הגיע בין הזמנים. דרוש מתנדב שיפתח דיון מרתק בפורוםעברי אנכי
אם הייתי כותב את כל הביקורת שלי על רוב הישיבותחסדי הים
אבל נתחיל בבביקורת של סבא רבה שלי השל"ה הקדוש:
"ודבר זה יהיו נוהג זמן ובין הזמנים ולא יזכר ולא יפקד שם בין הזמנים ויעקור מן העולם".
....תות"ח!
לא הבנתי איך המילים "ובין הזמנים" קשורות לרצף התחבירי של המשפט....
בכל מקרה, א', חזק מאוד שסבא רבה שלך הוא השל"ה הקדוש, איזו זכות!
ב', הכוונה היא לבטל את בין הזמנים או הנחייה שתלמידים ילמדו בבין הזמנים ולא יעשו דברים אחרים?
לבטל. במהרש"א בשבת אולי יש מקום להבין כהבנתךחסדי הים
"ביטול תינוקות של בית רבן הוא מצוי בכל קהלה גם הבחורים מבטלין רוב הימים בבין הזמנים והולכים ברחובות בביטולים וטיולים".
אתה אומר את זה מידיעה שכך הוא התכוון?תות"ח!
מהמשפט שכתבת פה אפשר להבין גם כמו ההבנה השנייה שלי....שהרי אם לומדים בבין הזמנים בבית, אז זה בעצם זמן, אלא שהוא פשוט בבית. לעומת השם "בין הזמנים" שמשמע שלא אמורים ללמוד בו....
בכל מקרה, בין כך ובין כך, וודאי שיש הרבה מאוד רבנים, שסברו שבין הזמנים זה דווקא רעיון טוב וקיימו אותו...מותר לך לסבור כסבא רבה שלך, בהנחה שאכן כך סבר, אבל יש הרבה רבנים בצד השני שכן סברו שזה רעיון טוב בין הזמנים....
הוא אומר שיעקר שם בין הזמנים מהעולם.חסדי הים
משום שהשם בין הזמנים מורה על כך שהוא נועד לבטלה ולתות"ח!
א ללימוד...אבל לא שהוא נגד זה שיהיו בבית, אלא נגד זה שיקראו לזה בין הזמנים. כמו שכשיוצאים סופ"ש זה לא בין הזמנים וזה לא נועד לבטלה, כך גם פה....
המשפט המקורי הואקפיץ
avid;">"ועיקר הכולל הכל יהיה נעקר ונשרש מן העולם השם של "בין הזמנים", לא יזכר ולא יפקד, רק כל העתים שוים לטובה, יתנהגו במנהג אחד לתורה, כמו שנאמר והגית בו יומם ולילה."
להוציא משפטים מההקשר ולהפוך את המשמעות שלהם לא גורם לך להיראות כאילו יש לך טענות רציניות
נו, מצויין...תות"ח!
ממש כמו שאמרתי, שהוא אמר שצריך בכל העיתים ללמוד תורה....
נכון. הוא כותב את זה לפני כן... הסיבה שלא הבאתיחסדי הים
רק אחרי זה ברור שהוא מדבר על בן ישיבה.
אבל יש"כ שהבאת את ההתחלה.
אההה עכשיו ברור מאיפה יש לך את כל הידע!!מבולבלת מאדדדד
כמובן בנוסף לידע שלך..
לא סתם קראתי לך האדמו"ר!!
השל"ה כתב את כל הספר שלו בשביל הצאצאים ודרךחסדי הים
הוא גם תיקן תפילה מיוחדת על הצאצאים, וכך המשיכו אחריו.
למשל, ר' יצחק מהמבורג (הסבא של ר' נפתלי מרופשיץ) צם שלוש מאות תעניות, כדי שיהיה לו 300 צאצאים רבנים.
יש לי עוד קשר מיוחד לשל"ה הקדוש אבל זה אואטינג.
כן. בזכותו (ובזכות אבותיי האחרים) השגתי את המעט מן המעט, כטיפה מן הים ממה שאני יודע בתורה ובעבודת ה'. אני אפילו לא ננס על גבי ענק אלא אבק דק שמתבשם מדורות לפניי.
בין הזמנים של זמנם היה שונה בתכלית מזה של זמנינוultracrepidam
וגם מוסד הישיבות השתנה לגמרי.
תפרט. לא הבנתי למה היום זה יהיה שונה.חסדי הים
כי הצרכים אחרים והמערכת אחרתultracrepidam
בזמנם בין הזמנים לא היה זמן לחזור מהישיבה הביתה, אלא הישיבה היתה נוסעת ליריד (ארבעה חמישה חודשים בשנה. לא כמו החודשיים וחצי המסכנים שלנו), ושם לא נהגו סדרי הישיבה, וזה היה נקרא בין הזמנים, כי סדרי הישיבה לא נהגו. כל הישיבות ותלמידיהן היו ביריד, מי שרצה עסק במחר, מי שרצה למד ושמע שיעורים מהרבנים שלו או מרבנים של ישיבות אחרות, ומי שרצה (וכנראה היו הרבה כאלה) היה יכול לבזבז את זמנו ביריד
היום משתמשים בזמן הזה למטרות שונות לגמרי
אני לא יודע על מה אתה מתבסס. אני לא כזהחסדי הים
לא נראה לי שגם הפסיקו ללמוד בשביל הירידים הקטנים.
בעיקרון יש איזה מהרשא איפשהועברי אנכי
שאומר שהוא לא סיים את הסוגיה כי הוא הלך ליריד או משהו כזה..
אבל אין לי מושג אם זה קשור
כן. נכון. מהרש"א בפרק ו' של סנהדרין שהואחסדי הים
אבל יוצא מזה בדיוק הפוךהסטורי
(מעניין כמה תלמידים היו נכנסים היום לשיעור בסגנון הזה.)
יש"כ. מעניין מה היה בשאר ארצות. על כל פנים נדמהחסדי הים
בסופו של דבר הוא התייחס למציאות של זמנוultracrepidam
ובכלל, בלי להבין על מה הם התלוננו אתה לא יכול לשייך את התלונות שלהם אלינו, וזה נכון לגבי הרבה אמירות חריפות כאלה.
הרי ברור שאם בין הזמנים משמעותו היתה שבל"ג בעומר מטיילים ולא לומדים (כך נהגו אם אינני טועה), הדברים שלו היו קצת פחות חריפים. אז אנחנו במצב של בערך שני חודשים בשנה, ולא חמישה כמו אצלם - זה פחות מחצי.
אבל הדגש שלו זאת ההתמדה בכל זמן. אלוחסדי הים
"ועיקר הכולל הכל, יהיה נעקר ונשרש מן העולם השם של בין הזמנים לא יזכר ולא יפקד
כל העתים שוים לטובה, יתנהגו במנהג אחד לתורה, כמו שנאמר והגית בו יומם ולילה...רק ע"י לימוד תורת אמת ובקיאות מסכתות והתמדה וחוזרים תמיד, וזמן ובין הזמנים שווים...ודבר זה יהיו נוהג זמן ובין הזמנים ולא יזכר ולא יפקד שם בין הזמנים ויעקור מן העולם".
האמירה שכל הזמן ילמדו בלי הפסקה היא עקירה שלultracrepidam
עקירה של עולם הישיבות, ולכן אי אפשר לקבל אותה כהדרכה לציבור
אני מסכים שזה עקירה של עולם הישיבותחסדי הים
הנקודה היא שללמוד בלי הבחנה לא מאפשר מסגרת לימודיתultracrepidam
כי המסגרת - עם המרווחים - היא הדרכה טובה לציבור רחב יותר מאשר ההדרכה של השל"ה שהיא ליחידים
הישיבות לא צריכות להיות מוסדות לציבורחסדי הים
אני לא אומר שצריך הפסקות במשך היום, אבל צריך סדרים קבועים כל יום.
אני בעה"ב ועובד אבל יש לי סדרים יום יום שאני לא יכול לפספס, קל וחומר זה צריך להיות ככה בישיבה שבו צריכים להיות יחידים מצויינים.
אני מבין שאתה פוסק כמו רבן גמליאלברגוע
ולא כמו רבי אלעזר בן עזריה
אז רוב אלו שפקדו את הבית מדרש עצמוחסדי הים
אז התפיסה שלי שונה משלךultracrepidam
או - מה שיותר סביר בעיני - שאתה מדבר על אידאל תיאורטי אבל כשתנסה להוריד את זה למציאות תסכים איתי
....תות"ח!
ההבדל הוא שההספקים שלך קטנים יותר ואפשר לעמוד בהם, לעומת הספקים של בן ישיבה שקצת לא רלוונטים לבין הזמנים. מסכים שאסור לשכוח את התורה בבין הזמנים וצריך גם ללמוד, אבל לא בהכרח שצריך ללמוד אותם הספקים. זה כמו הרעיון של שבת, שלבעלי בתים זה צריך להיות יום של לימוד תורה, ולבני תורה זה אמור להיות יום מנוחה. (יש כאלו שאמרו שגם מה שכתוב שזה אמור להיות יום מנוחה אין הכוונה לגמרי יום מנוחה, וגם הם צריכים ללמוד, אלא ללמוד דברים אחרים. אבל בכל מקרה גם לפי אלו לא מדובר בסדר יום רגיל עם הספקים וכו'...אלא שהאדם לומד דברים שהוא רוצה לפי חשק ליבו....).
קודם כל, אני שמח שאתה לומד בישיבהחסדי הים
אני מסכים שהעיקר זה כפסיקתא ופירוש המאירי (בירושלמי. אין אצלנו את הירושלמי הזה) שדווקא תלמיד חכם צריך לנוח בשבת, ולא כרבותיו שפירשו הפוך. אבל שבת וימים טובים, זה אחרת מסתם יום חול של בין הזמנים. רק הם ניתנו למנוחה.
אכן, ב"ה זה מבורך....תות"ח!
בימינו כנראה העקרון הזה הורחב....
לא הבנתי איך הגעת לכך שצריך לעקור את עולם הישיבות.תות"ח!
מה בדיוק ה"מתווה" שאתה מציע? ואיך הוא יפתור בדיוק את החסרונות שקיימים היום? (אגב, בהקשר הזה תעיין ברב זצ"ל עין אי"ה שבת א' פסקה ל"ב ששם הוא אומר שהרבה פעמים אנשים רוצים לבוא ולשנות דברים ומדברים על מה שהם רוצים לשנות, אבל הדבר שהם מציעים מתעלם מכל הדברים הטובים שהם לא לקחו בחשבון שהיו בשיטה הקודמת, וכך השיטה שלהם הייתה הרבה יותר גרועה וגרמה להרבה יותר נזקים, כי אמנם תיקנו קצת, אבל הרסו כ"כ הרבה דברים אחרים...אני מציע שגם פה לפני שאנחנו מדברים גבוהה גבוהה כמה שצריך לשנות הכל (שאגב, משום מה לא שמעתי אותך (לא הוכחה שלא שמעתי, אבל כמדומני שגם באמת זה כך) מדבר על לשנות מוסדות אחרים שצריכים שיפור לא פחות, ויותר נכון, צריכים שיפור בדחיפות הרבה יותר....), נתבונן ונראה מה באמת הדרך הנכונה ואיך משנים דברים לאט לאט ולא לדבר על להפוך את הכל מהשורש.
עד שישיבות לא ילמדו לפי הסדר שלחסדי הים
נו, אז פשוט צריך להקים ישיבות ע"פ הסדר של הרב הנזיתות"ח!
ר. אבל אני לא יודע, מהו הסדר של הנזיר? ומה הפירוש של סוף המשפט שכתבת?
לא הבנתי מה הקשר....תות"ח!
הפוך, דווקא משמע מדבריו שלא אמר ש"בין הזמנים" ייעקר מן העולם, אלא "שם בין הזמנים", וכן מדבריו "וזמן ובין הזמנים שווים", דהיינו, שיש בין הזמנים, אלא שיש השוואה ביניהם מצד זה שבשניהם אמורים ללמוד תורה.
אתה יכול להגיד את התיאוריה שלך, אבל אל תטען שהיא של השל"ה...(לא אמרתי שמה שאמרת לא נכנס בדברי השל"ה, רק אל תגיד שכך משמע מדבריו וכנראה זה מה שהוא אמר...). ובכללי, אם כל הרבנים לא חשבו שזה רעיון טוב לסגור את בין הזמנים, אז יותר מסתבר והגיוני להגיד שהשל"ה לא חלק על כל הרבנים, ורק אם תהיה אמרה מפורשת שלו נגיד שהוא חלק....
נ.ב. אכן הוא לא אמר את זה על זמנינו, ובזמנינו אין אף רב שחושב שזה טוב לבטל לגמרי את בין הזמנים, אולי חלק מהרבנים בעד לקצר אותו...
למה אין בין הזמנים בצהלנע"ג האגדי
לא יודע מה אתה מכיר ובאיזה יחידה שמו אותךultracrepidam
אמממ תן לי לחשוב על זה..אני:))))
מה הפרס?
זה פרס מתנת... מה זה משנה מה הוא?עברי אנכי
זה הדבר היחיד שמשנהאני:))))
^^ אמתאלפיניסטית
אוח שתיכן. אל תהיו כעבדים המשמשים את הרבעברי אנכי
באמת.
לשם שמים
הפרס הוא לשמח יהודי
גם את @אלפיניסטית
מלחמת בנים-בנות תופס?מבולבלת מאדדדד
..מבשר שלום
סתום חחחעברי אנכי
..מבשר שלום
רק אם כבוד תורתו יהיה שותף פעיל בדיוןעברי אנכי
בינתיים נראה שאני הצעתי את הרעיון הכי מוצלח
מבולבלת מאדדדד
האמת שנכוןעברי אנכי
בטח שאהיה שותפה!!מבולבלת מאדדדד
ואולי כדאי להסתכל על שרשורים ארוכים אחרוניםמבולבלת מאדדדד
כןעברי אנכי
כי זה נוגע אלי שמעניין אותי
אבל הוא נראלי ארוך מידי ולא אצליח לצמצם פערים..
אני האמת פתחתי אחדמבולבלת מאדדדד
אבל אני לא אוהבת לפתוח שרשור שיגרום למריבות. למרות שלא מפריע לי להצטרף אליהן. את מוזמן לפתוח ואני אהיה שם בשביל לעצבן את כולם ולריב עם כולם

אני כבר לא זוכר מי פתח את זהעברי אנכי
פשש הכל בזכותך איזה זכות פששש
חחח סומך עלייךעברי אנכי
יש לי רעיון יותר טוב....תות"ח!
בוא נתווכח כל הישיבות מול הגוש ומעלה גלבוע ביחד....(כל הישיבות מלבד ישיבות הגוש...
)
חיסונים...הסטורי
חחח היה כבר. וזה עורר מהומותעברי אנכי
אני יודע, ביקשת נושא שיעורר מהומות...הסטורי
קבל: אלהים - יש או אין?די שרוט
כאילו אולי יש. אבל אי אפשר לדעת.
זה שאתה טיפש, לא אומר שכולם טיפשיםהסטורי
טוב טוב סליחה סליחהדי שרוט
אז יש לי נושא אחר. קבל: דנה אינטרנשיונל - חייב/תדי שרוט
זה באמת מעניין.
תפילין בוודאיultracrepidam
עזרת נשים או גברים - באמת שאלה.
ובתחום הדאורייתא - בגדי גברים/נשים
הייתי אומר על בסיס ק"ו, אם תפילין חובהדי שרוט
או שזה יעבוד הפוך בעצם?
הנקודה היא שיש כאן אלמנטים של נראותultracrepidam
חובת התפילין היא חובה על האדם. ולכן יש חובת תפילין ואי אפשר להוריד אותה.
אבל עזרת נשים/גברים (וההבנה הפשוטה של איסור לבוש אשה) זה כדי שלא יהיה ערבוב בין נשים וגברים - וכאן יש גבר שהוא בנוי פיזית כאשה.
אז הערבוב הוא בנראות או במהות? קשה להכריע.
לדוגמה איסור ייחוד - אדם כזה נידון כאשה או כגבר? הרי שם זה בוודאות תלוי בתחושה סובייקטיבית, ומי שהשקיע כל כך הרבה להיראות כמו אשה בהחלט יכול להחשב כאשה לעניין זה (למרות שאם הטעם לאיסור ייחוד זה רק ביאת איסור ממש, זה תלוי לא רק בנראות...)
בקיצור, אל תנסה
תפילין חובה. כנל.עברי אנכי
עזרת גברים היא לא תיכנס, כי זה מעורר הרהור. ברצינות.
לעזרת נשים אולי. אבל גם לא נראלי כי הוא לא בת
שאלה שאלתית. מעניין.די שרוט
חייב בתפילין. לגבי עזרת נשים, זה תלוי איך הואחסדי הים
לגבי ייחוד גם אם הוא לא שינה את איברי הרבייה שלו, גבר צריך להחמיר לא להתייחד, כי כעיקרון הוא חשוד על משכב זכר.
אם הוא שינה את האיברי רבייה, אז לא בטוח שאפשר להגיד בוודאות שאסור לאשה להתייחד איתו, כי אז לא קיים חשש ביאה, אבל למעשה בוודאי שחייבים להחמיר שאשה לא תתייחד איתו משום חשש 'מעשה ארץ מצרים'.
גם אם שינה את האיברים שלו אני לא הייתי ממליצהחושבת בקופסא
גם מגעיל מאוד שאפילו אנשים דתיים קוראים לו בלשון נקבה. זה כל מה שדרוש כדי להיות אישה? שמלה, עקבים, וניתוח פלסטי? זאת כל המהות של נשים?
לא הייתי רוצה אותו בעזרת נשים בבית כנסת, הוא בהחלט יסיח את הדעת מהתפילה. בדיוק כמו שנשים בחו"ל לא רוצות גברים בתחפושת שכאלו שיכנסו לשרותים, לחדרי הלבשה, לתחרויות ספורט, ולעוד לתחומים *של נשים*.
ה' יסלח לי. אני מתבייש שלא כתבתי כהלכה.חסדי הים
לצערי ספר הלכתי מסויים שכתבתי בהשראתו את התגובה הטעה אותי.
אני חוזר בי, בוודאי שיש איסור דאורייתא שיכנס לעזרת נשים גם אם הוא נראה לגמרי כאשה וכדברי הגמרא בנדרים "שלא ילבש איש שמלת אשה וישב בין הנשים". (נזיר נט ע"א וראב"י לא חולק על זה כמשמע מהמאירי, וכדברי ה'ים של שלמה' יבמות יב, יז בשם הסמ"ק ומשמע שנוטה לדבריו, והב"י ביו"ד קפה וכדבריו המפורשים של הלבוש: "אלא רצה לומר שלא ילבש איש שמלת אשה באופן שלא יכירו אותו, וילך וישב בין הנשים לניאוף. וכן אשה שמלת איש ותשב בין האנשים לניאוף, שזה ודאי תועבה גדולה. ואין מקרא יוצא מידי פשוטו, דמאן דעביד בכהאי גוונא דלוקה").
גם אם הוא שינה את אברי הרבייה, עדיין קיים חשש תועבה של 'כמעשה ארץ מצרים'.
ו-ה' יצילנו משגיאות ויעזור לי לכוון לאמיתה של תורה, ולא להיות מושפע מטעויות של ספרי הליקוטים בימינו.
תודה רבה שהעמדת אותי על טעותי בדבר חמור שכזה.
אממאני:))))
אני לא מבינה גדולה אבל מהציטוט שהבאת - "אלא רצה לומר שלא ילבש איש שמלת אשה באופן שלא יכירו אותו, וילך וישב בין הנשים לניאוף. וכן אשה שמלת איש ותשב בין האנשים לניאוף, שזה ודאי תועבה גדולה. ואין מקרא יוצא מידי פשוטו, דמאן דעביד בכהאי גוונא דלוקה"
נראה שזה תלוי מה המטרה. אם המטרה זה לניאוף אז אסור. ובמקרה של כאלה שעשו שינוי חיצוני מבן לבת זה כאלה שאין להם משיכה לבנות ככה שאין כאן את החשש שזה למטרת ניאוף.
מהגמרא שהוא ציטט משמע שאסור בכל גווני....תות"ח!
מה הפירוש "בכהאי גוונא"?אני:))))
בכל גווני...תות"ח!
בכל העניינים, בכל דבר, בכל מצב, בכל אופן, בכל מקרה וכו'...
זה לא "בכגון זה"?אני:))))
בכל גווני, הפירוש המילולי למיטב זכרוני, בכל הגווניתות"ח!
ם. בכהאי גוונא, באופן כזה, האי הכוונה היא ל"כזה", כמו: "מה שאמרתי זה רק בכהאי גוונא: שכך וכך".
אני לא מצליחה להביןאני:))))
לפי מה שבדקתי הפירוש של זה זה- "בכגון זה" ולפי זה זה מסתדר אם מה שאמרתי על עניין המטרה.
מה שרשמת בגוף ההודעה לא הבנתי את זה:האי הכוונה היא ל"כזה", כמו: "מה שאמרתי זה רק בכהאי גוונא: שכך וכך".
...תות"ח!
את אמרת שמותר אם זה למטרת ניאוף. אז אמרתי, כל החילוק הזה לא כתוב בגמרא, ולכן משמע ממנה שהיא אסרה גם אם זה לא למטרת ניאוף, "בכל גווני", בכל הגוונים-בכל האופנים....אכן האי הכוונה לכזה...
..אני:))))
לא אמרתי את זה במפורש.
אולי לא רשום מה המקרה אם זה לא לניאוף כי מבחינתם אין מציאות כזה שבן לא נמשך לבנות?
ושוב, מהמילים שם ממש רואים שמתכוונים דווקא כאשר זה למטרת ניאוף.
לא כתוב שם "בכל גווני" אלא "בכאי גוונא" ונראה לי שזה לא אותו דבר.
....תות"ח!
נו, אם מבחינתם אין כזה דבר בן נקי מחשד, אז ק"ו שבמציאות שלנו מבחינתינו אין כזה דבר שבן יושב שם באופן תמים ולא לניאוף (בכוונה לקחתי את זה לכיוון אחר ממה שחשבת, כדי להראות לך שזה לא מוכרח החילוק שלך....). וסברות של "אולי" הן נחמדות אבל הן לא קבילות הלכתית. מי שרוצה לעשות חילוק, עליו ההוכחה.
אכן במקור שצידדת כתוב בכהאי גוונא, שהכוונה היא דווקא לאופן שבו הוא ציין, אבל בגמרא לא כתוב כלום, ולכן משמע שזה בכל גווני ולא דווקא באופן מסויים.
...אני:))))
שוב, אני לא מבינה גדולה אבל, נראה שהם כן עשו חילוק כאשר הדגישו כשזה דווקא למטרת ניאוף. הרי הם יכלו לרשום את זה בלי התוספת (הכפולה) "לניאוף".
סליחה על האיחור....
תות"ח!
אבל זה שכתוב באחד מהאחרונים שהוא ציטט שזה לניאוף, לא אומר שהגמרא אמרה את זה. הגמרא אמרה שלא ישב בין הנשים בכלל. ומה שהאחרון שכתב "לניאוף", כי כמו שאמרת, זו המטרה בדר"כ שאנשים באים ומתחפשים לאשה והפוך, ולכן נקט "לניאוף", אבל אין הכי נמי, גם אם יהיו סיבות אחרות, יהיה אסור, כפי שכתוב בגמרא סתם "לא ישב", ולא נפרש שהאחרוון סתם הוסיף מילים שלא כתובות בגמרא שיש להן נפק"מ הלכתית. אם תהיה הוכחה, אקבל שאותו אחרון פרשן שכוונת הגמרא וטעם האיסור שמופיע בגמרא (שמבוסס על פסוקים...) הוא מטעם זה, אבל קיי"ל שלא דרשינן טעמא דקרא להלכה, מלבד מקרים מסויימים, ולכן "המוציא מחבירו עליו הראיה".
סליחה על הניסוח ההלכתי משהו....😅
..אני:))))אחרונה
הסברת יפה.
תודה!
לצערינו, מתרבים המקרים היום שזה מתגלהחסדי הים
מקריםאני:))))
שבן שנמשך לבנים פוגע בבנות?
האמת שלא ידוע לי על בן שהפך לבתעברי אנכי
שפגע בבנות
הגיוני שבן שאמר שנמשך לבנים פגע בבנות, כי אולי הוא סתם חירטט בשביל לפגוע.
אבל אם עשה ניתוח.. האם פגע?
אני לא מכיר מקרה שכה..
כנ"לאני:))))
אז בעצם אתה בעד שIsla brown (מן הסתםחסדי הים
כן. אין סכנה שיפגע בנשים שם.

ב"ה שהמדינה הורתה נגד זה.
אני לא יודע מי זה, או מה זהעברי אנכי
מעניין מה שאתה אומר. לא יודע. לא מכיר.
לא אמרתי שאתה טועה, אמרתי לו מכיר.
הרבה מאלו שעושים ניתוחים לבת, נמשכיםחסדי הים
יש מלא סיפורים על זה. זה כל הזמן מתפרסם בתקשורת העולמית.
בדיוק נתקלתי בזהנעמי28
אבל ברכה רפורמית לטראנסג׳נדרים כשהם מחליטים לשנות מין.
בואי אני אספר לך סיפור אמיתי שקרה לי.די שרוט
לפני נראה לי 4 או 5 שנים, כשעבדתי בחברה גדולה בתל אביב הייתי מניח תפילין בעבודה במין חדר שקט שהיה לנו בקומה.
יום אחד כהרגלי אני מניח תפילין בחדר ומתפלל. זה חדר עם דלתות שקופות.
בקיצור, אני תוך כדי התפילה רואה בזוית העין מישהי כזה מסתובבת ליד החדר כאילו קצת מהססת להכנס ולשאול אותי משהו. נראית דתיה לחלוטין. בקיצור אני מסיים להתפלל כזה, יוצא מהחדר והיא ניגשת אלי קצת בחשש כזה "שמע, יש לי בקשה לא שיגרתית אליך. יש מצב אני משתמשת בתפילין שלך כדי להניח? שכחתי את שלי בבית ואני נשארת עד מאוחר היום"
עכשיו אני, אפילו היותי אחד כזה שמכיל את רוב בני האדם לא הייתי מורגל בפועל בכיוצא באלה. מאוד הופתעתי. לשבריר שניה האינסטינקט שלי היה לסרב בנימוס. אבל שבריר שניה אחרי זה אמרתי לעצמי "בנאדם (או בת אדם) רוצה להתפלל ולהתקרב לאלהים, מה אני אסרב לו?"
אז אמרתי לה שכן. בשמחה. היא ראתה את החיוך המבוייש שלי ואמרה "אל תדאג, אני אלך למקום שאף אחד לא יראה".
והיא באמת הלכה למין מקום כזה שלא עוברים שם כמעט אנשים, הניחה, התפללה והחזירה לי והודתה לי.
מה לדעתך, פעלתי כשורה?
ברשותך, אקצין עוד יותר לדוגמא קיצונית מאודעברי אנכי
כך הוא מרגיש שהוא מתקרב לה'.
אני לא הייתי תומך בו. בספר הכוזרי כתוב שביל לדעת איך להתקרב לה', צריך לדעת מה הוא רוצה שזה דבר בלתי אפשרי לאדם חומרי לגעת אלא על ידי נבואה, או התורה שהיא דבר ה' ממש. ורק כך עובדים את ה'. על ידי הדרכים שהוא הסביר לנו. כל דרך אחרת.. היא לא תשמח אותו בהכרח.
הנחת תפילין לאישה זה נע בין איסור דאורייתא של לא תעדה אידה כלי גבר, לבין סתם פשוט..
אז לרצוח לא משמח את ה', זה נורא. ולעבור על איסור דאורייתא זה לא נורא? זה לא מחריב את העולם?
אני לא הייתי נותן.
אוקיי. אז אני לא רואה את זה ככה.די שרוט
רצח זה משהו אוניברסלי דבר ראשון ודבר שני זה פגיעה פיזית באדם אחר.
בעיני קיום טקס כל שהוא או אמונה כל שהיא היא לגיטימית לחלוטין כל עוד היא לא פוגעת בבנאדם אחר.
אמרתי שאני מקצין. לא אמרתי שזה אותו דברעברי אנכי
בין אם זה רוע גדול כרצח
ובין אם זה עבירה על איסור דאורייתא
אני מבין. אז בעצם זה מעשה רע לדעתך.די שרוט
אולי שווה לך להסתכל על זה כמעשה "לא נכון" ולא כמעשה "רע"?
מצד אחד אתה לא מוותר על האמונה שלך מצד שני אתה נותן מקום אנושי לשונה ממך. לא?
האמונה שלי זה שעבירות זה רעעברי אנכי
לעשות כל דבר נגד רצון ה' הוא רע. לא צריך לכבס מילים.. רע.
אני יכול לתת לשונה מקום ממני גם כשאני מבין שזה רע. היא תעשה מה שהיא רוצה. אני נגד כפיה דתית. אבל שאני אסייע לדבר רע?? בחיים לא.
אני מבין מה אתה אומר.די שרוט
אז בעצם לוותר על מה שנכוןעברי אנכי
לא תודה. אני מעדיף לבחור באמת.
מה לעשות שעבירות באמת עושות רע. זה נשמע לך קיצוני מידי? מה לעשות. זה רע.
ואם נחזור לדוגמא הקיצונית, גם רצח זה רע. היית אומר על רצח שהוא "לא נכון"??. לא. רצח הוא רע.
אגב לדעתי זה לא יהיה יעיל יותר אבל לא משנה
יישר כוחתות"ח!
מצטרף לדבריך, ולגבי זה שזה לא יעיל, זה ממש לגמרי כך, רואים את זה במיוחד ביחס בין ישראל לאומות העולם, דווקא כשאנחנו יודעים מי אנחנו ועומדים על האמת שלנו ולא מנסים להתחבא מאחורי כל מיני ססמאות וערכים אוניברסליים מזוייפים (או יותר נכון, לא מוכוונים, לא במידה....), דווקא אז הגויים מעריכים אותנו ויראים ממנו יראה אמיתית ("יראת כבוד", כפי שכתוב: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך"). גם לגבי כאן, דווקא אם אדם עומד על האמת ולא מתקפל, דווקא זה גורם להערכה מצד ה"שונה". מובן שלא סתם להגיד לא ברשעות, ואפילו לא בנימוס, לדעתי הכי טוב זה להסביר לשני מדוע אני לא נותן, לדוגמא פה, להגיד, מצטער, אני חושב שזה לא נכון, ואני חושב שהכי טוב לך לא להניח. לא יודע אם בדיוק בצורה הזאת, אבל זה גם אחלה הזדמנות "להשמיע את דעתך" כשהצד השני יקבל אותה, וגם יביא להערכה כלפי העמדה התורנית, שהאדם הזה ששומר על ההלכה עומד על האמת שלו.
כמובן, יש את הצד השני שלא צריך להגיד את כל האמת בפנים, ולדוגמא לגבי הגויים, אסור ללמד אותם סתרי תורה, ויש דברים שצריך להיות יותר חיצוניים כלפיהם ו"לדחות אותם בקש", ולהציג להם את הצד הפשטי יותר של התורה (זה לא שקר, זה אכן רובד מסויים של התורה- של האמת....).
נ.ב. לגבי ההשוואה לרצח, אני אכן מזדהה במקצת עם דברי @די שרוט שאי אפשר להשוות בין הדברים. מדוע? הרמב"ם במורה נבוכים חלק א' פרק ב' מגדיר שיש מפורסמות ויש מושכלות, ורצח זהו דבר מושכל, לעומת עבירה על ציווי ה' שאמנם זה רע, כפי שהגדרת יפה, אך אין זה שקר. יכול להיות שברובד המציאותי החטא יועיל לאדם, וכאן אני מתקשר לדיון של היעילות בדבר, אך אפילו אם זה יעיל ויוסיף "טוב" מכל מיני בחינות אחרות, זה רע. וכמו שהרב זצ"ל אומר במקום אחר, גם ליראת שמים של האדם צריך שתהיה לה יראת שמים. (דהיינו, לא מה שהאדם חושב שיוסיף טוב, אלא מה רצון ה'. בדר"כ מצטטים את זה בהקשר השני, של אדם שחושב שחומרה ודקדוק כזה או אחר יוסיפו טוב, אבל זה בעצם כמו ענוותנותו של זכריה בן אבקולס שהחריבה את מקדשינו וכו'....אך זה גם נכון לצד השני, של כאלו שכל הזמן מתחברים לצד היפה של התורה, ובעצם שוכחים את התורה האמיתית, את דבר ה', הם לא מתעלים לפגוש את האמת, הם פשוט מורידים אותה אליהם...וצריך את האיזון בין שני הצדדים, כמובן....).
אמרת שאתה לא משווה בין רצח לתפיליןדי שרוט
בעיני זה לא יעיל. וגורם להצטמקות של הדת שלך.
כמו שכתבתי בעבר, האורטודוקסיה הולכת ומצטמקת בעולם דווקא בגלל ההתבצרות מהסוג שאתה מציג.
מדבר על זה הדמוגרף הבכיר ביותר של העם היהודי פרופסור סרג'יו דה לה פרגולה.
אמנם מספר היהודים בארץ גדל, אבל בפרספקטיבה של 50 שנה קדימה, האורטודוקסיה תחיה אך ורק על אדי דלק של הילודה החרדית אבל האורטודוקסיה תצטמק מתוך סך כל העוגה שך העם היהודי.
כשאני אומר לא יעיל אני מתכוון שזה לא יעיל *לך* ולשכמוך ששואפים שהאורוודוקסיה תצמח ותשגשג.
קרא ספרים של פרופסור סרג'יו דה לה פרגולה כדי להבין עד כמה עגום המצב של האורטודוקסים.
איפה אמרתי שאני לא משווה?עברי אנכי
אני לא אשתף פעולה עם דבר רע.
אין לנו עניין שכולם יהיו כמונו. מי שרוצה להיות גוי שיהיה גוי. יש לנו עניין לחתור לאמת.
זה פחות אנשים? סבבה. זה לא הפאנץ'. העניין זה להיות אמיתיים.
ואם תרצה שאני אוותר על האמת שלי בשביל יותר אנשים? לא תודה. מעדיף איכות על כמות
אוקיי זאת עוד קונספציה שגויהדי שרוט
אין דבר הפוך יותר מזה.
אף אחד לא רוצה שהאמונה הלא אורטודוקסית שלהם יבוא *על חשבון* האמונה הכן אורטודוקסית שלך. זה בכלל לא סותר אחד את השני. המטרה היא זה לחיות זה *לצד זה* ולא זה *על חשבון* זה.
לא דורשים ממך לא להניח תפילין או להתחתן עם גויה או לחלל אם זאת לא האמת שלך. להפך. אתה תמשיך עם האמת שלך והם יחיו הם שלהם וכולנו ביחד נחיה זה לצד זה.
אבל האמת שלי אומרת שגם לה אסור....תות"ח!
אתה יודע, שמעתי סיפור על אחד שחזר בתשובה משום שבצבא הוא רצה לעשות איזו פעולה אסורה בשביל חייל דתי שהיה איתו, והוא לא הסכים, ואמר לו שגם לו אסור לעשות את זה....ההבנה הזאת שכולם אמורים להיות בסוף שומרי תורה ומצוות ולהקפיד על ההלכה (נכון שיש כאלו שיותר יחמירו ויש כאלו שפחות, אבל ברמת שמירת ההלכה וודאי שכולם אמורים להגיע לכך...), היא זו דווקא שתקרב את אותה אשה לשמירת ההלכה כפי שהיא באמת. בנוסף, כפי שכתבו פה, יש פה ביזוי תפילין, כשמשתמשים בתפילין לדברים שהם לא רצון ה'. (אפשר להתווכח אם זה נחשב ביזוי תפילין או לא, אבל בכל מקרה ניתן לומר שזו מצווה הבאה בעבירה, "טובל ושרץ בידו", הרצון להתקרב לה' נעשה ביחד עם חוסר עשיית רצונו).
ניתן לראות מסיפור עוזא ומסיפור נדב ואביהוא, ומהמדרש שאמר ששבט לוי היו מועט משום שהרבה מתו בעבודות הקודש כשפרצו אל הקודש בלי מדרגה ראוייה, שהחיבור אל הקודש חייב להיות עם עשיית רצון ה', וכל סטייה מזה הופכת את עבודת ה' לעבודת עצמינו, עבודת הרגש/הכוח הרוחני/החוויה הדתית, שהן קיימות גם אצל עובדי עבודה זרה, ומה שמבדיל את היהדות מהם שאנחנו דת האמת. אמנם חשוב מאוד הרגש והחיבור, אבל רק כשהוא בגבולות ההלכה והמותר, אחרת זה הופך להיות הוללות שאינה הולמת את עבודת ה', "וגילו ברעדה".
תראה, יש סיפורים פרטיים שאתה מכירדי שרוט
האורטודוקסים הולכים ומצטמקים. אלה המספרים. בעוד 50 שנה ישארו רק חרדים על בסיס הילודה שלהם אם המצב הזה ימשך כמו היום. בסוף האורטודוקסיה תשאר סהרורית כמו אותם נטורי קרתא סהרורים שמתהלכים להם בציר ניו יורק- אירן. ולדעתי זה חבל. יש משהו יפה באורטודוקסיה וחבל שהיא עם הזמן תצטמק עד כדי סוף שמי ישורנו.
לא נכון.תות"ח!
זה שיש הרבה חרדים לא אומר שהדתיים הולכים וקטנים. הדתיים הולכים וגדלים ויש קצב גידול חיובי בציבור הדתי-לאומי. ובכלל לא הבנתי למה אתה עושה חילוק בין האורתודוכסיה לבין החרדים, החרדים הם גם אורתודוכסים....ושוב, יכולות להיות אלף ואחת סיבות אחרות לקצב גידול שלילי לדעתך, ויכול להיות שזה קשור גם לצורה שבה מציגים את האמת, זה גם יכול להיות, אבל בוודאי שבשאלות הנוקבות של האם ללכת עם האמת או לא ללכת עם האמת ולהיות כזה מתיפייף ומתחנף, פה וודאי שההליכה עם האמת רק תהיה יותר יעילה. וכמו שגם כתבו פה, גם אם זה לא יעיל, זה רצון ה', ובהדי כבשא דרחמנא למה לך.
המספרים נגדך, מה לעשות.די שרוט
נו, אז מה רצית להגיד בזה?תות"ח!
לא הבנתי איך הגעת מכך שיש הרבה ילודה חרדית לכך שהאורתודוכסיה הולכת ומתמעטת....אתה יכול להמשיך לטעון כך, זה לא נכון, מה לעשות.
..מבשר שלום
בראיה כלל עולמית כן?די שרוט
אפשר לחפש אותו גם ביו טיוב.
..מבשר שלום
מה אכפת לי מהדתות האחרות?
להפנות אותי לדמוגרף בלי סרטון או מאמר ספציפי פירושו שאין לך מושג.
ברור שעל היהודים אז על מי?די שרוט
תקשיב, בשביל להבין את המגמות, סרטון קצר ביו טיוב לא יעזור לך. אתה צריך לקרוא מאמרים שלו בעיון מרובה.
אני יכול למצוא לך סרטון ביו טיוב אבל אין תחליף לקריאה מעמיקה.
..מבשר שלום
אשמח שתשלח במקום להפנות ליוטיוב.
אגב, חרדים הם גם אורתודוקסים.
אומר שוב, ברור שהחרדיםדי שרוט
מה הבעיה לרשום את השם שלו ביו טיוב? תרשום "סרגיו דה לה פרגולה" וזה יתן לך המון. אל תתעצל!
אני פשוט יותר קראתי מאמרים שלו מאשר צפיתי בסרטונים שלו כך שאם תרצה לקבל ממני סרטון תצטרך להמתין עד שאצפה בסרטון רלוונטי.
אבל שוב, אין תחליף לקריאה. ובתור התחלה, תרשום אותו ביו טיוב ותצפה בחמשת התוצאות הראשונות שעולות לך. הולך?
פשוט תרשום ביו טיוב את השםדי שרוט
יופי. אז אם אתה לא דורש ממניעברי אנכי
אל תדרוש ממני לסייע לעבירה שהיא עושה. אם היא תביא תפילין בעצמה - שתעשה מה שהיא רוצה.
אבל כל עוד זה תלוי בי אני לא אתן לזה יד. ולא אשאיל לה את התפילין שלי.
אההה הבנתי אוקיי. אז פהדי שרוט
אבל, למשל, לתת לחילונים לא אורטודוקסים חלק בכותל הדרומי לתפילה מעורבת זה בעיני כן משהו שצריך לעשות. אתה יכול להמשיך להתפלל באורטודוקסית בכותל בדיוק כמו שאתה מאמין בו, והם יתפללו בלא אורטודוקסית בחלק שלהם. זה בעיני עדיף עשרות מונים על פני עריפת הראשים הפוליטית שבין אורטודוקסים ללא אורטודוקסים.
זה דו כיווני כן? גם הלא אורטודוקסים צריכים לדעת להכיל ולקבל כן אורטודוקסים. ואני אומר להם את זה כשאני דן מולם.
....תות"ח!
אבל שוב מגיעים לאותה נקודה, אנחנו נותנים להם חלק. זה משהו ארצי. הם לא עושים את זה בינם לבין עצמם בקהילה שלהם, זה משהו לאומי, וזה כבר שגעון להכניס לשם את הרצונות שלהם. הרצונות שלהם יפים, אבל עד חילול הכותל המערבי שקדוש לעם ישראל. וזה חלק ממה שהם צריכים לכבד אותי ואת האורתודוכסים ולא לכפות עליי את השטויות שלהם. (שגם לא לשכוח שמצמצמות חלק מהכותל לטובת העניין וגורמות לצפיפות ולפחות מקום לטובת האחרים....).
עד אותו מתווה שצף לדיון ציבורידי שרוט
פתאום הגיעו אנשים חילונים אחרים והמקום הפך בין רגע למינימום קודש קודשים.
וזאת בדיוק ההתבצרות שבסוף תביא לכליה לאורטודוקסיה וחבל.
גם אם היה נטוש...תות"ח!
למרות שזה לא נכון, גם קודם היה שם הלל עם הרב שמואל הרבה פעמים, וכל מיני אירועים, אבל גם אם כן, יש פה ביזוי דבר קדוש לעם, ופה וודאי שלא מדובר בשתיקה וחוסר העלאת הדבר לחדשות ולתת להם להיות באיזו פינה, כל המטרה שלהם זה ליצור פרובוקציות ולנפנף בתפילות שלהם בכל הארץ, זה לא שאם הדתיים לא היו מתערבים אף אחד לא היה יודע מזה כלום והכל היה טוב. בקיצור, חרטא. ולא, זה יביא לחיזוק האורתודוכסיה, שיבינו שאנחנו לא לפלפים שמחפשים להיות יפיופים, אלא מחפשים לעשות את רצון ה'. וגם אם יביא, זה רצון ה'.
אוקיי. גישה ידועה ולא יעילהדי שרוט
בתקווה שמישהו יתעשת. כי זה הרסני.
הגישה שלך גם ידועה...תות"ח!
אולי אפילו הייתי אומר "פופלארית". אבל אני חולק עליך וחושב שהיא יעילה. אבל הויכוח הפרקטי לדעתי הוא קטן יחסית, חבל לי מאוד שאתה פועל דבר שהוא נגד רצון ה' בידיעה שהוא נגד רצון ה' בשם "האחדות המזוייפת". חבל.
אבל למה בט'? זה orthodoxאלפיניסטית
זה כמו טורקיה. אפשר גם עם ת' 😁די שרוט
ואפשר גם אורטודוקזיה? כמו מוזיקה ומוסיקה?אלפיניסטית
אגב א"א לכתוב תורכיה, זה מהתקופה שכתבו טורקית באותיות ערביות
תוניס טוניסעברי אנכי
הדיון הכי חשוב עד כה חחחעברי אנכי
אל תיכנס איתי לפוליטיקה ולכל מה שקורה בפועלעברי אנכי
כי בסוף כשזה למעשה יש עוד המון שיקולים שאנחנו לא רואים מכאן והם, הפוליטיקאים רואים משם.
אבל מכיון שלפי האמונה שלי, שאתה לא מצפה ממני לחרוג ממנה, זה חילול של קדושת הכותל המערבי. אני לא מוכן לסייע ולו במשהו בחילות הקדושה שלו.
הוא הדין בעניין כל דבר, כשזה תלוי בי, לא אסייע ואתנגד בתוקף נגד דברים שבעיני הם רעים. (בעיני גם כפיה דתית זה רע. גם ערבים ביוהודה ושמורון זה רע. גם רצח זה רע).
ברגע שזה כבר קיים, לא אתמוך ולא אסייע, אבל לא אכפה נגד.
....תות"ח!
דברי אמת, רק מחדד שאכן לפעמים מוותרים על הצגת האמת כפי שהיא במובנה החותך ו"יקוב הדין את ההר", בשביל להרחיב את התורה, כמו הלל שלימד את התורה על רגל אחת לאותו גר, וכמו אהרון הכהן שהיה מקרב בעבותות האהבה, "אוהב את הבריות ומקרבן לתורה", לעומת משה שתפקידו היה יותר להביא את דבר ה' כפי שהוא, שאלו דברים קשים יותר. (וגם מה שכתוב בחז"ל על "כה תאמר לבית יעקב ותגיד לבני ישראל", שאמירה אלו דברים רכים וזה לנשים, ואילו דברי תורה שקשים כגידים זה לגברים....). אמנם, גם על אהרון כתוב: "תורת אמת הייתה בפיהו..." (מלאכי ב' ו'). (רש"י במקום מביא את דברי המדרש שהפסוק מדבר על אהרון (בין היתר....)).
..אלפיניסטית
כבר פעם שניה שאתה מביא את הטענה הזאת וכל פעם זה מצחיק מחדש.
נניח שיש הצטמצמות וכולי, איך הפתרון הוא להרחיב את הגדרת האורתודוקסיה? זה כמו לומר : 'במטרה לפתור את בעיית היכחדות דובי הקוטב מהיום והלאה גם עיזים ייחשבו לדובי קוטב'
זה פתרון אמיתי של ביידןחושבת בקופסא
כדי לצאת מהמיתון הכלכלי בארצות הברית, הממשלה שלו שינתה את ההגדרה של מיתון כדי שלא תכלול את המצב שהם נמצאים בו.
בחלט, לשנות את הגדרת האורתודוקסיה כדי להגדיל אותה זה אווילי באותה מידה.
אם האורתודוקסים יאמינו ב"כל אחד יכול לעשות מה שהוא רוצה כל עוד הוא לא פוגע פיזית באחר" הם לא יהיה אורתודוקסים.
אוף אתם לא מבינים מה אני אומר 😭די שרוט
זה אומר שבנוסף לאורטודוקסים יהיו עוד כמה לא אורטודוקסים ומתוך הסתכלות תהליכית ותועלתנית האורטודוקסיה תצמח בעצמה.
איך? למשל אם האורטודוקסיה לא תסיט ותלחם בלא אורטודוקסים אלא תבין ותקבל את העובדה שיש גם לא אורטודוקסים, ויש לכבד ולאהוב גם אותם, ומתוך כך יווצרו מטבע הדברים קשרים, שיתופי פעולה, הפריות הדדיות, תרומות הדדיות לעולם הרוח, יותר צעירים ירגישו רלוונטים ומחוברים, התפוצות פתאום יראו שיש עם מי לדבר, ענייני וריגשי ואינטלקטואלי ולא יתקלו בחומה בצורה שלא מאפשרת להם להתבטא או להתקיים, ואז יהיה אפשר ליצור מכנה שותף הרבה יותר רחב, וככה פתאום האורטודוקסיה תקלוט לחיכה הרבה צעירים שמסוגלים להזדהות כי הם יכירו אורטודוקסים באמת וככה יהיה אפשר לחיות עם הרבה פחות מלחמות.
נכון שכמו שיהיו הרבה מצטרפים לאורטודוקסיה עשויים להיות גם יציאות ללא אורטודוקסיה, אבל זה תהליך שכבר קורה ממילא, עם או בלי קבלה והכלה, רק שעכשיו זה במימדי שואת התבוללות ובמצב אחר זה יהיה הרבה יותר איטי והדרגתי ואולי אפילו יהיה תהליך חיובי דל מעבר מלא אורטודוקסיה לאורטודוקסיה.
אנחנו מבינים וחולקים...תות"ח!
לפחות אני....
השיתוף הזה שאני לא מבין כ"כ מה הוא אומר בפרקטיקה, אינו קשור לעובדה שאל לנו לחלל את הקדושה של הכותל המערבי בתמורה לאותה "פתיחות" שאתה מדבר עליה. ומנגד לאותה פתיחות, שכמו שאמרת יכולה להוביל לשואת התבוללות ודווקא היום שהפתיחות היא טבעית ולא צריך לפעול בשבילה, דווקא הסגירוּת זה מה שחסר לנו, ובמנות גדושות. אם אתה לא רוצה שאנשים יראי שמים שחוזרים בתשובה יעדיפו לעבור לציבור החרדי ולא לציבור הדתי, אז כדאי שתשנה את המצב ולא תגרום לציבור הדתי-לאומי להיות ציבור חילוני עם כיפה וכמה מנהגים. הסגירות גורמת גם כן דווקא למצב שבו מי שמבחוץ רואה שלא מדובר פה בצחוקים, אלא זה רציני ואמיתי, זה באמת "תורת חיים" וזה דווקא מה שיגרום לו להצטרף. אני מסכים שיש שני צדדים וצריך את האיזון ביניהם, אבל היום נראה לי שמה שחסר לנו יותר זה דווקא סגירות ורצינות. (וצריך גם מצד שני לא לנטוש את המערכה של הדרך ארץ והסברה נעימה....). ובכללי, ההסברה והדרך ארץ אלו רק האופנים שבהם אנו צריכים להתנהל, וזה לא אמור לסתור את ההתנהגות שלנו. יש לנו דרך גדולה שאנו הולכים בה, ואנחנו צריכים להציג אותה בנעם ובצורה יפה, אבל אין זה אומר שאנחנו צריכים להתגמש ולשנות דרכים בפועל....
אי אפשר להרחיב הגדרות עד בלי דיחושבת בקופסא
זה בדיוק מה שהרפורמים עושים. הרפורמים "פורחים" כי אין שום שום גבול ברור בינן לבין חיים חילוניים ליברלים בארה"ב.
כשהיו לפני שנתיים פרעות של ארגני BLM למיניהם ( ברפרוף- אידאולוגיה שטוענת שהמערכת עצמה גזענית נגד שחורים וכל הלבנים מעצם קיומם הם גזענים כי הם מפיקים תועלת מהמערכת הזאת והשחורים צריכים לקחת בכוח מה שנלקח מהם), הייתה אז איזו כתבה על רב רפורמי שיצא באמירה שBLM זה ערך יהודי. איך זה ערך יהודי? מה הקשר ליהודים בכלל? כי פשוט מבחינתו, "ערך יהודי" זה כל מה שנשמע טוב בעיניו. ליהדות שלו אין שום ערך כי היא מכילה הכל מהכל עד שלאט נשאר שום דבר ממנה ששונה מדברים אחרים.
מצטרפת למה ש @תות"ח! דיבר עליו, המטרה היא לא החוויה הדתית האישית או להראות טובים ומכילים או כל דבר "נשמע טוב" כזה. יש לנו גבולות ברורים ואם נפרוץ אותם פשוט לא נהיה.
נשמע אידיאלי *נאמר ביובש רב*אלפיניסטית
הבעיה היא שזה נורא נחמד ומערבי להיות פלורליסטים אבל ברגע שאתה נותן לגיטימציה לכל הזרמים שהתפתחו אתה מאבד מהמשמעות של דרך נכונה אחת, זה לא שתהיה זליגה מינורית, האורתודוקסיה תתפורר במקרה כזה.
מה יניע אנשים לבחור בדרך הקשה אם כל הדרכים נכונות?
איפה יש איסור דאורייתא על אישה להניח תפילין?ארץ השוקולד
בוודאיעברי אנכי
יש הרבה כלים שנכללין בכלל זה.
תרגום המיוחס ליונתן תרגם שם שזה טלית ותפילין..
דאורייתא.
תרגום יונתן מעניין, לא הכרתיארץ השוקולד
לגבי איסור "לא ילבש", נחלקו האם אסור בכלל במקרה שמדובר בדבר שלא מוביל לתועבה, עיין ערך המחלוקת ביחס לתחפושות בפורים. יתר על כן, גם הש"ך שהחמיר בתחפושת פסק שזה תלוי בשני תנאים כדי שייאסר ומהתנאים שהוא פירט נראה שזה לא רלוונטי כאן, אצטט את דבריו:
"(ז) לא תעדה כו'. כ' הב"ח דיש היתר בב' דברים הא' שאין איסור אפילו בדבר שהוא נוי וקישוט אלא באשה הלובשת בגדי איש להתדמות לאיש ואיש הלובש בגדי אשה להתדמות לאשה לנוי וקישוט אבל אם לובשין כדי להגן מפני החמה או צנה וכיוצא בזה מותר. הב' דאף להתדמות אין איסור אלא בדברים שהן עשוין לנוי וקישוט כו' ע"ש שהאריך ואין דבריו מוכרחים כ"כ ומ"מ נראה דהיינו דוקא בתיקוני אשה אבל אם לובש ממש בגדי אשה עד שאינו ניכר שהוא איש וכן איפכא בכל ענין אסור וכ"כ הרא"מ בספר יראים דאסור ללבוש אפילו דרך עראי ובדרך שחוק שהרי לא חילק הכתוב ולפי שראיתי בני אדם לובשין במלבושי אשה וגם אשה במלבושי איש בדרך עראי במשתאות של חתן וכלה וגם בענינים הרבה כתבתי כן עכ"ל ומשמע דבכל מלבושים קאמר ומיירי בגוונא דפרישה והב"ח נדחק בדבריו עיין שם. ולענין איסור לבישת גבר שמלת אשה בפורים האריך הב"ח כאן ועי' באורח חיים סימן תרצ"ו ומ"ש שם:" (ש"ך יורה דעה סימן קפב סעיף קטן ז)
בן איש חי פסק ככה. שנה ראשונהעברי אנכי
ואם אפשר בדרך מוסר, שהרפורמים הן תועבה וכו'

שכוייח, אשמח למקור מדויקארץ השוקולד
אמת בדבריך שזה שהוא פסק את זהעברי אנכי
ואם הזיכרון מלא החלודה שלי זוכר טוב, יש אגרות משה שחולקו על זה..
בן איש חי שנה ראשונה לך לך אות יג בלשון "ועוד יש חשש". משמע שאולי הוא יודע שזה חידוש שלו..
ממליץ להסתכל שם, ויש גם כף החיים שמסביר למה עפ הסוד זה אסור
מדוע אתה חושב שתפילין הם לא לנוי?תות"ח!
הם נחשבים כתכשיט, זו משמעות המילה "טוטפות". "פארך חבוש לראשך".
כי אני מניח לשם המצווה ולא לשם התכשיטארץ השוקולד
מה הקשר לשם מה מניחים?תות"ח!
כל עוד יש זה משמש גם לנוי, זה בגדר של "לא ילבש"....זה כמו המחלוקת בשבת האם כלי מלחמה זה תכשיט או לא, ולדעת מי שזה תכשיט, אסור לצאת עם זה לרה"ר, אפילו שהשימוש העיקרי של כלי המלחמה הוא לא לנוי....
לא ילבש תלוי במטרת הלבישה לפיארץ השוקולד
התבלבלת בהסבר על תכשיט וכלי נשק בשבת, אם זה תכשיט אז מותר לצאת בו בשבת
על גבי זה תלוי מה הכוונה....תות"ח!
אפילו דבר שאיננו לנוי אם יש מטרה להכעיס אז גם אסור. מניין לך שזה גם פוטר אפילו אם זה לנוי?
כן, צודק, התבלבלתי, שכוייח על התיקון....
א. שים לב שאמרתי שמטרת הלבישה איננהארץ השוקולד
ב. ברור שהנחה בחדר מוסתר היא לא כדי להכעיס.
ג. ביחס לסיוגים על איסור לא ילבש כתלוי במטרת וצורת הלבישה, יש שני מחלוקות בכך:
1. האם זה תלוי בכך שלובשים בצורת לבוש רגילה (לכאורה תפילין זה לא בדיוק לבישה), עיין בש"ך וט"ז בהלכות לא ילבש.
2. האם האיסור הוא רק כדי להידמות למין השני במטרת תועבה (ענייני עריות), עיין במחלוקת הרמ"א והב"ח בהלכות פורים ביחס לתחפושות.
א. שמתי לב. בכל זאת זה לא קשור, כוונת האדם יכולה לתות"ח!
הגדיר שאפילו שדבר שעקרונית מותר, יהיה אסור אם תהיה כוונה להכעיס. וההגדרה של דבר לנוי או לא לנוי לא תלויה באדם עצמו.
ב. כמו שאמרתי, מי אמר שלא להכעיס יהיה מותר?
לפני שאכנס למה שכתבת פה, אני חושב שאתה לא בר-הכי לדמות מילתא למילתא בדברים כאלו דקים, כפי שאתה בעצמך כתבת "לכאורה". לכן אין פה אף הוכחה לשיטתך, כיוון שלא בטוח שהדברים שווים ובאמת שייך להשוות ביניהם.
ג. 1. מניין לך שזה לא לבישה? בלנ"ד אעיין...
2. יפה, ויש צד שזה לא רק כדי להידמות למין השני במטרת תועבה....
א. אבל פה ברור שאין הכוונה להכעיסארץ השוקולד
ב. הרמב"ם, טור, שולחן ערוך ונושאי כליהם לא אסרו, כך שהדרך העיקרית בפסיקה כאן היא לא לאסור.
ג. 1. מסברא.
2. תועבה=על מנת להוביל לאיסורי עריות, עיין ברש"י על הסוגיה של לא ילבש.
ובכל מקרה, מדהים כמה אתה דן לכף חובה כאן.
א. שוב, מה הקשר?תות"ח!
גם אם ברור שאין כוונה להכעיס, יכול להיות שאסור, וכל המשקל של הכוונה להכעיס בסוגייה יכול להפוך דבר שמבחינה עקרונית הוא מותר לאסור, אבל יש דברים שאסורים גם אם אין כוונה להכעיס.
ב. מקור.
ג. 1. לא מקבל אותה, ולא חושב שהיא מוכרחת שע"פ זה תבוא ותדחה את הדברים האלו, שכתבו עליהם אחרונים במפורש לאיסור, כפי שהביאו פה.
ג. 2. הבנתי.
בכל מקרה, מדהים עד כמה אתה מנסה להפוך סוגייה הלכתית לסוגייה רגשית. אם יש דעות, אסור לך להתעלם מהן כדי "לדון לכף חובה". הפוך, אם כבר יש דין לכף זכות בסוגייה הלכתית זה רק אחרי שמבררים את הסוגייה היטב ורואים את הצדדים ומכריעים כפי מה שהכי נוטה לאמת, או ע"פ קריטריוניים הלכתיים כאלו או אחרים, ואז אפשר להגיד שיש "לימוד זכות" גם על מי שלא נוהג כהלכה שצריך לנהוג לכתחילה. לפי הכיוון הזה של "לדון לכף זכות" אפשר להתחיל להתיר שעטנז בדרשות ובפלפולים (סתם דוגמא להמחשה....) ומי שיאסור הוא "דן לכף חובה".
א. טענת שאפשר לאסור אם זה להכעיסארץ השוקולד
ב. מקור שהם לא אסרו?
מוזמן לעבור על כל הלכות תפילין ולא ילבש אצלם ותראה שהם באמת לא אסרו.
ג.
1. הובא אחרון אחד, הבן איש חי, לעומת ראשונים ואחרונים רבים שלא אסרו.
מכיוון שמדובר במחלוקת תנאים אם לאישה מותר לקיים מצוות עשה שהזמן גרמא, אז הפוסקים היו מציינים שהם אוסרים אם כך הם סברו.
2. ממש לא, אני מתחיל מזה שמדובר במצוות עשה שהזמן גרמא וממילא נשים לא חייבות.
מציין שראינו שנשים מקיימות מספר מצוות עשה שהזמן גרמא ולכן ברור שהדעה לאסור קיום מצוות עשה שהזמן גרמא על ידי נשים נדחתה מהלכה.
ביחס לברכה, הערתי שזה מחלוקת אם נשים מברכות על מצוות שהזמן גרמא.
ולגוף תפילין ספציפית, יש אחרון (ואולי עוד אחד) שאסר, אבל רואים שרבים מהראשונים והאחרונים לא אסרו וממילא עיקר ההלכה היא שמותר.
הועלתה פה טענה שאסור אם זה להכעיס, על כך הערתי שספציפית במקרה הזה לא מדובר על להכעיס, ובנוסף, לחשוב בתור ברירת מחדל שמישהו עושה להכעיס זה לדון לכף חובה.
וביחס ללא ילבש, הערתי שיש דעות שונות מתי האיסור בתוקף בכלל, וניתן לראות באופן פשוט שברור שיש על מי לסמוך כאן שאין כאן איסור בכך, (ש"ך, ט"ז, רמ"א)
תרשה לי להיכנס לדיון למרות שלא קראתי הכל עד עכשיועברי אנכי
ואני יודע שזה לא בסדר להגיב בלי להיות מונח לגמרי בדיון. מתנצל מראש 
אבל לטעון על אחרון שהוא לא צודק כי קודמיו לא כתבו את זה.. לא תמיד זה נכון.
זה יכול להיות נכון, אבל לא תמיד. בשונה שפה זה בן איש חי, כף החיים, פתח הדביר הביאו את זה.
ותדע, שפוסקים לפעמים מחפשים איסורים כדי לגדור גדר. ואני לא בטוח שלא נכון להשתמש בפסק הזה שלו כדי לגדור גדר שהוא ככ מצוי נצרך וחשוב בימנו עם הרפורמים, והרוח המודרנית שנכנסה גם לתוך היהדות האורותודוקסית.
אז תיקח את הפסק הזה שזה איסור דאורייתא עפ תרגום יונתן, תוסיף שעל פי הסוד זה נורא ואיום, תוסיף את הטענה של תפילין צריכים גוף נקי והמג"א כתב שלכן נשים פטורות. כמובן את הטענה שאימותנו לא חשבו על זה מעולם. את הרמ"א שפסק שמוחים במי שרוצה להניח.
אני לא מבין את הצורך להגיד שזה בסדר
חבל להיכנס כך, אבל מבין שזה קורהארץ השוקולד

לרגע לא אמרתי שהאחרון לא צודק, אלא הערתי שיש מקום רב על מי לסמוך.
זה שאחרון אסר ורבים לא אסרו אומר שיש הרבה פוסקים שסוברים שזה מותר.
לא מדובר פה על מציאות חדשה, בעיקר כשהראית שהיו מקורות קדומים שלא התקבלו להלכה במשך דורות רבים.
ביחס לרפורמים, זה עניין השקפתי בעיקר.
מיכל בת שאול כבר הניחה תפילין, אז היו מאימותינו שכן חשבו על זה. (עירובין דף צו עמוד א)
הצורך הוא להכיר בדעת רבים מהפוסקים ולא לחפש מדוע האחרים טועים.
...תות"ח!
זה שאחרון אסר וכו'...אומר בסה"כ שלא כולם התייחסו לזה. אכן מדובר במציאות חדשה, כי פעם נשים לא חשבו לעשות את זה, ורק היום כשיש את כל הפנימיזם התעוררו שאלות חדשות בנושא, כשפעם לא הייתה בכלל שאלה, והיה פשוט שאסור.
זה לא חדש שהיהדות מוקיעה כאלו שרוצים להציב אלטרנטיבה, הנצרות, הבייתוסים, הצדוקים. לא רואה הבדל ביניהם.
ושאר אימותינו לא חשבו על זה....האם אשה כיום יותר צדיקה משרה אמנו? מרבקה?
הצורך הוא להכיר בדעת הפוסקים שאוסרים ולא לחשוב שהכל מותר. אם יש חילונים שעוברים על חילול שבת, האם נתיר חילול שבת? ההלכה לא מתחילה מלימוד זכות ומנסיון להצדיק אחרים....
יש מקור שחשבו על זהארץ השוקולד
"דתניא מיכל בת כושי היתה מנחת תפילין הולא מיחו בה חכמים ואשתו של יונה היתה עולה לרגל ולא מיחו בה חכמים מדלא מיחו בה חכמים אלמא קסברי מצות עשה שלא הזמן גרמא היא" (גמרא מסכת עירובין דף צו עמוד א)
אז לא מדובר כאן במציאות חדשה.
אבל תסתכל בהמשךתות"ח!
"לא רבי מאיר סבר לה כרבי יוסי דתנן אאין מעכבין את התינוקות מלתקוע הא נשים מעכבין וסתם מתני' רבי מאיר". זאת אומרת, דעת רבי מאיר שמעכבים נשים מלתקוע ולעשות את המצווה בעצמן. (לעומת שמיעת שופר שאין בעיה כי האשה לא עושה בעצמה, ורק על הצד שיש עניין שומעת ועונה אמן.....). אני לא נכנסתי לכל הסוגייה האם מותר או אסור, אבל זה מצחיק להוכיח מאיזה שלב בגמרא בלי לקרוא את כל הגמרא והסוגייה.
אבל אין הלכה כרבי מאירארץ השוקולד
וכאן ידוע לכולנו שאין הלכה כרבי מאיר, כי לא מצאנו מקום בו מוחים בנשים שבאות לשמוע תקיעת שופר.
לא מכיר את הכלל הזה.תות"ח!
מקור? (וזה שכתוב שאין חכמים עומדים על סוף דעתו זה לא מקור, כי כבר כתבתי שהכוונה היא שלמרות גדולתו הגדולה אין הלכה כמוהו בכל מקום כמו תנאים מסויימים שהלכה כמוהם בכל מקום, מכיוון שלא הצליחו חכמים לעמוד על דעתו. דהיינו, שיש מקומות שלא הצליחו חכמים לעמוד על דעתו, ולכן שם למרות שהיה גדול לא פסקו כמוהו, כי לא יכלו לבחון את אמיתות סברתו....).
כבר חילקתי בין שמיעה שהאשה לא עושה בעצמה וכך בעצם אין בעיה, לעומת תקיעה שזה המעשה בעצמו, וזו בעיה. ולכן גם תהיה בעיה בהנחת תפילין. (ולא מצינו נשים שתוקעות בשופר....).
עין יצחק חלק א מפנה למקורותארץ השוקולד
(ספר של הראשון לציון הרב יצחק יוסף שליט"א על כללי פסיקה)
הספר לא תחת ידי ולכן לא אוכל להפנות לעמוד, אבל ממה שזכור לי זה קרוב להתחלה.
זה חילוק בלי מקור כלשהו, וגם לא נכון כי מצוות השופר היא לשמוע ולא לתקוע.
מקור נוסף שמצאתי בגיגול פשוט:ארץ השוקולד
"רבי יעקב ורבי זריקא אמרו הל' כר"ע מחבירו כר' יוסי (בגמ' וברא"ש איתא מחבריו) מחבירו כרבי מחבירו למאי הלכתא רבי אסי אמר הלכה רבי חייא בר אבא אמר מטין רבי יוסי בר חנינא אמר נראין אמר רבי יעקב בר אידי א"ר יוחנן (בן נורי) ר"מ ורבי יהודה הלכה כרבי יהודה רבי יהודה ורבי יוסי הלכה כרבי יוסי ואצ"ל שר"מ ורבי יוסי הלכה כר' יוסי.א"ר אשי אף אנו נאמר רבי יוסי ור' שמעון הלכה כרבי יוסי דא"ר (בגמ' חייא בר אינו) חייא בר אבא א"ר יוחנן רבי יהודה ור"ש הלכה כרבי יהודה השתא במקום רבי יהודה ליתא במקום ר' יוסי מיבעיא.איבעיא להו ר"מ ור"ש מאי תיקו אע"ג דרב פליג עליה דרבי יוחנן בהני כללי קי"ל כרבי יוחנן ואפילו בברייתא:"
(הגמרא מביאה את דעת רב משרשיא שלא מקבל את הכללים, אבל הרי"ף משמיט את דעת רב משרשיא ופוסק את הכללים)
ועוד מקור, הרא"ש על הגמרא שהבאתי את הרי"ףארץ השוקולד
ויש פה טרנסיטיביות.
רבי יוסי "מנצח" את רבי יהודה ש"מנצח" את רבי מאיר כאן.
טוב, לא בטוח שכולם מסכימים לכלל הזה. צריך לברר.תות"ח!
אבל הטרנסיטיביות שרצית לטעון לה, בתגובה הקודמת ששלחת, הרי"ף בעצמו מביא את דעת רב אשי (ובעצם פוסק אותה להלכה) שלא בטוח שאומרים טרנסטיביות. "א"ר אשי אף אנו נאמר רבי יוסי ור' שמעון הלכה כרבי יוסי דא"ר (בגמ' חייא בר אינו) חייא בר אבא א"ר יוחנן רבי יהודה ור"ש הלכה כרבי יהודה השתא במקום רבי יהודה ליתא במקום ר' יוסי מיבעיא.איבעיא להו ר"מ ור"ש מאי תיקו".
"זה חילוק בלי מקור כלשהו, וגם לא נכון כי מצוות השופר היא לשמוע ולא לתקוע".
זה פשט גמרא, שאומרת שדעת רבי מאיר שמוחים בנשים דווקא כשתוקעות. למה הגמרא לא אמרה שמוחים בנשים ששומעות? וודאי כפי שאמרתי. וזה לא קשור שהמצווה היא לשמוע, כי גם אם המצווה היא לשמוע, אם אדם רק נמצא בבית כנסת ועונה אמן, הוא לא מוכיח במעשיו שהוא הולך לפי השיטה שמותר. לעומת זאת אם תוקעת, זה מעשה אקטיבי. והנחת תפילין זה מעשה אקטיבי.
כללי הפסיקה האלה להבנתי מוסכמים כי זה כבר בגמראארץ השוקולד
ביחס לטענתך על רב אשי, אני מציע שתקרא את הגמרא שציטטת שוב כי הבנת אותה לא נכון, דווקא הגמרא מציגה טרנסיטיביות,
רבי יוסי גובר על רבי יהודה שגובר על רבי מאיר,
באותו האופן גם רבי יוסי גובר על רבי יהודה שגובר על רבי מאיר.
השאלה היא מה היחסים בין שני ה"חלשים" בכל שרשרת, רבי מאיר ורבי שמעון?
וזה בתיקו, כי אין לנו תעדוף ביניהם.
ואין שום דבר להוכיח משם על טרנסיטיביות רצויה ביניהם.
אכתוב במתמטיקה ואז אולי יהיה מובן יותר:
Z- רבי יוסי.
Y - רבי יהודה.
A - רבי מאיר.
B - רבי שמעון.
Z>y>a
Z>y>b
מי גדול יותר, b או a?
מובן למה זה תיקו ועדיין שומר על הכלל?
ביחס לטענה שלך על החילוק בין לשמוע ולתקוע,
אתה מוחה בנשים שנוטלות לולב?
מקובלנו שמותר לנשים ליטול לולב, כך שברור שהלכה לא כרבי מאיר בכל מקרה. (ולכן זה חילוק מעניין ואולי נכון בדעת רבי מאיר, אבל אין הלכה כמותו באופן ברור)
....תות"ח!
גם אם הכללים האלו בעלי תוקף, אינך יודע אם ישנם מקורות סותרים לאותו כלל. הרבה פעמים הש"ס מציג כלל, אבל הגמרא מביאה מקרים שלכאורה סותרים את הכלל הזה במקומות אחרים, והראשונים מתרצים שיש יוצאים מן הכלל. נגיד הדוגמא האחרונה שלמדתי, בבבלי מובא כלל, ולעומתו הירושלמי מביא את אותו כלל, ואז מקשה ממקרה שסותר את הכלל הזה, ואז אומר שבאמת הכלל הזה לא לגמרי מובהק, ויש לו יוצאים מן הכלל. (אגב, באותו מקרה ישנם ראשונים שאומרים שבאמת אי אפשר ללמוד מהכללים שמופיעים בש"ס. כמובן, לא שאי אפשר ללמוד לגמרי, אלא כשיש סברה לא ללמוד לא למדים, וכללים זה לא כזה חזק ומחייב לשיטתם, כיוון שכבר מצינו שיש יוצאים מן הכלל, וזה לא בהכרח כולל את כל המקרים....)
נו, כבר כתבתי שזה תיקו. השאלה שלי איך אתה אומר שאין הלכה כרבי מאיר, אם זה תיקו.
איני יודע להשיב על השאלה הזו, מודה, אבל אני רק אומר שגם אתה לא יכול להיות בטוח בדעתך ולדמות מילתא למילתא, בעוד שאתה לא מכיר את כל המקורות ויודע לפסוק. מחילה. והנה הבאתי ירושלמי מפורש שאומר מה שכתבת שנעלם מעיניך.
כמה דברים:ארץ השוקולד
א. אני יודע שאין בבבלי משהו סותר.
וכן, יש עניין מסוים של כללי פסיקה, אבל לצערי כשלא רגילים ללמוד הלכה אז לא מכירים בהם כל כך.
ב. הבאתי את הגמרא הזו בעיקר כדי לציין שלא מדובר במציאות חדשה, וממילא אם הפוסקים לא טרחו לציין שאסור למרות שזה קרה בעבר ועוד יותר אם הוזכרה מחלוקת בין התלמודים אז ניתן להסיק מההתעלמות שלהם.
ג. התיקו הוא כשיש מחלוקת בין רבי מאיר לרשב"י, כאן המחלוקת בין רבי מאיר לרבי יוסי, אז ברור כמו מי ההלכה ואין בכך תיקו.
טוב, הבאת בבלי.תות"ח!
אבל הירושלמי חולק על זה.
תלמוד ירושלמי מסכת עירובין פרק י הלכה א: "נשים מניין? (=שפטורות מתפילין) [דברים יא יט] ולמדתם אותם את בניכם ולא בנותיכם החייב בתורה חייב בתפילין נשים שאין חייבות בתורה אין חייבות בתפילין התיבון הרי מיכל בת שאול היתה לובשת תפילין אשת יונה היתה עולה לרגל ולא מיחו בידם חכמים! רבי חזקיה בשם רבי אבהו אשתו של יונה היא שבה (ידיד נפש: כלומר, אכן חכמים מיחו בה והשיבוה לביתה) מיכל בת שאול מיחו בה חכמים".
בקיצור, מה שהבבלי נוקט שלא מחו בהן, הירושלמי מביא את הדעה הזאת ואומר שדווקא כן מחו בהן.
לא יודע מה המסקנה ההלכתית, כמי פוסקים וכדו', אבל הנה לך דוגמא מדוע לא כדאי לסמוך על עצמך בפסיקת הלכה, כל עוד לא למדת את כל המקורות, כרגע ב"ה יש לנו רבנים שעליהם אפשר לסמוך.
נדמה לי שאפילו התייחסתי לירושלמי הזהארץ השוקולד
לעיל.
מקובל לפסוק לפי הבבלי.
ואדרבה, רבים מהפוסקים לא הביאו את דברי הירושלמי ומכך משמע שהם לא סברו כך להלכה.
מוזר, משום מה לא זוכר.תות"ח!
בכל אופן, כאן אחזור למה שאמרתי לעיל, שזה שמקובל כך לא אומר שבהכרח זו הפסיקה, ובשביל לדעת את הפסיקה צריך לדעת מתי פוסקים כבבלי ומתי לא. רבים מהפוסקים לא התייחסו לשאלה הזו האם מותר או לא, וגם לא הביאו את פסיקת הבבלי, כך שמשמע שלא סברו כמו הבבלי להלכה, בדיוק באותו אופן.
אם הפוסקים סברו שאסורארץ השוקולד
הם היו כותבים זאת.
הם לא צריכים לכתוב שמותר כמו שהם לא טרחו לכתוב שמותר לאשה ליטול לולב כי זה ברור.
וביחס ל"לא ילבש", הבאתי כבר את דברי הפוסקים שנחלקו בכלל אם זה אסור כשזה לא למטרת תועבה.
אפשר להגיד בדיוק הפוך.תות"ח!
אם הפוסקים היו סוברים שזה מותר למרות הירושלמי, הם היו כותבים כבבלי. ואם לא כתבו זאת, כי היה להם פשוט שאסור, ואכן כך נהגו בכל הדורות שנשים לא מניחות תפילין, והדבר ברור.
ישנם עוד קריטריוניים הלכתיים שיכולים להיות בעייתים, ואתה לא יכול לפסוק הלכה אם אתה לא בקי בכל החשבונות. מחילה.
טוב, הנה תשובה באתר ישיבה שמצאתי.תות"ח!
https://www.yeshiva.org.il/ask/14809
כנראה אתה צודק ברובד ההלכתי, אבל בפועל בכל מקרה, הלכה למעשה, מנהג ישראל שנשים לא יניחו תפילין.
....תות"ח!
טענתי שהניתוח שלך בעניין להכעיס לא בטוח נכון, ולכן אע"פ שאין פה להכעיס זה יהיה אסור.
ב. אעבור בלנ"ד.
ג. שוב אנחנו מגיעים למקום הזה. זה שיש אחרונים שלא כתבו באיסור הזה, לא אומר שהם לא סברו שאסור, אלא שלא ראו צורך לכתוב על זה, כמו שיש הרבה דברים שלא כתבו עליהם בספרי הלכה, אע"פ שוודאי שהם אסורים. יש הרבה הלכות שלא נכתבו, לדוגמא, הלכות מלכים ומלחמותיהם, אף פוסק חוץ מהרמב"ם מהראשונים לא התייחס להלכות אלו, וגם באחרונים אין הרבה שעסקו בזה. יש הרבה מחלוקות תנאים שלא נגעו בהן בספרי ההלכה.
2. וראינו עוד הרבה יותר נשים שלא מקיימות, אין בזה אף הוכחה. בכללי, גם אם אין פה להכעיס במובן הרגיל, לא בטוח שזה מגיע ממקום טהור של רצון לקיים מצוות, אלא מתוך רצון לעשות גם ולא לרצות להיות במקום שמוגבל בדברים מסויימים וכדו'...אפילו אם זה לא בא כהתרסה, זה לא בהכרח בא ממקום טהור. על טענה זו שזה לא בהכרח טהור לא ניתן להגיד שזה לימוד לכף חובה, כיוון שכמו שאמרתי, מדובר בדיון הלכתי, ובדור שלנו קשה לומר שמדובר בטוהר לב. העניין של חשד, יוהרא וכו'...זה עניין שנפסק להלכה, וגם בסוגייה הזאת הרבה פוסקים ראו לאסור, אולי בגלל זה.
איך ניתן לראות באופן פשוט? אתה מביא בשם אותם פוסקים בלי להסביר....
אגב, חשוב לי להדגיש....תות"ח!
אם תעיין בדבריי תראה שלא נקטתי עמדה אחרת ממך, רק כנגד הבטחון שלך בעמדתך הראיתי שזה לא בטוח נכון. אבל באמת לא יודע מה המסקנה הנכונה, לא עיינתי בסוגייה ההלכתית וכו'....שאוכל להגיד שיש לי דעה בנושא....
ארץ השוקולד
.....תות"ח!
אני לא אוהב לעשות את זה, אבל אתה כתבת מקודם כאילו אין איסור ואין בזה בעיה הלכתית: "אבל אם כבר הבאת מקור כה קדום, תוכל לתת מקור מספר הלכה כלשהו שפסק כמוהו? (רצוי ספר שהתקבל ברבים מתפוצות ישראל כספר חשוב בהלכה).
וכן: "איפה יש איסור דאורייתא על אישה להניח תפילין? אני פשוט לא מכיר איסור כזה בתרי"ג, תרצה להפנות אותי למה מספר האיסור במניין המצוות של הרמב"ם/החינוך/הסמ"ג?".
אם יש פוסקים שאוסרים, ועוד מקורות קדומים שאוסרים את זה, איך אתה בפשטות נוקט הלכה למעשה שמותר? איך אתה לא חושש לשיטות שאוסרות?
ועוד, פה אם אשה לא תניח תפילין, לא יקרה לה כלום, אם תניח, נכנסה לבעיה (שהרי יש מקורות שאוסרים....). אז למה מלכתחילה להיכנס לבעיה? למה לא להחמיר ולא להניח תפילין? הרי בכל מקרה, גם אם מותר, אין מקור לכך שזה מהודר וראוי שבת תניח (אין מקור מפורש....), לעומת זאת יש מקורות שזה לא ראוי.
אני לא אוהב לעשות את זה, אבל אתה כתבת מקודם כאילו אין איסור ואין בזה בעיה הלכתית: "אבל אם כבר הבאת מקור כה קדום, תוכל לתת מקור מספר הלכה כלשהו שפסק כמוהו? (רצוי ספר שהתקבל ברבים מתפוצות ישראל כספר חשוב בהלכה).
וכן: "איפה יש איסור דאורייתא על אישה להניח תפילין?ארץ השוקולד
אני פשוט לא מכיר איסור כזה בתרי"ג, תרצה להפנות אותי למה מספר האיסור במניין המצוות של הרמב"ם/החינוך/הסמ"ג?".
אם יש פוסקים שאוסרים, ועוד מקורות קדומים שאוסרים את זה, איך אתה בפשטות נוקט הלכה למעשה שמותר? איך אתה לא חושש לשיטות שאוסרות?
ועוד, פה אם אשה לא תניח תפילין, לא יקרה לה כלום, אם תניח, נכנסה לבעיה (שהרי יש מקורות שאוסרים....). אז למה מלכתחילה להיכנס לבעיה? למה לא להחמיר ולא להניח תפילין? הרי בכל מקרה, גם אם מותר, אין מקור לכך שזה מהודר וראוי שבת תניח (אין מקור מפורש....), לעומת זאת יש מקורות שזה לא ראוי.
אתה לא אוהב לעשות את זהחדשכאן
חבל
בוא לא נהיה ציניים....תות"ח!
חבל
לא הבנתיארץ השוקולד
הובאו דברי התרגום יונתן ואת הבן איש חי שפסק כמותם, אבל הרי"ף, הרמב"ם, בעלי התוספות, הרא"ש, הטור, מרן, הרמ"א, הש"ך, הט"ז, המגן אברהם והב"ח לא אסרו למרות שהם הכירו את התרגום יונתן, כך שהם החליטו לא לאסור.
אז ברור לי איפה המשקל הפסיקתי נמצא.
נחלקו הבבלי והירושלמי אם מוחים באישה שרוצה להניח תפילין,
הבבלי פסק שלא והירושלמי פסק שכן.
בגדול, מקובל לפסוק לפי הבבלי, אם כי הרמ"א הלך בזה עם הירושלמי.
אם אנחנו חושבים שמחאה היא דבר חמור מאוד, אז כנ"ל ראוי לעורר על מנהג הכפרות.
ולכן לגופו של עניין, לא מבין את תלונתך כלפיי, הובא הבן איש חי בלבד ומכיוון שמקובל לפסוק לפי רבים מהפוסקים ולא כדעת יחיד אז גם כאן אני לא חושש ללכת עם רוב בניין ומניין הפוסקים
מדובר בפוסק חשוב, אבל לא פוסק קדום שהתקבל בכל ישראל כפסיקותיו שמחייבות את כולם.
אולי הפוך:
אם אישה שומעת קול שופר היא מקיימת מצווה למרות שהיא פטורה. דבר זה מוסכם, נכון?
אם אישה מברכת ספירת העומר, היא מקיימת מצווה למרות שהיא פטורה, גם מסכים?
אז גם כאן, אישה שמניחה תפילין מקיימת מצווה למרות שהיא פטורה
אתן לך דוגמא נוספת:ארץ השוקולד
(כך דעת בד"צ העדה החרדית, בד"צ שארית ישראל והרב ויא)
או שאתה מקבל שיש מיינסטרים הלכתי שאפשר ללכת איתו גם אם הוא מקל?
מקור לדוגמא:
הדרכה לקניית מוצרי חמץ לאחר הפסח - שארית ישראל
כי למשל, במקרה הספציפי הזה כושרות בהדרכה שלהם שפורסמה בערוץ אתמול הרגישו בנח להתעלם מהדעה הזו כי היא דעת מיעוט זניח לכאורה.
....תות"ח!
זה שלא הביאו את האיסור לא אומר שלא סברו שאסור, כפי שכתבתי.
מזה שלא מוחים משמע שאסור לכתחילה, אלא שלא מוחים כי יש ספק האם אכן אסור או לא. הרמב"ם פוסק במלא מקומות כמו הירושלמי, וכן המאירי ועוד ראשונים. אז זה לא לגמרי מדוייק להגיד שמקובל לפסוק לפי הבבלי. (אשמח למקור אם אתה מכיר שזה הכלל....).
לא הבנתי מה ההשוואה בין מנהג שהתפתח (שיש לו מקום...), לבין הנהגה שיכולה לגבול ב"בל תוסיף" או עבירה על רצון חכמים וכדו'....ועל איסור הלכתי.
אין רוב מניין ובניין של פוסקים נגד. אתה צריך להוכיח שהם אמרו אחרת.
אין מה להשוות. אינני בקיא בסיבת האיסור, אבל אני שואל אותך, מדוע הבן איש חי אסר? עובדה שיש מקורות שאוסרים, לעומת שופר שאין אף תרגום יונתן או פוסק שמביא לאסור, או ספירת העומר.
בכללי, רציתי להדגיש, אינני יודע מה ההלכה ואינני בקיא בסוגייה הזאת, כפי שכתבתי, רק הפריע לי שכתבת בכזו החלטיות שאין בעיה, למרות שוודאי שמספק יש לחשוש, כל עוד אין הוכחות שמותר בוודאי. החמרה זה דבר מבורך, אבל לא אם זה גובל באיסור. כמו מי שמחמיר כדעת בית שמאי, אע"פ שמרוויח עוד דעה הלכתית, נקרא עבריין, שעבר על דברי חכמים. ובכללי, רואים בכל הדורות שמלבד שתי דוגמאות מסויימות שציינת, כל בנות ישראל לא נהגו להחמיר בזה. (לעומת תקיעת שופר שכן....). אז אם כבר אתה מוכיח מדבר פאסיבי, תוכיח מכל הרבניות בכל הדורות שלא החמירו להניח תפילין. "שב ואל תעשה עדיף".
כשפוסקים מחליטים לא לציין איסורארץ השוקולד
לגבי ההערה שלי על מחלוקת בין התלמודים, מציע לעיין כאן בהפניות:
https://www.yeshiva.org.il/wiki/index.php/%D7%94%D7%9B%D7%A8%D7%A2%D7%94_%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%AA%D7%99%D7%AA
יש פה חבל פוסקים מכובד.
אתה צודק שלפעמים יש חריגים מן הכלל, אבל זה הכלל הפשוט.
יש דברים שהבן איש חי אסר וראוי שתלמידיו וההולכים אחר פסיקתו יקפידו עליהם, אבל כדאי לשים לב אם הוא בדעת מיעוט.
הראיתי לך שיש ספק אודות הקפדה על קמח שנטחן *לפני* הפסח,
האם אתה גם חושב שראוי שם להעיר נגד כושרות שהתעלמו מהדעה הזו?
(דעה שסוברים בד"צים העדכ החרדית ושארית ישראל, וגם הרב ויא)
שלא יובן לא נכון, ברור שהבן איש חי גדול מהרב ויא.
האם הייתי אומר לבנות שלי להניח תפילין?
לא.
אבל אם מישהי רוצה, מכיוון שעיקר הדין וההלכה הפשוטה היא שאין בכך בעיה והיא מקיימת מצווה, אין לי עניין לא לעזור לה בכך.
ובאמת לא בקטע רע, אבל נראה שבעולם הפסיקה וההלכה לא התעסקת בלימוד כמעט שזה סביר כי בעיקר משקיעים בעיון בישיבות, מציע לך לקבוע זמן מסוים ללמוד ספרי הלכה/שו"ת/כללי פסיקה אפילו שעה בשבוע

לא נכון.תות"ח!
אולי אם הרי"ף באופן מובהק השמיט סוגייה, והסוגייה שלפניה ואחריה לא השמיט, ומוכח באופן חיובי שהשמיט כי לא פסק כך, יש בכך הוכחה. (וגם זה לא נכון באופן חלק....). באופן כללי, הפוסקים לא תמיד התייחסו לכל המקורות שיש, ואין הוכחה מהשמטות.
ראיתי שם, יש שם מלא ראשונים שהביאו שפוסקים כבבלי. וכן יש שם מלא יוצאי מן הכלל (ואני מניח שלא הביאו שם את הכל....). כך שכל עוד אתה לא יודע בוודאות שזה לא אחד מהיוצאים מן הכלל, אין לך הוכחה, כי מרוב היוצאים מן הכלל, אי אפשר לסמוך על הכלל הזה לפסיקה. נכון, וודאי שראוי לשים לב. אם בוודאות הוא היה בדעת מיעוט, לא הייתי הולך אחריו, כיוון שאני לא פוסק לפי הבן איש חי.
כמו שאמרת, הבן איש חי גדול מהרב ויא. ולא רק הבן איש חי, אלא מקור קדום כמו התרגום יונתן, ודעת רבי מאיר. נראה לי זה קצת יותר רציני.
זה בדיוק מה שמפריע לי, אתה קובע שזו ההלכה, בעוד שאינך יודע כמי נקבעה ההלכה בעניין הזה, ויש דעות שוודאי יש לחשוש אליהן. ובינתיים לא מצאת אחרון אחד שאמר באופן חיובי שלבנות מותר להניח תפילין. וחוץ מזה, יש חילוק בין לא מוחים בהן, לבין לתת להן תפילין. לא מוחים זה אומר, יש חשש הלכתי, אבל מכיוון שיש ספק שאולי כן מותר, אי אפשר למחות במי שעושה את זה. אבל לתת?
אחלה עצה, צודק לגמרי.
אשיב על דבר, דברארץ השוקולד
אתה מציע קריאה שונה בפוסקים, בו בעצם יתכן לטעון שפוסק לא התיר משהו למרות שהוא לא אסר.
ראשית, זה תלוי בהסתכלות, האם כל דבר אסור עד שייכתב אחרת?
שנית, כדאי לחשוב על המקורות שעמדו בפני הפוסק, אם המקור עמד בפניו והוא לא התייחס זה אומר משהו.
ביחס לכלל וטענתך על יוצאים מהכלל, המהות של כלל זה שאם אין לנו מידע אחר אז פועלים לפי הכלל.
ולכן זה לא מי אמר שכאן לא שייך היוצאים מהכלל, אלא מי אמר שכאן זה יוצא מהכלל?
(אגב, הרמ"א אכן הביא את דברי הירושלמי כאן כפי שציינתי לעיל.)
הבן איש חי אמנם תלמיד חכם גדול אבל לא התקבל כפוסק מחייב בכל תפוצות ישראל, אלא רק בציבורים מסוימים.
אני יודע כמו מה נפסקה ההלכה, כי אני רואה מה קורה במצוות עשה שהזמן גרמא דומות ואני רואה שרוב הפוסקים העיקריים שהתקבלו בתפוצות ישראל לא פסקו שיש פה בעיה.
ולכן למרות שיש בודדים שאסרו, אני לא מרגיש צורך להחמיר איתם.
וכן, אני משתדל לעזור לאנשים אם אני לא רואה בכך איסור.
ממילא, ההסתכלות שלי כאן היא לא האם אני מחנך את ביתי להניח, אלא יש פה מישהי שמבקשת עזרה ואם אין בכך איסור לדעת רוב הפוסקים אז למה לא?

....תות"ח!
אתה מציע קריאה שונה, לא אני. הוכחה זה דבר חיובי, אין הוכחה מדבר שלא נאמר. זה קצת מצחיק אותי. זה כמו אדם שיגיד, הרב הזה והזה חושב שלא צריך להגיד הלל ביום העצמאות. עקבתי אחריו והוא לא אמר הלל. אבל אחרי זה יתברר שהרב כן אמר, ובאותו זמן בדיוק אותו אחד לא ראה אותו. להוכיח מדבר שהרב לא עשה זו לא הוכחה. (ואמרתי לך ששמעתי את זה מהרב אשר וייס, אז כרגע לי יש מקור לשיטתי, ואתה זה שמוציא ועליך הראיה....). אינך יודע מה הסיבה שהוא השמיט, או אילו מקורות עמדו בראשו באותו זמן שכתב ועוד הרבה דברים. פתח לוורטים, יש. הוכחה, אין.
המהות של פסיקת הלכה זה אדם שלא מכיר את המקורות לא יכול לפסוק, ולא יכול לקחת איזה כלל ששמע ועל פיו להחליט שההלכה אומרת משהו. זה הכל.
כבר אמרתי לך שזה שפסקו שנשים מותרות במצוות עשה שהזמן גרמא, לא אומר שהפסיקה אומרת גם לגבי תפילין, וזה שונה לחלוטין. כתבת כבר את זה, פרכתי לך, ואז כתבת את אותה טענה בדיוק. לא הבנתי מה העניין, אתה סתם חזרת על עצמך והתעלמת ממה שכתבתי. הרצון הטוב שלך טוב מאוד (באמת...), אבל הוא לא בהכרח מעיד על כך שזה מה שנכון לעשות.
בל תוסיף, לדעת רש"י ותוספות רי"דultracrepidam
לבוש איש, כמו שציינו אחרים מהתרגום המפורסם
*אם* זה נעשה כמרד וכהתרסה כנגד המוסדות הדתיים, יש כאן עקירה של חלק מהותי מהאמונה
כאמור זאת לא דעתי האישית והבנתי את כללי הפסיקה היא שאכן מדובר במצוה גם עבור אשה
אשמח למקור ברש"י ובתוספות רי"דארץ השוקולד
לגבי איסור "לא ילבש", נחלקו האם אסור בכלל במקרה שמדובר בדבר שלא מוביל לתועבה, עיין ערך המחלוקת ביחס לתחפושות בפורים (והתנאים הנוספים שהובאו בש"ך שמראים שכאן זה לא רלוונטי, ציטטתי אותם לעיל, יורה דעה סימן קפב סעיף קטן ז).
ברור שכאן זה לא נעשה על מנת להתריס, עובדה שהיא הניחה במקום מוסתר שלא יראו אותה.
אין מקור לזה, כי על שניהם הוא אומר אותו דברultracrepidam
למסקנה הגמרא אומרת שזה מחלוקת תנאים, אבל ההכרעה במחלוקת התנאים היא הכרעה של הראשונים ולא של חז"ל.
כמו שציינתי, זאת לא דעתי ההלכתית. שאלת איזה איסור יכול להיות בזה, כתבתי.
ההכרעה היא שמותר לנשים לשמוע שופרארץ השוקולד
שכוייח על המקור
חוזר שוב, אני עונה לשאלותultracrepidam
וזה תשובה להרבה שאלות וקושיות ששואלים על דברים שאני כותב.
מה שאני כותב נכון בעיני כתגובה וכתשובה לשאלה שנשאלה.
שאלת איפה יש איסור ("רמב"ם או סמ"ג), עניתי איפה יש איסור.
אני מכבד דעות שאני לא מסכים איתן, והן ראויות בעיני להתייחסות.
ולכן ציטטתי דעות כאלה.
לכן התייחסתי גם למקרים שלא נוגעים למקרה הספציפי, כי זה עונה על השאלה שלך.
עמדתי האישית בקשר למקרה הוצגה כאן וואו אשריך - צעירים מעל עשרים
ומזה אתה יכול ללמוד גם על תפיסתי ההלכתית בנושא
אאל''ט בנותיו של ר''ת הניחו תפיליןruthi
מה המקור?חסדי הים
אני אצטרך לשאול את אח שלי,ruthi
(אולי ביתו של רש''י ולא ר''ת? לא זוכרת מדויק, אחד משניהם, די בוודאות)
אבדוק ואעדכן
סתם מעניין אותי, כי חקרתי ולא מצאתי מקורחסדי הים
אני גם זוכרת שהבת שלי רשי הניחה תפיליןמבולבלת מאדדדד
עוד לפני שאני מעירה אותו בשאלה הנ''לruthi
ולכן רבינו תם סבר שמותר לכתחילה לנשים להניח תפילין
והרמ''א לא אסר, אלא אמר למחות בידן, כי העניין הוא לא איסור לא יילבש, אלא שיש להיות בנקיות הגוף כשמניחים תפילין.
(ואני שאלה, אם סומכים על אישהruthi
לא הבנתי איפה הבעיה בתפילין דייקא)
נראה לי שבגלל שהן לא רגילות להישמרחסדי הים
אבל אשה שרגילה, לכאורה אין בעיה מצד נקיות הגוף.
אבל אני לא רוצה להיכנס לדיון של השרשור.
שאלה טובה ולכן אני מציג דווקא פוסקיםארץ השוקולד
בירושלמי מובא דעה שמיחו במיכל.חסדי הים
אה, רק עכשיו ראיתי שכבר הבאת את הירושלמי....תות"ח!

נכון, זה הבבלי שאליו הפניתיארץ השוקולד
מה שאני מכיר זה על בנותיו של רש"יארץ השוקולד
אבל אני מכיר כסיפור ולא מכיר מקור שמאשש זאת ולכן לא הבאתי. (זה לא אומר שאין מקור, אלא שאני לא מכיר)
וואלהנעמי28
לא יודעת מה הייתי עושה.
מסרבת בנימוס כנראה.
בעיקר בגלל הקדושה של התפילין והמעשה שלה שיבזה אותן.
וואו אשריךultracrepidam
זכות אמיתית, לזכות אשה להניח תפילין.
(אני אומר ברצינות גמורה. באמת ובתמים)
וואו לא ציפיתי להסכמה ממי מיושבי הפורום 😁די שרוט
אז כן, אני לא רואה בעיה עקרונית בזהultracrepidam
להיפך, זאת מעלה בעיני
כמובן אם זה נעשה מתוך מחשבה ש"הרבנים אורים אז אעשה להכעיס" זה טעות פעמיים, 1 כי זה לא באמת אסור (יש הסתייגות, אבל לא איסור) 2 כי צריך לכבד את דעת הרבנים
אגב לגבי ציצית יש דעות שאשה לא יכולה לקיים גם אם תרצה (כלומר אין מצווה ולא רק שהיא פטורה)
טוב, דבריך סותרים זה את זה....תות"ח!
אם צריך לכבד את דעת הרבנים, מדוע לא לכבד את דעתם ולא להניח תפילין? מה הקשר אם זה בא מצורה מתריסה או לא? ברור שזה הרבה יותר חמור אם זה בא מהתרסה, אבל גם אם לא, זה לא מכבד את דעת הרבנים ומתנגד לרצון הרבנים.
בכל מקרה, המחשבה שאנחנו יותר חכמים מגדולי הרבנים היא מצחיקה...
לא דברי סותרים זה את זהultracrepidam
איפה כותבים גדולי הרבנים שאסור לאשה להניח תפילין?
גדולי הרבנים כותבים שאשה שמניחה תפילין לשם עקירת מצוות התורה, זה חמור מאד.
וזה נכון.
אבל אשה שמבינה שהיא פטורה מתפילין וסוכה ולולב ושופר וקריאת פרשת זכור, והיא טורחת ומקיימת, שכרה הרבה מאד.
ובכל זאת כהוראה לרבים יש הדרכה שנשים לא יניחו תפילין בגלל שתפילין צריכים גוף נקי ולכן אנחנו ממעטים בהנחת תפילין
ואכן גדולי הרבנים (רש"י) כתבו שאשה לא תניח תפילין מחשש בל תוסיף, אבל גדולי המחברים (רמב"ם) לא חילקו בזה ומשמע שאין יבה שלא יניחו, ורק מפרשי גדולי הרבנים כתבו למעט
את האמת שלא ירדתי לעומק הסוגייה ההלכתית....תות"ח!
יכול להיות שאתה צודק....
אז חמור מאד שאתה טוען שמישהו חוטאultracrepidam
בלי שלמדת את הסוגיה ההלכתית
ממש התות"ח הקדוש
איפה ראית שאמרתי שמישהו חוטא?תות"ח!
בכללי לא חשבתי על האפשרות שאתה מציג שמה שאמרו הרבנים זה רק למי שמתריס וכו'.....קיבלתי את הדברים כפשוטם, שאסור משום שיש בעיה הלכתית....
התות"ח הקדוש גם בן-אדם, ואתה סתם משתמש בדמגוגיות....
הנהultracrepidam

צודק....תות"ח!
אבל שוב, זה כי לא חשבתי על האפשרות שהעלית. סתם להוציא אותי מתלהם במקום לטפוח לי על השכם שהודיתי בכך שאינני יודע....(לא מחפש את הכפיים, אבל מינימום זה לא לכתוב את מה שכתבת עליי....). באמת לא יפה ולא מכבד שלך...
אתה צודק. יש בזה מידה טובה מאד.ultracrepidam
מודה על האמת ומודה בטעות.
תות"ח!
יישר כוח לך על הודאת האמת....
לי נראה שפעלת כשורהארץ השוקולד
אם היא אשכנזיה אז שתברך, אם ספרדיה אז שלא תברך.
(וכך אני הייתי פועל, נותן לה להניח, אם היא רוצה לקיים מצווה שהיא פטורה זה אמנם שכר פחות ממי שעושה מצווה שמחוייב אבל זה לא איסור.
אמנם, יש אחד ממפרשי הרי"ף שאוסר ממה ששמעתי, אבל לא נאסר ברי"ף/רמב"ם/טור/שלחן ערוך/ערוך השלחן/משנה ברורה)
הם משוגעים לגמרי. איזה רבאית רפורמית (שהיאחסדי הים
פרסמה סרטון כאילו טומטום ואנדרוגוניס, הם כמו טרנסג'נדרים.
אבלultracrepidam
אנדרוגינוס באמת נמצא על הטווח הלהטב"ק+, לא?
יש לו שני איבריםחסדי הים
נכון, אז הוא על הספקטרום.ultracrepidam
אבל לא מדובר על בן-אדם שנדמה לו שהואחסדי הים
כן, מדובר על מקרה שבו הוא באמת שניהםultracrepidam
בוודאי שחייב בכלהסטורי
ברצינות?נע"ג האגדי
..אני:))))
הוא טיפוס ציני
ודתל"שברגוע
ובציניות אומרים את הדברים הכי רצינייםהסטורי
אה כן? גם כשאני אומר "וואי אני כל כך רעבדי שרוט
או כשאני אומר "שהפורום יהפוך לפטפורמה לתמונות של בננות רקובות" זה גם ברצינות?
אני מניח שהבנת למה הוא התכוון..עברי אנכי
זה לא יפה שאתה קורא לי בננה רקובה
טוב שתי שאלותנעמי28
ציונות בלי תורה ודת - איך זה מסתדר בדיוק?
ציונים חילונים / אתאיסטים - בזים / לא מאמינים לתורה של האבות שלכם או חושבים שהיא לא רלוונטית בימנו אבל תשלמו בחיים שלכם כדי להגיע לאותה ארץ של אבותיכם שכתובה בתורה?
והציונות קמה כתנועה לא דתית בכלל.
תהנו בי
אין לי זמן 🤭
....תות"ח!
רק לגבי הסוף, לא מעורה עד הסוף בכל הפרטים ההיסתוריים, אך למיטב ידיעתי זה לא נכון להגיד שהתנועה הציונית קמה כתנועה לא דתית, שהרי ראשי הציונות היו רבנים, הרב צבי קאלישר, הגר"א שתלמידיו עשו את העלייה הראשונה לארץ בעצם, ועוד כמה רבנים שלא זוכר את שמם. תנועת הפועל המזרחי...
אני זוכה? הדיון שלי היה הכי פורה עד כה.די שרוט
נראה לי שעברי אנכי עצמו העלה את השרשורמבולבלת מאדדדד
אכןאני:))))
חשבתי על עוד רעיוןמבולבלת מאדדדד
הרגשה מול ידיעה...
וואו זה דיון עמוק וקשהעברי אנכי
ואעפ שמוח שליט על הלב, מוח בלי לב הוא נוראי.. והלב הוא מלך האיברים
האמת שאני בעד
סקר שמעניין אותי על תורה ועל דתמרגול
כותבת בלשון נקבה, מיועד לכולם כמובן.
1. האם את מרגישה שהחברה החרדית מייצגת את היהדות כפי שאת מאמינה בה?
2. האם את מרגישה שיש סתירה בין היהדות לבין הדרך של החברה החרדית?
3. האם את לוקחת דעות של פוסקים חרדיים בחשבון? האם אותם הפוסקים לוקחים דעות של הרבנים שלך בחשבון?
ואגיד גם למה אני שואלת.
פתאום הגעתי למסקנה שמדייקת את הקושי שלי עם החברה החרדית.
זה שהם (כחברה) לא מתגייסים, נגד גיוס וכו- מובן בעיניי הקושי.
הקושי שלי הוא עם האמירה שהם "מחזיקים את עולם התורה", או שומרים על היהדות וכו. וגם שצריך לתת להם חופש דת…
כשהאמת עבורי היא, שהחברה החרדית לא מייצגת את היהדות כפי שאני ורבנים ורבניות שאני מעריכה תופסים אותה.
ואף לעתים נוגד.
ואפשר כמובן להגיד שהכל טוב כל עוד גם לי וגם לחרדים יש חופש דת. אבל החברה החרדית לעתים לא מאפשרת את חופש הדת שלי.
ובטח שלא נושאת את לפיד היהדות.
אז האמירה שאולי אנחנו כחברה צריכים "להחזיק" אותם כי הם תורמים לעולם הרוחני והיהודי במדינה, לא רלוונטית עבורי, כי הם מקדמים גישות נוגדות יהדות.
הם מייצגים את עצמם. ויש עוד אנשים שמזדהים איתם. אבל הם לא "היהדות", ולעתים אף להפך
מעריכה את התגובה הזומרגול
שחזרת וכתבת, שחשבת.
בנוגע להיכרות עם החברה החרדית- אין לי היכרות מעמיקה (חלק מזה נובע גם מהסגירות של החברה החרדית, למשל לא מעוניינים לקיים שיח שעלול לדרדר וכו)
ממה שכן שמעתי מאנשים חרדים, זה שתכלס הולכים אחרי הרבנים בכל תחום. נניח גם הצבעות לכנסת (אמר לי איש חרדי שהוא היה רוצה להצביע למפלגה מסוימת, לא זוכרת איזו אבל לא חרדית, אבל הוא לא מצביע אליה, הוא מצביע לפי מה שהרב שלו מורה לו)
ואת דעות הרבנים כן שומעים (מדברת על הרבנים, לא על החכים), אז מניחה שהם מייצגים יחסית.
חופש דת, הכוונה החופש לקיים פעולות דתיות. (שונה מחופש מדת, שזה החופש לא לקיים פעולות דתיות).
איפה זה פוגש אותי? אם הייתי חיה בקהילה חרדית זה היה יותר משפיע, אבל ב"ה יש בתי כנסת שהם לא חרדים. אבל יש דברים ציבוריים שבהם שולטים החרדים, ושם כן יש פגיעה בחופש שלי לקיים מצוות.
חלק מהדברים שאני רוצה הם כמובן נתונים במחלוקת, יש שמסתייגים מהם מאוד.
אבל אתן דוגמה- בקבורה בהרבה מקומות בארץ החברה קדישא הם חרדים. וחלילה לא מזלזלת באנשים האמיצים שעובדים בזה. אבל לא לאפשר לקרובת משפחה מדרגה ראשונה לקרוע את הבגד (על אף שיש 2 חולצות ואין חשש לצניעות), לא לאפשר (במקומות קיצוניים אבל פגשתי אישית) לאישה להספיד, אפילו אשת המנוח… זה פוגע באפשרות שלי ללוות את המת, להתאבל וכו'.
במאמר מוסגר; יש גם דוגמאות שפשוט מעוררות כעס ופילוג. למשל, מסתבר ש(לפחות בחלק מהמקומות) מפרידים בין חלקות קבורה של יהודים (!) שנקברו ע"י אותם חברה קדישא (בקבורה יהודית לפי דינים מקובלים, כאמור, אותם חברה קדישא), לפי האם שמרו שבת או לא.
נפוץ העניין של הרצון להיקבר ליד בן משפחה (לרוב בן/בת זוג, אבל יש מקרים נוספים). אם האדם הראשון מהמשפחה שנפטר הוא דתי, וקוברים אותו בחלקה של הדתיים, אז את השני, החילוני, לא יסכימו לקבור לידו.
הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
שאלה טובהoo
בעבר הייתי עונה בוודאי
היום אני מסתכלת אחרת
קשיי העבר (וגם ההווה) עזרו (ועוזרים) לי לבנות דברים שאני מאד מרוצה מהם
וכנראה לא הייתי מגיעה אליהם לולא הקשיים
זה מצד אחד
מהצד השני הייתי שמחה לחיים נטולי קשיים או מופחתי קשיים מורכבות החיים..
כתבת מדויק ולא ממש עניתזיויק
אני בסדר עם דילמותoo
יש בזה אמתזיויק
"קשיים" זה בעצם החזית שבה אנחנו מתקדמיםמשה
כלומר, זה משהו שמתנגד לנו כדי שנשים לב אליו, קצת כמו "כאב" במובן הפיזי.
אכןזיויק
השאלהoo
כמה התנגדות צריך בדרך כדי להתפתח
לא שמישהו שאל אותי קודם
אבל אולי יום אחד אני אבין שזה היה נצרך כמו שהבנתי על קשיים מהעבר
אני באמת בהרבה מחשבות על זהמשה
אני חושב שבשלב מסויים לומדים שצריך ללמוד יותר "להכיל" ופחות להתנגד.
זה עוזר לשנות את המציאות בטווח הרחוק, בעיקר. אבל בטווח הקצר עוזר לי לחיות טוב ולישון טוב ולא להיות במקום שבו "קשה" לי במובן של להרגיש שקשה.
פחות להתנגדoo
הגדרה טובה
כשההתנגדות יורדת
גם הציפייה יותר מותאמת
קושי צפוי הוא יותר קל
קושי צפוימשה
איך את מגדירה את זה?
אםoo
זה קושי שחוזר על עצמו
אז אני יודעת (או לומדת לדעת) מראש מה או מי הגורם/ים
ויודעת (או לומדת לדעת) להתייחס בהתאם
אם זה קושי חדש
זה הזמן לניסוי וטעייה עד להגדרת הגורמים ולהתוויית הדרך המתאימה ביותר
אני חושב שאחת המתנות הגדולות שקיבלתימשה
אי אז בגיל 30 וקצת.
זה את היכולת "להגדיר" (הנה יצא ממני המתכנת) קשיים כדי להתחיל לעבוד איתם.
זה אומר שקורה לך משהו שאתה לא נהנה ממנו אבל אתה לא חסר אונים כלפיו וגם יודע לדחות אותו למחר או לשים לב להתקדמות.
יפה ממשזיויק
הייתי מוותרת. בהחלט. למרות שזה מחשל וכו'נחלת
What doesn't kill you makes you strongerאריק מהדרום
Stand a little taller
Doesn't mean I'm lonely when I'm alone
What doesn't kill you makes a fighter
Footsteps even lighter
Doesn't mean I'm over cause you're gone
תלוי איזהרקאני
יש כאלה שהייתי מוותרת
ומאמינה שהייתי נבנית גם בלעדיהם
כן חדמשSeven
כי?זיויק
כן, לא, לאמבולבלת מאדדדד
עברתי כל מיני דברים בחיים. והייתי במקומות שלא ברור לי כיום איך יצאתי מהם…
כשאני מסתכלת אחורה, אני רואה איך זה חלק ממה שגרם לי להיות מי שאני כיום. אבל לא הייתי מזמינה שום דבר כזה, גם אם הייתי יודעת איך אצא מזה. משתדלים לראות את הטוב מהמצב הנתון, אבל זה לא אומר שהייתי בוחרת בזה. ואני עדיין מצולקת מדברים שעברתי. אבל משתדלת כל יום לגדול מזה ולהתקדם הלאה.
כל קושי שעוברים, עלול להשאיר משקעים. ויש את הפחד להתעורר יום אחד ולחזור אחורה, להרגיש שוב שם בקושי הזה ולא להיות עם כוחות להתמודד.
תשובה יפהזיויק
בדיעבד חלקם לא. לכתחילא כן.נפש חיה.
לכתחילא כן
כיון שאם חלק מהקשיים לא היו קיימים בחיי
הייתי חוסכת הרבה סבל (וזבל)
בדיעבד חלקם לא
כיון שזה חשף אותי להבנות עמוקות כלפי עצמי
והביא אותי למי שאני כיום
מה כן ומה לא?זיויק
העיקרון הואנפש חיה.
על החלקים ה"עצובים" או המורכבים בחיים (שגרמו לי בדיעבד לבזבוז כוחות והרבה עצב)
הייתי מוותרת
בבחינת "לא הם ולא שכרם"
אבל
בדיעבד, בגלל שהמורכבויות לימדו אותי הרבה
ובזכותם אני מי שאני
אז הם 'עזרו' לי ללמוד מהם איך להמשיך הלאה.
לא.אשר ברא
ואפשר להעמיק ב"תורת מנחם", תשמ"ד חלק ד', שבת מסעי סעיף י"ב-
בקצרה הרבי מילובביץ' מסביר על עניין המסעות ממדרגה למדרגה [כפי שידוע שהבעש"ט עסק במסעות שיש בנפש האדם].
אם בא לך תדביקי כאן את עיקרי הדבריםזיויק
מה שזה בנה בי שייך לבדיעבדוהוא ישמיענו
בדיעבד אני באמונה שלמה בהקב"ה ובראייה של הטוב של מה זה בנה בתוכי.
אני? לכתחילה? הייתי מוותר.
אבל איזה מזל שהקב"ה מנהל את המציאות...!
יפהזיויקאחרונה
מהמם מהמםהרמוניה
POVבין הבור למים
תוסיפי לווידוי ביו"כפצל🤫
מזעזעזיויק
ברוכה הבאהארץ השוקולדאחרונה
נדרש מנהל פורום לפורום בצמיחהאריק מהדרום
לרפאה מהטבע צריך טבעוני … ואולי גם מתנגד חיסונים…זמירות
הלכתי להביא פופקורןקפיץ
איך רואים שזה נושא נפיץ?פצל🤫
אפשר להגיב שם אנונימי. כאילו, מה? תהיו טבעונים, תמהונים, מתנגדי חיסונים, זה לא משנה, יש לך אמת? לך איתה. אבל למה להבנות שרפואה טבעית זה דבר להתבייש בו חחח
(כן מבין זה לא למעיישה ופורום מת וכו' והכל כאן בדיחה שאני בכוונה לא מתייחס אליה. תהיות לאור ההצפה של הנושא והדיון)
//הרמוניה

עם כמויות הספאם שם באמת צריך ניהול
פחחחעעפתית שלג
שכר חודשי?זיויק
וכל העוסקים בצרכי ציבור באמונה, הקב"ה ישלם שכרםזמירות
ויסיר מהם כל מחלה, וירפא לכל גופם, ויסלח לכל עוונם,
וישלח ברכה והצלחה בכל מעשי ידיהם עם כל ישראל אחיהם, ונאמר אמן
נשמע טובזיויק
חחחחחחחח אנונימי 2 בא לרמוסססצדיק יסוד עלום
אני מדמיין שזה אותו אחד שפותח תשירשוריםפצל🤫
ונהנה לריב עם עצמו בפינה שכוחת "אל" כדי לפרוק עצבים 😂😂😂
אבל בטח זה דוגמא קלאסית למה שנקרא להאכיל את הטרולים
נע,צדיק יסוד עלום
😅 ממש טרחת לבדוק?פצל🤫
משתעממים מספרים סיפורים
זה לא דוקטורט אבל אם כבר מעניין אם כך למה הוא מגיב מאנונימיי? או שהוא מגיב מאנונימי רק בקללות חח ואז אני מבין אותו
מי המוזר ההזוי שכותב שדובדבנים זה מגעיל???אורין
במלחמה עיקשת החיילים דורכים על הפרחיםצדיק יסוד עלוםאחרונה
מישהו יודענחלת
לאן נעלמו מגיבים שעד לא מכבר, היו?
הנני כאינני, והים נסוג.... הכל בסדר?
הזכרת לי את הסצנה הזאתפשוט אני..
לא הבנתי.נחלת
לא הופיע דברנחלת
את בטוחה שאלו היו ניקים כאן?פ.א.
אולי הכוונה שלך לפורומים אחרים?
אין כאן בערוץ 7 כאלו ניקים.
- הנני כאינני
- הים נסוג
בטח שישנחלת
תשאל את משה
מה יש לשאול את משה? מקישים את השם והוא לא קייםפ.א.
איפה מקישים את זה?קעלעברימבאר
בשורת החיפוש בשיחות האישיותפ.א.
כן נמצאים כאן. דפדפו בפורומים קודמיםנחלת
מה זה קודמים? אולי התכוונת לאחרים?פ.א.
כי למשל @בין הבור למים פעיל בפורום מסויים מאוד ולא מוכר בכלל כאן.
כל פורום הוא עולם ומלואו ואין קשר בין רבים מהפורומים במרחב העצום של הפורומים בערוץ 7.
נכון. היא נדמה לי בפורום של פרוזה. סליחה.נחלת
הו ואו מישהו קורא אותיבין הבור למים
אולי התכוונתקעלעברימבאר
אולי באמת חסדי הים… הוא פעיל כאן on & offפ.א.
לא הצלחתי לנחש שזה חסדי היםמבולבלת מאדדדד
ויש את @אני הנני כאינני, אולי הוא מדבר עליו
מבולבלת מאדדדד
...אני הנני כאינני
היא התכוונה ל@בין הבור למיםצדיק יסוד עלום
נכון נכון. תודה!נחלת
חי וקייםאני הנני כאינני
☺️☺️מבולבלת מאדדדד
לא לחסדי היםנחלת
התכוונתי למגיבה שכתבה שירים מאוד יפים שאחד מהמגיבים (צדיק יסוד עולם (?) ניתח אותם).
נכון. נזכרתי שלא קוראים לה כך, השורה האחרונה שחזרה בתגובה שלה היתה: והים נסוג...
אני הנני כאינני - הכל בסדר איתו.
אבל הם לא מוכרים כאן…זמירות
לשאלתך, ורק על עצמי לספר ידעתיבין הבור למים
העיקרהעיקרנחלתאחרונה
העיקר שהכל בסדר
התכוונת למשתמש "בין הבור למים"? כיקעלעברימבאר
כן.נחלת
קורה שאנשים לוקחים הפסקה או עוזבים את הפורוםברגוע
כששיר מטופש הופך לדרך חייםפשוט אני..
מדי פעם יוצא לי להתעסק עם אנשים שיש להם פגמים גנטיים.
לא סתם פגמים גנטיים, אלא כאלה שעלולים לגרום להם לסבול מאוד כשהם יהיו מבוגרים (נניח 50 פלוס).
נניח שיש למישהו גן מסוים, שמעלה משמעותית את הסיכון שלו לחלות בפרקינסון.
האם כדאי לדעת על זה מראש?
כן! כי יש מה לעשות. תזונה נכונה, הימנעות מדברים מסוימים, הקפדה על דברים אחרים, כל אלה יכולים להוריד את הסיכון.
בנוסף לדברים שכבר הוכחו כיעילים, יש הרבה מאוד אפשרויות להצטרף למחקרים חדשים בתחום, כולל מחקרים שבוודאי אין בהם סכנה (למשל השפעת הליכה יומית של חצי שעה וכיוצ''ב על הסיכון לחלות. גם אם בסוף יתברר שזה לא יעיל, זה בוודאי לא פוגע).
לצערי, יש כאלה שמסרבים לפעול לפי ההנחיות האלה. לא רק שהם לא רוצים לנסות להצטרף לניסויים, הם מסרבים להתרגש ולעשות את הדברים שגבר הוכחו כיעילים.
לפעמים הסירוב נובע מחוסר חשק לבצע שינויים משמעותיים בחיים. קשה להפסיק לעשן, קשה לרדת במשקל, מבין.
לפעמים הסירוב נובע ממחשבה שחיים פעם אחת, אז עדיף ליהנות לפני גיל 60 כמה שיותר, ומקסימום בגיל 60 נחלה. אבל לפחות לפני כן היה כיף.
אבל סיבת הסירוב הכי לא מובנת לי, דווקא כאדם דתי, היא ''השגחה''. אנשים שאומרים לי בפה מלא, שהם לא חוששים מהמחלה שהגנטיקה שלהם מובילה אליה, כי ה' שומר עליהם. אני שומע משפטים כמו:
בעז''ה יהיה בסדר.
רפואה זה אחלה אבל בסוף יש בורא לעולם.
אי אפשר להילחם במה שכבר נגזר עליך.
וכו' וכו'.
התשובות האלה מגיעות כמעט תמיד מאותו המגזר. ולמען האמת תת מגזר.
זה פשוט כואב לי. לא זאת הייתה כוונת המשורר. ה' יתברך תמיד אוהב אותי ותמיד יהיה לי רק טוב, זה שיר קליט ולא דרך חיים או דרך לקבל החלטות.
אם 70% מהאנשים עם הגן הזה חלו בפרקינסון בגיל 60, אז ל-70% מהאנשים עם הגן שלך לא יהיה רק עוד יותר טוב ועוד יותר טוב. להפך, המצב שלך יילך ויתדרדר.
אם אתה אומר שזה לא יקרה לך כי ה' שומר עליך, אתה מתעלם מזה שעל 70% מ''קרובי המשפחה שלך'' הוא ''לא שמר'' (כלומר לפי שיטתך, שכך נמדדת השמירה...).
פשוט עצוב לי וכואב לי על האנשים האלה. שהאמונה העיוורת תגרום להם למות צעירים ומסכנים, במקום שהם יילחמו על החיים שלהם ואולי ינצחו במלחמה.
כן כתבתי בצחוק. אבל העקרון מובןקעלעברימבאר
איך מגיעים לפורום הנוכחי מבלי לעבור על כל החודשים?נחלת
התכוונתינחלת
לפורום של טבת והלאה...
תסבירי מה כוונתךפ.א.
לפעמים כשפותחיםנחלת
בס"ד
לא תמיד כשפותחים, הפורום הוא מחודש טבת. חיפשתי מקום בו אפשר לכתוב
את התאריך (טבת, למשל) ולא מצאתי. אז לפעמים מופיע פורום עתיק
איזשהו. לא מבינה למה ומדוע...
איך מגיעים לפורום העכשווי (מאתמול, שלשום) - ניסיתי בכותרות המציינות
מספרים גבוהים (2000+) למשל, אבל זה לא מעיד על אקטואליות הפורום.
ועוד משהו: הזמן המופיע ממול לתגובות לא הזמן הנכון. למשל 11.00
במקום 13.00 וכד'.
יש לי, כלומר, אין לי, שום כשרון טכני ולבטח זה משהו פשוט
אבל לא יודעת איך.
תודה!
שאלה נוספתנחלת
מה פירוש "עבר עריכה"? מצד מי, הצוות? ומדוע?
תודה רבה!
רשום לך מי ביצע את העריכהפ.א.
או שרשום הניק שביצע (הניק שכתב את ההודעה ועשה עריכה ושינוי)
או שעריכה בוצעה ע"י מנהל הפורום - ואז זה בד"כ להסיר תוכן שלא ראוי לפרסום פומבי.
פרטי העריכה רשומים באותיות אדומות.
כאשר נכנסים לערוך פוסט שכתבת - בדקות הראשונות לאחר שליחת הפוסט, אפשר לערוך "בשקט" אין אינדיקציה שהפוסט עודכן.
רק אם מעדכנים אחרי די זמן, 10 דק נניח, אז מופיעה השורה האדומה שהפוסט עודכן.
(ויש גם מגבלות מתי ניתן לערוך. פוסט שקיבל תגובות, ננעל/נחסם לעריכה די מהר אחרי קבלת התגובה הראשונה.)
השרשורים בפורומים תמיד מסודרים מהחדש ביותר למעלהפ.א.
לא הגיוני ולא ברור איך יכול להיות שאת נכנסת לפורום כל שהוא ואת רואה הכי למעלה הודעות שאינן הכי חדשות שנכתבו בפורום.
אולי תצלמי בפעם הבאה את המסך שאת מקבלת?
את יכולה, אם תרצי, גם להעביר לי בשיחות האישיות.
שנבין מה הבעיה אצלך.
הזמן שמופיע - כנראה גם זו בעיה במחשב שלך.
השעון במחשב שלך נכון?
זכה למצוות!נחלת
בס"ד
תודה על שתי התשובות.
1. השעון בסדר גמור.
2. אעקוב אם אמנם זה כך (שמופיעות ההודעות החדשות קודם)
3. לא משמעותי אבל מדוע צריך לדעת שהניק (מה זה ניק?...מאיזו מילה?) ערך את תגובתו? מה זה משנה לנו?
4. בבקשה, מה זה פצל"ש (או משהו כזה), אני לא מהדור שלכם, ידידי הצעירים.
אבל את רוב הדברים אני מבינה.....
יישכויח!
עונהדרקונית ירוקה
3. ניק מלשון nickname(כינוי). הכוונה למשתמש בפורום
4. פצלש זה פיצול אישיות - אדם אחד שמשתמש בשני כינויים
אני מכיר שפצלש = פיצול שםפ.א.
נשמע נכוןדרקונית ירוקה
בכל מקרה זו אותה הכוונה
אדם אחד, שני שמות
תודה!נחלת
ואם בפיצול עסקינן, למה כשאני פותחת את האזור האישי,
שואלים: האם יש לך פיצול אישיות?......
עניתי המון פעמים: כן. כן. כן....(לא נותן ברירה אחרת)
כך שיש לי כבר פיצול אישיות לעילא ולעילא, אבל
אני לא מבינה מה העניין כאן. זה גם קשור לשם?
או שזה הפסיכולוג של האתר......
תודה!!
זה באג מוכרפ.א.
לפעמים כשאני מתחבר לפורום ונכנס לשיחות האישיות, במקום לראות את רשימת הניקים איתם התכתבתי, הניק שלי מופיע, משום מה, בכל השורות. במקום הניקים הנכונים שהיו אמורים להיות שם
ואז כשאני לוחץ על ניק, זה גורם שאני כאילו רוצה להתכתב עם עצמי.
ואז מופיעה השורה ההזויה "האם יש לך פיצול אישיות"
הפתרון לצאת מזה הוא רענון הקישור וזה מסתדר.
סליחה על הבורותנחלת
ולמה אדם אחד משתמש בשני כינויים ועוד מצהיר על זה?!
ברכה והצלחה!
ברור שהוא לא מצהיר - אלא מתחבא מאחורי ניק אחרפ.א.
הרבה פעמים, וזה קרה כאן בפורומים בגלים ובתקופות, היו טרולים שעשו צחוק ושיגועים וגם הטרדות. אותו אחד פתח והשתמש בניקים שונים כדי להטריל..
ויש גם שימושים לגיטימיים.
מישהו/מישהי עם ניק ותיק ומוכר, רוצים לשאול שאלה שלא תסגיר מי הוא השואל או השואלת.
דברים רגישים שלא רוצים לחשוף מבחינת הזיהוי של הניק הותיק.
לחסוך מבוכה, להסתיר משהו, להיות אנונימי בשאלה ספציפית.
חן חן!!!!נחלת
ראיתינחלת
וזה א ח ר י עריכה?
אז התת פורום הזה צריך להיות חסום איכשהו ולא כך פרוש לעיני כל
בכלל, כל כך מהר עלולים לגלוש בפורום , לדברים כאלה, ללשון
הרע, לפגיעה במישהו על ידי התלוצצות עליו (גם בתכתובת על
החצאיות ראיתי כזה דבר; אפשר לענות יפה או להתעלם על ידי
מעבר טבעי לנושא אחר אבל לא להוציא לבן אדם את הנשמה
ולעשות אותו כלעג וקלס לעיני כולם....זה לא יפה.
הכי מרגיז שזה משעשע (אללי) ומושך להמשיך לקרוא -
כעין בידור - זה לא מתאים לפורום רציני כמו שהפורום
הזה נועד להיות, לפי הבנתי, וכך הוא רוב הפעמים.
מאד קל בפורום לכתוב כל העולה
על רוחנו; האם פנים מול פנים גם היינו מעזים
להתבטא כך?
ועוד - חושבת שנושא שעלול להיגרר לתגובות
מזלזלות, או שעוסק בעניניים שהצניעות די
יפה להם - צריך לעבור מהר ובנימוס
(כלפי זה המתחיל בנושא כזה, אפילו
ברצינות כי משהו מטריד אותו) לנושא אחר
ואפשר לאמר שבפורום הזה לא מרחיבים
בדברים כאלה, כי...כי....יש כאן ילדים קטנים!.....
וגם אם מישהו רוצה לשפוך את הלב
והנושא חריג, לא צריך לפרט יותר מדי -
זה לא בריא, זה לא נאות ויש דברים
שהשתיקה יפה להם. כלומר, מבינה
שזה מקום שאפשר לחשוף הכל
כי אף אחד לא מכיר, אבל בכל
זאת, קצת להתאפק. למרות שנורא
מושך לפרוק הכל. ואני מדברת גם
על עצמי. שלא אסחף מדי
בקלי קלות אפשר להיסחף.
שלא נהפוך לצהובון מרוב שיעמום
או סקרנות. הכי יפה ומעניין זה
חילופי הדברים הרציניים, החקירות
והדיבורים בנושאים חשובים.
לא צריך לרדת למכולת!
בפורום יש כתיבה מכל הסוגיםפשוט אני..
אם ראית תגובה מסוימת שלדעתך אין מקומה בפורום, את תמיד יכולה ללחוץ על כפתור הדיווח ואז זה מגיע למנהלי הפורום לבדיקה.
בגדול תהיה מחיקה או עריכה או אף חסימת המשתמש רק במקרים חריגים, בדרך כלל בגלל פגיעה בניק אחר או שימוש בשפה לא נאותה וכיוצ''ב.
ולפעמים שוכחים את הסיסמא או חוזרים אחרי תקופהיעל מהדרום
ופותחים ניק חדש.