השנקל שלי על הצד הפחות מפואר של הרב דרוקמןפשוט אני..

מאוד קל לנו, לכולנו, לחלק את העולם לטובים ורעים. מי שעושה מעשים טובים הוא טוב, מי שעושה מעשים רעים הוא רע, ומי שעושה גם וגם - כנראה נגדיר אותו כאדם רע (אף אחד פה לא חושב שבני סלע הוא אדם טוב בגלל שהקפיד על כיבוד הורים, למשל).

כבר שנים שאני מרגיש שיש אדם אחד ויחיד שמערער לי את כל התפיסה הזאת:

הרב דרוקמן.

הוא עשה מעשים רעים, אין בכלל ספק בזה. נערים נפגעו מינית באופן ישיר בגלל החלטותיו להגן על עברייני מין, זאת עובדה שאף הוא לא הכחיש. אבל העניין הוא שהוא לא תכנן שמישהו ייפגע ממעשיו, אלא הוא עשה אותם באמת ובתמים מתוך אמונה באפשרות לתקן, בטוב האדם באשר הוא אדם, וברור לי שאם היה יודע מראש את תוצאות מעשיו - היה מעדיף לזרוק עצמו לכבשן מאשר לתת לתלמידיו להיפגע מינית.

ומהעבר השני, הוא מעולם לא התנצל על ההחלטות השגויות שקיבל (בתגובה הראשונה בשרשור אני אוסיף את מכתב ה"התנצלות" שהוא פרסם, ואת התגובה של הרב ליכטנשטיין למכתב), ואף לא למד מטעויות העבר שהוא עצמה טעה ואף הודה שטעה (ע"ע נתיב מאיר).

ושוב, ברור לי שכל כולו טוב ורצון להיטיב... הצורך ליישב את הסתירה לא מניח לנפשי.

אני חושב שכציבור, יש כאן שני לקחים שאנחנו יכולים לקחת על עצמנו:

א. אסור לנו לסמוך על אנשים בעיניים עצומות. זה נכון לכל תחום, לא רק כלפי רבנים ולא רק בנושא פגיעות מיניות. אנחנו צריכים להקשיב לאינסטינקטים שלנו, לתת לנורות האדומות מקום ולא לטשטש אותן.

ב. כשהרב דרוקמן אפשר למוטי אלון ללמד בישיבתו, זעמתי על כך בקבוצת הוואצאפ של הקהילה שלי. קהילה של אנשים דוסים שלא הבינו איך אני מרשה לעצמי לחלוק על רב, כתבו לי דברים איומים ובוטים ובעיקר זלזלו בי - וכל זה כי לטענתם אני פוגע בכבוד הרב.

למעשה, אם תלמידי הרב היו מוחים כמו שאני מחיתי, ואפילו מודיעים שהם לא מוכנים להמשיך ללמוד בישיבת אור עציון אם ייכנס בשעריה עבריין מין מועד שמעולם לא עשה תשובה  - אולי כבודו של הרב דרוקמן היה נפגע ליום-יומיים, אולי שבוע, אבל היום אין לאף אחד ספק שדווקא שתיקתם של התלמידים הביאה לפגיעה עצומה בכבודו של רבם, פגיעה שלא תימחה לעולם: נערים נפגעו מינית בגלל החלטותיו. בערך עליו בויקיפידיה, ערך שנכנסו אליו אלפי אנשים בשבוע האחרון וייכנסו עוד מאות אלפי אנשים במשך הדורות, כתוב שהוא נתן לעבריין מין ללמד בישיבתו, ואותו עבריין פגע שוב. איזה כתם נוראי על אדם שכל כולו היה רצון לעשות טוב.

הלקח כאן הוא שאם אנחנו רואים אדם עושה מעשה פסול - אסור לנו להניח אוטומטית ש"אנחנו לא מבינים את דרכיו הנעלות" וש"מי אנחנו שנגיד משהו". לפעמים אדם גדול ככל שיהיה יכול לצעוד בעיניים עצומות לעבר התהום, ועלינו לעזור לו לצאת מהמסלול המסוכן.

לסיכום,

הלוואי שהרב דרוקמן היה מבקש סליחה בחייו. זה היה עוזר לי ולעוד אלפי אנשים להמשיך עם החלוקה הפשוטה. 

לצערי זה לא קרה, וניאלץ להמשיך לחיות עם הסתירה המהדהדת הזאת במורשתו ובדמותו.

מכתב הרב דרוקמן ומכתב התגובה של הרב ליכטנשטייןפשוט אני..

תודה על שיתוף המכתבים,ארץ השוקולד
לא ראיתי אותם בעבר
ומה התחדש לך בעזרתם?פשוט אני..

תגובהארץ השוקולד
ידעתי שהרב דרוקמן לא התנצל, אבל לא ידעתי שכך הוא התחמק מלהתנצל.
ההגדרה של הרב משה ליכטנשיין מדוייקתהסטורי
וזה חלק ממה שהסברתי לעצמי בפרשה הכאובה הזאת, הסבר שלא נותן לי (אם נשתמש בשפה ישיבתית) 'תירוץ מוחלט', אלא הסבר שמאפשר לי 'להשאר בצריך עיון' בנושא ולהמשיך (או במידה מסויימת לחזור) לראות ברב את הדמות הגדולה שהוא, דברים שתמיד ידעתי ודברים מדהימים שהתחדשו לי בימים האחרונים.

כמו שהרב ליכטנשטיין כתב, הרב דרוקמן באמת *לא הבין* את חומרת העניין. כלומר בוודאי שהוא הבין שזאת עבירה בתורה ושלנפגע לא היה נעים עם זה. אבל, להבין שזה הרבה יותר חמור מ'לא נעים', שיש לזה השלכות חמורות לכל החיים - זה חידוש שבתודעה הציבורית התחדש רק בעשורים האחרונים.

כתבתי כאן בעבר, פעם אמר לי פסיכולוג חילוני, שבכלל לא היה מעורב בפרטי האירועים בתוך הציבוריות הדתית - שעל לפני עשרים וחמש/שלושים שנה, אין מה לדון, המודעות היתה אפסית. ממילא, עם כל הכאב, ההתנהלות המוטעית והמזיקה, בפרשת נתיב מאיר היא כנראה הדרך היחידה שידעו להתנהל בה אז.

אלא, שמאז נשברה התמימות, הוקם פורום תקנה, רבנים ואנשי ציבור למדו את הנושא ואפילו לחלק בין הגילאים קשה, כי כמה מדור הגבורות, היו ועדיין ממובילי הפורום בכלל והרחקת מוטי אלון בפרט. (בינהם הרב יעקב אריאל שליט"א, שאני מכיר גם את הוראותיו הברורות בנושאים אלו, גם במקרים לא מפורסמים).

כמדומני שצריך להאיר כאן עוד פן, שלא ראיתי שהוזכר בדיונים כאן או בכלל - הרב היה ניצול שואה. זה נוגע לא רק להתפעלות מהדרך שהוא עשה, אלא גם להבין שיתכן שיש דברים בהתנהלותו, שהיו פוסט-טראומטיים. למרבה המורכבות באמירה הזאת, לענ"ד, חוסר המסוגלות להבין/לקבל את חומרת והשלכות המעשים הטראומתיים, היא חלק מהפוס-טראומה האישית עצמה.

(אגב, את הנקודה הזאת טענתי שנים לפני שצברתי את ההכרות עם הנושא דרך הראש ודרך הרגליים - כשהערתי לחברים על דיבורים שיפוטיים כלפי טומי לפיד. שבלי שום הסכמה למעשיו או דיבוריו - אין לנו יכולת להתחיל לשפוט ניצולי שואה או לחוות דעה עליהם).
אני חושב שלא הבנת את דברי הרב משה כהלכהפשוט אני..

הוא לא אמר "נראה שאינך מבין את החומרה של מעשיך" במובן של "אז חשוב מאוד שתלמד את הנושא כדי שבפעם הבאה זה לא יקרה", 

אלא "נראה שאינך מבין את החומרה של מה מעשיך!"

כלומר יש כאן טון מאשים, לא טון מרחם או מבין.

ובמחילה, לא הבנתי איך נושא השואה קשור לכאן... וממילא הרב בעצמו (לרבות דרך מקורבים/תלמידים/משפחה) מעולם לא השתמש בזה כתירוץ, כך שנראה לי קלוש מהמציאות להשתמש בזה עבורו.

ברור שהוא מאשים, אני גם מבין אותו לגמריהסטורי
אבל גם הוא מסכים, שאם הרב דרוקמן היה מבין, הוא היה מתנצל (אני חושב שהוכח שבשלל נושאים אחרים, הוא ידע לקחת אחריות גם כשזה היה מאוד לא נעים וגם כשהוא קיבל הרבה מאוד ביקורת).

איך הוא לא הבין, גם אחרי הבקורות הרבות?! - כאן זו כבר סברא שלי, אבל נראה לי שכדאי לקחת אותה בחשבון.

(וכפי שכתבתי, זה לא 'תירוץ' שמאפשר לי להצדיק את ההתנהלות בנושאים אלו. זה רק מאפשר לי לחלק בין כל הדמות הגדולה, לבין הקושי והכאב הגדול מההתנהלות בנושאים האלו)
גם אני עצמי כתבתיפשוט אני..

אם היה יודע שתלמידים ייפגעו בגללו, היה מעדיף להיזרק לכבשן.

לכן זה כ"כ מפתיע שהוא התעלם מכל הפרוז'קטורים שהאירו על סימני האזהרה.

ולכן אני מתעקש, שהוא באמת לא הבין ולא הצליח להביןהסטורי
את חומרת הפגיעה והשלכותיה במגעל הקרוב והרחוק.

זה חבל מאוד, נגרמו בגלל זה נזקים נוראיים, אבל ברור לי שזה מה שהיה.
דברים שכתב אורי שרמן, פעיל מוכר נגד עבריינות מיניתפשוט אני..

כמה מילים בעקבות פטירתו של הרב דרוקמן:

את ההודעה על פטירתו של הרב דרוקמן קיבלתי בזמן חופשה משפחתית בנאות הכיכר,

לא רחוק מסדום, מקום שמחזיק היסטוריה קשה ומורכבת.

הידיעה על מות הרב, סגרה סופית את הגולל על התקווה הנאיבית לתיקון כלשהו בעמדתו כלפי פוגעים.

הרב דרוקמן שידך בין הוריה של אשתי, והיה מגיע בעבר במשך שנים, כמעט כל שנה לנופש בביתם בקיבוץ,

הוא יקר ואהוב למשפחתה ולרבים אחרים שקרובים אלי.

מה שהוסיף מורכבות נוספת בכתיבת הפוסט הזה, עבורי.

לי אישית לא היה קשר עם הרב, המפגש המרכזי שלי עם השפעתו היא דרך פעילותי בעשור האחרון, בתחום הסיוע והטיפול בנפגעי תקיפה מינית.

זהו הרקע לדברים שאכתוב, זוהי נקודת המבט אותה אני מחזיק.

מתוך המקום הזה, יש כמה דברים שחשוב לומר אחרי פטירתו,

במיוחד לאור העבודה המכעיסה, הפוגענית והמכאיבה שהרב מוטי אלון, היה אחד מנושאי מיטתו בלוויה שנערכה אתמול.

מתוך ההספדים הרבים ומתוך הטקסטים הרבים שפורסמו על ידי אישי ציבור מאז פטירתו, מעטים מאוד התייחסו ולו ברמז לחלק הקשה וההרסני בפעילות הרב, והוא תמיכתו המתמשכת והעקבית בפוגעים, תוך אמונה בלתי מסויגת בטוהרם ובחזרתם בתשובה, גם כאשר פגעו פעם אחר פעם.

כמה דברים שחשוב לומר דווקא עכשיו:

א. דיבור בגנות הנפטר – רבים טענו שלא זו השעה לעסוק בצדדים אלו, "אחרי מות – קדושים אמור".

זוהי טענה שאנו שומעים פעמים רבות אחרי שאנשי ציבור נפטרים.

"אין לכם כבוד לאף אחד?" שמענו את זה על שמעון פרס, רחבעם זאבי, קובי ברייאנט או הרב שלמה קרליבך –

ללא הבדל דת גזע או השתייכות פוליטית. פוגעים ותומכיהם זוכים למטריית הגנה בחייהם ובמותם.

כשהם חיים מדברים על פרטיותם ועל החזרה בתשובה שאנו הורסים להם, ובמותם על הרס הזיכרון והטוב שהם עשו.

טענות אלו ממשיכות את הדינמיקה המרכזית שמאפשרת אלימות מינית והיא הפיצול, הטענה שאם האדם טוב אז לא יכול להיות שעשה רע ואם הוא רע לא יכול להיות שעשה טוב.

האמת היא תמיד מורכבת יותר, כך גם אנשים – לכל אדם חלקים טובים ורעים.

האחריות שלנו היא תמיד – להחזיק את כל החלקים, ולא לתת יד לנטייה האנושית למחוק את החלקים שלא מסתדרים לנרטיב שלנו.

ב. העיתוי – "אבל למה עכשיו?" "אי אפשר לחכות?" – כתבתי על זה פעם בפירוט, ואכתוב בקצרה.

כן, דווקא עכשיו, חשוב לכתוב את הדברים במקביל לכל ההספדים החשובים והראויים על מעשיו הטובים של האדם.

הסיבה היא, שיחד עם כל הדברים הטובים שקרו, ישנם נפגעים רבים מאוד שהאדם שנפטר הזיק להם והחריב את חייהם – אין דרך אחרת לומר זאת. ישנם אנשים רבים שמסתובבים בינינו (וחלקם לצערנו כבר לא) שהתמיכה המתמשכת בפוגעים, היא זו שגרמה לחלקם לשתוק ולשמור את צער הפגיעה בסוד גם במחיר של אובדן וסבל פיזי ונפשי מתמשך עד כדי אובדן השפיות והחיים.

העובדה שהרב קופולוביץ והרב אלון (ועוד אחרים) זכו לגיבוי ותמיכה גם לאחר שהסיפורים יצאו לאור,

הבהירה לנפגעים רבים שאסור להם בשום פנים ואופן לדבר על זה, כי לא יאמינו להם ויאשימו אותם.

החיבוק הפיזי והסמלי שהפוגעים זכו לו מהרב, היווה חגורת חנק עבור עולמם הפנימי הפגוע והמוסתר של הנפגעים (וגם של הפוגעים עצמם).

וזה בלי לדבר על כל הנפגעים הנוספים שנפגעו על ידי אלו שזכו למטריית ההגנה.

עבור רבים אלו, החיבוק הציבורי הנרחב והכמעט מוחלט לו זוכה הרב כרגע, מהווה תזכורת נוספת לחוסר האונים ומחיקת הפגיעה שלהם.

לכן דווקא ביום זה, איזכור האירועים כהוויתם, הוא פתח לתקווה וחמצן לנשימה, לאפשרות שיש מי שזוכר את כאבם ושומע את סבלם,

שהם לא משוגעים ולא לבד.

ג. "אבל מה עם המשפחה שלו?" – אכן, זה כואב מאוד לקרוא על אדם יקר ואהוב לנו, שהוא כשל והזיק, אף אחד מאיתנו לא רוצה לשמוע או לדעת משהו כזה ובמיוחד לא ברגעים אלו.

אך כאשר עומד לעינינו טובתם של כל אלו שניזקו, אל מול כאב המשפחה, צריך להיות ברור לנו מי קודם למי.

מה גם שאת המשפחה עוטפים כרגע רבים ורבות ונפגעים רבים נמצאים כעת לבד,

ללא התמיכה הציבורית, הקהילתית והמשפחתית לה זוכים קרובי הרב.

ד. "הוא חזר בו, ואפילו כתב מכתב בנושא" , "אתם לא מאמינים בחזרה בתשובה" - בוודאי שאנו מאמינים בחזרה בתשובה, ופה גם נעוצה שורש המחלוקת בנושא.

היכולת לחזור בתשובה היא פלא אמיתי, כיצד אפשר לתקן דברים חמורים שקרו במציאות.

חזרה בתשובה ולקיחת אחריות חשובים קודם כל עבור הנפגעים, שמגיע להם הכרה, צדק וריפוי לכאבם.

ואכן, כמי שמלווה שנים נפגעים, יצא לי לראות גם תהליכים יוצאי דופן כאלו, בהם הפוגע לקחת אחריות אמיתית.

אך חזרה בתשובה אינה אוטומטית ואינה פשוטה, כפי שהפגיעה מתרחשת לאורך שנים וגובה מחירים ארוכי טווח, כך גם תהליכי התשובה ארוכים ודורשים השקעה ומאמץ רב.

הם לעולם לא יתחילו במכתבים, הצהרות, התנצלויות וגילויי דעת. לעיתים הם יסתיימו בצעדים כאלו, אך הם חייבים להתחיל בתהליך פרטני מול הנפגע/ת עצמה, בהכרה ישירה מול מי שחווה או חוותה את הסבל.

כמובן שבמקרים בהם הפגיעה התפרסמה בציבור וכאשר האנשים הם אנשי ציבור, יש חשיבות גם לחלק הציבורי בתהליך וגם לו יש עקרונות ודרכים לעשותו.

למשל ניסוחים המטילים את האחריות על הפגיעה על "תחושתם של הנפגעים" אינם מהווים לקיחת אחריות

"הדרכים שנקטתי לא הבנו כראוי, במיוחד אם יש כאלו שאולי נפגעו מכך" (ציטוט מהמכתב אותו פרסם הרב דרוקמן)

המכתב ממשיך את הטלת האחריות על הפגיעה על הנפגעים שלא הבינו את הרב.

למעשה הטענה הזו שהוא בוודאי חזר בתשובה, היא אותו טענה עצמה שהנחתה את הרב דרוקמן בתמיכתו המתמשכת בפוגעים.

ה. וזהו המסר המרכזי שאותו ראוי לאמץ כתיקון לעיוות החברתי שאנו רואים פה.

הרב דרוקמן היה איש חסד ויעידו על כך עשרות סיפורים שמתארים את רוחב ליבו כלפי אנשים שכלל לא הכיר,

כך גם בעשייתו פורצת הדרך במקומות רבים כמו בתחום הגיור. אני מכיר באופן אישי סיפורים רבים כאלה.

אך גם חסד שמגיע בלי ביקורת או גבול, הופך הרסני ומזיק הרבה יותר.

התורה בעצמה מכנה את חציית הגבולות המיניים – חסד – "חסד הוא"

הנטייה להסתנוור מאורה הבהיר של האידיאולוגיה וגדלות הנפש, אינה נחלתם של רבנים בלבד, היא משותפת לכלל החברה.

הקושי לראות את אנשי שלומינו, אנשי הציבור, מנהיגים וגם סתם אנשים טובים שקרובים אלינו, בצורה מורכבת, הוא אוניברסלי.

אם יש מסר שראוי שנקח מהסיפור הזה הרי הוא – שאנשים הם מורכבים – שגם אנשים טובים וקרובים, עתירי זכויות בתחום אחד או במרחבים מסוימים, עשויים להכאיב, להזיק ולפגוע באנשים אחרים ובאזורים אחרים, ולעיתים באותו מקום ובאותם אנשים להם הם עוזרים,

ואפילו כשיש להם באמת כוונה טובה ורצון להיטיב.

ו. במובן זה, הכח הכי חזק של התיקון עבור הקהילה עצמה, מגיע מבפנים, כאשר דווקא אנשים קרובים ואוהבים הם אלה שמצביעים על הפגיעה והכשל.

יותר מאשר ביקורת המגיעה מבחוץ, מתוך מי שמתנגד לאורח חייו ותפיסת עולמו הכוללת של הרב דרוקמן.

לכן הנטייה האוטומטית היא לשייך את הביקורת לקולות האלה שבאים מבחוץ, כחלק מהתנגדות כוללת לדרך.

ופה האחריות היא דווקא של כל מי שמרגיש שייך לקהילה הדתית-לאומית,

להלחם על התיקון ביחס לאלימות מינית, אצלנו. ולהימנע מהפיצול האוטומטי שכולנו נוטים לעשות.

ז. אני כותב את הדברים האלה לא רחוק מסדום המקראית, סדום שיש שאומרים שחטאה היה יותר מדי דין, שאף אחד לא התעניין במה שאינו קשור לד' אמותיו.

שהקפידו על שורת הדין, אבל התעלמו מכל מה שלא נכנס אליה.

זה כל כך דומה לניסיון המתמיד לצמצם את השיח על אלימות מינית לשורות החוק.

הצמדות קיצונית לשיח משפטי מאפשרת פגיעות, וכך גם היצמדות קיצונית לעין טובה ורצון "לא לשפוט".

יש לנו עבודה רצינית לעשות מול שתי ההטיות האלה, יש לנו אחריות להקשיב למציאות המורכבת והקשה שנמצאת ממש כאן מסביבנו.

לדרוש הכרה, צדק וריפוי לנפגעות, והאמת שדווקא זה מתיישר עם הצורך האמיתי של הפוגעים, שיכירו בפוגענות שלהם, שיראו אותם כפי שהם באמת, לא דרך מסכות ומיסוכים של רצון טוב מדי. שיאמינו שהם יכולים להיות טובים יותר ולקחת אחריות על הפוגענות שלהם.

מעניין ומעורר מחשבהארץ השוקולד
תודה על שיתוף הדברים
הוא מתייחס אליו כאדם שפשעמופים

הוא לא!

הוא לא "הזיק להם והחריב את חייהם" מי שלא מרחיק פושעים אינו שותף לפשע, הוא בסך הכל לא עזר להציל.

זה לא יפה לא לעזור להציל, אבל זה תמיד תלוי ביכולת, בשיקול דעת מה מפסידים כנגד מה מרויחים וכו'. הוא לא עשה רעה לאף אחד.

הגישה הזאת שמרבבת את כל מי ש"במחנב בשני" ומובעת אותם בצבע אחיד ממש מוטעית.

לא כל מי שחושב שמוטי אלון חזר בתשובה הוא פוכע בעצמו. פשוט לא.

הוא פתח עבורו את הדלת באופן אקטיביפשוט אני..
זה לא שבאופן פאסיבי הוא לא הרחיק אותו או לא הזהיר מפניו, אלא הוא באופן אקטיבי ומודע הזמין את מוטי אלון ללמד בישיבה לאחר שהורשע בעבירות מין כלפי תלמידים, תוך שהוא מצהיר שאין כל סכנה שהרי מוטי אלון כלל לא פשע או לחילופין פשע בקטנה ועשה על כך תשובה.

הוא לא שתק באופן פאסיבי אחרי הפרסומים של פורום תקנה, אלא התראיין בתקשורת באופן אקטיבי ואמר שפורום תקנה הם פושעים ששפכו את דמו של הרב מוטי אלון.

אגב, אני חושב על זה עכשיו לראשונה... כתב ההגנה של הרב דרוקמן, שגם אני עצמי אימצתי, הוא שהוא מאמין בטוב שבכל אדם ולכן לא היה יכול לקבל את העובדה שמוטי אלון הוא רוצח נפשות
(התורה מכנה אנס במילים האלה, לא אני:
כאשר יקום איש על רעהו ורצחו נפש כן הדבר הזה).

אבל אם הוא כ''כ מאמין בטוב ליבם של אנשים ולא מאמין שהם יכולים לחטוא ולהזיק וכו', איך זה שהוא האשים את פורום תקנה שהם רצחו את מוטי אלון? איך זה שהוא קבע שהם כולם שם שקרנים? איך הוא ביטל דעות של רבנים גדולים, ראשי ישיבות ורבני ערים, ביחד עם אנשי משפט, חינוך ופסיכולוגיה, וקבע שהם כולם בעלי אינטרס שהחליטו לעשות יד אחת בשביל להפיל את מוטי אלון על לא עוול בכפו?
זה פשוט לא מסתדר עם הטענה שהוא ראה את הטוב שבאנשים ולכן לא האמין שמישהו כמו מוטי אלון יכול לפגוע.

לעזאזל, בחיי שאני חושב על זה לראשונה, וזה מחזיר אותי למחשבה שהוא פשוט אדיש לעבירות מין וממילא לבייש מישהו ולהרחיקו מתלמידיו רק בגלל עבירות מין זה סתם פשע. כמו שלא נעשה זאת למישהו שבסך הכל שכח פעם להוסיף יעלה ויבוא בברכת המזון בראש חודש, אין סיבה לעשות זאת למי שפגע מינית.

אוף, זה פשוט הורס.
טוב, העלית נקודה משמעותיתהסטורי
היא עמדה לי בראש כל הזמן. מה שכן - בנושאים אחרים, הרב אריאל והרב דרוקמן שיתפו פעולה ברצף בשלל נושאים, גם באותה תקופה.
ברור שהוא ראה רק את הטוב גם בפורום תקנהמופים

הוא לא אמר שהם שקרנים, הוא אמר שהם טועים.

לומר שהם רצחו את אלון לא אומר "תסתכלו איזה רעים הם, תתרחקו מהם", אלא "זה מעשה חמור מאד, אסור היה לעשות אותו ואסור להצטרף אליו".

ברור שגם אדם שרואה רק את הטוב בכולם יודע שיש מעשים רעים שצריך להתרחק מהם בחריפות, הוא רק לא רואה את זה נדבק לאנשים עצמם.

הם לא יכולים לטעותפשוט אני..
הם לא אמרו ''אנחנו מאמינים למתלוננים'', ואז באמת יכול להיות שהם טעו. הם אמרו ''מוטי אלון הודה בכל המעשים'', ולכן יש שתי אפשרויות: או שהם דיברו אמת או שהם שיקרו.

למה על מוטי אלון לא נאמר על ידי הרב שהוא עשה מעשה חמור שאסור לעשות אותו?

כל הסבר לכך שהוא כעס על הפורום, רק מדגים עוד יותר את אי הסבירות בכך שהוא הגן על מוטי אלון. שהרי כאמור התירוץ של ''הוא רואה את הטוב בכולם'' לא יכול לעבוד כאשר הוא מופנה רק כלפי הפוגע ולא כלפי אלה שהזהירו מפניו.
זו לא קושיההָיוֹ הָיָה
ואם הוא הודה, זה אומר שזו הייתה הודאה ברצון גמור? אולי הרב דרוקמן חשש שזה הושג שלא כהוגן, ולכן פורום תקנה הוטעה?
@מופים לגמרי צודק, וכל מי שהכיר את מערכת היחסים בין הרב דרוקמן לאנשי פורום תקנה יודע שלא יתכן אחרת. רק הזיה מוחלטת יכולה להביא למחשבה שהרב דרוקמן באמת חשב שהרב יעקב אריאל והרב אהרן ליכטנשטיין והרב יהושע שפירא הם רשעים שרקמו קנוניה. זה לא מסתדר עם שום פרט במערכת היחסים שלו איתם.
ברשותך אחדד נקודה שלא כולם מביניםהסטורי
אדם שנפגע, בוודאי אם מדובר בנער או בחור צעיר שנפגע מבעל סמכות נערץ (אם אתה בן 42, אתה כנראה זוכר את ההערצה ההזויה שהיתה סביב אלון) - מלא בעצמו חוסר אמון, רגשי אשם ואפילו גועל מעצמו.

השאלה איך הסביבה מתייחסת, היא קריטית ליכולת השיקום. אם הסביבה נותנת אמון לנפגע ודוחה את הפוגע - הסיכוי שהנפגע יצליח לעבור תהליך שיקום אמתי, מורכב מאוד וקשה, אבל קיים.

אם הנפגע רואה שאותו משתיקים והפוגע נישא על כפיים, רבים משחרים לפתחו ורוקדים סביבו - הוא מבין שעליו להכנס לקונכיה ולשאת את קשייו בעצמו.

אם הנפגע רואה שהמנהיגות תומכת בנפגעים (למשל: פורום תקנה) - יש לו תקווה שיש טעם להתלונן ולנסות להפתח. אם הנפגע רואה, שמנהיגי ציבור מגבים ומעודדים את הפוגע - למשל, כשרב חשוב מלווה את הפוגע לבית המשפט ומתראיין נגד פורום תקנה, מופיע איתו באירועים ציבוריים ומכניס אותו לצוות בישיבתו - הוא מבין שאין למי לפנות.

אדגיש - לא מדובר רק על נפגעי אלון עצמו. נער/נערה באחת מישיבות/אולפנות בני עקיבא בשנת תשע"ז, שמגיע לאירוע של מרכז הישיבות והנואם המרכזי בו הוא אלון, 'הבין את הרמז' - אם יפגע אח"כ מבעל סמכות במערכת, המערכת תגבה את הפוגע, אין סיכוי וטעם להשתקם.
בדיוק כךפשוט אני..
כתבת יפה ואני מסכים עם דבריךארץ השוקולד
אתה לא חושב שעדיף היה לכתוב את השרשור הזהדי שרוט
כשהוא עוד היה בחיים?

או לעשות אפילו קמפיין דרישה מהרב להתנצל?
הנושא הזה עלה לאויר בעיקר בנוגע לרבנים שיינברג, טאו, אבינר, ברלנד, אלון וכו'. הם קיבלו את עיקר הזרקור. הרב דרוקמן בקושי הוזכר אם בכלל בכל הנושא הזה.

אולי מן הראוי היה להסיט את הזרקור גם אליו כשהוא עוד היה חי?

קצת קשה לי להבין התעוררויות (באופן כללי, לא ספציפי לרב דרוקמן) שבאות אחרי שאדם נפטר.

אני כמובן מסכים איתך בהכל כן? אני רק חולק על העיתוי.
כמו שכתבתי, העליתי את הנושא גם בחייופשוט אני..

קשה לנו לתפוס בכלל את האהבת ישראל שהיה לרבחסדי הים
דרוקמן, והוא כל הזמן חיפש ללמד זכות, וזה מה שהעביר אותו על דעתו.
על כל הצדיקים נאמר "כי אדם אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא".
קשה לשפוט מנהיגי ציבור، כי הטעות עוד יותר יכולה להיות רווחת אצלם מתוך מורכבות התפקיד וכובד האחריות.

^^^הָיוֹ הָיָה
אני מציע בחום לקרוא את המאמר הנבון הזה: הולך תמים | ערוץ 7
ההבדל בין נחשוני (שלא חשוד בחרד"ליות או טיוח למען שמירה על כבוד רבנים) לבין כותבים אחרים נעוץ בהבדל בין כנות אמיתית המבחינה בשורש, לבין רצון צדקני ללחום במקרה הטוב, ושאיפה לנצל מקרה עצוב כדי להציג פני מגן הצדק במקרה הפחות טוב.

הוא מתאר יפה מאוד את האישיות הכבירה והטהורה של הרב דרוקמן. אדם שהאמין עד כלות בטוב האנושי. אדם שכמעט לא היה מסוגל לקבל מציאות של האשמת אדם אחר.
זה באמת הוביל אותו לטעויות הרות אסון וגרם לו לקבל החלטות לא אחראיות. כי זו אכן לא הדרך המדוייקת לחיות בעולם שלנו, שיש בו המון רוע. אבל אשרי מי שטעויות חייו נובעות מכך שהדרך שלו מוטעת בכזו טעות: של אמונה עזה וטהורה בכל הסובב. תום אמיתי ועדין.
*כל* מי שמכיר את הרב דרוקמן יודה שזה המאפיין האמיתי באישיותו, גם בטעויותיה. וגם אם בחיל וברעדה יפיק לקחים נכונים על הצורך בזהירות, לא יעבור מעבר לכך ולא יתיימר לשפוט אדם שאין חולק שהיה מלא בטוב וברצון להיטיב ונשא על שכמו משא כבד מאוד יותר מכל מבכריו יחד, כמו שכתבת.
מסר שיטחי מאודadvfb
עם קצת שכל ויושרה אפשר להגיע למסקנה הזאת גם בלי הסיפור הזה..
קשה לסכם בנאדם, כל בנאדם, מעשים שליליים וחיוביים ביחד. קשה עוד יותר לסכם אדם גדול כמו הרב דרוקמן.
על המעשה אני יכול בהחלט להגיד שזה מעשה שלא יעשה. חד משמעית. מה המעשה אומר על האדם? תלוי בהקשר. תלוי במכלול. המהפכות שהרב חולל בחייו הם קשורים למהליכים שהשפיעו לטובה על דור שלם. מה עם שאר המעשים של הרב הלכו לריק? דווקא מעשה ספיצפי הוא מאפיין את הרב בצורה מסויימת?

כמו יהודי טוב אשאל אותך בחזרה.. אתה מתיימר להיות מוסרי יותר מכל רבני פורום תקנה, שהם בעצמם פוצצו את הפרשייה של הרב מוטי אלון, שרואים את עצמם כפופים לרב?
המסר מיועד לאנשים פשוטים, לא לחכמים כמוךפשוט אני..
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך ה' בטבת תשפ"ג 17:37

אפשר להגיע למסקנה הזאת מהרבה מאוד סיפורים, אבל הסיפור הזה בעייני מבהיר זאת בצורה מדויקת. הנה, תראה איך לפני עשור היו מאות תלמידים שהגיעו לשיעוריו של מוטי אלון כי ''זה לא יכול להיות''. תראה איך לפני 5 שנים הוא עוד לימד באור עציון והתלמידים שם לא ברחו לביתם לאות מחאה. כנראה למרות שאפשר להגיע למסקנה מסיפורים אחרים, זה לא נעשה.

האמת היא שזה קורה לא רק בעבירות מין.

תומכי ש"ס לא מאמינים שאריה דרעי אכן לקח שוחד, תומכי מוטי אלון לא האמינו שהוא באמת עבריין מין, תומכי הרב דרוקמן (רוב הציבור הדתי) מילאו פיהם מים כשהוא נתן לעבריין מין ללמד בישיבתו, תומכי הרב טל לא מאמינים שהוא עשה את מה שיוחס לו וכו'.

זה קצת כמו במשחק כדורגל של ילדים, בשלב שבו הם מתווכחים אם הייתה עבירה או לא. הרי אף אחד שם לא מגבש דעה בהתאם למציאות, הדעה של כולם גובשה ברגע שהם חולקו לקבוצות. 

אני רוצה שתהיה מציאות שבה אפשר להעריץ רב, להעריך אותו מאוד מאוד, לרצות לדבוק בו ולראות בו דמות תורנית/חינוכית מובילה, ועם זאת - לדעת שהוא יכול לטעות, לדעת שהוא יכול לחטוא, ולדעת שמותר לנו "האנשים הרגילים" לדבר על זה ולא מיד להשתיק הכל מתוך הטיעון של "מי אתה שתדבר על כבוד הרב".

אני לא רואה את עצמי מוסרי יותר מאף אדם, אך יש כמה דברים עליהם אני מקפיד במיוחד ואף בצורה קיצונית לעומת הנורמה. ואכמ''ל.
בדברים אחרים אני מקפיד פחות, אני בהחלט לא מגדלור של מוסר.

לראות ולבכותפשוט אני..

מוטי אלון מעביר שיעור תורה מספר שעות אחרי שהורשע בעבירות מין,

עבירות עליהן אמר הרב אריאל שהן "דגי רקק לעומת הלווייתנים שהגיעו לפורום תקנה" (כלומר מוטי אלון הורשע על זוטות בעוד שבפועל עשה מעשים חמורים מאוד מאוד),

ומגיע צדיק אחד בסדום - ואומר לו שעליו להתנצל.

ומה עושים כל הנוכחים?

מתחילים לשיר כדי להשתיק אותו, ולבסוף מוציאים אותו בכוח.

מגנים בגופם על עבריין מין, ותוקפים קרבן של עבירות מין.

וואלה לא מגיע לנו בית מקדש.

N12 - מהומה בשיעורו של הרב אלון: גבר צעק - "תודה שחטאת"

מטומטמיםהפי
יוצא הלב אליו
הו, מצאנו את העבירה שבגללה לא מגיע לנו בית מקדש...הָיוֹ הָיָה
באתי לכתוב שאני נגד השרשור הזה ואז קראתי מי זההפי
הרב מוטי אלון ..
ואני מתביישת בכלל ששאר הרבנים של פורום תקנה לא עשו הכל אבל הכל על מנת ששום ילד לא יפגע ממנו.
להגיד לו תיקח פסיכולוג ותסגור את הישיבה
.. זה בדיחה .
כמה פעמים הוא פגע וזה היחס?
אני בהלם עצוב
הם עשו כל מה שיכלופשוט אני..

לצעוק? צעקו.

לפרסם? פרסמו.

להתריע? התריעו.

לנדות? נידו.

אבל זה לא עזר.

להאשים את הפורום בכך שלא מנעו פגיעה, זה כמו להאשים את התליין של אייכמן שהוא לא הגיע בזמן.
הם עשו כל מה שיכלו בכלים שהיו להם.
למה הם היו צריכים להיפגשהפי
כל פעם מחדש? ולדון על הדברים?

אני קטונתי לדבר על הרב דרוקמן
כאן אני מדברת על כל הרבנים עצוב מאוד שדברים כאלה לא מזעזעים אותם מספיק .
עצוב שנותנים להם להעביר עדיין שיעור ..
והכי עצוב שהרב לא מפרסם ברבים מה קרה ואם התנצל.
הוא רב יש לו אחריות .. ולהודות באשמה זה כבר
יש שם אנשים גדולים,היי בטוחה שהם עשו הכי טוב שאפשרפשוט אני..

ובגלל שהכותרת הזאת סותרת את כל מה שכתבתי עד עכשיו, אכתוב עכשיו את דעתי האמיתית:

הם לא היו יכולים לפרסם אחרי העדות הראשונה, כי מוטי אלון עוד לא הודה אז במעשים וממילא אם היו מפרסמים אף אחד לא היה מאמין להם (תראי כמה ספקנים היו *אחרי* שהוא הודה). 

רק אחרי התלונה השנייה כאשר מוטי אלון גם הודה בפניהם, הוא גזר על עצמו גלות בשביל שלא יפרסמו את קלונו ברבים. הם הסכימו, ולדעתי הם לא היו צריכים להסכים.

אחרי שהגלות לא עזרה והוא שוב פגע - הם כבר פרסמו זאת ברבים.

בתור אחד שגם כן פנה לפורום (אך לצערי זה לא הגיע לכדי דיון בפני פורום מלא) - אני יודע שהם מאוד מקצועיים ורגישים.

מחילה, הם עשו את מה שבידם לפי הבנתם בשלבים השוניםהסטורי
והם טיפלו בשקט ובדסקרטיות בעוד מקרים רבים, בהם הטיפול אכן היה יעיל - הציל את הקרבנות, בד"כ (במקרים בהם אין עילה פלילית או שהמתלונן לא רוצה, למרות עידודם את הסבל שבהגשת תלונה למשטרה) מצליחים לסגור בשקט, בצורה שבה הפוגע לא ממשיך לפגוע וגם בנפגעים מטופלים בדסקרטיות.

המקרים שמגיעים לרשות הרבים, זה המקרים המעטים בהם העסק הסתבך מכל מיני סיבות.

במקרה הנורא של הרשע מוטי אלון (תעשו טובה, אל תכנו אותו 'הרב') - מייד שהוא התחיל להפר את הסיכום איתם, הם פעלו להרחיק אותו. הכאב הגדול של השרשור הזה, זה שבשלב זה הרב דרוקמן התערב, יצא נגד הפורום, הכניס את אלון ללמד באור עציון במופגן ובעצם החזיר לו את הלגיטימציה. לולי ההתערבות שלו, חוץ מכמה עשרות חסידים שוטים ('מי שאין בו דעה - אסור לרחם עליו'), הציבור לא היה מקבל אותו חזרה.
אחד הדברים שמבאסים אותי אצל רבניםekselion
זה שלפעמים הם נהיים קצת עוורים מהתורה לדברים מוסריים ובסיסיים מאד.

אז בסדר נניח ולפי התורה העדות שלה לא קבילה או אנערף..
אבל בסופו של דבר הייתה כאן הטרדה ואתה מחפה על אדם שלא מגיע לו קיום..
קשה לי עם זה
כמה נקודותפשוט אני..
א. העובדה שלכל אדם יש חטאים ואפילו משה רבנו חטא, אינה יכולה לכשעצמה לשמש כתב הגנה. אם יתפוס אותי שוטר על מהירות מופרזת, מה יועיל לי להגיד לו ''אבל גם משה רבנו עשה חטאים''? זה נשמע כמו ניסיון השתקה ותו לא.

ב. לגופם של דברים, יש כל כך הרבה סיבות שמובילות אנשים לחטוא. להגיד ''זה לא היה חטא שנבע משנאת חינם ולכן זה נבע מאהבת חינם'' זה לעשות קשר לוגי קלוש מאוד. בפועל שופט לא יכול להגיד ''אני אוהב את שמעון ולכן אני מוותר לו על חובו לראובן'', כי עליו לאהוב גם את ראובן באותה המידה.
לאהוב את מוטי אלון יותר מאשר את הנערים שהוא פגע בהם מינית ואלה שהוא עוד יפגע בהם בעתיד, זה לא חטא של עודף אהבת חינם. לתת לאדם אקדח להגנה עצמית כאשר ידוע שהוא רוצח אלים שכבר השאיר משפחות הרוסות - זה לא אהבת חינם.
לקבל רב ששכב עם גברים מתוך אהבה הדדית ועשה על כך תשובה - זו אהבת חינם. אבל לקבל רב שפגע מינית ומעולם לא הצטער או ביקש סליחה מקרבנותיו זו לא אהבת חינם.

ג. אני מסכים עם דבר אחד וכבר כתבתי אותו כאן כמה פעמים - ברור שהרב דרוקמן לא רצה לעשות רע ולפגוע, ברור שהוא באמת באמת האמין למוטי אלון.
הקושי שלי ושל רבים הוא בעיקר עם העובדה שעד יומו האחרון סירב להתנצל ולקחת אחריות, גם אחרי שהיה ברור אפילו לו שנערים נפגעו מינית בגלל ההחלטה שלו, ובמקום זה הוא כתב ''לא הובנתי כראוי ועל זה אני מצטער''.

ועם כל זה, ברור לי שהוא רצה לעשות רק טוב. אדם טוב שעשה טעות חמורה.
להבנתי הוא לא הגן על הנקודה הזאת בכללהסטורי
יותר מדוייק, הוא אמר בצורה שאינה משתמעת לשני פנים, גם אם ברמז - שבנושא הזה הרב דרוקמן טעה.

כל מה שהוא העיר זה שהיות שכולנו נופלים בכל מיני דברים ובעיקר כשממלאים תפקיד עם הרבה אחריות ציבורית - ראוי להעריך טעויות שהן טעויות שנובעות מאהבת חינם.

נ.ב. בגדול, מומלץ לשמוע את כל דבריו גם מה שאמר לפני.
תשובות:הָיוֹ הָיָהאחרונה
א. ברור שהיא לא כתב הגנה, היא לא מתיימרת להיות. היא פשוט עובדה שצריך לשקלל אותה ומשמעותית לדיון, בפרט לגבי המקום שאליו הרב מדן חותר: זה לא האם לטעות, זה במה לטעות.
(הערת אגב: האחרון שהגיוני להאשים אותו בנסיון השתקה זה הרב מדן...)

ב. זו התפרצות לדלת פתוחה לחלוטין.
הרב מדן לא אומר "הרב דרוקמן ידע שהוא פגע אבל אהב אותו ולכן ויתר לו ולא היה אכפת לו מהנערים". הוא אומר את מה שכולנו ניסינו לומר בסגנונות שונים - שיקול דעתו של הרב בסוגיה הוטה מפני חוסר האמון שלו ברוע.
לכן, רשימת האנלוגיות והעובדות שמנית לא משנות לנקודה זו. הוא לא מצדיק בחירה מודעת, הוא מסביר את מקום נביעת הטעות.

ג. לכאורה נקודה זו אכן אינה הנושא בדבריו של הרב מדן. (יש משהו מעורר ענין בכך שהוא והרב ליכטנשטיין חולקים את ראשותה של אותה ישיבה...)
אני חושב שהרב פה ניסה להעיר שני דברים:ארץ השוקולד
1. זה שמישהו חטא לא אמור לגרום לנו לשכוח שהוא היה אדם גדול.
ולכן, אליבא דהרב מדן, הביקורת יכולה להיות מוצדקת אבל עדיין הרב דרוקמן הוא רב חשוב.

2. היכן אנחנו יכולים להשתפר, אנחנו יכולים לחפש לאהוב את הבריות.
בפרט אם מסתכלים על השיח ברחוב בשנים האחרונות מבינים שכציבור יש לנו הרבה מה להשתפר בכך ולכן כנראה הרב ניסה לעורר על כך ולא כי זה מצדיק את ההתנהלות של הרב דרוקמן.
במה לעבוד ומה אפשר לעשות בתקופת חיפוש עבודה?צע

כבר כמעט חודשיים שאני מחפש עבודה.

נראלי שיש מין תום כזה שבע"ה נמצא בקלות עבודה, ולכן זה בסדר לקבל דמי אבטלה נמוכים שנגזרים ממשרת סטודנט..

ואז מגיע הרגע הזה, שאתה מבין שאולי ח"ו זה יכול לקחת הרבה יותר זמן .. ויפה שעה אחת קודם גם לחשוב על הכנסה זמנית וגם על לוז או משהו כזה ..

אני מניח שלרבים מילואים זאת אופציה אבל אין לי כח ורצון לפרט למה, אבל ישמצב גדול שאני מנוע מלעשות מילואים..

(לא עשיתי במלחמה..)

האם יש רעיונות אחרים למקומות עבודה זמניים?

במהלך התואר לא קמתי בזמן אז קל וחומר עכשיו שאני ללא מסגרת.. ואני מניח שאולי עבודה תוכל לגרום לי לבריאות ויציבות .. וכמובן גם להכנסה..

רעיונות אחרים לסדר ויציבות עשיה לימוד והתקדמות בתקופה מאתגרת זו מלבד עבודה זמנית/או על הצד שאתקשה למצוא עבודה זמנית זה גם מבורך..

בתפילה לפרנסה בשפע ולמציאת מקום עבודה מתאים ומספק לכולם.. ואולי אפילו השבוע אעדכן שדברים יסתדרו והתקבלתי😃

תודה רבה..

אולי משלוחים? ראיתי מלא שעושיםזיויק
והכי חשוב להתמקצע במה שאתה טוב
עבודה היא ברכה בלי קשר לתוכן שלהמשה

מה הכישרון הטבעי שלך? מה למדת?

סיימתי לימודי ראיית חשבון ב"ה.צע
לא עולם שאני מכירמשה

בינתיים אני במקומך הייתי יושב בבית ולומד שני דברים לעומק

1.AI

2. אקסל

ולא פחות חשוב מזה את השילוב בניהם.

נשמע רעיון ממש טוב, תודה.צע

אקסל אני מכיר קצת, היה לא מעט בתואר..

וגם יודע שיש קורסים חינמיים..

איך לומדים ai? אתה מכיר דרך או קורס?

ותוכל להסביר מעט מה יש ללמוד בזה? 

אתה צריך בסוף ללמוד איך לעשות את העבודה שלךמשה

כללומר. לנצל את הזמן כדי להתקדם מקצועית ולא רק "לחכות" שמישהו יואיל בטובו להסתכל עליך. כמובן גם הקו"ח שלך יתעדכנו  בהתאם.

לימודי AI ברשת - למה זה לא שורה? 

AI יש לא מעט חומר. הייתי מחפש ללמוד על השילוב בין AI לבין המקצוע שלך. כלומר  איך לשאול שאלות על טבלאות דוחות וחשבוניות וכל אלה. בסוף איך לעשות את העבודה שלך טוב יותר.

אופס… טעותפ.א.
יש בקמפוס ILהרמוניהאחרונה
אתה כבר עם רישיון רו"ח, אחרי סטאז' של שנתיים?פ.א.

יש הבדל גדול בין סיום לימודי חשבונאות ובין מי שמחזיק ברישיון לעסוק בראיית חשבון.  

אם אתה עם רישיון - חיפוש העבודה הוא שונה מחיפוש מקום לעשות בו סטאז'  

גם כיוון תעסוקתי הוא שונה - עם רישיון אתה כבר צריך לבחור כיוון התמחות / תת-התמחות מקצועי בתחום הגדול של ראיית חשבון.   

האם אחרי שמחת תורה התשפ"ד הפכתם לאנשים טובים יותר?זיויק

או שנשארתם אותו הדבר?

ומה המשמעות למה שעברתם? או שלא עברתם..

לצערי לא. אותו בן אדם.צע
חח מה יש לפרט?צע

ובכל זאת..

המלחמה יכלה לנטוע בי גבורה, מסירות נפש, רצון לחיים משמעותיים יותר בשל הידיעה כמה חיי אדם נגדעו... איזה אנשים איבדנו שיש להשלים את החלל שלהם..

לא זכיתי שקרה..

מבין אותךזיויק
לפחות אתה מרגיש וזה המון
המילואים השפיעו..ולא לטובהנחמד מאודאחרונה
חושב שיש השפעות לא קלות על החיים שלנו מהמילואים שזה די קשור לשמחת תורה תשפד
דברים שאני עושה לפעמים/משה

יחד עם שאר פרוייקטי הווטסאפ של ערוץ 7, הנה עוד אחד: אייטמים מעניינים שאני (או הצוות) דגים מהפורום.

מוזמנים להצטרף. קבוצה שקטה של 2 אייטמים ביום בממוצע .

ערוץ 7 הפורומים - Whatsapp

ילדה שיוצאת מלא פעמים בלילה ממיטת מעבר, מותשים.עינב66

אשמח לשמוע מנסיונכם כשילדה בת שנתיים ותשע עברה למיטת מעבר (כי למדה לצאת מהמיטת תינוק), מה הכי עזר לכן שתשאר במיטה שלה במהלך הלילה ולא תבוא אליכם חמש פעמים?

רוצים להתחיל איתה מהלך אבל מנסים להבין מה יגרום לה להישאר במיטה שלה ולא לבוא אלינו כי היא יכולה וזה מפתה לצאת ולהיות עצמאית.

מבחינת שפה היא מבינה אבל לא הכי מדברת עדיין.

תכתבי בפורוםרקאני

הריון ולידה

פה זה פחות רלוונטי

בפועלנפשי תערוג

מה שיעזור זה להחזיר כל פעם

כל פעם

אבל זה מתיש ומנסיון אישי באיזה שלב באמצע הלילה נשברים כי רוצים לישון

עם הזמן זה עובר.

ואתם כהורים.

אל תרגישו שנכשלתם אם היא בכל זאת מגיעה למיטה 

לא נוראנחלתאחרונה

כיף להיות במיטה עם אבא ואמא!  לא נורא בכלל. אם יש מיטה רחבה מספיק

והילדונת לא בועטת נוראות תוך כדי שינה, לא נורא. חושבת שזה נותן בטחון

לילד.  אולי להתפלל על זה, אם זה מפריע? לבקש עצה טובה מהשם?

אנשים שמבינים בכסף השקעות וכוניק זמניק
אני אשמח לשמוע אותכם שם בשאלה קטנה שאלה על חסכון קטן - חיסכון השקעה וצריכה
פורום תורני דתי לאומירוצה להשתחרר

מכירים את פורום אוצר החכמה? לתורה? ועוד כמה קצת פחות מוצלחים?

יש הרבה פורומים תורניים חרדיים. הראשונים שהזכרתי מוצלחים מאוד בהרבה מובנים, פעילים, ואפשר למצוא בהם דברים מעניינים גם לאחר זמן.

האם יקום פורום תורני דתי לאומי? שיהיה ברמה, פעיל, לגופו של עניין (בדרך כלל כמובן), ומעניין?

תגיד אוצר החוכמההפי

תגיד לי אלפי ספרים תורניים ב"ה שעזרו לי שנים

באיזה הקשר זה פורום? 

תחפשי בגוגל 'פורום אוצר החכמה'רוצה להשתחרר

ותגלי מקום מעניין מאוד. זה לא 'אוצר החכמה' עצמו - ספריית הספרים הענקית, אם כי יש ביניהם קשר כמובן.

זה פורום תורני, רובו חרדי אך לא כולו. חלק מהכותבים מוכרים (הרב איתם הנקין ז"ל, יבל"א הרב יוסף בדיחי, הרב יואל קטן, ועוד מן הסתם), אם כי כולם משתמשים בשמות אנונימיים כמו כאן.

זה קצת מצחיק אבלנקדימון

מי ששם בפורומים אלה מי שנחלשו רוחנית והתדרדרו לפורומים. אצלנו, החזקים לא משוטטים בדברים כאלה באינטרנט וממילא לא תראה מקבילה.

זו פרשנות בלבד.

לא חושב שזה נכוןרוצה להשתחרר

כלומר, מן הסתם יש שם רבים כאלה, אבל ודאי לא כולם. יש שם אנשים גדולים, ידענים ומעניינים, יראי שמיים בהחלט.

חלקם גם רבנים מוכרים, כפי שכתבתי להפי.

בסוף השימוש בכלים כאלה מועיל לפיתוח של שיח תורני, לפתרון שאלות, ועוד.

אה, ואני מכיר חברה חזקים מאוד אצלנו שמכירים את הפורומים האלה. כל מי שמחפש באינטרנט מדי פעם תשובות לשאלות תורניות עיוניות (לא הלכתיות פשוטות), כמעט בטוח נפגש בזה. דווקא חברה ברמה גבוהה לדעתי. אז אמנם הצדיקים הנ"ל אינם משוטטים יומם ולילה באינטרנט, אבל יוצא לפעמים להיכנס.

בינינו, קשה ברשת להישאר בדיונים מעמיקים כל הזמןמתוך סקרנות
להבנתי, סוד ההצלחה של הפורומים שהזכרת הוא שרוב גולשיו עם חסימה חזקה מאוד לרשת, ככה שאין לה באמת "רשת" שמושכת אותם לכל מיני מקומות ומפריעה לריכוז...
יש סיפור מעניין עם אוצר החכמה והפורום שלהםמשה

לעצם העניין. כנראה בעולם הדתי לאומי יש לא מעט פעילות כאן (פחות משהייתי רוצה) ולא מעט גדולי תורה צעירים כותבים דווקא בפייסבוק.

יש קבוצת פייסבוק/ווטסאפ של רבנים לדעתיארץ השוקולדאחרונה
אבל לא יודע אם היא סגורה, רק שמעתי עליה מרב שאני מכיר
ממש מושך אותי כל הנושא הזה של בניה ויצירהרק נשמה

עכשיו יש לי אפס ניסיון אבל אני ממש רוצה לדעת לעבוד עם חומרים לעשות חריטות בעץ לבנות רהיטים וכאלה לא בקטע של מקצוע סתם כתחביב אבל אין לי מושג איך מתחילים וגם איך משלבים הכל עם לימודי תואר

יש למישהו רעיונות לקורסים או סדנאות או ליודעת מה?

פשוט להתחיל, בכל דרך, להשקיעזיויק
מהאינטרנט בשלב א', ואחר כך תתקדמי לדברים ממשיים יותר
יש ביוטיוב כמויות של חומר בחינםמשהאחרונה

משם אפשר להתחיל. אחר כך להתקדם...

לשבור הרגלים קבועיםזיויק

יוצא לכם? קל? קשה? יש טיפים?

כמו כן היה לי הרגל טוב שנטשתי ורוצה לחזור אליו.

איך שוברים את הכבדות שחוסמת ביני לבינו?

ההובי של חייoo

לשנות הרגלים רעים

ליצור הרגלים טובים

כשהבנתי את הקונספט של ההרגל זה הפך קל

ממליצה על ספר כוחו של הרגל

הוא מסביר את הרעיון של

טריגר- פעולה- תגמול

איך להיפטר/ ליצור הרגל

אמיתי? זה קל לך?זיויק
אחפש את הספר
לשנותoo

או ליצור הרגל זה תהליך מתמשך

הרבה אנשים אוהבים תוצאות של כאן ועכשיו

לא אוהבים תהליכים

וזה גורם לקושי בהשגת דברים

אני כן אוהבת תהליכים

מסוגלת לראות את התוצאה העתידית ולחכות בסבלנות

לרוב גם נהנת מהדרך

לכן בעיניי זה לא קשה

אחרים בטח יקראו לזה קשה עד בלתי ישים

נשמע נדיר ממשזיויק
זה באמת קשה מאד מאד, מתאים לאנשים ספציפייםנפש חיה.
חדמשזיויק
עם זאת זה מאתגר תסכימי איתי
לאט לאטנפש חיה.

ממליצה לקרא קצת טורים של הרב יצחק פנגר

ללכת בצעדים קטנים 

ולחלק את החזון הגדול למטרות קטנות ברות ביצוע

תהיי ספציפית?זיויק
וזה עזר?
אשתדלנפש חיה.

לפני כמה שבועות בעלון הידברות הרב פנגר רשם טורים בנושא שינוי התנהגות

ופירט איך לעשות את זה צעד צעד

זה עלונים לפני חודש- חודש וחצי ככה.

לגבי הצעדים הקטנים-

נגיד שאתה רוצה לרוץ מרתון שזאת המטרה הגדולה, אז

קודם אפשר כצעד ראשון להגביר מוטיבציה ובמקביל להוריד את המושג המופשט (רוצה לרוץ מרתון)

לפס מעשי (שינויים קטנים - לשים את הנעליים ליד הדלת, אפילו בלי לנעול, בשלב מאוחר יותר לקבוע זמן לריצה)

כשהייתה לי מטרה גדולה

השיטה של צעדים קטנים עזרו לי להגיע אליה....

היום אני מתמודדת עם דברים שאותה טכניקה בהחלט תשמש אותי

רק צריך לרצות

ולעשות משהו קטן בכיוון. 

תודההזיויק
מתחילים לאט לאטנפשי תערוג

ומוסיפים כמה שיכולים

אי אפשר לשבור הרגליםצדיק יסוד עלום
אפשר לשבור הרגלים, זה לוקח זמן אבל קורהקעלעברימבאר
הפך היהדותזיויק
הפך הפסיכולוגיהקעלעברימבאר
מידות בסיסיות בנפש אי אפשר, אבל אפשר לנתב אותןקעלעברימבאר
למקומות אחרים בשבירת הרגלים. כדוגנת מי שזולד במזל מאדים בגמרא