בתור דתי לאומי, ודתי לאומי שגאה להיות דתי לאומי (או שתגידו חרדלי, לא כ'פת לי..)
אני ממש לא בהלם מהסרטון ההוא של אולפנת חורב. די. מישהו צריך להגיד את זה. אצל החרדים יש אפליה על ספרדים, אצלנו פשוט מוחקים את התרבות הזאת.
אני לא מדבר על התחום התורני, גם עליו יש לי ביקורת, אבל לא כרגע זה הנושא.
צריכים להבין, (חפירה קטנה בתור הקדמה..)
מדינת ישראל קמה מעולם, לא הייתה תרבות ישראלית. התרבות הישראלית שלנו היא בת כמה עשרות שנים. ככל שהייתה לעדה שלך יותר השפעה על התרבות הישראלית בעבר - היא נוכחת יותר בתרבות הישראלית היום.
היית גר במרכז? אוטומטית הייתה לך יותר השפעה ממי שבפריפריה. היית פרופסור? ודאי שזה יותר מאינסטלטור. וכן הלאה.
כמובן, במצבים שבהם לא הייתה התנגשות, אין בעיה שהתרבויות ישתלבו יחד. יש אדם שלא מכיר מימונה? זה למשל משהו שמאוד תפס. גם סעודת יתרו זה דבר לא כזה נדיר היום, וכמובן יט כסליו הישאר מאירופה. ובמצבים אחרים - המדינה נזקקה לפתור אותה - כגון האם הכתב יהיה כתב עגול כמו שאנחנו כותבים היום, שזה הכתב האשכנזי, או בכתב חצי קולמוס, הכתב הספרדי (והכ"כ מכוער לטעמי... והרב עובדיה, שהרים את גאוות הספרדיות פעם אמר בבדיחותא - הקול קול יעקב והידים ידי עשיו). אבל גם זה לא נכון. הוחלט לדבר עם ר מתגלגלת, ח,ע,ק וט גרוניות (לא צ'. מפאת הקושי), ואפילו האות ו כמו W. אתם יודעים למה זה לא קרה? הציבור לא קיבל את זה. זה פשוט לא עבד. אז נשארנו עם ח ע ור, שליוו אותנו שנים ברדיו הציבורי כידוע, והחוק חייב בעבר ששדרן רדיו יבטא ח ע ור כראוי. זה נעלם מסיבה פשוטה. הייתה שפה שלימדו ילדים בבית הספר, והייתה שפה אחרת שדיברו ברחובות. זה לא תפס. אפילו שכך לימדו וחינכו.. רוב בעלי הכוח לא היו כך, ואוטומטית, בלי שום כוונה רעה. זה לא תפס.. גם אין שום סיבה הגיונית שזה יתפוס.. (אני קצת מתרשם שהיום אנחנו אומרים קמץ כמו פתח ולא כמו חולם..).
זה נכון לכל הציבור הישראלי. כולו. אז נכון, הציבור החרדי בחר להתבדל. נכון. ולא קיבל מהתרבות הישראלית הכללית, ממה שמלמדים את הילדים בבית הספר, מהרדיו או מהשירים הממלכתיים שלנו. ונשאר עם התרבות האירופאית, עם היידיש (הכ"כ מכוערת. תסלחו לי. אבל זה פשוט בעעע של שפה. פשוט בעעע. עדיף ערבית צרפתית ואפילו רוסית
).
ואז את הספרדים המקופחים הרים בעיקר הרב עובדיה, מי היה מאמין? דווקא אדם מהציבור החרדי. לא מפליא בכלל, החרדים הספרדים הופלו הרבה יותר מאשר כל מזרחי אחר. והרב עובדיה דאג גם למוסדות שס, ובכלל למנוע אפליה. כידוע שערבים הצביעו לשס בעבר כי שס הקדמונית הייתה מאוד סוציאליטסית, והיא הרימה את דגל זכויות המיעוטים ודאגה לצמצום פערים חברתיים.
רק אומר נקודה נוספת למחשבה בענייננו, שלא נכון בהכרח לעשות הבדל בין ספרדים לאשכנזים. ספרדי מהמרכז לעומת אשכנזי מהפריפריה. ודאי שהתרבות בבית משפיעה, זה ברור. אבל בסוף אנחנו חיים יחד ב"ה, ספרדים ואשכנזים, ובפריפריה האופי הוא שונה מבמרכז. אשכנזי בפריפריה יהיה הרבה יותר "ספרדי" באופי מאשכנזי במרכז (ואולי אפילו מספרדי שם)
לענייננו, (ועד כאן החפירה כהקדמה..)
הציבור שלנו הוא ציבור.. איך נגדיר אותו..? "ישראל הראשונה" אם תרצו.. אליטיסטי. יש בזה הרבה היגיון. הציבור שלנו מוצלח, מלא אנשי אקדמיה. צבא. חסד. זה נהדר. זה אגב לא מפליא אותי שאנשים דת"ל ספרדיים מהפריפריה שונים בתרבות בתכלית (!. ואני אומר את זה מידע, מבדיקה, מחוויה אישית ולא רק אישית. מי שרוצה לדון בזה, מוזמן לפרטי), מהציבור שלנו במרכז הארץ. סתם.. תחשבו על ההבדל (שוב, רק באופי, לא בהשקפה וכיוצ"ב) בין המפלגה של סמוטריץ, או אפילו בנט ושקד וכו', לעומת המפלגה של בן גביר. לא משנה מה נכון.. תראו את האופי...
אז באולפנת חורב, בירושלים, בעלת התרבות האשכנזית, כן. שהציבור שם באופי הוא ממש לא סטייל פריפריה. וגם הספרדים ששם, בסוף הם לא אנשי פריפריה, וזה משפיע המון.
איפה בדיוק בציבור שלנו מישהו מרגיש משהו ספרדי? בבני עקיבא עזרא או אריאל, שבכל מחנה שם התפילה היא אשכנזית, הספר תורה הוא אשכנזי, השירים ששרים הם לא בהכרח הפיוטים הספרדיים? ברבנים שלומדים בישיבות האשכנזיות? בעלות האופי האשכנזי?
ועכשיו אני שואל, מה ציפיתם? בציבור הזה אין אפליה. פשוט כולם נהפכים לאשכנזים (שוב, בתרבות. פסיקת ההלכה לא משנה לי..). לא אתפלא אם מסורת שירת הבקשות תיעלם מהציבור שלנו ותישאר רק בציבור שמצביע ש"ס. אז נכון, שירת הבקשות היא דוגמא. אבל היא מסמלת על אופי, על תרבות, שנעלמת מאיתנו. באשמתנו.
בדיוק לכן, באולפנא מפורסמת ככ בציבור שלנו, יש לעג לתרבות הספרדית. מישהו ציפה אחרת? לא חשפתם את הנוער לתרבות הזאת. הוא לא שם. למה שהוא יהיה שם?
לא אומר שאני בתור ספרדי מרגיש שדוחקים אותי בציבור שלנו (אם כי הרגשתי כך בעבר), אבל אני יכול להגיד לכם שיש אנשים שדברים כאלה מסובכים בשבילם.
וגם אם לא, האשם היחיד בסרטון של אולפנת חורב, זו לא האולפנא. אלה אנחנו. זה הציבור. וב"ה שאין אצלנו אפליה כמו החרדים, וב"ה שאנחנו מתחתנים בין עדות. אבל תדעו.. כולם. שיש פה תרבות שנעלמת מאיתנו. ולכן אצלנו היא תרבות שלועגים לה. וזה באשמתנו. בלבד.

), ולמרות זאת אתה אומר שאנשי ישראל הראשונה זה לא רע. אתה בעצמך כתבת שזו התנשאות ואליטיסטיות, ולכן בוודאי שזה רע. ולכן אני חושב שלהגיד שהציבור שלנו הפך להיות "אנשי ישראל הראשונה" זה לא נכון....