הנבואות בתנ״ךהמעיר
שלום. כן, זה עוד דיון מעניין.

היום סיימתי לקרוא את ספר ישעיה הנביא ועלו לי המון תהיות בהקשר לנבואות והיחס אליהם לזמנינו. מה הפרמטרים שעליהם אנחנו מסתמכים כשאנחנו מקשרים מספר נבואות שהיו בזמנו של ישעיה הנביא לזמננו? לעיתים אני מוצא את זה מאוד מוזר. מלבד התיאורים שכלל לא רלוונטים לזמננו, לפעמיים רואים במפורש שמות של עמים עתיקים שמוזכרים בהמשך הנבואה וניכר שהנביא מדבר על זמנו. להגיד שזה מתייחס לאורך כל ההיסטוריה קדימה זה קצת, איך לומר, דחוק מאוד. אם הנביא היה מקבל מידע על משהו שעתיד להתרחש 3,000 שנה קדימה הייתי מצפה שהוא יספר לנו על המציאות העתידית ולא ישתמש בביטויים שהיו נכונים לזמנו. אפילו רק ברמז. או שאולי אנחנו מחכים למשהו שכבר קרה? אבל אז קשה, איך נפרש את גר זאב עם כבש,לא ירעו ולא ישחיתו בכל הר קדשי,שמים וארץ חדשים.

דוגמא לנבואה כזו
שאנחנו רואים בה כמדברת על הגאולה:

וְשַׂמְתִּי בָהֶם אוֹת, וְשִׁלַּחְתִּי מֵהֶם פְּלֵיטִים אֶל-הַגּוֹיִם תַּרְשִׁישׁ פּוּל וְלוּד מֹשְׁכֵי קֶשֶׁת--תֻּבַל וְיָוָן: הָאִיִּים הָרְחֹקִים, אֲשֶׁר לֹא-שָׁמְעוּ אֶת-שִׁמְעִי וְלֹא-רָאוּ אֶת-כְּבוֹדִי--וְהִגִּידוּ אֶת-כְּבוֹדִי, בַּגּוֹיִם. כ וְהֵבִיאוּ אֶת-כָּל-אֲחֵיכֶם מִכָּל-הַגּוֹיִם מִנְחָה לַיהוָה בַּסּוּסִים וּבָרֶכֶב וּבַצַּבִּים וּבַפְּרָדִים וּבַכִּרְכָּרוֹת, עַל הַר קָדְשִׁי יְרוּשָׁלִַם--אָמַר יְהוָה:

להגיד שהנביא התנבא בסגנון של זמנו ויעברו עוד 3,000 שנה להגשמת הנבואה, זה מאכזב מאוד ודחוק. הייתי יכול לקבל את כל הדברים על שמים וארץ חדשים,מלאה הארץ דעה את ה׳ - הכל מצוין. כי מדובר בתיאורים כלליים. אבל ההמשך תמיד ממשיך ומערב עמים שהיו בזמנו של הנביא. הרעיון של נבואה זה לראות קדימה את העתיד. עד כמה קדימה זה יכול להיות מהבחינה הזו? או במילים אחרות- איך הגענו למצב שאחרי 2,000 שנה אנחנו עדין נחכה לנבואה ספציפית שכל הסימנים מעידים שכלל לא מדברת על זמננו. אפילו תחיית המתים נלמדת רק מחזון העצמות היבשות ביחזקאל, אם הבורא היה רוצה שתהיה לנו הידיעה המוחלטת שעתידה להתרחש תחייה, הוא היה מעביר לנו נבואה ספציפית שמעידה על כך. למה עלינו ללמוד את זה ולפרש את זה? (גילוי נאות-הכותב לא* כופר בתחיית המתים) רק תוהה. אולי הציפייה הזו להגשמת הנבואה נובעת מסוג של תסכול שהנבואה איחרה ולא הגיעה ?

מה דעתכם?
חז"ל אמרוטיפות של אור

שהנבואות היו אמורות להתקיים בזמן עזרא, סמוך לזמן הנביאים. אלא שגרם החטא והן יתקיימו במלואן רק לעתיד. 

בדומה לזה כתב הרמב"ן על הנבואה 'ויצא חוטר מגזע ישי', שהיא הייתה אמורה להתקיים בימי חזקיהו, שרצה הקב"ה לעשותו משיח. אבל לא זכה והיא נדחתה לעתיד לבא.

יש נבואות שכן מדברות על 'אחרית הימים' לא מוגדרת, כמו יואל וזכריה.

ובדניאל כתוב שבקץ הימים 'רבים מישני עפר יקיצו'

ראשית תודההמעיר
שנית, אם החטא גורר את עניין התגשמות הנבואות, הרי שאין לזה סוף. היו דורות לפנינו שהיו יותר מרוכזים ביהדות ובתורה ולא זכו. לכן זו טענה מאוד דחוקה

ויפה מה שהוספת על דניאל יואל וזכריה.
אבל גם כאן יש בחלקם הקבלה לנבואות שכן מוגדרות כביכול לזמן מסוים.
יש כמה דרכים לענות אבל אענה כך: יש את המסר האלוקי שהואחסדי הים
נצרך לדורות עתידיים ויש את הצורה המצומצמת שבה הנביא מקבל את הנבואה שלו.
הנביא ידבר על כלי מלחמה שהיו בזמן שלו ולא על מטוסי קרב וטנקים. הנביא ידבר על שמות עמים שהיו בזמנו ולא על אומות שיהיו בעתיד.
כל זה נובע מזה שהנביא מקבל את הנבואה באופן מצומצם.
כשאנחנו לומדים את הנבואות, אנחנו צריכים להשתדל להתחבר למסר האלוהי העתידי שהוא עדיין אקטואלי.
זה יפה מאוד בתאוריההמעיר
ואני גם נוטה מאוד לקבל את ההנחה הזו.
אבל מצד שני זה עדין נשמע דחוק.

איפה למשל מה שכתבת מופיע בדברי חז״ל?
חוץ מ״אלא שגרם החטא״ .
כמו שכתבתי ל- @טיפות של אור אין לרעיון הזה סוף.

איך יתכן שעם שלם שזכה להתגלות אלוקית במשך כל כך הרבה זמן, החל מיציאת מצרים ובימי יהושוע והשופטים, הנביאים, כל זה נעלם לפתע ללא סיבה נראת לעין. ולגבי הסתר פנים זה עדין קשה. יש הסתר פנים ויש העלמה מוחלטת. אלו דברים שונים.
הנקודה האחרונה שאמרתלב אוהב

זה משהו שגם אני חושבת עליו הרבה, שזה מוזר וגם כואב...

תקופה ארוכה כל כך שכביכול אין התגלות אלוקית.

הדבר היחידי שכן היה בדורות האלו וגם כיום, זה צדיקים מאוד גדולים שהשיגו אלוקות והשגות גבוהות, ונעשו על ידם ניסים.

כלומר כן יש קרבת אלוקים ודבקות פשוט יותר ליחידים ולא לכל העם. שזה קצת כואב באמת וגם לא ברור, (ואגב זאת אחת הסיבות שלדעתי אמונת חכמים זה משהו מאוד חשוב ומאוד יסודי לאמונה כי זה בעצם השריד שנשאר, בעיניי לפחות, של הוכחה של מציאות אלוקית שמתגלית ליהודי ברמות כאלו גבוהות....) 

עד כדי כך חטאנו שכבר לא מגיע לנו? וגם עד מתי?... ואם בדורות אז לא הצליחו אז אנחנו נצליח? וגם כמו שכתבת אין לדבר סוף... כי הרי בדור הזה אפילו אולי אפשר להגיד שהחטאים התרבו.. אז כאילו ...

קושיה רצינית.. 

אני מסכיםהמעיר
מילא אם נאמר שהמצב בעלייה כלפי שיפור ואז למציאות הזו יש תועלת, אלא שרואים שזה להפך במצב של ירידה כלפי מטה.

המתסכל בכל המצב הזה, שמשמיים מאפשרים את זה.
זה חושך גדול מידי. 400 שנה אני מבין, 900? אני מעכל. אבל 2,000 שנה ? זה כבר הנקודה שאנחנו צריכים להבין שמשהו כאן לא בסדר.
אבל רגעלב אוהב

הרבה דברים התגלו מאז, הרבה בירורים, הרבה תורות ירדו לעולם, הרבה אור ירד לעולם

נכון, הגאולה השלימה לא הגיעה...

אבל קרו הרבה דברים טובים לעמ"י בדרך מבחינה רוחנית, כלומר, היו הרבה בירורים וסוג של גילויים רוחניים חדשים. (לא יודעת איך לקרוא לזה...) 

אבל כן, כמעט 2000 שנה זה מלא זמן. אבל שוב זה לא העלם מוחלט. זה לא שאנחנו מרגישים שהקב"ה לא איתנו חלילה. זה לא שיש כאן איזה הרגשה שאבא עזב את הבית.

מרגישים את אבא, מרגישים השגחה, יש רוח הקודש, יש צדיקים, יש הכוונה, יש דרך. 

אנחנו לא בכאוס מוחלט... 

הנבואה לא חזרה-נכון. התגלות אלוקית לכלל העם לא קרתה עדיין שוב- נכון. גאולה שלימה לא הגיעה עדיין- נכון אבל יש הרבה דברים אחרים

...המעיר
עבר עריכה על ידי המעיר בתאריך כ"ג בטבת תשפ"א 02:08
נכון יש רוח הקודש, יש הדרכה, ובמיוחד אנחנו רואים את החזרה של עם ישראל לארץ ישראל וזה דבר מדהים.

אם אני אנסה לדייק את הדברים שלי,
אני לא אומר שאם אין נבואה והשראת שכינה מוחלטת אז זה ״הכל או כלום״ , אלא זה הנקודה שכביכול יש הרגשה שמשהו לא מסתדר . שזה לא באמת אמור היה לקרות. וזה כאילו אנחנו ממשיכים לעבר משהו וממשיכים במשהו שהוא שגוי . אני מניח שזה דבר נורא להגיד ולחשוב עליו, אבל ככה זה מרגיש .
אני מבסס את דבריי על: "אין שני נביאים מתנבאים בסגנון אחד"חסדי הים
עבר עריכה על ידי חסדי הים בתאריך כ"ג בטבת תשפ"א 03:30
(סנהדרין פ"ט ע"א).
זאת אומרת שסגנון ולשון הנבואה עוברת וויסות דרך הנביא.
(עיין עוד מגילה יד ע"ב שיאשיהו שלח לחולדה כי נשים רחמניות)

חס ושלום הוא לא נעלם. הוא נמצא בלימוד התורה על על כל רבדיה. ככה מגלים את ה'.
ישעיהו השני או השלישי חי בתקופת פרס ערב שיבת ציוןעומק השטחיות
לכן הנבואה שלו ככה מלאת פאתוס. הוא מתנבא על הגאולה שבימיו, ימי בית שני.
ו... לא כל נבואה מתגשמת.
עיין ערך נבואת ושבו בנים לגבולם שלא התקיימה.
או עיין ערך קבורת חמור סחוב והשלך מחוץ לירושלים שירמיהו מנבא על יהויקים שלא התקיימה.
פעם ראשונה שאני נתקלהמעיר
ברעיון הזה של ״ישעיהו השני״ חסר לי מידע בנושא.
מעניין. (מין הסתם אני מניח שחלק מהחברים כאן יחלקו על הקביעה הזו, אבל מדפדוף קל במקורות מידע זה מעניין)

לגבי הנבואה הראשונה ושבו בנים לגבולם, גם מעניין.
אך לגבי השניה זה לא ראיה , כי בידוע שנבואות רעות לא מוכרחות להתגשם.
ממליץ לקחת בערבון מוגבלצ'יאל

דברים של אדם שכופר בתורה מן השמים. ובהיתכנות הנבואה.

...לב אוהב

ובתורת משה, ובתורה שבכתב, ובעמ"י וכו' וכו'... 

ובנשמה היהודית 

אני מבין..המעיר
אך ההלכה שלא לדון אדם בלי לשמוע את הצד שלו, ולכן אמתין לתגובתו באם תגיע או שפשוט אסתכל בכרטיס האישי.
מה גם שמה שכתב לא נכון עובדתיתצ'יאל

נבואת ושבו בנים אכן התקיימה. ואין לנו שום מידע איך נקבר יהויקים, כך שאין בסיס לטענה שהנבואה לא התקיימה (למעשה, דווקא עליו לא כתוב שהוא נקבר בקברי המלכים, או בכלל). הביטוי "שכב עם אבותיו" שכתוב לגבי יהויקים, משמעותו מיתה, ולא קבורה - והראיה, דברי יעקב: ושכבתי עם אבותי, ונשאתני ממצרים וקברתני בקבורתם. או לגבי דוד: וישכב דוד עם אבותיו ויקבר בעיר דוד.

דוגמא יפה מאודהמעיר
אהבתי את ההסבר הפשוט שנתת לגבי המיתה של יהויקים, אבל משהו בכל זאת לא מסתדר. אנחנו רואים לאורך הנבואות שהנביא מפרט תמיד את דברי קיום הנבואה בסופו של דבר, במיוחד נבואת פורענות. לומר שה׳ אומר ומקיים . אם כך, למה דרך המיתה שלו לא נכתבה?
לא מכיר כלל כזהצ'יאל

ביחזקאל יש את זה נראה כמה פעמים. איפה בירמיהו?

האמת שמצאתי עכשיו רש״יהמעיר
שהיית יכול להביא ולתרץ את השאלה שלי,
רש״י כותב שם:

"וישכב יהויקים" - לא על מטתו כי אסרו נבוכדנאצר בנחושתים להוליכו בבלה והיו מגררין אותו ומת בידם כמו שנאמר (ירמיהו כב יט) קבורת חמור יקבר סחוב והשלך ובדברי הימים (ב לו ו) כתב שאסרו נבוכדנאצר להוליכו בבלה.

זה אומנם פירוש בלבד אבל זה מתיישב אצלי.
לגבי הכלל, זה פשוט חוזר המון בספר מלכים א׳ ב׳. ונדמה לי גם שבעוד מקומות.
איפה במלכיםצ'יאל

מודגשת נבואה של נביא חיצוני שהתגשמה?

נביא חיצוני?המעיר
אליהו למשל מתנבא על אחזיה, ומצויין שכך נעשה לו :

וַיְדַבֵּר אֵלָיו כֹּה-אָמַר יְהוָה, יַעַן אֲשֶׁר-שָׁלַחְתָּ מַלְאָכִים לִדְרֹשׁ בְּבַעַל זְבוּב אֱלֹהֵי עֶקְרוֹן--הֲמִבְּלִי אֵין-אֱלֹהִים בְּיִשְׂרָאֵל, לִדְרֹשׁ בִּדְבָרוֹ; לָכֵן הַמִּטָּה אֲשֶׁר-עָלִיתָ שָּׁם, לֹא-תֵרֵד מִמֶּנָּה--כִּי-מוֹת תָּמוּת. יז וַיָּמָת כִּדְבַר יְהוָה אֲשֶׁר-דִּבֶּר אֵלִיָּהוּ, וַיִּמְלֹךְ יְהוֹרָם תַּחְתָּיו.

לא הבנתי מה הנקודה שאתה מנסה להוכיח?
נביא שהנבואה שלו היא בספר נפרדצ'יאל

נביא מנביאים אחרונים.

לא מנסה להוכיח כלום. אני טוען שנבואה שנכתבה במקום אחר, מלכים לא בהכרח יציין את התגשמותה.

טוב.המעיר
נדמה לי שהיתה לנו אי הבנה קלה בדרך.
לא קראתי את הדיון.. אבל זה מה שעלה ליחצילוש
הוּא, הֵשִׁיב אֶת-גְּבוּל יִשְׂרָאֵל, מִלְּבוֹא חֲמָת, עַד-יָם הָעֲרָבָה--כִּדְבַר יְהוָה, אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל, אֲשֶׁר דִּבֶּר בְּיַד-עַבְדּוֹ יוֹנָה בֶן-אֲמִתַּי הַנָּבִיא, אֲשֶׁר מִגַּת הַחֵפֶר.

מלכים ב', פרק י"ד
יפהצ'יאל

אבל במקרה הזה הנבואה עצמה לא נכתבה.

כן אבל אפשר להבין מה היה תוכן הנבואה מהפסוקיםחצילוש
מהפסוקים במלכיםצ'יאל

הנבואה לא נזכרת בספר אחר.

אהה.. טוב, לא קראתי את הדיון אז לא הבנתי את ההקשרחצילושאחרונה
ממליץ לקחת בעירבון מוגבל כל דברעומק השטחיות
@המעיר
ספציפית כאן, שתכיר שאני לא כופר בהיתכנות נבואה. אפילו ההפך.

ממליץ לא להקשיב לאנשים שמדברים מאחורי הגב, אם אתה רוצה לדעת עלי משהו תשאל.
אני משתדלהמעיר
לקיים את ציווי התורה בצדק תשפוט עמיתך.
אם כי מהדברים ניכר שהדעות שלך שנויות במחלוקת בלשון המעטה, וזה בסדר גמור. כי ככה תחליף אותי בתור הניק הבעייתי ואתה תספוג את האש במקומי. סתם אני צוחק .
אני מתכוון לאמונה במובן המסורתיצ'יאל

לא בכל מיני מובנים חוויתיים שאתה ממציא.

ומה זה אם לא כפירה בנבואה? -טוב - תכף נשוב (ב-א.)

נבואות שנכתבו לשנים קדימה הן הוכחה להנחת המבוקשעומק השטחיות
ולחוסר הבנה בפשט המקרא הרבה מאוד פעמים.
יפהצ'יאל

אז אתה כן כופר בנבואה, אני שמח שהגענו לזה.

לא בנבואה. בהנחת המבוקש המאוד צרת אופקים אני כופרעומק השטחיות
אתה אמרת שאין דבר כזהצ'יאל

נבואות שנכתבו אלף שנים לפני המאוראות והתקיימו.

מה זה אם לא כפירה בנבואה?

זה כפירה בפרשנות צרת האופקים שלך. לא בנבואה.עומק השטחיות
מעולם לא כפרתי בנבואה.
בפרשנות המסורתיתצ'יאל

נראה לי שזה מספיק.

אין פרשנות מסורתית. יש תנך. רוצה להבין אותו?עומק השטחיות
כן כן..
לא לא..
רוצה לצנזר ולבלף פרשנויות שיתאימו לך בכבוד.
אתה זה שמסלף את התנ"ךצ'יאל

למשל, שספר דניאל נכתב בתקופה ההלניסטית.

או שהנבואות על הגלות נכתבו בסוף ימי בית ראשון.

והכל בגלל שאתה כופר ביכולת של נביא לחזות את העתיד.

נביא מדבר לשעתו. לזמן שלו. להווה.עומק השטחיות
זה ההבדל המקודש בין כהן לנביא. כהן הוא מורה הוראה לדורות. נביא הוא לא אורקל, הדברים משתנים, הכל בתנועה, נבואה מדברת להווה, לזמן של הנביא. ירמיהו קרא לבית המקדש מערת פריצים כשמאה חמישים שנה בערך לפני ישעיהו כינה אותו בית ה'.

בלי קשר שיש סיבות אחרות למה דניאל מאוחר, מוזמן לעיין בקישורים שם.
טוב, אין לי מה להתווכח איתךצ'יאל

כמו שאמרתי, אתה כופר בפרשנות המקובלת בעמ"י לנבואה.

תתייג את הדברים איך שנוח לך.עומק השטחיות
הפרשנות המקובלת היא מה שאתה בוחר לראות ולחשוב. לפחות במקרה שלך.
ככהעומק השטחיות
כן, זה מסביר הרבה מאוד דברים שסתומים ללא גלגל ההצלה הזה.

הנבואה של ושבו לא התגשמה ולא יכולה להתגשם.

לגבי הנבואה של יהויקים, פתחתי ויקיפדיה יהויקים – ויקיפדיה כי היתי לי אינטואיציה שדברי הימים לא מעודכן, ואפילו בויקיפדיה, שזה לא מקור אמין ללמוד ממנו על המקרא, יש דיון שמראה שסופו של יהיקים הוא בסתירה בין מלכים לדברי הימים, ושהמהימנות של מלכים הרבה יותר גבוהה ומובנת ביחס לזמנים ולמקרא. ועל פי מלכים הוא נקבר בירושלים. עם אבותיו. אין איזכור אחר.

עיין גם כאן בסתירות גלות יהויקים - היתה או לא היתה? - מקרא וביקורת
אני לא מביןהמעיר
אתה טוען שספר דברי הימים שהוכנס ע״י חז״ל אל התנ״ך, לא נכתב ברוח הקודש? ולמה הנבואה של ושבו לא התקיימה ולא יכולה להתקיים?

ואם אתה אומר שספר מלכים אמין בעיניך,
אז שם הוא מזכיר בפירוש את דברי הימים:

וְיֶתֶר דִּבְרֵי יְהוֹיָקִים וְכָל אֲשֶׁר עָשָׂה הֲלֹא הֵם כְּתוּבִים עַל סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יְהוּדָה. וַיִּשְׁכַּב יְהוֹיָקִים עִם אֲבֹתָיו וַיִּמְלֹךְ יְהוֹיָכִין בְּנוֹ תַּחְתָּיו.

כמדומני שמלכים גם לדעת חזל נכתב לפני דברי הימיםעומק השטחיות
דברי הימים למלכי יהודה זה ספרים שאבדו והיו אז.

האם כולו נכתב ברוח הקודש? וגם אם כן, האם זה אומר שזה נכון?

סתם שואל, מקובל לומר שחזל דיברו מתוך רוח הקודש, אבל איך יכול להיות שיש מחלוקות? הרי יש אמת אחת והם אמורים לדעת אותה?
כי רוח הקודש זה מצב נפשי, זה לא אומר שצודקים או טועים. הם בני אדם שיכולים לטעות. עובדה שיש מחלוקות
ואם תגיד שזה ערובה לאמת תצטרך להסביר איך זה שיש אלפי מחלוקות בגמרא ואין אמת אחת של רוח הקודש, שמא כמה רוחות קודש יש ולא אחת?!

ושבו בנים לגבולם לא יכול להתקיים כי הלכתית כל העמים התבלבלו. מבחינה הלכתית.
אפשר לתרץ בקלותהמעיר
ש- ״ אלו ואלו דברי אלוקים חיים״ . אני מאמין שכל מה שחז״ל אמרו נבע מהשגחה פרטית ורצון הבורא התגלה בדבריהם, לאו דווקא יכולת על טבעית בהכרח.

גם להגיד ש- ״יש אמת אחת״ זה גם לא נכון,
מה שמחליטים החכמים למטה מסכימים עליו מלמעלה. ככה אני מאמין. זה בנוסף למה שקיבלנו בע״פ על דרך קיום המצוות.
איפה במלכים כתוב שיהויקים נקבר?צ'יאל

זה לא כתוב בשום מקום.

נבואת ושבו כבר התקיימה בשיבת ציון.

כן? אז תמציא תנך חדש כמו שאתה יודע ובייעומק השטחיות
כשהמקרא כותב שכב עם אבותיו זה ביטוי לנקבר.
למה? גם כי מבחינה פיזית הרבה פעמים זו שכיבה ליד ובצמוד לקבר שלהם.
אבל לביטוי הזה בעיקר יש משמעות מבחינה רוחנית. המקרא האמין שקבורה זה הכרטיס כניסה לעלייה לעולם הבא ולהתאחדות עם הנשמות של האבות והמשפחה. הוא נקבר, לכן הוא שכב עם אבותיו. בגלל זה אגב, היה ליוסף וליעקב רצון להקבר ליד אבותיהם. יש קשר בין הקבורה ומקום הקבורה ליד המשפחה.

גופה שלא נקברת זה אסון מאוד גדול לנשמה על פי המקרא, זו הייתה האמונה הרוווחת אז. וזו הסיבה שאחאב ואיזבל ויהויקים מקוללים בקללה הזו, וזו הסיבה שדוד מקלל את בית יואב שלא יקברו ויהיה לו נופל בחרב, משום שבגלל האמונה הזו, במזרח הקרוב הקדום, לא היו קוברים את הגופות של החללים. אלא דואגים להשאיר אותם בשדה הקרב כדי שלא יקבלו מנוחה, ולא יתאחדו עם אבותיהם. זה המשמעות העמוקה של הביטוי שכב עם אבותיו.

איך התקיימה בשיבת ציון?
שטויותצ'יאל

כמו שכבר הראתי, זה ביטוי למוות. וגם על מלכים שתפסו את השלטון בכוח, ואבותיהם לא היו מלכים, כתוב שהם "שכבו עם אבותם", אפילו שנקברו בקברי המלכים.

כן, כן. העלת פעם את התיאוריה ההזויה הזאת. שאול מת בקרב אגב, ונקבר.

יופי איזה הזוי אתהעומק השטחיות
מה הקשר מלכים?? יש מקום משפחתי לכל משפחה. וכמו שאמרתי המובן הכי עמוק של הביטוי הוא רוחני ומעיד שהגופה נקברה.
שטויות תגיד אחרי שתלמד את הנושא לעומק. כרגע אתה סתם מתלהם.

תלמד את הפסוקים, בא נתחיל במי קברו אותו, ולמה לקח זמן עד שהוא נקבר. ולמה היה צריך מבצע חילוץ..
אני לא סתם מתלהםצ'יאל

אלא פשוט קורא פסוקים מפורשים - ושכבתי עם אבותי ונשאתני ממצרים וקברתני בקבורתם.

או זה: וישכב מנשה עם אבתיו ויקבר בגן ביתו בגן עזא וימלך אמון בנו תחתיו.

מכיר את הפסוקים, יותר טוב ממך, מן הסתם. הפלשתים לקחו אותו כדי לבזות את הגופה, אין שום קשר למיסטיקה שאתה ממציא פה.

אגב, בנוגע להמצאה שהבאת פעם קודמת - באף עם חוץ מישראל לא הייתה אמונה שמניין של העם יגרום למגפה. ראה פה: https://openscholar.huji.ac.il/sites/default/files/jstudies/files/_file_1488269793.pdf

תלמד את הנושא ותחזור לפהעומק השטחיות
לגבי הקטע עם המפקד, אה"נ. כל מה שהיא אומרת זה פשוט שהמחקר שהניח שיש אמונה שמשחית הורג אחרי מפקד בגלל שמרגיזים אותו לא ממש בטוח בוודאות כי אפשר להניח הנחות אחרות.
מה רואים?
א. שיש דעות כאלו ולא המצאתי.
ב. היא בעצמה כותבת את זה כאפשרות.
ג. לא איכפת לי להסביר כמו אחד מהאפשרויות האחרות שהיא מציעה.
ד. לא כזה מעניין אותי.
ה.אם זה היה מעניין אותי היתי ממשיך לקרוא על זה ולחזור עם דעות של חוקרים אחרים
ו. לא זוכר אפילו מתי כתבתי על זה.
תפתח תנ"ך ותחזור לפהצ'יאל

התנך שלך? אני אצטרך לצנזר ולהרוס הרבה פסוקים יפיםעומק השטחיות
לפני כן
אז... לא נראה לי
כרגיל, אתה בוחר להתעלם מעובדותצ'יאל

ברור, הרי הכל בחוויה...

כרגיל אתה בוחר להתעלם מעצמךעומק השטחיות
ולחשוב שאתה הדתי הנאור והרציונלי שיציל את הפורום מהטעויות שלי באמצעות מילים משפטים ושטויות כלשהן.
זה בסדרצ'יאל

גם בלעדי אף אחד לא קונה את השטויות שלך. אתה עשית לי את העבודה.

מצוייןעומק השטחיות
יודע למה?
כי אני לא מנסה להפוך אנשים ללא דתיים.
כל מה שמעניין אותי זה שאנשים יסתכלו פנימה לפני שהם מקלידים בלהט שהם הכי צודקים בעולם ואין אמת אחרת זולתם.
זהו.
אני לא מביןהמעיר
היכן ההוכחה שלך, שספר דברי הימים לא תקף? ממנו משתמע שהנבואה כן התקיימה ביהויקים.

אתה גם לא ענית לו, למה לדעתך האמירה של ״וישכב עם אבותיו״ נחשבת לקבורה? הוא הוכיח שזה לא בהכרח כן. מה הטענה הנגדית שלך?
סקר־צד לשוני מעניין...אלעזר300

עבורכם, האם למילה "בוהה" יש משמעות של...

1. "מסתכל בדבקות ובעניין רב", או של...

2. "אולי רואה משהו, אבל חולם בהקיץ"?

(אישית, מצביע 2)אלעזר300
אני דעת יחיד חתול זמני
החלק הראשון של מספר 2 לא ברור לי לגמרייעל מהדרום
לק"י

אני בוחרת 2.

בעצם גם וגםיעל מהדרום
יכול להיות 2, ויכול להיות משהו שונה הן מ-2 והן מ-1ריבוזום

במשמעות 2: "האיש שבחדר ישב ברישול, בוהה ניכחו, וניכר שמחשבותיו בל עמנו"

במשמעות שונה: "האיש היה לבוש באופן כל-כך משונה! לא הצלחתי שלא לבהות בו, על אף חוסר הנימוס"

כלומר, זה לא בדיוק להסתכל בדבקות ובעניין, זה להסתכל בהשתוממות \ בפליאה \ בהערצה (תלוי בהקשר, יכול להיות גם רגש שלילי של דחיה), הרבה פעמים בניגוד לשיקול הדעת שלא מופעל באותם רגעים.

(יכול להיות שהמשמעות השניה בהודעתי אינה "נכונה",ריבוזום

אבל היא בשימוש)

מסכימהיעל מהדרוםאחרונה
החיים וזהמישהי719

היי לכם

איך מתקדמים החיים שלכם?

אתם מרגישים שהגשמתם את המטרות והחלומות שלכם?

האם קרה לכם שהרגשתם שכל הדלתות נסגרו בפניכם? מה עשיתם אז?

מתייעצת כי אין לי מושג מה אני עושה עכשיו עם החיים שלי...

חסרים הרבה פרטים להבין את התמונה שלךפ.א.
סבבה מאודחתול זמני

התקדמתי הרבה וגם עשיתי הרבה הפסקות.

בגדול כבר הגשמתי את כל החלומות שלי, אין לי עוד משהו מיוחד שאני שואף אליו/רוצה אותו.

הגעתי לשיא של מה שהייתי רוצה מבחינה מקצועית.

חוויתי את כל מה שרציתי להספיק לחוות בחיים, אין לי רעיונות נוספים חוץ מזה. זה קצת כמו פיצוחים, לכל גרעין יש אותו טעם, אז אין הבדל בין לאכול אחד לבין לאכול 30.

היו זמנים כשהייתי יותר צעיר שהרגשתי די חסר אונים, אבל השקעתי ביצירת דלתות טובות ובשמירה עליהן. כרגע אני בתחושה שגם אם יקרו כל־מיני דברים, אוכל להתרומם מזה.

לא סבבה בכללנעמי28
אז מה בטעם בחיים? תחושות של גיל 119
נכון,חתול זמני

אני בהחלט מרגיש ככה. אם היו מודיעים לי שמחר הגיע הזמן לקפל את הבסטה, לא נראה לי שזה היה מזיז לי.

מצד שני, נכון לעכשיו גם לא רע לי, אז אני פשוט זורם עם החיים.

בקיצור: חתול זמני.

תשע נשמות זה לא כזה זמנינעמי28
גם זה נגמר מתישהו...חתול זמני
יש מי שיכנה את זה דיכאון. מתמשך. סליחה.נחלת
החיים שלי תותיםLavender

וגם אם הם לא- משתדלת לראות אותם תותים

לא הספקתי להגשים את כל החלומות שלי, אבל אני בהחלט בדרך...

ואם הרגשתי שהכל נסגר בפניי- פשוט בכיתי והתפללתי לה'. (כמה קלאס)

ובכנות, הדבר שהכי עזר לי ברגעים קשים יותר זה האמונה. שהכל נגזר עלי ושאני צועדת במסלול שנקבע לי לפני שנולדתי ועליי רק לבחור בטוב.

הייתי קוראת הרבה משפטי חיזוק, הרצאות של אמונה וביטחון בה', ומוציאה את עצמי לדברים חיוביים שנותנים לי כוח.

והבנתי שהיחידה שיכולה לעשות אותי מאושרת, זאת אני בעצמי...

מאחלת לך למצוא את האושר הפנימי שלך, כי מה ששלך יגיע עד אלייך 💖

וואיהרמוניה

-אני מאמינה שהחיים שלי מתקדמים למרות שזה לא ניכר כרגע בפועל. לא רואים צמח באמצע גדילה, רק במבט לאחור.

-ממש לא, אני מרגישה רחוקה מהם... החלומות הישנים שלי מרגישים כמו חלומות של מישהי אחרת כי אני כבר לא חולמת אותם, ובכל זאת צובט לי בלב כל פעם שאני רואה מישהי אחרת שהגשימה אותם.

-למה את מרגישה שכל הדלתות נסגרו?

כשנדחקתי לקיר, הקיר נשבר. זה מה שקרה. היה כואב. אח"כ רווחה.

באמת להתחנן להשם.נחלת

לא יזיק לשוחח עם מישהו מקצועי או לא, אבל מבין ויכול לעזור לחלץ את החוט מהפקעת

ולנער את תחושת הסנדול (?).

אולי חשוב להיות מסוכרנים עם כל נשימה; להיות בתיקו איתה. להתקדם באותו

קצב. לעבור רק את היום הזה בשלום (את זה שמעתי מאדם  גדול). קראי

את הספר "אל דאגה" - יש לו שם רשימה של: רק היום....

לכתוב לעצמך מה היית באמת רוצה. על מה אתה/את מתאבל. מה מפריע.

למה העצבות.  לא פשוט. אבל השם תמיד מחלץ. עוזר. מאיר פתאום נקודה

קנקנה של אור שנחבאת מתחת לשמיכות החושך הכבדות. נושמת בכבדות,

כמעט לא מורגשת עכשיו, אבל חיה וקיימת.

יהיה טוב. זה לא יימשך לנצח. הנפש שלנו גמישה - "בערב ילין בכי ובבוקר...רינה".

מפליא עד כמה פעולה קטנה, ממש פעולה, עם הידייםנחלתאחרונה

יכולה לגרש חושך גדול.

פעילות איזושהי. לא לחשוב באותו רגע על משמעות החיים שלי. פשוט לעשות.

חושבת שזה עוזר להבהיר את הבאלאגן במוח ולהשקיט אותו. 

זכריםמחפש שם

כשאתם מדברים עם בנות רנדומליות אתם מסתכלים להן בעיניים? 

ובנות איך אתן מרגישות מול זה? הייתן רוצות? זה מוזר לכן אם לא? מפריע לכם אם כן?

לי מרגיש לרוב אנטימי מדי להסתכל למשהי בעיניים סתם ככה

ואולי גם מהצד שלה חודרני

מצד שני זה גם מוזר, ולא מרגיש לי בריא אם לא...

אז מתעניין

נראה לי שהכל מוצג כאן מאוד טוטלישלג דאשתקד

אפשר לדבר עם בנאדם ולהסתכל עליו, אבל לא חייב לתוך העיניים בצורה מאיימת. וזה בכלל לא קשור לצניעות, יש לנו שכן וחבר טוב שמדבר ומסתכל לתוך העיניים (סתם סוג של נימוס מעושה) וזה ממש לא נעים. גם באיגרת הרמב"ן כתוב לא להסתכל על בני אדם כשמדברים, זה מעצבןןן.

אבל גם לא צריך להסתכל הצידה, אפשר פשוט להסתכל לכיוון ולראות את הבן/ת אדם בלי לבהות או להתמקד בצורה לא נעימה.

יש כמובן מקרים וסיטואציות חריגים. אבל זה בדרך כלל לדעתי. יכול להיות שביישובים קהילתיים ןכדו יש יותר חששות ואי נעימויות.

וכן, יש גם אנשים שנורא מנסים להפוך כל שיח בין מינים לתחרות מי יותר מושך/דוחה. וזה נראה לי לפעמים סוג של דפקט.

פעם הרגשתם שמישהו מבין אתכם?מחפש אהבה

אבל באמת?

ואתם חשובים לו באמת?

ויצא לכם להיות גם מאוכזבים ממנו אחרי זה?

אולי סוג של בגד בכם?

כן, פעמיים הרגשתי שמבינים אותיאינגיד

אבל הבעיות שלי נשארו שלי. זכיתי בחמלה של השומע, חמלה אמיתית ואוהבת וכזו שבאמת רוצה לסייע, אבל בסופו של דבר "אם אין אני לי, מי לי". לאנשים קשה לפתור את הבעיות של עצמם, כל שכן של אחרים.

כן.חתול זמני

לא הייתי אומר ממש שהתאכזבתי, כי ציפיות יש רק לכריות.

הייתי דלוק עליה אבל מבחינתה זה היה ידידותי בלבד. אבל הבנתי את זה, ולא ממש הרגשתי שזה ביאס אותי.

עד עצם היום הזה, היא ה־suicide hotline שלי אם אני צריך משהו.

נדיר מאדזיויק
אבל כן
כןאריק מהדרוםאחרונה
עצות לטסט!!!!מחפש אהבה

זה הכל סייעתות או יש מה לעשות השתדלות?

גם וגםל המשוגע היחידי

מצידך צריך לעשות השתדלות לנהוג רגוע וטוב, ולהיות דרוך על הכביש.

וכמובן זה הרבה סיעתא דישמיא כי באמת קורים דברים לא צפויים וה' עוזר.

בהצלחה!!!אנונימי 14
לא להכנס למחשבות על..מחפש שם

להתמקד בנהיגה עצמה

לבוא עירני

לזכור שיש חיים מעבר לטסט, לפעמים הנפש מצירת שהטסט והלחץ וההצלחה הם חזות הכל, לנשום ולהזכר שיש אותך מעבר לטסט

ותהנה מהדרך, בעזרת השם תעבור אבל גם אם לא- אתה לומד ומתפתח יחד עם הדרך.

ממש בהצלחה!!

לגשת כאשר מוכניםאינגיד

היום ב"ה המסלול של הטסט נקבע על ידי מחשב, וגם יש הקלטה של הנסיעה שלך (לצרכי עירעור), מה שמנטרל את היכולת של הטסטרים להכניס חוסר מקצועיות להחלטות שלהם (מה שפעם היה נפוץ מאוד לצערינו).

אם תיגש כאשר אתה מוכן, לפי המלצת המורה כמובן, אז יהיה בסדר. קצת נשימות לפני כן להרגעת המחשבות והלחץ, וזהו. ואם לא עוברים בטסט אחד, אז עוברים בטסט אחר. וגם זה בסדר.

תצליח.

תשובה ותפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזרהאריק מהדרוםאחרונה

1. תשובה- לזכור את הטעויות בטסטים הקודמים, הכרת החטא, חרטה, וידוי וקבלה לעתיד לא לחזור על הטעויות האלה-זה העיקר.

2. תפילה, יש באינטרנט תפילה לפני טסט, חפש בגוגל.

3. צדקה, לתרום לאור ירוק או לעמותות מהסוג הזה יש באינטרנט גם.

בהצלחה.

שאלון באוניברסיטה... חסר לי בעיקר בנים🙈נשימה

היי לכולם! 👋

במסגרת הסמינריון שלי, אני חוקרת איך סיפורי הגבורה שאנחנו פוגשים במדיה משפיעים עלינו – על הגאווה הלאומית ועל היכולת שלנו להישאר חזקים בתקופה הזו.  

אשמח ממש אם תוכלו לענות על שאלון קצר (מבטיחה שזה רק 5 דקות!):

🔗 שאלון מחקר: השפעה נתפסת של סיפורי גבורה וחוסן בזמן מלחמת "חרבות ברזל"

השאלון אנונימי לגמרי.

מיועד לגילאי 18 ומעלה.

כל תשובה עוזרת לי מאוד להבין איך אנחנו מתמודדים כחברה.  

תודה רבה רבה על העזרה! ❤️ מעריכה מאוד

יש פה עוד מישהו ש...?מפחד מאוד!

יש לו חלומות שלא הגשים כי השם לא מסכים, אבל עמוק בפנים פועם הגעגוע אליהם בלי להרפות?

יש פה עוד מישהו שמסתכל על האנשים שהכל מותר להם ואומר: גם אני רוצה אבל לא יכול. אבל בפנים לעולם לא השלמתי עם זה שאיני יכול?

חלומות שה' לא מסכים?אני:)))))
מי זה האנשיםרקאני

שהכל מותר להם?

אין אנשים שהכל מותר להם...הסטורי
וגם מי שלא מקבל את הגבולות שכלשונך: "השם לא מסכים", יש לו איזשהם גבולות ערכיים/מצפוניים/חוקיים או פשוט מציאותיים - כמה שינסה לנופף בידיים ולעוף, הוא לא יצליח, כמה שינסה להכניס פיל בקוף של מחט - לא יצליח.

אגב, מציאות בלי גבולות בכלל - היא מציאות מאוד אבודה. יש היום שיטת חינוך (או יותר מדוייק: חוסר חינוך) שמנסים שילד לא ישמע אף פעם 'לא', אף פעם לא ידברו אליו בתקיפות, אף פעם לא יציבו גבול. אז מאבטחים את כל השקעים בבית, נועלים את האסלה וכו'. והנה מתברר שילדים שגדלו כך, אינם יותר בריאים בנפשם - אלא פשוט לא מסוגלים להתנהל בעולם.

אחרי שמקבלים שהמציאות היא כזו שבה "בוקר ויודע ד' - גבולות חלק הקב"ה בעולמו..." (רש"י פרשת קורח), יש הזדמנות להעמיק בהבנה למה דבר ד' הוא "לטוב לנו לחיותנו כל הימים".

הכל מותר לכולם במידה שווה, מותר לך לעשות מה שבא לךצדיק יסוד עלום
אתה לא באמת דתי והם לא באמת חילונים. כל היהודים חייבים במצוות, וחילוני שעובר על מצוות ה' נדפק בדיוק כמו אדם דתי.
מצ"ב שיר של אדם שמותר לו הכלצדיק יסוד עלום
הייתי פעם כזה "שהכל מותר לו"מבקש אמונה

זה סתם אשליה שהגשמת החלום שלך תשמח אותך...  זה לא קורה אף פעם.

כשמגיעים לשם לא מרגישים וואו כמו שדמיינת, חוזרים למציאות עצובים ומחפשים חלום חדש... זה לופ של ריקנות שלא נגמר.

אם נשארו "חלומות"? כן, אבל הבנתי שזה סתם חרטא.. לא צריך לשתות את כל הים כדי להבין שהוא מלוח

תסמוך על הקב"ה שיש סיבה טובה שהוא לא מסכים לך.

מבקש אמונה אתה יכול להסביר יותר?מפחד מאוד!
אם אוכל.. מה בדיוק להסביר? תמקד אותימבקש אמונה
בוא לשיחה אישיתמפחד מאוד!
לא חושד ספציפית באף אחד, אבל מציע להיזהר מאודהסטורי
משיחה אישית על נושאים מורכבים ובמיוחד על נושאים שהצנעה יפה להם.

אנחנו רוצים להניח שכולם רוצים רק טוב, אבל היו כבר מקרים גם כאן בפורום וגם בכלל בעולם.

נכון, אבל כל מקרה לגופו.מפחד מאוד!
ועוד משהו: לפני שאתה חושד - תכבד ואז תחשודמפחד מאוד!

אל תיתן שפכטל בלי מילה טובה לפני זה. כי אתה גם לא יודע מי אני, נכון??

וגם שתינו גברים. בחיים לא היית פותח נושא כזה עםמפחד מאוד!

מי שלא גבר

תכל'ס, במקום לחשוד, תנסה אולי לעזורמפחד מאוד!
כתבתי שאני לא חושד ספציפית באף אחדהסטורי
אני באמת לא חושד ספציפית בך, כתבתי את זה לשניכם והייתי כותב זאת לכל מי שמציע שיח בפרטי על נושאים מורכבים.

זה ששניכם גברים לא עוזר. גם גברים ניצלו ניקים בכל מיני צורות.

אוקיי. תודה. מרגיש שזה באהבהמפחד מאוד!
הערה חשובהארץ השוקולד

נכון לכולם בין אם ניק מוכר או לא,

וגם לא בהכרח מי שמציג את עצמו כגבר הוא גבר והפוך. (רוב האנשים בסדר ורוב ההצגות בסדר, אבל זהירות מומלצת תמיד)

ספרא, פרשת קדושים, פרשה י'פצל"פ
לא יאמר אדם אי איפשי (אין רצוני) ללבוש שעטנז, אי אפשי לאכול בשר חזיר, אי איפשי לבוא על הערווה, אבל (יאמר) איפשי ומה אעשה ואבי שבשמיים גזר עליי כך.
מה שבטוחמחפש שם

שה' לא רוצה שתרגיש ככה.

אתה צריך לברר על מה יושבים הרגשות הקשים האלה, לפעמים אנחנו בטוחים ואוחזים בסיבה מסויימת לכאבים שלנו בזמן שהסיבה היא בכלל אחרת.

התורה והאמונה כשלעצמם הם שיא החופש החיבור והשמחה, כנראה שמשהו במפגש שלך איתם נעשה בצורה לא נכונה, שלא מתאימה למהלך הנפש שלך.

התיקון הוא להסכים להפגש עם הפחדים והמקומות הקשים והכואבים שלך ולעבור בהם תהליך של ריפוי. ואולי בדרך גם תתן לעצמך לפרוץ גבולות שגדלת איתם כחלק מהתהליך, אבל התיקון הוא במפגש שלך עם עצמך. לא במעשים מסויימים או בחוץ.

בוודאי. וגם לחוסר ההשלמה יש שם...נקדימוןאחרונה

קוראים לזה "צידוק הדין". אתה לא מבין, אתה לא מסכים, אתה לא מקבל - אבל אתה מאמין. במה? בכך שאם אלוהים אומר לך שזה רע, אז זה רע. הוא קבע שאסור, אז אני מקבל את פסק הדין שלו. אני מאמין לו, לאלוהים.

ייתכן וזה יוביל אותך לשאלות אחרות על עצמותה של האמונה, ואז במצב כזה צריך ללכת ללמוד על זה. אם זה המצב, הייתי ממליץ בחום לא נורמלי על הספר "המצוי הראשון" של הרב מיכאל אברהם. ואפשר לשלב עם למידה מתוך האתר של מכון ידעיה.

מי מכיר את חיה הרצברג?מפחד מאוד!

מכירים.ות?

יצא לירקאני

לפגוש אותה כמה פעמים

ולקרוא את הספרים שלה

לא נשמע שאת דלוקה עליה..מפחד מאוד!
נהניתי מאוד מהספריםרקאני

וגם במציאות היא אישה חכמה מאוד

מה הכוונה דלוקה?

למה היא צריכה להיות דלוקה עליה?!יעל מהדרום
לק"י

זה משפט מאוד מוזר. במחילה מכבודך.

ואני אוהבת את הספרים שלה.

מתנצל שזה היה נשמע..מפחד מאוד!

אבל בואו תדונו לכף זכות. אתם כנראה לא מכירים את הדמות הזו, אבל אפשר לומר שהרבה מאוד אנשים גילו את עצמם מחדש בספרים שלה. צומת הדרורים למשל...

היא דמות, מישהו שהביא גילוי לעולם. לכן כתבתי 'דלוקה'. כי באמת הרבה אנשים מרגישים שהספרים שלה חוללו בנפשם שינוי פנימי עמוק..

כמובן שזה לא בקטע האישי, אלא בעיקר בדרך שלה, בגילוי שלה.

מוזמנים לנסות.

פשוט התפלאתי..מפחד מאוד!

איפה האנרגיות? האור בעיניים? התקווה שמשפריצה על המקלדת כשמדברים על הספרים ועל הגילוי של חיה הרצברג..

הייתם נשמעים לי אדישים מידי.

ניסיתי להבין: אולי רק צעדתם ליד האור, אבל פנימה - לא זכיתם להיכנס?

אני לא נוהגת להתנסחרקאני

במילים מתלהבות בדרך כלל

אישה חכמה מאוד

אני חולקת עליה בחלק מהדברים

אבל בחלק אחר אני בהחלט לוקחת ולומדת

מתייחס לשתי ההודעות ביחדהסטורי

לחיה הרצבגר יש ספרים באמת טובים. ספר טוב באמת יכול לעזור לאנשים לעבור תהליכים.

ההגדרה שכתבת : "אפשר לומר שהרבה מאוד אנשים גילו את עצמם מחדש בספרים שלה. צומת הדרורים למשל...

היא דמות, מישהו שהביא גילוי לעולם. לכן כתבתי 'דלוקה'. כי באמת הרבה אנשים מרגישים שהספרים שלה חוללו בנפשם שינוי פנימי עמוק..

כמובן שזה לא בקטע האישי, אלא בעיקר בדרך שלה, בגילוי שלה."

נכונה שבעתיים על סופר אחר, שהיה פעיל מאוד במשך קרוב לשלושה עשורים במגזר החרדי וגם בציבור הדתי לאומי, קראו בשריקה את ספריו ורבים יכולים להגיד שספריו עזרו להם לגלות דברים.  את הסוף אנחנו יודעים...

חלילה איני חושד בחיה הרצברג בשום דבר כזה. אבל, כן ממליץ מאוד לא לעבור את הקו הדק, שבין הערכה לסופר/זמר/מרצה/מורה/כוכב משהו/אחר - לבין הערצה שעלולה לטשטש גבולות בריאים. זה נכון על כל דמות ונכון שבעתיים, דווקא על דמות שגורמת לאדם לעבור תהליכים רגשיים.

אפילו על תלמיד חכם, שכן מופיעים במקורותינו ביטויים של 'דביקות' ו'התבטלות' - צריך זהירות.

אין בעיה אם יש אור בעינים, כל עוד נשאר מאחוריהם שכל ביקורתי...

מסכימה ממשרקאני
הבנתי. אני בהחלט נהנית מהספרים שלהיעל מהדרום
לק"י

אבל אני לא הטיפוס המתלהב, שיקפוץ עליה ברוב התרגשות או משהו😅

לאיזה דמות הכי התחברתם בצומת הדרורים?מפחד מאוד!

זה עורר בכם געגוע לשבת על איזה סלע ולספר ליוחאי את מה שעובר עליכם, או שלא כל כך נכנסתם לאווירה ולסיפור?

בגדול-ruthi
כנראה שאני יוחאי😜 
למה?מפחד מאוד!אחרונה

אולי יעניין אותך