפירוש כתב שנכון כיום ללמד תורה שבעל פה למרות דברי רבי אליעזר בכאן.
אגדה עממית חסרת ביסוס.הָיוֹ הָיָה

וגם אם כן - מקור שהוא סבר שחובה לעשות כך - אין לך.

על כל האחרים די ברור שלא עשו כך.

אבל כמה נח, כדי להצידק את הלכי הרוח הקלוקלים של המאה ה21, להעמיד את כל רבותינו אל עמוד הקלון בדרכינו אל כיבוש הצדק הניצחי.

זו דעת הרמב"ם בפיה"מצ'יאל

בהל' ת"ת הוא כן כותב בלשון איסור. ואני לא מבין איך הבנת במאירי ובברטנורא שזה רק בזבוז זמן ולא איסור.

בהלכות תלמוד תורה הוא מצטט את המשנהארץ השוקולד
לכאורה עם אותה משמעות שפירש את דבריהם.
ומוזמן לעיין ביד פשוטה שם הראה שהרמב"ם לא פסק אף בלשון איסור.

לגבי הרב עובדיה מברטנורא אכן טעיתי.

ולגבי המאירי אעיין שוב כשיהיה לי את הספר.
זו פרשנות שלךצ'יאל

כן, אני יודע. אבל זו לא הדעה הרווחת בפוסקים.

והשו"ע כתב (ונראה שהבין כך ברמב"ם) שתפלות היא דבר עברה.

זו פרשנות של הרב רבינוביץ, לא שליארץ השוקולד
אה"נ. אבל אי אפשר לומרצ'יאל

שהרמב"ם לא אסר.

אפשר, ככה הרב רבינוביץ' כתבארץ השוקולד
והוא הביא לכך ראיות ביד פשוטה.
מוזמן לעיין ואז לחלוק בנושא
גם אם הרב רבינוביץ' כתבצ'יאל

אתה לא יכול לכתוב "לפי הרמב"ם זה לא אסור". כי זו דעה בהבנת הרמב"ם, שיש עליה הרבה חולקים.

אתה אמור לזכור שלפחות אני עיינתי, יותר מפעם אחתפלונפון מירוסלב

יש שם פלפול די קליל, ואם תעיין בחיד"א (שנראה לי שציינתי אותו פה איפשהו בכל הבלאגן), אתה תראה פלפול קצת יותר רציני שמחייב להבין שהרב רבינוביץ' טעה בהבנת הרמב"ם.

אמנם הגאונות של החיד"א שם זועקת, ונראה שכמעט לא שמו לב בדורנו להבנת הרמב"ם הנכונה שם, אבל עדיין, אף אחד לההין לחלוק על הפשט.

נגד פשט רמב"ם וכל הפוסקים, נגד גאון עולם החיד"אפלונפון מירוסלב

הראש ישיבה שלך לא כזה גדול לחלוק על מרן החיד"א. מקווה שזה ברור לך.

אתה למדת הלכות תלמוד תורה בישיבה לפני שלמדת עיון?ארץ השוקולד
אם היית לומד, היית רואה שלא נכון להקל כנגד דברי הגמרא שישלש אדם לימודו...
למדתי הלכות ת"ת, כן.הָיוֹ הָיָה

וראוי הרמ"א לסמוך עליו.

וראוי הטור לסמוך עליו שבנות יכולות ללמוד גמרא:ארץ השוקולד
"כתב הרמב"ם ז"ל: אשה שלמדה תורה יש לה שכר, אבל לא כשכר האיש מפני שאינה מצווה ועושה, וכל העושה דבר שאינו מצווה עליו אין שכרו כשכר המצווה ועושה. ואף על פי שיש לה שכר, צוו חכמים‏[2] שלא ילמד אדם את בתו תורה, מפני שרוב נשים אין דעתן מכוונת להתלמד ומוציאין דברי תורה לדברי הבאי לפי עניות דעתם, אמרו חכמים: כל המלמד לבתו תורה כאילו מלמדה תפלות, במה דברים אמורים בתורה שבכתב, אבל בתורה שבעל פה לא ילמד אותה בתחילה ואם מלמדה אינו כמלמדה תפלות."
(טור, יורה דעה סימן רמו)
לכשתמצא טור כזה..הָיוֹ הָיָה

ולא, אל תביא לי בפעם המליון מקור שמדבר על לימוד דינים/מוסר/אגדה/חסידות/אמונה.

איפה הטור חילק בין גמרא למוסר/אגדה?ארץ השוקולד
הוא חילק בין סוגי לימוד אחרים, יש כזה ש"כאילו מלמדה תפלות" ויש לימוד שאינו.

על איזה לימוד נאמר "כאילו מלמדה תפלות" ועל איזה לא נאמר?

אשמח שתכתוב את דבריו ואז אולי תפנים.

יש לך חילוק בין מוסר/אגדה לגמרא, אבל החילוק הזה לא הוזכר בדבריו. (ולא ראיתי אותו בנושאי כליו, אז מניין לך שהחילוק נכון?)
לשון הטור:הָיוֹ הָיָה
עבר עריכה על ידי נשמה כללית בתאריך כ"ו בטבת תשפ"א 11:23

"כתב הרמב"ם ז"ל: אשה שלמדה תורה יש לה שכר, אבל לא כשכר האיש מפני שאינה מצווה ועושה, וכל העושה דבר שאינו מצווה עליו אין שכרו כשכר המצווה ועושה. ואף על פי שיש לה שכר, צוו חכמים‏ שלא ילמד אדם את בתו תורה, מפני שרוב נשים אין דעתן מכוונת להתלמד ומוציאין דברי תורה לדברי הבאי לפי עניות דעתם, אמרו חכמים: כל המלמד לבתו תורה כאילו מלמדה תפלות, במה דברים אמורים בתורה שבכתב, אבל בתורה שבעל פה לא ילמד אותה בתחילה ואם מלמדה אינו כמלמדה תפלות."

אין כאן שום התר, אלא שאני מקבל את הסיוג שסייגו רבותינו האחרונים וחילקו בין מוסר ושות' ללימוד תלמודי ופלפולי, אבל אתה על מה אתה נסמך?

שוב, כמו לכל אורך השרשור הזה וכמו כמעט כל המחזיקים בעמדתך בסוגיה הזו, היסמכות על משענות קנה רצוצות, בסברות דחוקות ואוקימתות רחוקות, שלא הייתם מעלים בדעתכם לטעון כך (ועוד "להוכיח", שומו שמים, להפנות את האצבע המאשימה כלפי החולקים על זאת) בשום סוגיה תורנית אחרת, לא בשבת, לא בעירובין, לא בנידה ולא בבשר בחלב, רק כשמגיעים לערך המקודש והעליון של לימוד גמרא לנשים ושיוויון זכויות - פתאום כל חצי סברא מפוקפקת נהיית דאורייתא גמור.. 

אתה לא הפנמת כנראה, אצטט שובארץ השוקולד
מה מוגדר כמלמדה תפלות ומה לא מוגדר ככה?

"אמרו חכמים: כל המלמד לבתו תורה כאילו מלמדה תפלות, במה דברים אמורים *בתורה שבכתב*, אבל *בתורה שבעל פה* לא ילמד אותה בתחילה ואם מלמדה אינו כמלמדה תפלות."

אז מה????הָיוֹ הָיָה

הנידון פה הוא לא תפלות או לא תפלות.

הנידון אם ללמד או לא ללמד

הטור אומר לא ללמד.

נ-ק-ו-ד-ה!!

אנל'א מבין, אם תפלות זה לא - אז אתה מצפצף על הטור?

או יותר גרוע - אתה לוקח ממנו רק חצי? רק את זה שזה לא תפלות אבל לא את האיסור ללמוד?

ועוד אני מי שלא הפנים פה?

אתה רציני?

הטור אומר לא ללמד תנ"ך ואומר שזה הכי בעייתי...ארץ השוקולד

על תורה שבעל פה הוא אומר שלא נאמר כאילו מלמדה תפלות.

אז קודם תאסור תנ"ך אם תרצה להביא משהו מהטור.

ואם אין בעיה של "כאילו מלמדה תפלות", איזו בעיה יש או שעצה טובה קא משמע לן?

ואם עצה טובה קא משמע לן, לא סביר שניתן לחלק בין ימי הטור לימינו?

זו כבר גישה אישית שלך.הָיוֹ הָיָה

אני לא מבקש לומר שהטור ואין בלתו, אלא להראות שאתה לא יכול להיסמך עליו להתר.

בטור כתוב דברים ברורים - אין ללמד לא תושב"כ ולא תושב"ע, ובתושב"כ זה גם תפלות.

כעת - יש עוד עולם שלם של פסק והשתלשלות ההלכה, ולפיכך אין אנו מחוייבים דווקא להטור, והלכך מלמדים אנו את בנותינו תנ"ך.

אך מכאן ועד לטעון שהטור עצמו הוא סייעתא למתירי תושב"ע - יש לך קילומטראז' ארוך.

אני נסמך על הרב יעקב אריאל, הרב רבינוביץ והרב ליכטנשטייןארץ השוקולד
מדורנו אנו.
מעולה לגמריהָיוֹ הָיָה

יודע מה, אחרי כל השרשור הזה אגלה לך גילוי נאות: גם לי היתה סיטואציה שהוצרכתי ללמד בת גמרא, ומאחר שידעתי שזה באמת לש"ש וכו' עשיתי זאת - בהסתמך עליהם.

כנראה בגלל שאתה פה לסירוגין אתה לא שם לב בכלל לנושא הויכוח. אין לי שום מטרה לשלול את הלגיטימציה של המתירים, אלא רק לתת פרופורציות, לראות מה כן כתוב ומה לא כתוב, מי כן אמר ומי לא אמר.

ופה ההבדל בינינו: אני לא מתכחש למתירים, לסיבות להתיר, ללגיטימציה להתיר. למקורות להתיר. אלא רק מראה שהם לא חזות הכל.

ואילו אתה (וזה כואב לי, כי עד לשרשור זה לא החזקתי ממך אדם שיטה סוגויות בגלל אג'נדה) מתכחש לאוסרים, לסיבות לאסור, ללגיטימציה לאסור, ועל כולנה - למקורותינו האוסרים.

ככה שתגובתך איננה ממין הענין, אני כתבתי על הסילוף בטור ובראשונים, ואתה עונה ליש אתה נסמך על מתירי דורינו, שכוייח ב'מת...

התעלמתי מהאוסרים? האם לא קראת את ההודעה הזו?ארץ השוקולד
אתה צודק, לא התעלמת מהאוסרים, אבל הפכת חלק מהאוסרים למתירים.הָיוֹ הָיָה

אני שמח שאתה מתחיל לקרוא את דבריי לפני שאתה מגיב ישרארץ השוקולד

זו התחלה.

ולגבי האוסרים שהפכתי למתירים, יש מקום לדון בכל אחד מהם אם אני צודק בהבנה או שאתה צודק ולשנינו יש על מי להסתמך.

אני קראתי מעיקרא,הָיוֹ הָיָה

אלא שבעקבות המוני ההודעות מאז ההיא, קיבלתי את הרושם מהן ולא ממנה.

מה יש מקום לדון? אני הראיתי לך כאן בכמה וכמה וכמה מה כתוב, בחלקם עם ציטוט לשון, מה יש להתעקש?

ובכלל, שים לב שאתה מתנסח בלשון "כל הפוסקים"ארץ השוקולד

כאשר אתה מתעלם מחלק מהפוסקים.

אז חשוב להעיר שדבריך אינם דברי כל הפוסקים, אלא אם כן הרב יעקב אריאל, הרב רבינוביץ ועוד אינם פוסקים...

אני לא מתנסח כךהָיוֹ הָיָה

אני שוב חושב שמרחק הזמן בין הכניסות שלך לשרשור גורם לך לא לאחוז ראש.

בתגובות עליהן דיברתי על הפוסקים ההיסטורים - כתבתי כל הפוסקים.

בתגובות שדיברתי על הפוסקים היום - כתבתי שזה חלק.

ולגבי עצם הסיוג שהבאת בשם האחרונים:ארץ השוקולד
1. אמת שכך סייגו חלק מהאחרונים אבל זה סיוג שאיננו מוסכם, ולדוגמא הרב יעקב אריאל לא קיבל את הסיוג.
2. אין דרך להוכיח שדעת הרמב"ם הייתה לקבל את הסיוג לדוגמא.
3. כבר הערתי שלשון תפלות אצל מפרשי המשנה הוא לשון בזבוז זמן ולא לשון איסור.
(והרב רבינוביץ' מוכיח ביד פשוטה על דברי הרמב"ם בהלכות תלמוד תורה שלשון "צוו חכמים" איננו לשון איסור)
..הָיוֹ הָיָה

1. נכון, ומעודי לא אמרתי שאין לסמוך עליו

2. לא משנה, כך התפתחות ההלכה וכך אנו סומכים, כדי שמחר לא תאמר לי על רמב"ם שאין דרך להוכיח שהגמרא הסכימה איתו..

3. ואף על פי כן הפוסקים כן נקטו לאיסור.

חלק מהפוסקיםארץ השוקולד
אולי די עם ההמצאות? כולה כתבתי הודעה קצרה וכולכם השתגעתםפלונפון מירוסלב

הרמב"ם פוסק בבירור, והטור אחריו.

מי שרוצה לעוות את הרמב"ם בגלל שהראשיבע שלו אמר, שיהנה.

אבל שיבין שהראש ישיבה שלו זה לא מרן החיד"א והוא לא יכול לפלפל ברמב"ם נגד כל הפוסקים.

אני ממש לא הולך לנהל פה דיונים מחדש, אבל אתה עושה צחוק עם הציטוט הזה. הרי בעצמך העתקת "ציוו חכמים שלא" וכו'.

הרב קוקכלל ישראלי

אמר שלא ראה ת"ח אמיתי שלא מסב את עיקר לימודו לגמרא ולראשונים. נכון להקל וצריך להקל. והרבה תירוצים נכתבו בזה.

אם כי זו קולא נגד גמרא מפורשת ופסיקה בשלחן ערוךארץ השוקולד

עם זאת אשמח למקור בבקשה

אני שמעתי את הרב יעקב שפירא אומר את זה בשם הרבאריה. אאחרונה

לא יודע איפה הרב כתב את זה

להזכירך, מבלי עולם...פלונפון מירוסלב

אז כן, יש מגדריות.

יש לי קושיה גדולה...הָיוֹ הָיָה

בתור אחת שלומדת גמרא - מה את מתנצלת שראית בראשי? את יכולה להכנס לפורום הזה בכוונת מכוון...

בשביל כל מה שכתבת, לא צריך גמרא. די באיזה ספר סיכומיםפלונפון מירוסלב

וקיצורים.

ספרים כמו "בהלכה ובאגדה", נותנים את כל הרקע הזה, בלי להכנס לפולמוסים הלכתיים.

זאת לא חסידות, זאת ליצנות.

אני מרשה לעצמי, כי אני לא פה, וזה מצחיק לראות את הפיצוץ שנוצר פה

לענ''ד, אתה לא יכול לנתק דעה מסויימת ממציאות מסויימתאורות הכתובה
זותומרת, אתה יכול, אבל אז זה יהיה גוף בלי נשמה, ולמה לך

ישיבות הקו מתנגדות, ולצורך העניין מציבות אלטרנטיבה- מדרשות בת שלהן

הבעיה, שלא כולן קוניקיות, ולא לכולן המעטפת של המדרשה מתאימה.

יש הרבה מדרשות בראש אחר, שמתאימות לבנות אחרות, ובהן גם לומדות גמרא, ושם מישי יכולה ללמוד בין אם כי חיפשה סגנון מסויים של מדרשה, ועל הדרך לומדת גם גמרא, ובין אם כי חשקה נפשה בלימוד גמרא מלכתחילה.

צריך לזכור גם מה האלטרנטיבה.
הרב יוסף דב סולוביצ׳יק זצ''ל, מאבירי התורה בדור הקודם, וממנהיגי יהדות אמריקה, תמך בלימוד תורה מעמיק לנשים.

תאר לך כמה אבסורד יהיה המצב- כפי שהיה שם- שהבנים הלכו לישיבות, העמיקו בלימוד, והבנות לעומתן למדו טיפה יהדות, העמיקו מאד בלימודים אקדמיים, תארים שניים ודוקטורט, אך נשארו ברמת גן בידע ובעומק התורני שלהן? הוא חשש מאד מההשפעה השלישית שיכול לגרום פער כה גדול, בין שליטה מדהימה בחוכמות חול, ובין רדידות תורנית, בהיקף ובעומק- נפשי ואינטלקטואלי.

הוא עצמו, כאמור, תמך מאד בלימוד תורה וגמרא לנשים, וגם העביר את שיעור הגמרא עיון הראשון במוסד בו זה התחיל (אולי זה היה מוסדות 'סטון', אבל לא בטוח כרגע ברמת שם המוסד).

דרך כך הוא סלל דרך לחינוך מאד טוב לבנות בארה''ב, ואין לשער כמה זה השפיע על היהדות באמריקה.

ובנימה אישית- אינני יודע מי אתה והיכן אתה מסתובב, אבל הייתי מציע לך לצאת החוצה ולראות מה המצב.
ישנו פער עצום בין הבעיות שמעסיקות ביינישים בזמן הישיבה, ובין מה שמעסיק אותם בתקופה שאחרי. העתיד הרוחני שלך ושל אשתך תלוי הרבה פחות בשאלה 'מה היא למדה במדרשה', והרבה יותר בשאלה 'האם בחרה ללמוד במדרשה' או 'האם יש בה רצון ללמוד תורה'?
זה מרגיש לי כ''כ טפשי לומר, אבל אני אישית מכיר בנות מקסימות ונפלאות שלמדו גמרא. אינני יודע מה היתה המציאות בזמן הגמרא, כיום (על פי רוב), זה פשוט לא משנה מה היא אוצה ללמוד. יותר משנה האם היא רוצה ובוחרת ללמוד. ומהרגע שרוצה- שתלך ללמוד היכן שליבה חפץ.

הדילמות באונ', או במעגל העבודה הרחב, שונות מאאד מאשר בתוך ישיבה, וזה משהו שצריך לדעת שהוא קיים. אותו כנל לגבי שאלות כמו עליה להר הבית כן או לא. יש דעות לכאן ולכאן, לשני צידי המטבע יש בסיס הלכתי (וגם רעיוני), ובשניהם הדעה שלך מוכתבת הרבה פחות מתובנות מבוררות ומבוארות לעומק, והרבה יותר מלאיזו ישיבה התגלגלת בחייך, ומה שמעת שם.
למדתי בישיבה שמתנגדת מאד לעליה להר הבית, ואני לא מתכוון לעלות. לא כי זה פשע בעיני, אלא פשוט כי כך סברו בישיבה שלי, לטוב ולמוטב. ברור לי שלו הייתי לומד בישיבה שעולה, כמובן שהייתי עולה.
הן הר הבית והן לימוד גמרא לנשים, העיסוק האובססיבי בשאלות הללו הוא נחלתם של מעטים בקשת הרחבה הנקראת הציבור הדתי לאומי. זה 'היצר הרע כתלמיד חכם נדמה לו' הכי גדול בדור הזה
כתבת יפה, אבל מוכרחים להוסיף נקודה:הָיוֹ הָיָה

כמו שאמרת - השאלה המרכזית היא לא מה היא עשתה, אלא במה היא בחרה.

אבל תזכור, שיש שני צדדים למטבע זו.

יש היום תופעה, הולכת ומתרחבת, של לימדו גמרא מתוך מגמה פמיניסטית רדיקלית, מתוך להראות "גם אנחנו יכולות", לשבוא את הכלים, לפרוץ את המוסכמויות.... וכו' וכו', ותוצאות דרך זו - מרות ונמהרות, ולא צריך ללכת רחוק כדי לדעת זאת ואף לא להיות נביא, רק לפני חודשיים שמענו על אחת מגדולות חלוציות ומובילות הלימוד הנשי שעוקרת מצווה מן התורה בשאט נפש. 

הגרי"ד זצ"ל, וממשיכיו, תמכו בזה בשביל הסיבות שכתבת - עומק תורני נדרש, עולם רוחני ראוי, וכו' וכו', צריך לשים לב תמיד אם הבחירה מגיעה מתוך השיקולים האלו, או חלילה מתוך שיקולים אחרים....

"ויותר ממה שקראתי לפניכם...."

זו טענה נכונה אך נכונה גם לגבריםמישהו כל שהוא
יש גם גברים שמגיעים ללמוד תורה ממניעים לו נכונים או מתפיסות עולם זרות ומכופפים דברי תורה לדבריהם
אז בעניין הזה אין הבדל.
לא דומה.הָיוֹ הָיָה

מי שמגיע ללמוד מתוך מיניעים זרים - מזיק רק לעצמו.

מי שמקדם לימוד נשי ככלי ניגוח פמיניסטי - מזיק לכלל.

(ושלא לדבר על ההפרש באחוזים..)

עברת לדון מהאישה לרב או לרבנית שלהמישהו כל שהוא
האם לאישה מותר ללמוד תורה.
לא קשור לדעתך על מדרשת פלונית או אלמונית
נגיד יש לך אישה כשר יראת שמים שמלאה כרסה הלכה ואמונה ורוצה להעמיק עוד.
אז זה בסדר?
וסתם בחורה רגילה שאוהבת תורה ורוצה ללמוד הלכה ממקורה? היא לא פמיניסטית ותעשה זאת במדרשת הרובע בסתר. אז זה בסדר?

לא עברתי לשום מקום, אמרתי דבר פשוט מאוד:הָיוֹ הָיָה

כשהלימוד הוא כדי ללמוד באמת, מתוך יראת שמים - זו סוגיה אחת, שעליה הביאו את דעות הגרי"ד זצ"ל ועוד, וברור שיש כאן סוגיה עם דעות שונות. ואני מכבד את שתיהן.

אבל כשהלימוד הוא כלי ניגוח פמניסטי - זה נזק חמור מאוד, נקודה

על זה אין לנו מחלוקתמישהו כל שהוא

ובכלל תורה שמטרתה ניגוח פסולה.

בבחינת לא לעשותה קרדום להכות בו...

אלו לא בדיוק 'שני צדדים' למטבע, כאשר צד אחד של המטבעאורות הכתובה
מהווה את האחוז הכמעט מוחלט של הבנות, בעוד אחוז קטן של בנות, אולי, הולכות לשם משיקולים שהזכרת

יצא לי בעבר לשמוע אודות הטיעון הזה המון, בטח בזמן הישיבה. מעולם לא פגשתי בחורה אחת- בדייט, לימודים או כל מפגש חברתי אחר- שהחכה למדרשה/לומדת תורה מהשיקול שהזכרת.

זו טענה מצוטטת כל כך על ידי המתנגדים ללימוד הגמרא ע''י נשים, אבל חסרת כל היקף, בטח באופן יחסי לכמות הפעמים שהטענה מצוטטת.

'תופעה הולכת ומתרחבת'? על סמך מה זה נכתב? יש בידך סטטיסטיקות של הלמ''ס?

ולא שמעתי מה היה לפני חודשיים, אשמח שתשתף אותי אודות מה שקרה

ובכלל, מהזה להתנגד ללימוד תורה על ידי נשים. מה יש לי להתנגד למצוות לשם שמים או לא שאדם אחר עושה. בואו נבדוק קודם את הבין אדם למקום שלנו, לפני שמחפשים בבי''א למקום של מישהו או מישהי אחר.ת
לפחות בפורום כאן זה נראה צדדים שוים בגודלם..הָיוֹ הָיָה

אם לא הפוך.

וכמובן, אף בת לא תגיד "אני עושה את זה כדי לנגח", אבל לא מעט בנות, ממש לא מעט, תאמרנה "בדור של היום בת יכולה להיות הכל, יכולה להיות חיילץת, יכולה להיות שופטת, יכולה להיות טייסת, רק ללמדו תורה לא? לא מקובל!"

כל כך הרבה שמעתי כאן בפורום משפטים כאלו.. הרבה הרבה יותר מהמשפטים לכיוון השני...

והטעות היא שאתה מתייחס לזה כאל "מצווה לא לשם שמים", לא זו הנקודה - אני לא מתערב בלשם שמים של אחרים. הבעיה היא שזה מגיע ממקום פסול שמוביל את העם למקום פסול, ולא, לא צריך נתונים של הלמ"ס ככדי לראות את זה.

איני מקבל לשון הרע הזהמישהו כל שהוא

אני מכיר תלמידות חכם יראות שמים.שדבר ה' יקר בעניהם. איני יודע מדוע אתה רואה מגמות רעות בכל מקום. עדיף לראות את הטוב שבכל מקום. 

תראה את הרב קוק רואה את הטוב בציונות, בחילונות אפילו בכפירה עצמה רואה את האמונה העמוקה שתגדל מתוך השבר הנורא. אז בלימוד תורה ק"ו במקום לראות את המגמות הזרות תראה עולם תורה חדש שגדל תראה את הצמאון לדבר ה'. 

רמב"ם אגרת קידוש ה'  

אם כך נענשו עמודי עולם משה אליהו ישעיהו ומלאכי השרת, כשנשאו בעדת ישראל מעט דברים, כל שכן קל מקלי עולם יתיר לשונו על קהילות ישראל חכמים ותלמידיהם כוהנים לווים, לקרוא אותם פושעים ורשעים וגויים ופסולי עדות וכופרים בה' אלהי ישראל. וכותב הדבר הזה בכתב ידו ומה יהיה עונשו?!

מסל"ש יט- וכבר אז"ל (יומא ע"ז): על הפסוק "ואני באתי בדבריך" שלא חזר גבריאל ונכנס לפנים מן הפרגוד אלא כשלימד סינגוריא על ישראל, וגדעון נאמר לו (שופטים ו׳:י״ד): "לך בכחך זה", לפי שלמד סניגוריא על ישראל.כי אין הקב"ה אוהב אלא למי שאוהב את ישראל וכל מה שאדם מגדיל אהבתו לישראל, גם הקב"ה מגדיל עליו. ואלה הם הרועים האמתים של ישראל שהקב"ה חפץ בהם הרבה, שמוסרים עצמם על צאנו, ודורשים ומשתדלים על שלומם וטובתם בכל הדרכים, ועומדים תמיד בפרץ להתפלל עליהם ולבטל הגזירות הקשות ולפתוחעליהם שערי הברכה.

של"ה אותיות ק' -אל תלשן עבד אל אדוניו (משלי ל, י) דור אביו יקלל (שם יא), פרק ח' דפסחים (פז, ב), פירוש שלא ילמוד קטגוריא על ישראל אפילו הדור רשעים. ראיה מיהושע, שנתפס על שהלשינם אע"פ שהרשיעו. ואמר החכם ר' אברהם הלוי שראה במדרש כתיבת יד בארץ המערב דהשליש שנענש שאמר (מל"ב ז, ב) הנה ה' עושה ארובות בשמים היהיה כדבר הזה, אמר ודאי ה' יכול לעשות, אך הדור הזה כדור המבול שראוי היה שיעשו ארובות בשמים כהתם דכתיב (בראשית ז, יא) וארובות השמים נפתחו, ואיך אפשר שלדור רע כזה יהיה נעשה נס גדול כזה. השיבו אלישע הנביא, דלפי שלמד קטיגוריא על ישראל, יראה ולא יאכל (מל"ב ז, ב):

גם אני העדפתי לעצום עינים.הָיוֹ הָיָה

עד שהן נפקחו לי בכח.

וברשותך, אני אתעלם מרשימת המקורות חסרי ההקשר שהבאת פה לגבי מצוות סנגוריה, סלח לי, דיון ענייני לא פותרים ב"יאללה נסנגר", עם העובדות נצטרך להתמודד.

ואני מאוד מקווה שהדכ"ת שליט"א לא תומך בהרחבת שערי העבודה זרה "כי הרב ראה בה טוב"...

אני אף פעם לא מגיב... אבל נשמה כללית הגזמתשיהיה לנו טוב

אחי אין לי מושג בין כמה אתה משער על פי הסגנון שפחות מ20,  רבאק מי שמך? אחי באיזה זכות אתה מחליט איזה שיטה קבילה הלכתית ואיזה לא? מה נראה לך??? ואי זה מוגזם. 
יש אין ספור רבנים מכול הסגנונות והזרמים וכולם מקובלים לפני הקב"ה זה שקראת איזה פסקה בשו"ע לא גורם לך יכול להוציא דעה מהלגיטימיות שלה, לחלוק בשמחה בשביל מה יש בית מרש, להתדיין מעולה! אבל ממה שזה נשמה אתה לא עסוק בלכוון לאמיתתה של תורה אלא רק בלהוציא אנשים אחרים מגדר הלגיטימיות ההלכתית באיזה זכות?? תן כבוד! מדובר פה, בגדולי ת"ח בארץ. אתה יכול לחלוק אתה יכול להגיד שאתה מסכים אם שיטות אחרות אבל לא כל צוציק בן 20  או גם בשיעור י' יכול כבר להגיד שהוא מבין את כל כללי הפסיקה.

(וטכנית לגבי הויכוח הלכה כל הזמן עסוקה בלהתחדש והוכחה הטובה ביותר לזה זה שולחן ערוך שכנראה משה רבינו לא היה מבין כלום ממה שכתוב שם, כי הלכה נותנת מענה למציאות והמציאות כל הזמן משתנה. את לך דוגמא קטנה שממחישה בצורה טובה, עד לפני 70 שנה לדעת כל הרבנים הגדולים תרומת אברים הייתה איסור הלכתי גרידא. היום כעט כולם חתומים על כרטיס אדי, איך זה הגיוני? מחקרים חדשים, בירר  חדש מה בדיוק מוגדר מוות והשפיעו על הדעה הלכתית)

מרוב בלגן לא ברור על מה אתה מגיב ולמה ומה אתה רוצה.הָיוֹ הָיָה

כשיהיה לך עמדה ברורה אשמח לקרוא אותה.

אני מכירה לא מעט בנות שלומדות גמראפריקה2
ואני מבקשת שתדון לכף זכות.
אף אחת מחברותי לא הגיעה ללמוד גמרא כי היא יכולה כמו כל אחד אחר.
באנו לשם שמיים.
ואני רוצה להגיד גם שמי שבאה כדי להראות שהיא לא פחות מכל אחד אחר זה מגוחך כי היא בדיוק מוכיחה שהיא כן, כי ברור שיש לי פחות רקע מלבייניש בגילי. וקשה יותר להגיע לרמה גבוהה כשמתחילים בגיל מבוגר.
אבל זה חשוב לי להכיר תורה לעומקה, להתחבר לדברי חז"ל, ללמוד תורה לשמה גם כשלא כל דיון מעניין אותי. בבקשה. תן אמון. בקשה אמיתית. לא ויכוח. לא מעוניינת להתווכח. רק בקשה. מהלב.
את צודקת לגמרי, ולא שללתי מה שאת אומרת.הָיוֹ הָיָה

לא אמרתי שאין בנות כאלו, ולא צריך להתחנן אלי מהלב כדי שאדע שישנן. ואיני צריך לדון לכף זכות לשם כך.

מה שאני טוען זה שיש עוד, חוץ ממך ומחברותייך, שהמגמה שלהן היא לצערי כן באג'נדה פמיניסטית.

והן לא חושבות שזה מגוחך מצד מה שכתבת - כי הן לא באות להראות רמה, אלא לגיטימציה, הן קוראות תיגר על ההוה - אמינא לאסור על נשים ללמוד - "אנחנו שוות פחות?"

אנחנו רואים את הקול הזה בפרסומים, בויכוחים, בשיעורים ובהרצאות, קול שהולך ונשמע יותר ויותר. וזה כואב, ומדאיג, מאוד.

ובמאמר המוסגר, יפה שאת וחברותייך לומדות לשם שמיים ולא מתוך מטרה כזו, אבל אם לא תתנערנה, בפומבי, מאותן מגמות - אתן נותנות להן, בעצם קיומכן&שתיקתכן - לגיטימציה דה פקטו. אתן הגב שלהן, משתמשות בכן לקדם אג'נדה, אג'נדה שאני מאמין בכל ליבי שאתן לא מעוניינות שתתקדם.

אז גם לי יש בקשה, באמת, מהלב, תחשבי על השלוש שורות האחרונות האלו, למענך, למען חברותייך, למען בית ישראל.  

אני תוהה לגבי סוף דבריך:ארץ השוקולד
"ובמאמר המוסגר, יפה שאת וחברותייך לומדות לשם שמיים ולא מתוך מטרה כזו, אבל אם לא תתנערנה, בפומבי, מאותן מגמות - אתן נותנות להן, בעצם קיומכן&שתיקתכן - לגיטימציה דה פקטו. אתן הגב שלהן, משתמשות בכן לקדם אג'נדה, אג'נדה שאני מאמין בכל ליבי שאתן לא מעוניינות שתתקדם."

אויבינו משתמשים באיסור הרבנות ורבני הקו לעלות להר הבית, אתה אומר לרבנות את אותו דבר?

או שלגיטימציה לאויבים פחות בעייתי מלגיטימציה לפמיניסטיות רחמנא ליצלן?
גם אני תוהה:הָיוֹ הָיָה

האם לדבריך אין שום מקום לטענות כאלו? בשום הזמדנות?

אלא מה, אני מאמין שאדם בוגר יודע שלפעמים הן שייכות ולפעמים לא, אתה יכול - אם אתה רוצה, להתווכח עם עמדתי שכאן הן שייכות, אבל להוכיח את עמדתך בויכוח מדוגמה אחרת - זה דמגוגי.

ולעצם הטענה: ברור, ברור, ברור, מרן הגר"א שפירא, שנלחם בכל תוקף נגד העליה, חזר והדגיש בכל פעם שדיבר נגד "זה לא שאין מצוה, זה לא שיש לנו פקפוק בזכותנו עליו וחשיבותו לנו, אלא דווקא מחמת תוקף קדושתו אנו מנועים מלעלות"

בשונה משועלים קטנים מחבלים כרמים, דוגמת שלמה בניזרי ועדת חבריו, אשר היכלו בלשונם גבוהה גבוהה "אין שום ענים ביהדות לעלות להר, התגרות באומות, בלה בלה בלה" והם אלו שנותנים חרב ביד אויבינו להשמידנו, לגמרי.

לדבריי באמת אין מקום לטענה כזוארץ השוקולד
ומדוע טענתך כאן לא שייכת לדעתי?

כמות המדרשות אליהן הולכות בנות הרוצות ללמוד תורה לשם התקרבות לקב"ה הולך וגדל בצורה משמעותית, ולא ראיתי שנהיה יותר בעייתיות ברחוב בצורה מובהקת של נשים דווקא שלמדו.
חבל.הָיוֹ הָיָה

ומוזר שלא ראית.

לא רק הגרי"ד, גם החפץ חיים, הרב סורוצקין, הרב חיים דוד הלויארץ השוקולד
ועוד סברו שחשוב בימינו ללמד תורה לנשים:

http://www.daat.ac.il/daat/mishpach/maamad/talmud-2.htm
"ללמד תורה" זה כל כך נרחב...הָיוֹ הָיָה

קצת ליצנות להביא אוסף ציטטות של "ללמד תורה" ולהסיק מהן שאין שום גבול.

בדיוק אותו סיפור שעשית עם הרמ"א, זה גם מה שיש עם השמות האלו.

האם אשה אמורה ללמוד תורה? כן, חד משמעית.

מה כולל תורה? לפי הגרי"ד - גם גמרא. לפי הח"ח והרב סורוצקין - מנלן??

ואאל"ט כבר היה פעם בלנ"ו מישהו שהגיב בארוכה על המאמר (המגמתי, מאוד) הזה של הרב נבון. והראה את הפספוסים (המכוונים?) שבו..

לגבי החפץ חיים, בפירוש הוא מתייחס לגמרא בסוטהארץ השוקולד
האומרת שלא.
ומבאר מדוע בימינו חשוב ללמד תורה שבעל פה למרות דברי רבי אליעזר.
והפניתי לדבריו, ליקוטי הלכות על מסכת סוטה דף יא עמוד א (די בטוח שזה שם, אולי דף י)
לצערי אין לי את הספר שלו כך שקשה לסרוק זאת כעת.

ולגבי האדמו"ר מחב"ד (התכוונתי לרבי האחרון ולא לאדמו"ר הזקן) והנה יש הפניה לדבריו:
http://www.chabad.co.il/?template=article&topic=131&article=3759
אבל עיינתי על פי המקור שהבאת, וזה מה שכתוב שם,הָיוֹ הָיָה

מה לעשות??

וכצפוי - גם במקור מהרבי מליובאוויטש (אגב, גם טעות בדברים כאלו בין אדמוה"ז לרבי האחרון היא לא דבר של מה בכך..) נכתב: פרשת שבוע, ענייני חג, דינים, וחסידות.

אבל תתעקש להביא מכל אלו מקור ללימודי גמרא... בסיידר..🤦‍♂️

(כתבתי איפשהו האדמו"ר הזקן?)ארץ השוקולד
הבהרתי כי אתה בלבלת ביניהם כשאמרתי האדמו"ר מחב"ד....
טעות שלי.הָיוֹ הָיָה

היה נדמה לי שאמרת באחת התגובות, אכן לא אמרת.

בסיידר, נוותר על הסוגריים ההם

אני מבין שלא עיינת במקור חב"ד ששלחתי, אז אצטט:ארץ השוקולד
"משום כך, בדורנו הלימוד לנשים הוא הרבה יותר הכרחי מדורות עברו. מעניין לשים לב להתפתחות שהיתה עם השנים בנוגע ללימוד של נשים: בתחילה למדו בעיקר חסידות והלכות הנוגעות לנשים; אחר כך הרבי יצא בתקנת לימוד הרמב"ם שכוללת גם נשים, והשיא היה כשהרבי עודד לימוד גמרא לנשים - לימוד שמשך דורות הדעה הרווחת לגביו היתה 'כאילו מלמדה תיפלות'. הרבי מסביר בשיחה את הסיבה לכך - כדי שנשים תוכלנה לבחון את ילדיהן בגמרא (ספר השיחות תש"נ חלק ב עמוד 455 ושערי הלכה ומנהג, יורה־דעה, סעיף סג). ובאמת אצלנו בסמינר בית חנה בצפת הבנות לומדות גמרא ויש הרבה בנות שמגלות עניין ואוהבות להתפלפל בסוגיות הנלמדות"."
הקישור לעיל
עיינתי..הָיוֹ הָיָה

ומה שציטטתי לעיל זה מתוך המצוטט שם מהרבי, את הסוף פספסתי.

לא אכחד, שזה שמה שאני ציטטתי מובא שם בציטוט מהרבי במלואו ומה שאתה מצטט - לא, אומר דרשני..

בפרט לפי המנומק "כדי שיוכלו לבחון את ילדיהן" - מובן מאוד שלא מדובר באיזה הוראה גדולה, אלא כלי פרקטי מקומי.

ופוק חזי מאי עמא דבר, חזקה על חב"ד שאם היתה "הוראה" (כמתואר שם) הם היו מקיימים אותם כשאר כל הוראותיו ומבצעיו.

בקיצור, נסיון לעקור מסורת והסכמת הפוסקים מדינא דגמרא, עלע ידי שברי עדויות וחצאי ציטוטים, שברובם מוצאים מהקשרם..

קרדום לחפור כזה גדול, אלפיים שנה לא ראינו.

אומר דרשני ותעיין או שתתעלם?ארץ השוקולד
אעיין לכשיבא לידי ליקוטי שיחות.הָיוֹ הָיָה

אבל חובת ההוכחה מוטלת עליך, אתה, המבקש להתיר, אתה הוא זה שצריך לעיין ולדקדק כדי להסיק את מסקנותיך.

המצב המחריד הזה, של שברי ציטוטים וחצאי עדויות עמומות, שאתם מלקטים מהאינטרנט כעמיר גורנה, הוא באמת חורבן התורה כל כך גדול,

עד כמה אפשר לשעבד את התורה, לסרס אותה, לעוות אותה, לעקר אותה מתוכנה, הכל כדי שמאוויי כמה פמיניסטיות יתגשמו. מזעזע.

שערי הלכה ומנהג יש באינטרנט-אדם כל שהוא
ייש"כ, וכצפוי:הָיוֹ הָיָה

הוא אמנם כותב שעליהן לשנן עם הבנים את "תלמודם", אבל בסוגריים הוא מסביר - מקרא ומשנה....

בהמשך הוא כותב שיש להן ללמוד גם טעמי ההלכות ושקו"ט בהן, עדיין אני לא רואה כאן משהו לגבי לימוד גמרא..

והראיה הגדולה - שהוא מוכיח זאת מכך שככה הנהיגו בבית יעקב ע"פ גדו"י - ללמוד גם מה שאינו מההלכות המסויימות שלהן, אלא אף חלקים אחרים בתורה.

מישהו ראה בית יעקב שלומדים בו גמרא? נא לעדכן.

החילוק בין גמרא למשנה, מה מקורו?ארץ השוקולד
הרי הרמב"ם מתייחס לתורה שבעל פה
שאלה טובה, אבל אתה רואה שהוא הדגיש....הָיוֹ הָיָה

זה שתקשה קושיות על הסויג שלו זה נחמד, אבל זה לא מתיר לך (או לכותבי הטור שהבאת קודם) להתעלם מכך כי זה לא מתאים לאג'נדה

בגלל שהשאלה טובה, לא ניתן לאלץ את סיוגם על מי שלא סייג כךארץ השוקולד

וניתן לטעון שמי שסבר שלימוד תורה שבעל פה איננו כמלמדה תפלות לא סבר שיש לחלק בתוך תורה שבעל פה.

אתה לא יכול לכפות על הרבי את דעתך שלך, הגזמתהָיוֹ הָיָה

הרבי כותב בדיוק מה הוא בעד ומה לא.

אתה מקשה על זה מה המקור בטור

ובגלל זה אומר ש"הרבי מתיר"? 

אתה לא חושב שחצית איזה גבול במקרה?

לא רק שאתה מתעלם מכך שהוא בעצם אסר דברים אחרים

אתה עוד מביא אותו כקושיא על האוסרים? מנפנף ש"הרבי התיר"?

במחילה, לרצוח וגם לירש?

למה אני כופה ולא מי שחילק כופה על מי שלא חילק את החילוק?ארץ השוקולד

הגמרא הבחינה בין תורה שבעל פה לתורה שבכתב.

כל חילוק שיובא אחר כך אם לא הובא במפורש על ידי אותו פוסק, נראה לי פשוט יותר להניח שהוא לא חילק כך אלא אם כן הוא טען שהוא חילק.

אתה באמת לא מבין?הָיוֹ הָיָה

הרבי כותב משהו מסויים, ראינו מה הוא כותב

אתה מנפנף ואומר שהוא כתב משהו אחר

כשמוכיחים לך שהוא לא אמר משהו אחר

אתה אומר "אבל מה הוא יענה על הטור?"

אז אוקיי, בגלל שלך יש קושיה מהטור, אתה אומר בעזות מצח ש"הרבי אמר ככה", למרות שהוא אמר הפוך, כי מוכרח אצלך שהרבי חייב להסכים עם המהלך שלך בטור.

אז בפעם העשירית: אני לא כופה את דעתי על אף אחד, אני לא מתכחש למתירים.

אתה זה שלוקח אוסרים, ומסלף את דבריהם.

אבל תמשיך לשאול למה אני הכופה ולא אתה.

יש לי רעיון בשבילך:

תנפנף גם שהאדמו"ר מסאטמר התיר

וכשישאלו אותך מנין שהוא התיר, או אפילו יראו לך שהוא כתב לאיסור

תענה "אבל יש קושיה בטור, וכי יתכן שהוא לא הוכיח כמוני מכח הקושיה?"

טעמי ההלכות ושקו"ט בהן איננו גמרא?ארץ השוקולד

לא, שפיל לסיפא דקראהָיוֹ הָיָה

הוא אומר שדבר זה הונהג בבית יעקב.

ובכן - בבית יעקב אכן עסקו בהלכה עם טעמיה וצדדיה, מה שבהחלט ראוי לכינוי שקו"ט.

בגמרא, לצערך, לא מצינו שעסקו.

אי אפשר לבודד חצי שורה שלו, ולהתעלם מההקשר כולו 

במקרה נתקלתי בהודעה הבאה של חב"דניקיתארץ השוקולד
לא..הָיוֹ הָיָה

הסמינר בצפת הוא לא מקום קלאסי, כנודע.

אם היתה הוראה של הרבי, היה קצת יותר מסמינר אחד שהיה מלמד גמרא.

במקרה הפניתי מקודם למאמר של ראש סמינר אחרארץ השוקולד
אתה מכיר סמינר חב"ד שאתה יודע שלא מלמד גמרא?
לא ראיתי עוד משהו שהפנית חוץ מצפתהָיוֹ הָיָה

ובהחלט, הרבה יותר מאחד. 

ואפתיע אותך: בעקבות הויכוח כאן פניתי לכמה חבדניקיות לשמוע, ובכן - הן, וחברותיהן, וחברות חברותיהן, בכל סמינרי מושבותיהן, לא למדו גמרא בשום סמינר.

וכשאמרתי שיש טוענים שהרבי הורה ללמוד.. טוב, אני לא אתאר את הגיחוך..

ידידי היקר, למה אתה ממהר ליצור מצג שווא שקרי?פלונפון מירוסלב

האם הודית לדברי חברך אחרי שהוכיח אותך כטועה?

האם למדת את דברי הרבי מליבאוויטש שהתיר גמרא כנגד מינות (לימודי נצרות, הינדו וכו') ואפיקורוסות (פילוסופיה)? בוודאי שאיסור דרבנן עדיף מדאורייתא גמור!

הבאתי את הבנת הרב יעקב אריאל לדוגמאארץ השוקולד
אבל כנראה שהרב יעקב אריאל חשוד בנושא גם...

ובתמונה למי שאין כח לפתוח - בית המדרש
לא חשוד בכלום,הָיוֹ הָיָה

כמו שהרב ליכטנשטיין לא חשוד.

אני, בשונה מהצד שכנגדי, לא מנסה לסלף ולהעלות לכירכרה שלי את כל מי שיש, מודה שיש כאן מחלוקת, וזהו זה.

הבעיה מתחילה כשיש אנשים שבעיניהם זה לא נאור ולא מוסרי לאסור, ואז הם מחליטים שבעצם "כולם התירו", כי חס וחלילה שנמצא שמישהו לא התיר...

לא חש צורך לרדת לרמה כזו...ארץ השוקולד

כשתהיה לך תשובה נשמח לשמוע...הָיוֹ הָיָה

בנתיים, אני הראיתי לאורך השרשור כמה וכמה אנשים שציטטת כ"מתירים" והראיתי מתוך דבריהם שדיברו על מוסר, אגדה, משנה, אמונה, ושות'.

אבל כשאני אומר את זה שהוכחתי, אתה אומר ,לא ארד רמה"

ידידי, לרדת לרמה זה עצם הסילוף של הפוסקים, לא להצביע על הסילוף.

אז אם אינך רואה צורך לרדת רמה - תפסיק להטיל על פוסקים את עמדותיך האישיות.

אם הרמב"ם בפירוש המשניות מפרש "תפלות" כלשון הבאי ולא כלשוןארץ השוקולד

איסור.

מנין שיש איסור לדעת הרמב"ם? וכך מוכיח גם הרב רבינוביץ' ביד פשוטה.

ואם הטור אומר ש"כאילו מלמדה תפלות" עוסק רק בתורה שבכתב, מניין שיש איסור ללמד תורה שבעל פה לדעת הטור?

ואם החפץ חיים אומר ללמד תורה שבעל פה (אם כי מציין דברים שאינם גמרא) כנגד דברי הגמרא בגלל שהשתנו העתים, מניין שהוא אוסר גמרא?

ואם הרב יעקב אריאל אומר שאין איסור עצמי, האם הוא לא הכיר את הדברים שלך?

ואם מצינו אצל חב"דניקים שיש שקיבלו את הוראות הרבי ולימדו גמרא לנשים, למה שאסיק להבנתי ולהבנתך ששנינו איננו חב"דניקים שהוא סבר שזה בעייתי?

...הָיוֹ הָיָה
עבר עריכה על ידי נשמה כללית בתאריך כ"ח בטבת תשפ"א 18:58

לגבי הרמב"ם - איני יודע, לא טענתי בשמו. 

לגבי הטור - הוא כתב להדיא "לא ילמד", ולא משנה מעתה אם זו תפלות או לא, יש כאן הוראה

(במחשבה שניה: מדאתינן להכי, גם ראיית הרב רבינוביץ הפיהמ"ש שדינן בה נרגא. דהא קמן ששייך לאסור ולאוו מטעמא שתפלות, א"ה אין להשליך על מקום שאסר הרמב"ם ממקום שביאר עניין תפלות)

לגבי הח"ח - כבר ציטטתי את לשונו שאומר שיש לחזק את אמונתן, במוסר ואגדה וספרי אמונה, מי שרואה כאן היתר ללמוד גמרא - הוא מקרה אבוד.

לגבי הרב אריאל - הוא הכיר, ואני אגיד בפעם המליון - אני לא מתכחש לחולקים ולא מנסה לסלף את דבריהם, בשונה ממי שנמצא בעבר השני של הפולמוס... לצערי.

לגבי הרבי - כי הרבי כותב להדיא מה מתיר ומה לא, ואדרבה - הא קמן שלא פשט לימוד גמרא אצל חבדניקים כמו שהיה מצופה אם זו היתה הוראת הרבי, כמו שטענו במאמר שקישרת 

כמה הערותארץ השוקולד
1. המחלוקת בין פוסקי ימינו היא בין השאר בשאלה האם דברי הפוסקים שהתנגדו תלויים במציאות שהשתנתה מאז.
ולכן טעם וחומרת ההתנגדות משנה.

2. עיינת בדברי הרב רבינוביץ לפני שאתה אומר שברור שאסור כנגד דבריו?
קל לסתור משהו שלא רואים.
פשוט טענתך כנגד דבריו לא מסתדרת עם דבריו.

3. הא קמן שלא פשט בחב"ד ללמד, אתה מכיר סמינרים של חב"ד ומה מלמדים שם ומה לא?
אז אני לא מכיר אבל נתקלתי בהודעה של חב"דניקית שבמקרה מכירה והיא טענה אחרת ממך על המציאות אצל חב"ד.
מי אמר שהן לא לומדות גמרא? אני אישית למדתי. - נסיונות פעילים
..הָיוֹ הָיָה

1. נכון, זה לא משנה בכהוא זה מדבריי

2.לכן זה בסוגריים, ורק במחשבה שניה, עכ"פ זה ע"פ מה שאתה אמרת בשמו

3.כן, מכיר. ועניתי לך על ההודעה ההיא.

שכוייחארץ השוקולד
3. ראיתי עכשיו, על ההודעה האחרת הגבתי קודם.
מעניין
האגרות משהצ'יאל

חילק בין דברי חז"ל שיש בהם מוסר, כמסכת אבות, לבין משנה.

תוכל להפנות היכן בבקשה?ארץ השוקולד
כי אשמח לראות את המקור לחילוק
אגרות משה חלק יו"ד ג סימן פזצ'יאל

תודה, אעיין שםארץ השוקולד
כתבת יפהפהארץ השוקולד
ואני מסכים עם חלק גדול
ובתמונה למי שאין כח לפתוחארץ השוקולד

תשובה של ר' אברום שפיראמישהו איתי

מקוה שהוא מספיק גדול
וכן סברו הרב קאפח והרב ניסיםמישהו איתי
אם תרצו אעלה מקור בהמשך בעזה
אשמח, תודהארץ השוקולד

הוא אומר בדיוק מה שאמרתי אני-הָיוֹ הָיָה

שכיוון שהוברר שזה מגיע מתוך יראת שמים ומניעים טהורים באמת, זה בסדר.

כתבת יפה, אבל מוכרחים להוסיף נקודה: - בית המדרש

את צודקת לגמרי, ולא שללתי מה שאת אומרת. - בית המדרש

זה שורש הויכוח, ומשום מה יש אנשים שנח להם לעצום עינים.

זה הלשון של ר' אברום או שזה מישהו שכתב בשמו?פלונפון מירוסלב

אף אחד מעולם לא טען שאין מציאות של יוצאי דופן, כמו שכתב פה הוא אומר בדיוק מה שאמרתי אני- - בית המדרש

להוציא מזה הנהגה כללית וביטול איסור ("סך הכל" דרבנן 🤦‍♂️)

פניני הלכה עוזר לכולם ללמוד הלכה, אבל כאן- צריך ללמוד היטבכלנית1

הספרים של הרב מלמד מאלפים. ממש עוזרים ללמד הלכה בצורה קלה ונוחה, אחרי שהרב עשה לילדים את העבודה ובדק את הפוסקים בכל נושא. אבל, יש סיבה שהרב נכנס לעניין הזה. וניכר שהוא כתב בדוחק- יתכן שהוא נשאל על כך:

ובתנאי שילמדו תחילה היטב את יסודות האמונההמוסר וההלכות שחובה עליהן ללמוד- בתי ספר שבהם בנות לומדות גמרא בכיתה ד, מלמדים קודם את הרמב"ם, הכוזרי, שו"ע, משנה ברורה/ יחווה דעת?

דווקא נשים למדניות (אם הן לא למדניות, איך הן תוכלנה להתעמק בגמרא?) צריכות להרבות בלימוד ובהפנמת יסודות האמונה וההלכה- לפני לימוד הגמרא!

לימוד גמרא זאת מצוות עשה תמידית, "והגית בו יומם ולילה", ואם נשים פטורות ממצוות עשה שהזמן גרמן,

כדי שתתפננה לביתן, קל וחומר למצווה שאין לה שיעור

חשוב מאד לפני שנפגשים, להסביר לבחור שאתו נפגשים שזה קטע שחשוב לך. יש בחורים שלא יחפשו אשה שלומדת גמרא,

כמו החברותא שלהם בישיבה התיכונית או ישיבת ההסדר, אלא שותפה לחיי תורה, לבניית בית יהודי, אשה וגם אם לילדים,

מה שגם בלי התוספת הזאת בכלל לא פשוט בימינו

לימוד גמרא זאת מצוות עשה תמידית?פלונפון מירוסלב

זאת הסיבה שחז"ל אסרו את זה. כי ממציאים כל מיני דברים בלי שום טעם וריח ואז מפיצים הלאה.

זה דור של שיוויון, גם גברים עושים את זה... לכולם יש זכות להיות מאלה שמגלים פנים בתורה שלא כהלכה. כיף גדול!

מוסיף סרטון יפהadvfb
רק תוספת קטנה לכל מה שכתבוadvfb

המחלוקת העיקר היא לא אם מותר או אסור אלא על מה לשים את הדגש.

אף אחד לא מעודד בורות וחוסר התעמקות ביסודות.

השאלה אם יש צורך גם לבגיע לפרטים שלא מוטלת על מצוות ת"ת.

זאת גם שאלה מה הדגש שכיום צריף להיות בחינוך לבנות  ביחס לתרבות הכללית.

האם להדגיש את הייחוד של האישה ביחס לטשטוש המצוי או האם להדגיש את השויון ההשכלה ולממש אותו

זאת בכלל לא מחלוקת תהומית ברמת התוכן אלא ברמת הדגשים החינוכיים

האם נשים צריכות ללמוד גמרא?כלל ישראלי

ככלל, לימוד גמרא לא מתאים למבנה נפשן הייחודי של הנשים. אמנם בהיסטוריה שלנו היו ברוריה, ודבורה ו(כי תעלה על דעתך שדבורה יכלה להיות שופטת בישראל בלי לשלוט בצורה מוחלטת בכל התורה שבע”פ?!), ועוד כמה תלמידות חכמות למדניות בגמרא: בתו של ר’ שמואל אבן חופני; בתו של רש”י שהייתה עומדת מאחורי הפרגוד וחוזרת עם הבחורים על השיעורים שאביה היה מעביר; הרבנית ששון מבגדד-לונדון, ממשפחת העשירים הידועה, שהייתה מתכתבת עם הרב הרצוג בלמדנות. אבל באופן כללי, אין אצל נשים נטייה ללימוד זה, הוא אינו מתאים להן. לכן הסטטיסטיקה מצביעה על-כך שרובן לא רוצות את זה. והיה ויש למישהי נטייה - היא יכולה ללמוד, כיוון שבעם ישראל מעולם לא נחסמה דרכה של האישה. אם רוצים להקים בית מדרש, בו ילמדו הבנות גמרא - אני בעד. כיוון שמתקיימת בנו ברכת ד’, ועם ישראל, ב”ה, הולך ומתרבה, וממילא כמות ה'יוצאות מן הכלל' מתרבה גם היא. יתכן ובסוף תמצאנה חמישים בנות שבאמת רוצות ללמוד גמרא, ואם-כן, צריך להקים להן בית מדרש. אבל למה הבת מרגישה שרק אם היא למדנית בגמרא זה סימן לכך שהיא חשובה? במה זה עושה אותה יותר חשובה? ההרגשה ’שרק כך אני שווה, שרק בזכות זה שמים לב אלי, שגם לזה אני מסוגלת’ - זוהי אומללות, מסכנות, אלו רגשי נחיתות. למה להוסיף עוד 'יוצאות מן הכלל', רק כדי שהן ירגישו שהן ’משהו’ בכלל? כנגד זה אני מתריע! הראי”ה קוק זצ”ל מרחיב ומסביר במספר מקומות (עין איה ברכות ב פרק ז, סעיף מו-מז; שבת א פרק ב, סעיף רנה; אגרות הראיה ב אגרת תסז), שאין בעיה בלימוד תורה לנשים, בתנאי שהן צריכות ורוצות ללמוד. אך בעיה חמורה היא קיומו של מקום, בו ישנה אווירה היוצרת אצל הנשים תחושה של אחריות תובענית ללמוד תורה, גם כשאין זה נובע מרצונן החופשי. אווירה כזו ”מסירה מהן את השקט הטבעי הפנימי שלהן, ומזיקה יותר ממה שתוכל להועיל...”. הבעיה איננה רק של הבנות עצמן, זו בעיה של החברה, של התרבות, של ההורים ושל הבעלים של אותן בנות. בחברה שלא יודעת להעריך מה באמת חשוב, האישה מרגישה שבמקומה הטבעי היא לא מספיק חשובה, ולכן היא מחפשת כל מיני דרכים חלופיות לשנות זאת. גם אם הגברים היו נתונים כל הזמן בתחושה שהם לא חשובים, הם היו עושים כל מיני פעולות מופרעות לשנות זאת. סולם הערכים המשובש הזה הולך ויוצר אטמוספירה מזיקה, אליה הולכות הבנות ונשאבות.

נשים צריכות ללמוד גמרא!הצללפוני פלאי
לימוד גמרא לא נוגד אופי או לא מתאים לנשים
ב"ה יש היום בתי מדרש לנשים שבוחרות ללמוד גמרא. בבתי המדרש הנשים לא עושות את זה מתוך רצון להיות שוות או טובות כמו הגברים אלא מתוך רצון ללמוד תורה ולבסס את עבודת ה' שלהן. זה לא היה מקובל בדורות הקודמים שכל הנשים ילמדו תורה, בטח שלא גמרא. אבל זה גם חידוש בעולם שיהיה מקובל שנשים לומדות בכלל. זה לא חדש שנשים רוצות ובוחרות ללמוד תורה לעומק. בשלושים שנה האחרונות יש יותר ויותר נשים שמשקיעות זמן בלימוד תורה. ב"ה קמו וקמות הרבה מדרשות בארץ וזו מטרתן. בחלק מהן לומדים גמרא בעיון בדומה ללימוד היישיבתי. האם לימוד בעיון מתאים לכל הנשים? לא, כמו שזה לא מתאים לכל הגברים. הוא מתאים לחלק, שהן לאוו דווקא יחידות סגולה. הגמרא היא מקור בסיסי של היהדות, של ההלכה ושל האמונה. נשים הם חלק מהעם היהודי ויכולות וצריכות להפגש עם בסיסי היהדות ולהעמיק בהן. גם במדרשות בהן לא בחרו ללמוד גמרא בעיון לומדים גמרא, בדכ בפשט ולא בפלפול, לעיתים חלקים שיותר קשורים לחיי המעשה, לעיתים לא. לימוד התורה, והגמרא כחלק משמעותי ממנה, הוא לא פעולה מופרעת ומזיקה חלילה! היא דבר חשוב בחיים שלנו ובקשר שלנו עם ה'.
כתבת יפה. תודה.פריקה2
...פלונפון מירוסלב

אשריך שאתה מברך על בתי המדרש שלהן, והן כולם מזלזלות בהלכות מתוך עיקרון. בוחרות להן מידות חסידות גבריות, אבל צניעות, בפח. להשמע לגדולי הדור, בפח.

הכל בשביל ללכת אחרי ה"רבנונים" (כדברי רבותי) שאפילו לא שמשו חכמים, בסה"כ הקימו איזה בית מדרש כדי לקבל קצת תשומת לב נשית שחסרה להם בגיל ההתבגרות כנראה.

קריאת תהילים ולימוד משניות לע"נ אחינו אהוביה סנדק ז"לגדול הדור א'

אהוביה סנדק יקירנו שנהרג במרדף משטרתי אחריו 
השוטרים ניגחו את הרכב-מעצבן אותך
אבל עוד יותר מעצבן הטיוח 
של משטרת ישראל 
אז עם ישראל מפגין
ואתה, כן אתה שיושב בבית והנושא בוער בך,
אבל אתה לא הולך להפגין מכל מיני סיבות
אבל עכשיו עלינו לזכור להפגין זה עוזר
אבל עלינו לזכור ששום שר כזה הוא אחר קבוע
עלינו לזכור למי אנו מתפללים שלוש פעמים ביום
ואומרים
הָשִׁיבָה שׁופְטֵינוּ כְּבָרִאשׁונָה. וְיועֲצֵינוּ כְּבַתְּחִלָּה. וְהָסֵר מִמֶּנּוּ יָגון וַאֲנָחָה.

וּמְלוךְ עָלֵינוּ מְהֵרָה אַתָּה ה' לְבַדְּךָ 

בְּחֶסֶד וּבְרַחֲמִים בְּצֶדֶק וּבְמִשְׁפָּט 
ה' הוא המלך הוא מחליט  על הכל
אז עכשיו 
"כולם מעוררים את פמליה של מעלה"
בקריאת פרק תהילים 
זה באמת בוער בך

לקריאת תהילים- לחץ כאן

ללימוד משניות- ​לחץ כאן ‏

לכניסה לאתר לע"נ אהוביה סנדק ז"ל (כל העדכונים על אהוביה סנדק, לימוד משניות וקריאת תהילים לעילוי נשמתו)- ​לחץ כאן

נ. ב. אם אפשר נא להפיץ ברשתות החברתיות

השנות החלום פעמיים - זה אומר שממהר האלוהים לעשותו?הודעה1

קשה מאד

הרי כשיוסף חלם פעמיים - כבר 13 שנה לא התגשם??

בחלום יוסף זה 2 עניינים שונים כוכבים ואלומות.קעלעברימבאר
אצל פרעה הפרות והשיבולים זה על הרעב. והוא חלם באותו לילה.

בעוד שהכוכבים אצל יוסף מרמזים על כפיפות האחים ליוסף גם ללא קשר לרעב. וזה לא קרה באותו לילה. ובכוכבים יש שמש וירח,בעוד שבאלומות זה רק 11 אחים. ללא הורים

מהרז"ו על מדרש רבה עונה על זהמבקש אמונה
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך ז' בטבת תשפ"ו 19:49

בבראשית רבה פרשה פט אות ה' - סוף המדרש כתוב "אמר רבי יוחנן, כל חלום שהוא סמוך לבוקר מיד הוא בא"

על פי זה מפרש, שמה שיוסף הוכיח מהשנות החלום זה רק "כי נכון הדבר מעם האלוקים" 

הכוונה, שחתום וגמור שזה מה שהולך לקרות.

ומה שאמר "וממהר האלוקים לעשותו", זה לא מהשנות החלום אלא ידע את זה מכך שפרעה חלם את זה ממש לקראת הבוקר

ישר כחהודעה1

מצאתי גם אור החיים: ואומרו וממהר האלהים וגו'

פירוש מה שבא החלום כפול בלילה אחת ולא בא בב' זמנים מרוחקים, לומר אליו שהזמן קרוב הוא.

אולי זה הפוךנוגע, לא נוגע

כלומר מזה שהחלום של פרעה היה סמוך לבוקר ובא מיד, למד ר' יוחנן ש"כל חלום שהוא סמוך לבוקר מייד הוא בא".

כלומר זה לא מידע שהיה ליוסף ולא על זה הוא התבסס.

לא נראה לי מסתברמבקש אמונה

וכי בגלל מקרה אחד שחלום סמוך לבוקר התקיים מיד ר' יוחנן יגיד מדעתו שזה נכון לגבי כל חלום?  מניין לו?

יש עוד כאלה שאפשר לומר שזה כלל לכל החלומות?

בנוסף, אם אינני טועה, יוצאים מנקודת הנחה שליוסף נתגלה כל המהות של חלומות. ולא היה מידע שחסר לו

אז מאיפה ר' יוחנן יודע שזה ככה?נוגע, לא נוגע
מה *ההכרח* לומר זאת על יוסף?

בפשטות מה שיוסף ידע זה לפתור חלומות, כלומר לקשר בין סמלים למשמעות באופן שתואם לכל מקרה ספציפי

להבנתי הוא קיבל שכך האמת ולא מלימוד עצמאי מהפסוקמבקש אמונה

אני לא מונח בכמה יוסף ידע, אבל כמדומני שכך הוא הלימוד מיוסף.  כלומר הוא מקור המידע על פיתרון חלומות

ראיתי עכשיו בלקח טוב-נוגע, לא נוגע

א"ר יוחנן כל חלום שהוא סמוך לבקר מיד הוא בא. שכן חלום פרעה היה סמוך לבקר נאמר ותפעם. אבל נבוכדנאצר ראהו בחצי הלילה. לכך נאמר ותתפעם רוחו ושהה לבוא.

משמע שהלימוד של ר' יוחנן הוא מכך שפרעה חלם סמוך לבוקר והתורה תיארה את זה בצורה אחרת מהחלום של נ"נ- "ותפעם" ולא "ותתפעם".

תודה. מעניין...מבקש אמונה

אז מה עונים על השאלה שזה רק פעם אחת? איך ניתן ללמוד מזה

שהלימוד הוא מזה שהתורה שכתבה כאן ותפעםנוגע, לא נוגע
ואצל נ"נ ותתפעם, וככה לימדה אותנו שיש הבדל בין חלום שסמוך לבוקר לבין חלום של לילה
אבל זה מורה על ההבדל לגבי החולמיםמבקש אמונהאחרונה

סערת הרוח שהייתה להם מהחלום

זה לא כ"כ מדוייקנוגע, לא נוגע
גם חלומות יוסף התחילו להתגשם די מייד. כי סמוך אליהם קרתה הסיטואציה שהביאה להתגשמות החלומות- מכירת יוסף. וכל הזמן שבינתיים זה כדי לבנות את המסגרת שבגינה יעלה יוסף עד לתפקיד המשנה למלך מצרים.

מה אתם אומרים על הציטוטים הנ"ל?קעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ז' בטבת תשפ"ו 20:15

סערת "הדור": כששמירת נגיעה הופכת לבעיה

מה אתה רוצה שנגיד?נקדימון
יש אזורים בציבור הדתי שהם כבר מזמן על התפר הרפורמי ושמאלה.

אולי אתה שכחת, אבל היו "רבנים" שכבר דיברו על להתיר שז"ל, ועל מקלחת כתחליף למקווה בזמן הקורונה, ועל סוכה מתחת למרפסת כי קשה למצוא בניין גבוה ומכובד עם מרפסת סוכה.

אז עכשיו יש להם עוד עיתון תעמולה. מה נעשה? הכי חשוב לדאוג שזה לא ייכנס למחוזותינו, ואם אתה רואה את זה בבית הכנסת שלך אז תאסוף הכל ותזרוק לפח (זה מה שהייתי עושה עם העיתון של פינק שר"י).

לא מבין מי מתיר לך לזרוק את העלון לפחברגועאחרונה

אל תכניס אותו לבית שלך, אבל למה משהו שלא שלך ולזרוק לפח?

אמונת חכמיםכל קול קן כן
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך ז' בטבת תשפ"ו 19:57

ישנו ויכוח שקט שמתנהל בכמה בתי מדרש

בהקשר לרב... שליטא לבין אחד הבנים של הרב... זצל

מכיוון שמניח שלא כולם מכירים את הסיפור אז אחסוך מכם.

אומנם הסיפור של הרב... ידוע אך הסיפור לא על אותו מקרה מוכר אלא על מי שיצא עליו

ועל מה שלכאורה עשה או לא עשה, חלקם רואים את זה כמידה כנגד מידה חלקם אומרים שזה פוליטיקה 

ויש את אלו שכמובן נחלקו למחנות ולא מעניין אותם האמת.

השאלה היא מה התחושה שעוברת עליכם כשאתם מגלים שאיזה רב שנחשב לרב טוב אולי אפילו צדיק בעיני אנשים מסויימים 

מואשם בדבר כזה או אחר?

מתנערים ואומרים לא ענייני, דנים אותו ישר לכף זכות.

ראיתי מקרה שבו אנשים מסויימים חזרו בשאלה או פשוט איבדו את הדרך בעבודת ה' בגלל שגילו שרב שהקשיבו לו מואשם בדבר חמור

ואותי אישית זה מבלבל, הרי גם אם אותו אחד לא עשה כלום יש כמה שיתקשו להתחבר אליו שוב ואם הוא אכן עשה משהו אז אלו שהולכים אחרים

הולכים כעיוורים אחר מנהיג לא מנהיג שלא נאמר עבריין.

שייך לבקש מנהיג כמשה רבינו או שמא עדיף שהבורא יגאל מנהיג וידריך בכבודו ובעצמו?

תוהה...

זהירות בתגובות טיפות של אור
אחד הכללים היחידים שנאכפים בפורומים בעקביות זה כבוד תלמידי חכמים. אפשר להתייחס לשאלה הכללית
אנמ הקטן חושבשלג דאשתקד

שהבעיות מתחילות בחיבור שאתה ואחרים עושים בין "רב" ל"מנהיג". אולי ניתן לתת הסברים היסטוריים וקצת ציטוטים מהכוזרי ונישות ספרות מסוימות שתומכות בתפיסה הזו, אבל לעניות דעתי זה באמת מתחיל מטרמינולוגיה חרדית שנכנסה למחוזותינו, והיא רעה חולה ביסודה ובוודאי בהשלכות שלה.

מבחינתי, רב, במשמעות לא מאוד רזה של ההגדרה, הוא אדם מאמין, ירא שמים, שלומד ויודע הרבה תורה ומקיים אותה במידה זו או אחרת.

אני לא חושב ששום רב לא מועד ולא שוגה וברור לי גם שהוא טיפש והוא יודע שהוא חוטא. כולנו חוטאים ויודעים שאנחנו חוטאים. כל עוד זה בגבול הזה זה לא טוב אבל לגמרי צפוי. כשזה מתפרסם צריך לשאול את השאלה הזו שוב, כי יש הרבה משתנים שמתגלים. יש סיפורים יותר חמורים ויש פחות, וגם מידת הוודאות ואופי התגובה של הרב ואנשיו, מאוד משתנים ומאוד משמעותיים.

לגבי מנהיג, אם מדובר על מנהיג דתי - מה שלפעמים נהוג לכנות "צדיק", כאן לדעתי הסיפור קצת שונה, אבל חשוב להבין שהשאלה היא לא רק על הצדיק אלא גם על מי שבוחר להאמין בצדיקים (לצורך הדוגמה, הקב"ה לא מאמין בצדיקים בחייהם...). מי שרוצה לחשוב שאיזה אדם הוא צדיק ומושלם, זה כבר שאלה למה ככ חשוב לו להשאיר את העבודה האישית שלו לאדם אחר (בשביל ברכה וקבלת פני רבו וכמה עצות, הייתי מסתפק לגמרי במי שאני מגדיר "רב"), ולפי מה הוא בוחר את הצדיק שלו ומהו תפקיד הצדיק וכו'. לדעתי זו שאלה בעיקר פסיכולוגית, איזה תפקיד ממלא קיומו של "צדיק" בחייו של אותו אדם.

כך שהשאלה היא לא רק מה דעת האדם, אלא גם מה סולם המדידה שלו.

נב, אין לי שמץ של מושג על איזה סיפור ספציפי מדובר בפתיחת השרשור.

מואשם זה סיפור אחר מחטאשם פשוטאחרונה

סביר שרב חטא מתישהו בחייו לכאורה.

אמונת חכמים זה להבין שלתורה יש דעת. קוראים לזה דעת תורה.

אדם "צדיק" שכל החיים שלו שקוע בתוך תורה, גמרא, הלכה, מוסר, אולי חסידות, הראייה שלו היא ראייה אחרת משלנו.

זאת ראיה גבוהה יותר.

אנחנו מסתכלים על המציאות דרך העיניים הגשמיות שלנו, אינטרסים, דרך מנעד הרגשות שלנו, הדמיון.

החכם "הצדיק" מסתכל על המציאות דרך המשקפיים של ה' ושל תורה. זאת אמת.

להקשיב לו זה להקשיב לתורה שהוא מדבר.

אם חטא מישהו או לא, אז אני עדיין אוכל "להשתמש" בו בשביל לקבל ממנו דעת תורה גם אם האשימו אותו.

יש מצב שאנשים שנופלים כל כך חזק ממקרה כזה או אחר הם אנשים שעבדו עבודת אלילים.  

צריך להזהר ולדעת לסנן.

אם אתה מרגיש שלא נוח לך אל תעשה כמו השיטה הקדושה דהיינו שוואנצונעס.

נ.ב. בהקשר למקרה שדיברת עליו וגם למקרים אחרים אולי כדאי פחות לניייעס על זה, זה מלכלך לך את הנשמה. וחבל להתעסק כל כך הרבה במה שאנשים אומרים, תתעסק יותר בעצמך. 

ממש לדיבורים האלה בסרטוןיוני.ו.

הייתי קורא "מחרבי הדת".

הזדעזעתי.

הערה: אני לא מכיר את המוסרטת, לא עוקב אחרי התכנים שלה. בטוח שיש לה הרבה יותר זכויות ממני. לא מדבר לגופו של אדם. אולי זה חלק מסרטון יותר ארוך שמציג את הדברים באור אחר, אבל מישהו בחר להוציא סרטון "short" כזה שלדעתי זאת טעות מרה, ואני כנראה כמו רבים אחרים נתקלתי בו.

אם לדון לתוכן הדיבורים בסרטון: מה דעתכם? אתם מתחברים? יש מישהו שזה מחזק אותו?

..הרמוניה

העפתי מבט בדף הבית של יוצרת הסרטון, ובסרטונים אחרים נראה שהיא לא לבושה בצניעות כך שאי אפשר לסמוך על הבסיס שלה. היה שם גם משהו עם הכותרת "קבלה מודרנית" וזה גם חשוד. אז אין ציפיות...

בנוגע לתכנים- מבחינה מסוימת עד כמה שידוע לי זה נכון. האמונה מתחילה כשנגמר השכל. ניסיון להבין ולתפוס בשכל לא מביאים לשום מקום. מבחינה אחרת, השלב המקדים לזה שמפעילים את האמונה הוא הוכחות שכליות לאמיתות ונצחיות התורה. ואז כבר מקבלים את כל מה שכתוב בה... אז זה לא שלא צריך את השכל, חייב אותו. אבל האמונה עצמה היא שביל נפרד שהוא לא ברגש ולא בשכל.

והזכרת לי סרטון שורטס אחר

אני מת על האנשים האלהשלג דאשתקד

הפשטות שבה מצטטים את הרמבם ולא יודעים שיש לו כמה נוסחות וגם יש לא מעט שחולקים עליו...

כאן תמיד מתחיל ההבדל בין מסיונרים (לרוב- חרדים) שכל ההיסטוריה והמדע הם כלים כדי לקדם את האג'נדה שלהם, ובין רוב ההוגים (לרוב- דתלים) שמוכנים לשמוע שני צדדים ומציגים את מה שבאמת נראה להם נכון.

סתם אני נזכר שפעם קראתי באתר של ערכים, כתבה שלמה שנועדה לעשות צחוק מאיזה מבקר מקרא. ואז בהשתלשלות הדיון עם אחד המגיבים, הם כותבים לו "מה אתה מקשקש שארבעת המינים מגיעים ממנהג פגאני. ארבעת המינים זו המצאה מאוחרת מימי שיבת ציון". באמת לא ידעתי אם לבכות או לבכות 🤣🤣

אין לי בעיה שתחלקו על הדת או תסכימו איתה, רק תהיו אובייקטיבים ונאמנים לדרך שלכם. כשאתם מציגים את הדת בצורה נלעגת ומטומטמת (אני יכול להביא לזה עוד המון המון דוגמות), אתם לא רק מגחיכים את הדת אלא בעיקר מזלזלים באינטליגנציה שלכם ושל הצופה.

לול, המשפט "איפה שהשכל נגמר שם מתחילה האמונה"צדיק יסוד עלום
עבר עריכה על ידי צדיק יסוד עלום בתאריך ה' בטבת תשפ"ו 7:21

זה משפט של התאולוגיקן הנוצרי תומאס אקווינס

טפי יא בת עמלק

עריכה: טעיתי והטעיתי טעות כפולה ומכופלת!!! לא רק שזה משפט שאמר ר' נחמן ולא אקווינס, אלא שמכל ההוגים הנוצרים אקווינס הוא האחרון שיציג כך את ההפרש שבין אמונה ושכל

יש במשפט נקודת אמת, השאלה למה קוראים שכל.קעלעברימבאר

האמונה עצמה כבר לא במימד של הלוגיקה, אבל גם לא סותרת אותה

או השאלה למה קוראים *אמונה*?יוני.ו.

ואני מבין מאיזה מקום בחרת לשאול דווקא על השכל. אין פה חוסר דיוק מצידך.

השאלה בכותרת התגובה מתייחסת להגדרה שנפוצה בדור הזה, בעולם שלנו, שהולך וחוזר עליה באותו שימוש לציבור הכללי.

לכן לדעתי יותר מעשית.

כי בוא נגיד שכשהצבת את השאלה שלך אתה כבר יודע שלחלק נכבד ממה שאתה קורא "בגדר השכל" ה"המון" יקרא לו "אמונה סתמא בעלמא"

אמונה=ידיעה וודאית ומוחלטת שהדבר אמיתיקעלעברימבאר
סליחה, תקרא את ההודעה הערוכהיוני.ו.
ידעתי שתקפוץ.
לא כל כך הבנתי.קעלעברימבאר
שכל שהאמונה מעליו הכוונה לוגיקה (למרות שהיא יכולה להיות כלי עזר).

שכל של האמונה הכוונה ידיעה וודאית (ולא רגש), כשם שוודאי לי שאני קיים

שוב בחרת ליפול למלכודת דוגמת הקצה של אני קייםיוני.ו.

וחבל, כי אתה משאיר פתח עצום לטעות ולתהות לגבי איכות הידיעה שלך לגבי כל דבר אחר. ויש המערערין.

אני אשאל ככה, אליבא דידך, יש כזה דבר "שכל של האמונה" שאומר יותר מ"וודאי לי שאני קיים"?

כלומר האם אתה יכול לטעון בכלל שאתה מאמין  (=יודע ידיעה וודאית מוחלטת) מלבד זאת?

תן לבן אדם שבך לענות, לא רק לפילוסוף, כי לא תצא מזה.

יש ליקעלעברימבאר

ידיעה מוחלטת וודאית באמונה בה', בהשגחה, בחיים נצחיים לאחר המוות, ובעובדה שבסוף הכל יהיה טוב לגמרי.

ידיעה וודאית באותה רמה שוודאי שאני קיים.

בגלל שמאוחר אפרט מחר.

זה לא פילוסופיה קרה, אלא חווית חיים חיה וקיימת 

אין צורך לפרט (אם יבקשו אז שיהיה לתועלת)יוני.ו.

הידיעה הזאת אתה לא קורא לה אמונה, אתה קורא לה שכל (בהקשר לתגובה הראשונה שלך). והא ראיה, שאתה יכול להסביר ולפרט (בשכל).

ולכן *אתה* אולי יכול להגיד או להבין יותר מאחרים משפט כיוצא ב"במקום שהשכל נגמר וכו'". או להרהר באמונה שמעל השכל.

מה שניסיתי להסביר לך תגובה קודם, שלכל הדוגמאות שטרחת להביא, וברמה האישית אני אולי מאמין לך, אנשים לא קוראים לזה "ידיעה" ולא "שכל" אלא "אמונה" גרידא.

יש חסרון וייתרון בלכנות שכל כזה בשםקעלעברימבאר
אמונה.

מצד אחד זה נכון כי השכל הוודאי הזה הוא דבר פנימי ועדין, שכל אחד מאיתנו לא יכול להעביר לזולת, אלא רק לתת לו כלים למצוא אותו בעצמו פנימה. לכן מוצדק לכנות זו בשם אמונה ולהבדילה מ"הוכחה" שהיא כינוי בדרך כלל למשפט לוגי יומיומי כמו "תביא לי הוכחה שהעולם עגול". ולא לוודאות המגיעה מעצמות החיים.

מצד שני לכנות את השכל בשם אמונה גורם לאנשים לחשוב בטעות שאמונה היא רגש, או תביעת אמון עיוורת על בסיס הימור, או השערה לא וודאית. כדוגמת הביטוי המוטעה - "אני לא יודע, אני מאמין".  בעוד שאמונה היא דבר וודאי יותר מהוכחה לוגית, ווודאית כמו שברור לי דאני קיים. והיא לא עניין רגשי או השערתי או מתן אמון עיוור.

יתרון וחסרון מבחינת כמה הוא חוטא למשמעות זה לאיוני.ו.

מה שמשנה פה. 

אני מדבר מציאותית.
היא משתמשת בשפה של רוב האנשים המסורתיים וכנראה גם הדתיים, שאומרים "אני מאמין בה'/ אלוהים הקב"ה. אני מאמין בהשגחה, אני מאמין בחיים נצחיים לאחר המוות, ווכו' וכו'" (גם כשהם לא בדיון ברומו של עולם, וזה פשוט שככה הוא הנכון ולכתחילה גמור אצלם), הם לא עושים או לא למדו לעשות את החילוקים האלה שאתה עושה אוטומטית.
וככה הם תופסים את זה.
כשאנשים רואים דיבורים כאלה- בצורה בוטה וללא הסתייגויות, אותי אישי זה מזעזע. לא פחות.
ואני אגיד לך יותר מזה, זה מרחיק מאד את החושבים (משכילים) החילונים, מגחיך אצלם את עיקר האמונה. ואני לגמרי מבין למה. לא פעם ולא פעמיים יצא לי להיתקל בחילוניים כאלה, שהציגו להם ככה את התפיסה הדתית (או האמונית) וזה הפך אצלם לכסילות גדולה. גם אם כשהם מכבדים את "האמונה" של חברם, זה מתוך שהם חושבים שהוא נגוע משהו באותה כסילות.

תלוי לאיזה קהל הסרטון מופנה.קעלעברימבאר
לא כזה מבין במה רצוי חינוכית.

באופן כללי דיבורים שטחיים על אמונה ואלוקים , אם הם מופנים למשכילים, מרחיקים אותם. (הרב קוק צווח על זה מליון פעם בערך).

לא ראיתי את הסרטון אז לא יכול להביע דעה

תחשוב: לקהל שנמשך אחר סרטון כזהיוני.ו.

ולא צריך להיות מבין גדול במה רצוי חינוכית, לא תתפלא שגם עבדך הנאמן לא גדול הדור לא בחינוך ואצ"ל בתורה.
הסרטון הוא רק אנקדוטה ודוגמא לשיח שקורה יחד עם ה"טרנד" הדתי החדש, שאני חושב שיש בו הרבה טוב והרבה פוטנציאל, חפש לך עוד ותמצא (לא אתה ספציפית, תישאר ב"בית המדרש" אבל ראוי לך להיות מודע לתופעה).
ומה שהפריע לי כל כך עד שהשתמשתי בביטוי שהשתמשתי הוא הברור מאליו, שאם נשארים בדברים כאלה, מלמדים ומבבסים דברים כאלה, אפילו אצל קהל היעד הזה, אני מפחד שיוצא מזה יותר רע מטוב. ויוצא שכרם בהפסדם.
תחשוב כי קהל היעד חשוף מול כל סרטון קצר או שניים עם תוכן כזה (מאוד דומה כשהולכים לאן שהרוח נושבת), הוא ייחשף גם לסרטון קצר הפוך לגמרי בתוכן אך שמשתמש באותם כלים (סגנון) לשבות לו "קהל מאמינים". והצופה מדלג משם לפה ופה לשם.
אמרתי קודם שראוי לך להיות מודע, כי אני חושב שדווקא עכשיו ולאור תנועות וטרנדים כאלה, האחריות להדגיש שיש עומק, ולדבר דיבורים עמוקים שמתקבלים על הלב, היא אחריות אישית של כל אחד ואחד. (למשל אני כמו שהבאתי שנתקלתי באותם חילונים ששמתי לב מה היחס שלהם, אני לא רוצה להחזיר אותם בתשובה, לא "להדית" אותם, רק לא להשאיר אותם בבורותם). עאכו"כ אנשים שמדברים על להמשיך את התורה\האמונה\ השי"ת, מלמעלה איפה שהם אמיתיים אבל עדיין לא מספיק ארציים אל ה"מלכות" ממש, ודי לחכימא ברמיזא.

ראיתי אתהסרטון רק 12 שניותקעלעברימבאר
הראשונות אבל זה נתקע לי.

נשמע לי שיש פער בין מה שהיא מתכוונת באמת לבין איך שזה נשמע בסרטון.

אני מסכים שכמו איך שזה נשמע זה גורם נזק. אבל יש גם סוג אנשים שזה ידבר אליהם ויבינו מה הכוונה (והם לא יפרשו זאת כאמונה בתור רגש), וזה יועיל להם. אבל נראה לי שבגדול זה עושה יותר נזק מתועלת

ראיתי את הסרטון המלא,באמתקעלעברימבאר
נשמע כאילו היא מתכוונת יותר לתחום שאנו לא מבינים את דרכי ה' כמו ש @טיפות של אור אמר
אבל יש משפט כזה לרבי נחמן מברסלב נראה ליהרמוניה
😬😬😬😬😬😬😬צדיק יסוד עלום

לזרוק אותי לכלא

תיקון: מדובר בקירקגור, מוזמנים לתת לי כאפת שטותצדיק יסוד עלום

חיל ורעדה - “Faith begins precisely where thinking leaves off.”

תרגום:

האמונה מתחילה בדיוק היכן שהשכל עוזב

ספר אחר שלו מ1846 - “If I am able to grasp God objectively, I do not believe; but precisely because I cannot do this, I must believe.”

תרגום:

אם אני מסוגל לתפוס את אלוהים אובייקטיבית - אני לא מאמין. אבל בדיוק מפני שאני לא מסוגל לעשות זאת, אני מוכרח להאמין

מה דעתכם על הביטוי "אילו ידעתיו - הייתיו"שלג דאשתקד

אני לא זוכר כרגע מה מקור הביטוי, אבל דומני שזה מהפילוסופיה של יוון הקלאסית, ומצוטט המון בספרי יהדות.

בכל מקרה לקוצר הבנתי זה משפט שאומר שהאדם מוגבל בהבנת המניעים והתהליכים שעוברים על האל. זה לא אומר שלאדם אין שום תפיסה באל והאמונה היא עיוורת לחלוטין 

לענ"דצדיק יסוד עלום
הכוונה פשוטה - הבורא הוא אין סופי ולית מחשבה תפיסה ביה כלל מצד עצמותו. היחס שלנו איתו הוא סובייקטיבי, ואנחנו מכירים "אותו" כמו ילד קטן שחושב ששמה הפרטי של אמא שלו הוא "אמא" ומופתע שיש לה קיום עצמי.

אם היינו משיגים באמת את עצמותו היינו אלוהים בעצמנו. ועיין בקנאת ניטשה באלוהים...

לא שייך לומר "אילו היינו משיגים את עצמותו" כאילוקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ה' בטבת תשפ"ו 11:38

יש לנו בכלל יכולת לדמיין על מציאות עצמותו.

אפילו הביטוי "עצמותו של אלוקים" הוא ניצוץ סובייקטיבי קטן ובטל ממה שהוא באמת. וגם "מה שהוא באמת" הרי הוא כלום לעומת מה שלמעלה מכל השגה למה שהנשמה כוספת למעלה מהכל ואומרת לו "אלוקים".

או כמו שכותב הרב קוק במאמר ייסורים ממרקים:

"עיקר האמונה היא בגדולת שלמות אין סוף. שכל מה שנכנס בתוך הלב הרי זה ניצוץ בטל לגמרי לגבי מה שראוי להיות משוער, ומה שראוי להיות משוער אינו עולה כלל בסוג של ביטול לגבי מה שהוא באמת.

אם אומרים על דבר הטוב או על דבר החסד, המשפט, הגבורה, התפארת, וכל מה שהוא חיים ופאר החיים, או על דבר האמונה והאלהות, - הכל הוא מה שהנשמה כוספת במקוריותה למעלה מן הכל. גם כל השמות והכנוים, בין העבריים ובין הלועזיים, אינם נותנים כי אם ניצוץ קטן וכהה מאור הצפון, שהנשמה שוקקת לו ואומרת לו : "אלהים". כל הגדרה באלהות מביאה לידי כפירה, ההגדרה היא אליליות רוחנית, אפילו הגדרת השכל והרצון ואפילו *האלהות עצמה* ושם אלהים הגדרה היא, ומבלעדי הידיעה העליונה שכל אלה אינם כי אם הזרחות ניצוציות ממה שלמעלה מהגדרה היו גם הם מביאים לידי כפירה".

כלומר גם לומר על אלוקים "אני רק תופש סובייקטיבית אבל אלוקים הוא עצמותו" זה גם הגדרה מצמצמת. כי בסוף גם כשאתה אומר "אילו היינו יודעים את עצמותו" זה תפישה סובייקטיבית שלך לגבי דמיון עצמותו

כהרגלך אתה מתחכם ומסבך בלי סיבה 💁🏻‍♂️צדיק יסוד עלום
האם יש לו עצמות? כן, כמו לכל דבר. האם אנחנו יודעים לשער שהיא קיימת? כן. האם זה רלוונטי להכרה שלנו? לא.

זה בערך כמו המילה "אינסוף". אנחנו יודעים שאינסוף קיים, ואפילו יש לנו סימן מגניב לסמן infinity במשוואות מתמטיות, ועדיין אין לנו השגה של "אינסוף". מבחינתנו, חווייתית, "אינסוף" = ממש ממש ממש הרבה. אנחנו מסוגלים ברוב קטנותנו להגיד "כמעט אינסופי", בעוד שההפרש בין אינסוף ובין כמעט הוא הפרש טוטלי ולא יחסי.

לטענתך אין לנו יכולת אפילו לדבר על כך שיש עצמות. בעוד שאנחנו אכן כן יכולים 💁🏻‍♂️

לא נכון!!! (מחילה על החריפות 🙂)קעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ה' בטבת תשפ"ו 13:06

עצם האמירה "לאלוקים יש עצמות כמו לכל דבר אחר" חוטאת לכל רוממותו מעל כל הגדרה. ( אמירתך שמה אותו בטעות כיצור ויישות מבין שאר היישויות, אלא שהנברא לא יכול לתפוש אותה, אבל "איפשהוא" היא נתפשת).

מבחינה רדיקלית: גם לומר יש אלוקים וגם לומר אין אלוקים שניהם שקר. כי אלוקים הוא מקור היש ומקור האין, ולכן  כלל לא נמצא בהגדרות אלו.

אי אפשר לומר "יש אלוקים". אפשר לומר "אלוקים מתגלה אלינו".

הסיבה שיש לנו יכולת לדבר על זה שיש לו עצמות. כי גם הדיבור הזה הוא סובייקטיבי. בסוף *אנחנו* הם התופש שיש לו עצמות, וגם מושג העצמות נמצא בראש שלנו כשאנו מדברים עליו. וההבדל היחיד בין הדיבור על "התגלותו" לבין "עצמותו" זה דניהם גילויים סובייקטיבים, אלא שהשני טרנצנדנטי יותר, בחינת אור מקיף ולא פנימי.

היחס היחיד שלנו ל"עצמותו" האמיתית של אלוקים (שגם זה כינוי מושאל למגמה האובייקטיבית שאדבר עליה מייד) זה דרך ההשתוקקות והערגה שלנו לעצמותו של אלוקים. לא דרך שום ביטוי או הגדרה.

אנחנו לא יכולים לומר "עצמותו" אנחנו כן יכולים להשתוקק אליה. הרב קוק אומר זאת מפורשות.

ההבדל בין אינסוף מתמטי לאינסוף איכותי הוא עצמו הבדל אינסופי.  וגם התיאור "אינסוף" לאלוקים הוא מושאל. הוא גם תואר שולל (שוללים מה' את הסוף והגבול וההגדרה), וגם תואר חווייתי חיובי (אנחנו משתוקקים לאינסוף שלמעלה מכל הגדרה).

האם זה אומר שהקשר שלנו לאלוקים מת ולא חי? לא. כי *מבחינתנו* אלוקים מתגלה דרך ביטוי רצונו , הן ברצונו לברוא ולהשגיח, הן ברצונו לצוות והן ברצונו לשפוט אותנו על מעשינו.

לכן תיאור אלוקים כבעל רצון (שזה עצמו תיאור סובייקטיבי ולא את עצמותו) כל כך מהותי. וזה עיקר ההבדל בין חכמי ישראל לאריסטו, האם לאלוקים יש רצון או לא.

או בניסוח פשוט יותר: אם יש "יישות ויצור" ששמו אלוקים, והיצור הזה ברא את שאר הייצורים. אז:

א.  איך היצור הזה קיים בלי שאף אחד ברא אותו. הוא קיים במקרה? למה הוא קיים?

ב. למה שיהיה אכפת לי מייצור כזה? למה שאוהב אותו וארא ממנו וארצה לדבוק בו? מה אכפת לי אם קיים יצור שהוא סיבה ראשונה או לא? הרי הוא סך הכל עוד ייצור מבין שאר הייצורים, אלא שהוא המנכל והיוצר של הכל, אז לנה שיהיה לי אכפת ממנו יותר מאשר שאכפת לי מהעולם? למה שאקיים את מצוותיו? 

ובכלל אם הוא עוד "יישות" אז הוא כבר לא מושלם.כי כל "יש" זה כבר הגדרה מצמצמת.

אבל אם אלוקים הוא מלמעלה מיש ואין, אז כל זה נפתר

אבל זה ערבוב של שני דיונים נפרדיםצדיק יסוד עלום

אני גם לא יכול להשיג את העצמות של כיסא או שולחן כי אני יצור סובייקטיבי. אין טעם לדבר על מחשבות אובייקטיביות כיצורים סובייקטיביים, ותמיד נהיה מוגבלים בדיבור על האובייקטיבי, כי אנחנו יצורים שמתוכנתים לחשוב מצד החוויה שלנו את העולם. יש לנו רק חמישה חושים שדרכם אנחנו פוגשים את האובייקטים, בעוד שלהם יש אינסוף אפיקי התבטאות תאורטיים......

עדיין יש עצמות, ה' קיים מצד עצמו טרם וחרף כל ההתפרטות. זה קיים. אין לזה נפקא מינה עבורי כמו שאני יכול לכתוב על הדף "אינסוף" אבל לא לחוות אינסוף... אבל מדעית ברור שזה קיים וזה נכון 💁🏻‍♂️

אתה אומר משהו אחר, שהערגה שלנו היא למה שמכל למילים ולאותיות, ושהעצמות מתבטאת בערגה חסרת המילים הזו וחסרת התואר הזו. אני מסכים לגמרי אבל זה לא הופך את האמירה *שיש עצמות* לאמירה לא נכונה. בוודאי שיש עצמות, פשוט האפיק לחיבור איתה הוא לא שכלי ומדעי אלא של געגוע אל הנשגב........

-

אגב, בחיים לא טענתי שאני יודע להגיד משהו על העצמות. אני לא חושב שאלוהים הוא מישהו... אין לי בעיה להגיד שהוא הכל, או נשיאת הפכים בלתי מוגדרת. עדיין זה בסדר להגיד שיש לו עצמות, כי הוא קיים......

ההבדל בין חוסר השגת יכולתקעלעברימבאר
דולחן לבין אלוקים שונה. בראשון זה מפני היותי סובייקט. אצל אלוקים זה בגלל שהוא מקור היש ומקור האין, ולכן לא נכלל בהגדרות "יש" ועצמות.

כמובן שלא תטעה - אני לא אומר "אין אלוקים" או "היחס שלנו אליו מת".

אלוקים אינו מישהו, אינו משהו, ואינו הכל. כל אלו הגדרות. כשאמרתי שהוא לא ייצור או יישות התכוונתי גם למשהו (דווקא מוטב לומר עליו שהוא מישהו מאשר משהו. למרות ששניהם לא נכונים)

אבל הוא מתגלה אלינו כ"מישהו" מבחינה סובייקטיבית. כלומר כבעל רצון.

מה הכוונה "מדעית ברור שזה קיים"?

מדעית = פילוסופית, מחויב המציאותצדיק יסוד עלום
אם יש סיבות מוכרחת להיות סיבה ראשונה, etc...
אבל זה לא ההוכחה לאלוקים.קעלעברימבאר
זה רק כלי עזר.

הרב קוק אומר שהאמונה היא לא רגש ולא שכל. במילא לא מגיעה מאמירה כמו "לכל סיבה יש מסובב"

ההוכחה לאלוקים זה דרך זה שיש משמעות לחיים ולעולם, עובדה למשל שאושר עדיף מסבל ומוסר עדיף מרשע באופן וודאי. ווודאות משמעות זו מגיעה מה"אני" של כל אחד ואחד, לא מהוכחה אונטולוגית (מקווה שאני זוכר שזה המושג הנכון).

חווית המשמעות מכילה בתוכה את חווית השלימות. מכיוון שהעולם מוגבל ולא מושלם, אז במילא הציור הסובייקטיבי בתודעה שלנו את אלוקים  - הוא בתור מקור השלימות החיצונית לעולם המצטייר בתודעתינו כבעל רצון. אמנם זה "הסיבה הראשונה" במילים אחרות, אבל זה רק סובייקטיבי, כלומר זה רק ציור בתודעה שלנו, בעוד שאלוקים הוא מעל הגדרת "יצור שמהווה סיבה לשאר היצורים"

זה לא שהאדם מוגבל, אלא כל נברא הואקעלעברימבאר

מוגבל מעצם זה שכל נברא התפיסה שלו סובייקטיבית , מצד המקבל ולא מצד עצם הדבר (עיין הקדמת המהרל לגבורות ה' בהתחלת ההקדמה) ולא יכולה לתפוש עצמות של דבר.

ומעבר לזה - הקב"ה כלל לא שייך להכניסו לשום תבנית הגדרתית. בין מובנת על ידי האדם ובין אם לא.

או כדברי פתח אליהו "סתימא דכל סתימין טמירא דכל טמירין. לית מחשבה תפיסא בך *כלל* (ולא רק על ידי בני אדם או נבראים)"

אתה מכיר את ההקדמה של רוזנצווייג לכוכב הגאולה?צדיק יסוד עלום
שמעתי עליה טיפונת. חוץ מזה לא מכיר.קעלעברימבאר
רק יודע שהוא אומר שאלוקים בורא (יחס אלוקים לעולם) ומצווה (יחס אלוקים לאדם). אבל לא משם לקחתי את דבריי
הלכתי לראות את הסרטון המלאטיפות של אור

אני מבין את החרדה מהביטוי "וזה היופי באמונה, שאין בה שכל, אין בה היגיון". הוא מסוכן גם מכיוון שהוא יכול להתפרש בצורה רעה (אותה צורה שהחבר בכוזרי נזעק נגדה), וגם מכיוון שהשכל הוא כלי שמונע הגעה למקומות רעים (כתות וכדומה)

אבל הדוברת מתכוונת למשהו אחר (היגיון במובן של "אני מבינה את החשבונות של הקב"ה" או משהו באזור). היא לא מדברת תאולוגיה אלא פסיכולוגיה/עזרה עצמית/נפש. וגם קהל היעד שלה הוא אחר

(לא חשוב לי לסנגר עליה או משהו - מעולם לא שמעתי עליה. אני מתייחס לדברים שלה as is)

תודה על זהיוני.ו.
עבר עריכה על ידי יוני.ו. בתאריך ה' בטבת תשפ"ו 13:46

אם כבר תרחיב את הסלידה ל"זה היופי וכו' אין בה אחיזה" , "~אמונה אוחזת (היינו מתוך ידיעה והבנה) היא גאווה" , "~ענווה = אני לא יודע כלום".

תודה ששמת את הדברים בהקשר (הדיון, הקהל יעד).

להפך, אני חושב שחשוב לדון לכף זכות.

לא יודע אם זה היה רעיון שלה, או של העורכים שלה, להוציא את הסרטון short הזה. הוא כנראה הצליח ברמה של צפיות ותגובות (שראיתי על המקום, לא מעודדות במיוחד בהקשר של הדיון הזה) וזה חלק מאוד משמעותי בהגדרת ההצלחה של יוצרי תוכן כאלה. אבל אם אכפת להם מאמת ומדיוק ומהנזק מול תועלת שכגון זה גורם, -לא היה צריך לקרות לדעתי.

כן זה חיזקמחפש שם
והדרך שאתה מתייחס אליה/לדברים שהיא אומרת מלמדת בעיני שבדיוק אליך היא מדברת, מה זו הוודאות הזו בעצמך והביטול שלה? גם בעיני אמונה קשורה לענווה, למוכנות להקשיב למשהו שמעבר אליך.
מסכימה חלקית.מרגולאחרונה

אמונה זה איפה שאין לי איך להוכיח שהיא קיימת.

ויש בזה יתרון, כך האמונה יכולה להיות לנצח.

אם היינו מוכיחים אותה בדומה לתיאוריה מדעית, ייתכן שבעתיד ימצאו הוכחה שמפריכה את התיאוריה, ואז מה נשאר?

זה אגב, נכון בעיניי גם על אמונות אחרות שלי (בדברים של העולם הזה, לאו דווקא דתיים). 

פיצול שרשור על צדקותו של שאולטיפות של אור

פוצל מכאן - על שאול המלך חז"ל הטביעו את המימרא הזאת - בית המדרש

("על שאול המלך חז"ל הטביעו את המימרא הזאת

של אל תהיי צדיק מדיי

שאול המלך היה מדיי מושלם לעם ישראל, ולכן השם גילגל שמישהו אחר, לכאורה ירוד ממנו ישלוט.")

בגלל ששאול היהקעלעברימבאר
צדיק מדי, כלומר חי יותר בתיאוריה מפני עדינותו וצדקותו ופוחד לממש את הערכים בעולם המעשה כשזה דורש אכזריות כמו בעמלק, אז בסוף הטומאה של עולם החול נצחה את שלטונו, ותחת שלטונו פקידו דואג הרג את כל הכהנים אנשים נשים וטף. זה המשמעות של מי שמרחם על אכזרים סופו שיתאכזר לרחמנים. מי שבשל צדקותו נמנע מ"ללכלך את ידיו" מהעתסקות והתגברות על הרשע בעולם החול, בסוף הרשע יתקומם עליו וינצחו. (משל למה הדבר דומה - כמו עם עזה, אנחנו לא באנו לעזה 19 שנה כי לא רצינו להסתבך שם אז הפקרנו אותה, בסוף היא באה אלינו בשמחת תורה. כי מה שאתה מפקיר יתשלט עליך בסוף).

בניגוד לדוד שלא נמנע מ"ללכלך את ידיו בדם שפיר ושליה כדי לטהר אשה לבעלה" כלומר ללכלך את ידיו בהתמודדות עם הרשעה בעולם הזה , כדי לטהר את המציאות הארצית של כנסת ישראל (אשה) להקב"ה (לבעלה) כדי שלא יהיה מצב של "כטומאת הנידה היתה טומאתכם לפני".  רק בדרך של דוד אפשר לטהר לתקן ולקדש את הארציות ולבער את הרשעה, ורק אצל דוד ניתן לומר שעם ישראל טהור בכל צדדיו גם הגשמיים וגם הרוחניים.

דוד לא ירוד משאול, יותר קדוש ממנו אבל פחות "רוחני" כי כל עניינו של עם ישראל זה להופיע את השכינה בתחתונים, כי ה' רוצה *אנשי* קודש, מלאכים יש לו מספיק בשמים 

אתה טועהכְּקֶדֶם

זה ממש לא בגלל שהוא פחד לממש בעולם המעשה. אלא בגלל שהוא מצא גרעין אמת אפילו ברע מוחלט כגון עמלק.

עיין פסקה תמד בקובץ א

אז למה זה גרם לו להתאכזר לרחמנים?קעלעברימבאר
יכול להיות שזה גם שיקול.

אבל השיקול להעביר את שאול ממלכותו היה כי הוא נרתע בשל צדקותו להתלכלך מהעולם הזה, בניגוד לדוד "אדמוני עם יפה עיניים" ששופך דמים אבל מדעת סנהדרין

לא נכוןכְּקֶדֶם
זה לא מתאים להכריז דברים כאלה על גדולי הדור בניגןד למקורות.
כל המרחם על אכזרים נאמר על שאול בגמראקעלעברימבאר

שזה כמובן קרה בגלל צדקותו שריחם

דוד יש עליו הווא אמינאקעלעברימבאר

בגמרא ששווה לאבות. על שאול לא.

שאול רוחני יותר מדוד, אבל לא קדוש יותר.

בדיוק כמו שישראל עדיפים על המלאכים, על אף  שהמלאכים רוחניים יותר.

זה נכון שמה ששאול מייצג (את עצם מלכות ישראל ואת האבות) גדול יותר מדוד. אבל בזכות שאול אז מה ששאול מיצג נשאר עם דוד, כשבית דוד מולך על  כל ישראל כמלך ישראל ולא רק מלך יהודה

שוב טעותכְּקֶדֶם

אין לך מקורות למה שאתה אומר ואתה רק מדבר מהרגש. ולא שזה מפתיע כולם זוכרים ואוהבים את דוד המלך.

אבל מה לעשות שחז"ל קבעו לא פעם אחת ולא פעמיים ששאול גדול מדוד.

על דוד יש הווא אמינא שיאמרוקעלעברימבאר

"אלוקי דוד". על שאול לא.

ואעש לך שם כשם הגדולים אשר בארץ, נאמר על דוד שדומה לאבות.

כל זה בגמרא.

דוד היחיד שמזמן בסעודה בעתיד לבוא, לא האבות ולא משה ואהרון ויהושע.

תפתח מלכים, ישעיהו, ירמיהו, יחזקאל וכדומה. ברור משם שדוד גדול

מה הקשרכְּקֶדֶם
שאול רוחני יותר זה נכון. אבל לא גדול וקדוש יותר.קעלעברימבאר

מה שהוא מייצג (עצם המלכות בעם ישראל) גדול יותר ממלכות בית דוד

הוכחות לכך שאתה טועה -כְּקֶדֶם

מסכת מועד קטן טז ב 

"וידבר דוד לה' את דברי השירה הזאת ביום הציל ה' אותו מכף כל אויביו ומכף שאול אמר לו הקב"ה לדוד דוד שירה אתה אומר על מפלתו של שאול אלמלי אתה שאול והוא דוד איבדתי כמה דוד מפניו" 

רש"י - "אבדתי כמה דוד - שהוא צדיק ממך"

ובפשטות חז"ל שם אומרים שאם דוד היה מקבל את המזל של שאול לא היה לו שום סיכוי. 

פסקה תמד קובץ א

"שאול היה יותר גדול מדוד, ולכן בעצם נשמתו האירה מדת הרחמים גם על עמלק. אבל זו היא מידה שהיא רק מכשרת מלוכה, מאירתה לתקופה, ואינה יכולה להמשיכה, מפני חשכת העולם, ומתוך כך אינה יכולה להעלות את העולם. אבל חסידי עולם צריכים להיות בכל דור, אוחזרים במדותיו של אברהם ברעיון, שחסדם מתפשט על הכל, ומוצאים הם את הטוב בכל מקום, ותורת חסד על לשונם"

בזוהר יש המון הפלאות על שאול המלך, 

ובמסכת סנהדרין איפשהו בדף ס כמדומני כתוב ששאול היה גדול הדור אחרי ששמואל הנביא נפטר, ומכשנפטר שאול דוד המלך נהפך לגדול הדור - משמע ששאול גדול ממנו גם בתורה.

אז:קעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ג' בטבת תשפ"ו 23:07

עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ג' בטבת תשפ"ו 23:06

שאול צדיק מדוד, הכונה ששאול הוא בחינת צדיק גמור (כמו בנימין שמת בעטיו של נחש) ודוד בעל תשובה שהרי חזר בתשובה על חטאיו.

ובעלי תשובה גדולים מצדיקים.

גם הגמרא אומרת שהסיבה שאומרים אלוקי טברהם ולא אלוקי דוד זה כי דוד נפל בחטא והאבות לא. כלומר ההבדל בין האבות (ויוסף בנימין ושאול איתם)  לדוד זה שדוד הוא בעל תשובה.

ואמנם אומרים מגן דוד ולא מגן יצחק ויעקב.

מה שהרב קוק אומר זה ששאול מושלם יותר מדוד. אבל הוא אומר במפורש ששאול לא יכול להעלות את העולם ודוד כן. ומכיוון שמטרתו של עם ישראל זה להעלות את העולם ולהשתלם לא להיות מושלם, ואילו מושלמים הקב"ה לא צריך כי הוא עצמו כבר מושלם (עיין אורות הקודש על שלימות והשתלמות) - אז יוצא שדוד חשוב יותר משאול.

המלכות חשובה יותר מהיסוד על אף מגבלתה.

מה שהרב קוק כותב מסתדר עם מה שכתבתי - שאול חי בעולם אידאי ומושלם ורואה את הטוב שבעמלק, ומפני זה מפחד לרדת לבוץ העכור של העולם הזה ולתקן אותו. בעולם מושלם באמת לא הורגים את עמלק כי הוא טוב. אבל שאול בורח מתיקון העולם החסר לעבר העולם האידאי המושלם, ובעצם מזניח את העולם הזה, ובסוף פקידיו (כמו דואג) משתלטים עליו והורגים את נוב (לא שאול הרג אלא דואג, פשוט שאול הזניח את העולם הזה עד שהוא גדל פרא והגולם קם על יוצרו).

כמובן שהחטא של שאול מגיע מגדולתו - אבל הוא איבד את המלכות בגלל זה, וגרם בעקיפין לנוב לההרג.

זה כמו צדיק שישאר מושלם ולא ילכלך את הידיים במפגש עם רשעים להעלותם, אז בסוף לחובתו תזקף העובדה שהוא הפקיר את הרשעים ולא תקן אותם והם התדרדרו. ברור שזה הגיע מצדקותו היתרה. וייתכן שזה תפקידו בעולם, אבל את המלכות הוא איבד.

מבחינת היררכית משפיע-מקבל, אז האבות משפיעים על יוסף ומשה שמשפיעים על שמואל שמשפיע על שאול שמשפיע על דוד.

דוד הוא המקבל האחרון הסיכום בחינת כל הנחלים הולכים אל הים, ולכן לו נאה לברך בזימון לעתיד לבוא, כי כוס של ברכה זה הכלי קיבול של השפע.

ולכן דוד הוא החשוב אחרי האבות כי הוא בחינת המלכות כנסת ישראל, הלבנה המקבלת שלית מגרמא כלום.

השאלה מי יותר גדול שאול או דוד, זה כמו השאלה מי יותר גדול, יוסף או דוד 

(וברור שיוסף או בנימין גדולים משאול. ויוסף גדול מיהודה. אבל דוד גדול מיהודה(וגם מיוסף)  דוד גדול מיהודה כמו שאברהם גדול משם ועבר)

אתה סתם מנסה לעשות סלט וזה לא קשור בכללכְּקֶדֶם

לא ברור לי מאיפה הבאת בעטיו של נחש.. מדובר רק על 4 דמויות מאד ספיצפיות שאול לא אחד מהם וזה ממש לא קשור לנושא. תלך 5 תגובות שלי אחורה ותראי שהוכחתי את מה שאמרתי מההתחלה. שאול היה צדיק מדיי לעולם הזה. הסיבה שדוד מלך היא כי הוא יותר מתאים לעולם הזה.

בעלי תשובה לא גדולים מצדיקים זו מחלוקת ידןעה ואתה שוב עושה סלט במקום להודות שטעית ולסגור את זה

בנימין מת בעטיו של נחש, ושאולקעלעברימבאר

הוא הנציג של מלכות בנימין.

דוד מתאים יותר לעולם הגשמי, והעולם הגשמי יהיה לנצח. לכן ודןד עבדי נשיא להם לעולם.

כל עניינו של עם ישראל זה לעשות שכינה לה' בתחתונים בעולם הגשמי. אז דוד גדול יותר. כשם שישראל גדולים ממלאכים. כי מלאכים כמו שאול לא מתאימים לעולם הזה.

דוד אחד מ7 הרועים (אברהם יצחק יעקב משה אהרון יוסף דוד), שאול לא.

אני לא חוזר בי. דוד חשוב יותר. שאל את איתן האזרחי.

יכול להיות ששאול גדול יותר מדוד במצב הנוכחיקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ד' בטבת תשפ"ו 9:23

של קללת חטא האדם הראשון ש"הוא ימשול בך".

אבל לעתיד לבוא "נקבה תסובב גבר" ו"תקראי לי אישי ולא בעלי" ולכן דוד גדול יותר משאול במצב הנצחי

בא נשאל אתקעלעברימבאר
@חסדי הים והוא יכריע.

מה אתה אומר, מי יותר גדול, שאול או דוד?

לא קראתי את כל התגובות הקודמות.חסדי הים

לא הייתי מדבר במושגים של מי יותר גדול, אלא דוד הוא קובע לנצחיות כסא ה' בארץ.

אבל השם משמואל כותב שבחינת יהונתן בנו של שאול יהיה משנה למלך המשיח לעתיד, כמו שהרמב"ן מציע שבאידיאל שאול היה הופך למשנהו של דוד.

תגובה לא מובנת לישלג דאשתקד

שאול ללא ספק היה גדול מדוד, במשמעות יחסית לא (רק) במשמעות אובייקטיבית, זה מבואר בפירוש בגמ' מו"ק שהוא ציטט. גם ברש"י שם משמע שזה עניין של מזל - אבל מבחינת השוואה שאול גדול מדוד.

גם בפשטות כשלומדים ביומא "כמה לא חלי ולא מרגיש גברא דמרי' סייעי'", משתמע שבעיקרון שאול היה יותר ראוי (ציינתי קודם שיחה מאוד יפה של ר' חיים שמואלביץ, אם תרצה אחפש אותה ואציין מקור).

לא אומרים אלקי דוד לא בגלל החטא אלא שהחטא הוכיח שדוד לא ראוי לדרגה הזו. זה פשוט בגמ'. הרי גם הגמ' עצמה אומרת שלא היה דוד ראוי לאותו מעשה, אז לא יתכן שהחטא יהיה סיבה למשהו. (מצד שני גם כתוב שדוד נענש על אותו מעשה, גם בתנך - בהתייחס לטווח המידי, במות הבן ובמרד אבשלום וכו, וגם בחזל - שלא היה רודף אחד אלף, וש"לא תהא לך זאת לפוקה - מכלל דאיכא אחריתי", שמשתמע שהיה פגם מהותי בסיפור בת שבע.

מה שלא יהיה, לא בגלל זה אנחנו לא מזכירים את דוד בשמ"ע.

תגדיר "גדול". גדול זה לאו דווקאקעלעברימבאר

חשוב, אלא רוחני יותר.

מלאכים גדולים מישראל, ובכל זאת ישראל חשובים יותר.

בגמרא כתוב שדוד שואל את ה למה אומרים אלוקי אברהם ולא אלוקי דוד, משמע לוחא חטאו היו אמורים לומר אלוקי דוד.

אבל עדיין אומרים מגן דוד ולא מגן יעקב ומגן יצחק.

ועיין ב" ואעש לך שם כשם הגדולים אשר בארץ"

לא הבנתישלג דאשתקד
אין לי מושג מה ההגדרה של גדול, אני מדבר על עדיפות. שאול היה עדיף מדוד, זה מה שכתוב במו"ק. למה? לא יודע.

לא אומרים אלקי דוד, לא בגלל החטא, כי הניסיון והחטא הגיעו בעקבות השאלה של דוד למה לא אומרים אלקי דוד... עיין בעצמך בגמ' (סנהדרין קז.) ותראה שזה כך

תגדיר "עדיף".קעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ד' בטבת תשפ"ו 0:16

גם עדיפות היא לא חד משמעית. למשל חכם עדיף מנביא הרב קוק מסביר שחכם יותר יעיל מנביא, לא גדול יותר.

לא אומרים אלוקי דןד כי כל עניינו של דוד זה בעל תשובה שגדול יותר מצדיק גמור (ולכן ה גלגל שיחטא כדי שיהיה בעל תשובה). מצד שני הוא פחות אידאלי כי הוא כבר לא צדיק גמור, אלא יותר מופיע את המלכות ולא את התפארת.

לכן לא אומרים אלוקי דוד אבל כן מגן דוד.

אולי שאול עדיף מדוד, אבל דוד חשוב יותר

אני איתךשלג דאשתקד

הרעיונות שלך ממש יפים והגיוניים, אבל שים לב שבגמרא כתוב אחרת.

כתוב שאלמלא אתה שאול והוא דוד האבדתי כמה דוד מפניו. כלומר ששאול עדיף מדוד. למה? לא יודע וכרגע לא ככ אכפת לי.

למה לא אומרים אלקי דוד, דוד שאל וענו לו. צריך להבין מה בדיוק התשובה. אבל לטעמי אתה מעמיס רעיונות על הגמ' וזה קצת יותר מדי...

שאול צדיק מדוד ויעמוד בזכות זכויותיו, בעודקעלעברימבאר

שדוד רק בשל זכויותיו לא יעמוד שהרי חטא. זה לפני שמשקללים חזרה בתשובה.

לאחר חזרה בתשובה אז דוד בעל תשובה גדול יותר מצדיק גמור, וזה מעלתו של בעל תשובה שהשפע שלו מה' ולא מעצמו, ולית מגרמו כלום (ולכן בהושענא רבא יומו של דוד באים עם ערבות, שאין בהם מעשים טובים ותורה כי הם מייצגות את בעלי התשובה). וזה דווקא מעלתו של דוד שלית מגרמו כלום, כמו כנסת ישראל שנמשלה ללבנה בחינת המלכות המקבלת. ולכן רק דוד יכול להיות מלך, כי הוא בטל למלכות שמים ולא אלטרנטיבה לה. ולכן שמואל רואה מרד בה' כשהעם ממליך את שאול, אבל לא כשממליכים את דוד.

זה לא רעיונות שלי. בפנימיות התורה דוד הוא בחינת המלכות, שהיא מצד אחד המידה הכי נמוכה ומצד שני היא המגמה של הכל, להופיע את זהות הקודש הישראלית בניהול הפוליטיקה הגשמית של העולם הזה

אתה פשוט מדבר שטויותכְּקֶדֶם

וזה מעצבן אוצי כי אני שונא שאנשים מערבים רגש בתורה ומסלפים דברים כדי שיתאים לדעה שלהם.

אתה מציג את זה כאילו דוד המלך היה האדם הגדול ביותר אי פעם (הוא היה בבירור מהגדולים) אבל לא ההכי גדול.

אגב, חוץ משאול היו עוד מלכים יותר גדולים מדוד, כגון יאשיהו בן אמון מלך יהודה שעליו הנביא מעיד שחור על גבי לבן שלא היה אדם שעשה תשובה גדולה ממנו.

ויש גם את יותם בן עוזיהו שהיה ללא ספק אחד האנשים הגדולים ביותר אי פעם - אם לא ה-

כפי שמובא בסןכה מד כמדומני, למה הם ככ גדולים? אנחנו לא יודעים זה לא מפורט. אבל אם זה מה שהתורה מעידה אז אנחנו מאמינים לזה. לא מנסים בכוח להוכיח שזה לא באמת נכון ח"ו

אני לא מערבב רגש בתורה. אני מתבססקעלעברימבאר

כאן על זיהוי דוד עם מידת המלכות. שהיא הכי נמוכה אבל הכי חשובה.

יותם בן עזיהו פוטר את העולם ממידת הדין כי הוא המלך היחיד שלא כתוב עליו שחטא (אמנם חטא בחטא פרטי כי לא מת בעטיו של נחש, אבל לא חטא בחטא כמלך). כתוב עליו שהיה ישר כדוד אביו, אם משווים אותו לדוד סימן שדוד צדיק יותר.

מי שלא חטא בסור מרע, לא אומר שהוא הכי צדיק בעשה טוב. האם כלאב צדיק יותר ממשה? לא

וזה לא רק צדקות אלא גדולה נשמתית

חאלס כבר לסלף תדבריםכְּקֶדֶם
בשום מקום לא כתוב שגדול =רוחני יותר.

כתוב לך ברש"י שחור על גבי לבן "שהוא צדיק ממך"

צדיק גמור. אבלקעלעברימבאר
בעל תשובה עדיף לדעה אחת בגמרא
שאולקעלעברימבאר
גדול מדוד כמו שתורה בכתב גדולה מבעל פה.

אבל הרב קוק אומר שבגניזו תורה שבעל פה גדולה יותר

דיי.כְּקֶדֶם
כבר.
...כְּקֶדֶםאחרונה
חשבונות שמיים….סיעתא דשמייא1

…ברור שהם קיימים אבל:

כל מי שנשען עליהם פוטר עצמו מפשפוש במעשיו.

רבנים צריכים לדבר יותר על פשפוש במעשים ופחות על חשבונות שמיים.

טיעון של איש קש?נקדימון
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך ג' בטבת תשפ"ו 9:05
במקום להקניט אולי תסביר בבקשהסיעתא דשמייא1
מה יש להסבירנקדימון

אתה מניח הנחות וקובע דברים ואז מאשים.

קוראים לזה איש קש.

יפה אמרתהסטורי
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך ג' בטבת תשפ"ו 9:30
רק להבהיר - מה שמופיע בשמי, מוצא לחלוטין ממשמעותוהסטורי
אם אתה רוצה שלא יופיע, אזקעלעברימבאר

אין אפשרות מחיקה (אבל אתה יכול לבקש שימחקו ואז ימחקו) אבל אתה יכול לערוך את התגובה ולכתוב 2 נקודות או 2 תווים במקום. כולל הכותרת. לדוגמא (..)

אני רוצה שיופיע מה שכתבתיהסטורי
ולא שתי מילים שהופכות את המשמעות.

ולא, אין אפשרות לערוך אחרי שהגיבו לי.

אז תבקש שימחקו את כל התגובה ממנהל הפורום, אוקעלעברימבאר

ממשה.

שכחתי מזה - מחילה (כאילו אני גרמתי בטעות שאתה לא תוכל למחוק, בזה שהגבתי לך)

לא אמרתי שאני רוצה שימחקו...הסטורי
חדטיפות של אור
(אני מכיר את השימוש במושג 'חשבונות שמים' בעיקר במקומות שבהם זה לא מרגיש מתאים לדבר על שכר ועונש - ילד שקורה לו משהו ח"ו; השואה; וגם דברים שקרו לאנשים אחרים)

אנחנו לא איוב….סיעתא דשמייא1
… נכון יש מקרים בהם לא נוכל לדעת למה באים עלינו יסורים אבל תפקידם של יסורים לישר את דרכינו. חכמים נתנו לנו כלים לנסות לחפש ולפשפש  כמו מידה כנגד מידה. ואפילו לא מצאנו נתלה את זה בביטול תורה. כמובן שאיש איש יעשה את החשבון שלו בלבד אלה אם כן חברו בקש ממנו עזרה בנושא כמו רב הונה וחביות היין שלו שהפכו לחומץ.
פירוש הביטוי "בכור שוטה"שלג דאשתקד

רש"י בפרשת מקץ (מב, לח) מביא את דברי המדרש (מדרש רבה, בראשית צא), שיעקב קרא לא אהב את ההצעה של ראובן "את שני בניי תמית אם לא אביאנו אליך", וקרא לו "בכור שוטה".

הרד"ל בהגהותיו למדרש (אות יד), מציין שהביטוי "בכור שוטה" מופיע בגמ' בפרק יש נוחלין, לגבי אדם שהיה קורא לבנו בכור שוטה, והמשמעות היא שהוא בכור מאמא ואינו ראוי לנחלה כפולה. כך - אומר הרד"ל - גם יעקב כינה את ראובן כבכור שאינו הבכור העיקרי (בגלל שהוא מבני לאה שאינה עקרת הבית, או בגלל שהוא הפסיד את הגדולה כשחילל יצועי אביו).

תכלס, לא הבנתי מה המשמעות של הביטוי הזה ביחס לראובן בהקשר הזה. האם הוא לא יכול להיות שוטה גם אם הוא לא בכור? האם בכורים הם בהכרח יותר/פחות שוטים? ומה הקשר לעניין של נחלה ובכור מאמא (לפי הרד"ל)?!

במעט שחיפשתי לא מצאתי הסבר ברור ומניח את הדעת.

ראובן תמיד מנסה יוזמותקעלעברימבאר

טובות, ותמיד זה נכשל אצלו.

מעשה בלהה נועד לקנאות לכבוד לאה, ובסוף קרה מה שקרה.

ניסה להציל את יוסף ולא הצליח.

מנסה לשכנע את יעקב אבל זה הצעה טפשית יחד עם אחריות וטוב לב.

ראובן מייצג את מידת החסד שבמלכות,  כמו החסד שהיא המידה הפותחת והבכורית,  שהיא נטיה טובה אך גולמית חסרת גבולות וצורה מוגמרת (בניגוד למידת הדין), כך תפקידו של ראובן בעם זה להיות הפותח, היוזם (בכורי אתה כוחי וראשית אוני, יתר שאת ויתר עז), אבל לא המנהיג. כי הוא לא יכול להנהיג כי הצעותיו טובות הלב לא מגובשות ולא אפקיביות. הוא מהיר ופזיז וחסר גבולות "פחז כמים" ולכן נשללה ממנו הבכורה "אל תותר", מה שהכי התבטא בחטא מעשה בלהה שם היה פזיז לקנאות לכבוד אימו.

בטומאה, לדורות זה מתגלם בדתן ואבירם שלא מסוגלים לקבל מרות וגבולות. קרח מערער על חוסר השיוויון, בעוד דתן ואבירם על עצם השלטון "כי תשתרר עלינו גם השתרר" הם הדמות של האנרכיסטים שלא מקבלים מרות וגבולות "מי שמך לאיש שר ושופט עלינו" לפי חזל זה דתן ואבירם הניצים.

גם בשופטים שבט ראובן חי לעצמו ולא מגיע להזמנת דבורה להלחם בסיסרא, כי הוא לא מקבל מרות. והוא לא יושב רק בתחום גבולות נחלתו אלא מתפשט עם צאנו מתישהו עד נהר פרת (כנראה בתקופת שלמה) לפי דברי הימים 

תודה!שלג דאשתקד

האמת שזה היה כיוון החשיבה שלי. ש"בכור שוטה" הוא לא אדם רגיל - מונהג. אלא בכור, שכן מנסה ליזום ולהנהיג, אך לא מצליח להביא תוצאות טובות.

אני שייכתי את זה לפחדנות מסוימת שמתלווה לפעולות של ראובן. הוא רוצה להציל את יוסף אז מציע שיזרקו אותו לבור עם נחשים ועקרבים... ורוצה שיילכו להביא אוכל לחיי המשפחה ומציע להרוג את ילדיו...

הכל: כוונה טובה ותוצאה מסובכת, לפתור בעיה בבעיה אחרת. יתכן שזה גם מה שעשו בני ראובן כשבנו מזבח בעבר הירדן - הכוונה להיות בקדר, אבל הפרקטיקה היא של היפרדות - בדיוק הפוך מהמטרה.

(את הרעיון של פחדנות כבעיה במנהיגות, מציין הרב חיים שמואלביץ בשיחות מוסר שלו)

עכשיו ראיתי ב"סדר הדורות" התייחסות לביטוי "בכור שטן" (חכם, יצירתי), לעומת "בכור שוטה". אבל הדבר עוד צריך בירור.

בכל מקרה, כל הדברים שלי (ואולי גם שלך) לא מעוגנים בספרות. אז אם יש למישהי מקורות - זה ממש יהיה נחמד!

כמו הדס שוטהבחור עצוב

נראה כמו הדס אבל בעצם הוא לא.

כך גם ראובן, נראה כמו בכור אבל יעקב כבר החליט לנשל אותו ולהעביר את הבכורה ליוסף. 

ראובן איבד את הבכורה משום שהיה צדיק מדייכְּקֶדֶם
איך זה קשור למה שכתבתי?בחור עצוב
זה פירוש החתם סופר, אגב. 
זה בגדול מה שכתב הרד"ל על פי הגמראשלג דאשתקד
אבל מה המשמעות של זה ביחס לראובן והתנהגותו? (אלא אם כן התכוונת לדבריו של קליברמן ושלי דלעיל)
פרט, נמק והסבר בבקשהשלג דאשתקד
מעשה בלהה זה צדיק מדיי?קעלעברימבאר
תבע את כבוד אמובחור עצוב
אז זה לא צדיק *מדי*. זה אדםקעלעברימבאר
שלא יודע איך לנתב את הצדקות
אם ראשונים כבני אדםבחור עצוב
אנחנו חמורים. 
נכון. לא טענתי שראובן לא מלאך, אלאקעלעברימבאר

שהוא לא בכור כי הוא לא יודע להכניס את הצדקות שלו לגבולות, בחינת החסרון של מידת החסד . לא כי הוא צדיק יותר מדי (שזה אולי דבר שנכון לבנימין, לוי או כלאב, שהם צדיקים גמורים ולא בעלי תשובה. לא לראובן). "פחז כמים אל תותר" משום שאתה ממהר ופזיז לזרום כמים, אל תותר

כןכְּקֶדֶם
זה אקט של מידת הדין
אבל זה חטא. גם בלבול יצועים זה חטא.קעלעברימבאר

אגב ראובן זה חסד. שמעון זה דין.

זה חטא מצד זה שזה לא שייך למציאותכְּקֶדֶם
חסד ללא גבולות הוא הופעה של מעין דין 
חסד לעומת המלכות הואקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך ג' בטבת תשפ"ו 12:08

באמת תיאורטי מדי ולא שייך למציאות.

אבל חסד לעומת התפארת הוא חלקי ולא משלב את כל הערכים.

אז על לוי (שמיוצג על ידי תפארת שבמלכות) אפשר לומר שלא זכה למלכות כי הוא צדיק מדי. או על יוסף (יסוד) או בנימין (יסוד שבמלכות) גם כן, כי הם צדיקים גמורים ולא בעלי תשובה. לעומת יהודה ודוד שהם מלכות ובעלי תשובה.

אבל ראובן (חסד שבמלכות) ושמעון (גבורה/דין שבמלכות) מייצגים ערכים חלקיים ולכן קוללו.

על שאול המלך חז"ל הטביעו את המימרא הזאתכְּקֶדֶם

של אל תהיי צדיק מדיי

שאול המלך היה מדיי מושלם לעם ישראל, ולכן השם גילגל שמישהו אחר, לכאורה ירוד ממנו ישלוט.

מה מושלם במעשה בלהה?קעלעברימבאר
בלי לדבר ישירות על ראובןעזריאל ברגר

יש לפעמים לבכור נטיה לנהל את המשפחה, אך לא מספיק מתוך חשיבה שקולה, אלא מתוך התחושה של "אני כאן בעל הבית, וכולם צריכים לסור למשמעתי".

כשהבכור מתנהל כך - הוא ראוי לתואר "בכור שוטה" במשמעותו הפשוטה.

ומכאן אפשר להשאיל את הביטוי למקומות נוספים.

כנלפענ"ד.

יש לזה רמיזה במאמר הזה:שלג דאשתקד
יישר כחעזריאל ברגראחרונה

אכן הם הם הדברים.

מחשבה שאני משתף בעיקר כדי לדעת אם היא רווחתצע

לכן אשמח שמי שמסכים יתגבר על העצלות והשעמום ויגיב תגובה ולו קצרה ביותר של "מסכים/מסכימה". כמובן להרחיב או לחלוק זה עוד יותר טוב ועוד יותר טוב..

זמן מה אני חושב על כך שהתורה/היהדות היא משהו מסובך/מורכב.

היא הייתה יכולה להיות הרבה יותר פשוטה/חד מימדית אך למעשה היא מסובכת יותר..

אני חושב שזה בגלל שיש מתח בין גדולי ישראל/בחזל ביחס לכל מיני ערכים.

אמונה תמימה מול שכל וחקירה, נס מול טבע ביטחון מול השתדלות.

מוסר אנושי לעמת אלוקי. עד כמה ללמוד/להתרחק מהגוים.

מהי צניעות. מהי ענווה. מהי תפילה. שינוי הרצון.

היחס לחכמה הכללית. היחס למיסיטיקה. וכו וכו..

וממילא הרבה אנשים כולל אני קצת קרועים ומסתבכים להבין מה רצונו של הקב"ה ביחס לכל אלו..

אולי גם תורם לזה שיש ביהדות מושגים קיצוניים , אחד מהם שעולה לי הוא  למשל "עבירה לשמה" שקצת שוברת את חוקי המשחק ומעלה אפשרות שלפעמים ניתן לסטות מן המסגרת הרגילה ושוב זה ביטוי לכך שעבודת ה' היא מורכבת ויש בה עקרונית בכל אופן, גם פן של לחטוא, לעבור על ההלכה..

גם בלי המושג עבירה לשמה יש הרבה התלבטות האם לדבוק בפורמליות של ההלכה או בכוונה/תכלית שמאחוריה מה שיוצר עוד מחלוקות וכו..

לא הצלחתי לכתוב את טיעוניי ברמה של מאמר קצר בהיר ומסודר אבל מקווה שבכל זאת הטיעון הובן.

חנוכה שמח!!... 

העולם מורכב, לכןקעלעברימבאר
התורה מורכבת. אבל התורה מצליחה להכליל את כל אלו בהרמוניה, לא בקריעה. מאחדת את כל הערכים
וממילא שבעים פנים לאותה תורה. הבסיס של כל הדעותנפש חיה.

הוא המכנה משותף לכולם

אנשים עשו אותה מסובכתפ.א.
עבר עריכה על ידי פ.א. בתאריך כ"ז בכסלו תשפ"ו 19:07

במקור אני בטוח שהכל היה יותר פשוט, נהיר, קל וברור

המורכבות נובעת מטשטוש הגבולות בין מה שחובה מהתורה או מהמשנה, לבין חומרות שהפכו עם הזמן להלכות שלא היו במקור.

- הרבה מאוד חומרות שנקבעו כ-"גדרות" ששומרות על הזהות היהודית בגלות. כמו איסורי אכילת בישולי גויים, פת עכו"ם, יין נסך, ועוד.

- הלכות טהרת המשפחה נעשו מורכבות ומסובכות מאוד, לעומת המקור בתורה.  הפער כאן הוא עצום: חומרות רבי זירא, טומאה וטהרה של יולדת בתורה לעומת ההלכה כיום  

- חומרות בולטות נוספות: המתנה בין בשר וחלב, קטניות בפסח לאשכנזים, וכמובן חשמל.  

בעיית החשמל היא מורכבות שההלכה לא פתרה, אלא העמיסה עליה שלל איסורים שבכלל לא היו בתקופה הקדומה.  

יש אינספור הלכות שנוצרו מתוך מחשבה על מראית עין, צביון של האדם הדתי, מדרון חלקלק.  

והנקודה הכי כואבת - הבעיה הגדולה של חוסר יכולת של פוסקי הדור לבטל הלכות שנקבעו בזמנים אחרים למרות שהמציאות השתנתה לבלי הכר.   

אפשר לנסות להציע נקודת מבט אחרת?טיפות של אור

הירושלמי אומר "אילו ניתנה התורה חתוכה לא היתה לרגל עמידה"

גם בהלכה, גם בתחומים אחרים, יש אינסוף דעות של רבנים והוגים. ועל דעת זה התורה ניתנה. במקום לסבך ולקרוע, המגוון הזה יכול לאפשר לכל אחד למצוא את המקום שלו. למצוא את הדרך שמתיישבת על הלב שלו, לשמוע ולקרוא רבנים ואנשים שהדברים שלהם טובים עבורו. אבל אחרים אומרים אחרת? "מה לי בזה, זה מעשה שלו, וזה מעשה שלי" 

מסכים לגבי קיומה של הבעיהשלג דאשתקד
לא מסוגל להסכים עם שום פתרון שיוצע לה 😁
תסבירפ.א.
איך אתה יכול לא להסכים על פתרון שטרם הוצע?
זה מסובך נשמהשלג דאשתקד

בגדול אני חודב שיש שני דברים שמנחים את התפיסה שלי כיהודי דתי, שלא מאפשרים שום פתרון:

1. אני מאוד מסכים עם האמירה ש80% ממה שאנחנו עושים זה לא הדברים עצמם שהאלוהים בורא עולם ציווה או ביקש. המון זה חששות, גזרות, חומרות, ניפוחים במקומות שבכלל לא רלוונטים מבחינה הלכתית, או דברים שסתם מסבכים את האדם הדתי.

מצד שני, כדי לפתור את זה צריך גב מאוד חזק וקונצנזוס רציני כדי להכריע בשאלות מהותיות, מחד, וצריך לפתוח הרבה תיבות פנדורה ולשחוט הרבה פרות קדושות מאידך. כך שקשה לי להאמין שיהיה מצב של הכרעה כזו שהיא טובה - בעיקר מבחינה ציבורית.

2. יש שאלה מהותית שכל הסמן מנקרת אבל לעולם לא תיענה כראוי (לפחות לא על יגי אורתודוקסים פשוטים כמוני), והיא: מה קורה מאחורי הפרגוד, מה באמת באמת אלוהים הגדול חושב כשהוא רואה מה הולך כאן, ומה תכלס הוא היה רוצה שיקרה (וגם, האם הוא פועל שזה אכן יקרה)?

אז לשאלה הזו אני לא יודע לתת תשובה מלאה, אבל אני כן חושב שניתן להחליט שהשינויים הרבים שקורים בעולם, משנים גם את הציפייה מהאדם המאמין. אם בעת העתיקה, אדם מאמין היה צריך הרבה מאוד שעות ביום כדי לקיים יהדות מאוד מאוד רזה - שהיא עיקר הדרישה האלוקית, כיום היהדות הרזה הזו יכולה לקחת לכל אדם איזה שעה-שעתיים במקסימום. אבל כמונוטאיסט אני מאמין שהדת צריכה להקיף את חיי האדם, אז אולי באמת אנשים לא מקיימים את היהדות הרזה, הבסיסית הנכונה, אבל הם רוב היום עסוקים בדת וזה כן הרצון של האלוהים.

זה בגדול, מקווה שאני מובן...

ברור שמס. 1 ייפתר רק בבוא המשיחפ.א.

מס. 12 בעיקרי האמונה:

אֲנִי מַאֲמִין בֶּאֱמוּנָה שְׁלֵמָה, בְּבִיאַת הַמָּשִׁיחַ, וְאַף עַל פִּי שֶׁיִּתְמַהְמֵהַּ, עִם כָּל זֶה אֲחַכֶּה לּו בְּכָל יום שֶׁיָּבוא.

על 2 אני לא מסכים איתך.

לפי הנתונים הידועים מהעולם העתיק, לפני שתיקנו להתפלל 3 תפילות ביום לאחר חורבן בית המקדש, כדי לייצר תחליף רוחני לעבודת המקדש שנפסקה, שגרת היום של האדם הרגיל היתה חקלאית או עבודה אחרת.

לכהנים והלויים היו מטלות קודש - וגם זה לא לכולם בו זמנית.  

המצווה הייתה פשוט "לעבוד את ה' בלבבכם". היו כאלו שהתפללו פעם ביום, והיו כאלו (כמו דוד המלך או דניאל) שבחרו להתפלל שלוש פעמים, אך זו הייתה בחירה אישית ולא חובה הלכתית.

אני חןשב שבעברשלג דאשתקד

הדת סובבה מאוד את האשם, והקהילה הייתה מאוד סביב הפולחן הדתי. ברור שעשו עוד הרבה דברים אבל החיים עצמם היו חיים דתיים.

תדמיין חקלאות שכוללת איסור כלאיים, חיוב שמיטה ותרומות ומעשרות וקורבנות. הרבה פעולות בחיי היומיום מחייבות או נותנות הזגמנות לקורבן. אנשים מאוד חיים את זה.

בעידן המודרני אתה יכול לשמור את כל המצוות הבסיסיות בלי כמעט לעשות כלום...

ה' ביקש שנקשיב לחכמיםקעלעברימבאר

חביבים דברי סופרים יותר מיינה של תורה

2. צורת חשיבה כזו לא נכונה. אין לנו בכלל מושג להגדיר מה זה אומר "מאחורי הפרגוד" בלתי אפשרי להגדיר את ה' או מחשבותיו, כך שהשאלה "מה ה' חושב" לא מתחילה. הגישה היא איך הבורא מתגלה בתוך עם האלוקים, עמו ונחלתו. כלומר הוא מתגלה בתורה שהאומה קיבלה על עצמה לדורותיה - התורה שבעל פה עם ש"ס ופוסקים. או בניסוח פתח אליהו - מלכות פה,תורה שבעל פה קריה לה.

אנחנו מדברים עם רבדים אחריםשלג דאשתקד

אני מדבר על הווה אמינא, מה הייתי אומר לולא כל מיני הנחות.

אתה מדבר על מסקנות לאחר ההתחבטויות הנפשיות וההסתכלות על המציאות

לא מסכיםיוני.ו.
כל דבר (מוסמך) יש לו מקום בתמונה הגדולהנוגע, לא נוגע

והתמונה הגדולה (שלעולם לא נשיג אותה בשלמותה כי היא אינסופית) היא הדרך להתחבר למי שצייר אותה.

אחרי שמבינים את זה, אפשר לעבור לנסיון להבין מה המקום של כל דבר.

ממליץ ללמוד את מאמר ייסורים ממרקים של הרב, וכן לקרוא את המבוא של הספר בין החסידות לראי"ה של הרב שילת.

אפשר להסביר סתירות שונות באופנים שונים, לדוג':

1. כל הבנה מדברת על רובד אחר, וכל ההבנות הן דרך להתחבר למקור האחדותי שמאחורי הדברים. זה כמו שאין סתירה בין זה שחבר שלך מצחיק וקל דעת לפעמים לבין זה שהוא חכם ורציני, אלו דרכים שונות בהן המהות שלו מתגלה אליך.

2. לפעמים קל לראות את המכנה המשותף. לדוג', מי שתופס את הבריאה כחידוש, כלומר שקיומנו לא היה מוכרח והיינו יכולים לא להיות, לא רואה סתירה מהותית בין טבע לבין נס כי שניהם מחודשים, הטבע מחודש ביחס לה' והנס מחודש ביחס לטבע.

3. לפעמים הבנה מסויימת מזככת את הדעת ומנקה את השטח כדי שהבנה אחרת תובן בצורה נכונה.

אני חושב שיש שני עקרונות שאם הולכים איתם אז הדרך ברורה יותר- להבין שיש אחדות אלהית מאחורה ולחפש אותה, ולהבין שהאלהות הזו היא דינאמית. אנחנו לא מתעסקים בסתירות בין מושגים, אלא בהבנה של משהו "חי", שמכיל "סתירות" מעצם הגדרתו, שמתגלה פעם ככה ופעם ככה. הנגזרת של זה היא לדעת איך להתנהל כיצורים חיים כאן בעולם (לדוג' היחס בין בטחון לאקטיביות).

במילים אחרות, צריך לאחד כמה שניתן בין התפיסה הנבואית לתפיסת החכמה. בין החוש שמרגיש את האחדות והדינאמיות לבין השכל שרוצה שהדברים יהיו מוגדרים ומובנים. השילוב ביניהם מפרה מאוד ופותח פתח ליותר הבנה שכלית ויותר דבקות נשמתית. וזו בדיוק העבודה של דורנו, אחרי גלות ארוכה ארוכה. ובכך נזכה ל"וחד מינן כי סליק להתם עדיף כתרי מינייהו".

דוג' נוספות- תפילה. בתפילה יש גם תיקון של האני (מידות וקרבת ה') בזכות העמידה מול ה', אבל בוודאי שיש גם מימד שה' מתגלה אלינו כ"מישהו" שבאמת מרחם על בנו שכואב לו וצועק אליו.

תורה. התורה היא ספר חוקים וסיפורים שהגיעו אלינו בצורה של התגלות אלהית (בניגוד למדע שהגיע דרך חקירה שלנו). לכן ממילא היא גונזת בתוכה כח של התגלות אלהית וכח של השפעה אלהית על המציאות. זו המהות שלה. 

מצטרף ממשפצל"פ

זה בדיוק ההבדל בין היהדות לנצרות/אסלאם ולעבודה זרה

הנצרות/אסלאם לקחו ערכים מסוימים והפכו אותם להכל, ערכים מוחלטים

כתוב על יימח שמו וזכרו שהוא "זקף לבנה והשתחווה לה" כלומר יש בניין גדול שמורכב מהרבה לבנים והוא בחר לבנה אחת והשתחווה לה והפך אותה לערך היחיד

ואז כשדת כזאת מנסה להשתלט על העולם היא רק מביאה למלא מלחמות, כי כל מי שהדת/הנפש שלו מתחברים לערך אחר שנראה סותר אז ברור שיילחמו בה

וכץהקיצוניות השנייה שזה העבודה זרה או אולי אפילו הפוסט מודרניזם של ימינו

בעבודה זרה אין אלוקים אחד יש הרבה אלילים וכל אחד שיעבוד את האליל שלו בלי סתירה לאלי של השני

אבל אין שום דבר מוחלט, אין גאולה, והעולם לא מתקדם לשום מקום

או בהשלכה לפוסט מודרניזם, בגלל שרואים שהדתות והערכים המוחלטים יוצרים מלחמות אז מבטלים אותם

וכל אחד והאמת שלו ואין אמת אחת וככה הכל בשלום כביכול ואין התנגשויות ומלחמות

אבל כמובן שזה גם דבר רע כמו שאפשר לראות היום את המערב מתפרק לאט לאט ומאבד את הזהות והשייכות שלו

כי אם אין אמת אז אין לעולם תכלית וייעוד ואין משיח ואין גאולה והכל סתמי והישרדותי

וכמובן שהפתרון השלם הוא תורת ישראל

שלא מבטלת את הערכים והזהויות

אבל מצד שני מבינה שלא כל ערך הוא מוחלט אלא הכל חלק מהתמונה אחת גדולה, התמונה האלוהית או האמת האלוהית העליונה

כמו שאם תסתכל על תמונה בזום אין ממש גדול אתה תראה פשוט מלא פיקסלים בכל מיני צבעים שלא קשורים אחד לשני והכל נראה סותר

וברגע שאתה מתרחק ומסתכל במבט יותר עליון אתה יכול לראות הכל בצורה יותר אחדותית

ואני אוסיף עוד משהו לא קשורפצל"פ

בהקשר של העבודה זרה והפוסט מודרניזם של היום

חזל בבית שני ביטלו את יצר הע"ז ואיתו פסקה גם הנבואה

ואז התחיל התור של החכמה והשכל, שהכל הוא מוחלט וקשה לו להכיל מורכבויות וסתירות

ואז נוצרות הרבה מחלוקות שאלו ואלו דברי אלוקים חיים כי להכל יש שורש עורכים שהם אלוהיים ונכונים

אבל להלכה צריך לפסוק משהו אחד

אבל זה באמת הדרך הנצרכת כשאין לך דרך פשוטה להגיע לאמת האלוקית העליונה והכוללת שהדרך הזאת זה הנבואה

ובתוך התהליך של הגאולה שאנחנו נמצאים בו אז מגיע הפוסט מודרניזם שהוא בעצם צמא של העולם לנבואה ולאמת האלוקית הכוללת

שיכולה להכיל את כל הסתירות ואת הייחודיות של כל אחד ואחד

שבעזרת השם נזכה להגיע אליה במהרה בימינו

יישר כחנוגע, לא נוגעאחרונה

אולי יעניין אותך