בקשר לסרטון של אולפנת חורבעברי אנכי

בתור דתי לאומי, ודתי לאומי שגאה להיות דתי לאומי (או שתגידו חרדלי, לא כ'פת לי..)

אני ממש לא בהלם מהסרטון ההוא של אולפנת חורב. די. מישהו צריך להגיד את זה. אצל החרדים יש אפליה על ספרדים, אצלנו פשוט מוחקים את התרבות הזאת.

אני לא מדבר על התחום התורני, גם עליו יש לי ביקורת, אבל לא כרגע זה הנושא.

צריכים להבין, (חפירה קטנה בתור הקדמה..)

מדינת ישראל קמה מעולם, לא הייתה תרבות ישראלית. התרבות הישראלית שלנו היא בת כמה עשרות שנים. ככל שהייתה לעדה שלך יותר השפעה על התרבות הישראלית בעבר - היא נוכחת יותר בתרבות הישראלית היום.

היית גר במרכז? אוטומטית הייתה לך יותר השפעה ממי שבפריפריה. היית פרופסור? ודאי שזה יותר מאינסטלטור. וכן הלאה.

כמובן, במצבים שבהם לא הייתה התנגשות, אין בעיה שהתרבויות ישתלבו יחד. יש אדם שלא מכיר מימונה? זה למשל משהו שמאוד תפס. גם סעודת יתרו זה דבר לא כזה נדיר היום, וכמובן יט כסליו הישאר מאירופה. ובמצבים אחרים - המדינה נזקקה לפתור אותה - כגון האם הכתב יהיה כתב עגול כמו שאנחנו כותבים היום, שזה הכתב האשכנזי, או בכתב חצי קולמוס, הכתב הספרדי (והכ"כ מכוער לטעמי... והרב עובדיה, שהרים את גאוות הספרדיות פעם אמר בבדיחותא - הקול קול יעקב והידים ידי עשיו). אבל גם זה לא נכון. הוחלט לדבר עם ר מתגלגלת, ח,ע,ק וט גרוניות (לא צ'. מפאת הקושי), ואפילו האות ו כמו W. אתם יודעים למה זה לא קרה? הציבור לא קיבל את זה. זה פשוט לא עבד. אז נשארנו עם ח ע ור, שליוו אותנו שנים ברדיו הציבורי כידוע, והחוק חייב בעבר ששדרן רדיו יבטא ח ע ור כראוי. זה נעלם מסיבה פשוטה. הייתה שפה שלימדו ילדים בבית הספר, והייתה שפה אחרת שדיברו ברחובות. זה לא תפס. אפילו שכך לימדו וחינכו.. רוב בעלי הכוח לא היו כך, ואוטומטית, בלי שום כוונה רעה. זה לא תפס.. גם אין שום סיבה הגיונית שזה יתפוס.. (אני קצת מתרשם שהיום אנחנו אומרים קמץ כמו פתח ולא כמו חולם..).

זה נכון לכל הציבור הישראלי. כולו. אז נכון, הציבור החרדי בחר להתבדל. נכון. ולא קיבל מהתרבות הישראלית הכללית, ממה שמלמדים את הילדים בבית הספר, מהרדיו או מהשירים הממלכתיים שלנו. ונשאר עם התרבות האירופאית, עם היידיש (הכ"כ מכוערת. תסלחו לי. אבל זה פשוט בעעע של שפה. פשוט בעעע. עדיף ערבית צרפתית ואפילו רוסית ).

ואז את הספרדים המקופחים הרים בעיקר הרב עובדיה, מי היה מאמין? דווקא אדם מהציבור החרדי. לא מפליא בכלל, החרדים הספרדים הופלו הרבה יותר מאשר כל מזרחי אחר. והרב עובדיה דאג גם למוסדות שס, ובכלל למנוע אפליה. כידוע שערבים הצביעו לשס בעבר כי שס הקדמונית הייתה מאוד סוציאליטסית, והיא הרימה את דגל זכויות המיעוטים ודאגה לצמצום פערים חברתיים.

רק אומר נקודה נוספת למחשבה בענייננו, שלא נכון בהכרח לעשות הבדל בין ספרדים לאשכנזים. ספרדי מהמרכז לעומת אשכנזי מהפריפריה. ודאי שהתרבות בבית משפיעה, זה ברור. אבל בסוף אנחנו חיים יחד ב"ה, ספרדים ואשכנזים, ובפריפריה האופי הוא שונה מבמרכז. אשכנזי בפריפריה יהיה הרבה יותר "ספרדי" באופי מאשכנזי במרכז (ואולי אפילו מספרדי שם)

לענייננו, (ועד כאן החפירה כהקדמה..)

הציבור שלנו הוא ציבור.. איך נגדיר אותו..? "ישראל הראשונה" אם תרצו.. אליטיסטי. יש בזה הרבה היגיון. הציבור שלנו מוצלח, מלא אנשי אקדמיה. צבא. חסד. זה נהדר. זה אגב לא מפליא אותי שאנשים דת"ל ספרדיים מהפריפריה שונים בתרבות בתכלית (!. ואני אומר את זה מידע, מבדיקה, מחוויה אישית ולא רק אישית. מי שרוצה לדון בזה, מוזמן לפרטי), מהציבור שלנו במרכז הארץ. סתם.. תחשבו על ההבדל (שוב, רק באופי, לא בהשקפה וכיוצ"ב) בין המפלגה של סמוטריץ, או אפילו בנט ושקד וכו', לעומת המפלגה של בן גביר. לא משנה מה נכון.. תראו את האופי...

אז באולפנת חורב, בירושלים, בעלת התרבות האשכנזית, כן. שהציבור שם באופי הוא ממש לא סטייל פריפריה. וגם הספרדים ששם, בסוף הם לא אנשי פריפריה, וזה משפיע המון.

איפה בדיוק בציבור שלנו מישהו מרגיש משהו ספרדי? בבני עקיבא עזרא או אריאל, שבכל מחנה שם התפילה היא אשכנזית, הספר תורה הוא אשכנזי, השירים ששרים הם לא בהכרח הפיוטים הספרדיים? ברבנים שלומדים בישיבות האשכנזיות? בעלות האופי האשכנזי?

ועכשיו אני שואל, מה ציפיתם? בציבור הזה אין אפליה. פשוט כולם נהפכים לאשכנזים (שוב, בתרבות. פסיקת ההלכה לא משנה לי..). לא אתפלא אם מסורת שירת הבקשות תיעלם מהציבור שלנו ותישאר רק בציבור שמצביע ש"ס. אז נכון, שירת הבקשות היא דוגמא. אבל היא מסמלת על אופי, על תרבות, שנעלמת מאיתנו. באשמתנו.

בדיוק לכן, באולפנא מפורסמת ככ בציבור שלנו, יש לעג לתרבות הספרדית. מישהו ציפה אחרת? לא חשפתם את הנוער לתרבות הזאת. הוא לא שם. למה שהוא יהיה שם?

לא אומר שאני בתור ספרדי מרגיש שדוחקים אותי בציבור שלנו (אם כי הרגשתי כך בעבר), אבל אני יכול להגיד לכם שיש אנשים שדברים כאלה מסובכים בשבילם.

וגם אם לא, האשם היחיד בסרטון של אולפנת חורב, זו לא האולפנא. אלה אנחנו. זה הציבור. וב"ה שאין אצלנו אפליה כמו החרדים, וב"ה שאנחנו מתחתנים בין עדות. אבל תדעו.. כולם. שיש פה תרבות שנעלמת מאיתנו. ולכן אצלנו היא תרבות שלועגים לה. וזה באשמתנו. בלבד.

סוף פריקה עברי אנכי

אפשר לקחת אותי לכאן דעה

או כאן מקשיבים

כאן גזענים

אולי כאן חופרים יהיה טוב יותר

בלי להיכנס לדיוןאוי טאטע!
אני רק אומר שמה שקרה פה זה חתיכת עלילת שווא רק כדי להכפיש
בדיוק כמו שעשו לשיעור של הרב נאמבורג בזמנו שהוא כאילו מתנגד למדינה

האולפנה עשתה סרטון להכתרה
הומור
הם כמובן צחקו שם על שני הצדדים והשתמשו בסטיגמות על 2 הצדדים

אבל איך לא
הגיע איזה אנטישמי שונא ציונות דתית שמנסה סתם לחרחר ריב
הוציא את הסרטון מההקשר שלו
והופ! כולנו גזענים שונאי ספרדים
פשוט להקיא
זה הדבר היחיד שיש לי לומר

(ולא, אני לא הייתי מוציא סרטון כזה...
אבל מכאן עד למתקפות המתייפיפות יש הרבה)
אני רק אומרעברי אנכי

שעצם זה שאלו הבדיחות לפורים זה אומר משהו. וזה באשמתנו.

ממש לא מסכיםאוי טאטע!
מה רע בזה שמודעים להבדלים בין העדות וצוחקים על זה?
לגמרי.בן מערבא

אפשר לגלגל עיניים?אין לי הסבר
מחילה, אבל הדברים הוצאו מהקשרם.
סרטון סאטירי של אולפנה לכבוד חודש אדר. בתור אדם דת''ל אתה הכי צריך להבין שהסרטונים האלו הם עם הומור פנימי, בד''כ קשור לנושא כלשהו ולא איזה משהו לרדת דווקא על מישהו.

לקחו סרטון של תלמידות שעשו משהו בתמימות, והפכו אותו לעאלק גזעני.
ומה עם הציבור החילוני?
להם אין סאטירות על עדות?
סתם דמגוגיה שמאלנית שמנסה להוציא את הציבור שלנו רע.

מעולם לא היה במקום שבו גדלתי זלזול בעדה מסויימת.
כן היו בדיחות על עדות, אבל לא מעבר.
מעולם לא חשתי, ולו לרגע, גזענות בציבור הדת''ל. מעולם. ויש לציין שהסתובבתי בכמה מקומות (בתי ספר, אולפנות, מדריכה מחוץ לאזור מגוריי וקומונרית).

וד''א, הגיית הדיבור שלנו היא הגייה ספרדית ולא אשכנזית, אבל סבבה.
היי, אני ממש אוהב על בדיחות בין עדותעברי אנכי

ואני עושה את זה.

אבל ראיתי את הסרטון. לתאר שהאשכנזים יושבים בנחת על הכסא, והספרדים על השולחן בצעקות.. זה לא בדיחות על עדות שאשכנזים הם קרים וספרדים חמים ורגשנים, או שגפליטע פיש זה מגעיל. זה באמת לראות את הציבור הזה כפחות מתורבת ממך.

אני לא אוהבת בדיחות על עדותאין לי הסבר
לא מצחיק אותי.
גם הסרטון הנ''ל היה בעיני תת רמה.

מכאן ועד להפוך ציבור שלם לגזען?
וואו.
להרגע.
הסרטון מטרתו היה הומור. נכון שהיה גרוע, אבל הכוונה הייתה תמימה. ממה שהבנתי זה היה קשור לנושא של ההכתרה שלהן. זה מסביר המון למי שמתמצא באולפנות וישיבות תיכוניות...
אם לא היו מדובר בתיכוניסטיות היית צודקשאלותהריון
תראה, מתוך ידע חד משמעי - מטרת הסרטון הייתה לצחוק על האשכנזיות היבשה של בית הספר. האם זה אומר שהסרטון היה ראוי? לא, אבל בוודאות הוא לא התכוון לצחוק על המזרחים אלא להיפך להציג את הזרימה שלהם לעומת הרצינות היבשה והמוגזמת ותרבותיות היתר של האשכנזיות.
עשו את זה בצורה מוקצנת. מתאימה לבנות תיכון. בסופו של דבר זה לא ראוי אבל זה לא היה בכוונה כזו או מתוך ראיה של הספרדיות כפיות תרבותיות. בסרטוני שמינית זה אחלה לעשות יאללה בלאגן, זה לא נחשב נמוך או מעליב אלא להיפך נחשב מגניב.
אני לא טוען שישב רשע מרושעעברי אנכי

ותכנן במכוון איך להכפיש ספרדים

אני אומר בדיוק הפוך, זה היה בתמימות מתוך רצון לצחוק על האולפנא. ומה ראינו מתוך זה..? שהדבר הטבעי, הפשוט.. לא מתוך כוונה רעה.. ההבנה הפשוטה של הבנות שם שהתרבות הספרדית היא תרבות מבולגנת, ערסית ולא מתורבתת.

אם זה היה בכוונת זדון אולי הייתי יותר רגוע, שלקחו סטריאוטיפים והקצינו אותם. אבל לא.. פה זה באמת "כולה סרטון לפורים", זה לא בכוונת זדון. ככה באמת זה מצוייר בעיניהן.

למה?

כי לא מכירים את התרבות הספרדית שהולכת ונמחקת, וזה מה שהן מכירות ממנה. במקום לשמוע על אורח חיים קצת שונה מסבתא שלהן, על חום ורגש, על עוללם תורני מופלא. הבנות האלה זכו לשמוע רק על מוזיקה מזרחית (לא על פיוטי קודש ח"ו, בשביל זה יש מוזיקה חסידית..) ומופלטה.

לא מתכחשת לבעיה של חוסר הכירות עם התרבות הספרדיתשאלותהריון
שהולכת ונעלמת גם מהספרדיות עצמן..

למעשה אני מסכימה עם מה שכתבת בהתחלה.

אני רק לא חושבת שרק ככה הן רואות ספרדיות. הן בחרו אלמנטים שמתאימים להיות ההיפך מהאולפנא...
כתבתי שההגיה ספרדית, לא?עברי אנכי

כתבתי ספרדית והשתנתה המון למה שהיא היום בגלל הציבור האשכנזי..

כי מה שאנחנו מדברים היום זה לא ההברה עם ח ע ט ק צ ו וכיוצ"ב.. למה לא? בגלל שהציבור לא יכל.

אגב, לדעתי זה מובן.. אני לא אומר את זה לגנאי..

ההגייה האשכנזית שונה לגמריאין לי הסבר
(איך שהחסידים מדברים בעברית...)
אין כאן ויתור על הגייה כלשהי, אלא כל עדה הביאה טיפה משלה, ויחד נוצרה הגייה חדשה שמותאמת לדוברי העברית של ימינו.

אני לא חושבת שיש טעם לחפש בכח גזענות.
איבדתי אותך במבוא ללשוןekselion
רק רוצה לומר שבתור ספרדי גאה
אני חושב שהגזימו בטירוף מהסרטון של הילדות.
+1 זה בכוונת זדון.בן מערבא

סליחה, לא יכול להתאפק....תות"ח!
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך כ"ב בניסן תשפ"ג 22:00

תשמע, אני מדבר בתור אשכנזי שיודע לקרוא בספרדית, משתתף עוד יותר מספרדים בפיוטים ספרדיים (אמנם לא שירת הבקשות, אבל בפיוטים בכללי....), רוב החברים הקרובים שלי ספרדים, ואני מכבד מאוד ספרדים. בישיבות שהייתי בהן שרים בסעודות שבת שירים ספרדיים, יש חזנים ספרדיים. אז אל תגיד לי שיש אפליה, אלו סתם רגשי נחיתות/התמקדות ברע/ניפוח דברים. אם המציאות הייתה כמו שאתה מתאר, וודאי שהייתי זועק כמוך. אבל לפי ראות עיניי זו ממש לא המציאות. מסכים שהמציאות לא מושלמת בעניין הזה, אבל לתאר את הציבור שלנו כאליטיסטי וכגזען...ממש לא. ואגב, אל תחשוב שבכותרת הראשית בערוץ 7 (או בכל אתר חדשות אחר....ראית מה זה? אפילו שהם עיתונאים הם לא הציגו את המציאות כמוך....) יש כתבה על הסרטון המחפיר של אולפנת חורב שלראשונה התוועדתי אליו מהשרשור הזה, ועל כמה שזו גזענות וכל מה שכתבת פה. לא, סתם ראית סרטון שאף אחד כמעט לא שמע עליו ופרסמת פה....

הכל ברוח טובה....

זה קצת ממה שטענתי בהתחלהעברי אנכי

שאשכנזי  שגדל בערי פריפריה הוא מאוד ספרדי באופי שלו.. אמרת שרוב חבריך ספרדים.

את אותה תרבות של חום, ביטוי רגשות, להיות פשוט "עמחה" הציבור הדתלי לא יודע לעשות. וכשאני אומר הציבור הדתלי אני לא מתכוון לציבור בפריפריה. כי הציבור הזה עוד מתקשה להגיע לישיבות הסדר כי הוא מרגיש לא קשור. כי הציבור הזה שונה לגמרי באופי. כי הציבור הזה לא מזדהה עם רוטמן וסמוטריץ (שאני, אישית, מאוד כן) לעומת האנשים שבן גביר הביא למפלגה שלו..

רוב הציבור הדתלי, מצביעי בנט ומסמוטריץ, הם אנשי "ישראל הראשונה". אתה באמת לא מכיר בהבדלים הקיצוניים שיש בין ישיבה תיכונית ברמת גן/רעננה /גב"ש לאופקים/דימונה/אשדוד? אתה לא מכיר בהבדל בין ישיבת הגוש/הר המור לבין ההסדר בשדרות/קרית גת?

החלק הזה בציבור שלנו, הוא כן ישראל הראשונה. זה לא רע. למה היום להגיד ישראל הראשונה נחשב כמשהו גרוע? זה לא. אבל זו עובדה. אז נכון, יש דברים שמתיישבי יוש קשה להם יותר מאנשי המרכז.. ובכ"ז. באופי, עליו אנחנו מדברים.. הם אנשי "ישראל הראשונה." והם אנשי אולפנת חורב.

....תות"ח!

דייק בדבריי.... אמרתי שרוב חבריי הקרובים. אני בישיבה "אשכנזית", ולמרות זאת המצב שם כפי שתיארתי. לא, אני לא מכיר בהבדלים הקיצוניים, בסוף הכל בחירה של האדם לאיפה הוא הולך, ואם ספרדי יילך לשם הוא יתקבל בברכה.

אתה באת בעמדה של ביקורת (לא שביקורת זה רע...זו עובדה....), ולמרות זאת אתה אומר שאנשי ישראל הראשונה זה לא רע. אתה בעצמך כתבת שזו התנשאות ואליטיסטיות, ולכן בוודאי שזה רע. ולכן אני חושב שלהגיד שהציבור שלנו הפך להיות "אנשי ישראל הראשונה" זה לא נכון....

..עברי אנכי

רק אוסיף ואומר, שאני לא טוען שמי שעשה את הסרטון הוא גאון מיומן שצוחק על ספרדים. זה בא מתמימות. "זה כולה בדיחה לפורים" בדיוק!!! וזה מראה בדיוק את צורת ההסתכלות, ואת הלעג שיש על התרבות הזאת.

אלה לא רגשי נחיתות. שים לרב שרוב (וכמובן לא כל.. אבל רוב..) מי שקורא לזה רגשי נחיתות אלה רק האנשים העומדים מהצד. לא האנשים האלה. הייתי מציע לך לשאול נערים בישיבה תיכונית חורב "האם יש פה ספרדי שלא התפלל בשבת במניין אשכנזי?" ואז תשאל הפוך אשכנזי במניין ספרדי. בציבור הדתלי אתה לא יכול שלא להכיר את התרבות האשכנזית. בפריפריה אתה כן יכול. וזה בדיוק מה שאני טוען. להפסיק לחלק ספרדי אשכנזי אלא פריפריה ולא פריפריה.

(הוספת עריכה: מי התפלל באיזה מניין זה לא מה שקריטי לי, אלא התרבות, האופי. האם יצא לנער להתפלל במניין כזה הוא סימן שמעיד. כמו עוד הרבה דברים)

ספרדי יכול להתקבל לישיבה אשכנזית בלי בעיה, כנל הפוך. זה נכס גדול לציבור שלנו שאי אפשר לקחת ממנו. אלא שההבדלים בין הישיבות הם באמת קיצוניים. בתור אחד שהתלבט מאוד לאן להשתייך, ויש לי חברים מכמה גוונים בקשת הדתלית. שמע.. אני יכול לומר לך שבפעם הראשונה שעשינו שבת חבר'ה עם חבר'ה מהגוש, אני באמת קיבלתי הלם תרבות. באמת. ואז כשהגעתי לישיבה שלי, כנ"ל. שוב. לאיודע איפה גדלת ומה וכמה, אבל ההבדלים הם קיצוניים באופי. ודאי שכל אחד הולך לאן שהוא רוצה, השאלה היא למה. ותראה.. מי הולך לשדרות, ומי לא. לאן הולכים אנשי רעננה, ולאן לא. ושוב, זה מה שאני טוען. בדיוק. זה לא שאי אפשר להתקבל. אפשר להתקבל. ב"ה. אבל האופי.. זה שונה לגמרי. עליו אני מדבר.

אני לא טוען שהפכנו להיות ישראל הראשונה, אני טוען שתמיד היינו ישראל הראשונה. זה הבדל פשוט. הציבור שלנו הוא אליטסטי. אתה יודע שהיישוב בעל אחוז הפרופסורה הגדול בארץ זה אלון שבות, ולא איזה קיבוץ בצפון? אתה יודע שגב"ש היא עיר במצב סוציואקונומי מאוד מאוד גבוה? זה לא רע להיות ישראל הראשונה. זה כן רע להיות אליטיסטי. והסרטון הזה הוא בדיוק מה שממחיש את זה. הבדיחה התמימה לפורים.

אמת. באתי בביקורת שצריך להפסיק להיות אליטיסטים. להפסיק למחות את התרבות הזאת מאיתנו. לנסות לגרום שלישיבה תיכונית באשקלון וישיבה תיכונית בפתח תקווה יהיה הרבה יותר משותף ממה שיש היום. שוב. באופי. הביקורת שלי היא אומרת "אלמלא האליטיסטיות שלנו, הבדיחה התמימה ששמיניסטיות היו מספרות, לא הייתה גזענית ככ"

לא ממש הבנתי עד הסוף למה אתה מתכוון....תות"ח!

עצם החלוקה של ספרדים ואשכנזים לא חושב שהיא פסולה. בסופו של דבר אין סיבה לגרום לאשכנזי "לסבול" בפיוט ארוך ומייגע ספרדי, ולא, לא יעזור להכיר לו את זה, ועוד שנייה אסביר למה, וגם אין סיבה לגרום לספרדי להיחנק מקיגל ומגפילטע פיש. אלו שתי תרבויות שונות, ולכן הגיוני בסופו של דבר שיהיו הבדלים. נכון, אני בעד כמה שיותר שתהיה אחדות ולקבל זה מזה, ולא לתת לזה ביומיום להבדיל בינינו, אבל אני כן מבין שיש פערים בערים מסויימות. בסופו של דבר הדלתות פתוחות, "כל הרוצה ליטול יבוא ויטול". מה אתה טוען, שצריך  להשקיע בתקציבים עודפים לפריפריה? כבר עושים את זה....לא להתנשא מעליהם? אני לא אשם שיש כאלו גזענים, ורוב הציבור הדתל"י לא גזען, ומקבל באהבה ספרדים. אז לא הבנתי בדיוק, מה אתה מציע?

עוד דבר שלא הבנתי, מה רע באחוז פרופסורה? ממש לא הבנתי מה הטענה פה....ומה רע בלהיות במצב אציואקונומי מאוד גבוה? איך בזה שהם חכמים ומוצלחים כבר הם הפכו למתנשאים? לכן כתבתי רגשי נחיתות, כי בעצם החלוקה הזאת לבוא ולהפוך ישר את מי שאשכנזי וגר בגב"ש למתנשא מתפנפן ויהיר, זה עצמו גזענות. אם שמים אותם בתווית כזאת, מה מתעצבנים שהם עושים את מה שמצפים מהם?

בקיצור, לא הבנתי מה אתה רוצה. ניתוח פלסטי לשינוי אופי, מה בדיוק אתה מציע?

לא אמרתי שאחוזי פרופסורה זה רעעברי אנכי

כבר אמרתי שלהיות ישראל הראשונה זה לא רע. (ואז אמרת שבאתי בביקורת, אז הסברתי שלא. ואסביר שוב..)

הביקורת שלי לא על הפרופסור, לא על התרבות. אל על ההתנשאות. על חוסר ההכרה. על העובדה שלעולם בשבת מחנה סיירים בבני עקיבא לא יהיה חזן ספרדי. או ספר תורה ספרדי. אלו רק סימנים למציאות שקיימת.

מה שאני מציע זה א. להודות בזה. כי הציבור שלנו באמת חיי בסרט שהגזענות פסחה עליו. אמנם לדעתי פחות מהציבורים האחרים, ובזה אני מסכים עם @חצילוש בהחלט.

ובעיקר, אני מציע להתחיל להכיר. להתחיל לצמצם פערים. הפערים קיימים בתוכנו. אין לך מושג עד כמה. היית מאמין שהרבה שמיניסטים בישיבה תיכונית שלי לא שמעו בכלל על הרב מרדכי אליהו ועל הרב שמואל אליהו? הוא מכיר הרב עובדיה והרב משאש. עליהם הוא גדל.

אתה יודע שיש אנשים בישיבה תיכונית ברמת גן שלא שמעו על הרב משאש בכלל.. כן?

כמובן ששתי הדוגמאות שאני מביא פה, אלו לא גדולי הדור של השכבה. אבל עצם זה שזה קיים, מראה שההבל באופי שונה.

לצמצם פערים. אנחנו ציבור ככ קטן, שזה פשוט מוגזם עד כמה שאנחנו יכולים להיות שונים עם ככ קצת אנשים. לצמצם. לא רק בכסף לפריפריה. באופי. אני לא איש חינוך או איש לוגיסטיקה שיודע להגיד לך השערה מבוססת במה נכון יותר להשקיע את הכסף וכו וכו. ועדיין, צמצום פערים באופי נדרש. להתחיל להכניס את הפריפריה לציבור שלנו, ולא ללעוג להם שהם ערסים יותר מאיתנו. לאט לאט עם הדורות זה יעבור. להתחיל להכניס קצת תרבות ספרדית במרכז. עיין ערך ועדת ביטון שכשלה כישלון חמור. חמור.

ההבדלים קיימים. ולענד הם טובים ולא צריכים להיעלם. אבל הם צריכים להצטמצם ודחוף

טוב, עכשיו כבר זה נשמע יותר טוב....תות"ח!

עם התגובה הזאת אני יכול להסכים. מלבד שתי מילים: "ודחוף" ו: "ההתנשאות". אבל זה כבר ויכוח קטן יותר, וגם מציאותי, עד כמה הגזענות קיימת. מסכים שצריך לשנות את המצב. מסכים שצריך להיות יותר מודעים. אבל שים לב שפה כתבת, "חוסר ההכרה". עם זה אני ממש מסכים. חוסר הכרה נובע ממקום שהאדם נמצא ב"בועה" שלו, בתרבות שלו, וזה לגיטימי והגיוני, ולא מודע לתרבות אחרת לגמרי שנמצאת מתחת לאף שלו שבמקרה היא של אחים שלו. וצריך להיחשף לזה ולהכיר את זה, גם אם לא מתחברים, כי זה חלק מהמשפחה שלנו, ומעניין אותנו מה התרבות שלהם, גם אם אנחנו יותר מתחברים לתרבות אחרת. אבל זה נובע מחוסר מודעות, מחוסר הכרה. לא מתוך התנשאות, זלזול וכו'....ודווקא אנשים שמכירים את כל ה"נייעס" הספרדי, ולמרות זאת מדי פעם זורקים בדיחות, זה המצב הכי טוב לדעתי. כי יש היכרות, יש חשיפה, יש מודעות. אז יש גם עקיצות, וזה בסדר ולגיטימי. אבל דווקא אם לא יהיה את הקטע של העדות, וינסו להפוך את הכל למן איזו תרבות כללית מאוחדת כזאת, וישכחו את האותנטיות ואת הדברים כפי שהם, נראה לי זה פספוס. צריך להשאיר את התרבות כפי שהיא, ופשוט שכל אחד יכיר את התרבות השנייה, יכבד אותה, וייתן לה מקום כפי שמגיע לה.

מה שכתבת, ללעוג להם שהם ערסים. מסכים שזה מגונה, אבל צריך לזכור גם שלא להדחיק את זה, ולא לחשוב שכל הספרדים נועדו להיות ליטאים שיושבים ולומדים גמרא כל היום. זה מה שהציבור החרדי מנסה לעשות, וזה לא עובד. אין מה לעשות, זה הבדל באופי. אבל ברור שמנגד אני אשמח שיותר יתחזקו ויעלו את הרמה התורנית, וגם שיתווספו יותר ספרדים לישיבות. בקיצור, מה שאני מנסה לומר פה זה שזה לא טוב להתעלם ולהדחיק את הפערים התרבותיים, שהם לגיטימיים בעיניי שקיימים. הפתרון הזה של "פשוט תתעלמו", הוא לא טוב. הפתרון האמיתי הוא לתת מקום לשני הדברים.

בקיצור, כתבת נכון ומסכים איתך, היה לי חשוב לחדד את הדברים, ומקווה שאתה מסכים עם כל מה שכתבתי....

אני בעד בדיחות על עדות. מסכים עם מה שכתבתעברי אנכי

כאילו יש הבדלים, אבל דקים. כמו שאמרת...

בוא. זה לא הס''ת הספרדיkaparalay
זה למצוא מישהו שיסכים לסחוב אותו..(;

חחחחח. פשוט מביאים ספר תורה קטן..עברי אנכי

אגב, ספר בתיבה נשמר הרבה יותר טוב, וממש מומלץ פרקטית לקחת אותו כי התיק הגדול הזה שומר עליו..

אבל זה לא קשור לגזענותultracrepidam

בחור שמכיר את הרב משאש ולא מכיר את הרב שמואל אליהו, זה בסך הכל אומר שהוא נחת הרגע מפלנטה אחרת ולא קורא עיתונות מגזרית. והוא כנראה מרוקאי (אחרת בחור מנותק כל כך לא היה מכיר את הרב משאש) אז זה לא מסיבות של גזענות. אלא אם זה גזענות של מרוקאים נגד עיראקיים...

בחור שלא מכיר את הרב משאש - ובכן, איזה רבנים הוא מכיר? האם זה מלמד על הבחור, או על היקף ההשפעה המצומצם יחסית של הרב משאש? קשה לי לראות את הרב משאש בקטגוריית עשרת הרבנים המשפיעים במאה השנים האחרונות, ואפילו לא בעשיריה השניה. לא בגלל שהוא לא גדול בתורה, פשוט כי התפקיד שלו לא היה בעל השפעה גדולה כל כך.

בעיני זה לא אומר כלום על גזענות או על התעלמות מתרבות, זה פשוט אומר שאם אתה רוצה שידעו מי אתה ומה המנהגים שלך תדאג שיכירו אותך ואת המנהגים שלך, ותדאג שמספיק אנשים יחשבו שאלה מנהגים שראויים לשימור בזכות עצמם. כמו שציינתי, תענית כ' בסיון נעלמה כמעט לגמרי כי היא לא מעניינת. לא מספיק להיות אשכנזי.

לא קראתי את כל המגילה שכתבת..חצילוש
אבל לא הבנתי על מה הסערה. גם בתור ספרדייה. כולה כמה ילדות שגרועות ממש בבדיחות. נראה כמו בדיחה פנימית לא ממש מוצלחת, של בנות בלי ממש אינטיליגנציה קומית. זה הכל. מה עשו מזה.. "הגזענות בציבור הדת"ל". מעולם לא חוויתי גזענות. ונולדתי וגדלתי בציבור הדת"ל במקום שנחשב מאוד "אשכנזי ובורגני". ההתבכיינות הש"סניקית של המקופחים די מגעילה אותי. היא באה לשמר קיפוח במקום לתת זקיפות גב. וכל השמאלנים שקפצו לרנן, יושבים וצורכים גזענות כל ערב בפריים טיים. לא מפריע להם הדמויות המזעזעות והגזעניות שארץ נהדרת מייצרת, וזה אפילו מצחיק את כולם כבר שנים. אז ילדות בנות 17 עשו סרטון מטומטם. ממש סיבה טובה לעשות להן שיימיניג. לאהרן ברק הקדוש של לפיד, מלך הדמוקרטיה, מותר לומר שהוא לא חושב שיש מרוקאי אחד שראוי לשפוט בבית המשפט העליון, או ליוליה מלינובסקי מישראל ביתינו שקוראת לכל המרוקאים הבבונים שמצביעים לביבי לחזור למרוקו, כי שם כבר היה להם מלך, למה להחליף אותו בביבי? מעל בימת הכנסת. לא שמעתי גינוי מלפיד יו"ר האופוזיציה שלה.

המסקנה- הכל הצגה אחת גדולה של צביעות. אם מישהו רוצה לראות פריווילגים אמיתיים שרוצים לשמר את הכוח והעריצות אצלם, שיפתח ערוץ 12, 11, 13. יש בשפע. לא בסרטון עלוב ולא מצחיק במיוחד מאולפנה שמעניין כמה נברו כדי למצוא אותו.
מה שעשית עכשיו זה בדיוק מה שש"ס עושה.עברי אנכי

מוחה על האפליה בצבא, באקדמיה ובתקשורת. כל מה שאת אומרת עכשיו. שס מוחה על מה שאהרון ברק אומר.

אני מקבל את מה שאת אומרת, ששס משמרת את ההבדל העדתי, וזה ברוך השם דבר שלא נמצא אצלנו ואמרתי את זה.

אני לא טענתי שב11 12 13 אין גזענות. אני טוען שגם אצלנו יש.

זה ששם יש זה פשוט...

הבעיה היא, שאנחנו חיים בסרט שאנחנו ציבור מתוקן מבחינת גזענות - ולא לא לא. ממש לא.

ואני טוענת שהעלו את הסרטון הזה מהאובחצילוש
רק כדי לסכסך ולעשות רע.

ברור שיש גזענות. איש לא אמר שאין. אבל כל העליהום התקשורתי עכשיו בא להראות כאילו הציונות הדתית היא גזענית ואליטיסטית כשהיא ממש אבל ממש לא. לא בציבור הכללי ולא בציבור החרדי כמובן, אין כמות כזאת של נישואין בין עדות. אני מרוקאית שנשואה לייקה-הונגרי, יש לי דוד שנשוי לאנגליה שעלתה מבריטניה, הדודים היקים של בעלי נשואים לספרדיות דווקא. רבות מחברותי, ממשפחתי, ממכרי, לא מחשיבים בכלל את ההבדלים בין העדות. ובאתי מבית מאוד ספרדי במנטליות. בסטריאוטיפ. הסבתא המרוקאית שהתחתנה בגיל 12 עם מבטא כבד ומימונות גדולות, פיוטים, רבנים, הכל.. ואומרת לך- תמיד יהיו גזענים. אבל הציבור שהכי פחות אפשר לומר עליו שגזעני, זה הציבור שלנו..

גם לבעלי יש סבא גזעני חבלזזז, זה יוצא לו בלי להתאמץ בכלל, יציאות הזיה, תאמין לי. והוא הכי פריווילג, אשכנזי אלקנה-פתח תקווה כזה. אנחנו בעיקר צוחקים על זה. כי הוא מבוגר, מדור אחר, וזה בעיקר מצחיק. יש גזענות אמיתית יותר מפחידה בחוץ, של בעלי הכוח במדינה הזאת, בבתי המשפט, בפרקליטות, בהסתדרות, אצל נבחרי ציבור וטייקונים שדוחפים מחאות מפלציות על מנת לשמר את כוחם הבלתי נדלה ושליטתם במדינה. הם יותר מפחידים אותי מכמה משופמים שמנמנים מהמניין של 9 בשבת בבוקר בגב"ש שאוהבים את הקיגל שלהם עם חמוצים ואת ההרינג עם כוס סודה...
תות"ח!

אהבתי את השורות האחרונות. הזכיר לי את השיר "מזרוחניק" של אנדרדוס....

רק מציין נקודה חשובהבינייש פתוח
יכול להיות מאוד שהסטיגמה על בנות מזרחיות שרוקדות על השולחן לא נלקחה מתוך החינוך של אותו בית ספר, אלא מבדיחות של ארץ נהדרת, או משהו כזה
עוד מעט יקבעו בג"צ חוק רשמי שאסור לספר בדיחותחסדי הים
על בסיס גזע.
כאילו שזה הדבר שיעלים גזענות, שלא נוכל לספר איך התבלין היחיד של אשכנזי זה ציפורן (האצבע), והתימנים רק עלו כי היה מבצע, ובבית מרוקאי לא צריך דוד כי גם המים מתחממים מהר, וכורדי לוקח חמור לשוק כדי שיהיה לו עם מי להתייעץ.
תות"ח!

בדיחות יפות....(אגב, הבדיחה על המקוראים משום מה הקפיצה לי לראש ישר את דודי אמסלם....)

אגב, כבר בהגדה רואים את הגזענות, הבן הרשע אומר, "לכם", לכם ולא לו, והבן החכם אומר: "מה העדות....?"

ועוד משהו שנזכרתי, בהקשר לספרי תורה ספרדיים שכתבו פה, לא סתם המלך מצווה לכתוב לו שני ספרי תורה ושיהיו עליו, "והייתה עמו וקרא בו כל ימי חייו....לבלתי רום לבבו מאחיו....". זאת אומרת, הוא מצווה שיהיה לו ספר תורה אשכנזי, אבל גם ספר תורה ספרדי, והוא בשביל הסיבה השנייה, "לבלתי רום לבבו מאחיו"....

כעיקרון ההבדל היותר מהותי זה בין אשכנזים וספרדיםחסדי הים
לתימנים, כי יש 14 מקרים עם אותיות שונות.
ההבדל בין אשכנזים לספרדים זה רק בצורת הכתב והתיוגים, וה'בית מנוחה' מכריע שאשכנזי יכול להשתמש בספר תורה ספרדי לכתחילה והפוך.
וואלה, חידשת לי, יפה מאוד...תות"ח!

יש חולקים על זה?

בכל מקרה, הבדיחה במקומה עומדת....

כעיקרון המהר"ם אבן חביב והמהר"י מולכו אומריםחסדי הים
שפסול, אבל זה מחלוקת אחרונים וה'בית מנוחה' מכריע שזה כשר לכתחילה.
וה"בית מנוחה" הוא מאחרוני האחרונים, כן?תות"ח!

לא בדיוק. הוא היה לפני מאתיים שנה וכתבחסדי הים
ספר שכלול בו הלכות סת"ם, והרבה אחרונים, במיוחד ספרדים מצטטים אותו.

בענין הזה, הוא הכריע במחלוקת אחרונים שהיה לפני זמנו.
נדמה שאחרונים סומכים על הכרעתו, חוץ מפרשת 'זכור'.
לא יודע מה יגידו לגבי תפילין, כי ה'בית מנוחה' גם מקל בזה.
הבנתי....תות"ח!

מעניין אותי לשמוע, מה הוא אומר לגבי "זכור" ולגבי תפילין?

ה'בית מנוחה' מתיר תפילין בפירוש, וגם משמעחסדי הים
ממנו שבכל קריאת התורה זה מותר, כולל 'זכור'.
אה, יפה.תות"ח!

קריאת זכור בכל מקרה זו מצווה דאורייתא ולכן הגיוני שיחמירו בזה. וגם תפילין. קריאה בתורה זו תקנת חז"ל. (מהסתכלות פשוטה הסברתי מדוע בזה לא סומכים עליו ובזה כן....).

נכון. אבל בצורה מעשית להגיד ליהודי ללכתחסדי הים
פעם בשנה לשמוע זכור בספר תורה מפי העדה שלך, זה יותר קל מעשית.
אבל תפילין, זה משהו יומיומי, כמו דוכני חב"ד או בצבא או אדם שהלך לטייל ושכח את התפילין שלו, אז נגיד במקרים האלו שרק ישתמש בתפילין של העדה שלו? מה אם אין רק של העדה האחרת? הוא יברך את הברכה כשהוא מניח?
....תות"ח!

ברור שיניח, ולכאורה ההלכה תהיה כמו בכל מקרה כזה שלא יברך משום "ספק ברכות להקל". ושוב, אותו עניין, התקנה של הקריאה בתורה היא פחות חמורה מתקנה של ברכת תפילין, ולכן שם כן סמכינן....(נראה לי....). או שאולי באמת לא סמכינן, ולכתחילה כן מקפידים לקרוא מספר של אותה עדה, ככה לפחות רואה שנוהגים בפועל....(ואז אין חילוק בין כל הקולות שהביא....ראית בית-כנסת שסומך על זה בפועל?)

נדמה לי שהמנהג גם לברך על תפיליןחסדי הים
של עדה אחרת. בקריאת התורה בכותל כל הזמן עולים לספר תורה של עדה אחרת.
אני פחות חושב שזה ספק כי אני מסכים עם הסברא של ה'שדה הארץ' וה'נודע ביהודה' וכהכרעת ה"בית מנוחה'.
גם אצל אשכנזים יש שלוש צורות שונות של כתיבה (ב"י, האר"י, חב"ד), אז עכשיו נצטרך לבדוק את זה, ולא נוכל לברך גם בתוך האשכנזים.
טוב....תות"ח!

אז כנראה סומכים על שיטתו גם בתפילין, ורק בקריאת זכור מחמירים כיוון שזה יותר מעשי, כפי שכתבת.

ועכשיו אני נזכר שהייתי בבית-כנסת אשכנזי שקוראים בו בספר תורה ספרדי....(באופן קבוע. זה הספר היחיד שיש להם, יש להם גם אשכנזים פסולים....).

ספרדים לא מברכים על תפילין של אשכנזיםעברי אנכי

בגלל ההבדל בין פרשיות פתוחות וסתומות, ולא בגלל הכתב.

אשכנזים כן מברכים על של ספרדים, למרות ההבדל כי הרמא פסק כמו השוע, אך רוב הסופרים האשכנזים היום עושים כמו שיטת הטז.

זו לפחות שיטת הרב עובדיה.

מחיפוש קצר בגוגל ראיתי שאמרו בשם הרב יעקב יוסף (וצריך לבדוק את זה) שהתיר לספרדי להניח תפילין של אשכנזי בברכה

קודם כל, גם לפעמים יש בספרי תורהחסדי הים
הבדלים בין פתוחות לסתומות.
לפי מה שאני מכיר רוב האשכנזים נוהגים בתפילין ברווחים כ'בית יוסף' (אולי בחב"ד זה שונה).
הרדב"ז כותב (חלק א' סי' רכ"ט) שאם יש מחלוקת במצוה (כמו רש"י ור"ת) ולא מחלוקת בברכה אז לא שייך בזה סב"ל.

(גם הרמ"א שונה מהשו"ע כי הוא אומר פתוחה ולא סתומה, אבל כאמור הרוב נוהגים כשו"ע)
אני מכיר מעט את הסוגיא מיחו"ד ח"ב סי' געברי אנכי

ממש על קצה המזלג.. מן הסתם יש לו על זה גם ביביא. אבל אני לא מכיר

סרטון תת רמהנעמי28
אבל דיי
הפוליטקלי קורקט הרג את ההומור.

בחיים לא נעלבתי שזרקו לי שאני אשכזיה, קרה, רוסייה WTV
אני יודעת מה אני ומה אני שווה

אם לא נצחק נמות.

בדיחות על עדות זה הבדיחות הכי טובות. כידוע.עברי אנכי

אגב...ביחס לסוגייה עצמה.תות"ח!

לא ראיתי את הסרטון, אבל ראיתי כתבה שבה רב האולפנה כתב את תגובתו, והשתכנעתי. הוא הביא מלא נתונים על כך שהאולפנה בכלל לא גזענית (באופן כללי....), ושההכתרה בכלל הייתה אמורה לצחוק על אשכנזיות, והרבנית פורים הייתה ממוצא תימני. ברור שיצא להם לא טוב, אבל בסופו של דבר זה סתם להיות פוליטיקאי אם אתה לוקח את זה ברצינות....

לא קראתי הכל, מחילהkaparalay
אבל לפחות ממה שהצלחתי להחזיק ראש בהתחלה- אני מתקשה להסכים.

אין לי ספק בכלל שהמצב רחוק מלהיות מושלם. אבל נראה לי שדווקא בציבור הדתי לאומי המצב טוב בהרבה ממגזרים אחרים (בציבור החרדי וגם בציבור החילוני יש מחיקה לא קטנה של התרבות הזאת, כל ציבור בדרכו שלו..)

אפשר לפתוח גם דיון על הסרטון עצמו, האם הוא לועג ולמי (לא עקבתי יותר מדיי, אבל ממה שהבנתי עושה רושם שבמקומות מסוימים הוא לועג דווקא לאופי האשכנזי של האולפנה, ומביע רצון לחינוך 'חם' יותר, קרוב יותר, פחות סיסמאתי ויותר לימוד מאנשים ומת''ח). אבל נראה לי שזאת תהיה החמצה של האמת הפשוטה כפי שכתבה אותה @חצילוש.
נכון שאצלנו פחות מאחריםעברי אנכי

אבל בואו נצא מהסרט שזה לא קיים אצלנו.

זה קיים.

ואם באלך, תראה את ההתכתבות שלי ושל @תותח

ווא וואי וואי.....נפש חיה.
פעם כתבתי פה על הנושא הזה.

ותודה שכתבת!

רק שאני חושבת
שזה קרה לא רק בגללנו. ולא רק באשמתנו.
זה כל העניין?חושבת בקופסא

לא הבנתי על מה אתה מדבר, וחיפשתי ביוטיוב שוב ושוב, קיבלתי סרטוני הכתרה שונים של האולפנא הזאת בלי שום דבר יוצא דופן בהם, עד שנתקלתי בתחתית הדף בכתבה הזאת.

זה בסך הכל סרטון הכתרה מלפני חודש. מה קרה שפתאום כל אותה אליטה שדברת עליה החליטה לרכוב על גל העליונות המוסרית שלהם דווקא נגד הסרטון הזה?

גם משגע אותי שהקריין בכתבה לא מצליח לבטא את המילה אולפנא. זאת רמת ההבנה המעמיקה בתחום של של האנשים שנעלבים קשות מזה- לא יודעים אפילו איך לומר את המילה אולפנא.

מי שנעלב היו בדיוק אותה אליטה מנותקת- כל המֶגַנִּים והמנתחים החברתיים שם היו אשכנזים בעלי השפעה פוליטית. כולל מי שזה לא יהיה מ"התעוררות ירושלים" שזה אחד מארגוני השמאל מארגני הפגנות "קץ הדמוקרטיה". פתאום הם מומחים לניתוח מצב המדינה גם בתחום הזה?

הם אמרו משהו על זה שש"ס גם כן הגיבו על הסרטון (בשביל מה? הלו"ז שלהם עד כדי כך ריק?- כנ"ל כל שאר האנשים שם) אבל לא טרחו להציג את התגובה שלהם, כי האשכנזים הרבה יותר בלהיעלב בשם הספרדים, מאשר הספרדים טובים בלהיעלב בשם עצמם.

מחקו את הסרטון שלהם מיוטיובברגוע

לא היו צריכים להיכנע ללחץ המוטומם הזהחושבת בקופסא

מעניין עד כמה איש "התעוררות" הזה היה נחרד (ומחריד בתורו את ראש הממשלה בכבודו ובעצמו) כשה רואה מה עשו להפיכה באולפנא שלי לפני כמה שנים. תכינו את עצמיכם לגזענות המטורפת: מאהל בדואי.

הבנות השכבה שארגנה את ההפיכה באותה שנה התלבשו בשמלות ארוכות וכאפיות, כיסו את חדר האוכל בדפי נייר ענקים צבועים בציורים של מדבר, הקימו אוהלים ענקיים מ'אלבד' ומקלות של מטאטאים, וכן, העלו בפני האולפנא מערכונים קצרים שמשתמשים בסטראוטיפים מוגזמים על בדואים ורקדו למוזיקה מזרחית. מזל שאת זה לא העלו ליוטיוב.

אוי הגזענות! תזעיקו את שר החינוך, וראש הממשלה, ואת כל צוות החדשות תאגיד השידור הישראלי! זאת עבודת הקודש של נבחרי הציבור, כספי המיסים שלכם מנוצלים היטב לחשוף את הזוועה שהפעלות של חודש אדר באולפָנות לא מודאגות מכללי הPC היקרים.

אני בטוחה שחלק נכבד מהתלמידות שמשתתפות בסרטון הגזעני הנורא הן ספרדיות בעצמן, עוד יותר שאר השכבות באולפנא שהן קהל היעד של הסרטון הזה, לא אותו אקטיביסט שבטח חיפש ביוטיוב סרטונים להעלב מהם וגרר מהומה כזאת על כלום.

הן נערות בנות 17/18ברגוע
אי אפשר לצפות מהן לא להכנע לעליהום המטורף הזה.
אני רק לא מבין איך יש לך דעה כ"כ נחרצת על הסיפור בלי שראית את כל הסרטון..
כמובן שהגזימו לגמרי בתגובות, אבל לדעתי יש שם כמה קטעים גזעניים לא ראויים.
לא ראיתי את התגובה שלהן, רק של ההנהלהחושבת בקופסא

וגם מי שאחראי על ערוץ היוטיוב זה לאו דווקא הבנות עצמן.

כמה שחיפשתי זה הכי הרבה מהסרטון שהצלחתי למצוא, אין לי בררה אלא לגבש דעה על החלק הזה בלבד. אני בטוחה שהרוב המוחלט של המתלהמים לא צפה בכל הסרטון ועדיין פסק שהוא מעשה גזענות נורא ואיום. (לפחות אני מקווה שלראש הממשלה שלנו יש דברים יותר דחופים לעשות מאשר לצפות בסרטוני הכתרה)

אתה בהחלט תרמת למהומה בלי להסביר על איזה סרטון אתה מדבר ומה בדיוק מופיע בו שהוא כל כך בעייתי. 

אני אשמח שתתאר מה היו החלקים הנוראיים האלו. אני לא מוכנה להצטרף למהומה בלי להבין מה בדיוק הדבר הבעייתי ובאיזה הקשר הוא נאמר.

בבקשהברגוע

יש שם כמה קטעים שמראים כאילו האשכנזים אנשים מנומסים ומתורבתים והספרדים להפך..

(לא ביקשתי ממך לגנות את הסרטון בלי לראות אותו, רק לא לתמוך בו בלי לראות)

https://twitter.com/danielamram3/status/1646519326139367426?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1646519326139367426%7Ctwgr%5Ee6602af044abdcdb454fa6a7ca3d5a105f577d53%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.israelhayom.co.il%2Fnews%2Flocal%2Farticle%2F13931178

האם בעיניך יש הבדלים בין העדות השונות?ultracrepidam

כלומר, האם אתה יכול לאפיין צורת התנהגות שמאפיינת "אשכנזים" וצורת התנהגות שונה שמאפיינת "ספרדים/מזרחיים"?

אם כן, תיקח את זה ותגזים קצת בשביל המצחיק, כי הרי מדובר בבדיחה. עד כמה זה רחוק ממה שהן הציגו? 

האם בעיניך ההבדל בין אשכנזים לספרדים מסתכם במוזיקה עם רבעי טונים ומימונה במקום רומפלנאכט?

בוודאי שיש הבדליםברגוע

בגלל שמדובר בבדיחה אני לא יודע לומר אם באמת יש בהן צד גזעני, אבל כשעושים סרטון כזה צריך לחשוב איך זה  מצטייר והאם הוא עלול לפגוע בספרדים שרואים אותו (בעיקר כשבוחרים להפיץ אותו ביוטיוב).

הסרטון לא נועד לציבור הרחבחושבת בקופסא

זה סרטון מהסוג שמציגים מיד בסוף ההצגה של ההכתרה ולפני הטקס עם הרבנית עצמה כדי לתת לשחקניות זמן להתארגן.

באמת אין שום סיבה להעלות אותו ליוטיוב, אבל גם המתלהמים יכלו להפעיל את הראש ולהבין שהסרטון הזה מוצא מהקשרו. אבל הרבה יותר נוח להרגיש עליונות מוסרית ולהוקיע את "הגזענות הנוראה של הציונות הדתית".

אבל מזעזע זה לא..ultracrepidam

הרי אם יהיה סרטון על אשכנזים קרים, כולם יחשבו שזה לגיטימי. אז זה בסך הכל הצד השני.

כל סרטון שמבוסס על סטיגמות עלול לפגוע במי שלוקח את זה אישית. אין פה בדיחות על דברים שליליים במובהק. התקשורת מחפשת לתקוף את הציונות הדתית, והם החליטו להזדעזע מהסרטון המסכן הזה.

יכול להיות שאתה לא רואה את זה כך, כמו שזה נראה מתגובה אחרת שלך פה.

בכל מקרה דעתי האישית היא שאין כן שום דבר קיצוני.

לא חושב שהוא מזעזעברגוע

רק שהיה עדיף לעשות אותו קצת אחרת, או לא לפרסם ביוטיוב

היית צריך לפתוח את השרשור שלך עם הקישור הזהחושבת בקופסא

כל העליהום הזה בונה על כך שכשמשאירים את זוועות הגזענות בדמיון הן הרבה יותר מפחידות מאשר להראות אותן בפועל.

באמת שהחלקים הנוראיים ביותר בסרטון הרבה פחות גרועים ממנה שהצגת אותם. המילים "ספרדים חסרי תרבות" לא מופיעות שם פעם אחת. זה בסך הכל הפירוש של המתלהמים. בתור אחת שלמדה באולפנא אני יכולה לומר שהרבה יותר סביר שהכוונה היא להראות כמה אשכנזים הם מנומסים ויבשים וספרדים הם חמים וזורמים ויש להם מוזיקה כיפית. 

אפילו בחלק מהחלקים "האשכנזיים" הן יושבות על שולחנות, יש בנות שמבחינתן לשבת על כיסא זה מעשה קר ו"יבש", וישיבה על שולחן זה הדבר הזורם והכיפי. אלו בדיוק סוג הבנות שיתנדבו להכין סרטון הומוריסטי לחודש אדר.

(שינוי שמות המשפחה לשמות ספרדיים זה באמת קצת מוזר לדעתי, אבל לא בגלל שזה גזעני, פשוט כי אין בזה שום בדיחה או פואנטה)

אני לא מבינה ללמה ללכת אוטומטית על הפירוש המחמיר והמזדעזע. סתם, זה די ברור- זה כדי שאנשים יוכלו להרגיש עליונות מוסרית ו\או התקרבנות על "המצב של הציונות הדתית" כשבסך הכל מדובר בסרטון של 3 וחצי דקות שנעשה ע"י 5-7 ליצניות הכיתה בשכבה אחת מתוך אולפנא של מאות בנות, מתוך עשרות אולפנות.

מרגישים כבר את העליונות המוסרית?

השרשור לא שליברגוע

לעצם העניין- נשאר כנראה חלוקים

לא שמתי לב, סליחהחושבת בקופסא

אני מסכים מאוד, ועוד יותר מסכיםעברי אנכי

עם מה שכתבת בהודעות הבאות שלך על העליונות המוסרית מעל הציונות הדתית

ועדיין,

די כבר לחשוב שהציבור שלנו נטול גזענות. ודאי שהמצב שלנו יותר טוב מאצל החרדים. והרבה הרבה יותר טוב מאשר אליטה חילונית שמאלנית..

--ultracrepidam

אתה מציג את זה כאילו התרבות ה"אשכנזית" מוחקת את התרבות ה"ספרדית".

אז ממש לא.

זה הולך בערך כך.

יש עשרות עדות בעם ישראל. כן, עשרות. בתגובות פה שואלים אם אשכנזי התפלל במנין ספרדי, ואני שואל אם מרוקאי התפלל במנין של תוניסאים ואם הוא הולך להתפלל שם שוב מבחירה. סיכוי טוב שיש עשרות נוסחי תפילה שונים - במעט או בהרבה. כנ"ל לגבי מנהגים. מישהו הסביר לי בלהט על החשיבות לשמור על מנהגי המערב (צפון אפריקה) ולא להגרר אחרי "עדות המזרח" על מנהגיהן ונוסח התפילה שלהן. וכמובן זה מתחלק לארבע או חמש קבוצות של מנהגים ונוסחים שאני מסוגל לחשוב עליהם כרגע. זה לעומת בחור "ספרדי" שהתלונן באזני על סידורי "אבותינו" המרוקאיים שהשתלטו על המדפים בבית הכנסת. הרב עובדיה כמובן בכלל לא היה "ספרדי", הוא היה מזרחי. והרמב"ם כמובן לא קשור לעדות המזרח (ע' בשירו של ר' יהודה הלוי, "לבי במזרח ואני בסוף מערב"). יש דמיון והיה ערבוב של מנהגים הודות לדומיננטיות המוסלמית במרחב הזה, אבל זה לא עדה אחת אלא קהילות רבות ושונות. כנ"ל לגבי האשכנזים, שעל אף המוצא ההיסטורי המשותף שונים לחלוטין בין יוצאי צפון גרמניה לבין מזרח הונגריה (כי דרום גרמניה ומערב הונגריה זה כבר מנהגים דומים...).

אתה שואל על שירת הבקשות, אני שואל על תעניות בה"ב או כ' סיון. ר"מ ספרדי ותיק בישיבה אשכנזית אמר לי שעד היום הוא לא קלט את הנוסח של קדושה במוסף של שבת "כי זה לא הנוסח שלי וזה לא עוזר כמה פעמים שמעתי".

הבדיחות הבין-עדתיות הן חזקות לא פחות בין העדות שמישהו מבחוץ לא יבחין ביניהם.

ונכון, יש חלקים בכל אחת מהתרבויות שנראים "נכונים" או "חיוביים" ויש חלקים שלא. יש את אלה שיצחקו על האשכנזי שאוכל מלאווח בסכין ומזלג (דוגמה אמיתית), ויש את אלה שיראה להם מוזר המנהג לאכול שיריים. 

ההגייה הליטאית המקורית (לקרוא חולם דומה לצירה) נעלמה לגמרי, בזמן שה"ליטאים" נחשבים לעדה הדומיננטית שעדיין מקפידה על הגייה אשכנזית.

בני עקיבא נוצרה באירופה ולכן ממילא כל מה שלא שינו מתוך כוונה נשמר לפי מנהגי הקהילות שם.

מה שינו בכוונה?

שינו את נוסח התפילה. כידוע נוסח "ספרד" האשכנזי נוצר מתוך רצון לקחת את הדברים החשובים בסדר התפילה הספרדי ולשלב אותם במנהגים האשכנזים. לפני מאתיים שנה בפולין חשבו שהחלקים החשובים בסדר התפילה הספרדי זה נוסח תפילת שמונה עשרה ולא מוזיקה ברבעי טונים. אז כשרצו ליצור נוסח אחיד, בחרו בנוסח הזה. באיזה מנגינה? תאמין לי שלא הרמ"א ולא רש"ר הירש הכירו את "נסוח קרליבך".

זמירות שבת? בחרו בכוונה סדרה של מנגינות קליטות, שינו אותן כדי שיהיו עוד יותר קליטות, וזה נכנס בתור השירים המוכרים בבני עקיבא וממילא ברוב הציבור הדת"ל. אגב, חלק ממה שנכלל ב"פיוטים הספרדיים" נכתב אחרי שבני עקיבא נוסדה.

הישיבות אשכנזיות? מישהו מנע מרבנים ספרדיים להקים ישיבות? חוץ מזה, תמצא לי עשר ישיבות בארץ שסגנון הלימוד שלהן הוא הונגרי או פולני, ואז נתחיל לדבר על "ישיבות אשכנזיות". מוסד הישיבות הקיים הוא המשך ישיר של ישיבות ליטא גם מבחינת הסגנון, מבנה הלימודים, המתודה הלמדנית... אז כן, הוא "אשכנזי". 

בקיצור - כן, יש בעם ישראל עשרות קבוצות שונות, וכל קבוצה נהנית לחשוב שהיא לא פחות טובה מאחרות, וכאשר העדות האלה משתלבות יש מנהגים ומסורות ונורמות שנעלמים ויש כאלה שמתחזקים. קל מאד לחלק את זה ל"ספרדים" ו"אשכנזים" או ישראל הראשונה והשניה, אבל מדובר בתהליך שקורה באופן טבעי ואם משהו חשוב לך אז פשוט תפעל לשימור שלו.

כתבת יפה חצילוש
למשל בפסח ממש חשבתי על זה.. אצל המון מרוקאים שהם בעצם ספרדים מגירוש ספרד או איטליה רואים ממש הקפדה יותר מאשכנזים בכל נושא הקטניות.. אצל סבא וסבתא שלי יותר גרוע מאשכנזים.. אסור כלום כלום כלום! והשמן דקלים הדוחה הזה🤮 לעומת זאת, לפי פסקי הרב עובדיה מותר את כל הקטניות, מותר אורז.. מבחינת סבתא שלי אורז זה חמץ.. אז באמת בתוך ה"ספרדים" יש שוני מאוד גדול. ואמא שלי למשל בתור ילדה גדלה על נוסח יהודי ליוורנו (נוסח מיוחד של הקהילה היהודית באיטליה, משם המשפחה שלהם גורשה בעבר, והגיעו למרוקו..). לסבא שלי יש בבית סידורים וספרי פיוטים בני מאות שנים (!) מאיטליה.. מהסוג שתפור כל דף בעבודת יד.. והנוסח שם בכלל לא מזכיר את הנוסח "עדות המזרח" שמוכר היום.. אלא יותר את נוסח "ספרד" מה שנקרא.. מעניין..
ומוסיפה, אם כבר דיברו על ש"סחצילוש
שעשתה מקשה אחת וקראה לה "הספרדים בני עדות המזרח" ושלכולם יש פסיקה אחת שהיא פסיקת הרב עובדיה, בעצם ביטלה הרבה מנהגים של יהודים מארצות מוצא שונות לגמרי.. הרי ברור שהקשר בין עיראק לצפון אפריקה הוא קלוש.. אישית ראיתי את זה הרבה בהלכות שבת ובכל מיני הלכות שונות ומנהגים..

אגב @עברי אנכי, אולי לא מכירים את הרב משאש שהזכרת בגלל זה, כי ציירו שיש רב אחד לכל הספרדים מבחינה עדתית, הלכתית, רעיונית, וזה הרב עובדיה.. שבעצם זה נבע בעיקר מסיבות פוליטיות של ש"ס..
זה נכוןעברי אנכי

ולכן את הרב קוק גם בישיבה תיכונית שלי הכירו

אבל הרב שמואל אליהו, הרב יהושע שפירא או הרב יעקב אריאל - בכלל לא שמעו.

יש פה הבדל, וניתוק בין קצוות בציבור שלנו, וממש חייבים למצמצם אותו

אתה מעיר נכון, אבל לא על זה אני מעירעברי אנכי

לאחר סיכום דבריך, ש.. מדובר בתהליך שקורה באופן טבעי..

זה ודאי

והאמת, שדעתי האישית שזה אפילו מבורך.

אבל זה לא קורה. לא קורה. מה שקורה זה שיש ציבור דתי לאומי אחד בפריפריה, ויש ציבור דתי לאומי אחר במרכז. והציבור הזה שבמרכז פשוט לא מכיר. מעלים. לא שייך בכלל לתרבות הספרדית. האופי הספרדי.

כן אני יודע שיש הבדל בין ספרדים לעדות המזרח. אבל זה לא הפאנץ שלי..

מישהו מנע מהספרדים להקים ישיבות? לא. הם פשוט הצטרפו לציבור הדתי לאומי הרבה יותר מאוחר משאתה חושב. והאמת.. שהם עדיין לא לגמרי חלק. ההבדלים בתרבות ככ שונים.

קצת מחרפן אותי לכתוב אותו דבר בהמון תגובות כאן להמון אנשים. אז אם עוד מעניין אותך, אשמח שתקרא עוד תגובות אחרות שלי ותראה שאני עדיין "מתלונן" למרות מה שאתה כותב..

אתה מדבר על זה כאילו מנסים להעלים משהוultracrepidam

אף אחד לא מנסה להעלים.

פשוט מנהגים של עיר מסכנה בגולה לא ממש מעניינים, ולכן אם אף אחד לא עושה יחסי ציבור (כמו שעשו למימונה או לחלות מפתח) אף אחד לא ידע.

ובאמת לא אכפת לי אם "הספרדים" הם "חלק מהציבור הדתי לאומי". אני לא בטוח בעיני מי אני נחשב חלק מהציבור הזה. זה גם לא חשוב לי.

באופן כללי אני מאד סקרן לגבי מנהגים, אבל אחרי ששמעתי על המנהג אני צריך סיבה לשמר אותו, ואם אין לי סיבה או יכולת לשמר אותו, הוא נשמר כפריט טריוויה וזהו.

והסיבה שציינתי שיש כל כך הרבה קהילות שונות זה כדי לומר שבדיוק כמו שאתה טוען שהציבור במרכז לא מכיר את הציבור בפריפריה, גם כל קהילה בפריפריה לא מכירה את כל מנהגי הקהילות האחרות. זה פשוט לא מעניין. לא צריך להעלים, זה סתם לא מעניין.

הטעות היחידה של עורכות הסרטוןבינייש פתוח
הוא להעלות אותו ליוטיוב.
אמנם הוא סרטון די רדוד אבל בנות בגיל 17-18 הן פחות חכמות ובוגרות, זה טבע האדם.
אבל הן בכל זאת אמורות להבין שהפצה של סרטון כזה, גם אם זו לא הייתה המטרה של ההעלה ליוטיוב, היא בפועל תנגיש אותו לציבור הרחב ובין היתר לבעלי כח ציבורי שיוציאו מההקשר ויציירו את כל הציבור הדתל"י כולו כשונא את עדות המזרח ולשווא.
וואי עכשיו רק קלטתי שבת של בת-דודה שלי בשכבהחסדי הים
(לא בסרטון) וכל החברות שלה עוברות את השיימינג.
בת-דודה שלי אומרת שזה ממש קשה להן.
אז אולי תראו את הצד שלהן.
עושים להן שיימינג ברשת, בגלל סרטון פנימי, והן עוד קטינות.
נכון. זה ממש מזעזע בעיני. מסכנותחצילוש
לגמריבינייש פתוח
סרטון קצת מטופש של בנות עשרה זוכה לתגובות של העירייה, אישי ציבור רבים, שר החינוך ואפילו ראש הממשלה.
אני מקווה שלא נראה תגובה מצד ג'ו ביידן, הoecd או האו"ם.
יש להן אפשרות לתבוע את המפיצים?ultracrepidam

יכול להיות דרך לא רעה להחזיר להם...

מה שכתבת נכון לפי הגמרא בתחילת קידושין....תות"ח!

אבל היום מקובל להשתמש בדרך בעיקר בלשון נקבה....😁

מה?ברגוע
הם בעצמם העלו את הסרטון ליוטיוב. אי אפשר לתבוע מישהו שמפרסם משהו שאתה בעצמך פרסמת..
בלת"ק. את האשכנזים דחקו, מזמן...הסטורי
אנחנו מדברים ואפילו מתפללים (בשונה מהציבור החרדי) בהברה ספרדית, קצת מטושטשת, אבל ספרדית. את הפיוטים שנהגו אבותינו, מזמן הגאונים, אומרים בקושי בימים נוראים (כן, בקהילות חרדיות אומרים עד היום את הפיוטים או חלקם גם בחגים, בארבע פרשיות, בשבת הגדול ועוד). מנגינות התפילה בשבתות וחגים, הן זכר טפל למנגינות הנהוגות (כנסו לבית כנסת חסידי מצוי, או אפילו ליטאי מצוי ותיווכחו) עם שילוב של כל מיני דברים (קרליבך, מנגינות ישראליות ועוד) שהם יכולות להיות כל מיני דברים, אשכנזיות הם לא. הסיבה שרוב האשכנזים שאתם מכירים מתפללים 'ספרד', שאמנם הוא אשכנזי, אבל בסדר התפילה הספרדי, אינה שזה נוסח אבותיהם מדורות, אלא ש(ברוב המקרים) הסבא או הסבא רבא שינה מהנוסח המקורי, כי זה היה הנוסח בישיבות בני עקיבא, בצה"ל ובהרבה קהילות שניסו להיות 'נוסח אחיד'.

אפשר להמשיך, אבל נראה לי שהעקרון הובן
נוסח ספרד לא שונה בגלל הספרדיםעברי אנכי

אלא בגלל שהפסיקה עפ הקבלה נכנסה גם לאירופה ולכן החליטו לשנות ממנהם

הפאנץ הוא שהציבור שלנו מחולק. וגם בו צריך לעבוד.

וע"ע תגובות קודמות שלי...

אפשר אולי הסבר על איזה סרטון מדובר?מבולבלת מאדדדד
תסתכלי בתגובות, לא חסרבינייש פתוח
ברגוע שיתף קישור בטוויטר וחושבת בקופסא הציגה כתבה בכאן 11.
קישוריםחושבת בקופסא

זאת הכתבה זה כל העניין? - צעירים מעל עשרים

וזה הסרטון המקורי בבקשה - צעירים מעל עשרים

נוצר משבר מדיני בגלל סרטון מטופש להכתרה.

גם מה פתאום קרה שכולם נזכרו בזה חודש אחרי שהסרטון היה רלוונטי. אני בטוחה שבלי כל המהומה הזאת כל מי שצפה בסרטון הזה בזמן שהוא הוצג כבר שכח ממנו.

אגב...תות"ח!

סתם מעיר על הלשון, קצת רחוק נראה לי להגיד משבר מדיני. המילה הנכונה לדעתי היא "סערה" או מילה דומה. היו כתבות וכו'....אבל ב"ה זו לא הכותרת הראשית, וזה לא עד כדי כך מעסיק את המדינה. (לפחות מקווה שאני צודק....).

מקווה שאתה צודקחושבת בקופסא

כמו ש@בינייש פתוח אמר, רק שהאו"ם לא ירגיש צורך להגיב על זה.

לגמרי - צעירים מעל עשרים

כן, הלוואי....תות"ח!

אגב, רציתי לנצל את ההזדמנות, ולהגיד שאני מעריך מאוד את החשיבה שלך ואת העובדה שאת נלחמת על האמת ולא מסתפקת בדברים אווריריים. ממש מוערך בעיניי.

מציע להסתכל על התגובותבינייש פתוח
תראה מי הגיב, כל כך הרבה אנשי ציבור, עירייה, שר חינוך וראש ממשלה.
וכולם מזועזעים, הכריזו מצב חירום ודורשים ועדת חקירה מקיפה.
אוי ואבוי לי....🤦‍♂️🙄תות"ח!

לא ידעתי שזה עד כדי כך רחב...טוב, אכן מקווה שזה לא יחמיר, כפי שאמרו....איזה הזוי ומביש. בלי גאווה, צריך ללמד את עם ישראל ללמד זכות....אבל זה עוד יותר עמוק, זה פשוט כי מלכתחילה הם חושבים עלינו כל מיני דברים, וצריך להראות להם שאנחנו אנשים רגילים ונורמטיביים, אפילו יותר ממה שהם (ציפו), ולהראות שיש אצלנו דרך ארץ ומידות מתוקנות. (בלי להתכחש כמובן לבעיות שיש.....)

מישהו ראה את התגובה המהממת של הרב דוד מנחם?עברי אנכי

מומלץ בחום

הרב דוד מנחם: סרטון ההכתרה של אולפנת חורב עורר בי רגשות קשים

בקצרה?

אין אצלנו גזענות, אבל אין אצלנו רב תרבותיות. וזה הגורם לסרטון.

[הערה שלי, ואנחנו בערך הציבור היחיד בארץ שאין בו גזענות.. וחשוב לזכור את זה]

אבל כשלא מכירים בעושר התרבותי /ספרותי של האחרנפש חיה.
קורים כאלו מקרים.

וזה נכון גם לגבי
יחסי חרדים -דתיים לאומיים
יחסי חרדים - חילונים
דת"ל - חילוניים
ולשאר קבוצות בארץ, שהן עשירות בתוכן אבל דלות בייצוג וביחס.
בוודאיעברי אנכי

כתבתי את דעתי כמה פעמים בשרשורים האלה.

הרי מי שעשה את זה אלו בנות תמימות.. זה לא מתוך כוונה רעה.. נכון?

זאת בדיוק הבעיה.

זה הנורמה. הבנות לא אשמות. מסכנות..

זה פשוט הדבר הבסיסי, האינסטינקט..

אם מישהו היה מפלה ספרדים מרוע לב זה היה משהו אחר. פה זה נובע מחוסר הכרות, מזלזול מובנה בתרבות. זה בדיחה תמימה לפורים, זה באמת מה שחושבים..

הבעיה החינוכית הרבה יותר שורשית מלכתחילאנפש חיה.
היא לא רק חינוכית.
החינוך הוא סימפטום לשורש הרבה יותר עמוק
חוסר הכרת בתרבות מגיע בעיקר מהחינוךעברי אנכי

גם בית מאוד ספרדי, שישלח את הבן לישיבה תיכונית בגבש, הילד יכיר את התרבות האשכנזית הנ"ל.

הפתרון יבוא מהחינוך

בהחלט יש לחינוך הפורמאלי מקוםנפש חיה.
אני חושבת שגם הרחוב משפיע
ומה שקורה היום הוא לא רק תוצאה של חינוך לקוי
אלא תוצאה של חוסר קבלה וחוזר הכלה
בשם האינטרגציה
הגיוניעברי אנכי

אבל נראלי שהפתרון אמור לבוא ממשרד החינוך

אחרי כישלון ועדת ביטון, צריך לעשות משהו כבר..

וואו מדבר יפה מאוד.. תודה...!הרמוניה

שווה צפייה! והפצה לאנשים שאכפת להם

(הלוואי שהיו שולחים את זה לכל הראשי אולפנות וישיבות)

2 המסקנות החשובות ביותר מהפרשהבינייש פתוחאחרונה
שאלתי הרבה לא דתיים מה הם חושבים עליה, ואף אחד לא שמע או שמע משהו ולא התעניין בסרטון לפורים של שמיניסטיות. מכאן למדנו ש:
התקשורת ופליטקאים עוסקים באובססיביות ובהצהרות על דברים שלא מעניינים אף אחד (כמו שראינו בפרשת הצוללות, מתווה הגז, הקמת התאגיד כאן 11 ועוד).
בערוץ 7, כיפה וסרוגים עסקו בנושא המון כולל אותנו בפורום הזה. מכאן אנחנו רואים עד כמה הציבור הדתלי אוהב לערוך חשבון נפש ולנתח את עצמו.
במה לעבוד ומה אפשר לעשות בתקופת חיפוש עבודה?צע

כבר כמעט חודשיים שאני מחפש עבודה.

נראלי שיש מין תום כזה שבע"ה נמצא בקלות עבודה, ולכן זה בסדר לקבל דמי אבטלה נמוכים שנגזרים ממשרת סטודנט..

ואז מגיע הרגע הזה, שאתה מבין שאולי ח"ו זה יכול לקחת הרבה יותר זמן .. ויפה שעה אחת קודם גם לחשוב על הכנסה זמנית וגם על לוז או משהו כזה ..

אני מניח שלרבים מילואים זאת אופציה אבל אין לי כח ורצון לפרט למה, אבל ישמצב גדול שאני מנוע מלעשות מילואים..

(לא עשיתי במלחמה..)

האם יש רעיונות אחרים למקומות עבודה זמניים?

במהלך התואר לא קמתי בזמן אז קל וחומר עכשיו שאני ללא מסגרת.. ואני מניח שאולי עבודה תוכל לגרום לי לבריאות ויציבות .. וכמובן גם להכנסה..

רעיונות אחרים לסדר ויציבות עשיה לימוד והתקדמות בתקופה מאתגרת זו מלבד עבודה זמנית/או על הצד שאתקשה למצוא עבודה זמנית זה גם מבורך..

בתפילה לפרנסה בשפע ולמציאת מקום עבודה מתאים ומספק לכולם.. ואולי אפילו השבוע אעדכן שדברים יסתדרו והתקבלתי😃

תודה רבה..

אולי משלוחים? ראיתי מלא שעושיםזיויק
והכי חשוב להתמקצע במה שאתה טוב
עבודה היא ברכה בלי קשר לתוכן שלהמשהאחרונה

מה הכישרון הטבעי שלך? מה למדת?

האם אחרי שמחת תורה התשפ"ד הפכתם לאנשים טובים יותר?זיויק

או שנשארתם אותו הדבר?

ומה המשמעות למה שעברתם? או שלא עברתם..

לצערי לא. אותו בן אדם.צעאחרונה
דברים שאני עושה לפעמים/משה

יחד עם שאר פרוייקטי הווטסאפ של ערוץ 7, הנה עוד אחד: אייטמים מעניינים שאני (או הצוות) דגים מהפורום.

מוזמנים להצטרף. קבוצה שקטה של 2 אייטמים ביום בממוצע .

ערוץ 7 הפורומים - Whatsapp

ילדה שיוצאת מלא פעמים בלילה ממיטת מעבר, מותשים.עינב66

אשמח לשמוע מנסיונכם כשילדה בת שנתיים ותשע עברה למיטת מעבר (כי למדה לצאת מהמיטת תינוק), מה הכי עזר לכן שתשאר במיטה שלה במהלך הלילה ולא תבוא אליכם חמש פעמים?

רוצים להתחיל איתה מהלך אבל מנסים להבין מה יגרום לה להישאר במיטה שלה ולא לבוא אלינו כי היא יכולה וזה מפתה לצאת ולהיות עצמאית.

מבחינת שפה היא מבינה אבל לא הכי מדברת עדיין.

תכתבי בפורוםרקאני

הריון ולידה

פה זה פחות רלוונטי

בפועלנפשי תערוג

מה שיעזור זה להחזיר כל פעם

כל פעם

אבל זה מתיש ומנסיון אישי באיזה שלב באמצע הלילה נשברים כי רוצים לישון

עם הזמן זה עובר.

ואתם כהורים.

אל תרגישו שנכשלתם אם היא בכל זאת מגיעה למיטה 

לא נוראנחלתאחרונה

כיף להיות במיטה עם אבא ואמא!  לא נורא בכלל. אם יש מיטה רחבה מספיק

והילדונת לא בועטת נוראות תוך כדי שינה, לא נורא. חושבת שזה נותן בטחון

לילד.  אולי להתפלל על זה, אם זה מפריע? לבקש עצה טובה מהשם?

אנשים שמבינים בכסף השקעות וכוניק זמניק
אני אשמח לשמוע אותכם שם בשאלה קטנה שאלה על חסכון קטן - חיסכון השקעה וצריכה
פורום תורני דתי לאומירוצה להשתחרר

מכירים את פורום אוצר החכמה? לתורה? ועוד כמה קצת פחות מוצלחים?

יש הרבה פורומים תורניים חרדיים. הראשונים שהזכרתי מוצלחים מאוד בהרבה מובנים, פעילים, ואפשר למצוא בהם דברים מעניינים גם לאחר זמן.

האם יקום פורום תורני דתי לאומי? שיהיה ברמה, פעיל, לגופו של עניין (בדרך כלל כמובן), ומעניין?

תגיד אוצר החוכמההפי

תגיד לי אלפי ספרים תורניים ב"ה שעזרו לי שנים

באיזה הקשר זה פורום? 

תחפשי בגוגל 'פורום אוצר החכמה'רוצה להשתחרר

ותגלי מקום מעניין מאוד. זה לא 'אוצר החכמה' עצמו - ספריית הספרים הענקית, אם כי יש ביניהם קשר כמובן.

זה פורום תורני, רובו חרדי אך לא כולו. חלק מהכותבים מוכרים (הרב איתם הנקין ז"ל, יבל"א הרב יוסף בדיחי, הרב יואל קטן, ועוד מן הסתם), אם כי כולם משתמשים בשמות אנונימיים כמו כאן.

זה קצת מצחיק אבלנקדימון

מי ששם בפורומים אלה מי שנחלשו רוחנית והתדרדרו לפורומים. אצלנו, החזקים לא משוטטים בדברים כאלה באינטרנט וממילא לא תראה מקבילה.

זו פרשנות בלבד.

לא חושב שזה נכוןרוצה להשתחרר

כלומר, מן הסתם יש שם רבים כאלה, אבל ודאי לא כולם. יש שם אנשים גדולים, ידענים ומעניינים, יראי שמיים בהחלט.

חלקם גם רבנים מוכרים, כפי שכתבתי להפי.

בסוף השימוש בכלים כאלה מועיל לפיתוח של שיח תורני, לפתרון שאלות, ועוד.

אה, ואני מכיר חברה חזקים מאוד אצלנו שמכירים את הפורומים האלה. כל מי שמחפש באינטרנט מדי פעם תשובות לשאלות תורניות עיוניות (לא הלכתיות פשוטות), כמעט בטוח נפגש בזה. דווקא חברה ברמה גבוהה לדעתי. אז אמנם הצדיקים הנ"ל אינם משוטטים יומם ולילה באינטרנט, אבל יוצא לפעמים להיכנס.

בינינו, קשה ברשת להישאר בדיונים מעמיקים כל הזמןמתוך סקרנות
להבנתי, סוד ההצלחה של הפורומים שהזכרת הוא שרוב גולשיו עם חסימה חזקה מאוד לרשת, ככה שאין לה באמת "רשת" שמושכת אותם לכל מיני מקומות ומפריעה לריכוז...
יש סיפור מעניין עם אוצר החכמה והפורום שלהםמשה

לעצם העניין. כנראה בעולם הדתי לאומי יש לא מעט פעילות כאן (פחות משהייתי רוצה) ולא מעט גדולי תורה צעירים כותבים דווקא בפייסבוק.

יש קבוצת פייסבוק/ווטסאפ של רבנים לדעתיארץ השוקולדאחרונה
אבל לא יודע אם היא סגורה, רק שמעתי עליה מרב שאני מכיר
ממש מושך אותי כל הנושא הזה של בניה ויצירהרק נשמה

עכשיו יש לי אפס ניסיון אבל אני ממש רוצה לדעת לעבוד עם חומרים לעשות חריטות בעץ לבנות רהיטים וכאלה לא בקטע של מקצוע סתם כתחביב אבל אין לי מושג איך מתחילים וגם איך משלבים הכל עם לימודי תואר

יש למישהו רעיונות לקורסים או סדנאות או ליודעת מה?

פשוט להתחיל, בכל דרך, להשקיעזיויק
מהאינטרנט בשלב א', ואחר כך תתקדמי לדברים ממשיים יותר
יש ביוטיוב כמויות של חומר בחינםמשהאחרונה

משם אפשר להתחיל. אחר כך להתקדם...

לשבור הרגלים קבועיםזיויק

יוצא לכם? קל? קשה? יש טיפים?

כמו כן היה לי הרגל טוב שנטשתי ורוצה לחזור אליו.

איך שוברים את הכבדות שחוסמת ביני לבינו?

ההובי של חייoo

לשנות הרגלים רעים

ליצור הרגלים טובים

כשהבנתי את הקונספט של ההרגל זה הפך קל

ממליצה על ספר כוחו של הרגל

הוא מסביר את הרעיון של

טריגר- פעולה- תגמול

איך להיפטר/ ליצור הרגל

אמיתי? זה קל לך?זיויק
אחפש את הספר
לשנותoo

או ליצור הרגל זה תהליך מתמשך

הרבה אנשים אוהבים תוצאות של כאן ועכשיו

לא אוהבים תהליכים

וזה גורם לקושי בהשגת דברים

אני כן אוהבת תהליכים

מסוגלת לראות את התוצאה העתידית ולחכות בסבלנות

לרוב גם נהנת מהדרך

לכן בעיניי זה לא קשה

אחרים בטח יקראו לזה קשה עד בלתי ישים

נשמע נדיר ממשזיויק
זה באמת קשה מאד מאד, מתאים לאנשים ספציפייםנפש חיה.
חדמשזיויק
עם זאת זה מאתגר תסכימי איתי
לאט לאטנפש חיה.

ממליצה לקרא קצת טורים של הרב יצחק פנגר

ללכת בצעדים קטנים 

ולחלק את החזון הגדול למטרות קטנות ברות ביצוע

תהיי ספציפית?זיויק
וזה עזר?
אשתדלנפש חיה.

לפני כמה שבועות בעלון הידברות הרב פנגר רשם טורים בנושא שינוי התנהגות

ופירט איך לעשות את זה צעד צעד

זה עלונים לפני חודש- חודש וחצי ככה.

לגבי הצעדים הקטנים-

נגיד שאתה רוצה לרוץ מרתון שזאת המטרה הגדולה, אז

קודם אפשר כצעד ראשון להגביר מוטיבציה ובמקביל להוריד את המושג המופשט (רוצה לרוץ מרתון)

לפס מעשי (שינויים קטנים - לשים את הנעליים ליד הדלת, אפילו בלי לנעול, בשלב מאוחר יותר לקבוע זמן לריצה)

כשהייתה לי מטרה גדולה

השיטה של צעדים קטנים עזרו לי להגיע אליה....

היום אני מתמודדת עם דברים שאותה טכניקה בהחלט תשמש אותי

רק צריך לרצות

ולעשות משהו קטן בכיוון. 

תודההזיויק
מתחילים לאט לאטנפשי תערוג

ומוסיפים כמה שיכולים

אי אפשר לשבור הרגליםצדיק יסוד עלום
אפשר לשבור הרגלים, זה לוקח זמן אבל קורהקעלעברימבאר
הפך היהדותזיויק
הפך הפסיכולוגיהקעלעברימבאר
מידות בסיסיות בנפש אי אפשר, אבל אפשר לנתב אותןקעלעברימבאר
למקומות אחרים בשבירת הרגלים. כדוגנת מי שזולד במזל מאדים בגמרא