אתחיל מהסוף, כי זה חשוב שלא אשכח את זה, שלא ישמע חלילה זלזול בכבוד תורה!
לא אמרתי שבגלל מיעוט התורה של האדם יש דברים כאלה! כתבתי שרואים הרבה פעמים שזה מה שגורם לזה. רואים. מי יכול להגיד את זה על הרב רבינוביץ?? אדם כמוהו שיפסוק אחרת ברור שזה נובע מהשקפה שונה. אני מדייק כמו שכבר כתבתי, ברור שזה נכון שההשקפה משפיעה, אבל זה מסוכן. לא כתבתי שזה לא נכון! זה בדיוק מה ש@פ.א הגיב לי, וזה מה שעניתי לו.
בחזרה להתחלה, לא. לא. שוב פעם. עכשיו אנחנו חוזרים אחורה בדיון. בעיניו של פוסק, לא בכל מחלוקת אפשר לראות "אני המחמיר בהלכה והוא מיקל". דוגמא שעלתה לי הרגע לראש - עסקת שחרור החטופים. אני לא מבין בפוליטיקה בכלל, אל תערבבי בבקשה כי אני לא אדע מה לענות לך.. אבל מועצת חכמי התורה פסקה שעסקה כזו מותרת ורצויה עפ ההלכה, עפ התשובה ביבי"א ח"י לגבי מבצע אנטבה. הרב דב ליאור, ועוד כמה רבנים דתלים כתבו שהיא נוגדת את התורה והיא חילול ה. הרבה פעמים פוסק מסתכל על ההלכה רואה את עצמו מחמיר בנקודה מסויימת. והרבה פעמים הוא לומד סוגיא, ומי שחולק עליו לא הבין סוגיא בכלל. תלוי במשקל ההלכתי לכל צד, במקרה, בעוד המון דברים. פוסק זה מקצוע לכל דבר..
כאשר פוסקים הסתכלו על הסוגיא הזאת.. זה לא "אנחנו מחמירים" כמו למשל להניח תפילין רבנו תם. זה "זאת ההלכה". נקודה. העיסקה היא רצויה ויש בה מצוות פדיון שבויים שהיא "מצווה רבה" כלשון השס. נקודה. אז נכון שיש פוסק אחר שמיקל, ומי שהוא הרב שלו - שימשיך. אבל בעיניי? זה איסור חמור. פתיחת בקבוקים בשבת ועוד. כבר הארכתי על זה בהודעות קודמות.. עכשיו חזרנו קצת אחורה..
אחרי שברור שזה אסור לי, אסור, נקודה. כלומר - אם היא אשתי, אז כן - אנחנו מדברים על בחורה "צנועה או לא צנועה" - את באמת מופתעת שדבר כזה יפריע לבחור ישיבה שכך פוסק?? תצרפי את העובדה שאמרתי לעיל, שהנושא של צניעות יותר חשוב (רגשית או ווטאבר) לבחורים, ומשמעותי לשלום בית.. כן. זה משמעותי בהחלט. כל אחד כרבותיו. בוודאי. אבל מי שרבותיו מחמירים בזה הלכתית - אני לא מבין מה הפלא בכלל. הגיוני מאוד שזה יפריע..
עוד נקודה שכתבתי בהודעה הקודמת, שזה יפריע לחינוך.
כתבת שמי שהולך לפי הרב עובדיה שייתיעץ עם הרב. יש פעמים שהתשובות האלה משמחות אותי. אבל במצבים כאלה אני לא אוהב את התשובות האלה. למה? כי *אני* הרב!
לפעמים זו תשובה כדי לברוח מבירורי דרך והשקפות. נכון - רבנים מלמדים אותנו השקפה מתוך התורה. אבל מה אנחנו עושים כאן? אין פה מקרה תחת ידינו שנוכל לטעות ח"ו ומישהו ישלם מחיר אם טעינו. אני הרב. אני מברר דרך. אני חושב שדעתי ברורה, אבל אני נהנה לדון איתך (כך מלטשים את המוח, את הסברא, כשיש מישהו שחולק. ובאמת רואים שאלו 2 עולמות שונים שכותבים כאן..) אבל זה לא תירוץ לברוח.
אני את דעתי אמרתי, שאפילו אם אישה צריכה לשנות רק מה שמשמעותי לשלום בית, הגיוני מאוד שזה יהיה אחד מהם. קל וחומר אם נאמר שאישה צריכה לשנות הכל. אני שואל לדעתך - שאני חולק עלייך - מה תגידי להם? האם בגלל השקפת העולם שלך, תגידי לבחור להתפשר על הלכה?
אדייק את השאלה שלי,
את כתבת שבחורה שהיא מקילה מהבית לא חייבת להתחיל להחמיר אם בעלה מחמיר בזה, כי צניעות זה נושא שלה (ועל זה חלקתי. שגם אם זה בעבודת ה תחום שלה זה עדיין משמעותי לו), ובנושאים כאלה היא תמשיך במנהגי אביה כי זה לא קשור אליו. כלומר - כל מה שדימינו אישה שמתחתנת למי שמקבל את מנהגי העיר החדשה שלו וכו', זה רק לעניינים הנוגעים לבית.
לא שאלתי האם *יש* בנות שנשארות להחמיר אחרי חתונה, אני שואל האם את *מחייבת* אותה להישאר בחומרא שלה? כי לעניין הזה היא לא שינתה כלום, ולא צריכה לקבל את מנהגי המקום החדש, היא מחוייבת להמשיך בחומרא כמו בבית הוריה? לא האם יש, האם מחוייבת...
[אגיד לך את האמת, בכל הכנות, אני שואל את השאלה הזאת בגלל שמרגיש לי שהדיון הזה הוא בנושא רגיש ומסובך. ש.. הרי אי אפשר להחמיר עליה יותר. ולכן מחפשים כל מיני הצדקות להקל מעליה. האם נאמר את אותן הצדקות גם כדי להחמיר עליה? אם זו אמת אז זו אמת. אם זו הלכה אז זו הלכה.
מה שאני בא לומר, אם הטענה הנסתרת כלפיי היא "אתה מביא דרישה גדולה ומסובכת בשם ההלכה", ואז מחפשים איך עפ ההלכה להתיר. ובעצם.. לא שיקולים הלכתיים עומדים מאחורה. כי לפחות בהרגשה שלי בדיון (ואולי זה כי לא הבנתי אותך עד הסוף!), לא באמת קיבלתי מענה *הלכתי* טוב למה שאני אומר. נשמע שעיקר הטענה זה "היא עושה טוב, פשוט לא לפי ההבנה שלך". ועל זה עניתי באורך כבר קודם. ההלכה היא רק המעטפת. האווירה, הרגש, או אם תרצי.. השקפת העולם היא זו שמדברת כאן. ואם כי שאלת עליי כאן שאלות טובות, והחכמתי ונהנתי עד עכשיו, ועדיין, אולי באמת זו עיקר הטענה?
ואם באמת זאת הטענה כלפיי - אפשר לעזוב את המעטפת ההלכתית, הרי אני הבאתי אותה ככלי כדי להסביר את השקפת העולם שלי, שאני לומד אותה מהתורה. ואם הניסיון לנסות להתיר את מה שאמרתי הוא לעשות "סלטות" בהבנת ההלכה וצורת ההסתכלות של פוסק על סוגיות.. אולי כדאי למקד את הדיון לא בחלק ההלכתי אלא ביותר מהותי.
פשוט מרגיש לי שלהגיד "חשוב לי משהו בצניעות שלא מקובל היום" זה דבר ככ מפחיד ולא לגיטימי, שצריך לנסות להסביר למה אני טועה, וכל זה רק כי הנושא רגיש. אם הייתי כותב את כל זה על בקבוקים בשבת זה לא היה קורה..
אם טעיתי במה שכתבתי בתוך הסוגריים, אז קודם כל אני מתנצל, ואני אשמח לשמוע מה יש לך לומר...]