ובחנוני נא בזאת.אני הנני כאינני

אם יש אדם שתמהה האם יש אלקים (שאולי יש לחלק בין שאלה זו לשאלה "היש ה' בקרבנו אם אין") - אפשר להוכיח לו את מציאות אלקים ע"י מצוות המעשר?

השאלה הזו עלתה לי תוך כדי שמיעת 'הסכת' בנושא אמוני (הדיבייטים של 'משהו יוסף').

תוך כדי מעבר על משליו של המגיד מדובנא בס' משלי יעקב הוא הביא את דברי חז"ל בשמות רבה (כנראה פרשה מ"א) [עה"פ "לך ה' הצדקה ולנו בושת הפנים"] שבה ישראל אומרים לפני הקב"ה שבצדקה אין לנו כח לעמוד בפניו אבל במעשר כן (משהו בסגנון). המשלי יעקב תמה מה גדול כח מעשר מן הצדקה ומסביר ע"י משל שמעשר מוכן לעולם אצל אדם לתיתו לבעליו ולכן הוא שמח לתת אותו שכן הוא מפנה לו מקום בדירתו, אבל צדקה איננה מן המוכן אלא אדם צריך לרוקן את כיסו - אין כאן תחושה של פינוי אלא של ריקון, ולכן הוא נותן עצה להפריש צדקה מראש כך שהיא "תתפוס אצלנו מקום" ונשמח לפנות אותה, ומרמז זאת בפס' "נתון תתן".

עקרונית עלה בי להסביר גדול כח מעשר מן הצדקה שכן במעשה יש יותר כח של "מצווה ועושה" [שהרי יש שיעור קבוע למעשר ('כאילו דא') וחייבים להפריש אותו כדי שנוכל לאכול את השאר] מאשר בצדקה (כך שבה יש יותר רובד של "אינו מצווה ועושה"), וממילא גדול המצווה ועושה משאינו מצווה ועושה.

אולי יש כח בין הקשר הזה ליכולת לבחון את ה' ע"י המעשר. אבל לא ברור לי מה הוא. בעצם אפשר לשאול (שאלה שניתן לשאול על כל המצוות) למה דווקא במעשר ניתן הכח הזה ולא בצדקה שדומה לו ונאמר עליה שהיא מצילה ממוות (דבר שלא נאמר על המעשר או כל שאר מתנות עניים [ושמא אין לחלק בין שאר מתנות עניים לצדקה, אבל בינם למעשר יותר נראה לחלק])?

תיוגים כדי לקבל אפס התיחסות במקום הכמעט שומם הזהאני הנני כאינני
אין לי מחשבה (עדיין) בעניין. מצטער בן מערבא
אשריך...אני הנני כאינני

אין על מה להצטער... אני מחפש את השמחה בהתרת ספקות לא את צרת רבים חצי נחמה..

...אילת השחר

קטונתי מלענות על שאלות כאלו, לא יודעת אם אענה אבל אשתף מחשבות. ומעניין לשמוע את המקור שעליו אתה מדבר אם יש קישור.

חשבתי על מה שכתבת לגבי ההבדל בין מעשר לצדקה, ואפילו מצאתי קצת חיזוק לכך במאמר שנכתב על זה אז אצרף קישור בהמשך.

במעשר יש עניין שאין בצדקה, דיוק. יש כמות מאוד מדוייקת שהאדם מצווה לתת, מה שאין כן במצוות הצדקה, שלא רק שקיים שינוי בכמות אלא יש הבדל משמעותי גם בדרך נתינת הצדקה (הרמב''ם מונה שמונה מעלות בנותני צדקה). יש משהו בדיוק הזה שאי אפשר להוסיף עליו ואי אפשר לגרוע ממנו ולא נתון לשינוי לא בכמות ולא בסוג הדברים שמהם ניתן להפריש מעשרות, ויש בה מימד שהיא תלויה גם בזמנים (בתבואה, למשל, יש תלות בהבשלה ובעת קציר, בציר, אסיף..). צדקה, היא שונה גם מצד זה שהיא יכולה להינתן בכל זמן וכנדבת ליבו של הנותן.

באופן כללי, מתי אפשר להגיד תבחנו אותי ותהיה גם אפשרות לעקוב אחרי העניין ולדעת שזה אכן קרה? כשיש דיוק בנתינה, אז יש אפשרות גם לבדוק בצורה מדוייקת את הגמול המתקבל. כשנתינה היא לפי מידת הלב ומשהו שיותר קשה למדוד ולעקוב אחריו, העניין שלו יהיה אחר.

לכן, במעשר אפשר לבחון כי אפשר למדוד, ובצדקה, שיש בה כדי להחיות נפשות (גם אם לאו דווקא צדקה בממון ממש) ההבטחה היא שתציל ממוות. וחושבת שאולי יש בזה כדי לתת תשובה גם ללמה מעשר שונה משאר מתנות עניים שאין להם מידה קבועה.

'ובחנוני נא בזאת' – במעשרות, במעשר כספים ובצדקה | מכון התורה והארץ-'למעשה' אקטואליה הלכתית

מצרפת קטע משם (עד לשם קראתי.. השעה בכל זאת..):

בסברתו השנייה רומז ה'דרישה' להסבר אחר, מדוע הותר לבחון את הקב"ה במעשר. ההיתר לנסות את הקב"ה נובע מכך שהאדם מקפיד לתת בדיוק את המידה שהוא מחויב בה על ידי הקב"ה. אפשר להסביר שכאשר נותנים צדקה במידה קבועה, אין האדם נותן אותה רק מתוך רגשות רחמים כלפי העניים, במידה שהוא חפץ לתת אותה ובזמן המתאים לו, אלא הוא מדייק בנתינת המעשר. כשהאדם מעשר את התבואה הוא מדייק בשיעור המעשר מחמת חובתו לקב"ה, וכן בנתינת צדקה במידה קבועה – במקרים אלו הוא מתעשר. ה'דרישה' סובר שאין הבדל אם מדייק ונותן מעשר ללוי או מדייק ונותן מעשר לעני – בכל מקרה, אם מדייק לתת לפי ציווי ה' - 'עשר בשביל שתתעשר'.

(ותודה על התיוג, למרות שקצת חריגה בין השאר שם...)

יפה מאוד... לקחתי.אני הנני כאינני
שכוייחארץ השוקולד

ביחס לשאלתך הראשונה:הפשט הוא לא בהתייחסות לבחינה אם יש א-לוקים אלא שניתן לבחון אם יש שכר על המצווה.

ביחס לחילוק בין צדקה למעשר ואיך מתייחסים לכל אחד, מעניין.

לגבי "צדקה תציל ממוות ", הגמרא מדגימה את זה על הצלה ממוות של הנזקק, ממילא זה שייך הן במעשר והן בצדקה.

תודה על ההענותאני הנני כאינני

היחס לדבריך על שאלתי הראשונה - אני חושב שהא כלול בהא, אם רואים שישנה נתינת שכר על מעשה שעשיתי, שאין בו אלא ציווי (ואולי אפ' הגיון) אלקי, ממילא מוכח שיש אלקים לא?

לגביי מה שכתבת על צדקה תציל ממוות - יש לך מקור או הוכחה לכך שזה קאי גם על מעשר? (בקריאת פשט דבריך נראה שאמרת את זה מסברא, אבל יש מקום לחלק).

בשמחה, תודה על התיוגארץ השוקולד

אכן, לכאורה הא כלול בהא.

טענתי הייתה מסברא, לא מכיר מקור.

הסברא היא שמכיוון שמדובר על הצלת העני בכך שיש לו אוכל מה זה משנה מאיזה חשבון שילמו על האוכל?

....תות"ח!

עקרונית פרשתי, אך כיוון שתייגת אותי וראיתי, אענה.

ברשותך אחלק את דבריך לשתי נקודות:

א. בהנחה שיש עניין דווקא במעשר ולא בצדקה, האם ניתן להוכיח מכך שאנשים מתעשרים ע"י נתינת מעשר שיש א-לוקים?

ב. מה החילוק בין מעשר לבין צדקה?

א'. קודם כל, שמעתי מאבי מורי על אחד שחזר בתשובה בגלל הנקודה הזו, וישנן עדויות על יהודים ששמרו שמיטה, והתקיים בהם: "ועשת את התבואה לשלוש השנים", וכן אנשים שהפרישו תרומות ומעשרות ועבד להם.

אבל. אינני חושב שאדם אתאיסט שאיננו מאמין שעכשיו יבוא וינסה את ה' ויאמר: "אם זה עובד לי, אני מאמין. אם לא, לא", זה יעבוד לו. אני חושב שחלק מהאלמנט של ההשגחה הזו נובע מהאמונה בה', וזה חלק מהטעמים שנאמרו לגבי השמיטה, שעניין השמיטה זה להגביר את האמונה בה'. אומר כך, בדומה ל @ארץ השוקולד, שעניין המעשרות (והשמיטה), אינו בא להוכיח את מציאות הא-ל, אלא את השגחתו ונוכחותו בעולם. אותה בחינה היא כמו מה שאמר איוב, שרצה שה' ידבר עמו, שיהיה נוכח, או כדרך משל אדם שרוצה לבחון ולראות האם אכן ה' מנהיג את המציאות ונוכח בעולם, ולכך באה מצוות המעשר, כדי להראות את השגחת ה' בעולם. בכוונה ה' מאפשר לכפירה בדורינו לקרות, כפי מה ש"ניבאו" לנו חז"ל לגבי ימות המשיח ("חוצפא יסגי", "האמת נעדרת", וזה עניין מה שאמר רב יוסף לגבי הגללים של חמורו של משיח, שמזה עולא חשש, עיין "קדושה וטבע" של הרב שרקי מאמר "ייסורי הגאולה" כמדומני), ישנו הסתר פנים בכוונה, כדי שדווקא מתוך החושך שנובע מהסתר פני ה', יעלה ויבקע אור, ויראו שהטוב הוא טוב עצמי. טוּבו של הטוב מתברר ביתר שאת כשגם הרע נוכח, ועומד כנגדו, ולמרות זאת ישנם, ובעז"ה בקרוב כולם, בוחרים בטוב.

אינני סותר שזו הוכחה טובה, ולא אמרתי לא להביא אותה בויכוח שיהיה. אך האדם הוא לא שכלי. והמעשר לענ"ד לא בא להוכיח לכופרים שיש ה', שמי שלא מאמין שיש ה' (או יותר נכון "מאמין שלא", ודווקא זה הפתח שיהיה מאמין שכן....), לא ישתכנע מזה (ועוד שנייה ארחיב מעט למה....), אלא בעיקר להנכיח למי שכן מאמין את ההשגחה. אם כן, זה בא בעיקר בשביל לקבע בנפש האדם את האמונה השכלית, בשביל הלב, אדם שרואה בעיניים את השגחת ה', יכול לקבע בנפשו את האמונה.

אם בכל הדורות חכמי ישראל ניצחו בויכוחים נגד הנצרות והאסלאם בצורה חותכת וחדה, מדוע עדיין המשיכו להאמין בנצרות ובאסלאם? כדי לענות על זה, נצייר לעצמינו מה היה קורה אם במקום הרמב"ן שהלך להתווכח עם הנוצרים (ותיעד את הויכוח הזה בספרו "ספר הויכוח", מופיע בכתבי הרמב"ן חלק שני כמדומני....), אלא איזה עם הארץ. האם אז היינו מפסיקים להאמין? לא, כיוון שהיינו יודעים שמי שייצג את היהדות איננו חכם דיו לענות על השאלות של השני, והרמב"ן או כל יהודי חכם אחר היה מבחין בהטעיות שהיו בשאלות של השני. מנגד, לעומת הנוצרים שפשוט נשארו בכך ולא ביררו את אמונתם, במקרה כזה היהודים היו הולכים לרמב"ן או לחכמים אחרים ומבררים את הדברים. רוב היהודים היו חושבים ומשכילים ולא היו עמי ארצות שמסתפקים במסורת. אבל מלבד הבדל זה, בצורה יותר עמוקה, ההבדל בתפיסות העולם אינו רק שכלי, אלא יותר עמוק מזה. אותו אחד שחזר בתשובה לטעמי המעשר היה מה שהפריע לו מבחינה נפשית. דהיינו, זה לא שעכשיו הביאו לו הוכחה והוא השתכנע, אלא עד עכשיו מה שחסם את נפשו מלשמוע את היהדות זה העניין הזה, שהנוכחות הא-לוקית לא הייתה ממשית בשבילו ונוכחת במציאות, וזה השלים את העניין. אנשים אחרים ישלימו אותם דברים אחרים. כל מי שחזר בתשובה, חזר בעקבות דבר אחר, ואני חושב שעל פי ניתן לראות מה היה חסר לנפש שלו. כל זה באדם ביהודי (ודווקא יהודי שמטבעו הוא מאמין בא-לוקי ישראל, שהוא א-לוה מדבר ונוכח) ששמע את דעת היהדות, היום ישנם יהודים שבכלל לא שמעו כלל, ויכול להיות שעצם המפגש שלהם עם היהדות יביא אותם לאמונה, כיוון שגם אין להם חסמים.

לדוגמא, אני מכיר יהודי עם זקן שנראה כמו אחד משלנו, אבל הוא כופר. אם תרצה אגיד את השם שלו, זה לא לשון הרע כיוון שהוא לא מתבייש בזה. בשיעור אחד הוא סיפר לנו סיפור על איזה מקרה שהוא ירד באיזו תחנת דלק בשעה מאוחרת ולא ידע מה לעשות, ובדיוק שכן שלו עבר שם, ולקח אותו. והוא אמר שמבחינתו זה לא מעיד על נס. יש סיכוי סטטיסטי כלשהו שזה יקרה, ובמקרה זה קרה. זאת אומרת, מבחינה שכלית גם אם כל אדם שהפריש מעשר התעשר, תמיד יוכל לבוא "העמלקי" ("אשר קרך בדרך...." וכו'...) ולהגיד: מי אמר? אולי זה קרה במקרה? ומלבד עמלק שכפירתו מגיעה רק כדי לחזק את הטוב ותו לא, כל כפירה מגיע מנקודת אמת מסויימת שצריכה בירור, או כמו שאמרתי, חסם מסויים. וכשזה יתברר, אז תגיע האמונה הטבעית שהיה לה חסם ועכשיו נעקר. אדם שיודע שיש א-לוקים (ידיעה פנימית שטבועה בו), ונגיד עדיין לא הבין שהוא מאמין, ואז יראה את העניין הזה של המעשר, פתאום יאמין. אבל זה לא שהמעשר הוא יצר את האמונה ועל זה אמונתו מבוססת, אלא זה רק חשף וגילה את האמונה הקיימת.

עוד אוסיף כדי לחזק את דבריי, שלפי בעל התניא אדם שעושה את הדברים לגמרי לא לשמה, או במקרה שלנו בשביל כסף, אין בזה בכלל קדושה (ורק כשיחזור בתשובה או כשה' יעביר את רוח הטומאה מן הארץ זה יעלה, אם אני זוכר נכון), ואדם שהאמונה שלו מבוססת על כך שמי שמאמין מקבל כסף, זו אמונה פגומה. אדם צריך להאמין מבלי הרווח שיוצא לו, וכתוספת תגיע הברכה. הברכה היא סימן, לא סיבה. ולא אזכיר מה קרה ל"אחר" שאביו רצה שיהיה ת"ח כי ראה את האש שהקיפה את הת"ח שלמדו תורה, והתלהב מזה. לא על זה מתבססת היהדות חלילה.

ב'. לגבי החילוק בין צדקה לבין מעשר. בעל התניא מסביר לגבי גדולת הצדקה (בהקשר לשאלה אחרת, מדוע סתם מצווה בירושלמי זו מצוות הצדקה) שהצדקה אדם עבד והשקיע בה את כל כוחותיו, לעומת שאר המצוות שלא כך. גם מעשר, העץ הצמיח בעצמו את הפרי, והאדם עשה מאמץ חלקי. לעומת זאת צדקה, זה פרי עמל האדם של כל כוחותיו. (אגב, לגבי דברי @ארץ השוקולד ש"צדקה תציל ממוות" זה הנזקק, המדרש מביא כמדומני על ביתו של ר"ע שניצלה ממוות כיוון שנתנה לעני צדקה (מנה לאכול), ורואים שזה לא מוסב רק על הנזקק....). זה לגבי גדולת מצוות צדקה, וזה גם אולי כוונת המדרש מדוע עם ישראל מוכן לתת מעשר ולא צדקה. הדבר שאדם עמל ויזע עליו, קשה לו יותר להיפרד ממנו ולתת אותו. אם כן, מדוע היא לא גורמת לעושר, לעומת מעשר שכן גורם לעושר?

מלבד זה שנרמז בשמו של המעשר עושר, המעשר הוא פרי האדמה. כסף הוא דבר "אוורירי" משהו, במיוחד בזמנינו שהשווי הוא לא לפי המשקל של הדבר ושוויו האמיתי, אלא דבר הסכמי, ונייר שלא שווה כלום ואפשר להשתמש בו לצור על פי צלוחיתו, שווה כסף, וכמו הבדיחה הידועה להשתמש בכסף כטישו. אדם שנותן צדקה מוכיח שאכן הוא מאמין בקב"ה ומנכיח אותו בחייו (שזה תפקיד המצוות, להנכיח את הא-לוקות במעשה גשמי ולחבר אותנו, הגשמיים, לה', מצווה לשון צוות, חיבור), אך עדיין החיבור הוא רוחני. יכול להיות עדיין שהאדם נפגש עם ה' רק ברובד הרוחני, ברובד הנשמתי שלו. אך המעשר מוכיח שהאדם נפגש עם הא-לוקות גם ברבדים הכי גשמיים, גם באדמה ובעצים, גם שם הוא רואה את יד ה'. וזה מה שאמרתי קודם לגבי ההשגחה, זה לגמרי מנכיח את אמונת ה', ובמובן זו זו המצווה שהכי מנכיחה את עניין ההשגחה. ממילא, השגחת ה' מופיעה יותר, אפילו בפרנסה של האדם, בעושרו (שאגב, עושר יכול להיות לאו דווקא מכסף, אלא משווה כסף....). הצדקה אולי נוגעת לעצם החיים, שכמו שאתה מעניק חיים למישהו אחר, אתה מקבל חיים, אך מצד העניין של השגחת ה' בדברים חומריים וארציים, מצוות המעשר מבטאת את זה בצורה הכי מובהקת, ולכן דווקא: "עשר בשביל שתתעשר"...מעשר איננו דווקא מעשר עני, אלא יכול להיות מעשר שני, ורוב השנים הוא מעשר שני. לפעמים יש גם מעשר עני, אבל אין זה מצד נתינת החיים לעני, אלא מצד עצם קיום רצון ה', וחיבור הא-לוקות לדבר גשמי. ולכן, במעשר שני אדם עולה לירושלים ואוכל שם בשמחה, ומבטא את החיבור שלו לה' בדבר גשמי, באכילה. (ואולי מעשר עני הוא כמו מה שכותצב הרמב"ם כמדומני על פורים, שכמו שהאדם שמח, כך צריך לשתף עניים בשמחתו. כך כשאדם שמח במעשר שני, צריך שגם יחבר את העניים לה' בדברים גשמיים, שייתן להם גם לשמוח....). ולכן שאר מתנות עניים דומות יותר לצדקה, וכמו שכתבת, העניין של: "צדקה תציל ממוות" לא יהיה שונה בין מתנות עניים לבין צדקה, אבל העניין של המעשר לא קשור לשאר מתנות עניים ולא לצדקה.

נ.ב. אני נזכר שבשיעור של הרב מרדכי גרינברג הוא הסביר ע"פ מקורות שמה שכתוב שעם ישראל לא הביא מעשר, אין הכוונה שעבר על ההלכה ועל המצוות ולכן לא הביא מעשר, אלא שהתחכם והביא את הפירות דרך קרפיפות וגגות. היה לו שם מהלך דומה, שהעניין הוא שעם ישראל לא מנכיח את הנוכחות הא-לוקית בחייו, ולא מבין מדוע להביא מעשר. ה' לא אומר בפסוק: "הביאו את כל המעשר אל בית האוצר ויהיה לכם כסף....", אלא: "הביאו וכו'...ויהי טרף בביתי", זה עיקר הנקודה, ורק לאחר מכן כתוב: "ובחנוני נא בזאת...אם לא אפתח לכם את ארובות השמים והריקותי לכם ברכה עד בלי די". זה מחזק את טענתי שנתינת השפע אינה רק אם האדם יעשה פעולה טכנית ותו לא, אלא באמת יאמין ובכך ינכיח את המציאות הא-לוקית, ואז ממילא ישרה שפע. (ולולי דמסתפינא הייתי אומר רעיון "רמב"יסטי שזה תוצאה של אמונתו של האדם, ולא שיש פה איזו מערכת חוקים שרירותית שאם תעשה x תקבל y, כיוון שהתוצאה של הנכחת הא-ל זה שהאדם יותר דבק וממילא יותר מושגח ויש יותר ברכה א-לוקית במעשה ידיו....אבל כמובן, אין זה מערכת סיבות של סיבה ותוצאה רגילים, אלא דבר רצוני, והפוך, זה הרבה יותר רצוני ו"חי" מאשר דבר שתלוי לגמרי בעשיית מעשה שיכל להיות גם לקפוץ על הראש חמש פעמים....וד"ל ודו"ק ואכמ"ל).

וואו...אני הנני כאינני

אחי, אתה חייב לדעת לתמצת... זה לא תחרות מאמרים פה, זה רק פורום של ערוץ שבע..

תות"ח!
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך ל' באב תשפ"ג 13:58

בסדר, לבקשתך:

עד הקטע של החלוקה לשתי שאלות תקרא מהתגובה הקודמת.

א. עניינו של המעשר הוא לא להוכיח את מציאות הא-ל, שכן אמונה שמתבססת רק על מה אני מרוויח היא פסולה, (ב') אלא למי שמאמין זה בא להנכיח את השגחתו בדברים חומריים. ולכן דווקא מעשר מביא לעושר (והדמיון בשם מעיד על דמיון מהותי), שכן דווקא הנכחת השגחת ה' גם בדברים גשמיים, פרי האדמה, זה מה שמביא להשגחה גם בדברים הגשמיים של האדם (ועיין הסבר יותר "קיצוני" בסוגריים בסוף, שמתחיל במילים: "ולולי דמיסתפינא"). ולכן, דווקא מעשר מביא לזה, לעומת צדקה ומתנות עניים אחרות, שעליהם נאמר: "צדקה תציל ממוות", הענקת החיים לאדם אחר, מביאות לכך שלאדם עצמו תהיה תוספת חיים (ועיין בהקדמת המהר"ל לנתיבות עולם, שמביא פסוקים ממשלי שמחלקים בין חיים לבין עושר, לדוגמא: "כי אורך ימים בימינה, בשמאלה עושר וכבוד", יש חילוק ברור בין עושר לבין חיים, ואלו שני העניינים מתבטאים בשתי מצוות אלו....).\

תגובה? @אני הנני כאינני 

שיוציא חוברת מאמריםארץ השוקולד
בעבר שקלתי לעשות זאת כאן בערוץ כאשר כתבתי כמה דברים באריכות
עוד עניין במעשר שלא ראיתי שנגעו פה:רץ-הולך

אתה שותף של הקב"ה, יש פה חלוקת רווחים, 10% אתה נותן לקב"ה והשאר את משתמש לעצמך.

אולי דווקא הנק' הזאת היא יותר משמעותית ממצוות צדקה שכמו שכתבת היא וולונטרית יותר וקשורה יותר ל'אינו מצווה ועושה'.

תודה!אני הנני כאינניאחרונה
למה...סיעתא דשמייא1

...במעשה העגל השם סלח כאשר העניין הוא עבודה זרה ממש במזיד

ואילו בעניין המרגלים שזה לשון הרע לכאורה ועוד שהם עשו תשובה השם לא סלח?

לדעתי השם תכנן מראש שדור יציאת מצרים לא יכנס לארץ ישראל.

כמו שנאמר "אל נורא עלילה".

גם בכבוש הארץ הם היו….סיעתא דשמייא1
… זקוקים לניסים מעל הטבע כמו: נפילת חומות יריחו, "שמש בגבעון דום".
תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאראחרונה
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

אולי יעניין אותך